Categorie

1 Violetele
Floare Camellia: fotografii și elementele de bază ale îngrijirii adecvate la domiciliu
2 Violetele
Bujori: cele mai populare și frumoase soiuri
3 Trandafiri
Ficus Benjamin vărsă frunze: cauze, soluții la problemă și recomandări ale specialiștilor
4 Bonsai
Toate etapele tăierii trandafirilor în toamnă acasă și îngrijirea plantei imediat după procedură

Image
Principal // Arbuşti

Orhideea: îngrijirea la domiciliu după cumpărare


Phalaenopsis este una dintre cele mai populare orhidee care pot fi găsite în colecțiile cultivatorilor de flori amatori. În traducere, numele florii înseamnă „fluture”. Acest lucru se datorează faptului că, odată un călător din Germania, Georg Rumph a văzut o phalaenopsis înflorită într-o pădure tropicală și a luat-o de departe pentru o turmă de molii fluturând. Îngrijirea plantei acasă este simplă, dar trebuie să ții cont de unele caracteristici ale orhideei.

Ce să faci cu o orhidee imediat după cumpărare

Astăzi, phalaenopsisul este vândut în fiecare magazin de flori și centru de grădină. Varietatea soiurilor de orhidee este uimitoare. Florile pot fi atât mari cât și aparțin grupului de plante în miniatură.

De vânzare există phalaenopsis cu petale albe, galbene, roz, crimson, pete. Există destule din care să alegeți. Din păcate, orhideele nu sunt bine îngrijite la magazin. Plantele sunt adesea suprasolicitate sau, dimpotrivă, inundate, dăunătorii (acarienii, insectele la scară, viermii) se pot ascunde printre frunze și în substrat.

Primele 2 săptămâni după cumpărare, orhideea este ținută în carantină, așezându-l departe de alte plante de interior, în mod ideal, pe un pervaz separat. Dacă în această perioadă nu este dezvăluită prezența insectelor dăunătoare, va fi posibilă mutarea florii în locul în care intenționați să o păstrați. Phalaenopsis are nevoie de timp pentru a se adapta, ceea ce trebuie să aibă loc în condiții blânde.

Pe o notă! Orhideele sunt de obicei vândute în ghivece umplute cu scoarță de pin. Dacă bucățile de scoarță nu au un miros putrid, care se întâmplă adesea la inundații, planta poate fi păstrată în acest substrat mult timp (mai mult de un an).

Îngrijirea unei plante recent dobândite depinde de starea acesteia. Orhideea inundată este păstrată fără udare până când substratul se usucă. O floare exagerată i se dă o baie, înmuind-o împreună cu un vas în apă decontată timp de 20-30 de minute. Apoi, umiditatea rămasă se lasă să se scurgă și orhideea este plasată într-un loc luminos și cald..

Ce sa nu faci

Cei care au cumpărat pentru prima dată o orhidee adesea fac o serie de greșeli atunci când au grijă de ea imediat după cumpărare. Prin urmare, ar trebui să spuneți imediat ce nu trebuie să faceți:

 1. Nu așezați floarea în lumina directă a soarelui. Phalaenopsis sunt plante epifite care trăiesc în natură în pădurile tropicale. O orhidee are nevoie de lumină strălucitoare, dar difuză..
 2. Nu este nevoie să transplantați o floare, al cărei sistem de rădăcini este în stare bună (acest lucru poate fi văzut prin pereții ghiveciului), chiar dacă unele dintre rădăcinile aeriene ies. Transplantul se efectuează numai dacă capacitatea este, evident, mică pentru plantă, rădăcinile florii sunt putrede, orhideea atârnă liber în ghiveci.
 3. Îngrășămintele nu trebuie aplicate. Înainte de a fi vândute, phalaenopsisul este fertilizat intens și tratat cu hormoni pentru a stimula înflorirea profuză. Prima hrănire trebuie efectuată nu mai devreme de 1-2 luni după cumpărare cu un îngrășământ special pentru orhidee..
 4. Nu trebuie să tăiați pedunculul, chiar dacă orhideea a uscat toate florile și mugurii de stres în timpul transportului. Înflorirea repetată apare adesea pe săgeata florii la o dată ulterioară. Pedunculul este îndepărtat numai dacă începe să se îngălbenesc și să se usuce.

După ce floarea a trecut carantina și sunteți convins că totul este în regulă cu ea, încep să aibă grijă de orhidee în mod obișnuit. Dacă în timpul izolării s-au identificat dăunători, phalaenopsis este tratat cu preparate adecvate, în funcție de care insectele îl enervează.

Cum să îngrijești în mod corespunzător o orhidee acasă după cumpărare

Îngrijirea suplimentară a orhideei depinde dacă va rădăcina în casa ta sau va muri. Pentru ca floarea să fie confortabilă, trebuie doar să creezi condiții care să fie aproape de habitatul lor natural. Cu o abordare corectă, phalaenopsis poate trăi și să înflorească acasă mulți ani..

Unde este cel mai bun loc pentru a plasa phalaenopsis

În tropice, orhideele trăiesc pe scoarța copacilor, sub baldachinul lor, astfel încât lumina soarelui strălucitoare nu este foarte potrivită pentru aceste flori. Iluminatul trebuie să fie difuz. Dacă orhideea va sta pe fereastra de sud, trebuie să fie umbrită sau așezată pe un raft în apropierea pervazului.

Ferestrele de vest și est sunt ideale pentru plasarea unui ghiveci de orhidee. Aici planta poate fi iluminată de razele soarelui timp de câteva ore pe zi, acest lucru este suficient pentru înflorirea și fotosinteza activă..

Phalaenopsis înflorește mai rău pe ferestrele nordice, deoarece nu există niciun soare deloc. Cu toate acestea, cultivatorii experimentați de flori susțin că reușesc să obțină o floare de orhidee pe pervazurile cu orientare nordică, folosind iluminatul de fitolamp și îngrijind cu atenție planta.

Regimul de temperatură

Ca și alte plante tropicale, Phalaenopsis adoră căldura și se va simți inconfortabil la temperaturi sub 15 ° C..

Temperatura optimă pentru întreținerea sa este de la 18 ° C la 25 ° C.

În căldură extremă, frunzele de flori pot fi pulverizate dimineața dintr-o sticlă pulverizată.

 • Temperaturile prea mari (30-32 ° C) scurtează semnificativ perioada de înflorire a phalaenopsisului.
 • La temperaturi scăzute peste zero, planta se poate îmbolnăvi sau poate muri.

Uneori, pentru a stimula înflorirea, pomicultorii trebuie să organizeze diferența dintre temperaturile de zi și de noapte. Această tehnică contribuie la apariția unui peduncul într-o orhidee..

Dacă phalaenopsisul dvs. nu înflorește un an sau mai mult, încercați în mai sau septembrie, când nopțile sunt destul de răcoroase, expuneți-l pe balcon seara. Când efectuați astfel de manipulări timp de 10-15 zile la rând, puteți observa în curând aspectul unei săgeți de flori. Diferența dintre temperaturile de noapte și de zi trebuie să fie de cel puțin 6-7 ° C.

Udare și hrănire

Cum să apei orhidee acasă

Regimul de udare al unei orhidee depinde de mai mulți indicatori simultan. Frecvența sa este influențată de:

 • temperatura aerului interior;
 • compoziția substratului;
 • dimensiunea sistemului radicular al plantelor.

Deoarece experții recomandă plantarea orhideelor ​​în ghivece transparente, este ușor de urmărit starea rădăcinilor și disponibilitatea plantei pentru udare.

Dacă rădăcinile sunt verzi, udați phalaenopsisul devreme. Când rădăcinile devin alb argintii, este timpul să umezim substratul. Aproape putem spune că vara orhideea este udată o dată la 5-7 zile, iar iarna este ceva mai puțin frecventă..

Pe o notă! Floarea tolerează supraîncărcarea mai ușor decât ploaia, deci dacă îndoiești dacă merită udată phalaenopsis, este mai bine să amâne procedura încă două zile.

Rădăcinile plantelor epifite putrezesc cu ușurință din excesul de umiditate, iar acest lucru poate duce la moartea prematură a orhideei. Dacă se adaugă substratul cu sol, planta se udă puțin câte puțin, adăugându-se apă de-a lungul marginii ghiveciului. În partea de jos a rezervorului trebuie să existe găuri de scurgere..

Orhideele care stau în scoarță sunt udate prin înmuierea în apă stătătoare la temperatura camerei. Vasul se pune într-un bol cu ​​apă, astfel încât să fie scufundat în el cel puțin 2/3. După 15-20 de minute, orhideea este returnată la locul ei. Dacă camera este răcoroasă toamna sau iarna, este mai bine să nu folosiți această metodă, ci să suprapuneți apa.

Cum să hrănești orhideele acasă

Deoarece coaja fiartă, care este un substrat pentru orhidee, nu conține substanțe nutritive, phalaenopsis are nevoie de hrănire suplimentară. Astăzi, îngrășămintele pentru plante epifite sunt oferite de mulți producători..

Formulările sunt de obicei sub formă lichidă și sunt etichetate „îngrășământ orhidee” pe ambalaj. Puteți utiliza, de asemenea, complexe minerale convenționale pentru plante cu flori pentru hrănire, în acest caz, doza este înjumătățită în comparație cu cea recomandată.

Rădăcinile de orhidee sunt foarte sensibile și ușor de ars cu îngrășământ concentrat.

Vara, fertilizarea se aplică de 2 ori pe lună, iarna este suficientă o singură aplicare.

Fertilizați floarea după udare, substratul trebuie să fie umed. Dacă orhideea are un sistem rădăcină slabă, puteți da nutriție prin pulverizare pe frunză..

Orhideea s-a stins, ce să facă cu săgeata

Procesul de înflorire în phalaenopsis se încheie în mod natural. Florile se usucă și cad pe cont propriu. Ce să faci cu săgeata de flori rămasă depinde de starea sa. Dacă pedunculul este suculent, verde și elastic, este mai bine să nu-l atingeți. În curând, pot apărea noi ramuri și muguri din mugurii adormiți..

Tăiați săgeata în cazul în care s-a făcut galben și rigid. Se întâmplă ca pedunculul să nu se usuce complet. În acest caz, este parțial tăiat, lăsând partea verde. Tăierea va trebui acoperită cu pas de grădină, astfel încât țesătura să nu piardă umiditatea.

Cel mai convenabil este să îndepărtați pedunculul cu un pruner. Nu este recomandat să perturbați sistemul radicular al orhideelor ​​înfloritoare. După înflorire, puteți scoate planta din ghiveci pentru a inspecta rădăcinile și, dacă este necesar, transplantați planta sau tăiați zonele putrede.

Udarea și fertilizarea florii continuă în același mod.

Când poți transplanta o orhidee

Orhideele sunt transplantate atunci când sunt în repaus, adică nu înfloresc, nu eliberează frunze noi. De multe ori nu este nevoie să faceți acest lucru. Plantele sănătoase sunt transplantate o dată la 2-3 ani, deoarece substratul vechi este distrus în timp și trebuie înlocuit.

Procedura de transplant este următoarea:

 • planta este îndepărtată cu grijă din ghiveci și rădăcinile sunt agitate de bucățile de coajă aderentă;
 • se examinează sistemul de rădăcini, dacă este necesar, toate rădăcinile vechi, înnegrite sau putrezite, secțiunile sunt pudrate cu cărbune zdrobit;
 • după aceea, phalaenopsisul este plantat în același recipient sau într-un vas mai mare, mai întâi rădăcinile plantei sunt cufundate în recipientul de plantare;
 • apoi încep să adoarmă cu scoarța fracției de mijloc a golurilor și golurilor, atingând pereții vasului în proces, astfel încât substratul să se așeze mai dens.

După transplant, orhideea nu este udată timp de 2-3 zile, permițând deteriorarea vindecării.

Pe o notă! Dacă ați colectat coaja singură, trebuie mai întâi să o fierbeți în apă clocotită timp de o oră, astfel încât să devină absorbantă de umiditate..

Uneori, pe lângă scoarță, solul achiziționat pentru orhidee include: argilă extinsă, vermiculită, turbă, fibră de nucă de cocos. Phalaenopsis poate fi cultivat într-un astfel de substrat, dar în acest caz este necesar să udăm floarea mai rar..

Erori de îngrijire

Datorită diverselor tulburări în îngrijire, floarea se poate îmbolnăvi. Este necesară eliminarea erorilor ținând cont de simptomele care au apărut în orhidee.

Frunzele se îngălbenesc și se ofilesc

O varietate de motive poate provoca gălăție pe frunze. Simptomul poate apărea din cauza unei udări insuficiente sau excesive. Uneori, frunzele se îngălbenesc datorită conținutului de phalaenopsis pe un pervaz rece în timpul iernii. Atât lipsa de iluminare, cât și o arsură când se află sub soarele înfiorător pot provoca gălăgie. În toate cazurile, este necesară ajustarea condițiilor de detenție, identificând anterior cauza.

Mugurii neblocați cad de pe orhidee

Mugurii plantei cad adesea din cauza stresului suferit, în principal acest lucru se întâmplă imediat după ce floarea este cumpărată și adusă acasă. Astfel, Phalaenopsis reacționează la o schimbare accentuată a condițiilor de detenție..

O orhidee își poate vărsa mugurii iarna din cauza lipsei de lumină. Dacă există o oră scurtă de lumină în timpul zilei, floarea are nevoie de iluminare suplimentară. Orhideea este, de asemenea, capabilă să arunce mugurii datorită faptului că se află într-un pescaj și cu aer uscat excesiv.

Nu puneți o floare sub o fereastră deschisă în sezonul rece. Pentru a crește umiditatea, puteți utiliza un umidificator sau palete cu lut expandat umed. Mai rar, lipsa nutriției devine cauza acestui fenomen. Planta trebuie hrănită regulat..

Ce să faci dacă rădăcinile unei orhidee putrezesc

Colația radiculară în phalaenopsis apare din cauza udării excesive. Nu puteți uda substratul dacă rădăcinile orhideelor ​​sunt de un verde luminos. Epifitele reacționează rapid la excesul de umiditate cu putregaiul sistemului radicular. Dacă există suspiciuni că rădăcinile sunt stricate (a fost găsit un miros putrid din ghiveci, orhideea a devenit instabilă), planta trebuie scoasă din substrat și examinată.

Zonele putrede ale sistemului radicular sunt tăiate la țesutul sănătos. Secțiunile sunt presărate cu cărbune și uscate ușor. După aceea, phalaenopsis este transplantat într-un substrat proaspăt și nu este udat pentru primele 4-5 zile. În viitor, ar trebui să fii atent la udare..

Pedunculul orhideei s-a rupt, ce se poate face cu ele

În unele soiuri de phalaenopsis, pedunculul poate crește până la 70 cm înălțime și mai mult. Uneori, cu o manipulare neglijentă, săgeata de flori se desface. Răsturnarea pedunculului va produce mai puțină durere dacă doar vârful acestuia a căzut și mugurii au rămas pe plantă. În cazul în care înflorirea s-a rupt la bază, nu mai este de făcut decât să aștepți următoarea înflorire a orhideei.

Dacă planta este deja adaptată la acest proces, va înflori cu siguranță din nou în curând. Pentru a ajuta phalaenopsisul să alunge o altă săgeată de flori, puteți crește cantitatea de lumină de intrare organizând iluminare din spate în orele de seară sau puteți crea o diferență de temperaturi de zi și de noapte pentru plantă..

Pe o notă! Puteți accelera înflorirea prin pulverizarea orhideei cu o soluție de acid succinic sau prin ungerea unuia dintre mugurii inactivi de pe peduncul cu pastă de citokinină. Preliminar, rinichiul este ușor incizat cu un cuțit sau lamă subțire.

Video util

Secretele pentru care să-mi pese imediat după cumpărarea unei orhidee am cumpărat o orhidee nouă, ce ar trebui să fac? - video

Orhideea: unde este principalul său loc în casă? - video

Phalaenopsis este o floare fragilă și delicată, destul de nepretențioasă. Orhideea și-a ocupat locul potrivit în colecțiile de mii de cultivatori de flori. Mulți sunt atât de îndepărtați de cultivarea acestei plante încât dobândesc constant exemplare de soiuri noi. Și acest lucru nu este surprinzător. Phalaenopsis înflorește poate dura până la șase luni fără întrerupere, apoi începe din nou după un timp scurt. Pentru a face acest lucru, proprietarul unei orhidee fluture ar trebui să arate doar o îngrijire minimă..

Prima ta orhidee - ce să faci cu ea?

Amatorii de orhidee novice adesea nu știu ce să facă cu o orhidee după cumpărare. Cum să aibă grijă de o orhidee acasă. Încercările de a folosi intuiția și experiența în îngrijirea plantelor obișnuite se termină adesea în tristețe. Din fericire, curiozitatea ta v-a adus la acest articol, în care vă vom spune tot ce trebuie de știut pentru persoana care și-a cumpărat prima orhidee.!

Grija pentru o orhidee acasă se reduce la crearea unui habitat favorabil aproape natural. Aproape toate orhideele (inclusiv Phalaenopsis) cresc în sălbăticie în tropicele subequatoriale, care sunt caracterizate prin ore lungi de zi (aproximativ 12 ore), climă caldă și umedă. Fluctuațiile de temperatură în astfel de tropice de-a lungul anului sunt minime, iar anotimpurile diferă cu umiditate diferită. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că aproape toate orhideele sunt epifite, adică cresc pe alte plante (în principal copaci), atașându-le cu rădăcinile lor.

Stilul de viață tropical a învățat orhideele să obțină o iluminare regulată și bună, dar nu prea strălucitoare. Frunze protejează orhideele în creștere sălbatică de lumina directă a soarelui. O situație similară cu apa - orhideele sunt obișnuite cu umiditatea ridicată, dar, în același timp, cu greu intră în contact cu apa în stare lichidă. Chiar și în sezonul ploios, apa din plante se evaporă foarte repede, iar orhideea nu intră în contact cu solul umed. Orhideea preia în principal umezeala necesară dezvoltării din aerul umed..
Cum creezi condiții tropicale într-un apartament obișnuit al orașului? Mai ușor decât pare!

Unde să pui orhideea

La început, nu ar trebui să puneți orhideea împreună cu alte flori, dacă le aveți. Aranjați o mică carantină - până la două săptămâni. Chiar dacă ați examinat cu atenție orhideea și nu ați găsit dăunători, este mai bine să o jucați în siguranță. De asemenea, în timp ce orhideea este în floare, locul optim este cel mai proeminent loc. Locați și admirați!

Când alegeți un loc permanent pentru orhideele dvs., țineți cont de iubirea lor de lumină. Este mai bine să plasați plantele pe pervazuri și balcoane sau în apropierea ferestrelor. Dacă este posibil, așezați orhideele fie la ferestre orientate spre est, fie în vest. Acolo, cantitatea de lumina directă a soarelui va fi minimă..
Dacă acest lucru nu este posibil, asigurați-vă că lumina este difuză în timpul verii. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să agățați tulle sau jaluzelele orizontale, să lipiți un film înghețat pe sticlă.

Odată cu debutul toamnei, lumina devine mai mică, razele soarelui nu mai sunt atât de scârțâitoare, iar umbrirea poate fi îndepărtată până la primăvară.

Nu uitați de un asemenea factor precum durata orei de zi. Orhideele au nevoie de cel puțin 12 ore de lumină pe zi tot timpul anului. În țara noastră, în perioada de toamnă-iarnă, durata orelor de zi scade. Pentru a oferi orhideei condiții apropiate de tropical acasă, trebuie să utilizați iluminare artificială - lămpi fluorescente.

Simptome ale lipsei de lumină - frunze alungite și palide.

Temperatură confortabilă pentru orhidee

Temperatura apartamentelor noastre este destul de potrivită pentru a crea un mediu confortabil pentru orhidee. Pentru speciile tropicale (cărora, să vă reamintesc, aparține Phalaenopsis), temperatura optimă în timpul zilei este de 25-30 de grade vara, și de 20-25 de grade toamna și iarna. Plantele din latitudinile temperate sunt obișnuite cu condiții mai dure, dar totuși temperatura nu trebuie să scadă sub 15 grade. Nu uitați de astfel de fleacuri care par a fi diferența dintre temperaturile de zi și de noapte. Ar trebui să fie de aproximativ 5 grade.
Orhideele vor fi greu de tolerat atât la temperaturi neobișnuit de ridicate, cât și la temperaturi prea scăzute..

Umiditate confortabilă pentru orhidee

Umiditatea camerei trebuie să fie de 60-90%. Folosiți un umidificator dacă umiditatea din apartamentul dvs. este mai mică. O modalitate mai ieftină de a rezolva problema lipsei de umiditate este o tavă și argilă extinsă. Puneți argilă extinsă pe fundul tăvii, umpleți tava cu apă și puneți o oală cu o orhideă deasupra. Prin evaporare, apa crește umiditatea aerului, în timp ce rădăcinile nu vor fi în mod constant în apă. Puteți utiliza, de asemenea, plantatoare speciale de orhidee cu un suport în interior. O terasă înăuntru ridică vasul de orhidee deasupra apei din partea de jos a plantatorului.

Cum să udăm corect o orhidee

Normele de udare la domiciliu sunt strâns legate de particularitățile vieții „în sălbăticie”. Udarea orhideelor ​​acasă este cel mai ușor de făcut într-unul din cele două moduri:

 1. Orhideea poate fi udată literalmente - de sus cu apă special pregătită sau doar de sub duș.
  Această metodă ajută la îndepărtarea prafului din plantă și la spălarea scoarței din săruri. Dar, cu o astfel de udare, trebuie să vă asigurați că apa nu rămâne în axilele frunzelor, deoarece acest lucru poate determina orhideea să putrezească sau să piardă mijlocul plantei de unde cresc frunzele (punctul de creștere). După o astfel de udare, asigurați-vă că înmuiați complet toată umezeala cu un prosop de hârtie în axilele frunzelor și punctul de creștere.
 2. De asemenea, orhideea poate fi udată folosind metoda soak. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de un recipient în care veți înmuia orhideea. Înălțimea apei din recipient nu trebuie să depășească aproximativ 2/3 din înălțimea vasului. Doar așezați vasul cu planta într-un recipient și lăsați-l 10-20 de minute. Mai întâi puteți umezi solul vărsând oala într-un cerc. Lasa apa sa se scurga dupa udare. Folosind această opțiune, nu trebuie să ștergeți nimic - apa nu va ajunge pe frunze, ci se va scurge rapid de la rădăcini..

Este mai bine să adăugați orhidee dimineața, astfel încât în ​​timpul zilei excesul de umiditate să se evapore, iar substratul să se usuce mai repede. Amintiți-vă, orhideele adoră umezeala, dar nu îi plac mlaștinile.!

Un regim aproximativ de udare: vara de 2 - de 3 ori pe săptămână, iarna de 1 dată pe săptămână sau chiar o dată la 10-14 zile. Totul depinde de viteza de uscare a rădăcinilor și de substratul în care crește orhideea. Când este cald, coaja se usucă repede. Toamna, când încă nu s-a pornit încălzirea și încăperea este deja rece, rădăcinile orhideei și scoarței se usucă foarte lent.
Nu este uscată orhideea Phalaenopsis poate fi identificată după tipul de rădăcini. Vor fi strălucitoare, solul va fi întunecat, iar ghiveciul va fi mai greu în greutate decât cu o plantă uscată. Dacă solul și rădăcinile nu se usucă mult timp, faceți găuri în pereții vasului pentru aera rădăcinile..

Apa de irigație ar trebui să fie „moale”, adică să nu conțină elemente alcaline. Orhideele sunt plante care nu pot tolera sărurile minerale din sol. Dacă folosiți apă de la robinet, fierbeți-o sau lăsați-o să stea câteva zile. Este chiar mai bine să folosiți apa de ploaie așezată - aceasta este cea mai „verde” opțiune dacă locuiți în afara orașului.
Temperatura apei trebuie să fie puțin mai caldă decât temperatura camerei. Nu udati orhideea cu apa rece sau calda, acest lucru poate provoca boli in planta si moartea acesteia..

Pe lângă udarea și umidificarea aerului, orhideele pot fi pulverizate cu apă dintr-o sticlă de pulverizare, imitând un fenomen natural - roua. De asemenea, este mai bine să alegeți ore de dimineață pentru pulverizare, din același motiv ca și pentru udare.

Cum și ce să fertilizăm și să hrănim o orhidee

Vă puteți gândi cum și ce să fertilizați o orhidee după ce planta s-a estompat. În timpul înfloririi, îngrășământul poate cauza căderea florilor. Puteți fertiliza o orhidee pe o frunză și la udare. Când udă cu îngrășăminte, trebuie mai întâi să umezesc rădăcinile orhideei. Nu turnați îngrășăminte pe rădăcinile uscate, le va arde..
Astăzi în magazine există multe îngrășăminte diferite pentru orhidee. Ele au efecte atât generale, cât și de specialitate: pentru înflorire, înrădăcinare etc. Le poți alege singur, ghidat de adnotarea de pe pachet. Nu uitați să verificați data de expirare a îngrășământului. Respectați cerințele de depozitare. Nu supradozați atunci când utilizați îngrășăminte.

Transplant de orhidee

Transplantul de orhidee este un proces dureros. Este necesar să replantați planta doar în caz de nevoie urgentă. De exemplu, solul unei plante achiziționate are o calitate slabă, iar rădăcinile orhideelor ​​nu se usucă în ea; rădăcinile arată putrezite (într-o stare sănătoasă, sunt de culoare verde sau cenușiu). Este necesară transplantarea orhideei cu foarte mare atenție, deoarece orhideea are rădăcini fragile care se rănesc ușor. Nu perturbați o orhidee cu rădăcini cu aspect sănătos și un substrat bun, acest lucru poate dăuna plantei. O orhidee poate crește în substratul natal timp de 2-3 ani, sau chiar mai mult.

Încercați să oferiți un mediu confortabil orhideei voastre frumoase, iar ea vă va mulțumi cu flori strălucitoare și abundente.!

Reguli de îngrijire cu Phalaenopsis, trebuie să-l transplantez după achiziție? Recenzie + video

Orhideea din vremea noastră a devenit o plantă foarte accesibilă, este dată ca un înlocuitor pentru un buchet, cumpărat pur și simplu pentru a decora spațiul. Deși această plantă este populară, datorită exotismului său, mulți nu riscă să o crească acasă. De fapt, floarea exterioară delicată este complet nepretențioasă și este foarte simplu de îngrijit de phalaenopsis.

Soiuri de orhidee

Soiurile de orhidee Phalaenopsis diferă între ele prin culoare, forma frunzelor și dimensiunea florii în sine. Acest soi crește pe o tulpină scurtă cu o rozetă de 5 frunze. Aproape toate cele 100 de soiuri phalaenopsis sunt hibride.

Phalaenopsis Pleasant este o cultivar obișnuită, cu frunze ovale cărnoase, cu capăt ascuțit. Pe inflorescența eliberată, puteți număra aproximativ 30 de muguri, care înfloresc pe rând.

Interesant! Dacă aveți grijă în mod corespunzător de această varietate de phalaenopsis și tăiați flori ofilite în timp, întreaga perioadă de înflorire poate dura un an întreg..

Parisha este un Phalaenopsis în miniatură cu un peduncul pe care se află aproximativ 10 flori albe cu un miros fructat dulce.

Phalaenopsis hieroglif este o floare mare, cu o rozetă formată din frunze ovale și multe flori în formă de stea. Înflorirea este colorată în tonuri de alb și crem, cu margini verzui.

Horse Phalaenopsis este un soi cu flori violet strălucitoare, au doar 2-3 cm dimensiuni. Când planta înflorește, pedunculul său devine mai lung și mugurii noi cresc în locul mugurilor ofiliti, astfel încât soiul continuă să înflorească timp de câteva luni.

Ingrijirea casei

Trebuie să aveți grijă de phalaenopsis imediat după cumpărare. Schimbarea locației permanente a plantei poate fi stresantă. Este posibil să nu atingeți floarea timp de 2-3 săptămâni doar dacă are rădăcini puternice, iar un peduncul sănătos este întins cu un număr mare de flori. În tot acest timp, nu trebuie să fie fertilizat, transplantat sau udat din abundență. Puteți așeza ghiveciul departe de alte plante, mai ales dacă există riscul de infecție.

Phalaenopsis trebuie examinat din când în când pentru a detecta boala în stadiile incipiente..

Când se transplantează Phalaenopsis?

După ce ați cumpărat o floare, trebuie să priviți starea solului, dacă este format din bucăți de scoarță, iar rădăcinile sunt de culoare gri-verde, nu este necesar să o transplantați în viitorul apropiat. Se întâmplă ca cultivatorii să plaseze cauciuc presat, turbă sau spumă în partea inferioară a unui vas temporar, acest lucru poate provoca putregaiul rădăcinii, prin urmare, când phalaenopsisul se adaptează la noile condiții, poate fi transplantat.

O plantă sănătoasă are nevoie de un transplant nu mai mult de o dată la 3 ani, trebuie să acordați atenție stării solului, dacă particulele sale s-au transformat în praf, înlocuirea este necesară.

Datorită stării precare a plantei, uneori are nevoie de un transplant neprogramat. De urgență, acest lucru se poate face chiar și în timpul înfloririi, dacă petele întunecate devin vizibile pe rădăcini sau frunzele încep să se ofileze.

Transplantul de Phalaenopsis are loc conform următoarei scheme:

 • planta este scoasă din ghiveci, iar rădăcinile sunt spălate sub o presiune caldă și slabă a apei;
 • dacă particulele de sol au aderat la rădăcini, acestea pot fi înmuiate pentru o perioadă scurtă de timp într-un recipient cu apă, după care rădăcinile pot fi curățate și uscate;
 • rizomi foarte lungi și particule putrede trebuie îndepărtate în timp ce presară tăieturile cu cărbune sau carbon activat;
 • în prezența tăieturilor, planta poate fi lăsată 24 de ore într-un recipient uscat pentru o vindecare mai rapidă;
 • dimineața, puteți începe plantarea într-un nou ghiveci cu sol special pentru epifite;
 • cele mai mari particule de sol sunt așezate pe fund, iar după rădăcinile sunt localizate în ghiveci, golurile sunt umplute cu părți mici;
 • umplând rădăcinile cu sol, trebuie să lăsați 3 cm de spațiu liber pentru rădăcinile aeriene și reînnoirea solului;
 • dacă Phalaenopsis este o varietate mare, acesta trebuie atașat la suport pentru a nu se încadra.

Dacă sistemul rădăcină este grav deteriorat, trebuie să fie ajutat să se recupereze; pentru aceasta, vasul poate fi învelit cu folie timp de 2 săptămâni, astfel încât în ​​interior să se formeze condiții de seră. Rădăcinile trebuie să fie ventilate periodic, iar pedunculul înainte de această procedură este mai bine tăiat și pus în apă.

Este posibil să transplantăm phalaenopsis înainte de timp, dacă este înghesuit în vasul vechi, acest lucru este vizibil prin rădăcinile proeminente care pot deplasa substratul. Oala în acest caz este selectată astfel încât solul, rădăcinile și suportul să se încadreze în el, dacă este necesar. Dacă este posibil, puteți aștepta până la sfârșitul înfloririi și abia apoi transplantați floarea interioară.

Atenţie! În cazul în care planta arată bine în exterior, rădăcinile sunt de culoare verde deschis, este mai bine să respecte programul de transplant. Dacă doriți doar să schimbați oala, ar trebui să așteptați începutul perioadei inactivă a phalaenopsis.

Selecția solului

Substratul de plantare trebuie să aibă o permeabilitate bună la apă și la aer.

În florării, este suficient să cumpărați sol gata pentru orhidee, dar uneori este posibil să nu funcționeze din cauza anumitor condiții:

 • dacă umiditatea aerului este ridicată în cameră, iar apa pentru irigare este moale, puteți lua coaja uscată de pin ca sol;
 • în prezența aerului uscat, în special în perioada de încălzire, solul trebuie să conțină părți de mușchi sau fibre de nucă de cocos;
 • cărbunele din substrat va ajuta la reducerea durității apei de irigație.

Udarea Phalaenopsis

Particularitatea plantelor epifite este că nu își pot primi alimentele principale din apă, au nevoie de aer pentru a-și menține activitatea vitală.

Umezeste solul plantei suficient de moderat, astfel incat apa sa nu stagneze, iar radacinile sa poata respira si sa absoarba umezeala din particulele substratului.

Orhideele Phalaenopsis sunt udate în mai multe moduri:

 1. Metoda de turnare este folosită mai des după transplant. În acest caz, apa este turnată pe marginea oalei și curge prin orificiile de scurgere în plantă, timp în care coaja absoarbe cantitatea necesară de umiditate.
 2. Opțiunea de imersie completă este potrivită pentru plantele care se află într-un sol care absoarbe bine umiditatea. În acest caz, vasul este scufundat în apă timp de 10 minute, iar substratul este umplut cu umiditate până la nivelul dorit..
 3. Dacă sistemul rădăcinilor phalaenopsis este deteriorat, imersia parțială, care durează 6-10 ore, este potrivită pentru plantă. Vasul este coborât într-o tavă cu apă, iar rădăcinile vor atrage umezeala de acolo, caz în care solul este umezit, dar cu atât mai puțin.
 4. Ploaia pentru orhideea Phalaenopsis poate fi aranjată din când în când. În acest caz, apa trebuie să se afle la 40 de grade. Când udați o plantă, nu uitați că ar trebui să se usuce într-o cameră caldă și nu pe un pervaz rece. După o astfel de udare, trebuie să vărsați apa în axilele frunzelor, pentru a nu provoca o infecție bacteriană a gâtului florii.

Important! Frecvența de udare este ajustată în funcție de condițiile interioare. Culoarea argintie a rădăcinilor indică faptul că au nevoie de umiditate. Floriștii sfătuiesc, cu aspectul acestei culori, să aștepte încă câteva zile pentru ca vasul să se usuce complet.

Temperatură și iluminare

Pentru a avea grijă de phalaenopsis, trebuie să aveți grijă de cantitatea de lumină și temperatura potrivită. Cel mai bine, floarea se va simți pe fereastră din orice parte a camerei, cu excepția sudului. Dacă nu există altă alegere, este mai bine să puneți oala cu orhideea nu pe pervazul propriu-zis, dar nu departe de fereastră, umbrită de soarele direct. Ghiveciul de flori trebuie să fie întors din când în când în direcții diferite spre lumină. Pentru unele soiuri, iluminarea suplimentară este importantă, mai ales dacă nu există soare în exterior și, de asemenea, iarna.

Când instalați lumină suplimentară, este mai bine să dați preferință lămpilor fluorescente cu o putere de 60 W și să le instalați la o distanță de 30 cm de floare.

Noaptea, Phalaenopsis va fi confortabil la o temperatură de 15-20 C 0, iar în timpul zilei, indicatorii pot crește până la +24 C 0. Floarea se simte bine cu fluctuații minore, dar în limite normale.

Umiditatea aerului trebuie menținută în jur de 60-80%. Aerul uscat poate determina ca florile să scadă prematur, iar umiditatea ridicată poate provoca putregai sau pete pe rădăcini și frunze..

Atenţie! Camera în care crește orhideea trebuie bine ventilată, chiar și în sezonul rece. În timpul aerisirilor de iarnă, dacă vasul cu orhideea este pe pervaz, este mai bine să-l scoateți de acolo, astfel încât să nu stea într-un pescaj. Nu permiteți ca frunzele să intre în contact cu geamurile reci, înghețarea putând afecta floarea.

Îngrășământ pentru Phalaenopsis

Acest punct de îngrijire este la fel de important ca toți ceilalți. Întrucât alimentul principal pentru plantă trece prin rădăcini, îngrășământul trebuie aplicat sub formă lichidă. Complexul „Kemira-Lux” s-a arătat bine, dar într-o doză redusă de 2 ori. Dacă phalaenopsis are o cantitate mică de frunze, are nevoie de azot, cu care este important să nu exagerați. Predominanța îngrășămintelor cu azot poate provoca o cantitate mare de verdeață și lipsă de înflorire. Dacă Phalaenopsis are 4 - 6 frunze în priză, el nu are nevoie de azot, dar fosforul și potasiul sunt necesare pentru o înflorire mai bună.

Important! În timp ce floarea se află în depozit, îngrășământul granular este adesea adăugat în sol, care durează mult timp. După cumpărare, înainte de a fertiliza orhideea, trebuie să vă asigurați că granulele s-au dizolvat, iar din acel moment au trecut câteva luni.

Falaenopsisul înflorit nu trebuie fertilizat. Top dressing-ul se efectuează de trei ori iarna și vara - de două ori pe lună.

Reproducere

Puteți reproduce o orhidee folosind lăstari, a căror formare este facilitată de fluctuațiile de temperatură și îngrijirea corespunzătoare. Bebelușii Phalaenopsis se formează la baza rozetei și pe peduncule. După ce au apărut, trebuie să așteptați până când se formează rădăcina și cel puțin o frunză.

Dacă orhideea este suficient de veche și are o rozetă mare, ea poate fi propagată prin divizare. În acest caz, folosind un cuțit ascuțit, partea superioară cu o pereche de frunze este tăiată. Tăierea trebuie tratată cu cenușă și abia apoi plantată într-un vas de orhidee separat. Phalaenopsis poate înflori în 2-3 ani.

Tăierea orhideelor

După înflorire, Phalaenopsis are nevoie de odihnă. În această perioadă, este mai bine să puneți oala într-o cameră mai rece și să reduceți udarea, de asemenea, nu trebuie transplantată. În perioada inactivă, frunzele se usucă și se îngălbenesc, ceea ce este un proces natural. Dacă pedunculul este uscat, este mai bine să îl tăiați..

Pedunculele unor soiuri phalaenopsis rămân proaspete în timpul stării de dormit și există două opțiuni pentru îngrijirea acestuia:

 1. Nu puteți să-l atingeți, după un timp se formează muguri pe el;
 2. Pedunculul poate fi tăiat la primul mugure, care va crește în curând.

Perioada inactivă este foarte importantă pentru orhidee, în acest moment câștigă forță pentru o nouă perioadă de înflorire, apare în următoarele 3-4 luni.

Orhideea nu are nevoie de tăiere standard, ca și pentru alte plante, crește încet, adăugând patru frunze noi. Dacă frunza începe să moară, nu este tăiată, planta ia mâncare de la ea până când se încadrează singură.

Trebuie să tăiați frunzele dacă sunt rupte sau bolnave.

Atenţie! Dacă pedunculul nu s-a uscat, nu trebuie să îl tăiați complet, mugurii de pe el pot crește și forma pedunculi noi, în timp ce planta va înflori mult mai devreme.

Phalaenopsis dăunători și boli

Orhideea nu se îmbolnăvește atât de des, dar există încă un risc de infecție cu îngrijire necorespunzătoare..

Dacă temperatura este prea mare sau scăzută, precum și cu multă umiditate, rădăcinile se pot îmbolnăvi de putregaiul cenușiu și negru..

Puteți înțelege acest lucru prin următoarele semne:

 • creșterea lentă a unei orhidee;
 • rădăcini moi și prezența lichidului în ele, dacă apăsați;
 • frunzele încep să se rumenesc.

Dacă orhideea Phalaenopsis este infectată cu mucegaiul cenușiu, petele albe și pufoase pot fi vizibile pe florile sale. Acest lucru se întâmplă în medii umede și la temperaturi scăzute. Este necesară tăierea părților bolnave și tratarea cu cenușă. În plus, Topsin 2% poate fi aplicat și utilizat intermitent timp de 2 săptămâni..

Putregaiul negru apare ca pete pe frunzele rozetei și acesta este un motiv pentru a izola floarea de alte plante. Putregaiul negru este tratat cu Topsin sau Fundazol.

Dacă încăperea este slab ventilată sau are umiditate ridicată, orhideea phalaenopsis se poate îmbolnăvi de antracnoză. În timpul acestei boli, pe lăstari apar pete negre. O floare de interior poate fi tratată cu preparate pe bază de cupru, în timp ce părțile afectate sunt îndepărtate.

Pentru a preveni răspândirea dăunătorilor prin orhidee, floarea trebuie inspectată periodic..

Atenţie! În timpul transplantului, există riscul de dăunători care pot fi în solul nou; pentru a evita acest lucru, trebuie să fie opărite cu apă clocotită.

O insectă la scară de pe o orhidee poate arăta ca niște pete, așa că este posibil să nu înțelegeți imediat ce este cu adevărat. Puteți spăla șervetul de pe frunze cu apă și o periuță de dinți. Dacă paginile apar pe pagini, acestea sunt stropite cu cărbune sau sulf coloidal. Pentru a proteja alte plante, floarea infectată trebuie transferată într-un alt loc, transplantată într-un vas curat și sol..

Cum să nu te îngrijești de o orhidee

Phalaenopsis în creștere, unii cultivatori pot face greșeli care duc la moartea plantei..

Există acțiuni care sunt strict interzise în îngrijire:

 • udarea nocturnă poate provoca o infecție fungică, precum și hipotermia orhideei;
 • apa de la robinet este prea grea și poate lăsa sedimente pe rădăcini, este mai bine să folosiți apă filtrată sau așezată;
 • este imposibil să aplicați îngrășăminte pe ochi, acest lucru va dăuna floarei, mai ales dacă doza este mai mare decât este necesar;
 • probele achiziționate recent de phalaenopsis nu pot fi localizate în același loc în care cresc orhidee adaptate, este important să rezistați la o carantină de două săptămâni;
 • menținerea orhideei în lumina directă a soarelui duce la deteriorarea și pierderea frunzelor.

Phalaenopsis este cel mai nepretențios soi de orhidee, în plus, este foarte frumos. Înflorirea atrage prin abundență și longitudine. Îngrijirea corespunzătoare a unei plante de casă poate garanta aspectul sănătos și înflorirea regulată de-a lungul anilor..

Orhidee din magazin. Cum să-i pese.

Orhidee din magazin. Cum să aibă grijă după cumpărare. Reprezentanții familiei Orhidee au devenit foarte populari printre cultivatorii de flori. Într-adevăr, aceste plante au multe avantaje. Aceasta este o înflorire strălucitoare, lungă și dimensiunea redusă a multor hibrizi și nu sunt prea pictori în ceea ce privește îngrijirea. Să încercăm să ne dăm seama ce trebuie făcut cu o orhidee imediat după cumpărare. La urma urmei, sănătatea florii depinde de ea mulți ani.

Dendrobium Polar Fire

Soiuri de orhidee.

Orhideele sunt o familie numeroasă și foarte diversă. Prin urmare, fiecare dintre ele nu este adesea deloc asemănător cu celelalte. În funcție de tipul de creștere a lăstarilor, orhideele sunt împărțite în monopodiale și simpodiale. În principal datorită faptului că îngrijirea lor este oarecum diferită. Primele au frunze cărnoase, suculente, care cresc pe tulpină. Orhideele simpodiale nu au o tulpină verticală, dar au rizom. În majoritatea orhideelor, lăstarii cresc din acesta cu un organ special care păstrează umiditatea - un pseudobulb (pseudobulb). Cu toate acestea, nu toate. Există orhidee care nu formează un pseudobulb (papiopedilum etc.). Cel mai adesea, numeroși hibrizi phalaenopsis sunt prezentați pe rafturile magazinelor. Puțin mai puțin frecvente sunt dendrobiumurile hibride, cambria, oncidiums, wandas, cattleyas, ludisias și pafiopedilums..

Cum să alegeți o orhidee în magazin.

Primul lucru pe care aș dori să-l sfătuiesc este să achiziționez plante proaspăt primite. Atât de multe probleme pot fi evitate. De exemplu, orhideele sunt adesea înmuiate în apă zilnic pentru a-și menține rădăcinile verzi. Cumpărătorul crede că totul este în ordine. Încercați însă să veniți a doua zi rădăcinile vor fi la fel de verzi. Și așa va fi în fiecare zi și în fiecare zi săptămâni întregi. Dar conținutul brut este periculos datorită putregaiului rădăcinilor, precum și dezvoltării bolilor fungice. În al doilea rând, orhideea trebuie să țină bine în ghiveci. Și ultimul - dați preferință unei plante fără daune exterioare. Orhideele cresc foarte lent. Prin urmare, defectele de pe frunze vor rămâne mult timp..

Phalaenopsis - orhidee monopodiale

Cum să alegi un loc pentru o orhidee.

Orhideele sunt plante iubitoare de lumină. Este mai bine să le așezați pe pervazurile ferestrelor care se orientează spre est sau spre vest. Aici vor primi cantitatea necesară de soare direct și iluminare difuză. Phalaenopsis și papiopedilums variegate pot fi așezate pe pervazurile nordice. Pe ferestrele de sud, orhideele sunt prea calde vara. Prin urmare, scoateți floarea de pe pervazul verii. Puneți-l lângă fereastră. Sau vă dați seama cum să umblați o floare la amiază. Iarna, nu există astfel de probleme. Orice orhidee poate sta pe pervazul de la fereastra de sud fără umbrire.

Primii pasi.

Odată ce orhideea a ajuns la casa dvs. din magazin, așezați-o departe de colecția principală de plante. La urma urmei, pot exista dăunători asupra lui. Asigurați-vă că îndepărtați filmul de ambalare. Trebuie să se obișnuiască cu aerul apartamentului. Scoateți planta din ghiveci. Scoateți substratul vechi. Examinați sistemul de rădăcini pentru deteriorarea, putregaiul etc. Dacă este necesar, tăiați părțile afectate ale rădăcinilor. Luați scoarța nouă și plantați-o înapoi în ghiveci. Puteți citi mai multe despre aterizare în articolul nostru. Doar atunci poți fi sigur că orhideea se află într-un substrat de calitate. Transplantul este foarte ușor tolerat de plantele sănătoase. Nu afectează înflorirea. Dacă există o mulțime de rădăcini deteriorate, vă recomand să folosiți sfaturile din acest articol..

Cambria - orhidee simpatică

Controlul dăunătorilor.

O orhidee de magazin poate fi infestată cu dăunători. La început, pot fi foarte invizibili. Din cauza lor, planta este cea mai bine plasată departe de alte plante. Din fericire, mijloacele moderne de luptă sunt foarte eficiente. Pentru a scăpa de majoritatea dăunătorilor, udă planta cu o soluție dintr-un medicament sistemic (Aktara, Confidor, etc.). Pentru a combate căpușa, veți avea nevoie de o pulverizare de 2 ori cu acaricid (Fitoverm, Aktellik, etc.) cu o pauză de o săptămână. Pentru pregătirea corectă a soluțiilor de lucru, citiți cu atenție instrucțiunile producătorului..

Pulverizare.

Orhideele sunt plante pline de umiditate. Prin urmare, este foarte des recomandat să le pulverizați cu apă pentru a crește umiditatea. Această măsură este foarte controversată. Pulverizarea duce adesea la putrezirea tulpinilor, a frunzelor (în special în axile) și a rădăcinilor. Orhideele umede devin vulnerabile la curenți și curenții de aer rece. Plantele deteriorate durează foarte mult timp (câțiva ani) și sunt greu de recuperat. Prin urmare, nu recomandăm pulverizarea orhideelor.

Orhidee din magazin. Cum să udăm.

Pentru dezvoltarea cu succes a orhideelor, acestea trebuie udate regulat cu apă caldă. Vara, coaja se usucă mai repede. Prin urmare, trebuie să apăzi des. În afara sezonului și în timpul iernii, frecvența udării depinde de temperatura conținutului. Când scade, coaja se usucă mai mult, ceea ce înseamnă că trebuie să udi mai rar. Este foarte important să învățați cum să determinați perioada următoarei udări. În vasele phalaenopsis, coaja trebuie să fie aproape complet uscată înainte de a uda. În mod ideal, substratul trebuie să fie întotdeauna ușor umed. Rădăcinile putrezesc din conținutul brut, iar din uscăciunea excesivă, phalaenopsisul înflorește mai rău. Pentru mai multă încredere, puteți lipi un băț de lemn până la capăt, apoi trageți-l afară și verificați nivelul de umiditate. În ghivecele celor mai multe orhidee simpodiale, coaja trebuie să se usuce complet înainte de udare..

Procesul de udare în sine nu este dificil: este necesar să vărsăm întreaga scoarță cu apă moale și caldă (!). Pentru o oală cu diametrul de 10-12 cm, aproximativ 1-1,5 litri. Pentru orhideele în miniatură, este suficient 0,5 litri. Asta e - udarea s-a terminat. Dacă după aceasta, scoarța se usucă prea repede, puteți crește rata. Sau apă prin imersiune.

Top dressing.

Este mai bine să nu hrănești orhidee proaspăt achiziționate. Există mai multe motive pentru aceasta. Cel mai important, orhideele simpodiale se pot încheia înflorirea prematur. În plus, o plantă poate suferi stres din cauza unei schimbări a condițiilor de detenție, a unei pauze în creștere, a bolilor, etc. După cum știți, trebuie să vă hrăniți cu plante în creștere complet sănătoase.

Cum să faci față unui peduncle după înflorire.

Există multe întrebări, ce să faci cu pedunculii decolorati? La orhideele cu o formă de creștere simpodială, pedunculii sunt tăiați. Nu mai sunt capabili să înflorească din nou. Adevărat, există orhidee simpodiale (de exemplu, oncidiums și unele cambrias) care pot înflori pe pedunculi vechi. Este mai bine să clarificăm acest punct din descrierile unei anumite specii. În phalaenopsis, este mai bine să nu atingeți pedunculii. Deoarece săgeata de flori poate continua să crească și să formeze muguri noi.

Cum să aibă grijă de phalaenopsis după cumpărare

Puteți cumpăra phalaenopsis cu flori varietale într-un magazin de flori, centru de grădină sau într-unul dintre numeroasele magazine online. Este mult mai ușor decât creșterea unui exemplar înflorit de la un bebeluș. Cu toate acestea, îngrijirea orhideei și forma sa hibridă cu Phalaenopsis Mix acasă după cumpărarea într-un magazin are propriile sale caracteristici. Trebuie să știți cum să aveți grijă de phalaenopsis după cumpărare, astfel încât o floare frumoasă și scumpă să nu moară.

Perioada de aclimatizare a plantelor după condițiile de depozitare

După achiziție, orhideea Phalaenopsis se confruntă cu stres din cauza schimbărilor dramatice ale condițiilor existenței sale. În serele în care sunt cultivate orhideele, pentru ei s-au creat condiții optime. Atunci când o floare intră într-un apartament, unde temperatura, umiditatea și iluminarea sunt foarte diferite de cea anterioară, aceasta poate reacționa negativ la acest lucru aruncând flori, uscând mugurii și frunzele.

Este nevoie de carantină pentru a exclude infecția altor plante prin dăunători și boli de la o plantă recent dobândită. Procesul de adaptare la noile condiții va avea loc și aici, care durează 2-3 săptămâni..

În timpul aclimatizării într-un apartament din oraș, trebuie să creați un regim de temperatură optim pentru uzină. De asemenea, necesită pulverizare regulată cu apă de cel puțin 2 ori pe zi. Rezultate bune în adaptarea orhideelor ​​se obțin prin pulverizarea acestora cu epin.

Îngrijirea la domiciliu pentru orhideea Phalaenopsis după cumpărare în magazin

De obicei, exemplarele deja înflorite de phalaenopsis sunt vândute în magazin. Dacă planta este sănătoasă, crește bine și se dezvoltă bine, atunci îngrijirea lor după cumpărare este aproape aceeași cu grija pentru un phalaenopsis obișnuit de înflorire pentru adulți, deși există încă unele caracteristici. Acesta nu este un proces dificil și o florară începătoare se poate descurca. În plus, phalaenopsisul este foarte tenace și iartă greșeli minore în îngrijirea lor..

Transplant de plante interioare

Orhideele Phalaenopsis sunt vândute în sol care nu este foarte potrivit pentru creșterea în continuare a acestei flori. De aceea, după cumpărare și aclimatizare, este recomandabil să transplantăm phalaenopsis într-un nou substrat. Dar transplantarea unei orhidee înfloritoare nu este recomandată. Trebuie să așteptați până înflorește, iar acest lucru poate dura câteva săptămâni, în funcție de mărimea pedunculului și numărul de muguri, apoi procedați la transplantarea orhideei Phalaenopsis după cumpărare.

Când phalaenopsisul s-a stins, ei încep să-l transplanteze:

 • Pentru a face acest lucru, trebuie să pregătiți un ghiveci de flori transparent și un substrat de orhidee;
 • Substratul este turnat în prealabil cu apă clocotită și păstrat în apă timp de câteva ore, astfel încât să fie saturat cu apă;
 • Orhideea este îndepărtată din vasul de transport și substratul vechi este îndepărtat de la rădăcini. Dacă orhideea a fost plantată folosind o ceașcă de turbă, aceasta este de asemenea îndepărtată;
 • După aceasta, planta este plasată într-un vas nou și substratul este așezat între rădăcini..

Udarea corectă a orhideei

Phalaenopsis este udat prin scufundarea vasului în apă pentru ¾. După 25-30 de minute. vasul este îndepărtat, apa în exces este scursă. Dacă înainte de udare, rădăcinile orhideei erau cenușii, atunci după udare, ar trebui să devină verde strălucitor.

Phalaenopsis se toarnă cu apă de la robinet. Temperatura sa ar trebui să fie cu 2-3 ° C mai mare decât temperatura ambiantă. Puteți utiliza apa de ploaie pentru irigare. Phalaenopsis se usucă adesea după cumpărare..

Prin urmare, la început este important să nu le inundați, astfel încât rădăcinile lor să nu putrezească. Primele de 2-3 ori sunt udate nu mult. Durata de menținere a oalei în apă nu trebuie să depășească 10 minute. În procesul de adaptare, acestea trec la regimul obișnuit de irigare.

Mod de iluminare

Phalaenopsis necesită lumină strălucitoare și difuză. Soarele direct este contraindicat în timpul zilei, deoarece lasă ușor arsurile pe frunze. Razele de soare dimineața și seara nu dăunează orhideei dacă lovesc planta în 1-2 ore.

Cel mai bine este să plasați vasul phalaenopsis pe ferestrele de sud-est. Phalaenopsisul, după cumpărare, trebuie adaptat treptat la lumina soarelui. Poate că, înainte de cumpărare, el era doar sub iluminare artificială într-o seră..

La 1 lună de viață în condiții noi, este necesar să excludem chiar că soarele de dimineață sau seara să cadă pe frunze. Planta trebuie să fie umbrită de lumina soarelui. Pe măsură ce vă adaptați, puteți transfera floarea în modul normal de iluminare.

Regimul corect al temperaturii

Pentru aclimatizarea rapidă a Phalaenopsisului după cumpărare, regimul de temperatură corect este foarte important. Acest tip de orhidee este foarte termofil. Se recomandă crearea unei temperaturi naturale în camera în care crește în patria sa.

Diferența dintre temperaturile de zi și de noapte nu trebuie să depășească 5 ° C. De asemenea, diferența dintre temperatura conținutului de vară și iarnă nu trebuie să fie semnificativă. Orhideea iubește o temperatură constantă pe tot parcursul anului, ca în patria sa din Asia de Sud-Est.

Umiditatea și pulverizarea aerului

În serele unde sunt cultivate orhideele, mențin umiditatea ridicată. După achiziție, Phalaenopsis se găsește în aerul mult mai uscat al apartamentului. Tot aici va avea nevoie de adaptare. La început, phalaenopsis trebuie să creeze aceleași condiții ca înainte de cumpărare.

În apartament, umiditatea ridicată este menținută prin pulverizarea plantei. Această procedură poate fi efectuată de 2 ori pe zi. Frunzele sunt pulverizate cu apă caldă pentru irigare. Dacă umiditatea ajunge la punctul de creștere, acesta este îndepărtat cu un prosop de hârtie. Pulverizarea se poate face mai rar pe măsură ce vă adaptați. Phalaenopsis nu este capricios și crește suficient de bine în aerul obișnuit al unui apartament, fără practic stropire.

Hrănirea plantelor

Imediat după cumpărarea phalaenopsis, nu are sens să se hrănească timp de 2-3 luni. Un exemplar înflorit a primit o abundență de îngrășământ înainte de cumpărare. Acum este de dorit să reduceți cantitatea de îngrășământ din substrat și să transferați planta în regimul obișnuit de hrănire.

Se vând în sticle lichide. Este foarte ușor să prepari o compoziție de hrănire. Îngrășămintele sunt adăugate în apă pentru irigare, în conformitate cu instrucțiunile. Apoi planta este udată cu această apă. Îngrășămintele nu trebuie utilizate la alte plante de interior. Nu conțin toate elementele necesare pentru creșterea și înflorirea phalaenopsisului..

Dăunători și boli potențiale

Phalaenopsis într-un apartament poate suferi de o invazie de insecte dăunătoare. Cel mai adesea, o orhidee este afectată de:

 • Acarianul de păianjen;
 • Thrips și afide;
 • Scut;
 • Gunoaie.

Pentru distrugerea dăunătorilor, se folosesc compoziții speciale:

 • Insecticide - distrug insectele dăunătoare;
 • Acaricide - distrug arahnidele (acarienii) dăunătoare;
 • Preparate complexe - pentru distrugerea tuturor tipurilor de dăunători.

Trebuie să utilizați numai pesticide achiziționate. Remediile populare pentru combaterea dăunătorilor nu dau rezultatul dorit și nu permit distrugerea completă a acestora.

Phalaenopsis este afectat de astfel de boli fungice:

 • Putregaiul radicular - duce la degradarea și moartea sistemului radicular;
 • Putregaiul negru - formarea unor zone putrezite negre pe frunze;
 • Mucegai gri - formarea mucegaiului cenușiu pe frunze.

Orhideea este tratată prin îndepărtarea zonelor afectate și tratarea restului cu soluții de medicamente antifungice - fungicide.

Îngrijirea frunzelor Phalaenopsis

Frunzele joacă un rol important în toate procesele de viață ale orhideei. Trebuie să fie atent îngrijite. Praful se acumulează pe frunzele largi ale phalaenopsisului. Trebuie îndepărtat regulat prin ștergerea frunzelor cu o cârpă umedă. În același timp, se asigură că umiditatea nu intră în punctul de creștere.

Dar dacă se întâmplă acest lucru, apa este îndepărtată cu un prosop de hârtie. De asemenea, frunzele de orhidee trebuie pulverizate, deoarece această plantă primește apă nu numai prin rădăcini, ci și prin suprafața frunzelor. Frunzele uscate sunt îndepărtate în țesutul viu. Acest lucru vă permite să mențineți creșterea intensivă a florii.

Îngrijirea rădăcinilor plantelor

Rădăcinile orhideelor ​​Phalaenopsis ar trebui să aibă întotdeauna acces la aer și lumină. În ele, ca și în frunze, are loc procesul de fotosinteză. Prin urmare, cel mai bine este să plantezi o orhidee într-un vas de sticlă sau plastic transparent, astfel încât să fie convenabil să se observe starea sistemului radicular..

O orhidee adultă are rădăcini aeriene care nu intră în substrat. Ei iau umezeala din aer. Este recomandabil să le pulverizați cu apă din când în când. Nu trebuie îndepărtate, deoarece participă și la nutriția plantei..

Când transplantați phalaenopsis, trebuie să examinați rădăcinile. Dacă există rădăcini vechi, întunecate, pot fi tăiate. Acest lucru va permite plantei să crească noi rădăcini pentru creșterea intensivă a masei frunzelor..

Îngrijirea pedunculare

Cu o udare și iluminare bună, phalaenopsis crește un peduncul cu câțiva zeci de centimetri lungime. Se poate rupe de la greutatea florilor, așa că este atașată vertical la cremalieră folosind cârpe de haine speciale..

Înainte de aceasta, este încă foarte fragil și se poate rupe în timpul atașamentului. O orhidee cu un peduncul vertical acoperit cu multe flori arată foarte decorativă. Pedunculul este tăiat când este complet uscat. Un peduncul verde poate forma o ramură laterală cu muguri noi.

Probleme posibile la îngrijirea unei orhidee după cumpărare

Adesea, pot apărea probleme grave atunci când aveți grijă de phalaenopsis după cumpărare. Este necesar să se stabilească cauza lor, altfel planta nu se va dezvolta corect și va muri curând. Unele dintre cele mai frecvente probleme și cauzele lor sunt:

 • Frunzele Phalaenopsis se îngălbenesc - temperatura aerului scăzut, regim de udare necorespunzător sau arsuri solare;
 • Frunzele de orhidee își pierd elasticitatea - udare insuficientă;
 • Frunzele se întind - planta nu are suficientă lumină, iarna este necesară iluminarea suplimentară cu fitolampe;
 • Phalaenopsis se usucă - schimbări bruște de temperatură sau umiditate insuficientă a aerului;
 • Rădăcinile se usucă și se întunecă - hrănirea excesivă, trebuie oprit timp de 2-3 luni;
 • Rădăcinile de orhidee putrezesc - udare prea intensă fără a usca substratul;
 • Muguri și flori în cădere - planta nu are suficientă lumină și nutriție, trebuie să puneți planta într-un loc mai luminat și să vă hrăniți.

Ce trebuie să faceți în cazul în care phalaenopsisul achiziționat este în stare proastă

Uneori, în rețeaua de vânzare cu amănuntul puteți cumpăra copii cu reducere de phalaenopsis, care sunt în stare proastă datorită îngrijirii necorespunzătoare. Pot avea rădăcini putrezite și frunze galbene și adesea nu au rădăcini sau frunze deloc. Cu toate acestea, majoritatea acestor orhidee pot fi readuse la viață..

Principalele probleme cu phalaenopsis care poate fi reanimat:

 • Rădăcinile putrede sau absența lor parțială sau completă;
 • Frunze decedate sau căzute;
 • Punct de creștere putred.

Pentru a rezolva problema rădăcinii, este suficient să tăiați orice rădăcină putredă sau deteriorată, și apoi să uscați planta timp de câteva ore. Cresc rădăcini în scoarță mică cu mușchi de sphagnum. Puteți ține planta deasupra apei, astfel încât să nu atingă suprafața.

Pentru a crește frunze cu rădăcini normale, trebuie să plantați orhideea într-o scoarță superficială și să aveți grijă de ea ca de obicei. Umiditatea trebuie menținută la un nivel ridicat. Pansamentele superioare sunt necesare.

Cu un punct de creștere putred, orhideea nu crește. Pentru resuscitare, trebuie să curățați întreg țesutul putred și să plantați planta într-o scoarță mică cu mușchi. În timp, va da un peduncle pe care copilul va crește. Uneori frunzele încep să crească din punctul de creștere, dar acest lucru este extrem de rar..

Top