Categorie

1 Ierburi
Site despre o grădină, o reședință de vară și plante de casă.
2 Trandafiri
Site despre o grădină, o reședință de vară și plante de casă.
3 Bonsai
Cele mai bune soiuri de roșii pentru pământ deschis
4 Trandafiri
Catalog de flori de acasă în ghivece cu fotografii

Image
Principal // Violetele

De ce lămpile cu LED sunt periculoase pentru sănătatea umană și pentru mediu?


De ce lămpile cu LED sunt periculoase pentru sănătatea umană și pentru mediu? Ce substanțe nocive conțin, cum afectează natura și oamenii.

Pe piața produselor de iluminat, lămpile cu LED, care seamănă exterior cu lămpi incandescente cu o bază E14 sau E27, câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Cererea de becuri cu LED este în creștere de la fiecare an. Sursele LED nu au analogi în ceea ce privește performanța, eficiența energetică și siguranța mediului. În ciuda avantajelor evidente, există opozanți ai utilizării LED-urilor pentru iluminare, văzând pericolul ca lămpile cu LED-uri să aibă efect asupra corpului uman. Să aruncăm o privire mai atentă asupra răului care este realitatea și care este mitul exprimat.

Substanțe nocive din lampa LED

Pentru a determina cât de ecologice sunt lămpile cu LED, luați în considerare ce materiale sunt utilizate în producția lor..

Corpul este fabricat din plastic, oțel, aliaje de aluminiu. Flaconul care conține placa diodei nu este sigilat și nu este umplut cu gaze toxice. Dispozitivul cu becuri include un șofer.

Din cele de mai sus, putem concluziona că lămpile cu LED nu sunt mai dăunătoare decât alte dispozitive electronice și pot fi aruncate ca deșeuri menajere obișnuite..

Pericole de iluminare cu LED-uri

Studiile efectuate de oamenii de știință au permis să afle că radiațiile LED-urilor sunt periculoase. în care:

 • răul este făcut de componentele undelor scurte albastre și violete ale spectrului;
 • lumina verde este mai puțin dăunătoare;
 • roșul nu dăunează corpului uman.

Becurile LED au un efect negativ asupra retinei. Leziunile primite pot fi:

 • fotomecanice (apar atunci când sunt expuse la o undă de șoc a energiei luminoase);
 • fototermice (apar atunci când țesutul este încălzit în timpul iradierii);
 • fotochimice (provoacă modificări chimice sub influența unui flux de lumină).

Prin urmare, este periculos să te uiți la lămpile LED luminoase. Dar aceeași concluzie poate fi făcută și în ceea ce privește lămpile incandescente sau lămpile fluorescente..

Producătorii furnizează surse de lumină cu difuzoare, nuanțele oferind lumină moale. Datorită acestui fapt, este posibilă reducerea semnificativă a prejudiciului cauzat sănătății umane de la lămpile cu LED..

Clasificarea pericolelor

Pentru a evalua corect vătămarea radiațiilor luminoase, este necesar să vă consultați documentele de reglementare. De exemplu, GOST R IEC 62471-2013 valabil în prezent descrie parametrii siguranței fotobiologice a lămpilor și sistemelor de lămpi, inclusiv dispozitive cu LED.

Pe baza acestui standard, s-au efectuat studii pentru a stabili că:

 • cel mai mare prejudiciu pentru sănătatea umană este cauzat de LED-uri albastre cu o putere de 15 W și mai sus, acestea sunt trimise la cel de-al treilea grup de risc;
 • pericolul unei diode cu spectru albastru cu o putere de 0,07 W nu este mare, poate fi atribuit primului grup;
 • la aceeași temperatură de culoare, LED-urile albe au o emisie de albastru mai periculoasă cu 20% mai mult decât alte surse de lumină;
 • Iluminarea LED folosită în viața de zi cu zi poate fi atribuită celui de-al doilea grup de risc, dacă presupunem că pericolul lămpilor incandescente este limitat la zero sau la prima categorie.

Influența asupra biosintezei melatoninei

Melatonina este o substanță biologică activă (hormon) produsă în glanda endocrină situată în capul uman. Influențează procesele metabolice și funcțiile fiziologice ale organismului.

Oamenii de știință au dovedit că orice surse de lumină strălucitoare suprimă secreția de melatonină. Dar lumina intensă a spectrului albastru este prezentă în lămpile fluorescente și cu LED-uri care are un impact mai mare..

În acest sens, au fost elaborate o serie de recomandări pentru a reduce daunele care rezultă din utilizarea surselor de iluminat eficiente din punct de vedere energetic. Oamenii de știință recomandă:

 • folosiți lămpi cu incandescență pentru apartamente, în special în lustre situate în dormitoare;
 • Cu 2-3 ore înainte de culcare, evitați influențarea vederii surselor strălucitoare;
 • lucrând la un computer în întuneric, folosiți ochelari speciali care nu transmit spectrul albastru al radiațiilor;
 • folosiți iluminare roșie pentru iluminarea nocturnă în case;
 • utilizați produse numai de la firme cunoscute și cunoscute de producție;
 • folosiți lămpi cu LED doar în corpurile de iluminat special concepute pentru acestea.

În același timp, pentru munca într-un birou, este de preferat să existe un spectru rece de iluminare, tonifiere și creșterea performanței unei persoane.

Daune provocate de lămpile care pâlpâie

Frecvența intermitentă a lămpilor care economisesc energie de 300 Hz are un efect negativ asupra sistemului nervos uman. Eficiența sa scade, crește iritabilitatea și oboseala, nivelurile hormonale sunt perturbate, ritmurile circadiene se pierd.

Dar, dacă la ieșirea șoferului, tensiunea suferă o filtrare suplimentară de înaltă calitate, eliberându-se de componenta variabilă, valoarea ondulării nu va depăși 10% admisibilă. Prin urmare, este mai bine să cumpărați lămpi LED cu drivere de înaltă calitate, fără a economisi costurile dispozitivelor..

Pericolul luminii albe

Deși există LED-uri albe, în prezent nu există semiconductori care emit lumină albă. Se obține în două moduri:

 • combinarea LED-urilor roșii, verzi și albastre;
 • combinarea radiațiilor albastre, violete, ultraviolete și fosfor (efect fotoluminiscență).

Ochii umani sunt cei mai sensibili la spectrul albastru. Radiația pe termen lung poate duce la degradarea retinei. Lumina albă este în special dăunătoare pentru ochii copiilor..

Includerea lămpilor incandescente cu putere redusă de 40 - 60 W, lămpi LED cu lumină albă caldă într-o lampă cu mai multe cartușe va ajuta la reducerea impactului negativ.

Este mai bine să achiziționați dispozitive cu o temperatură de culoare în intervalul 2700 - 3500 K. Acest spectru de radiații este cel mai aproape de lumina soarelui în timpul apusului. Este deosebit de important să respectăm aceste condiții pentru copii, deoarece corpul fragil al copilului este cel mai vulnerabil la factorii adverse.

Radiatie electromagnetica

Driverele cu sursă de lumină LED generează impulsuri de înaltă frecvență, creând interferențe electromagnetice în mediu.

Acest fapt poate afecta funcționarea unor dispozitive electronice: radio, televizoare, transmițătoare WI-FI. Este important să așezați aceste dispozitive la cel puțin 40 cm de sursa de interferență.

Prejudiciul cauzat de radiațiile electromagnetice de la o lampă LED este mult mai mic decât cel de la un telefon mobil. Pericolul rezultat este nesemnificativ pentru oameni, poate fi neglijat.

Utilizare în producția de culturi

Din cauza lipsei de încălzire, lămpile cu LED-uri nu au un efect negativ asupra plantelor, de aceea sunt utilizate în mod activ în iluminarea suplimentară la cultivarea răsadurilor din diferite culturi. Chiar și prin plasarea sursei la doar 1 cm de lăstari, nu trebuie să vă faceți griji pentru arsurile termice sau moartea completă a culturii.

LED-urile din fitolamp combină mai multe culori. Fiecare are propria sa acțiune utilă:

 • galbenul furnizează energie, începe fotosinteza;
 • albastru contribuie la dezvoltarea și consolidarea sistemului radicular;
 • roșu îmbunătățește germinarea semințelor, promovează formarea inflorescențelor.

Pe măsură ce planta crește, combinația spectrului este ajustată în funcție de perioada de dezvoltare a plantelor..

Cerere în zootehnie

Lumina joacă un rol critic în viața animalelor. Lipsa de lumină naturală este ușor compensată de lămpile cu LED.

Folosind diversitatea spectrului de culori a surselor de diode, puteți influența procesele care apar în corpul animalului, obținând o îmbunătățire a semnelor vitale.

În timpul zilei, este mai bine să folosiți radiații cu unde scurte, determinând, de exemplu, o stare de vigoare la vaci, care are un efect benefic asupra creșterii și maturizării animalelor tinere și creșterea producției de lapte. Noaptea, camerele includ un fundal roșu, ceea ce face ca animalele să doarmă mai odihnite.

Concluzie

Comparând avantajele și prejudiciile lămpilor cu LED, putem trage concluzia că acestea sunt semnificativ superioare celorlalte tipuri de dispozitive de iluminat în aproape toți parametrii, iar daunele generate de utilizarea lor sunt nesemnificative..

Mai mult rău decât bine: cât de periculoase sunt lămpile ultraviolete

Lămpile ultraviolete ale trenurilor pot fi periculoase pentru pasageri. Așadar, Ministerul Dezvoltării Economice a decis și a respins propunerea Ministerului Transporturilor de a instala lămpi similare pentru dezinfectarea aerului în toate trenurile de pe teritoriul țărilor EAEU. Ministerul a adus oamenii de știință care au realizat un studiu și au ajuns la concluzia că lămpile ultraviolete pot face mult mai mult rău decât bine sănătății pasagerilor. Ce fel de lămpi sunt și unde sunt încă utilizate? Corespondentul Vesti FM a aflat Grigoriile Tatyana.

Lămpile ultraviolete sunt lămpi cu amalgam care conțin mercur, o substanță toxică și chiar în cantități mici, care pot provoca daune ireparabile pentru sănătate. Vaporii acestui metal afectează plămânii, rinichii, pielea și ochii, precum și sistemul nervos și digestiv. În unele cazuri, poate fi fatală. Și lumina directă de la o lampă de amalgam nu ar trebui să lovească o persoană, spune Alexey Nadezhin, expert în sisteme de iluminat..

FIABIL: Pericolul este că aceste lămpi conțin cantități mici de mercur. Dacă lampa se sparge, acest mercur poate intra în mediu și poate provoca intoxicații. Iar radiația în sine este dăunătoare dacă orice pasager ajunge sub ea. Și, în general, toate acestea sunt oarecum îndoielnice.

Când este încălzit, mercurul emite lumină ultravioletă, despre care se știe că dăunează diferitelor microorganisme. Ca urmare, microbii mor. Astfel, nu numai că aerul este dezinfectat, ci și apa, explică Grigory Nisman, un ecolog de frunte al laboratorului independent de testare „EcoTestExpress”.

NISMAN: De obicei, lămpile sunt utilizate pentru dezinfectarea spațiilor: acestea sunt fie apartamente după renovare, fie apartamente în care a fost găsită matrița. Lămpile ultraviolete sunt utilizate în aproape toate spitalele, clinicile și alte laboratoare care funcționează cu un fel de microbi.

În același timp, precizează expertul, mercurul nu se află în lampă în forma sa pură, ci în „legat” - sub forma, de fapt, de amalgam. Ar trebui să vă fie frică de ea numai dacă lampa este spartă, fiind încălzită, adică aprinsă.

NISMAN: Pericolul este că dacă spargem o lampă aprinsă, vom primi eliberarea de mercur pur în cameră. Dar dacă vom sparge o lampă rece care nu a fost conectată la nimic, atunci va fi absolut sigur, deoarece mercurul va fi în interiorul amalgamului. În consecință, acesta poate fi eliminat ca deșeuri obișnuite..

Conform standardelor sanitare, dezinfectarea aerului trebuie să fie efectuată fără greș în locurile aglomerate: trenuri, spitale și clinici. Astăzi, lămpile ultraviolete sunt cel mai popular mod de a dezinfecta spațiile. Dar există o tehnică strictă de siguranță pentru instalarea unor astfel de lămpi, explică Alexey Nadezhin, expert în sisteme de iluminat..

NADEZHIN: Ele trebuie așezate astfel încât persoana să nu vadă în niciun caz lumina lămpii. Trebuie să fie un fel de instalație ascunsă în sistemul de ventilație, sau în spatele unui fel de huse, astfel încât să nu poată fi văzut. Se crede că este mai eficient dacă nu doar atârnă undeva și strălucește, dar dacă aerul este suflat în trecut activ cu ajutorul fanilor.

Cu toate acestea, o serie de experți și medici insistă asupra faptului că lămpile cu amalgam pot fi înlocuite cu lămpi cu LED, care nu conțin mercur sau alte substanțe nocive, și fac față dezinfectării aerului într-o încăpere nu mai rău decât cele de amalgam. Dar această combinație afectează cu siguranță prețul lor..

Popular

Navigator în carantină: cum să ajungeți dintr-o regiune în alta

Pentru a parcurge o distanță considerabilă prin mai multe regiuni, trebuie să studiați cu atenție informațiile despre portalurile administrațiilor republicilor, teritoriilor și regiunilor. Conducerea poliției rutiere îi avertizează pe șoferi în acest sens. Undeva sunt introduse pasaje digitale, undeva este necesar să trimiteți un mesaj SMS special, iar în unele regiuni legăturile de transport se opresc temporar, cu excepția cazurilor speciale.

UTILIZARE și OGE 2020: modul în care examenele sunt organizate pe fundalul coronavirusului

La ce date ar trebui să se aștepte absolvenții? Cum va fi organizată SUA, cum vor fi pregătite școlile. Care sunt cerințele pentru sălile de clasă, amenajarea locurilor și dezinfectarea spațiilor, precum și pentru sănătatea absolvenților.

Societatea ucraineană este spulberată în multe fragmente

ROSTISLAV ISHCHENKO: „Societatea ucraineană este foarte atomizată. Nu există structuri atât de mari acolo, încât se poate spune: societatea era împărțită în jumătate sau societatea era împărțită în trei părți. Nu, este împărțit în foarte, foarte multe fragmente mici, este dificil să asamblați un singur mozaic din aceste fragmente ".

Cum să alegi un fitolamp pentru plante

Acum, la sfârșitul iernii, aproape fiecare casă are ferestre care strălucesc cu lumina roz a fitolampelor. În februarie, mulți grădinari au început să crească răsaduri, iar orele scurte de zi îi fac să caute opțiuni cu iluminare din spate. Nu puteți crește răsaduri puternice fără fitolamp, dar nu toate iluminările suplimentare vor da rezultatul dorit. Să luăm în considerare care fitolampele pentru plante sunt potrivite numai pentru sere, care pot fi utilizate pentru răsaduri, cum să le alegem corect și cum să le utilizăm cât mai eficient..

Conţinut

 • Cum să alegeți un fitolmap pentru răsaduri
 • Care ar trebui să fie raportul de culori din spectrul de fitolamp
 • La ce distanță să așezați fitolampul de răsaduri
 • Cum se calculează iluminarea

Cum să suplimentezi în mod corespunzător răsadurile

Atunci când alegeți un fitolamp pentru răsaduri, este mai ușor să decideți forma acestuia. Totul este simplu aici. Dacă vasele cu răsaduri stau la rând pe un raft al unui suport special, sau pe un prag de fereastră sau pe o altă suprafață îngustă și lungă (și răsadurile sunt cultivate în acest fel), atunci este necesar un fitolamp liniar.

Uneori, rândurile de răsaduri sunt completate cu două lămpi de bază (sau mai multe).

Este mai dificil să decideți alegerea sursei de lumină. Înțelesul iluminării suplimentare este că lămpile de iluminat artificial sunt astfel încât, înainte de începerea zilei de zi sau la sfârșitul acesteia, să înlocuiască lumina soarelui pentru plante, care constă din valuri de diferite culori și lungimi diferite. Pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, culorile roșu și albastru ale spectrului sunt cele mai importante, prin urmare, nu toate lămpile sunt potrivite pentru plantele în creștere..

Fito roz este pur și simplu eficient din punct de vedere energetic, deoarece nu există un spectru suplimentar. Pentru plante, 100 de wați de roz este comparabil cu 200 W de alb, dar pentru tine este de două ori mai ieftin..

Lămpile incandescente sunt cea mai proastă alegere pentru iluminarea răsadurilor și a plantelor în general. Spectrul de emisie al lămpilor incandescente este limitat în principal la spectrul galben și verde; nu există albastru în ea. A doua problemă este că o mare parte din energia electrică a acestor lămpi este transformată în căldură. Trebuie să le îndepărtăm de plante cât mai mult posibil, de aici eficiența deja scăzută a iluminării suplimentare scade și mai mult. Plantele care au crescut sub o lampă incandescentă convențională sunt ușor de recunoscut: sunt atrase spre lumină și sunt întotdeauna excesiv de alungite.

Cu lămpile fluorescente, povestea este inversată, albastrul predomină în spectrul lor, dar emit puțină lumină în zonele roșii și portocalii, iar în continuare sunt necesare răsaduri roșii (iar plantele interioare sunt pur și simplu necesare, în special exotice tropicale precum lămâile și cafeaua).

Uneori, în sere, combină „lumini” de lumină rece și lămpi incandescente care încălzesc aerul.

Pitolampe cu LED

În ultimii ani, popularitatea fitolampelor, care folosesc LED-uri, a crescut. Multă vreme au fost considerate „bune, dar scumpe”, dar acum câțiva ani, LED-urile au scăzut dramatic. Spectrul unor astfel de fito-labe include atât albastru, cât și roșu, ele fiind numite bicolor. De obicei, pe pachet este plasată o spectrogramă, care arată lungimea de undă atât în ​​spectrul albastru, cât și în roșu. Lungimea de undă optimă pentru răsaduri este:

 • în spectrul albastru - 440-450 nm,
 • în spectrul roșu - 650-660 nm.


La FORUMHOUSE, problema raportului de performanță pentru iluminarea suplimentară a răsadurilor și iluminarea grădinilor de iarnă a fost discutată de câțiva ani. Se pare că acum punctul a fost pus în această întrebare, iar imaginea optimă arată astfel:

Raportul culorilor din spectrul de fitolamp

cerere

Albastru 2, roșu 5

Suplimentarea plantelor din sere și grădinile de iarnă de-a lungul întregului lor ciclu de viață. O cantitate mare de roșu stimulează creșterea masei verzi, accelerează și facilitează înflorirea, crește productivitatea.

Albastru 1, roșu 4

Oferă germinare și înflorire rapidă, ideale pentru forțarea becurilor.

Albastru 1, roșu 1.

Pentru cultivarea verdeturilor și a legumelor verzi cu frunze. Culoarea roșie din spectru asigură creșterea rapidă a masei verzi, albastrul inhibă înflorirea și crește masa rădăcinii.

Albastru 3, roșu 1

Pentru cultivarea răsadurilor de roșii și ardei. Datorită conținutului ridicat de albastru, sistemul radicular se dezvoltă, iar creșterea masei verzi este inhibată. Răsadurile sunt bogate, cu internode scurte. Astfel de lămpi sunt de asemenea utilizate pentru a încetini tragerea răsadurilor..

Sensul culorilor spectrului pentru plante

Deși albastru și roșul sunt principalele culori din spectru pentru creșterea și dezvoltarea normală a plantelor, alte culori în intervalul de la UV-C (370-410 nm) la NIR-A (700-780 nm) sunt importante în felul lor. Pentru a rezolva cu succes problemele creșterii răsadurilor și plantelor de interior, folosind fitolampe, trebuie să știți cât de diferite părți ale spectrului le afectează..

 • UV-C (370-410 nm) ajută la producerea de hormoni de care planta trebuie să trăiască; promovează dezvoltarea masei verzi și a sistemului radicular.
 • Albastru (410-480 nm) - în această culoare planta dezvoltă un sistem de rădăcină, capătă rezistență la îngheț, produce carotenoizi și acumulează masă verde;
 • Albastrul și verdele (480-565 nm) fac parte din spectrul vizibil pentru ochiul uman. Este necesar pentru nivelurile inferioare ale frunzelor și tulpinii plantei. Frunzele palide ale nivelului inferior semnalează că nu există clorofilă în ele și, prin urmare, nu există albastru și verde în spectrul sursei de lumină;
 • Galben și portocaliu (565-625 nm) - în această parte a spectrului, procesul de fotosinteză este accelerat la plante, frunzele sunt întărite, plantele produc beta-caroten;
 • Roșu și IR-A (625-780 nm) sunt necesare pentru maturarea fructelor, dar pielea cu aceste culori în spectrul sursei de lumină poate deveni fatală pentru plantă și poate duce la supraîncălzire, căderea inflorescențelor și aceeași întindere. În cea mai mare parte, roșu și IR sunt vitale pentru maturarea fructelor.

Principalul avantaj al surselor LED este că pot fi utilizate pentru a forma orice spectru, a seta orice moduri și a le controla. Aici este important să nu greșiți cu puterea diodei. Se vând diode cu o putere de 1 W, 3 W sau 5 V, iar 3 W pentru puieți sunt de preferat - 10-20 de astfel de lămpi sunt folosite pentru a ilumina un metru pătrat de răsaduri.

Pentru iluminare suplimentară, aveți nevoie de 10-20 dintre ele pe metru pătrat, cu o distanță până la răsaduri de cel mult 10-15 cm. Sau pentru toate ușile dvs. de 2m2 4-8 lungi (care sunt de 36 W fiecare), cu aceeași distanță față de foaie. Poți până la 20 cm, vezi starea plantelor.

User FORUMHOUSE Lift, un mare expert în problema iluminării suplimentare a răsadurilor, a derivat empiric formula:

Cum se calculează distanța față de răsaduri

Iluminarea se calculează după cum urmează: este invers proporțională cu pătratul distanței de la lampă la suprafață, iar dacă mutați lampa, care atârna 25 cm de răsad, cu 50 cm, atunci iluminarea va scădea de 4 ori. Unghiul lămpii este, de asemenea, important aici: puteți desena o analogie cu soarele, care strălucește mai bine la zenit decât să atârne deasupra orizontului. Este necesar să reglați distanța fitolampului, verificând starea de bine a răsadurilor, dar acesta este destul de un tabel de lucru:

Distanța față de plante

Acoperire (diametru)

În medie, se recomandă suplimentarea răsadurilor cu fitolamine timp de 8-13 ore pe zi. Pentru a vă asigura că toată lumina este livrată la destinație, folia este lipită peste lămpi.

concluziile

În climele majorității regiunilor rusești, iluminarea suplimentară este necesară atât pentru răsaduri cât și pentru plante interioare. Pentru răsaduri, culorile albastre și roșii ale spectrului sunt în primul rând importante. Lămpile cu LED vă vor permite să selectați spectrul dorit și să selectați modul optim.

Puteți face un fitolamp pentru răsaduri cu propriile mâini și un astfel de dispozitiv va fi de câteva ori mai ieftin decât unul achiziționat. La FORUMHOUSE, am spus în detaliu cum să facem un fitolamp bugetar cu propriile noastre mâini. Aflați cum să plantați în mod corespunzător răsaduri în sere și OG. Alăturați-vă discuției despre lămpi fito, lămpi incandescente și LED-uri pentru iluminarea plantelor. Urmăriți un videoclip despre cum să întăriți și să hrăniți răsadurile pentru adulți.

9 sfaturi pentru alegerea unui fitolamp pentru răsaduri

În lunile de iarnă, răsadurile nu au foarte multă lumină solară, deoarece ziua nu durează mult. Plantele au nevoie de iluminare artificială. Pentru a oferi suficientă lumină, grădinarii folosesc fitolpe. Dar nu toate îți permit să obții material de plantare excelent la ieșire..

Ce să cauți atunci când alegi un fitolamp? Aflați în articolul nostru.

CERINȚE GENERALE PENTRU LAMPURILE PHYTO

 • spectru luminos corect (albastru și roșu)
 • putere corectă
 • forma de care ai nevoie
 • generare minimă de căldură
 • eficienta energetica
 • fiabilitate

CE SA ALEGI TIPUL DE PHYTOLAMP

Lampa incandescentă

Nu este potrivit pentru iluminarea suplimentară a răsadurilor, deoarece dă rezultate scăzute. Lămpile convenționale strălucesc în principal în spectrele galbene și verzi, care nu au niciun efect asupra proceselor vegetative. În plus, încălzesc foarte mult răsadurile, ceea ce le poate dăuna, consumă multă energie, sunt de scurtă durată și sunt ineficiente..

Luminescent

Un tip foarte obișnuit pentru răsaduri în creștere. Fitolampurile luminescente sunt economice și ieftine, nu generează căldură și nu ard plante. Aceștia acoperă nevoile plantelor din spectrul albastru, dar emit puțin roșu și nu chiar în intervalul corect. Nu putem vorbi despre durabilitatea unor astfel de lămpi, deoarece în șase luni, substanța luminoasă va străluci. Lămpile fluorescente au o putere inferioară celorlalte tipuri de lămpi, se aprind mult timp, pâlpâie și au un efect rău asupra vederii.

S-ar putea să vă fie util

Economie de energie

Acesta este un subtip de lămpi fluorescente, cu care este convenabil să suplimentați plante individuale în ghivece. Ele pot fi chiar introduse în lămpi de masă obișnuite. Acestea nu pot arde planta, deoarece emit puțină căldură. Puteți alege spectrul potrivit pentru fiecare sezon de creștere. Lămpile care economisesc energie consumă puțină energie și durează mult timp.

Sodiu

De obicei folosit în sere mari și slab potrivit pentru uz casnic. Printre avantaje, este demn de remarcat puterea de lumină bună și durabilitatea. Cu toate acestea, sunt prea puternice pentru casă, pot arde plante, lumina lor este dăunătoare pentru ochi. Există dificultăți în focalizarea fluxului de lumină, astfel încât se pierde multă energie. Lămpile de sodiu strălucesc în spectrul roșu și nu pot acoperi nevoile răsadurilor din spectrul albastru. În plus, acestea sunt scumpe, durează mult timp pentru a porni și sunt dificil de aruncat.

S-ar putea să vă fie util

LED

Viitorul aparține phytolamps-urilor cu LED, deoarece acestea nu au dezavantajele inerente altor tipuri de lămpi. Sunt capabile să emită exact spectrul de lumină de care plantele dvs. au nevoie în diferite etape. Puteți schimba spectrul în orice moment, prin simpla introducere a altor LED-uri.

Astfel de fito-lămpi au o disipare scăzută a căldurii, deci nu sunt capabile să dăuneze materialului săditor. Sunt dispozitive economice și eficiente din punct de vedere energetic, care consumă cu 70% mai puțină energie decât becurile incandescente. Lămpile cu LED-uri sunt de încredere, nu se întrerup cu supratensiunile și sunt durabile - funcționează până la 50.000 de ore. Suficient de mulți ani, în timp ce intensitatea radiației nu slăbește în timp. Sunt sigure pentru sănătate, ecologice și nu necesită condiții speciale pentru eliminare. Lămpile fito cu LED sunt compacte și ușor de utilizat - o lampă cu bază E27 poate fi înșurubată într-un corp obișnuit de masă.

Singurul dezavantaj aparent este prețul, însă, dacă aveți intenții serioase, fitolampul LED va plăti în câțiva ani, iar toate avantajele sale vor acoperi mai mult decât acest dezavantaj. În plus, tehnologia nu stă nemișcată, LED-urile sunt din ce în ce mai răspândite, iar prețurile lor sunt din ce în ce mai mici..

CE SPECTRUM NEVOIE SEMINTE

Plantele necesită nu doar lumină pentru a crește, dar și lumină de un anumit spectru. Verde și galben nu au niciun impact asupra dezvoltării - pot fi neglijate. Plantele răspund cel mai bine la roșu și albastru, cu LED-uri de obicei mai roșii..

Albastrul ajută semințele să germineze, stimulează sistemul radicular, promovează dezvoltarea unei tulpini puternice. Roșu este necesar pentru înflorire și dezvoltarea fructelor. Combinația de albastru cu roșu afectează cel mai armonios creșterea răsadurilor.

Acestea fiind spuse, nu toată lumina albastră și roșie nu va fi utilă. Pentru o fotosinteză eficientă, sunt necesare lungimi de undă specifice: 440-460 nm pentru albastru, 640-660 nm pentru roșu (vezi valorile pachetului). Dacă aceste numere deviază foarte mult într-o direcție sau în alta, o astfel de lampă nu merită cumpărată..

Pitolampurile cu LED-uri cu adăugarea de lumină albă sunt, de asemenea, frecvente. Ele pot fi plasate în zone rezidențiale și lumina lor nu va irita oamenii.

DE CE FORMĂ DE FITOLAMPĂ DE CARE TREBUIE

Rundă

Potrivit pentru rafturi, oale simple, cantități mici de răsaduri. Aceste lămpi au adesea o bază standard, astfel încât pot fi înșurubate într-o lampă de masă obișnuită..

Liniar

Cel mai potrivit pentru cei cu șiruri lungi de răsaduri, cum ar fi pe un pervaz sau pe un raft.

Pătrat

Un fitopanel cu formă de pătrat este necesar pentru a lumina un număr mare de răsaduri așezate pe un suport.

Bandă

Dacă doriți să o faceți singur, puteți cumpăra benzi LED albastre și roșii și configurați lumina de fundal de orice dimensiune și formă pentru a se potrivi nevoilor dvs..

reflector

Aproximativ la fel ca un singur fitolamp rotund, dar este capabil să lumineze o suprafață mare de la distanță mare.

ZONA RADIATORULUI CONSIDERAT

Întrucât fitolampele funcționează 12-16 ore pe zi, LED-urile se încălzesc. Prin urmare, lămpile sunt echipate cu radiatoare de aluminiu pentru a disipa căldura generată. În lămpile rotunde, se află într-un cerc în spatele lămpii, în lămpi liniare și pătrate, corpul în sine joacă rolul său. Trebuie să vă asigurați că radiatorul este suficient de mare și LED-urile nu se supraîncălzesc. Temperatura pe diodă nu trebuie să fie mai mare de 70 de grade, altfel nu va funcționa mult timp. Becurile cu LED-uri bine echilibrate au o disipare scăzută a căldurii, nu se încălzesc singure și nici nu încălzesc plantele.

Cât de mare este nevoie de PHYTOLIGHT (ÎN APĂ)

Zona zonei pe care trebuie să o evidențiați determină câte fitolampe și ce putere va trebui să cumpărați.

 • 40-45 W / m² pentru geamuri
 • 90-160 W / m² dacă iluminare artificială

Trebuie avut în vedere faptul că diodele nu sunt alimentate la putere maximă, altfel se vor arde rapid. Pentru a afla puterea reală a diodei, împărțiți puterea nominală în două.

CALITATEA MATERIALELOR

Durabilitatea este unul dintre principalele avantaje ale lămpilor cu LED. Dacă lampa este rezistentă, vă va servi mulți ani. Căutați fitolampe care sunt fabricate din materiale de calitate: aluminiu, oțel, plastic rezistent.

PLATĂ ATENȚIE LA PERIOADA DE GARANȚIE

După cum am menționat, LED-urile sunt proiectate să dureze mulți ani. Prin urmare, ar trebui să fiți suspect de producătorii care dau o garanție pentru un an sau mai puțin. Acest lucru poate indica o calitate slabă și materiale ieftine. Cumpărați lămpi care sunt garantate cel puțin doi ani.

DISTANȚA DE LA PHYTOLAMP LA PLANTE

Cu cât fitolampul este mai aproape de răsaduri, cu atât efectul muncii sale va fi mai bun. Cu toate acestea, nu trebuie așezat prea aproape, altfel plantele se pot supraîncălzi sau se arde..

Când cumpărați un fitolamp pentru răsaduri, consultați instrucțiunile. Cultivatorul corect scrie întotdeauna distanța recomandată de la lampă la plantă. De obicei este de 20-45 de centimetri. Aceasta este distanța până la vârful plantelor, așa că nu uitați să ridicați lampa pe măsură ce cresc..

DURATA TIMPULUI

Diferite plante trebuie să fie iluminate pentru un număr diferit de ore pe zi:

 • roșii - 14-16 ore
 • castraveți - 14-15 ore
 • varză - 15-16 ore
 • piper - 9-10 ore
 • vinete - 8-13 ore
 • salată - 9 ore
 • ridiche, țelină - 12-16 ore

Nu uitați că răsadurile necesită și întuneric complet. Faceți o pauză noaptea.

În plus, fitolampele pot fi folosite pentru a înlocui complet lumina naturală dacă cultivați puieți într-o cameră fără ferestre (într-un subsol, de exemplu).

Vă rugăm să aveți grijă când achiziționați fitolampe în locații neverificate. Acest lucru este valabil mai ales pentru lămpile cu LED. Piața se revarsă cu falsuri ieftine care pot străluci într-un spectru greșit, lungimea de undă poate fi greșită, lămpile pot fi realizate din materiale de calitate scăzută și, prin urmare, nu vor dura mult, puterea declarată poate să nu corespundă realității. Luați în considerare recomandările noastre, studiați cu atenție propunerile și alegeți opțiunea ideală pentru dvs.!

Grăbește-te să cumperi tot ce ai nevoie pentru a crește răsaduri acasă într-o actualizare Catalog OBI.

Fitolamp pentru răsaduri: totul despre vătămări și beneficii

Adesea, plantele de casă pot să nu aibă suficientă lumină de zi, în urma căreia planta se îmbolnăvește sau chiar moare cu totul. Apoi mulți cultivatori de flori recurg la iluminare artificială suplimentară, și anume la achiziționarea de fitolamp.

Ce este fitolamp

Phytolamp este o lampă special concepută pentru iluminarea plantelor, care emite lumină ultravioletă, care promovează creșterea răsadurilor și întărirea acestora. Cel mai adesea, astfel de lămpi sunt utilizate în încăperile slab iluminate și iarna, când aerul este foarte uscat și lumina zilei este scurtă..

Astfel de lămpi diferă de lămpile convenționale, prin faptul că emit un spectru special de lumină, și anume nuanțele de roșu și albastru. Aceste culori sunt mai bine percepute de plantele de interior. Sub o astfel de iluminare, frunzele și sistemul de rădăcini încep să se dezvolte și să crească..

Pluse de fitolampe

Avantajul cel mai important al unei astfel de lămpi este că atunci când o utilizați, se consumă mult mai puțină energie decât atunci când se utilizează lămpi cu incandescență convenționale. Drept urmare, lampa poate să nu se încălzească mult timp, ceea ce înseamnă că nu va putea dăuna plantelor. Așadar, o lampă obișnuită se poate încălzi până la o temperatură ridicată, chiar și o persoană se poate arde cu ușurință în legătură cu aceasta, ca să nu mai vorbim de răsaduri.

Fitolamp este, de asemenea, ușor de utilizat. Nu necesită mult efort de instalare, astfel încât chiar și un începător în cultivarea culturilor casnice se poate descurca. Se înșurubează într-un mandrin standard și poate funcționa chiar și în condiții de umiditate ridicată.

Contra de ultraviolete

Desigur, pe lângă avantajele evidente ale unui astfel de dispozitiv, are și o serie de dezavantaje evidente. Primul este prețul. Gama de prețuri pentru astfel de lămpi începe de la aproximativ 1000 de ruble și mai mult, în funcție de regiune. Aceasta este cea mai economică și simplă opțiune, dar nu de cea mai bună calitate. După cum știți, lămpile de înaltă calitate sunt mai scumpe. Dar după ce ați cumpărat o lampă, devine clar că una nu este suficientă și trebuie să cumpărați alta - se dovedește deja o sumă rotundă.

În al doilea rând, în ciuda faptului că lumina ultravioletă este foarte utilă pentru florile de casă, pentru oameni, dimpotrivă, este dăunătoare. Prin urmare, nu este recomandat să instalați lampa în acele încăperi în care sunt situate cel mai des gospodăriile..

În al treilea rând, mulți cultivatori de flori observă că un astfel de dispozitiv de iluminat pentru răsadurile lor nu a fost inutil. A crescut exact la fel și în lumina zilei și în fitolamp.

Astfel, se dovedește că achiziția și utilizarea fitolampului este o problemă controversată. Unii susțin că ea a fost o mântuire, deoarece răsadurile nu au crescut deloc și au murit aproape. Alții spun - acesta este un lucru inutil, deși dăunează oamenilor.

DEZVANTAJELE PHYTOLAMPULUI - DE CARE TREBUIE ȘTIUT! (de ce este cu adevărat dăunător și de ce lămpi să vă fie frică?)

Sunt fitolampile dăunătoare și care sunt lămpile dăunătoare oamenilor și ochilor lor? Să analizăm această problemă, dar nu nefondată, ci bazându-ne pe bunul simț, cunoștințele de fizică și datele reale din știință!
Voi spune mai multe - în acest videoclip vă voi spune ce este dăunător și care sunt sursele de lumină casnice mai dăunătoare.
Veți afla chiar ce altceva este FOARTE HARMFUL în afară de becurile în sine și de ce!
Am petrecut mult timp citind și colectând informații despre acest subiect arzător..

În primul rând, trebuie să înțelegeți: ce este dăunător pentru o persoană și pentru ochii ei?
- Spectrul radiațiilor UV
- Lumină direcțională strălucitoare
- Sursa de lumină se încrețește
- Predominanța spectrului albastru
- Câteva alte funcții (despre ele în videoclip)

După vizionarea acestui videoclip veți afla întregul adevăr, risipiți mai multe mituri și puneți totul pe rafturile sale.

În primul rând, trebuie să înțelegeți: ce este dăunător pentru o persoană și pentru ochii ei?
- Spectrul radiațiilor UV
- Lumină direcțională strălucitoare
- Sursa de lumină se încrețește
- Predominanța spectrului albastru
- Alte câteva funcții (mai multe despre ele mai târziu)

Să ne amintim ce este lumina. Aceasta este radiația electromagnetică de diferite lungimi de undă. Lumina vizibilă de om variază între 400 și 800 nm. (nano-metri)
Lungime de undă mai mică de 400 nm - inerentă radiațiilor UV, mai mult de 800 - în spectrul IR (radiație termică).
Spectrul UV este cel mai „viguros”, are mai multă energie și arde toate lucrurile vii în calea sa. Dar nu totul este la fel de înfricoșător pe cât scriu. UV este, de asemenea, diferit.
- În apropierea razelor ultraviolete, UV-A (UVA, 315-400 nm)
- Razele UV-B (UVB, 280-315 nm)
- Raze ultraviolete, ultraviolete îndepărtate (UVC, 100-280 nm)

Radiațiile ultraviolete sunt periculoase pentru oameni și pentru ochii lor! Ce poate amenința excesul de raze UV: cancer de piele, fotokeratită (arsuri solare a corneei și conjunctive), orbirea zăpezii (UVB), îmbătrânirea prematură și opacitatea (cataractă, presbiopie), fotoretinită (arsură de lumină retinală), degenerare maculară a retinei. Cum!
Razele UV distrug celulele:
- Efectele de radiație se manifestă în timp
- Leziunile minore zilnice ale ochilor se acumulează și, de la aproximativ 30 de ani, vederea începe să se slăbească

Nu este nicăieri, UV ajunge cu razele soarelui și trebuie să purtați ochelari de viață toată viața sau să fiți pregătiți pentru schimbările de vedere legate de vârstă.

Un mic citat:
„O cantitate moderată de radiații ultraviolete nu provoacă daune, acest lucru este posibil numai dacă este iradiat în exces. Cea mai puternică sursă de radiații ultraviolete este soarele. În ceea ce privește lămpile cu LED-uri, acest tip de radiații este complet absent în aparatele de uz casnic (alb), prin urmare, afirmația despre vătămarea radiațiilor ultraviolete în timpul funcționării lămpilor cu LED este un mit. "
Ce merită înțeles de aici: UV este absent în LED-uri, acesta este un fapt și numai iradierea excesivă este dăunătoare!

Rezumând spectrul luminii UV.
⦁ UV variază. Iar furnizorul principal și natural al acesteia este soarele.
⦁ Aici nu avem unde să mergem, trebuie doar să rămânem moderat la soare, să ne protejăm ochii și pielea la maxim, mai ales atunci când în latitudinile sudice, în apropierea apei și a zăpezii (deoarece UV este puternic reflectat de aceste suprafețe).
Dar vom reveni la răul UV în lămpile casnice puțin mai târziu... Acest lucru va fi important.

Lumină puternică!
După cum înțelegem, lumina are o compoziție calitativă (spectru) și un indicator cantitativ (putere, luminozitate, numiți-o ceea ce doriți). Și cred că nimeni nu trebuie să dovedească cum poate fi dăunătoare o lumină foarte puternică (strălucitoare) îndreptată în ochi. Toată lumea înțelege că poți orbi o persoană cu un laser și sper că și ea este periculoasă..
Să revenim la lumina noastră - Soarele. Aceasta este, de asemenea, o sursă de lumină foarte puternică și strălucitoare, la care este imposibil de privit mult timp fără consecințe neplăcute..
De asemenea, este dăunător să străluciți o lanternă strălucitoare în ochii unei persoane, faruri, să puneți acasă o lampă de designer cu un fascicul de lumină care intră în ochi...
Amintiți-vă acest lucru atunci când configurați lumina de acasă..
Și o mică remarcă despre LED-uri. Este o sursă de lumină foarte versatilă, poate fi atât focalizată cât și estompată folosind lentile și difuzoare speciale. Principalul lucru este însă că LED-ul este o sursă direcțională cu care strălucesc acolo unde trebuie și nu pe toate părțile. Acesta este un mare avantaj, în comparație, de exemplu, cu lămpile tubulare, care au o strălucire laterală puternică, care nu este întotdeauna convenabil și corect...

Sursa de lumină se încrețește

Poate ai auzit despre asta. Unele surse de lumină pulsează puternic și asta provoacă oboseală, dureri de cap, oboseală, vedere încețoșată...
Ghiciți cine este liderul pulsiunii dintre lămpile de uz casnic? Lampă fluorescentă!
Din păcate, așa este. În cele mai multe cazuri, acestea pulsează puternic și provoacă astfel de reacții negative din corpul nostru..
Nu, există serii scumpe cu surse de alimentare scumpe, dar, din păcate, acestea nu sunt vândute aproape niciodată. sunt de câteva ori mai scumpe decât de obicei. Și ne dorim mai ieftin! La urma urmei, prețul ieftin al lămpilor fluorescente (lumok, menajere) este unul dintre cardurile din aceste tipuri de lămpi.
Asa! Lucrăm la birou, obosim, capul doare. Și continuăm să iubim luminile fluorescente!
Becurile cu LED-uri ieftine pot avea, de asemenea, o rată mai mică decât ideală. Acest lucru se datorează prețului șoferului (alimentare cu LED). Cu cât este mai bine, cu atât este mai scump și apoi din nou fiecare decide pentru sine ceea ce îi este mai drag, confortul și sănătatea sau economia.
Cu toate acestea - lider în viața de zi cu zi, acestea sunt lămpi fluorescente!

Predominanța spectrului albastru
Unele materiale de pe Internet susțin că spectrul albastru este dăunător. Și s-a dovedit a fi foarte interesant. Aici trebuie să ții cont că este imposibil să vezi lumina albă fără albastru. Albastrul este o parte integrantă a luminii vizibile. Mai jos puteți vedea spectrul luminii solare.

După cum vedeți are UV (negru pe stânga) și albastru și verde și roșu și roșu îndepărtat... Toate culorile curcubeului. Și aici nu există mai puțin albastru decât alții.
Și apoi se dovedește că unii oameni de știință studiază albastrul ca o lumină separată. Acum, dacă strălucești doar albastru în ochi, va fi posibil și dăunător. Nu mai nociv decât UV, dar totuși.
Se dovedește periculos doar dacă lumina albastră predomină în spectrul luminii (lampa) într-un SHARE SEMNIFICANT. Acestea. este mult mai mult decât toate celelalte (în special roșu).
În același timp, un exces de albastru duce la „probleme” cu melatonina și întreruperea ritmurilor cidale (ziua și noaptea biologică). De fapt, albastrul ne trezește și nu ne lasă să adormim. Dimineața razelor soarelui răsărit este mai mult albastru. Există mai mult roșu în apusul soarelui. Acesta este semnalul organismelor de a dormi.
Ca persoană care studiază lumina pentru plante, pot confirma acest lucru atât în ​​ceea ce privește spectrele, cât și în acțiune. Roșul îndepărtat este cel care dă semnal plantelor din faza nopții. Aceste ritmuri controlează ceasul biologic al vieții de pe suprafața pământului..
Acum să tragem concluzii - prea mult albastru nu este bun!
De aceea, atunci când alegeți lămpi pentru casa dvs., ar trebui să alegeți nuanțe calde de strălucire a lămpii (temperatura de culoare până la 3000K). O astfel de lumină albă devine galbenă.
Lămpile cu strălucire rece (temperatura culorii) nu trebuie utilizate acasă! Acest lucru se aplică tuturor surselor de lumină, fie ele LED sau fluorescente sau orice alt fel. Lumina caldă va fi mai plăcută de perceput și mai sănătoasă (după cum spun oamenii de știință)!
DAR! Lumina albastră este din nou inevitabilitatea noastră, este în lumina soarelui și din păcate, efectul său se acumulează treptat și este, de asemenea, cauza îmbătrânirii ochilor legate de vârstă și a slăbirii vederii de-a lungul anilor.

De exemplu, spectrul unei lămpi fluorescente fluorescente: așa cum vedem aici, există mult albastru cu vârful luminos și există suficient UV (vârfuri din stânga). A trage concluzii!

Câteva alte caracteristici și fapte despre lumină
Și în procesul de cercetare a problemelor pericolelor luminii, spectrelor și lămpilor, am întâlnit rapoarte foarte interesante ale cercetătorilor occidentali...
În opinia multora, în ultimii ani numărul utilizatorilor de gadgeturi moderne cu „ecrane color” a crescut dramatic. Ce este un ecran color? Nu stiu?
Să ne uităm la un exemplu de smartphone foarte celebru:

Acesta este un set de trei pixeli „strălucitori”: roșu, verde și albastru! Iar cota de albastru este foarte mare! Acest lucru este valabil pentru orice: televizoare, tablete, laptopuri, monitoare, smartphone-uri... Totul se face folosind această tehnologie. Se pare că cota leului de albastru în plus față de soare - obținem de pe ecrane. Pe lângă faptul că ne desprindem vederea pentru a privi mici informații despre ele, obținem și o mare parte din spectrul albastru. La întrebare: și în fitolampe, albastrul este întotdeauna de câteva ori mai mic decât roșul, ceea ce este important. Iar fitolampele strălucesc pe pervazurile cu flori și răsaduri, și nu direct în ochii noștri ca niște ecrane. Tragerea concluziilor...

Despre fitolamine direct
Primul. Majoritatea experților și oamenilor de știință privind lumina, lămpile și efectele asupra vederii sunt înclinați să creadă că LED-urile și lămpile incandescente sunt cele mai inofensive pentru noi.
Al doilea. Lămpile, unde proporția de albastru este mai mică, consideră că sunt absolut inofensive. Trebuie evitate becurile reci. Și în lămpile fito, proporția de albastru este întotdeauna mai mică decât roșu și altele.
Al treilea. De ce altceva fitolampele nu sunt atât de periculoase pe cât ar putea crede unii: stau pe pervazuri, rafturi, rafturi. Și strălucesc pe plante, și nu direct pe noi! Intelegi? Acestea nu sunt lămpi pe tavan într-un candelabru. Nu strălucesc direct în ochi, iar puterea lor totală este mai mică decât în ​​orice candelabru mediu...
Al patrulea. Luminozitatea (puterea) fitolampilor este de câteva ori mai mică decât puterea de radiație a soarelui. Chiar dacă stai sub un fitolamp, acest lucru nu poate fi comparat cu o plimbare pe stradă)))
A cincea. Nu există spectre sofisticate și neobișnuite în fitolampe. Acestea sunt aceleași zone ale luminii solare vizibile, numai de obicei fără zona verde. Și asta e tot. Nu există nici radiații UV dure, nici așa exotice.
Ei bine, principala descoperire și concluzie pe care am făcut-o:
Ca și înainte, prefer lămpile cu LED pentru casă și doar cu o strălucire caldă! Și trebuie să încercăm să evităm contactul prelungit cu ecranele smartphone-urilor și laptopurilor. Desigur, sunt toate zonele de risc. de la tinerețe în ochelari și în ochelarii moderni și lentile de contact există deja o protecție împotriva spectrelor dăunătoare.
Vă doresc tuturor, nu numai privirea dornică,
Dar și mintea și sănătatea generală! Trăiască bunul simț și știința!

De ce fitolampele sunt periculoase pentru plante

Poate provoca dureri de cap și încordarea ochilor

07.11.2019 la 19:28, vizionari: 2905

Toată viața am crescut răsaduri în cădi pe fereastră și apoi un prieten m-a sfătuit să cumpăr un fitolamp. Am încercat-o și într-adevăr plantele au început să crească cumva mai bine sub lumina violetă. O aprind noaptea și într-o altă cameră, pentru că mi se pare că dăunează ochilor. E chiar asa?

Sofia Bessonova.

Oftalmologul Daria Baryshnikova răspunde: „Fitolaminele sunt de două tipuri: fluorescente și LED. Primele sunt mai nocive pentru ochii noștri, deoarece au așa-numitul „efect de clipire”. Poate provoca dureri de cap și încordare a ochilor. În general, este mai bine să nu le folosești, ci să le înlocuiești cu cele LED. Sunt mai blânde, dar o astfel de lumină nu este concepută pentru o cameră în care o persoană este prezentă mult timp. Astfel de lămpi înseamnă că sunt folosite pe balcoane, în sere, adică se aprind și merg. Chiar și după 15 minute de muncă într-o astfel de cameră, poate exista deja un disconfort: ochii încep să se udă, să doară. Este sigur să rămâneți în lumina unei astfel de lămpi până la 10 minute. Cu toate acestea, v-aș sfătui să purtați ochelari cu nuanțe sau cameleon în acest moment, deoarece razele ultraviolete încă vă ajung în ochi ".

 • Cel mai interesant

Popular pe rețelele de socializare

© ZAO "Biroul editorial al ziarului" Moskovsky Komsomolets "Periodic electronic" MK.ru "

Înregistrat de Serviciul Federal de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-media (Roskomnadzor). Certificat El nr. FS77-45245 Biroul editorial - ZAO "Biroul editorial al ziarului" Moskovsky Komsomolets "Biroul editorial: 125993, Moscova, 1905 strada Goda, 7, clădirea 1. Telefon: +7 (495) 609-44- 44, +7 (495) 609-44-33, e-mail [email protected] Redactor șef și fondator - P.N. Gusev. Publicitatea terților

Toate drepturile asupra materialelor publicate pe site-ul www.mk.ru aparțin redacției și sunt protejate în conformitate cu legislația Federației Ruse.
Utilizarea materialelor publicate pe site-ul web www.mk.ru este permisă numai cu permisiunea scrisă a titularului dreptului de autor și cu un hyperlink direct obligatoriu către pagina de la care materialul a fost împrumutat. Hiperlinkul trebuie plasat direct în textul care reproduce materialul original mk.ru, înainte sau după blocul citat.

Pentru cititori: în Rusia, organizațiile „Partidul Național Bolșevic”, „Martorii lui Iehova”, „Armata Voinței Poporului”, „Uniunea Națională Rusă”, „Mișcarea împotriva imigrației ilegale”, „Sectorul drept”, UNA-UNSO, sunt recunoscute ca extremiste și interzise. UPA, „Trident-le. Stepan Bandera ",„ divizia misantropă "," Mejlis a poporului tătarilor din Crimeea ", mișcarea" Artpodgotovka ", partidul politic all-rus" Volia ".
Recunoscut drept terorist și interzis: „Mișcarea talibanilor”, „Emiratul Caucazului”, „Statul Islamic” (IS, ISIS), Jabhad al-Nusra, „Aum Shinrike”, „Frăția Musulmană”, „Al-Qaeda în Magrebul Islamic” ".

Fitolamp pentru plante. Cum să alegi ce este necesar și cât costă un fitolamp

Ce

Când primăvara este pe pragul ușii, grădinarii au o perioadă foarte aglomerată. Trebuie să vă pregătiți pentru zilele călduroase. Anume - pentru a vă asigura că există ceva care să umple crestele goale din grădină. Pragurile de ferestre din casele rezidenților de vară umplu cutii cu răsaduri.

Dar, departe de toate orașele din țara noastră mare, există atât de multe zile însorite încât să puteți lăsa în siguranță germeni și să nu vă faceți griji cu privire la dezvoltarea lor. Este suficient să reamintim ce „mănâncă” creaturi verzi. Principala lor sursă de energie sunt carbohidrații..

Și reprezentanții florei le pot obține doar cu ajutorul razelor corpului ceresc. Ei sunt cei care ajută vegetația să dezvolte în mod independent acest „aliment” necesar. Fără un astfel de impact, fotosinteza nu este posibilă și, prin urmare, viața plantelor..

Dar, așa cum am spus deja, această lumină este departe de a fi întotdeauna suficientă. Care este rezultatul final? Tulpinile de răsad sunt lungi și subțiri, iar frunzele au dimensiuni foarte modeste și flori plictisitoare. Desigur, puteți muta containerele cu sol de la o fereastră la alta, dar este puțin probabil să vă ajute. Există o modalitate mult mai eficientă de a vă oferi o verdeață luxuriantă - acesta este un fitolamp.

Un astfel de asistent va veni la îndemână nu numai pentru grădinarii avizi, ci și pentru cei care iubesc plantele cu ghivece acasă. De asemenea, le lipsește adesea razele soarelui. Și dacă aveți un astfel de dispozitiv în casă, atunci nu este necesar să vă concentrați pe ferestre atunci când alegeți un loc pentru o floare.

O altă utilizare este o grădină de casă. Acestea. chiar pe pragurile de ferestre, nu cresc doar răsaduri, ci deja plante pline de fructe adulte, care oferă o fructă pe tot parcursul anului. Acest hobby popular este, de asemenea, imposibil de stăpânit fără speciale. instrument.

Cum poate ajuta un astfel de dispozitiv? Mai întâi, să înțelegem ce este un fitolamp pentru plante, apoi totul va cădea în loc. Acest dispozitiv de iluminare emite lumină de un anumit tip. Razele din ea emană exact intervalul necesar pentru scopurile noastre. Se dovedește un fel de lumină solară artificială.

 • Influențează rata de creștere a răsadului
 • Deveniți un stimulent pentru ca plantele să se maturizeze mai repede
 • Promovați apariția mai timpurie a fructelor
 • Ajută verdele să-și păstreze culoarea vibrantă
 • Permite organismului vegetal să nu-și piardă decorul - frunzișul
 • Creați confort, din care reprezentantul florei nu va suferi stres.

Cei care nu sunt deloc familiarizați cu acest tip de iluminat pot avea o întrebare: „De ce să nu folosiți un bec obișnuit, casnic, pentru astfel de sarcini?” Da, deoarece astfel de produse din sticlă generează doar cinci procente din lumină din toată energia primită. Toate celelalte intră în căldură. Nu foarte rațional, sunt de acord. În plus, este plin de arsuri.

Tipuri și caracteristici

S-ar părea că este doar o lampă, dar poate exista o mare varietate de caracteristici diferite indicate pe ambalajul său. Și ar trebui să aruncați o privire atentă la fiecare astfel de inscripție, altfel achiziția va fi inutilă. Deci, caseta poate fi marcată (a):

 • Condiții de utilizare (termen de valabilitate)
 • Indicatori de putere (aici răspândirea este foarte mare: de la douăzeci până la trei sute de wați)
 • Temperatura de culoare caracteristică
 • Cât de economic este dispozitivul
 • Fluxul de lumină

Ultimul indicator este cheia. Ar trebui să devină principalul tău punct de referință. Cu ajutorul său, veți înțelege câtă lumină iese în fiecare direcție. Când căutați un dispozitiv nu pentru o seră, ci pentru un apartament, atunci, desigur, funcțiile externe vor juca un rol important. Nu te lasa dus cu designul, o forma frumoasa nu va ajuta afacerile.

Dar metoda de fixare este importantă. Poate fi un obiect staționar care trebuie instalat într-un singur loc și securizat. Sau există o variație a tipului pandantiv. Această structură poate fi mutată dacă este necesar. câteva tipuri astfel de dispozitive:

1. Luminescent. Culoarea lor este lila. Acestea. se dovedește că aici există o abundență de spectru albastru, dar foarte puțin roșu. Astfel de condiții sunt aceleași numai pentru lăstarii picuroși. Legume, ierburi se pot pune în continuare cu un astfel de cartier. Mai capricios - necesită caracteristici diferite.

Nu este foarte util pentru ochiul uman. Vizionarea pe termen lung a unei astfel de imagini poate provoca chiar și o migrenă. Nu va trebui să cheltuiți mult pentru ele, dar viața de serviciu lasă mult de dorit. În plus, puterea luminii aici este modestă, așa că de multe ori trebuie să le asumați în pereche. În frig, nu veți avea probleme cu ei, pur și simplu nu se pot porni.

2. Inducție. Această subspecie a lămpilor descrise mai sus este mai avansată. La urma urmei, nu există electrozi în compoziția sa, ceea ce înseamnă că în timp nu se va arde nimic.

3. Lumină LED. Sunt de departe favoritele dintre concurenții lor. Aceste mici piese îl fac aparatul perfect. Va include atât raze de lumină albăstruie cât și roșiatice simultan. Mai mult, vor fi cu toții în spectrul ideal. Și acesta este 450 și 660 nanometri.

Apropo, fitolampul led pentru plante este potrivit pentru absolut toate tipurile de verdeață. Un alt „Pro” pentru această alegere este lipsa încălzirii. Aici puteți obține încălzirea maximă până la șaizeci de grade. În timp ce alte soiuri sunt încălzite la temperaturi de șapte ori mai mari.

Acest lucru nu va proteja plantele de supraîncălzire, ci va împiedica uscarea prea rapidă a solului, ceea ce înseamnă că numărul de udări va scădea. Costul unei astfel de achiziții, desigur, nu vă va mulțumi.

Pe de altă parte, este durabil - durata de serviciu poate fi prelungită până la o sută de mii de ore. În plus, fitolampul LED pentru plante va economisi bugetul, deoarece strălucește clar pe țintă, fără a irosi energie..

4. Economisirea energiei. Nu va fi posibil să faceți cheltuieli unice. În timp, va fi necesară o schimbare a spectrului. Adesea sunt certate pentru lipsa de putere. Dar nu este necesar să cumpărați un cadru special pentru un astfel de bec, puteți găsi o lampă veche acasă și să o introduceți acolo. Un astfel de cartier nu amenință plantele cu arsuri.

5. sodiu. Foarte luminos. Acest lucru este atât rău, cât și bun în același timp. Lucrul bun este că, cu siguranță, va fi suficientă lumină pentru plante, dar răul este că pentru oameni este o intensitate prea puternică și, fără încordarea ochilor, o persoană nu poate fi într-o cameră cu o astfel de lumină.

Acest dispozitiv nu va încălzi aerul, dar se va încălzi singur, în plus, în așa măsură încât cea mai mică picătură de apă de pe suprafața sa poate duce la o mini-explozie. Aceasta înseamnă că nu trebuie să-l atingem în timpul lucrului. Pentru ca produsul să funcționeze în vigoare, trebuie să așteptați aproximativ zece minute după conectarea la rețea.

Fluxul său luminos nu va atinge exact ținta. Acesta va fi distribuit în întreg districtul. În avantaj, puteți adăuga faptul că acestea nu sunt „gluttonous” și durabile. Oglinzile sunt încorporate în astfel de dispozitive pentru a face lumina să meargă acolo unde este nevoie..

Acestea pot fi plăci pe bază de aluminiu sau folosind aliaje de argint. Printre componentele „luminarului” se află și mercur, așa că aruncați-l în coșul de gunoi după utilizare - nu va funcționa.

6. Metal-halogen. Nu au un preț mușcător, dar pot apărea probleme cu puterea luminii în timp, deoarece dispozitivul îl pierde. Deși inițial poate oferi indicatori foarte buni.

cerere

Este demn de remarcat faptul că fitolampul pentru răsaduri necesită o manipulare corectă. Ce trebuie luat în considerare pentru acest lucru?

 • Dacă ați cumpărat unul dintre tipurile de lămpi care strălucesc semnificativ în timpul funcționării, rețineți că acestea trebuie amplasate la o distanță suficientă. În caz contrar, ucideți-vă „animalele de companie”.
 • Zonă! Mărimea spațiului pe care trebuie să îl iluminați joacă unul dintre rolurile cheie în selectarea dispozitivului. De multe ori sunt necesare mai multe „luminare”. Calculul este următorul: un pătrat de suprafață necesită șaptezeci de wați..
 • Am pus-o și am uitat-o. Acesta nu este motto-ul dvs. în acest caz. Va fi necesar să monitorizați curățenia unității, precum și să vă asigurați că umiditatea nu intră în ea.
 • Dacă dispozitivul cu lampă stă nemișcat, acest lucru nu este deloc rău. Această caracteristică vă va permite să reparați dispozitivul în viitor..

Amintiți-vă că fiecare tip de verdeață are nevoie de propria forță și tip de lumină. Deci, reprezentanții florei sunt:

 • Iubitori de umbră. Astfel de suporteri ai luminii slabe vor scăpa de dispozitivele cu o lungime de undă a radiației luminoase de 400 de nanometri..
 • Purtând calm umbra. Pentru ei, selectați un aparat cu parametri mai mult de treizeci de nanometri.
 • Aderenti la lumina ambientala. Aceasta necesită o lungime de undă de 660 nanometri..
 • Dacă verdele adoră lumina, atunci alegeți-le pe cele care dau 730 de nanometri.

De regulă, cea mai bună combinație sunt razele albastre, roșii și incolore (albe). Dacă toate aceste soiuri sunt incluse în trusa unei singure lămpi, va fi o achiziție bună..

Dacă doriți să difuzați lumina, instalați un ecran mat. Dacă, dimpotrivă, trebuie să spori strălucirea, atunci pregătește un reflector oglindă.

Grinzile ar trebui să se lovească de sus în jos și nu invers. Această poziție a lămpii va oferi cea mai apropiată iluminare naturală. Va fi ideal dacă dispozitivul este plasat la o distanță de aproximativ treizeci de centimetri de răsaduri sau flori.

Reflectoarele ajută la direcționarea fluxului de lumină în direcția corectă. Dacă un astfel de supliment nu este inclus în kit, de exemplu, cu o instalație luminiscentă, atunci veți experimenta pierderi mari de lumină, deoarece pur și simplu va zbura oriunde.

Cum să o alegi pe cea potrivită

Dacă credeți că stând în fața unui contor cu un astfel de produs, trebuie să vă ghidați doar de valorile de pe etichetele de preț, atunci vă înșelați foarte mult. Totul este mult mai complicat aici. Dacă principala ta sarcină este să obții ciuperci înalte, de exemplu, când vine vorba de ceapă verde, atunci se vor face becurile standard Ilyich. Această opțiune vă va permite să nu cheltuiți mult și să nu vă complicați viața instalând diverse scheme de conectare.

Este recomandabil să alegeți luminiscență în intervalul patruzeci și optzeci și cinci de wați. Pot fi folosite în sere fără probleme. Un astfel de fitolamp pentru plantele de pe pervaz este de asemenea potrivit.

Principalul lucru de reținut este că, dacă urmărim cantitatea de lumină livrată, este instalat un număr tot mai mare de lămpi, rezultatul poate fi exact opusul. La urma urmei, un design voluminos poate crea zone mari de umbră. Sunt capabili să ofere o eficiență de 20 la sută..

Produsele metalice cu halogen din sere se vor înrădăcina numai atunci când este posibil să le așezați la o distanță de cel puțin jumătate de metru de plante. Acesta este cazul dacă puterea dispozitivului este de 250 wați. Și dacă ați ales un dispozitiv mai puternic, atunci distanța ar trebui să devină mai mare și poate ajunge până la un metru. Luați în considerare acest lucru, deoarece nu toată lumea are tavane înalte în sere..

Dacă luați o probă de sodiu cu o putere de până la o mie de wați, puteți obține un fascicul de lumină cu un spectru de jumătate de mie de nanometri. Adevărat, nu este un fapt că tu însuți le vei putea conecta la electricitate, procesul nu este simplu, nu îl poți înșuruba în bază.

În plus, sunt zgomotoase. Și dacă există o duzină dintre ele în seră, atunci este nevoie și de ventilație, altfel va deveni insuportabil de cald acolo. În plus, vă va fi nevoie de răbdare atunci când porniți din nou lampa. Trebuie să treacă un anumit timp între clicurile întrerupătorului (aproximativ cinci minute), altfel dispozitivul nu va funcționa.

Când unul dintre criteriile importante de selecție este ecologia, LED-urile vor veni la îndemână. Nu există mercur. Această opțiune este potrivită pentru cei care nu au nevoie de iluminare sezonieră pe termen scurt, dar constant. Este vorba despre costul cel mai imod.

Ceea ce, însă, promite să se justifice. La urma urmei, facturile pentru lumină nu vor crește semnificativ. Pentru a conecta o astfel de lampă, aveți nevoie de o priză obișnuită. Nu vor zumzi. Acest lucru este important dacă dispozitivele sunt instalate într-o zonă rezidențială. Și rețineți că este important să cunoașteți problemele producătorului care a lansat produsul..

În caz contrar, riscați să vă confruntați cu probleme. În special, firmele lipsite de scrupule pot instala lămpi de putere mai mică în corpul de iluminat pentru a-și reduce costurile. De asemenea, pot instala limitatoare de curent. Ca urmare, durata de funcționare va crește, dar rezistența razelor va scădea..

De asemenea, se întâmplă ca lămpile să stea prea aproape una de alta. Apoi pur și simplu nu au capacitatea de a se răci, iar acest lucru va duce mai devreme sau mai târziu la o defecțiune. De exemplu, recenziile bune ale grădinarilor au reușit să obțină fitolampe uniel pentru plante.

Cât timp ar trebui să strălucească plantele

Nu uitați să folosiți lămpi tot timpul. Acestea. cu siguranță au nevoie de o pauză în munca lor. Numărul total de ore de iluminare suplimentară nu poate depăși 14 într-o zi. Este ideal dacă există lumină naturală în timpul zilei, iar aproximativ patru până la cinci ore vor fi petrecute pe artificial. Dacă tocmai ați plantat semințele și au început să germineze, atunci în următoarele patru zile merită să le oferiți un flux constant de lumină..

Nu ar trebui să încercați să dați plantei doza maximă de lumină în doar câteva ore, oferindu-i fluxul cel mai puternic. Mai bine lăsați razele de o forță nu atât de puternică să însoțească verdeața pentru un timp puțin mai lung. Dacă nu doriți să urmăriți în mod independent ora de pornire a dispozitivelor, este posibil să setați cronometre pe ele.

Ce spectru de fitolamp ar trebui să fie

Dacă vorbim despre diviziunea generală, atunci spectrul de fitolamp pentru plante poate fi:

 • Albastru. Răsadurile și florile foarte tinere le vor plăcea. Scopul lor principal este de a da un impuls dezvoltării frunzelor..
 • Roșu. Există deja o influență asupra rădăcinilor, mugurilor și fructelor.
 • Violet. Acesta este bun pentru lăstarii tineri. În arsenalul său și capacitatea de a influența creșterea și dezvoltarea.
 • Alb. De fapt, nu este alb, ci oamenii sunt numiți așa, deoarece este imposibil să distingem cu ochiul liber că acest spectru complex este format din primele două nuanțe, precum și verde și galben. Este adevărat, cu o astfel de strălucire, o parte din energie nu trece nicăieri, deoarece planta folosește doar razele de care are nevoie.

Puteți cumpăra un astfel de produs la prețuri complet diferite. La urma urmei, prețul fitolaminelor pentru plante variază considerabil. Există oferte pentru câteva sute și există și pentru câteva mii de ruble. Să începem cu cele mai scumpe cumpărături. Printre ele se numără lămpile fluorescente. Un dispozitiv de 20 de wati va costa doar aproximativ 300 de ruble.

Apoi, există instalații cu halogen cu un preț de o mie. LED-urile pot fi atribuite atât celei mai mari categorii de cheltuieli, cât și celor mai modeste. Până la urmă, prețul pentru o opțiune bugetară pornește de la o mie și jumătate, dar unul de calitate superioară este deja de aproximativ zece mii.

Sodiul este unul dintre cele care pot fi numite „medii” din punct de vedere al prețului. Le puteți cumpăra pentru câteva mii. Dar cele care economisesc energie vor goli deja portofelul cu cel puțin cinci mii.

Top