Categorie

1 Bonsai
Corydalis - primrose: caracteristici și reguli de îngrijire
2 Violetele
Cum să crești un trandafir dintr-un buchet - cele mai eficiente moduri cu fotografii și videoclipuri
3 Ierburi
Încălzire cu efect de seră la începutul primăverii - paturi calde | Biocombustibili din gunoi de grajd, humus și resturi
4 Violetele
Balsam de grădină: plantare și îngrijire, fotografie

Image
Principal // Ierburi

Crizanteme vii la Moscova


Crizantemele sunt deosebit de frumoase toamna. Acestea sunt clasate printre familia Astrov. Grădinarii care doresc să îmbrățișeze această cultură pot alege dintr-o gamă largă de.

Printre aspectele pozitive, pe lângă diversitate, ele evidențiază nepretenția și înflorirea abundentă. Decorativitatea plantelor depinde de calitatea îngrijirii, caracteristicile speciilor și condițiile climatice..

Descrierea și caracteristicile crizantemului

Crizantemele au un rizom puternic, tulpină erectă și lăstari subterani. Inflorescența este colectată dintr-o varietate de flori. Diametrul său este de la 5 până la 20 cm. Pot fi simple și teribile. Când se califică soiurile, acestea sunt, de asemenea, ghidate de culoarea, forma și dimensiunea coșurilor..

Atunci când determinați dubletea crizantemelor, asigurați-vă că aveți în vedere severitatea discului și diferența dintre numărul de flori de diferite tipuri.

Frunzele tulpinilor pot avea diverse lungimi, forme și grade de disecție. Pe de o parte, plăcile sunt de culoare verde închis, iar pe de altă parte, puteți găsi o suprafață pubescentă cenușie plictisitoare. O aromă destul de specifică lasă frunzele.

Înălțimea plantei variază de la 15 cm la 1,5 m. Petalele sunt din stuf, simple, în formă de lingură și tubulare.

Crizantemele se caracterizează prin rezistență la condiții de temperatură scăzută. Nu sunt pretențioase în ceea ce privește compoziția solului, astfel încât, de obicei, nu există dificultăți cu plantarea. Aceste flori dobândesc un farmec aparte toamna. Inflorescențele lor arată bine pe fundalul frunzelor căzute și al arbuștilor pereni..

Tipuri și soiuri de crizanteme

Rezultatul muncii de reproducere pe termen lung a fost apariția multor soiuri. Concentrându-se pe durata ciclului de viață, se disting crizantemele pe un an și perene. Primele sunt plantate pentru un singur sezon de creștere.

Acest lucru explică ușurința de întreținere. Grădinarul nu are nevoie să pregătească planta pentru iernare. În condiții climatice favorabile, anuale înfloresc din iunie până la primul îngheț.

VedereDescriere Înălțime (cm)soiurileFlori
LimbiPe o tulpină erectă, coșuri simple sau terry. Diametrul inflorescenței este de la 5 la 7 cm. Mugurii încep să înflorească la mijlocul verii. Nu depășește 70.CocardăMijloc alb, luminos.
DunettiTricolor, terry.
rautaciosNucleu închis, petale de culoare galben deschis.
Mix amuzantDecorat cu inele contrastante.
SemănatÎn aparență, seamănă cu o mușețel de câmp. Dă semințe abundente. Tulpina ramificativa. Ajunge 80.GloriaCoș simplu, petale de aur, mijloc luminos.
Steaua OrientuluiCombinația de nuanțe de ciocolată și galben pal.
ÎncoronatTulpinile cărnoase sunt împodobite cu lame de frunze disecate. Aproximativ 70 cm.NiveaCoș alb, mare.
OrionInflorescențe unice mari de o nuanță galbenă bogată.
GoldkroneAuriu, semi-dubl.
InodorDecorat cu frunze de pene. Până la 20.Rochia mireseiTerry, alb-zăpadă.
ProeminentDiametrul inflorescențelor nu depășește 11 cm.AnnetteCombinație de nuanțe roz-alb și roșu-portocaliu.

Este destul de dificil să-ți imaginezi o căsuță de vară fără crizanteme perene. Odată cu implementarea la timp a tuturor măsurilor necesare, își vor păstra aspectul decorativ până la sfârșitul toamnei. Specie indiană de crizanteme

VedereDescrieresoiurileFlori
coreeanăHibrizi care sunt foarte rezistenți la condiții meteorologice nefavorabile, paraziți și boli.Apus de soare portocaliuRoșu mare, maronie.
SlăninăInflorescențe roșii terry.
SoareGalben-roșu, ca o mușețel.
AlyonushkaCoș simplu, petale roz.
Lumini de searăMuguri galbeni adânci.
Malchish-KibalchishRoz, nu mai mult de 8 cm în diametru.
Prima ninsoareInflorescențe albe de terry.
indianÎnălțimea tufișurilor ajunge la 1,5 m. Inflorescențele înflorește toamna.AltgoldPom-pom, terry, cu petale de culoare galben închis.
Valea AcoperișuluiRoz-liliac, formă plană.
aurorăMare, portocalie.
PrimzvaraGlobular, roz pal.
Elf de zăpadăPom-pom, dublu dens, alb-zăpadă.
Specie de crizantem coreean Specii de crizantemă coreeană

Cresterea anuală a crizantemelor din semințe

Totul începe cu achiziționarea de material de plantare. Atunci când achiziționați semințe, trebuie să acordați preferință soiurilor adaptate condițiilor climatice existente..

Momentul depinde de modul în care vor fi crescute crizantemele. Dacă rezidentul de vară a decis să planteze pe pământ deschis, semințele trebuie să fie semănate în aprilie-mai.

Atunci când aleg o metodă de răsad, acestea sunt așezate în sol pre-pregătit la începutul lunii martie..

Anualele nu suferă de înghețuri recurente, astfel că plantarea în sol deschis va oferi economii semnificative de timp. Locația selectată trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • iluminare maximă;
 • prezența protecției împotriva vânturilor puternice și a curenților;
 • permeabilitate bună a solului.

Trebuie acordată atenție la nivelul apelor. Dacă sunt prea aproape, lichidul va stagna. În acest caz, planta este puțin probabil să prindă rădăcină. Datorită umidității ridicate, sistemul radicular va începe să putrezească.

Se recomandă începerea pregătirii pentru plantare toamna. Situl este dezgropat și fertilizat. Compoziția amestecului este determinată ținând cont de starea inițială a solului. Plantele plantate au nevoie de udare, de buruieni, de mulcire. Top dressing-ul se efectuează de 3-4 ori pe sezon.

Semănatul în pământ

Crizantemele cresc cel mai bine în solurile cu consum intens de apă, mediu-greu și lăcrimos. Este strict interzis să le plantăm pe soluri acide. Când plantați, trebuie să faceți un strat de drenaj bogat în nutrienți.

Răsadurile sunt transferate pe sol la mijlocul lunii mai. Pământul este deja bine încălzit de această dată. Între răsaduri ar trebui să se lase aproximativ 20-30 cm, iar brazdele trebuie acoperite cu un strat uniform de turbă.

Diminuarea trebuie efectuată după apariția primelor lăstari..

Semănatul răsadurilor

În stadiul pregătitor, se pregătesc recipiente. Acestea pot fi cutii partajate sau containere separate. Un amestec format din turbă, sol liber și nisip este turnat în ele. Adâncimea de plantare nu este mai mare de 1 cm. Pentru a nu deplasa semințele, în primele zile culturile sunt udate cu un pulverizator.

Pentru a crea un regim de temperatură, cutia este acoperită cu sticlă sau film..

Îngrijirea semințelor

Prima alegere se face la două săptămâni de la germinare. Apoi plantele sunt tratate cu stimulente de creștere. Cele mai eficiente medicamente includ Zircon și Epin. Crizantema este o floare care preferă un climat temperat.

Ea suferă de o creștere accentuată a temperaturii și a umidității excesive. Instalația are nevoie de o iluminare bună.

Reproducerea crizantemului peren

Cultura de grădină este cel mai adesea propagată prin butași și împărțirea unui tufiș adult. Alegerea se datorează simplității și eficienței. Folosind aceste metode, puteți salva toate caracteristicile varietale. Semințele sunt rareori folosite..

Un motiv semnificativ de refuz este:

 • Intensitatea forței de muncă a procesului.
 • Lipsa cunoștințelor și experienței relevante.
 • Pierderea potențială a caracteristicilor importante.
 • Riscul ca semințele să nu se maturizeze în timp.

Trebuie menționat că crizantemele perene plantate în acest fel vor înflori doar pentru sezonul următor..

Tuful din care se ia tăierea trebuie să fie sănătos. Materialul de plantare este luat primăvara. Temperatura optimă a aerului este de +20 …˚ + 26 ° C. Înălțimea lăstarilor potriviți pentru prelucrare este de aproximativ 15 cm. Materialul de plantare este așezat în sol pregătit în prealabil.

Se menține umedă. Cutia este plasată într-o cameră care este ventilată regulat. Crizantemele prind rădăcină destul de repede. De obicei, 2-3 săptămâni sunt suficiente. După expirarea acestei perioade, grădinarul poate începe să planteze germeni în grădină.

Tufele sunt recomandate să fie transplantate cel puțin o dată la 3-4 ani. Acest lucru este necesar pentru a reînnoi sistemul de rădăcini și pentru a asigura înflorirea abundentă..

Împărțirea tufei se realizează și primăvara. Crizantemele sunt săpate cu un vârf de gunoi. Sistemul de rădăcini este împărțit cu un cuțit ascuțit. Prelucrarea se realizează cu ajutorul unei soluții de permanganat de potasiu. După prelucrare, părțile separate sunt plantate în conformitate cu modelul selectat. În acest caz, perioada de înflorire începe la sfârșitul lunii august..

Plantarea și plecarea

Crizantemele trebuie să fie plantate pe un teren deschis, care să reziste la temperaturi scăzute. Plantarea de primăvară este de preferat plantării de toamnă. Acest lucru se datorează faptului că o plantă care nu a avut încă timp să se rădăcinească este foarte slăbită.

Puieții trebuie așezați la distanță unul de celălalt. Distanța este determinată pe baza caracteristicilor soiurilor.

Temperatură și iluminare

Crizantemele sunt o cultură de grădină care se simte confortabil la + 15 ° C. Vara, culturile sunt răcite prin udare regulată. În ciuda naturii iubitoare de lumină, aceste culori mai au nevoie de o umbră. Adăposturile pentru sprijinirea acestuia trebuie instalate la prânz..

Datele de aterizare

Crizantemele nu tolerează căldura. Vremea este destul de schimbătoare, de aceea este recomandat să alegeți orele de dimineață sau seara pentru debarcare. Este indicat ca vremea să fie înnorată. În acest caz, varza nu va fi afectată de lumina directă a soarelui..

În regiunile cu climă blândă, crizantemele de grădină pot fi plantate toamna. În orice caz, debarcarea nu ar trebui să aibă loc mai târziu de mijlocul lunii septembrie. Dacă răsadurile sunt înalte, poate fi necesar sprijin.

Model de aterizare

Înainte de a începe să debarcați, trebuie să alegeți un loc potrivit. Trebuie să fie deschis la soare. Indentările sunt realizate după un model prestabilit. Între crizantemele înalte trebuie să existe cel puțin 50 cm.

Pentru florile mici, distanța poate fi redusă la 25 cm. Următorul pas este fertilizarea. Crizantemele sunt plantate în tranșee și găuri. Nisipul sau drenajul se află în partea de jos a fiecăruia dintre ele..

Top dressing

Îngrășământul complex trebuie să conțină sodiu, potasiu și fosfor. Prima hrănire se efectuează după ce butașii au luat rădăcina. Amestecul preparat se aplică sub crizanteme. După 2 săptămâni, se introduc excremente de păsări și mulleină. Următoarea procedură se realizează la momentul formării mugurilor.

Dacă se vor respecta toate recomandările, crizantemele vor deveni mai rezistente la factorii de mediu negativi. Înflorirea abundentă este un beneficiu suplimentar. Fertilizarea excesivă cu azot duce la creșterea masei verzi.

mulcirea

Procedura este necesară pentru a proteja cultura grădinii de dăunători și boli fungice. Mulcirea solului va preveni apariția buruienilor. Rumegusul, coaja de pin și ace pot fi folosite pentru a prelucra crizantemele de tufă.

Formare

Pentru a conferi crizantemului o formă îngrijită, este necesar să ciupiți. Prima procedură se realizează imediat după plantarea plantei în pământ, a doua se face după 3 săptămâni.

În ultimul caz, eliminați partea pe care nu există mai mult de trei noduri. Rezultatul ciupitului este formarea unor tufe frumoase. Ignorarea acestei recomandări va duce la scăderea numărului de muguri..

Iernat

O procedură obligatorie este introducerea îngrășămintelor fosfor-potasiu. Acțiunile ulterioare sunt determinate de rezistența la îngheț a soiului. Crizantemele rezistente pot fi lăsate în grădină. La sfârșitul toamnei, florile care înnoiesc în câmp deschis sunt acoperite cu crenguțe și frunze uscate.

Plante vegetale care sunt mai puțin adaptate la temperaturi scăzute sunt dezgropate și introduse în pivniță.

Boli și dăunători

Crizantemele pot suferi de mucegai pudră și mucegai gri. Această din urmă boală se manifestă sub formă de putrefacție și pete maronii. Luptați împotriva bolilor fungice cu ajutorul preparatelor care conțin cupru. Pentru a reduce riscul de patologii, este necesar să se acorde atenție regimului de temperatură, umidității solului și compoziției îngrășămintelor.

Grădinarii ar trebui să ia măsuri de precauție împotriva crenguțelor, afidelor și prosperilor. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza Fitoverm, Aktellik și Aktara. Datorită prevenirii la timp, plantele vor fi sănătoase pe tot parcursul sezonului.

Crizantemele, cu plantarea și îngrijirea corespunzătoare, pot deveni o decorare a unui complot personal. Se plantează separat și în grup cu alte culturi horticole. Plantele cu creștere redusă sunt adesea folosite pentru amenajarea peisagistică și pentru grădinăritul containerelor. Crizantemele sunt combinate cu clopote, calendula, gălbenele, cosmos și snapdragoni. Această listă poate fi completată cu salvia, petunia și cineraria.

Crizanteme de tuf de grădină: nume de fotografie și varietate

Crizantemele în creștere în grădină au fost mereu la modă. Aceste flori nu necesită condiții speciale de creștere, ceea ce este, fără îndoială, un plus. Înflorește toamna, când alte plante de grădină au decedat de mult. În același timp, crizantema continuă să se încânte cu mugurii săi proaspeți până la sfârșitul toamnei. Există adesea cazuri când inflorescențele ies în evidență cu pete frumoase strălucitoare pe fundalul primei zăpadă. Dacă doriți să vă decorați grădina sau grădina din față cu crizanteme, atunci nu ezitați să o luați. Toată lumea poate avea grijă de această plantă.

În acest articol vom vorbi despre ce fel de crizanteme sunt, trebuie să atașăm o fotografie cu ele. Trebuie menționat imediat că crizantema de tuf de grădină este împărțită în multe soiuri, fiecare fiind original și interesant în felul său. În același timp, crescătorii nu se opresc, ei cresc tot mai multe soiuri noi ale acestei frumoase flori de toamnă.

Fotografii de pe site: flo.discus-club.ru

Arbust de crizantemă, soiuri

Veți găsi soiuri de crizanteme cu fotografii în această secțiune. De asemenea, descrierile scurte ale plantelor vor fi postate aici. În primul rând, merită scris despre faptul că există mai multe clasificări ale crizantemelor. Se bazează pe următoarele caracteristici ale plantelor:

 • înălțimea tufișului;
 • trăsături caracteristice ale mugurilor și inflorescențelor;
 • timpul de înflorire;
 • rezistența la îngheț.

Conform acestor criterii, speciile sunt determinate, fiind selectate și numele crizantemelor de tufă..

Fotografii de pe site: www.akinto.me

Tipuri de crizanteme în funcție de creșterea lor

Există un crizantem de tuf scurt, de dimensiuni medii și înalte. Aceste tipuri sunt ușor de identificat. Dacă planta este mai înaltă de 1 metru, atunci este considerată înaltă. Dacă este mai mică - de dimensiuni medii. Crizantemele cu creștere scăzută ating maxim 30 - 40 centimetri înălțime.

Crizantema tufă Bacardi aparține speciilor înalte. Este cultivat pentru tăiere. Una dintre proprietățile acestui tip de crizantemă este durabilitatea sa. Florile pot rămâne într-o vază mult timp în formă tăiată și, în același timp, vor părea proaspete și frumoase. Crizantemele soiului Bacardi sunt adesea folosite pentru a crea buchete voluminoase..

Soiuri de crizantem Bacardi. Fotografie de pe site: www.orangespb.ru

Tufele înalte de crizantemă necesită tăiere și grindă. Ciupirea vă permite să obțineți splendoarea tufișului. După tăierea vârfurilor lăstarilor, crizantema începe să tragă multe lăstari laterale. Acest lucru este posibil datorită activării rinichilor în stare latentă, precum și creșterii de noi.

Chiar și după tăiere, tufișul poate avea o înălțime considerabilă. Acest lucru îl face instabil. Tulpinile de crizantemă nu se vor rupe sub greutatea lor, deoarece sunt flexibile. Dar vor cădea totuși la pământ, se vor amesteca, se vor murdări. Arbustul nu va arăta bine. Prin urmare, este mai bine să legați planta.

Arbustul de crizantem Saba aparține celor de dimensiuni medii. Înălțimea tulpinilor sale ajunge la 70 de centimetri. Acest soi este foarte antic. În ciuda acestui fapt, oamenilor îi plac în continuare reprezentanții săi. Arbust de crizantemă Saba. Fotografie

Crizantema Saba. Fotografii de pe site: avalansh-dostavka-cvetov.ru

Crizantemele cu creștere scăzută sunt adesea numite crizanteme. Acestea nu cresc mai mult de 40 de centimetri și sunt minunate pentru decorul exterior. De multe ori aceste mici crizanteme de tufă de sus seamănă cu o bilă de flori. Pentru aceasta sunt numite sferice. Soiurile de crizantemă nu sunt potrivite pentru tăiere. Sunt prea scurte pentru asta. Sunt folosite pentru decorarea grădinilor și parcurilor. De asemenea, crizantemele sferice sunt cultivate în ghivece ca flori de interior..

Crizantemele cu creștere scăzută în cea mai mare parte sunt cultivate artificial. Sunt frumoase, dar, în același timp, foarte vulnerabile și nu suportă înghețurile ridicate. Prin urmare, pentru iarnă, aceste soiuri de crizanteme sunt săpate. Sunt așezate în pivniță, stropind rădăcinile cu pământ. De asemenea, crizantemele cascadorii sunt adesea plantate într-un ghiveci de flori și apoi plasate într-un loc umbrit. O seră pentru astfel de flori nu este necesară, deoarece în ea vor primi multă lumină și căldură, iar acest lucru va provoca o creștere activă. Crizantema pe timp de iarnă nu are nevoie de acest lucru. Trebuie să se odihnească.

Fotografie de pe site: elgardens.ru

Crizantema cu tufe mici și cu flori mari. Fotografie și titlu

Crizantemele sunt, de asemenea, împărțite în tipuri, în funcție de natura florilor lor. În primul rând, merită împărțit crizantemele în flori mari și cu flori mici. Primele sunt utilizate pentru buchete. Au muguri mari, ajungând la 7 centimetri în diametru. Astfel de flori pot decora orice compoziție..

Crizanteme cu flori mici Multiflora sunt adesea folosite pentru decorarea grădinii. De obicei sunt luxuriante și de culoare variată. Acest lucru oferă o gamă largă de imaginație. Compunând diferite crizanteme subdimensionate și cu flori mici, puteți crea compoziții foarte frumoase care vor face grădina de toamnă luminoasă și veselă.

Fotografii de pe site: Moicveti.ru

De asemenea, în funcție de tipurile de flori, crizantemele se împart în:

 • soiuri simple care nu sunt duble;
 • semi-dublu;
 • terry;
 • pompom.

Soiurile simple de crizanteme seamănă cu mușețelul. Au flori mari, ale căror petale nu sunt dense și drepte. Mijlocul mugurii rămâne deschis..

Arbustul de crizantem Santini aparține soiurilor simple. În ciuda faptului că în structura sa seamănă cu margarete multicolore, o anumită originalitate este inerentă acesteia. Acest crizantem vine în culori diferite. De asemenea simplă este crenguta „Optimist”. Vine în culori roz și tonuri. De asemenea, această specie include crizantema „Celebră” tufă.

Crizantema Santini. Fotografii de pe site: sdelaypodarok.ru

Crizantemele sărbătoresc. Fotografii de pe site: Bestfleur.ru

Fotografii de pe site: all-biz

Soiurile semi-duble sunt cele mai frecvente. De obicei, ei sunt cei care decorează grădinile și grădinile din fața cultivatorilor de flori amatori. Soiurile semi-duble au petale dense care acoperă parțial mijlocul. Această specie include crizantema „Lolipop” tufă.

Crizantema Lolipop. Fotografii de pe site: floritime.ru

Crizantema de tuf verde are o formă sferică de muguri. Este considerat terry. Culoarea sa neobișnuită va face orice buchet interesant. Acest tip de crizantemă a fost crescut artificial. De aceea, atunci când este înmulțit de semințe, nu își va păstra caracteristicile varietale..

Crizantema verde. Fotografii de pe site: Vidumki.ru

Soiurile Pompom au o floare cu o formă rotundă aproape regulată. Acestea sunt muguri mari pufos, care vin într-o varietate de culori. Sunt deosebit de populare la cultivatorii de flori. Crizantemele albe "Umka" ar trebui să fie atribuite soiului pompom..

Crizantemele Pompom. Fotografie cu flori. Crizantema Bush.

Fotografii de pe site: sad-dacha-ogorod.com

Îngrijirea crizantemelor cu tufiș

Crizantemele de grădină nu necesită întreținere atentă. Principalul lucru este să aleagă locul potrivit pentru a crește. Ar trebui să fie un fel de altitudine. De ce? Cert este că cu cât este plantat mai mult crizantema, cu atât va trebui să ajungă mai puțin pentru soare. Drept urmare, nu va părea subțire și lung. Ciupitul va face și tufișul foarte luxuriant..

Există un al doilea motiv pentru care crizantemele trebuie să fie plantate pe un dais. Cert este că aceste flori nu le place plutirea apei. Este plin de boli fungice și de apariția diferiților dăunători. Pentru ca crizantema să nu înceapă să sufere de acest lucru și chiar să putrezească, trebuie să-l adăpați moderat. Dar nu este întotdeauna posibil să controlați acest proces. Ploile abundente pot ploaia solul. Dacă crizantema crește pe un dais, atunci excesul de apă într-o astfel de situație se va scurge pur și simplu la pământ. Astfel, florile tale vor fi salvate.

Crizantemele trebuie tăiate periodic. Dacă scurtați partea superioară, planta va începe să se dezvolte pe lățime și să se transforme într-o tufă rotundă luxuriantă. De asemenea, sunt necesare garnituri sanitare. De obicei se efectuează primăvara și toamna. Îndepărtarea tulpinilor vechi, putrede și bolnave, protejează crizantema de infecția totală cu putregai sau dăunători.

Fotografii de pe site: comfort-myhouse.ru

Îngrășămintele pentru crizanteme trebuie alternate în funcție de sezon. Primăvara și începutul verii, se aplică fertilizarea cu azot. Acestea stimulează creșterea activă. La sfârșitul verii, treceți la îngrășăminte cu fosfor și potasiu. Acestea promovează creșterea mugurilor și înflorirea profuză. Potasiul dă, de asemenea, putere pentru iernare. Acest lucru este important mai ales dacă doriți să lăsați crizantema în aer liber pentru iarnă..

Nu dați fertilizare cu azot târziu toamna. Ele provoacă creștere. Pe de o parte, puteți obține un tufiș imens, dar fără muguri. Pe de altă parte, un crizantemă care a crescut semnificativ sub influența fertilizării poate pur și simplu nu iernează. Prea mare parte din energia ei va fi cheltuită pentru formarea de lăstari tineri.

Iarna plantelor de tufis se poate desfășura pe câmp deschis. De asemenea, pot fi scoase în pivniță pentru sezonul rece. Ce metodă de iernare să alegi? Soiurile rezistente la îngheț nu trebuie să fie dezgropate. Ele pot fi izolate pur și simplu folosind un cadru din lemn și polietilenă. Aceste soiuri de crizanteme care nu sunt rezistente la îngheț trebuie să fie dezgropate și introduse într-o pivniță sau o seră. De remarcat este că cu cât este mai mare crizantema, cu atât mai rău tolerează condițiile meteorologice de iarnă..

Crizantema tuf galben

Orice buchet va arăta minunat cu un crizantem de tuf galben. Această floare strălucitoare va adăuga o notă de bucurie și entuziasm compoziției. Crizanteme galbene - un cadou universal pentru orice ocazie.

Culoarea reală a produsului poate varia ușor față de fotografia prezentată.
* Prețurile indicate sunt valabile la plasarea unei comenzi pe site-ul web.

Compoziție: crizantema de tufă; decor și ambalaj - la alegere.

Orice buchet va arăta minunat cu un crizantem de tuf galben. Această floare strălucitoare va adăuga o notă de bucurie și entuziasm compoziției. Crizanteme galbene - un cadou universal pentru orice ocazie.

Culoarea reală a produsului poate varia ușor față de fotografia prezentată.
* Prețurile indicate sunt valabile la plasarea unei comenzi pe site-ul web.

Puteți plăti pentru buchet în următoarele moduri:
În contact cu:
+ Cu card bancar
+ Apple Pay
+ PayPal
+ Bani Yandex
+ În numerar
+ Google plătește
+ Cont pentru o persoană juridică
+ Puteți oferi propria opțiune de plată

Serviciul de livrare funcționează non-stop și șapte zile pe săptămână în orașul Moscova și în suburbiile sale.
• de la 1 oră după plasarea și plata plății pentru comandă.
• În suburbi - de la 3 ore de la plasarea și plata comenzii.
• Livrarea se efectuează numai dacă valoarea comenzii este mai mare de 1500 de ruble.

Cost de livrare:
În orice moment al zilei sau al nopții - 350 de ruble.
La comanda de la 3500 de ruble - livrarea este gratuită.
Livrare la ora exactă - 1000 ruble.

Puteți plăti pentru buchet în următoarele moduri:
+ Cu card bancar
+ Apple Pay
+ PayPal
+ Bani Yandex
+ În numerar
+ Google plătește
+ Cont pentru o persoană juridică
+ Puteți oferi propria opțiune de plată

Serviciul de livrare funcționează non-stop și șapte zile pe săptămână în orașul Moscova și în suburbiile sale.
• de la 1 oră după plasarea și plata plății pentru comandă.
• În suburbi - de la 3 ore de la plasarea și plata comenzii.
• Livrarea se efectuează numai dacă valoarea comenzii este mai mare de 1500 de ruble.

Cost de livrare:
În orice moment al zilei sau al nopții - 350 de ruble.
La comanda de la 3500 de ruble - livrarea este gratuită.
Livrare la ora exactă - 1000 ruble.

Arbust de crizantemă: cele mai bune soiuri și reguli de creștere

În abundența varietății și varietatea speciilor, crizantema de tufă ocupă un segment foarte semnificativ, care se datorează posibilității de a obține un buchet complet și foarte frumos, format dintr-o singură ramură de flori.

Caracteristicile crizantemului de tufă

Crizantema Bush aparține familiei Astrovy sau Asteraceae. Înălțimea unei plante poate varia de la 30 cm la 1,5 m. Gama de culori și nuanțe ale plantei este foarte largă. Florile tubulare sunt de culoare galbenă, iar florile de stuf se caracterizează prin culori albe, galbene sau roz. Există chiar și flori verzi! Crizantemele arbustului se dezvoltă pe deplin atunci când sunt cultivate pe un singur site nu mai mult de cinci ani. Apoi planta își pierde calitățile decorative..

Cele mai bune soiuri

În prezent, crizantema de tufă este foarte populară la cultivatorii de flori: este nepretențioasă și foarte potrivită pentru proiectarea peisajului, datorită varietății soiurilor și formelor hibride.

Crizanteme: îngrijire și reproducere (video)

Crizantema Baltica

Unul dintre cele mai căutate soiuri care arată excelent atunci când este tăiat și este utilizat pe scară largă în designul peisajului.

Numele soiuluiCaracteristica principală
Baltica albăCrizantema tufelor albe de zăpadă. Înălțimea tulpinii - 65-70 cm. Potrivit pentru tăiere. Modest.
Baltica galbenăCrizantema de tuf galben de lămâie. Cel mai mare. Înălțimea tulpinii - 60-65 cm. Foarte popular.
Baltica PinkCombinația de tonuri de mentă și roz creează un aranjament floral spectaculos. Înălțimea tulpinii -80-85 cm.
Baltica LimeColorația verde unică și florile mari fac ca acest crizantem să fie preferat în orice aranjament floral..

Optimist sau Optimist

Noul crizantem Optimist în formă de anemonă atrage atenția cultivatorilor de flori prin structura sa neobișnuită de flori și decorativitatea ridicată..

Numele soiuluiCaracteristica principală
Optimist AlbFlori mari, cu petale delicate de roz-liliac și o parte centrală verde. Acestea arată foarte impresionante pe paturile de flori și tăiate.
Pink OptimistSe referă la soiurile cu flori mici. Are flori mari, în formă de anemonă, cu petale albe și miez verzui.

Saba, sau Saba

Soiul de crizantemă cu acest nume neobișnuit aparține categoriei plantelor cu flori de tufis, cu frunze sculptate dense, cu caneluri longitudinale adânci. Saba este considerat unul dintre cei mai strălucitori reprezentanți ai crizantemelor spray datorită florilor sale alb-visiniu, care au petale tubulare incredibil de frumoase. Acesta este un soi de înflorire târziu mediu. Înălțimea tufișului este de 110 cm, iar diametrul florii este de aproximativ 10 cm.

Mona Lisa sau Mona Lisa

Crizantemele acestui soi arată minunat atât în ​​paturi de flori, cât și în aranjamente florale..

Caracteristica principală„Mona Lisa roz” (Mona Lisa roz)Crizantema de perioadă medie de înflorire târzie. Înălțimea tufișului ajunge la 170 cm. Florile sunt lila-roz, cu un centru verde. Diametrul florii - aproximativ 7 cm.Mona Lisa albăÎnflorire târzie medie. Înălțimea tufișului atinge 170 cm. Florile sunt albe, cu un centru verde, cu un diametru de 6 până la 8 cm.Crema Mona LisaÎnflorire târzie medie. Înălțimea tufișului atinge 170 cm. Florile sunt de culoare lămâie, cu un centru verde, cu un diametru de 6 până la 8 cm. Petalele largi acoperă aproape complet centrul.

Crizanteme de tufă verde

Crizantemele arbustive de culoare verde conferă originalitate designului grădinii de flori și reîmprospătează în mare măsură orice aranjament de flori. Până în prezent, mai multe dintre aceste soiuri au fost crescute..

Numele soiuluiCaracteristica principală
Santini Palm GreenClasa nouă. Crizantema verde strălucitor cu inflorescențe pompine.
Galiaro GreenCrizantema de tuf verde. Floarea are o valoare decorativă ridicată datorită nuanței sale neobișnuite..
„Șopârlă verde” (șopârlă grință)Crizantema de înflorire tardivă medie. Înălțimea tufișului ajunge la 130 cm. Florile au 6-7 cm în diametru. Stă perfect în tăietură.
"Green Owl" (Feeling Green)Crizantema de tuf verde deschis cu un mugure sferic.
Yoko OnoNumit după artistul japonez, crizantema are flori luxuriante de pompom verde cu un diametru de 3 cm. Înflorește la începutul lunii noiembrie.
ca broascaPlanta are mici flori verzi sferice. Înflorește în octombrie.

Reguli de debarcare

Arbustul de crizantemă este o plantă foarte iubitoare de lumină. Este recomandat să plantați tufișuri în zonele de sud ale paturilor de flori și paturi de flori. În scopuri preventive, tufe de crizantemă trebuie pulverizate cu o soluție de fosfamidă înainte de plantare, precum și înainte de săparea toamnei..

Crizantemele arbustive preferă solurile nutritive și libere. Solul insuficient fertil trebuie fertilizat. În acest scop, puteți folosi gunoi de grajd sau turbă. O supraabundență de nutrienți inhibă formarea mugurilor și înflorirea. Solul trebuie să fie neutru sau ușor acid.

Este indicat să plantezi crizanteme într-o zi înnorată. După plantare, se efectuează udări abundente și, dacă este necesar, plantele sunt umbrite. Imediat după plantarea tufișurilor în sol, este necesar să ciupiți plantele (adică scurtați tulpinile). După 20 de zile de la plantare, tufele sunt re-ciupite, rupând partea superioară a tulpinilor împreună cu câteva noduri.

Caracteristici de îngrijire

Grija pentru crizantemele de tufis este standard și include slăbirea periodică a solului, udarea, aplicarea sistematică a îngrășămintelor minerale și organice.

La începutul sezonului de creștere, este necesar să hrăniți crizantema cu îngrășăminte complexe, precum și să aplicați îngrășăminte de potasiu de câteva ori pe sezon. Este posibilă activarea creșterii tufișurilor cu îngrășăminte cu azot, iar în faza de înmulțire, îngrășămintele cu fosfor și potasiu sunt eficiente.

Atunci când formați un tufiș primăvara, lăstarii verzi prea lungi trebuie scurtați, ceea ce vă permite să obțineți plante atractive, cu înflorire abundentă.

Udarea se efectuează pe măsură ce solul se usucă, dar solul nu trebuie să fie prea uscat sau prea umed. După udare, solul este desfăcut și buruienile sunt eliminate din grădina de flori sau din patul de flori.

Pentru a proteja împotriva dăunătorilor și a bolilor principale, se recomandă pulverizarea tufișurilor de crizantemă cu „Aktellik”, „Fufanon”, „Aktara”, „Fitoverm”, „Iskra” sau „Tanrek”.

Combinație cu alte plante

Arbustul de crizantemă este utilizat pe scară largă în amenajarea și amenajarea peisajului. Plantele de înflorire de toamnă sunt perfect combinate cu pomi fructiferi și arbuști ornamentali. Foarte des, crizantemele sunt plantate pe fundalul plantelor perene înalte, cum ar fi rudbeckia, dalii, purpurea echinacea, shrubby și asters englezi, volzhanka. Crizantema merge bine și în plantațiile mixte cu varză ornamentală. De asemenea, arată foarte bine ca o tenă pe gazon.

Cum să plantezi un crizantem primăvara (video)

Astfel, crizantema de tufă poate fi folosită în aproape orice tip de aranjament de flori, incluzând designul rabatka și plantațiile de grup, precum și ca cultură de ghivece..

Crizantema de grădină

Printre marea varietate de plante de căsuță de vară, crizantema de grădină ocupă un loc separat. "Regina Toamnei" își deschide mugurii în august, umplând zona cu o aromă de tartă uimitoare. Cu o îngrijire regulată, adecvată, înflorirea frumoasă este asigurată până la îngheț. Există multe tipuri de crizanteme, diferind ca formă, culoarea petalelor, structura tulpinilor. Fiecare soi tradițional, exotic, are propriile sale caracteristici și necesită anumite îngrijiri.

Chiar și un rezident de vară novice poate crește un crizantemă simplă. Este fără pretenții, nu necesită un transplant anual. În cazul unei schimbări de locație, aceasta își are rădăcina perfect pe una nouă. Majoritatea soiurilor (peste 500) sunt ideale pentru utilizarea în aer liber. O culoare parfumată strălucitoare va crea o dispoziție veselă în ajunul vremii reci pe orice teren.

Istorie și origini

Istoria de o mie de ani a crizantemelor își are originea în țara cultului florilor - China. Chiar și atunci, împărați puternici au admirat florile uimitoare. În unele perioade de timp, au fost comparate cu aurul și au fost efectuate schimburi profitabile.

Există multe legende care povestesc despre apariția unei flori. Unul dintre cei mai venerați spune că un dragon rău a vrut să fure soarele, dar soarele i-a ars labele. Furios, l-a sfâșiat. Scânteile care au căzut la pământ s-au transformat în crizanteme. Din greacă, numele plantei este tradus ca auriu.

În grădină, crizantema a fost cultivată în secolul 5-6 î.Hr. Prima mențiune scrisă vine de la Confucius. Cea mai exactă descriere a florilor antice a fost făcută în 1753 de către tatăl taxonomiei moderne, Carl Linnaeus. Surprinzător, această plantă nu a fost niciodată găsită în sălbăticie, până acum..

Progenitorul tuturor soiurilor este crizantema indiană și mămăligă. Primele specii cultivate aveau flori mici, doar galbene. Pentru prima dată în Europa, planta a apărut în secolul al XVII-lea, grădinarii ruși au avut norocul să achiziționeze exemplare abia la sfârșitul secolului XIX.

Avantajele creșterii crizantemelor pe site

O caracteristică interesantă a crizantemelor este legarea soiului la o anumită regiune. La locul de origine se manifestă în întregime. Perenele uimitoare tolerează perfect înghețurile ușoare, își păstrează culoarea mult timp. Avantajele creșterii pe site includ următorii factori:

 • Un număr imens de soiuri și grupuri cu care puteți crea compoziții interesante, plantați singuri;
 • Perioada de înflorire cade mai ales toamna;
 • Nu pierde splendoarea inflorescențelor nici la temperaturi scăzute, cu lipsa de soare;
 • Se înmulțesc ușor, tulpinile tăiate pot rămâne în apă până la o lună;
 • Rezistent la dăunători, boli;
 • Acestea sunt capabile să reziste la orice influență adversă asupra mediului (vânt puternic, grindină, averse persistente).

Tipuri după timpul de înflorire

Fiecare țară în care a avut loc selecția crizantemelor și s-au dezvoltat soiuri are propria clasificare. Dar pentru toate speciile, s-a dezvoltat o singură diviziune pe timp de înflorire. Acestea sunt greu de început, de mijloc, târziu și de iarnă. Având toți reprezentanții pe site-ul lor, înflorirea frumoasă va începe la începutul verii și se va încheia la sfârșitul toamnei. Fiecare tip de eșantion colorat necesită o anumită grijă, are preferințe speciale în ceea ce privește solul, iluminatul, hrănirea.

Soiuri timpurii

Aceste plante sunt deosebit de populare la grădinari. Încep să înflorească la începutul verii. Tulpinile lor ating 1,5 metri înălțime, pot fi singure sau grupate în arbuști. Mărimea florii poate fi, de asemenea, variată..

Astfel de crizanteme sunt plantate în răsaduri cât mai devreme posibil în timpul primelor dezghețuri. Cel mai bun moment când orele de vară vor ajunge la 9 ore este de obicei la jumătatea lunii februarie. Odată cu însămânțarea timpurie, tufișurile înflorite se vor încânta cu frumusețea lor deja de sărbătorile de mai.

Este imposibil să plantezi imediat plantele în pământ deschis, au nevoie de cel puțin 15 zile pentru întărire. În momentul în care sunt transferați în sol, trebuie să treacă înghețurile de întoarcere. Soiurile populare includ următoarele:

 1. Anita este o floare sferică unică albă, cu diametrul de 20 cm;
 2. Jigsaw liliac este o varietate de ramuri cu flori în formă de ac;
 3. Regalia - specia cu flori mijlocii are muguri roșii de până la 15 cm;
 4. Monagua - flori mici roșii, similare cu mușețelul, colectate în inflorescențe;
 5. Rezolut - mugure sferic alb, cu diametrul de 20 cm;
 6. Natasha - o floare poate fi de o singură dimensiune medie sau constă din mai multe tulpini (Natasha este o ramură).

Soiuri târzii

Crizantema cu înflorire tardivă se simte excelent în pământ și rămâne tăiată mult timp. Înălțimea tulpinilor sale este de 100-160 cm. Crește rapid și se transformă dintr-o singură floare într-un tufiș erect puternic. Tulpinile pot fi atât de dense încât pot rezista chiar și vânturilor puternice și să nu se spargă.

În crizantemele târzii, aproape toate florile sunt la același nivel. Perenă arată ca un buchet superb, care decorează exteriorul site-ului. Înflorește de la începutul toamnei până la primul îngheț. Este mai bine să plantezi astfel de soiuri în zone ușor întunecate. Orice sol cu ​​humus va face asta asigură o nutriție bună florii înalte. Soiuri populare: Avignon, Moscova, Ribonet, Șampanie, Super alb.

Pentru o înflorire perenă, este necesar să alegeți un mediu demn (asteri, crini). Crizantemele înalte arată foarte bine pe fundalul arbuștilor perenă decorativi sau ca un tufiș independent pe gazon.

Soiuri medii

Crizantemele de toamnă, care înflorește la începutul lunii august și la sfârșitul lunii octombrie, sunt tufișuri perene cu frunze verzi disecate. Tulpinile sunt erecte, pot atinge 1 metru înălțime. Plantele solitare nu se găsesc aproape niciodată. Mai des, o plantă perenă are o coroană sferică asemănătoare unui copac.

Este necesar să plantați crizanteme cu înflorire medie lângă tufișuri cu fructe înalte, copaci care creează umbră la prânz. În zonele deschise, frunzele tufișurilor se pot arde. Acest grup include următoarele specii: Anastasia, Kazan, Sivena, Viking, Chita, Tom Pierce.

Soiuri tari de crizanteme

Soiurile rezistente la ger cu înflorire lungă înlocuiesc treptat plantele de primăvară și vară. Sunt mai puțin capricioase, iarna cu calm în pământ. Mai des plante perene cu astfel de caracteristici se găsesc în grupul de crizanteme coreene cu flori mici. La rândul lor, acestea diferă în următorii indicatori:

 • Înălțimea tufișului;
 • Timp de înflorire;
 • Tipul inflorescențelor;
 • Schema de culori a florilor.

Doar soiurile rezistente la îngheț pot hiberna în câmp deschis. Dar chiar și astfel de plante trebuie să ușureze sarcina pregătindu-le cu mult înainte de primul îngheț. Acest lucru este valabil mai ales pentru regiunile nordice. Pentru a crește imunitatea crizantemelor la sfârșitul lunii septembrie, solul este fertilizat cu îngrășăminte fosfor-potasiu. De asemenea, ar trebui să inspectați constant plantele pentru a nu rata primele semne ale bolii. Florile slabe nu vor supraviețui înghețului.

Primele înghețuri nu vor dăuna soiurilor coreene de iarnă, dar deja la începutul lunii decembrie, plantele trebuie tăiate, lăsând tulpinile 10 cm și solul să fie aruncat în jurul rizomului. Dacă iarna este fără zăpadă, grădina de flori trebuie acoperită cu frunze uscate, ramuri de molid.

Soiuri de crizantemă după mărimea inflorescenței și structura florilor

Toate soiurile de crizantem de grădină sunt combinate în grupuri în funcție de anumite caracteristici și caracteristici. Plantele pot fi atât pitice, cât și uriașe. Înălțimea variază de la 15 cm la 1,5 m. Datorită unei varietăți de forme, dimensiuni, culori ale inflorescențelor, puteți crea un peisaj colorat uimitor.

Crizanteme cu flori mari

Flori mari de diferite culori pe tulpini lungi puternice sunt ideale pentru aranjarea compozițiilor și buchetelor. Aparțin familiei Astrov, au un sistem de rădăcini îngroșat, lăstari puternic ramificați. Placa de frunze este mare - 20 cm lungime, 10 cm lățime. Forma marginilor este ondulată fără crestături.

Florile mari pot rămâne singure sau pot forma inflorescențe multiple, cu un diametru de coșuri de până la 30 cm. Floriile pot fi anemone, sferice, emisferice, cu inflorescențe simple, radiale, asemănătoare păianjenului, curb-îndoite, soiul dă puțină sămânță, prin urmare reproducerea prin divizare este predominantă tufiș.

Principalul avantaj al crizantemelor cu flori mari este aspectul excelent al acestora. O selecție uriașă de nuanțe vă permite să creați compoziții frumoase din diferite specii, combinați-le cu alte arbuști mici, înalți. Majoritatea soiurilor înfloresc mai mult de 3 luni și sunt rezistente la îngheț. Florile nu tolerează solul excesiv de umed, lipsa de căldură și soare, sunt sensibile la boli fungice.

Soiuri cu flori medii

Pot fi cultivate în aer liber, în paturi de flori sau în ghivece, ca decor pentru terase și balcoane. Înălțimea tulpinilor este de 50-70 cm, diametrul florilor este de până la 18 cm. Inflorescențele sunt asemănătoare acului, plate sau rulate într-un tub. Cel mai adesea sunt utilizate pentru decorarea site-ului. Soiuri populare: Fleece de Aur, Șpamă de Șampanie, Mușețel roz.

Crizantemele decorative interioare cu flori medii necesită o anumită întreținere. Oalele trebuie scoase periodic la aer curat, puse la umbra. Nu aveți nevoie de udare frecventă, umiditatea poate fi înlocuită prin pulverizare. Pentru ca planta să nu-și piardă efectul decorativ, este necesară tăierea regulată a tulpinilor uscate și a mugurilor decolorate.

Soiuri cu flori mici

Soiurile cu flori mici cresc în tufe joase. Majoritatea acestor specii au fost crescute în Coreea, așa că au fost alocate unui grup separat de hibrizi - crizantema coreeană. Plante vegetale prind rădăcini în câmp deschis și în ghivece individuale. Sunt utilizate pentru decorarea grădinii, precum plantele de casă..

Înălțimea soiului de graniță nu depășește 30 cm. Florile de dimensiuni medii pot crește până la 50 cm, reprezentanții înalți ai grupului sunt rare. Sunt cultivate sub tăieturi pentru a crea buchete și compoziții cadou. Inflorescențele cu flori mici sunt de 2-5 cm. În funcție de forma mugurii, se împart în următoarele tipuri:

 • Pom-poms cu inflorescențe ascunse;
 • Terry cu petale;
 • Simplu, asemănător cu mușețel.

Crizantemele cu flori mici, cu coroana sferică arată foarte îngrijite, indispensabile atunci când întocmiți un design al site-ului. Florile sunt izbitoare cu o abundență de culori. Culorile neobișnuite - visiniu, negru, portocaliu vor deveni un veritabil punct al patului de flori. Arbustii joși sunt adesea numiți stejari, din cauza formei similare a frunzelor cu un copac vechi de secol.

Soi de culoare

Datorită crescătorilor, există multe tipuri de crizanteme cu cele mai uimitoare și mai neobișnuite culori. Culorile simple sunt mai frecvente, galbenul, rozul, culorile albe predomină. Soiurile hibride pot fi în două culori, multicolore, cele mai inimaginabile tonuri (negru, portocaliu, verde, albastru).

Petalele inflorescențelor multicolore pot fi colorate longitudinal, captând mijlocul și marginea. Există tranziții netede de nuanțe, de la portocaliu la galben pal, combinații contrastante de alb și roșu aprins. În florile cu petale ondulate, asemănătoare păianjenului, frunzele cele mai apropiate de centru sunt adesea mult mai palide decât cele extreme, masive..

Reguli de debarcare

Este foarte ușor să crești crizanteme în aer liber. Se folosesc adesea semințe, dar se pot planta butași. Dacă varietatea dvs. preferată crește deja pe site, puteți adăuga încă câteva tufe, împărțind-o. Nu sunt necesare anumite abilități de plantare. Florile decorative se vor încânta în fiecare an cu o culoare uimitoare dacă luați în mod responsabil procedura grădinii și urmați anumite reguli.

Selectarea locurilor

Crizantema nu este deosebit de solicitantă pentru compoziția solului, dar, la fel ca toate plantele, iubește lumina caldă și moderată. După ce au decis să reînnoiască situl cu noi culturi înflorite, în primul rând este necesar să găsim un loc pentru ele. Trebuie înțeles că toate soiurile nu pot suporta umiditatea ridicată și nu pot crește slab la umbră. Ei trebuie să obțină suficient soare. În caz contrar, culoarea verdeaței va deveni mai puțin saturată, vor fi mult mai puține flori, inflorescențele își vor pierde splendoarea, tulpinile vor fi drepte.

Pentru o cultură anuală perenă, locul de plantare ideal ar fi un deal. Plantele se adaptează rapid și au timp să se întărească înainte de apariția vremii reci. Grădinarii cu experiență nu recomandă păstrarea unei flori într-un singur loc mai mult de trei ani. Replantarea periodică, schimbarea grădinii cu flori va evita atacurile dăunătorilor, putregaiul rădăcinilor și multe boli.

Pamantul

Cel mai bun sol pentru crizanteme este liber, bogat în materie organică și permeabil. Este adecvat un sol ușor acid, neutru, cu o bună capacitate de drenare. Pământul poate fi de orice compoziție, cu excepția argilei grele.

Puteți asigura înflorirea abundentă dacă adăugați turbă, un îngrășământ mineral complex complex adecvat. Pentru drenarea solurilor grele se folosește nisip curățat. Planta se înrădăcinează bine pe soluri nisipoase, solide. Dacă solul este prea acid, i se adaugă cenușă..

Gunoiul pentru hrănire trebuie exclus imediat - crizantemele nu le tolerează.

Timp de imbarcare

Cel mai bun moment pentru plantarea și transplantarea crizantemelor este primăvara devreme. Plantele pot fi duse în grădină după primul îngheț. Într-un loc nou, vor putea să se stabilească calm, să se pregătească pentru frigul de toamnă, unele soiuri pentru iernare. Chiar și cele mai slabe exemplare pot prinde rădăcină în timpul sezonului însorit cald..

Plantarea toamnei este mai puțin de preferat, deoarece crește riscul de deces al florilor din cauza sosirii anormale timpurii a vremii reci. Plantele vor necesita o atenție sporită și îngrijire, va trebui să se pregătească pentru iernare.

Motivul pentru plantarea crizantemelor în pământ la sfârșitul sezonului poate fi reproducerea, când este nevoie urgentă de a planta o grădină cu flori. De asemenea, plantarea de toamnă este justificată de dorința de a consolida sistemul de rădăcini, de a crește rezistența la îngheț, de întărire pentru următorii ani. Atunci când alegeți momentul pentru plantarea crizantemelor, trebuie luate în considerare următoarele puncte:

 • Caracteristicile climatice ale regiunii;
 • Caracteristici ale locului de aterizare;
 • Caracteristicile soiului, grupului;
 • Starea solului, materialul de plantare.

Pregătirea găurilor și debarcare

Adâncimea găurii de plantare nu trebuie să depășească 40 cm. Fiecare gaură trebuie să fie bine drenată, fertilizată și udată. Bucsa pregătită este coborâtă în gaură și adăugată prin picurare. Pentru plantele înalte, un suport temporar trebuie instalat imediat. La sfârșitul aterizării, trebuie să o fixați. Pe vreme caldă, răsadurile trebuie ascunse la umbră, așezate sub un baldachin timp de 10-15 zile până când a trecut suficient timp pentru o înrădăcinare bună..

Puteți crește crizanteme într-o grădină de flori sau în rânduri. Calculând indentarea necesară din eșantioanele adiacente, luați în considerare varietatea, mărimea arbustului, mărimea inflorescențelor. Pentru cele subdimensionate și mijlocii, o îndepărtare de 30 cm este suficientă, cele înalte necesită cel puțin 50 cm.

Plantarea se face cel mai bine pe vreme înnorată, pe o ploaie ușoară, seara, dimineața. Dacă din anumite motive nu se poate face acest lucru, plantarea în pământ poate fi amânată până în primăvară. Răsadul este așezat într-un vas larg și superficial, trimis într-un loc răcoros. În timpul iernii, va trebui să-l tăiați puțin și să-l udati ocazional. La sfârșitul lunii februarie, crizantema este trimisă în grădină într-un loc permanent..

Cum să îngrijești o plantă

Îngrijirea la timp și competentă este cheia unei înfloriri luxuriante, luminoase, bogate. Toate procedurile pot fi reduse la minimum dacă sunt selectate corect condițiile optime pentru plante. La ceva timp după plantarea crizantemului în pământ, trebuie fixat pentru a îmbunătăți ramificarea. Cel mai bun moment este momentul în care planta eliberează a opta frunză. Atunci când lăstarii laterali încep să crească, trebuie efectuată aceeași procedură cu ei. Această regulă nu se aplică crizantemelor cu flori mari. Procesele lor laterale trebuie îndepărtate și înrădăcinate în cartier. Îngrijirea sistemului radicular, nevoia de hrănire este aceeași pentru toate soiurile de cultură.

Udarea și desfacerea

Este mai bine să nu udăm deloc crizantema decât să umezim excesiv solul. Chiar și în secetă severă, se va simți bine. Pentru ca înflorirea să rămână luxuriantă, iar frunzele sănătoase și verzi, planta trebuie să bea în mod regulat, dar foarte atent, respectând în permanență starea solului.

Udarea sistemică este necesară în stadiul creșterii active, în lunile de vară. În perioada de înflorire, umiditatea trebuie oprită sau redusă la minimum. Puteți utiliza doar apă de ploaie purificată, decontată. Nu puteți uda frunzele și direcționa trucul spre rădăcinile din centrul tufișului. Între udări, substratul trebuie să se usuce complet în stratul superior, mijlociu.

Apa pentru irigarea crizantemelor trebuie să fie caldă. Lichidul rece va grăbi rigidizarea tulpinilor. Fiecare procedură trebuie finalizată prin slăbirea solului. Doar stratul superior al solului poate fi umplut cu oxigen, pentru a nu deteriora sistemul de rădăcini, care este situat pe suprafața florilor. Astfel de proceduri pot fi efectuate până când cultura a dat muguri. Atunci este mai bine să folosiți metoda de mulching.

mulcirea

Un proces important pentru crizanteme ar trebui să aibă loc primăvara și toamna. În acest scop, puteți utiliza ace de pin, compost, paie de ovăz, scoarță de copac. Acoperirea suprafeței solului va proteja plantele de boli fungice. Stratul de nutrienți nu va permite agenților patogeni să ajungă pe frunze, trunchiul când udă, cu picături de ploaie.

Mulcirea de toamnă este necesară pentru a asigura o iarnă calmă pentru rozetele tinere formate. Tufele sunt tăiate, lăsând cioturi joase de 10 cm, presărate cu mulci, un strat de 20 cm. Timpul procedurii depinde de soi și de vreme. Florile sunt de obicei mulate la mijlocul lunii octombrie..

Frunzele căzute, turbă nu pot fi folosite ca mulci. Materialele naturale tind să rețină umezeala, ceea ce va contribui la dezbaterea rădăcinilor în timpul iernii.

Top dressing și fertilizare

O hrănire corectă și la timp poate asigura o creștere normală și o înflorire luxoasă. Dezvoltarea activă a crizantemelor este garantată într-un sol bogat în compoziție chimică. Următoarele substanțe trebuie să fie prezente în cantități suficiente:

 • Azot. Promovează formarea de exemplare de tufă cu frunze dense, mari, lăstari viabili. Lipsa unui element este indicată prin îngălbenirea frunzei, o scădere a florii.
 • Potasiu. Îmbunătățește înflorirea, ajută la combaterea bolilor. Cu o lipsă de substanță, marginile foilor se usucă, iar florile sunt deformate.
 • Fosfor. Componenta este importantă în perioada de viață activă, cu set de muguri. Dacă nu este suficient, înflorirea întârzie, apare un contur purpuriu la marginile frunzelor. Este necesar să adăugați elementul cât mai devreme posibil, imediat ce zăpada se topește.

Top dressing-ul este, de asemenea, de o importanță deosebită. Aplicarea substanțelor nutritive trebuie să aibă loc de cel puțin trei ori pe sezon. Orice sol înainte de plantarea crizantemelor care a fost invadat în containere trebuie fertilizat cu compost, turbă. A doua etapă de hrănire este sezonul de creștere, înainte de formarea mugurilor. Ultima pansament ar trebui să aibă loc toamna, când planta este epuizată și slăbită. Pregătirea pentru iarnă este importantă nu numai pentru florile rămase în pământ, ci și pentru soiurile interioare..

Garter și îngrijire

Procesarea simplă a tufelor de crizantemă vă va permite să creați adevărate capodopere înfloresc din ele. Pentru a obține o tufă sferică frumoasă, după iernare, planta este tăiată și ciupită. Există specii cu o formă naturală regulată, de exemplu, Multiflora. Ele cresc cu granițe clare, dacă nu ratați apariția celei de-a doua filme și nu o îndepărtați la timp.

Prinderea de orice fel se efectuează până când apar mugurii. Crizantemele cu flori mici, medii, sunt procesate atunci când lăstarea principală atinge 10 cm, apoi ramurile laterale crescute sunt tăiate la aceeași lungime. Ulterior, toate lăstarii se vor ramifica activ.

Puteți obține un tufiș superb cu flori uriașe dacă aveți grijă corespunzătoare de aspectul său. Plantele din grupul cu flori mari sunt tăiate doar de câteva ori pe sezon, cel mai adesea în iunie. Stepele de la mijlocul lunii iulie - lăstarii zilnici care au apărut din axilele frunzelor sunt îndepărtați. În luna august, procedura se efectuează la fiecare trei zile.

Pentru ca tulpinile lungi ale crizantemului să nu sufere pe vânturi puternice, ar trebui să fie legate. Pentru aceasta, pe faza de plantare se introduc cepuri de lemn. Tufele trebuie inspectate periodic pentru a nu pierde debutul bolii, deteriorarea microorganismelor. Dăunătorii se instalează adesea în frunzele vechi ofilite, trebuie tăiate constant..

Îngrijire după înflorire și pregătire pentru iernare

Este necesar să începeți pregătirea crizantemului pentru iernare deja în septembrie, în perioada înfloririi abundente. Timpul de pregătire poate varia în funcție de regiunea de plantare. În nord, acest lucru se face în august, în sud - în octombrie. Îngrijirea post-înflorire este următoarea:

 • Tunderea blaturilor. Planta tolerează bine înghețul moderat, astfel încât tulpinile sunt tăiate la debutul unei temperaturi constant scăzute. Arbustul este examinat, lăstarii uscați sunt îndepărtați. Foarfecele de tăiere au tăiat tulpinile, lăsând cioturile la 15 cm de pământ.
 • Îmbrăcarea superioară a tufelor cu îngrășăminte. Procedura ar trebui să aibă loc în momentul înfloririi, cu o lună înainte de debutul vremii reci. În această perioadă, sistemul de rădăcină al crizantemului va absorbi complet nutrienții. Îngrășămintele care conțin potasiu, fosfor se aplică sub tufiș.
 • Tratamentul tulpinilor cu compuși care cresc rezistența la boli și dăunători. La două săptămâni de la fertilizare, planta, solul din jurul său sunt tratate cu amestecuri împotriva ruginii, fusariumului, bolilor fungice. Pe vreme caldă, floarea este pulverizată cu fond de ten, un amestec de Bordeaux. Din afide, căpușele folosesc insecticide.
 • Crearea unui adăpost pentru o iernare confortabilă, transplantarea într-o oală. Pentru încălzirea soiurilor coreene, alte plante cu flori mici, folosesc pânză agrotehnică, bărbierit de lemn, turbă. Cu flori mari, cum ar fi Multiflora, transferate în containere.

Metode de reproducere

Crizantema poate fi propagată în mai multe moduri. Alegerea metodei este influențată de soi, regiunea de plantare, compoziția solului și alți factori. Înainte de a alege opțiunea cea mai potrivită, ar trebui să determinați scopul plantării de noi culturi. Pentru a păstra toate calitățile unei plante, de exemplu, mărimea, terry, tufă, formă, culoare, este necesar să alegeți o metodă de propagare vegetativă. Semințele sunt utilizate la reproducere, pentru a crea soiuri noi.

seminte

Această metodă este potrivită pentru speciile cu inflorescențe mici, deoarece va fi foarte dificil să se mențină varietatea de exemplare cu flori mari. Semințele sunt folosite, colectate din florile lor din grădină sau cumpărate într-un magazin special.

Timpul de însămânțare determină începutul înfloririi pentru fiecare specie. Semințele de soiuri cu înflorire timpurie sunt așezate în pământ la sfârșitul lunii februarie, înflorirea târzie la mijlocul lunii aprilie. Puteți planta în pământ deschis sau un recipient de răsaduri. Lucrările de însămânțare pe șantier sunt următoarele:

 1. Recipientele de plantare sunt tratate cu apă de permanganat de potasiu;
 2. Umpleți casetele cu sol fertil amestecat cu nisip și humus;
 3. Semința este răspândită pe suprafața pământului, fără a o acoperi cu sol, deoarece are nevoie de lumină;
 4. Acoperiți recipientele cu sticlă, folie. Acest lucru va menține modul de umiditate necesar;
 5. Umidificarea se realizează cu ajutorul unei sticle de pulverizare:
 6. După 10-15 zile, când apar lăstari, sticla este îndepărtată;
 7. Imediat ce apare prima pereche de frunze, plantele sunt transferate în containere mai mari..

Aterizarea direct în sol va avea nu mai puțin succes. Fântânile puțin adânci sunt preparate la o distanță de 10 cm unul de celălalt. 3-5 semințe sunt înmuiate în fiecare gaură și acoperite cu sticlă. Îl elimină când apar primele lăstari. Când apar primele frunze, crizantema poate fi transplantată într-un loc permanent..

Butasii

Propagarea prin butași vă permite să păstrați toate caracteristicile inerente unei anumite varietăți. Tăierile se recoltează primăvara, dar tufișul mamă trebuie determinat toamna. Ordinea muncii este următoarea:

 1. Plantele sănătoase sunt selectate în perioada de înflorire. Acestea nu trebuie să fie afectate de dăunători, să prezinte semne de boală;
 2. După ce tufa s-a decolorat, partea solă este tăiată;
 3. În octombrie, noiembrie, planta este dezgropată, transferată într-o cutie, determinată într-un loc răcoros;
 4. Specimenul mamă este udat numai atunci când solul este complet uscat;
 5. În ianuarie și februarie, cutia este plasată într-un loc luminat, crescând udarea;
 6. Apariția mugurilor, rădăcinilor radiculare - un semnal de pregătire pentru propagare.

Tragerea este tăiată cu un cuțit ascuțit într-un unghi, partea inferioară este eliberată de frunze. Verdele rămase în partea de sus sunt tuns cu foarfece pentru a exclude absorbția excesivă a umidității. Tulpina este plantată într-un recipient cu sol pregătit, după umezirea lăstarului într-o soluție specială care stimulează creșterea rădăcinilor. Durata înrădăcinării depinde de momentul plantării. Tăierile de iarnă vor dura cel puțin o lună, butași de primăvară - 1-2 săptămâni.

Împărțirea tufișului

Cea mai ușoară metodă de reproducere. Procedura se realizează primăvara, când tufișul este acoperit cu lăstari tineri. În acest fel, nu puteți doar să propagați cu succes planta, ci și să o întineriți. Dacă nu te angajezi în plantarea crizantemelor, atunci după 3 ani va dobândi un aspect nepresentabil, florile sale vor deveni mai mici și vor cădea. Împărțirea tufei are loc în mai multe etape:

 1. Arbustul este săpat cu grijă și scos lent, încercând să mențină integritatea rădăcinilor;
 2. Pământul este îndepărtat - scuturat sau spălat sub apă curgătoare;
 3. Împărțiți tufișul în trei părți, astfel încât una să aibă rădăcini, celelalte două să aibă numai lăstari;
 4. Partea cu rădăcinile este înmuiată într-o soluție slabă de permanganat de potasiu timp de 30 de minute;
 5. Se prepară puțuri puțin adânci;
 6. Plantele sunt plantate în pământ, apăsați cu atenție pământul;
 7. Bine udat și umbrit.

Cum să faci față dăunătorilor și bolilor crizantemelor

Crizantema nu are o imunitate bună la boli, de aceea necesită o atenție specială în perioada de creștere. Pentru a nu pune florile în pericol, este necesar să monitorizați în permanență starea frunzelor, tulpinilor, să luați măsuri preventive în timp util și să aveți grijă de sol. Dacă nu a fost posibil să evitați înfrângerea, este important să o recunoașteți corect, să aplicați cele mai eficiente metode de luptă pentru a o elimina. Crizantemele pot avea următoarele boli:

 • Septoria - loc de frunze. La început, se formează pete galbene, care se întunecă treptat până la negru. În primul rând, zonele bolnave sunt tăiate. Întregul tufiș este tratat cu fungicide.
 • Rugini. Petele pale se formează pe suprafața verdeaței. Frunzele afectate sunt îndepărtate, cele sănătoase sunt subțiri pentru o mai bună ventilație. Planta trebuie, de asemenea, tratată cu fungicide..
 • Frunze de ofilire. Ciuperca intră în plantă prin sol, blocând furnizarea de nutrienți. Toate zonele infectate sunt eliminate, pH-ul solului este ridicat la 7,0.
 • Făinarea. Frunza este acoperită cu o înflorire punctată albicioasă. Materialul vegetal afectat este îndepărtat, tufișul este tratat cu medicamente antifungice.
 • Mozaic. Crizantema infectată cu virusul are un aspect cascador, frunze galbene. Ar trebui îndepărtat de rădăcină, în viitor, să lupte activ împotriva buruienilor de pe site.

Pe lângă boli, diverse organisme pot provoca daune crizantemei. Cele mai periculoase sunt nematode din frunze, afide, acarieni. Viermii nesegmentați atacă sistemul radicular. Le poți combate numai îndepărtând complet planta împreună cu solul din jur. Răspândirea paraziților va preveni mulcirea de primăvară. Pe vreme caldă, pericolul pentru crizanteme este cauzat de afide, care se hrănesc cu sucul de lăstari tineri. Îl puteți îndepărta cu un jet puternic de apă, apoi tufișul trebuie tratat cu insecticide, soluție de săpun de cupru.

Caracteristicile plantării crizantemelor înainte de iarnă

Mulți grădinari dobândesc noi răsaduri toamna, când frumusețea culorii crizantemului poate fi văzută și apreciată. Pentru ca planta să se înrădăcineze înainte de îngheț, ar trebui să fie plantată la mijlocul lunii septembrie. Nu îl puteți împărți în elemente mai mici. Floarea trebuie să fie ajutată să se adapteze la noile condiții, ceea ce va avea un efect benefic asupra înfloririi sale viitoare..

Doar exemplarele sănătoase și puternice au șansa să se rădăcinească înainte de îngheț. Materialul de plantare slab va dura mult mai mult. Astfel de plante pot fi introduse într-un recipient până în primăvară. Aterizarea pe sol înainte de iarnă se efectuează după cum urmează:

 • Este săpată o gaură de plantare, adâncită de 30 cm, este drenată pe fund;
 • Aplicați îngrășăminte complexe pentru fertilitate, nu mai mult de 500 g;
 • Solul greu este înmuiat cu turbă, nisip, abundent umezit;
 • Planta este coborâtă în gaură fără adâncirea rizomului, presărată cu pământ și udată;
 • Pentru epruvete înalte, o cârligă este imediat condusă pentru sprijin;
 • Imediat după plantare, crizantemele sunt ciupite;
 • Dacă este necesar, instalați un baldachin peste răsad de la soare.

Caracteristici de creștere a crizantemului Multiflora

Crizantema Multiflora ocupă un loc special printre abundența speciilor. Grupul include multe soiuri diferite, diferind prin culoare, dimensiune, formă. Reprezentanții înfloresc mult timp în diferite perioade.

Crizantema globulară chineză este o cultură de grădină cu multe flori mici. Soiul este destinat decorațiunii grădinii, creând compoziții originale. Arbustul dizolvă petalele foarte devreme, la începutul lunii august. Floarea nu are nevoie de tăiere, formarea artificială a unei coroane frumoase, aceste momente sunt încorporate genetic în ea. Puteți face Crizantema Multiflora perfectă prin simpla atingere a vârfului. Singurul dezavantaj este rezistența slabă la îngheț. Multe soiuri îngheață, chiar și atunci când sunt acoperite.

Ca toate crizantemele, Multiflora este fotofilă, preferă să fie constant la soare. Nu plantați o plantă lângă garduri și garduri vii care încalcă iluminatul echivalent. Solul pentru tufiș este pregătit toamna, aduc humus, cenușă și săpă. Primăvara, procedura se repetă.

Cu ce ​​flori coexistă crizantemele - sfaturi pentru crearea paturilor de flori

Când planificați plantarea crizantemelor în grădină, este necesar să se țină seama de înălțimea, lățimea tufișului și mărimea inflorescențelor. Puteți crea compoziții uimitoare, conduse de plante perene cu înflorire, într-o varietate de forme (sub formă de cascadă, în zone separate). Puteți obține cel mai bun rezultat prin respectarea anumitor reguli atunci când combinați plantele. Este important să alegeți vecinii potriviți cu aceleași cerințe de iluminare și udare. Patul de flori va fi atractiv dacă colectați exemplare din același timp de înflorire pe el.

Crizantemele se înțeleg bine într-o grădină de flori cu orice vecini. Sunt bine puse la dispoziție de ierburi de grădină, iederă, salvie. Margarete, dalii, asteri, calendula pot fi plantate pe un pat de flori în mai multe niveluri. Cea mai bună opțiune pentru plante cu flori este monoclumba cu crizanteme multicolore de diferite soiuri.

Concluzie

Crizantema de grădină este un favorit al multor grădinari, atât începători cât și angajați profesional în proiectarea peisajului, crescând noi soiuri. Întotdeauna este un loc pentru ea în orice parte a cabanei. Alegând arbuști potriviți pentru compoziții, puteți obține un pat de flori parfumat cu înflorire continuă tot sezonul.

Top