Categorie

1 Bonsai
Aichrizon (Tree Tree). Cum să crești și să te îngrijești acasă.
2 Ierburi
Semne și superstiții despre begonii
3 Ierburi
Plante cu plante amelioase pentru stradă și pentru apartament
4 Arbuşti
Revizuirea celor mai bune soiuri de castraveți pentru teren deschis

Image
Principal // Trandafiri

Crizantema acasă


Crizantema de casă cu verdeață bogată densă și inflorescențe luxoase este perla serii interioare. Până la sfârșitul verii, rafturile magazinelor florării dezvăluie întreaga paletă de inflorescențe ale frumuseții toamnei. Într-o perioadă în care sezonul de creștere al majorității plantelor se încheie, crizantemele câștigă toată atenția cumpărătorilor. Cineva caută să reînnoiască colecția de plante de interior, cineva va crede că cel mai bun cadou nu mai poate fi găsit. Dar de multe ori atât cei, cât și ceilalți percep frumusețea crizantemelor din ghivece ca pe un fenomen sezonier: va dispărea și va muri.

Între timp, îngrijirea corespunzătoare din prima zi după cumpărarea unei flori este o condiție pentru mulți ani de întreținere a plantelor de succes. Raționamentul potrivit căruia crizantema interioară, spre deosebire de crizantema de grădină, este exclusiv o cultură anuală, nu au temei. Caracteristicile perioadei de adaptare, respectarea programului de udare și a regimului de temperatură, iernarea la rece anuală sunt cheia unei plante înfloritoare sănătoase timp de mai mulți ani.

Descrierea Crizantemei

Crizantema este o plantă pentru păstrare în interior, diferă de specimenele de grădină în ceea ce privește compactitatea. Înălțimea tulpinii drepte depinde de soi - 15–70 cm. Frunzele sunt de un verde dens, mai deschise pe partea inferioară, cu o floare cenușie din cauza pubescenței dense. Sunt lobate, disecate, în formă solidă. Rădăcină mică, bine ramificată.

Inflorescența prin aspectul său demonstrează că crizantema aparține familiei Asteraceae, sau Compositae, care se explică prin structura sa complexă. Câteva sute de flori de stuf și tubulare, în raport de care depinde forma (dublă, semi-dublă, pompom), sunt colectate în coșuri dense. În funcție de mărime, se disting soiurile cu flori mari și mijlocii. Crizantema înflorește acasă - din august până în decembrie.

Tipuri și soiuri pentru cultivarea în interior

Crescătorii, cunoscând interesul grădinarilor pentru crizantemă, lucrează la crearea de noi soiuri pentru creșterea tufei luxuriante înflorite acasă. În cultura de peste o mie de ani, există aproximativ 30 de specii, dar doar 4 sunt potrivite pentru păstrarea în interior. Trei dintre ei sunt de origine asiatică, al patrulea este din Insulele Canare.

Indian (Chrysanthemum indicum)

Cel mai dezvoltat tip de crizantem pentru păstrare în interior. Cu flori mari, destinate numai utilizării în interior. Cel mai mic ger va distruge planta delicată, dar vara, scoaterea ei în aer liber este utilă. Înălțimea arbustului de la 25 la 70 cm, inflorescențe până la 13-15 cm în diametru. Necesită multă lumină și apă.

Cele mai spectaculoase soiuri de crizanteme indiene:

"Anastasia" - petale subțiri grațioase ale inflorescențelor sunt vopsite în mod tradițional în tonuri de alb, galben, liliac, verde extravagant, lămâie bogată.

Crizantema de casă "Artist"

„Artist” este o tufă densă compactă, răspândită cu inflorescențe de culoare neobișnuită. Alternanța dungi albe și roz longitudinale dă un farmec aparte florilor în formă simplă.

Crizantema de casă "Cristal"

- numeroase inflorescențe albe de zăpadă pe tulpini de până la 30 cm înălțime.

„Ventu” - o paletă bogată din toate nuanțele de roșu, alb tradițional, liliac, galben. Tufele sunt joase, dense, forma inflorescențelor este anemona.

„Vimini” - crizanteme, similare cu floarea-soarelui, inflorescențe simple, petale de tonuri calde de la portocaliu la lămâie, miezul este maro. Soi redus, compact.

Crizantema "Zembla Vip"

„Zembla Vip” este o tufă compactă acoperită cu inflorescențe foarte mari în formă de terry. Colorarea exclusivă a petalelor de roz pal, cu dungi longitudinale contrastante de tonuri violet-violet.

Crizantema interioară de origine indiană are câteva zeci de soiuri spectaculoase, printre care „Purple Zembla”, „Tobago”, „Crystal Misty”, „Swifty Purple”, „Little Rock Festival”, „Tsiya” - o paletă aproape completă de culori de la roșu aprins până la burgundie adâncă.

Coreeană (Chrysanthemum koreanum)

Plante compacte, de 20-40 cm, în majoritate cu flori mici. Deși recent, crescătorii au căutat apariția soiurilor cu inflorescențe mai mari. Aceste crizanteme se remarcă prin rezistența la îngheț, prin urmare, tufișurile prinse prin surprindere de înghețurile de pe balcon nu vor suferi.

Flori de portocaliu închis cu inima galbenă - „Dulceata portocalie”,

„Navare” este ușor mai ușor decât precedentul, cu coșuri de terry de până la 4 cm.

„Rujul” este o culoare roșie profundă, „Umka” este un crizantem alb, „Liliac” corespunde numelui.

„Coreeană” - galben-maro, mai aproape de nuanța de teracotă, ușor mai mare - până la 60 cm.

Crizantema "Orange Jam" Crizantema "Navare"

Crizantema coreeană "Lilac"

Soiurile listate și alte coreene din seria Multiflora formează o bile densă de inflorescențe. Nu necesită ciupire pentru a se forma. Aspectul sferic este stabilit în toate soiurile speciilor.

Mămăligă chineză (Chrysanthemum morifolium)

Soiurile cu flori mari au inflorescențe de până la 15 cm. Există soiuri cu flori mici în interiorul speciilor, exemplarele în cascadă, diferă în formă, dimensiune, culoare a petalelor. „Charm” - o serie de crizanteme chinezești - „farmec roșu”, „farmec galben” și altele - tufișuri de aproximativ 45-50 cm, o abundență de flori semi-duble. „Cascadă” - forme ampeloase care câștigă popularitate.

Arbust (Chrysanthemum frutescens) margarete

Printre reprezentanții speciei, exemplarele cele mai înalte sunt de până la 100 cm. Dar soiurile pitice sunt populare. Florile acestui tip de crizantemă sunt simple, întrucât numele implică „margarete” - seamănă cu mușețelul.

Condiții pentru un crizantemă într-un vas

Crizantemele cu ghivece au mai multe șanse să intre în casă în a doua jumătate a anului în vârful înfloririi din magazine. O schimbare accentuată a condițiilor este un stres grav pentru plantă, așa că ar trebui să vă opriți separat în stadiul de tranziție.

Cum să alegi o floare într-un magazin

În florării, crizantemele și alte flori sunt păstrate în condiții extreme și supraviețuiesc prin stimulente puternice. Nu este suficientă lumină, mulți experimentează o ploaie constantă și toate plantele sunt foarte înghesuite. Culturile înflorite, inclusiv crizantemele, sunt adesea vândute în saci, adică. fără mișcare de aer, ventilație. Acești factori sunt nocivi pentru marea majoritate a culturilor de ghivece. Florile slăbite ridică cu ușurință infecțiile. Prin urmare, atunci când alegeți un crizantem, ar trebui să acordați atenție frunzelor înecate și îngălbenite, acordați preferință specimenelor mai sănătoase cu mai puține inflorescențe deschise.

Îngrijirea crizantemelor pentru sală post-cumpărare

Acasă, o reexaminare a crizantemului este combinată cu primul tratament: toate frunzele decolorate sunt îndepărtate, nu se lasă verdeață pe tulpina care atinge pământul, toate ramurile rupte sunt tăiate, lăstarii cu inflorescențe înflorite sunt tăiate și puse în apă. Dacă, la o examinare detaliată, s-a dovedit că planta a fost deja afectată de probleme fungice (pete întunecate sau negre pe tulpină, frunze), ar trebui să tratați imediat floarea cu un fungicid. Cea mai ușoară cale este să săpați cu 1 cm 2-3 tablete de „Glyocladin” în substrat. Dacă în cabinetul medicamentelor de acasă pentru flori există preparate precum "Fitosporin", experții recomandă să efectueze tratamentul cu o doză crescută.

Timp de o săptămână și jumătate, un vas de crizantemă este pus deoparte într-un loc răcoros (15-17 ° C) departe de alte plante de interior - pentru carantină. În timpul izolării, umiditatea solului este monitorizată - solul nu trebuie lăsat să se usuce, solul trebuie întotdeauna ușor umezit. La sfârșitul carantinei, dacă starea plantei este destul de satisfăcătoare, crizantema este lăsată să înflorească și pregătită pentru iernare (vezi mai jos în text).

Locație și iluminare

Alegerea locului potrivit pentru un crizantem într-un vas este baza îngrijirii la domiciliu. Florile adoră multă lumină difuză, dar nu suportă căldura - ferestrele sudice nu se potrivesc. Est sau vest este cea mai bună opțiune dacă nu există copaci mari sau clădiri în afara ferestrei. Prezența obstacolelor care blochează fluxul de lumină sau ferestrele nordice nu vor putea satisface cerințele crizantemului: nu va avea suficientă putere pentru a înflori. Arbustul poate petrece sezonul de creștere activ în aer liber - pe un balcon, loggia, terasă sau în grădină. Este important ca planta să fie ușoară, dar nu fierbinte..

Un cultivator începător poate fi confundat prin expresia „floare de zi scurtă”. Apelând astfel crizanteme, experții subliniază durata, dar nu și intensitatea iluminatului. Cultura înflorește când ziua se stinge, devine mai scurtă. Dacă în acest moment planta este retroiluminată timp de 8-9 ore, crizantema vă va mulțumi cu o abundență de muguri.

Temperatura

Crizantema casnică, a cărei îngrijire este o respectare strictă a regimului de temperatură, reacționează dureros atunci când termometrul este peste 25 ° C. Vara, aerul din apartamente este încălzit de soare, iarna - de încălzire centrală. Prin urmare, alegerea unui loc astfel încât o plantă să se dezvolte la 20-23 ° C, înflorește la 16-19 ° C, iar iernile la 5-8 ° C este sarcina unui cultivator pentru care un crizantem într-o oală și îngrijirea ei acasă este cu adevărat important.

Pamantul

Crizantema se simte confortabil în sol neutru. Solul care absoarbe bine, saturat de nutrienți, va da forța florii pentru un ciclu de viață complet. Un substrat de flori universal dintr-un magazin, potrivit în ceea ce privește parametrii, diluat suplimentar cu vermiculit pentru capacitatea de umiditate, adaugă puțin nisip.
Puteți colecta în mod independent amestecul de plantare din gazon și terenuri de grădină (4 părți fiecare). Aditiv din nisip și humus (pe bază de mullein sau excremente de păsări) - 1 oră din fiecare componentă.

Plantarea, transplantul, alegerea unui ghiveci

Crizantema răsturnată este transplantată într-un nou ghiveci cu un substrat hrănitor în fiecare an, până când planta atinge vârsta de 4-5 ani. Tufii maturi necesită mai multă capacitate la fiecare 2-3 ani. Planta sănătoasă este transferată într-un nou ghiveci, care este cu o dimensiune mai mare decât precedentul, cu o bilă de pământ, adică. metoda transbordării.

Acestea schimbă complet solul, dacă se constată semne ale bolii: înfundarea apei a dus la putrezirea rădăcinilor și a afectat aspectul plantei. În acest caz, sistemul de rădăcini este îmbibat pentru a-l elibera de pământ, rădăcinile sunt spălate.

Fragmentele deteriorate sunt tăiate cu un instrument ascuțit. Rădăcinile sunt tratate cu fungicide („Gamair”, „Fundazol”, „Horus”, permanganat de potasiu - soluție roz deschis), urmând instrucțiunile producătorului. După prelucrare, tăieturile sunt presărate cu cărbune zdrobit și planta este transplantată într-un sol nou nutritiv.

Drenajul este o condiție necesară pentru cultivarea corectă a crizantemelor: o floare iubitoare de umiditate nu tolerează apa stagnantă. 3-4 cm argilă extinsă, pietricelele sunt turnate într-un vas cu găuri pentru a scurge excesul de umiditate. Dacă nu există niciun material de scurgere la îndemână, puteți folosi bucăți de styrofoam, dar acestea nu ar trebui să fie mici. Un crizantem este așezat pe o pernă din sol fertil, astfel încât planta instalată într-o oală să fie la aceeași înălțime ca în recipientul anterior. Plantarea prea adâncă va duce la putregaiul tulpinii, plantarea ridicată va smulge rădăcinile.

Spațiul liber este umplut cu un substrat, compactat, udat. Crizantema transplantată este plasată timp de 3-4 zile într-un loc întunecat, astfel încât lumina să nu provoace creșterea verdeaței până când tufișul nu s-a adaptat la noul sol. După - puneți vasul într-un loc permanent.

Crizantema a îngrijit

După ce am studiat caracteristicile conținutului unui crizantem de casă, îngrijirea acestuia se realizează astfel încât să satisfacă toate nevoile unei frumuseți de toamnă. Deși nu o poți numi capricioasă. Dacă casa are un loc potrivit pentru lumină și temperatură, creșterea unei flori nu va cauza multe probleme..

Udarea

Programul de udare pentru tufele de crizantemă diferă în diferite etape ale sezonului de creștere. Iarna (menționată mai sus) cu un sol abia umezit, aproape uscat, dacă există un loc în subsol sau în pivniță. La frigider, iarna este uscată. De la primăvară până la înflorire - udare regulată moderată: lăptoarea de pământ nu trebuie să se usuce. De la stabilirea mugurilor până la pregătirea pentru iarnă, solul este păstrat umed. Crizantemele nu pot fi turnate, umezeala le va distruge.

Top dressing

Grija pentru un crizantem într-un vas acasă este o hrănire obligatorie până în perioada în care planta va înflori. Solul, reînnoit în primăvară, era deja epuizat până la începutul verii. Pentru a forma un tufiș, este nevoie de azot, iar mugurii necesită multă rezistență, care este completată cu compuși fosfor-potasiu. Complexul mineral pentru culturile cu înflorire o dată la 2 săptămâni, conform dozajului, va asigura nutriția necesară și înflorirea abundentă.

Dacă vorbim despre un crizantem adult, care nu primește în fiecare an sol bogat în micro- și macroelemente, atunci după iernare, tufișul are nevoie în primul rând de azot pentru a acumula masă verde. În această etapă, puteți adăuga materie organică pe bază de gunoi de gunoi sau excremente de păsări. Sau un complex mineral cu accent pe componentele care conțin azot.

Când perioada de înflorire a atins apogeul, hrănirea este oprită, udarea este ușor redusă, orele de zi în natură devin de asemenea mai scurte. Crizantema trebuie să aibă timp pentru pregătirea iernii.

Pulverizare

Umidificarea aerului este utilă, mai ales în zilele călduroase, când este dificil să păstrezi crizantema la temperaturi scăzute. Verdele sunt pulverizate astfel încât lumina directă a soarelui să nu cadă pe plantă: seara pe ferestrele de est, pe ferestrele vestice. În timpul înfloririi, excludeți umiditatea din petale.

Tăierea și dormanța

Sfârșitul înfloririi semnalează nevoia de odihnă: planta are nevoie de odihnă pentru a se recupera. Iarna este o etapă obligatorie în îngrijirea de lungă durată a crizantemului de cameră acasă. Pentru a intra corect în plantă într-o stare de somn, trebuie să faceți următoarele:

 • taie toate lăstarii, lăsând cânepa de 5-7 cm din tufă cu axile frunzelor, din care tulpinile noi vor începe să crească primăvara;
 • taie frunzele rămase pe tulpini;
 • pune vasul într-o pivniță sau o cameră cu condiții similare - întuneric, temperatura nu mai mare de 7 ° C - până la primăvară.

Sfat! Dacă nu există pivniță sau încăpere similară, vasul cu pământ bine uscat este învelit complet într-o pungă și introdus în frigider. În caz contrar, se efectuează o tăiere incompletă - lasă cânepa cu frunze - iar pentru iarnă determină crizantema mai aproape de fereastră, care se deschide adesea pentru aerisire. Dacă floarea este caldă iarna, planta va muri..

Reproducere

Îngrijirea competentă a crizantemului într-un ghiveci acasă vă permite nu numai să creșteți un tufiș de lux, încântând fiecare cod cu înflorire lungă abundentă, ci și să obțineți plante noi. După tăierea pre-iarnă, rămân butași care pot fi înrădăcinate. Arbustul supraîncărcat este împărțit în mai multe părți. Și soiuri noi pentru a reface colecția de crizanteme sunt cultivate din semințe.

seminte

Amestecul de plantare, compus din humus și turbă în cantități egale, este turnat peste stratul de drenaj în recipiente mici. Puteți utiliza un primer versatil cu flori adăugând turba și nisipul. Pentru dezinfectare, pământul este calcinat în cuptor sau vărsat cu o soluție fierbinte de permanganat de potasiu roz închis.

După ce au răspândit semințe de crizantemă pe un sol umezit, nu sunt sigilate, ci doar ușor presate în sol. Pământul este pulverizat, recipientul, acoperit cu sticlă sau film, este introdus la căldură. În așteptarea lăstarilor, paharul este îndepărtat o jumătate de oră în fiecare zi pentru a îndepărta condensul și a ventila culturile. Două săptămâni mai târziu, odată cu apariția primilor lăstari, recipientul de plantare este plasat la lumină. Până atunci, când toate răsadurile se ridică și devin puțin mai puternice, aerisirea zilnică se extinde treptat, astfel încât crizantemele mici se obișnuiesc cu aerul liber.

Cultură răsaduri cu 3-4 frunze scufundate în recipiente separate. Drenajul și amestecul de plantare sunt turnate în ghivece (ca pentru semănat), varza este transferată cu grijă cu o grămadă de pământ. După udare, vasele sunt așezate într-un loc întunecos și răcoros (aproximativ 18 ° C) timp de 3-4 zile. Îngrijirea ulterioară a germenilor de crizantemă se realizează ca la plantele adulte.

Prin butași

Lăstarii verzi din crizantema interioară sunt pregătiți în timp ce se tund pe tufă. Alburile de până la 10 cm în partea inferioară sunt eliberate de frunze, iar dacă ramurile noi au început să crească din sinusuri, acestea sunt îndepărtate. Tăierile sunt introduse într-un recipient cu apă. Puteți adăuga un stimulator rădăcină (Kornevin, Heteroauxin). Când rădăcinile au cel puțin 4-5 cm, butașii sunt plantați în ghivece.

Prin împărțirea tufei

După îndepărtarea tufei de crizantemă din ghiveci, sistemul de rădăcini este spălat pentru a îndepărta solul rămas. Pentru a împărți, aveți nevoie de un cuțit ascuțit, dezinfectat. Arbustul este tăiat în așa fel încât pe fiecare parte - diviziune - să existe cel puțin 2-3 lăstari și rădăcini bine dezvoltate. Secțiunile sunt presărate cu cărbune zdrobit, sistemul rădăcină este pudrat cu un stimulator de formare a rădăcinilor și plantat conform schemei standard de crizantemă. După udare, planta este plasată 3-4 zile într-un loc întunecat, apoi - îngrijirea obișnuită.

Boli și dăunători

Crizantema interioară, a cărei îngrijire este observată la toate, este rareori expusă la boli și este atacată de insecte. Încălcarea condițiilor de detenție este cea care provoacă boala sau reduce rezistența la dăunători.

Boli ale crizantemului de cameră

Bolile care afectează crizantema, care pot distruge planta, sunt cauzate de sporii dăunătoare fungice, pentru care umezeala este cea mai bună condiție pentru dezvoltare. Suprafațându-l cu udare, o florară poate, după un timp, să observe semne de boală pe frunzele crizantemului.

 1. Putregaiul cenușiu - verdele tulpinilor și frunzelor este acoperit cu o floare cenușie pufoasă, sub care se descompun țesuturile plantei. Măsuri urgente - îndepărtați toate zonele afectate, tratați cu fungicid, restabiliți regimul corect și intensitatea udării.
 2. Septoria - poate fi identificată prin pete întunecate rotunjite, cu o margine ușoară. Crescând, petele acoperă întreaga farfurie a crizantemului. Măsuri urgente - îndepărtați toate frunzele afectate, tratați planta și solul cu sulfat de cupru, sulf coloidal.
 3. Mucegaiul praf este o floare albicioasă pe părțile verzi ale tufișului. Tratament - fungicide („Fundazol”, „Topaz”, „Skor” etc.)

Important! Tratamentul mai timpuriu este început, cu atât sunt mai mari șansele de a salva crizantema. Dacă se găsesc semne de boală, tăiați toate florile și mugurii, astfel încât planta să nu irosească energie prețioasă asupra frumuseții atunci când este necesar să luptați pentru viață. Puneți crizantema separat de restul plantelor pe toată perioada de tratament până la recuperarea completă. Tratează toate florile interioare pentru prevenire cu agenți fungicide.

Crizantema dăunători

Insectele intră în crizantema interioară din exterior când tufișul petrece vara în aer liber sau cu alte plante deja infectate. Un aer cald prea uscat slăbește crizantema, dar este un teren de reproducere ideal pentru paraziți. Prin urmare, este atât de important să observați regimul de temperatură al conținutului de crizantem și să pulverizați regulat frunzele acestuia. Verdele suculente atrag dăunătorii care sugă care îi jefuiesc floarea vitalității:

 1. Slobber Penny - ușor de detectat prin formațiuni de spumă pe frunze și tulpini. Lupta - pentru a elimina urmele prezenței dăunătorului, tratați crizantema cu karbofos, insecticide („Aktara”, „Inta-Vir”, „Bi-58”).
 2. Afidele sunt un parazit omniprezent ale cărui colonii sunt ușor de văzut cu ochiul liber. Curățați toate frunzele de dăunători cu un tampon de bumbac cu săpun. Se pulverizează dens cu apă cu săpun, ceapă și usturoi infuziv sau insecticide.
 3. Thrips-urile sunt insecte mici negre, cenușii, gândacuri alungite. Măsurile sunt aceleași ca pentru dăunătorii precedenți. Această opțiune funcționează bine: cu o soluție puternică de usturoi (3-4 pronguri mari mărunțite la un pahar cu apă clocotită, răcorită, tulpină), prelucrați, întindeți căței de usturoi tocați pe sol, puneți oala cu planta într-o pungă mare și legați bine deasupra. În această „cameră de gaz” toate insectele vor muri în 2-3 zile.

Important! Scoateți toate crizantemele infectate din alte flori. Nu puteți scăpa de dăunători cu un singur tratament, deoarece în următoarele 5-15 zile insectele vor avea urmași. Tratează plantele, alternând preparatele, timp de 2-3 săptămâni la fiecare 4-5 zile.

O luptă implacabilă împotriva dăunătorilor și agenților patogeni va salva crizantema interioară. Respectarea atentă a condițiilor de detenție nu va permite reapariția problemelor.

Crizantema în ghivece - Cum să îngrijești un crizantem acasă

Crizantema este o floare de o frumusețe rafinată. Vara ne putem bucura de o grădină înfloritoare și parfumată de crizantemă. Dar chiar și iarna, puteți admira florile pufoase strălucitoare, crescându-le în ghivece..

În Japonia, care este renumit pentru plantele cu flori, cel mai mare premiu este Ordinul Crizantemei

Corespunzător aspectului său demn, crizantemul este capricios și fastidios de îngrijit. Frumusețea ei depinde direct de calitatea eforturilor tale. Dar când înflorește în culori strălucitoare, știi că merită.

Conţinut:

În articolul de astăzi vom lua în considerare toate subtilitățile și secretele creștinelor în creștere acasă..

Alegerea soiurilor de crizanteme în ghiveci pentru casă

Există mai mult de 150 de soiuri de crizanteme și, desigur, nu toate sunt potrivite pentru a crește acasă. Arbustii cu creștere redusă din soiurile chineze, coreene sau indiene sunt potrivite pentru cultivarea ghiveciului. Astfel de plante nu cresc mai mult de 70 de centimetri (în medie, 15-60 cm) și înflorește dens.

Soiuri potrivite pentru cultivare într-o oală:

Oala de crizantem se amestecă cu Straathof

Aceasta este o listă mică de frumusețe de ghivece de flori.

La magazinul de flori, puteți vedea o mare varietate de tufe de crizantemă. Toate captivează prin frumusețea și extravaganța lor de culori. Cu toate acestea, atunci când alegeți, trebuie să acordați atenție și unor lucruri. Nu cumpărați o floare care a dizolvat toate florile. Este mai bine să alegeți un tufiș pe care florile au înflorit maxim o treime. O astfel de plantă vă va încânta cu înflorirea mult mai mult timp..

Trunchiul trebuie să fie puternic, complet format și lemnos. Nu alegeți plante cu frunze îngălbenite și uscate.

Cum să îngrijești crizantemele în ghiveci iarna

Crizantemele nu înfloresc mult timp, după care trec într-un mod de hibernare lungă. În acest moment mulți percep ca moartea unei plante și scapă de ea. Dar soiurile perene te pot bucura din nou de flori după iernare..

Deci, ce trebuie făcut pentru a asigura iernarea crizantemelor perene?

În primul rând, trebuie să tăiați fără milă, dar cu atenție tufișul, aproape la rădăcină, lăsând mici cioturi. Acum vasul cu planta trebuie mutat într-un loc rece, temperatura în care variază de la 0 la +5 grade. De-a lungul iernii, până când apar primele semne de creștere, floarea nu este udată sau hrănită.

De îndată ce observați că planta a început să reînvie, mutați-o într-un loc răcoros, cu iluminare luminoasă. De exemplu, pe balcon.

Crizantema nu tolerează căldura în niciun stadiu de dezvoltare. Chiar și vara, în perioada de înflorire, trebuie să ofere un regim de temperatură de cel mult 23 de grade Celsius. Într-un mediu mai cald, florile vor cădea rapid și frunzele se vor îngălbeni.

Când planta începe să crească, trebuie transplantată în sol nou. Pentru aceasta, este potrivit un amestec de flori, care se vinde în orice supermarket sau magazin de flori. În aceeași etapă, puteți face pansament. Vom vorbi despre acest lucru mai jos..

Pe lângă temperaturile ridicate, crizantema nu îi place lumina directă a soarelui. Locul ideal pentru a trăi ar fi partea de est sau de vest a casei. Dar nu-l așezați pe pervazul din partea de nord, aici este posibil să nu înflorească.

Pregătirea solului pentru plantarea crizantemelor

Solul unde va crește crizantema trebuie să fie liber, aerisit și bogat în nutrienți și neutru. După cum spuneam, în magazine puteți cumpăra amestecuri speciale direct pentru crizanteme. Dar tu poți face singur.

Pentru a face acest lucru, amestecați humus, sol sod și nisip în părți egale. Amestecați cu atenție, până la neted..

Pentru a crește conținutul de nutrienți al solului, puteți adăuga ceva gunoi de pui.

Creșterea crizantemelor în solul acid nu vă va da rezultate.

Cum se transplantează un crizantem de la buchet sau grădină într-un ghiveci

Dacă în grădina ta a înflorit un crizantem frumos, atunci poate fi salvat pentru anul următor. Ai un buchet? De asemenea, puteți crește un tufiș pe pervazul ferestrei. Cum? Luați în considerare acum!

Transplant din grădină

Arbustul pentru transplant trebuie să fie sănătos și puternic, ferit de boli. Toată frunzele trebuie tăiate cu grijă, lăsând doar mici butucuri. Săpați tufele cu atenție pentru a nu deteriora rădăcinile.

Transplantă rădăcina într-un vas potrivit și păstrează-l într-un loc întunecos și răcoros pe tot parcursul iernii. De obicei, este plasat într-un subsol, a cărui temperatură nu depășește +5 grade și nu scade sub zero..

Transplant dintr-un buchet

Pentru a da un nou buchet crizantemului o viață nouă, trebuie să alegeți o tulpină sănătoasă, să îndepărtați frunzele inferioare și să înfloriți. Prindeți partea de sus.

Acum trimiteți butașii pregătiți în apă până când apar rădăcinile. Pentru aceasta, trebuie să folosiți un vas suficient de lat, cu cel puțin 30 de centimetri în diametru. Partea de jos trebuie să aibă găuri pentru scurgerea excesului de apă. Înainte de transplant, completați primul strat de drenaj. Ele pot servi ca un cip de cărămidă.

Al doilea strat principal va fi solul în sine. Ne-am dat deja seama că această plantă are nevoie de un amestec de gazon, turbă și nisip. Ar trebui să fie neutru, non-acid. Puteți adăuga în mod abundent îngrășăminte cu flori minerale și apă. Plantează tulpina într-un ghiveci.

Pentru o formă sferică, vârfurile plantelor sunt ciupite periodic

Cum să udăm crizantemele casnice și ce umiditate trebuie menținută

Frumusețile înfloritoare adoră udarea moderată. Nu tolerează nici excesul de umiditate și nici secetă prelungită. Este necesar să vă asigurați că solul este întotdeauna umezit.

Se recomandă scurgerea excesului de umiditate imediat după udare. Și înainte de următoarea introducere a apei, suprafața solului ar trebui să se usuce destul de mult.

În ceea ce privește umiditatea, este suficient pentru crizanteme, supuse udării în timp util. În timpul sezonului de încălzire, puteți pulveriza tușele cu apă dintr-o sticlă cu pulverizare. Principalul lucru este să evitați lovirea inflorescențelor.

Îmbrăcarea de top a crizantemelor în ghiveci acasă

Pentru o înflorire mai bogată și mai lungă, se recomandă hrănirea crizantemelor, ca orice alte plante. Tufele au nevoie de nutriție specială tot timpul înainte de hibernare. Îngrășămintele trebuie aplicate la fel de des ca și plantele de grădină. Este mai bine să faceți acest lucru cel puțin 1 dată pe săptămână sau cel puțin 2 săptămâni..

Ca pansament, sunt potrivite amestecuri speciale pentru crizanteme sau flori universale. În perioada de înflorire are mai ales nevoie de potasiu și fosfor, iar în stadiul formării tufișurilor - în azot. Prin urmare, aceste substanțe trebuie crescute în complexul mineral, în funcție de stadiul de dezvoltare a tufei..

Cum să potă și să modeleze tufișurile de crizantemă

Pentru a face tufișul să arate frumos, trebuie să-l ciupiți și să-l tăiați. Într-un cuvânt - a modela. Doar atunci va fi întotdeauna pe placul ochiului, va avea o coroană sferică frumoasă și va înflori mai mult.

1. Pe măsură ce florile și frunzele se usucă, acestea trebuie tăiate. Și acest lucru trebuie făcut cât mai repede, astfel încât frunzele noi și inflorescențele să vină să le înlocuiască..

2. Înainte de iernare, trebuie să tăiați planta cât mai mult, lăsând numai rădăcini mici de la rădăcini.

3. Pentru ca tufișul să formeze un capac frumos, blaturile trebuie să fie ciupite. Acest lucru trebuie făcut de cel puțin 2 ori - primăvara și în prima jumătate a verii. De asemenea, dacă observați că planta este alungită, pierzându-și forma bilă, o puteți ciupi din nou. Prinderea apare astfel: o mică parte din partea superioară este tăiată cu foarfece sau foarfece. Drept urmare, creșterea ascendentă se oprește și tufișul se extinde în lățime..

Metode și tehnici de propagare a crizantemelor

Există 3 moduri principale de reproducere a crizantemelor domestice:

1. Separarea tufelor mature. Această metodă se realizează înainte de iarnă sau după încheierea înfloririi. Arbustul este îndepărtat cu grijă de sol și luat în afară de rădăcină. Acest lucru trebuie făcut cu mare atenție pentru a nu deteriora rizomul..

2.Seeds. Această metodă este destul de supărătoare. Deși semințele germinează bine, planta în sine necesită o așteptare lungă. La urma urmei, va dura mai mult de un an pentru a aștepta înflorirea.

3. Metoda de butași. Am considerat deja această opțiune un pic mai mare. Puteți tăia o tulpină de flori sau o puteți smulge din patul de grădină. Apoi, trebuie să fixați vârful, să îndepărtați toate frunzele și floarea. Apoi, trebuie să înrădăcinați bățul în apă sau în sol umezit. După aceea, butașii sunt plantați în ghivece. Aceasta se face fie într-un recipient mare, la o distanță de cel puțin 30 de centimetri unul de celălalt, fie în vase separate de dimensiuni medii.

Posibile boli ale crizantemului intern

Chiar și cu grijă aparent corectă, crizantema poate să nu înflorească sau chiar să moară. Situația, desigur, este neplăcută, dar acesta nu este un motiv pentru a renunța și a nu crește crizantemele acasă. Poate că motivul este una dintre bolile de care suferă cel mai des această plantă..

Septoria văzând

O boală foarte dăunătoare. Se exprimă prin apariția unor pete cenușii pe frunze. Este o ciupercă. Poate fi prevenit sau eliminat într-un stadiu incipient prin tratarea cu sulfat de cupru. Dacă boala a capturat întreaga plantă de sus în jos, atunci trebuie arsă.

Cancerul bacterian

O puteți identifica prin prezența sigiliilor pe frunze și tulpini. Acest lucru se datorează bacteriilor din sol. Afectează tulpinile și devin cărnoase și dense, care interferează cu înflorirea și duce la moartea florii. Pentru a salva planta, îndepărtați frunzele și tulpinile imediat ce sunt detectate neoplasme..

Rugina albă

În primul rând, pe partea superioară a frunzelor se formează pete ușoare. Apoi devin mai întunecate. Frunzele afectate sunt supuse îndepărtării imediate, iar plantele în sine trebuie tratate cu oxiclorură de cupru. Dacă întreaga floare este deteriorată, trebuie să fie arsă.

Făinarea

Este ușor de determinat boala prin înflorirea ei caracteristică. În faza inițială, trebuie să tratați planta cu Apirin B. Dacă boala a capturat o scară largă, merită să folosiți artilerie grea - Pureblossom, Sling, Topaz ș.a. Ca măsură preventivă, solul este îmbogățit periodic cu fosfor și potasiu. În acest caz, hrănirea trebuie făcută exclusiv la rădăcină, fără a atinge frunzele. Frunzele inferioare trebuie tăiate. Această neplăcere se poate răspândi și la alte plante adiacente florii infectate. În acest caz, este mai bine să scapi de ea..

Vetricillus ofilire

Boala se caracterizează prin frunze ofilite timpurii. Mai mult, ei nu cad. O astfel de instanță trebuie tăiată, iar tufișul neafectat trebuie tratat cu Apirin B.

Putregaiul ascochitos

Boală progresivă rapidă caracterizată prin prezența petelor întunecate pe frunze și ofilirea rapidă a plantei. Până când floarea este complet moartă, trebuie să tăiați toate zonele afectate. Schimbați oala și solul. Procesați complet materialul de plantare cu benlat sau topsin. După transplantare, asigurați umiditatea normală, ventilația regulată a încăperii în care planta crește.

Putregaiul tulpinii

O altă boală dăunătoare care poate distruge o plantă. În acest caz, floarea se estompează rapid, iar tulpina capătă o nuanță maronie. O astfel de copie este supusă distrugerii imediate. Flori sănătoase sunt procesate după îndepărtarea infectatului. Apariția acestei boli poate fi afectată de absența sau calitatea slabă a drenajului..

Dăunători de crizantemă

V-ați hotărât să vă decorați casa cu un tufiș frumos de crizantemă? Pe lângă îngrijirea de bază și posibilele boli ale plantelor, trebuie să știți și care sunt dăunătorii care trebuie să aveți grijă..

Florile occidentale prosperă

Dacă această nocivitate s-a așezat pe o floare, atunci va fi în curând acoperită cu pete pronunțate de gălbui. Trebuie să scapi imediat de o astfel de floare.

Acarianul de păianjen

Se bazează în principal pe frunzele inferioare ale plantei, lipindu-și stăpânul pe frunze. Ele sug sucul din frunziș, după care tufișul începe să moară. Pentru a scăpa de ele în faza inițială, puteți lua tufișul afară pe vreme caldă și să-l pulverizați cu apă. Frunzele afectate sunt tratate cu apă cu săpun. Produse chimice precum Akarin sau Lightning, de exemplu, ajută de la o invazie mai mare..

Eroare de câmp

Ei sug sucul și crizantema moare. În același timp, frunzele se ondulează. Dacă observați aceste dăunători, îndepărtați-le împreună cu frunzele. Și tratați o plantă curată cu karbofos și săpun verde de potasiu.

Video - cum să îngrijești corect un crizantem într-un vas

De asemenea, veți afla multe informații utile din acest videoclip..

A lua o bucată de vară și o grădină înflorită în casa ta este o idee minunată. Prin urmare, iubitorii de crizantemă îi cresc din ce în ce mai acasă, în ghivece..

Acest articol vă va ajuta să vă creșteți crizantemul acasă. Du-o pe peretele tău pe rețelele de socializare, astfel încât să fie mereu la îndemână.

Crizantema într-o oală - îngrijire la domiciliu

Există multe culturi de flori de vânzare, dar crizantemele ies în evidență. Uneori se întâmplă ca o plantă cumpărată de acasă să se estompeze și să înceapă să se ofileze. Pentru a nu strică floarea, este util să navigați cum crește un crizantem într-o oală de îngrijire la domiciliu.

Crizanteme interioare

Crizantema interioară este potrivită pentru creșterea acasă. Pentru un apartament, doar o mică floare compactă.

Crizantema - decorare pentru interiorul casei

Următoarele tipuri sunt populare în florarie pentru cultivarea casei:

 1. Crizanteme chinezești. Caracteristici distinctive ale tufișului - lăstari de 30 cm, aroma specifică a frunzelor, flori duble. Cultivarea culturilor va deschide oportunități mari pentru proiectarea peisajului.
 2. Crizanteme arbustive. Potrivit pentru decorarea camerelor mari. Înălțimea tufișurilor atinge 1 m. Au lăstari ramificați ereși, foi disecate, florile sunt colectate în coșuri mari.
 3. Crizanteme indiene. Se simt excelent ca crizantemele în ghivece, nu își pierd efectul decorativ, în ciuda aerului uscat din cameră. Aparți strămoșilor îndepărtați ai hibrizilor cu crizantemă cu flori mici.
 4. Crizanteme coreene. Adesea cultivată cu culturi de flori în formă de bilă.

Crizantemele indiene în seră

Informatii suplimentare. Cristalul de crizantemă este foarte solicitat în rândul florarielor. Acesta este un decor minunat pentru interior. Planta produce flori mari albe. Amestecul aparține soiurilor de culturi perene de toamnă. Acesta este un decor minunat pentru casa, loggia, terasa, gradina de flori.

Îngrijirea crizantemului după cumpărare

Înainte de a cumpăra o fabrică într-un magazin, aceasta trebuie examinată cu atenție. Alege un tufiș puternic, sănătos, cu frunziș verde bogat, fără pete. Floare preferată cu muguri pentru înflorirea lungă acasă. Examinați cu atenție frunzele pentru prezența insectelor dăunătoare. Incepatorii sunt interesati de modul de ingrijire a unui crizantem.

Cultura în noile condiții va avea nevoie de adaptare. Arbustul este așezat într-un loc luminat, unde razele directe ale soarelui nu cad. Dacă este necesar, planta este udată.

Important! Căderea sau uscarea mugurilor pe o plantă achiziționată recent indică faptul că crizantema se adaptează noului său mediu..

După 14 zile, după adaptarea florii, trebuie transplantată într-un substrat proaspăt.

Transplantarea unui crizantem acasă înflorit va trebui amânată până la sfârșitul înfloririi.

Transplantarea unei plante într-un ghiveci

Crizantema dobândită recent este transplantată cel puțin 2 săptămâni mai târziu, apoi culturi tinere - anual, plante adulte - de 1 dată în 3 ani.

Este de preferat să transplantăm floarea primăvara. Dar când tufișul crește în sezonul estival, este mai bine să-l plantezi toamna.

Pentru a transplanta un crizantem, veți avea nevoie de:

 • o oală care depășește cu 2-3 cm recipientul anterior cu diametrul și lungimea;
 • sol neutru (solul acid nu este bun);
 • drenaj.

Amestecul de sol este cumpărat în magazin sau preparat în mod independent.

Amestecă componente precum:

 • teren de grădină și gazon - 4 părți fiecare;
 • humus și nisip - câte 1 parte.

Pe o notă. Înainte de plantarea plantei, solul este dezinfectat folosind o soluție de permanganat de potasiu sau un pas abrupt.

Mai întâi, un strat de drenaj este așezat pe fundul ghiveciului, apoi un amestec nutritiv de sol.

Pentru un transplant de succes al culturii și evitarea stresului, crizantema este transferată din farfurie în farfurie:

 • hidratarea se efectuează cu o zi înainte de transplant;
 • scos din oală împreună cu o mămăligă de pământ;
 • plasat într-un vas de flori pe un strat de sol;
 • pământul este turnat în jurul și peste rădăcini.

Planta este udată și așezată într-un loc umbrit pentru câteva zile. Metoda de transfer este adecvată și pentru culturile înflorite.

Floriștii cu experiență recomandă să adăugați puțini excremente de păsări în primăvară atunci când plantează crizanteme din încăpere. Arbustul va mulțumi vara cu multe flori.

Udare și umiditate

Crizantema achiziționată este udată cu grijă. Floarea este plină de umiditate. Excesul de umiditate provoacă putrezirea sistemului radicular sau infecția cu o ciupercă.

În această situație, drenajul va ajuta: o gaură este prevăzută în ghiveciul de flori, lutul expandat sau mușchiul este plasat mai jos. Stratul de drenaj - cea mai bună soluție pentru a elimina excesul de umiditate din recipient.

Plantele de udare se efectuează de maximum 2 ori pe săptămână. Monitorizați starea clodului de pământ, evitați uscarea.

Udarea plantei cu apă caldă

Nu folosiți apa obișnuită de la robinet pentru irigare. Va trebui să treci prin filtru și să te stabilești 1-2 zile. Nu folosiți apă rece pentru a evita fito-bolile.

Pentru o floare, este de preferat umiditatea ridicată. Pulverizarea frunzelor protejează crizantema de deshidratare. Se recomandă pulverizarea frecventă: de 1-2 ori pe zi.

Pe o notă. În absența unei sticle de pulverizare, așezați un borcan cu apă lângă ghiveciul cu flori.

Iluminat, controlul temperaturii

Pentru a înflori profund, crizantemele au suficiente ore de lumină scurte. Pe tot parcursul creșterii active și înfloririi, au nevoie de o locație însorită, unde nu suferă de raze de amiază și nu sunt umbrite de plantele din apropiere..

Iarna, plantele sunt ținute în camere întunecate, cu excepția persoanelor care continuă să înflorească. Sunt transferate în camere luminoase..

Dacă crizantemele cresc acasă, îngrijirea presupune respectarea regimului de temperatură. Căldura și lumina directă a soarelui au un efect dăunător asupra florilor. Pentru înflorirea pe termen lung a crizantemelor, temperatura optimă este de +15 ° С, pentru o creștere normală - în intervalul de +18 ° С.

Pentru informația dumneavoastră. Dacă mugurii unei plante se usucă, acest lucru se datorează creșterii temperaturii..

Top dressing pentru înflorire luxuriantă

Acasă, îngrijirea crizantemelor presupune hrănirea cu îngrășăminte. O floare dintr-un vas de flori ia repede substanțe nutritive din sol. Regularitatea pansamentelor pentru o dezvoltare completă și înflorire activă este apreciată. Ei folosesc îngrășăminte minerale. Soluție potasică monofosfat potrivită, deficiența acestuia este responsabilă de ce crizantemele înfloresc târziu.

Sunt alimentate cu alți aditivi multicomponenți care conțin:

Îngrășământ pentru crizanteme

În perioada de creștere, adulții sunt fertilizați cu materie organică lichidă la fiecare 10 zile. Când se cultivă o plantă în sol sărac, hrănirea cu o mulleină în raport de la 1 la 10 se aplică la fiecare 4 zile. Faceți acest lucru înainte de înflorire. Îndepărtarea plantei pe balcon într-un loc umbrit timp de 1-2 zile va ameliora mirosul greu al pansamentului din cameră.

Tăierea și modelarea tufișului

Crizantema este tăiată anual. Manipularea se efectuează atunci când planta s-a estompat. În perioada inactivă, iarna, floarea este plasată în pivniță. Odată cu sosirea primăverii, cultura pornește lăstari noi, astfel încât un transplant este adecvat. Pentru epruvetele adulte, procedura este opțională.

Pentru splendoarea și frumusețea tufișului, frunzele și florile îngălbenite sau uscate sunt smulse. Tăierea și ciupirea lăstarilor este necesară, ceea ce va asigura creșterea culturii în lățime, și nu întinderea.

Consiliu. Pentru crizantemele înalte, suporturile sunt utile pentru a evita ruperea ramurilor fragile.

În timpul iernii, plantele perene sunt tăiate înainte de a fi adăpostite. Floarea este scurtată, lăsând 10 cm de cânepă.

Principalele probleme la creșterea unei plante

De ce frunzele se îngălbenesc

Frunzișul îngălbenit nu decorează tufișul, semnalează o problemă.

Dacă frunzele unei flori dintr-un vas de flori se îngălbenesc, motivele posibile includ:

 1. Drenaj slab. Solul dens este un obstacol pentru umiditatea rădăcinilor.
 2. Capacitate înghesuită. Cultura nu are elemente nutritive.
 3. Boli - septoria și rugina, care sunt combătute cu clorhidrat de cupru și Fundazol.

Important! Dacă frunzele plantei din grădină sunt galbene, este indicat să se examineze crizantema. Poate că are nevoie să transplanteze într-un pat mai înalt sau să schimbe regimul de udare.

Afidele și acarienii păianjen

Când apar dăunători, cultivatorii de flori îi elimină folosind metode populare:

 • prelucrate cu usturoi sau bulion de ceapă;
 • curățat manual cu apă cu săpun;
 • polenizează solul din apropierea culturii cu tutun.

Rezista insecticidelor daunatoare.

Utilizare adecvată:

 • Fitoverma și Decis;
 • Derris și Aktellika;
 • Mospilan și Confidora.

Reprocesarea tufișurilor după 5 zile, dacă plantele sunt deteriorate grav.

Dacă o crizantemă este deteriorată de o căpușă, se iau măsuri urgente:

 1. Se îndepărtează când este udat cu un flux de apă.
 2. Se folosește o soluție de săpun-cupru, care este preparată din 10 litri de apă cu adăugare de săpun verde (200 g) și sulfat de cupru (20 g).
 3. Eficiența este tipică pentru insecticide: Akarin, Fufanon, Bazudin, Kleschevit.

Boli fungice de crizantemă

Putregaiul gri

Bolile fungice cauzează:

 • schimb de aer slab;
 • aciditate crescută a solului;
 • exces de azot în sol;
 • căldură.

Manifestarea bolii - observarea frunzelor inferioare, care se disting printr-o culoare galbenă, apoi se transformă în maro și negru, crescând ca mărime.

Va fi necesară tăierea și distrugerea frunzelor infectate. Prevenirea prevede regularitatea curățării și distrugerii reziduurilor vegetale la cabana de vară. Când infecția se răspândește, folosesc fungicide.

Rugini

Simptomele bolii - zone palide de pe suprafața frunzelor, pete roșii-portocalii abundente pe partea inferioară a frunzei.

Luptă împotriva ruginii după cum urmează:

 1. Frunzișul infectat este îndepărtat.
 2. Plantații subțiri de arbust pentru a asigura ventilație.
 3. Împiedicați pătrunderea apei în crizantemă la udare.

Rugina pe floare

De asemenea, pentru a salva plantele, acestea recurg la fungicide dacă fito-boala devine răspândită..

Fusarium

Frunzele îngălbenite și brune sunt semne de infecție. Culturile afectate rămân în urmă în dezvoltare și adesea nu înfloresc. Ciuperca care pătrunde floarea din sol prin sistemul radicular inhibă curgerea apei în țesuturile plantelor.

Rezistența la boală va ajuta:

 • îndepărtarea părților afectate ale culturilor;
 • plantarea soiurilor rezistente la ofilire;
 • în prezența ciupercii Fusarium, este de dorit să crești pH-ul solului, care este de 6,5-7,0.

Făinarea

Boala se caracterizează prin acoperirea plăcilor cu frunze cu o înflorire pudră de cenușă cenușie. Sporii fungici ca o atmosferă umedă - aceasta este o condiție necesară pentru reproducere..

În lupta împotriva infecției, ei folosesc:

 • eliminarea materialului floral contaminat;
 • fungicide.

Pe o notă. Ciuperca a rezistat cu succes prin oxiclorură de cupru, amestec Fundazol, Bordeaux, sulf coloidal (1%).

Reproducerea crizantemelor în ghiveci

Crizantemele cresc:

 1. Seminte. Se caracterizează printr-o bună germinare, o lungă așteptare pentru înflorire..
 2. Prin împărțirea tufelor. Reproducerea se face odată cu debutul sezonului de primăvară sau după înflorire.
 3. Prin butași. Momentul potrivit pentru plantarea lăstarilor este vara, primăvara. Înrădăcinarea a 10 butași apicale are loc în apă sau în solul umed. Va trebui să plantezi 2-3 persoane într-un recipient. Când se înrădăcinează în pământ, tragerea este acoperită cu o pungă sau sticlărie. Umiditatea pământului este verificată zilnic și materialul de plantare este aerisit. Restaurarea elasticității frunzelor indică supraviețuirea tăierii și necesitatea eliminării adăpostului. Pentru a stimula creșterea lăstarilor, prinderea vârfului plantei.

Tăierile sunt principala tehnică de reproducere

Dacă crizantemele sunt cultivate în ghivece, cum să vă îngrijiți acasă, sfatul florilor va ajuta. Respectarea regulilor va oferi bucurie și plăcere din frumusețea florii.

Îngrijirea crizantemului de cameră acasă

Crizantemele sunt flori extrem de frumoase, care arată întotdeauna proaspete. Mulți grădinari le cresc nu numai în aer liber, ci și în interior. Crizantema de flori de interior nu este inferioară în frumusețe soiurilor de stradă. Este crescut artificial și diferă de plantele de grădină:

 • dimensiuni;
 • varietate de culori;
 • cerințe pentru condițiile de detenție.

Aceste soiuri de plante necesită îngrijiri specifice la domiciliu. Florile de interior, crizantema, deși nu sunt prea capricioase, totuși necesită o anumită atenție din partea florariei.

Interesant este că soiurile de crizantem interior sunt cultivate folosind medicamente care inhibă creșterea. Astfel, se dovedesc a fi subdimensionate, potrivite doar pentru un ghiveci de flori. Cu ajutorul medicamentelor din laborator, sunt eliminate și crizantemele sferice, ale căror inflorescențe seamănă cu o cupolă în formă.

Fotografie de pe site: flowertimes.ru

Crizantemul interior: îngrijire la domiciliu

Grija pentru un crizantem de cameră acasă începe din momentul în care achiziționați această plantă. După ce ați adus o floare acasă, setați-o timp de o săptămână sau două de alte plante. Această carantină este necesară în cazul în care crizantema este brusc infectată cu un fel de infecție sau dăunători. Astfel, protejezi alte plante pe care le ai. Dacă carantina a avut succes, crizantema nu este deloc bolnavă, o puteți rearanja într-un loc în care sunt păstrate toate florile voastre.

Pentru a nu cumpăra un crizantem infectat, examinați cu atenție planta în timp ce sunteți încă în magazin. Nimeni nu ar trebui să alerge în jurul florii, ar trebui să aibă lăstari verzi și frunze curate.

Dacă crizantema este plantată în pământ de calitate nu foarte bună, atunci poate fi transplantată. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de un ghiveci nu adânc, dar larg, un sol nutritiv și drenaj bun. Acestea din urmă pot fi realizate din cărbune, pietricele mici sau Styrofoam. Drenajul va scăpa de pământ de excesul de umiditate, care este distructiv pentru crizanteme.

Alegerea unui ghiveci de flori este o chestiune importantă, deoarece depinde de ea dacă solul va fi acoperit cu apă, dacă vor începe dăunătorii. Prin urmare, atunci când cumpărați un recipient pentru o floare, acordați preferință specimenelor adecvate. Pentru crizanteme, potrivite vase mici și în același timp mici. În astfel de recipiente rădăcinile florilor pot stăpâni aproape întregul sol. Acest lucru elimină apa stagnantă, care duce de obicei la degradare și apariția dăunătorilor. Într-un vas de flori superficial, planta va folosi toată umezeala, astfel încât solul va rămâne într-o stare normală.

Este demn de remarcat faptul că într-un vas de flori, potrivit cu dimensiunile, planta se dezvoltă activ. În containere mari, floarea crește slab, înflorirea poate fi slabă.

Solul trebuie să fie liber și hrănitor. Pentru a face acest lucru, poate fi amestecat cu turbă, nisip, și merită să adăugați aici humus sau alt îngrășământ. Crizantema nu este plantată adânc, deoarece rădăcinile sale sunt scurte.

După transplantare, crizantema este udată și, dacă este necesar, legată.

Fotografie de pe site: OgorodSadovod.com

Condiții de detenție

Crizantema este o floare de toamnă, de aceea iubește răcoarea. Soiurile interioare ale acestei flori nu fac excepție. Temperatura camerei de 15 grade este ideală pentru crizantemă. Crește bine la 18 grade, dar este mai bine să-l păstrezi mai rece.

Ce se va întâmpla cu floarea în condiții fierbinți? Va începe să se usuce. Frunzele se vor ofili și inflorescențele vor cădea. Dacă planta nu este încă înflorită, atunci, cel mai probabil, în astfel de condiții, mugurii se vor lega de ea. Va fi deosebit de dificil pentru un crizantema achiziționat recent să se rădăcinească în condiții fierbinți..

Florile de toamnă sunt obișnuite cu orele scurte de lumină de zi. Pentru crizanteme nu trebuie să fie mai mult de 8 ore pe zi. Dar, în același timp, nu trebuie să ascundeți floarea la umbră, deoarece are nevoie și de lumina soarelui. Mai bine să puneți o oală de crizantem pe balcon sau loggie. Va fi posibil să reduceți ora de vară aici cu ajutorul perdelelor.

Aveți grijă să ventilați regulat camera în care se află crizantema. Aceste flori sunt foarte sensibile la calitatea aerului. Pentru ei, trebuie să fie mereu proaspăt. Este cel mai ușor să organizați ventilația pe balcon..

Crizantema de interior îngrijire la domiciliu. Fotografie de pe site: flowertimes.ru

Crizantema interioară adoră umiditatea moderată. Pentru a o furniza, udă planta în fiecare zi în vara caldă, dar nu fi zeloasă, astfel încât umiditatea să poată fi absorbită într-o zi. Uneori puteți pulveriza frunzele cu apă. Acest lucru se face aproximativ o dată pe săptămână. Unii cultivatori recomandă udarea plantei de două ori pe săptămână în timpul sezonului rece. Într-adevăr, în acest moment, consumul de umiditate scade. Nivelul de umiditate poate fi crescut numai în timpul înfloririi. De obicei, cultivatorii de flori în această materie sunt încă ghidați de apariția bilei superioare a solului într-un vas. Dacă este uscat, atunci puteți uda crizantema.

Grija pentru crizantema de cameră la domiciliu presupune hrănire cu minerale. Sunt necesare astfel încât planta să primească o cantitate suficientă de nutrienți, să poată crește și să înflorească. Pentru crizanteme, orice îngrășământ destinat pentru înflorirea plantelor interioare este potrivit. De asemenea, puteți achiziționa un produs conceput special pentru crizanteme.

Tipul de fertilizare depinde de sezon. Primăvara, crizantemele au nevoie de azot. El îi dă forța pentru creșterea activă și formarea de lăstari noi. Odată cu debutul verii, îngrășămintele cu azot sunt deja interzise, ​​deoarece excesul lor exclude apariția mugurilor pe plantă (obțineți doar o tufă verde luxuriantă).

Vara, este important să se aplice îngrășăminte cu potasiu-fosfor. Se folosesc până la jumătatea lunii septembrie. Potasiul și fosforul au un efect benefic asupra procesului de înflorire. De asemenea, ajută planta să ierneze ușor..

Iarna, îngrășămintele nu mai sunt aplicate. În acest moment, floarea este în repaus..

Fertilizați crizantemele de 1-2 ori pe lună în cantitatea indicată pe etichetă.

Crizantemele tinere de interior sunt transplantate o dată pe an. În același timp, schimbă nu numai terenul, ci și ghiveciul, alegând unul mai spațios. Crizantemele interioare vechi nu mai cresc foarte mult, deci nu este nevoie să crești volumul ghiveciului lor de flori. Prin urmare, transplantul poate fi efectuat la fiecare doi ani, cu condiția să fertilizați în mod regulat solul..

Crizantema trebuie tăiată regulat. Acest lucru o va face luxuriantă și frumoasă. Dacă acest lucru nu se face în mod regulat, floarea poate arăta pe o parte, lungă cu frunze puțin..

Fotografii de pe site: LadySpecial.ru

Tunderea

Crizantemele trebuie tăiate de două ori pe an. Primăvara și vara, acest lucru este realizat pentru a forma un tufiș frumos. În special, punctul de creștere din partea de sus este îndepărtat din plantă. După aceea, lăstarii laterali încep să crească activ, iar crizantema devine luxuriantă. Este necesar să tăiați blatul la câteva zile după plantarea florii, apoi procedura se repetă după 20 de zile. Este necesară și tunderea crizantemului toamna. În primul rând, în acest moment, se îndepărtează lăstarii bolnavi, uscați și putrezi. Acest lucru se realizează în scopuri sanitare, astfel încât întregul tufis să nu se infecteze iarna. Nevoia unei tăieri complete apare dacă veți acoperi planta pentru iarnă în aer liber. În acest caz, trebuie să reduceți bucșul în volum, astfel încât să se încadreze sub cadrul izolației. Dacă nu aplicați măsuri speciale pentru acoperire, atunci este mai bine să nu tăiați partea superioară a crizantemului. Poate dăuna plantei..

Ciupirea ca modalitate de a îmbunătăți aspectul florii

Pentru ca tufele de crizantemă să se formeze frumos, este ciupit, adică vârfurile ramurilor sunt tăiate. După aceea, floarea începe să încolțească multe procese laterale, ceea ce face ca tufișul să fie luxuriant. Prinderea se face de două ori pe an: la începutul primăverii și al verii. Astfel, până în toamnă, tufișul este deja așa cum doriți să fie..

Cum să păstrezi crizantema după înflorire?

În condiții naturale, după înflorirea crizantemelor, vine iarna. Ceva similar trebuie pus în scenă în condiții naturale. După ce crizantema s-a decolorat, trebuie tăiată și așezată într-un loc răcoros și întunecat. Temperatura aerului din această cameră trebuie să fie în jur de +2 -3. De obicei, astfel de condiții sunt în beci. Dacă locuiți într-un apartament, puteți plasa planta într-un dulap neîncălzit. Acolo, crizantema nu va suferi de căldură, dar nici nu va îngheța. Odată cu debutul primăverii, planta va începe să încolțească lăstari tineri. În acest moment, îl puteți transplanta într-o oală cu pământ proaspăt și nu mai puneți lumină din nou. De asemenea, atașăm un videoclip „Crizantema de interior după înflorire: ce să facem”.

Uneori, pentru o vreme, când este cald afară, crizantema interioară este plantată pe pământ deschis. Odată cu apariția vremii reci, acesta este returnat în ghiveci și îndepărtat în casă. Un astfel de transplant este benefic pentru o plantă care iubește aerul proaspăt și spațiul..

Crizantema interioară. Îngrijirea plantelor bolnave

Crizantemele interioare sunt, de asemenea, sensibile la boli. Acest lucru este facilitat de:

 • umiditate ridicată în cameră;
 • udare frecventă;
 • lipsa garniturilor sanitare;
 • infestare de la plante din apropiere sau recent cumpărate.

În prezența unor astfel de condiții, pe plantă poate apărea putregai, mucegai pudră. Pot apărea, de asemenea, tulpinii, acarienii, ciupercile și alți dăunători. Ele duc la faptul că crizantema din cameră începe să sufere și poate muri. Vezi mai jos fotografiile plantelor bolnave.

Este necesară combaterea bolilor și dăunătorilor prin utilizarea de medicamente speciale, inclusiv antibiotice. Cel mai eficient dintre ele și, prin urmare, popular este Fitosporina..

Pentru a împiedica crizantema să sufere de afide sau acarieni, clătiți frunzele cu apă caldă. Dacă acest lucru nu ajută, atunci utilizați medicamente speciale.

Este demn de remarcat faptul că dăunătorii se instalează rar pe o plantă în condiții favorabile. Mult mai des apar acolo unde este prea multă umiditate și puțin aer. Luați în considerare faptul că dăunătorii ar fi putut veni la domiciliu de la un magazin de flori împreună cu orice achiziție..

Bolile crizantemului de cameră sunt tratate nu numai cu ajutorul chimiei. Pe lângă medicamente, este necesară ajustarea condițiilor pentru păstrarea crizantemelor din încăpere. Nivelul de umiditate din aer și sol ar trebui controlat. Amintiți-vă, de asemenea, să eliminați tulpinile vechi, uscate sau putrezite.

Fotografii de pe site: sferasada.ru

Fotografii de pe site: landbuilding.ru

Crizantema interioară: reproducere

Cum să propagați crizantemul interior? Cel mai simplu mod este să împărțiți rizomul în mai multe părți. Cel mai bine este să faceți acest lucru primăvara, când crizantema își începe sezonul activ de creștere. Puteți împărți rizomii atunci când replantați planta. Pur și simplu trageți floarea din ghiveci, o împărțiți în mai multe părți, apoi o plantați în mai multe recipiente. Este indicat să ciuperi fiecare dintre plante după plantare, astfel încât acestea să înceapă să crească în lățime și, în cele din urmă, să se transforme în tufe luxuriante..

Un alt mod de a reproduce crizantemele este prin butași. Trebuie să selectați câteva tulpini puternice, sănătoase și apoi să le plantați în sol umed. Este recomandabil să așezați mai multe butași într-o singură gaură. Acest lucru va crește șansa ca cel puțin unul dintre ei să germineze. Udă adesea butașii astfel încât să aibă suficient umiditate tot timpul. Acest lucru crește probabilitatea de înrădăcinare. Tăierile de top sunt acoperite cu un film sau borcan de sticlă. Când plantele preiau și cresc puțin, trebuie să fie plantate și fixate.

Puteți așeza și butași proaspăt tăiați în apă, unde vor lua rădăcină. După aceasta sunt plantate în sol. Pentru a accelera procesul de apariție a rădăcinilor într-un recipient cu apă, puteți adăuga o fostă rădăcină - un produs vândut în florării.

Puteți planta mai multe butași înrădăcinate într-un vas. Crescând, vor forma un tufiș luxuriant de frumos..

Reproducerea crizantemelor interioare cu semințe este cea mai dificilă. Dacă ați cumpărat semințe, atunci probabilitatea ca acestea să încolțească este destul de mare. Aceleași semințe pe care le colectați singuri s-ar putea să nu fie suficient de coapte sau doar să fie slabe. Este foarte puțin probabil să crească. Prin urmare, crizantemele sunt propagate în acest mod foarte rar..

Top
În contact cu: