Categorie

1 Bonsai
Crocuse: plantare și îngrijire în câmp deschis
2 Ierburi
Oala de orhidee - care este mai bine să alegeți
3 Violetele
Lavatera: care crește din semințe în grădină
4 Arbuşti
Hortensie de grădină - plantare și îngrijire în câmp deschis

Image
Principal // Arbuşti

Îngrășăminte pentru plante de interior - o imagine de ansamblu a celor mai buni producători și sfaturi pentru alegerea îngrășămintelor pentru plante de interior (100 fotografii)


Lăsarea plantelor interioare fără a le hrăni sau a le fertiliza nu în mod regulat este o mare greșeală, plantele interioare au nevoie de hrănirea a aproape mai multe culturi care cresc într-o grădină sau un pat de grădină. Cert este că, într-un fel sau altul, plantele de pe stradă fac parte din ecosistem, în timp ce plantele interioare nu sunt, „lumea” lor este limitată de o oală și pur și simplu nu au nicăieri să găsească nutrienți suplimentari!

Nu trebuie subestimată problema hrănirii, așa că în acest articol vom discuta toate regulile generale de utilizare a îngrășămintelor, alegerea lor și regimul de hrănire..

Conținut scurt al articolului:

În ce condiții se hrănește?

Este necesară fertilizarea plantei pentru orice abatere de la normă, și anume:

 • Incetinirea cresterii. În comparație cu alte plante, una a început să rămână în urmă în creștere. Dacă planta a crescut la o dimensiune specifică și s-a oprit, acest lucru este normal și nu semnalează că planta are nevoie de îngrijire suplimentară..
 • Deformarea frunzelor: ofilire, albire, subțiere, dar numai dacă umiditatea și udarea aerului sunt suficiente.
 • Planta este normală, nu există semne vizibile ale lipsei de substanțe, dar nu înflorește. Înainte de a alimenta planta, verificați limitele de temperatură pentru conținutul acesteia..
 • Bolile fungice și virale manifestate pe frunze.

Dorim să vă reamintim că aceste semne indică faptul că planta are nevoie de hrănire și, fără ea, suferă.

Fertilizați planta doar pe măsură ce se îmbolnăvește, se ofilesc etc. greșit, deoarece aceasta este deja o problemă în forma ei neglijată. Pansamentul trebuie efectuat în mod continuu în scopuri preventive.

Alternativă pentru îngrășăminte

Cei mai populari agenți de hrănire sunt cenușa, apa din acvariu și cojile de ouă. Se dizolvă treptat sau se amestecă cu pământul, planta absoarbe nutrienți în forma sa pură, de exemplu, este calciu din coajă, iar cenușa sau apa din acvariu în principal fosfor și zinc.

Enumerăm alte câteva opțiuni pentru hrănirea naturală.

Frasin. O dată pe lună, îl puteți amesteca în apă atunci când udă, sau îl puteți turna în pământ. O linguriță este suficientă.

Coaja de banana. Banana este o mare sursă naturală de potasiu și magneziu, toată lumea știe acest lucru, așa că de ce să nu hrănești acest tratament sănătos și plante? Îngrășământul cu banane pentru plante poate fi pregătit turnând apă clocotită pe piele și infuzându-l timp de o zi, filtrează și udă florile cu ea. Puteți pune doar pielea într-o oală, înainte de a toca.

Coaja de ceapa. Pentru un astfel de îngrășământ în raport de la 1 la 4, fierbeți cojile câteva minute, încordați și, după ce ați insistat câteva ore, folosiți apa pentru irigare.

Apa de acvariu. Parte a unui sistem real, deși un ecosistem închis cu pește viu sau melci este un adevărat depozit de diverse minerale, dintre toate cele de mai sus, merită să fie numit cel mai bun îngrășământ. Nu este necesar să fie pregătit sau diluat, este imediat pregătit pentru utilizare, atât pentru udare, cât și pentru pulverizare.

Puteți hrăni cu îngrășăminte naturale o dată pe lună, diferite plante sunt predispuse la diferite probleme, unele au nevoie de potasiu, unele de fosfor și așa mai departe, așa că alegeți-l cu atenție.

Este foarte important să nu supraîncărcați planta, cu sol și dimensiuni diferite, porțiunea de îngrășământ ar trebui să fie diferită.

Îngrășăminte complexe

Îngrășăminte sintetice sunt selectate în funcție de tipul de plantă, de exemplu, îngrășăminte pentru dracaena, suculente, trandafiri ș.a. Îngrășământul lichid are propriile sale reguli pentru regimurile de diluare, amestecare și hrănire, ele sunt de obicei scrise pe etichetă.

Ce îngrășământ este cel mai bun pentru plantele de interior? Amestec natural sau de magazin? Nu există un răspuns cert, depinde atât de tipul de plantă, cât și de nevoile acesteia și de mediu..

Nu fertilizați înainte și după transplant, lăsați planta să se înrădăcineze și să se obișnuiască cu noul ghiveci. În funcție de tipul de plantă, ei se obișnuiesc cu un loc nou în moduri diferite, dar deseori perioada de adaptare nu depășește o săptămână..

Când planta se obișnuiește cu ea, are nevoie de mai multă fertilizare mai mult decât de obicei, într-o cantitate standard, dar de acum calculați hrănirea lunară din acel moment.

În timpul iernii, reduceți cantitatea de pansament pentru a nu stresa planta în timpul „stării de dormit” naturale înainte de cel mai fertil sezon.

Cele mai bune 5 îngrășăminte pentru plante de interior

Introducerea anumitor tipuri de îngrășăminte în sol este o procedură obligatorie și face parte din grija pentru aproape toate soiurile de plante de interior..

Când să fertilizați o plantă

Trebuie avut în vedere faptul că plantele de casă, spre deosebire de culturile de grădină, au o suprafață de hrănire foarte limitată, de aceea fertilizarea trebuie efectuată destul de des. În cele mai multe cazuri, hrănirea se efectuează în următoarele perioade:

 1. Începând cu luna martie și se încheie la mijlocul lunii octombrie, hrănirea florilor trebuie să fie efectuată cel puțin de 1 dată în 2 săptămâni. În același timp, procedura este contraindicată dacă a fost planificat un transplant pentru primăvară.
 2. La sfârșitul toamnei și iernii, practic toate plantele sunt în repaus, iar introducerea oricărui fel de îngrășământ este contraindicată pentru ele. Acest lucru se datorează lipsei luminii solare naturale, ceea ce duce la absorbția slabă a multor substanțe care sunt absorbite de sistemul radicular..
 3. Violetele și poinsettiile sunt plante excepționale, întrucât creșterea lor viguroasă nu se oprește chiar iarna. Din acest motiv, hrănirea acestora, dacă este necesar, poate fi efectuată în orice moment. Cu toate acestea, se recomandă în continuare reducerea cât mai multă a frecvenței fertilizării, procedura trebuie efectuată nu mai mult de o dată la 4 - 6 săptămâni, în timp ce hrănirea pe parcursul lunii noiembrie și decembrie va trebui abandonată.

Semne care indică faptul că planta nu are substanțe nutritive:

 1. Incetinirea cresterii si lipsa dezvoltarii depline.
 2. Alungirea vizibilă a tulpinilor cu structura lor destul de slabă.
 3. Decolorarea sau îngălbenirea frunzelor, o scădere a dimensiunii sale.
 4. Lipsa înfloririi.
 5. Expunere frecventă la diverse boli.
 6. Stropire sau pigmentare nesănătoasă pe frunziș.

Elemente de fertilizare de bază

 1. Azotul este unul dintre cele mai importante elemente pentru plante, deoarece face parte din majoritatea compușilor proteici. Fără ea, formarea structurii celulare este imposibilă și, în consecință, creșterea florii și menținerea proceselor vitale. Acest element este un participant important la formarea clorofilei, fără el, o serie de procese oxidative și funcționarea sistemului respirator sunt imposibile..
 2. Fosforul este comparabil ca importanță cu azotul și îndeplinește funcții similare, dar face parte din proteine ​​și acizi nucleici mult mai complexi. Fără participarea sa, procesele metabolice nu pot fi realizate și este necesară, de asemenea, pentru asimilarea unui număr de alte elemente importante, inclusiv magneziu, azot și potasiu..
 3. Potasiul este o substanță anorganică, dar fără ea, procesul de umflare a substanțelor din celulele plantelor, precum și formarea naturală a carbohidraților și proteinelor este imposibil. În plus, crește nivelul de rezistență la îngheț și rezistență la diferite boli infecțioase și virale la care plantele de interior pot fi expuse..
 4. Calciul - este principalul nutrient necesar pentru întărirea complexă a structurii celulare, pentru creșterea naturală a plantei, precum și pentru menținerea metabolismului fosforului și azotului.
 5. Magneziul este principalul material pentru formarea clorofilei și, de asemenea, participă activ la procesul de fotosinteză și la formarea multor enzime necesare plantei..
 6. Sulful - utilizat de plante pentru a asigura metabolismul proteinelor, precum și în procesul de regenerare a tuturor structurilor deteriorate.
 7. Fierul - este angajat într-o nișă intermediară între microelemente și macroelemente, la fel ca și clorul, ia parte la multe procese care sunt importante pentru plantele de interior.
 8. Clorul - se referă la oligoelemente, deoarece nivelul consumului de plante este nesemnificativ, dar în același timp are un efect colosal asupra multor procese vitale.

Toate celelalte elemente chimice sunt de asemenea foarte importante pentru plante, dar sunt consumate în cantități minime..

îngrăşăminte

 1. Îngrășămintele lichide sunt cel mai adesea utilizate pentru hrănirea plantelor de casă, deoarece oferă cea mai rapidă hrănire a sistemului radicular. Toate elementele necesare sunt prezentate sub forma unei mase omogene cu un nivel ridicat de concentrare, de aceea, în majoritatea cazurilor, este necesară diluarea preliminară cu apă. Există amestecuri lichide de tipuri organice și minerale.
 2. Îngrășămintele solubile sunt un amestec pudrat, concentrația de nutrienți din ele este de asemenea foarte mare, prin urmare, trebuie diluate în apă curată. Majoritatea opțiunilor se vând în plicuri, care sunt concepute pentru a fi diluate într-un litru de lichid.
 3. Îngrășăminte produse sub formă de lumânări, tablete sau orice alt solid. De obicei, sunt îngropate în substratul din apropierea peretelui recipientului în care este cultivată planta, procesul de dizolvare are loc treptat în timpul fiecărei udări. Astfel de medicamente au o durată lungă de acțiune, deoarece o pilulă sau supozitor este de obicei suficientă pentru câteva luni simultan. Singurul dezavantaj al acestei forme este dificultatea extragerii din sol, dacă este necesar, și distribuția neuniformă a nutrienților în sol..
 4. Îngrășămintele sub formă de granule pentru plantele de interior sunt rareori utilizate, deoarece cel mai adesea sunt destinate exclusiv culturilor care cresc în câmp deschis. De obicei, acestea sunt introduse în sol doar o dată pe an prin împrăștiere într-un strat uniform, absorbția de nutrienți în sol are loc în timpul irigării.
 5. Îngrășămintele de foioase sunt în formă lichidă, dar nu sunt destinate introducerii în sol, ci pentru stropirea părților exterioare ale plantei dintr-o sticlă pulverizată. Absorbția are loc prin stomatele localizate pe frunziș, iar prelucrarea tuturor substanțelor active are loc în procesul fotosintezei.

Organic

Toate îngrășămintele organice sunt obținute din diverse componente naturale, care pot fi produse deșeuri din flora și faună sau deșeuri de distilare.

Toate aceste amestecuri prezintă următoarele avantaje față de analogii:

 1. Origine naturală, care are un efect pozitiv asupra digestibilității.
 2. Efect ușor care nu provoacă reacții adverse severe chiar și în caz de supradozaj.
 3. Nu există riscul de a opări lăstari radiculari în timpul hrănirii.
 4. Efect lent, dar în același timp continuu și pe termen lung asupra plantelor.

Principalele tipuri de îngrășăminte organice sunt:

 1. Gunoiul de grajd este cel mai comun și valoros tip de îngrășământ organic, există diferite amestecuri care sunt utilizate pentru a obține rezultate diferite..
 2. Gunoiul de pasăre poate conține o mare varietate de nutrienți, compoziția depinde de rasa de pasăre și de dieta acesteia..
 3. Siltul de pe fundul lacurilor sau iazurilor conține practic întregul set de elemente chimice necesare plantelor.
 4. Humusul este un îngrășământ organic util, care este cel mai des utilizat pentru îmbunătățirea solului și creșterea fertilității acestuia. Cel mai bine utilizat proaspăt pentru potență crescută.

Mineral

Îngrășăminte minerale sau chimice pot fi produse sub orice formă, principala caracteristică distinctivă este originea lor artificială. Se pot distinge următoarele avantaje ale acestui tip:

 1. Compoziția este foarte bine calculată, ceea ce crește precizia dozelor, precum și siguranța utilizării în timp ce respectăm regulile.
 2. Asimilarea rapidă, care vă permite să obțineți rezultatul dorit într-un timp scurt, eficacitatea aplicării lor poate fi de obicei observată în câteva zile după aplicarea pe sol.
 3. Niciun miros neplăcut sau înțepător tipic amestecurilor organice.
 4. Structura incoloră, datorită căreia astfel de produse nu lasă pete. Singura excepție este depunerea de sare albă pe suprafața solului, care se manifestă în caz de supradozaj.

Singurul dezavantaj este pericolul care apare la încălcarea dozelor prescrise, deoarece acest lucru poate provoca arsuri și alte reacții adverse..

Natural

Acest soi este foarte apropiat de îngrășăminte organice, deoarece majoritatea componentelor utilizate sunt, de asemenea, de origine naturală..

 1. Zahărul este necesar pentru plante, deoarece le furnizează glucoză, care este necesară pentru a restabili energia cheltuită în diferite procese, precum și pentru a forma molecule organice cu o structură complexă..
 2. Băutul de cafea este un îngrășământ natural universal care este potrivit pentru aproape toți reprezentanții florei, dar trebuie utilizat cu moderație, altfel nivelul de aciditate al solului poate crește foarte mult.
 3. Pielea de banană și cojile de citrice sub formă de tocat sunt un ingredient bun în multe formule lichide..
 4. Cenusa de lemn este capabila sa ofere unei plante aproape toate elementele necesare, dintre care cele mai importante sunt fosforul si potasiul..
 5. Drojdia oferă plantelor vitamina B și, de asemenea, ajută la stimularea creșterii lor naturale.
 6. Cojile de ceapă sunt utilizate pentru prepararea decocturilor, care sunt destinate nu numai hrănirii complexe, ci și combaterii multor tipuri de dăunători.

Reguli de bază de fertilizare

 • Înainte de a folosi orice amestec de hrănire, trebuie să vă familiarizați mai întâi cu instrucțiunile atașate acestuia, pentru a nu dăuna plantelor tratate..
 • Îngrășămintele de foioase se caracterizează printr-un nivel scăzut de eficiență atunci când sunt utilizate independent, deoarece sunt destinate utilizării în combinație cu alte preparate.
 • Când utilizați mai multe îngrășăminte simultan sub diferite forme, toate trebuie combinate între ele și au o compoziție similară. Doza este de obicei redusă..
 • Când alimentați plantele în condiții de aer suficient de uscat, pulverizarea tuturor părților externe cu apă simplă trebuie efectuată în paralel..
 • Cu pulverizare regulată cu apă, frecvența de aplicare a pansamentului foliar este redusă la 1 dată pe săptămână.
 • Trebuie să aveți grijă deosebită când fertilizați solul, când vine vorba de plante care, datorită caracteristicilor soiului, au un sistem de rădăcini prea subdezvoltat.

Greșeli majore

 1. Hrănirea în timpul transplantului. Mulți oameni cred în mod greșit că acest lucru va ajuta floarea să se adapteze la noile condiții, dar astfel de măsuri o pot distruge..
 2. Fertilizarea solului uscat. Astfel de acțiuni sunt interzise în orice circumstanțe, solul din ghiveci trebuie mai întâi umezit.
 3. Supradozaj cu amestecuri fertilizante. Dozele medicamentelor nu trebuie determinate cu ochiul, deoarece nici cea mai mică abatere de la normă poate duce la consecințe deja ireversibile.

Top cele mai bune îngrășăminte

Mai jos sunt exemple de îngrășăminte care au reușit să se dovedească pe partea pozitivă și au adunat un număr mare de laude, deoarece demonstrează în mod constant un nivel ridicat de eficiență..

 1. BioMaster este disponibil sub formă lichidă și are o gamă largă de produse concepute pentru diferite tipuri de plante de interior. Prețul aproximativ este de 120 - 150 ruble.
 2. „Meister Agro” sub formă de granule are mai multe tipuri, inclusiv universale, potrivite pentru majoritatea tipurilor de plante de interior, costul unui pachet este de doar 50 de ruble.
 3. Florist Micro este un tip universal de pansament care conține întregul set de elemente chimice necesare și poate fi folosit pentru orice plante de interior. Prețul unei sticle de 120 ml. este de aproximativ 100 de ruble.
 4. "Cytovit" este un îngrășământ complex micronutrienți în formă organică, care conține practic toate substanțele necesare dezvoltării și creșterii. Ampon cu un volum de 1,5 ml. pentru a pregăti soluția de nutrienți costă 20 de ruble.
 5. Îngrășământ „E-Alpha” de producție japoneză, are o gamă largă de produse pentru diferite tipuri de plante de interior. Cele mai multe dintre ele stimulează procesul de înflorire, costul este de aproximativ 100 de ruble. pentru o sticlă.

opinii

Împărtășește-ți feedback-ul despre îngrășăminte pe care le-ați folosit. Povestește-ne despre efectul obținut.

„Floricultura acasă este principalul meu hobby. De foarte mult timp folosesc sezonul amestecul de momeală Tsitovit, impresia este doar pozitivă. Compoziția include practic toate elementele necesare, astfel încât florile mele primesc o protecție completă și cresc sănătoase pe tot parcursul sezonului ".

„Folosesc diverse amestecuri ale liniei Agricola și, ca urmare, toate plantele interioare cresc bine și înfloresc în fiecare sezon. Odată am încercat să folosesc bețișoare, care sunt produse și sub acest brand, dar nu am observat niciun rezultat anume din acestea. În plus, până la jumătatea toamnei nu se dizolvau complet, dar mâncaseră ferm în pământ, așa că era foarte problematic să le scoți. Consider această experiență foarte nefericită. ".

Cum să hrănești florile de interior acasă: cea mai bună fertilizare sezonieră în 2020

Plantele de interior necesită o întreținere atentă. Una dintre condițiile importante pentru creșterea și dezvoltarea lor este fertilizarea sistematică. Dar nu toată lumea știe că „mâncarea cu flori” nu poate fi cumpărată doar într-un magazin, ci și făcută manual. Acest lucru necesită doar puțin timp și câteva componente simple pentru a crea un îngrășământ complex.

Când este indicată utilizarea hranei pentru flori de interior?

Nu este greu de înțeles că plantele au nevoie de nutriție. Este necesar să le examinați în mod regulat și să acordați atenție oricăror modificări ale activității sau aspectului lor de creștere. În același timp, florile ar trebui fertilizate puțin mai des decât cred multe gospodine. Acest lucru este valabil în special pentru culturile în ghiveci în spații limitate..

 • încetinirea creșterii;
 • tulpini slabe care se pot întinde;
 • paloare și ofilire a frunzelor;
 • pierderea elasticității și rezistenței tulpinilor;
 • lipsa înfloririi abundente (sau chiar a oricărei);
 • scăderea imunității, care, la rândul său, se manifestă prin boli frecvente ale plantelor;
 • frunze cazatoare;
 • apariția pe suprafața florii unor locuri suspecte, nesănătoase.

Abaterile de mai sus sunt un semn clar al lipsei de vitamine. Dar este mai bine să nu aduceți plantele într-o astfel de stare, întrucât nu este întotdeauna posibil să le readuceți la o viață deplină, chiar cu ajutorul unor medicamente și pansamente potențiale.

Cum să hrănești florile de acasă pentru o mai bună creștere a primăverii?

Primăvara este perioada în care plantele încep să intre treptat în sezonul de creștere activă. Poate părea imposibil, dar florile interioare, la fel ca oamenii, sunt capabile să sufere de beriberi de primăvară. Prin urmare, în această perioadă a anului, au nevoie în special de reîncărcare. Le puteți hrăni nu numai cu amestecuri gata preparate, ci și cu îngrășăminte pregătite.

Îngrășăminte și caracteristicile lor

Îngrășămintele pentru flori de interior sunt uscate și lichide:

 1. Uscat. Astfel de pansamente sunt amestecate în mod tradițional cu solul. Le puteți presăra pe stratul superior al solului, dar rezultatul va fi incomplet. Îngrășămintele de acest tip sunt bune, deoarece eliberează treptat substanțe active. Datorită acestui fapt, puteți obține un efect lung și de durată..
 2. Lichid. Acestea sunt soluții pentru udarea sau stropirea florilor de interior. Conțin toate mineralele și vitaminele esențiale, antioxidanții și aminoacizii. Ajută la distrugerea dăunătorilor și la vindecarea fito-bolilor.
 3. Bastoane. Este un tip de îngrășământ uscat, solid. Astfel de pansamente sunt introduse pur și simplu în sol la o anumită distanță de plantă. Sistemul rădăcină este alimentat în porții.

Experții spun că nu contează ce tip de îngrășământ este folosit, rezultatul este important. Dar îngrășămintele cumpărate de magazin sunt uneori foarte scumpe. Prin urmare, în cazul în care cultivatorul nu are posibilitatea de a le achiziționa, poate apela la utilizarea remediilor casnice..

Tabelul de mai jos descrie mai multe tipuri de pansamente uscate și lichide care pot fi aplicate pe un ghiveci de flori cu debutul primăverii:

Nu.NumeMetoda de preparare și utilizare
1.AspirinăPentru a crește imunitatea plantei, trebuie să se agite 1 comprimat de aspirină în 1 apă și să se adauge acolo 5 ml ulei de ricin. Agitați soluția bine și lăsați o jumătate de oră. Se folosește pentru pulverizarea tulpinilor și frunzelor culturilor de interior nu mai mult de 2 ori pe lună
2.Cenușă de lemnPentru florile în ghiveci, cenușa este de obicei aplicată sub formă de concentrat lichid. Se pregătește astfel:

1,3 linguri. l. cenușă diluată într-un litru de apă.

2. Pune îngrășământul la infuzat timp de o săptămână.

3. Florile trebuie udate o dată la 10-14 zile..

Puteți face un substrat nutritiv pentru hrănire. În acest scop, cenușa și solul în proporție de 1: 5 sunt amestecate împreună, apoi o floare este transplantată în solul rezultat

Tipurile de pansamente de mai sus sunt complet naturale și ușor de utilizat. Și cel mai important, costă un ban, spre deosebire de amestecurile minerale artificiale.

Fii atent la sănătatea plantelor tale

Remedii populare pentru hrănirea de primăvară

Chiar și mijloacele, posibilitatea de a utiliza ceea ce puțini oameni știu, poate servi ca aliment de plantă. Aceasta:

 1. Decocțiune de coajă de ceapă. Stimulează perfect creșterea și înflorirea plantelor de interior. Distruge dăunătorii, întărește imunitatea florii, combate bolile. Cojile de ceapă trebuie turnate cu apă în proporție de 1:10 și fierte timp de un sfert de oră. În continuare, produsul trebuie acoperit cu un capac și infuzat timp de 3 ore. Lichidul rezultat este filtrat și utilizat pentru udarea / pulverizarea florilor de 1 dată în 1,5-2 luni.
 2. Apa „cu carne”. Dacă există o bucată din carne acasă, aceasta trebuie scoasă din congelator și dezghețată complet. Folosiți apa rezultată pentru irigare. Un astfel de instrument poate fi folosit în orice moment al anului..

S-ar părea rețete atât de simple. Și cât sunt de utile!

Cum și ce să hrănești florile interioare vara?

Vara începe o perioadă de creștere intensă și înflorire a plantelor și nu numai în interior, ci și în grădină și alte flori de stradă. În acest moment, este important să le oferim o alimentație activă, ceea ce va face ca florile să fie mai rezistente la căldură și vânt uscat..

Cele mai bune îngrășăminte de casă:

  Zahăr. Toate organismele vii au nevoie de glucoză. Iar frații noștri verzi nu fac excepție. Glucoza le furnizează energie pentru creștere, dezvoltare și formare de muguri. Prin urmare, zahărul ca îngrășământ este ideal. 1 lingură. l. nisipul se dizolvă în 0,5 l apă sau se agită 1 comprimat de glucoză în 1 l. Produsul este folosit pentru udarea plantelor o dată pe lună..

Important! Pentru a evita formarea mucegaiului datorită utilizării glucozei, se recomandă combinarea dulciurilor de casă pentru a fi combinate cu preparatele EM.

Monitorizează-ți plantele cu atenție. Dacă după hrănire starea lor s-a înrăutățit, merită să renunțați la utilizarea ulterioară a unui anumit tip de îngrășământ pentru casă!

Cum să fertilizați florile toamna și iarna acasă?

Toamna, florile în ghiveci trec treptat într-o stare latentă. Iar iarna, practic încetează să înflorească, cu excepția anumitor soiuri. Prin urmare, hrănirea acestor culturi este necesară numai pentru a sprijini imunitatea și sănătatea..

 1. Acid succinic. Stimulează absorbția de nutrienți de către plante, întărește sistemul imunitar. Pentru a prepara o soluție, 1 comprimat de medicament (care poate fi strivit în pulbere) se dizolvă într-un litru de apă. Soluția poate fi folosită pentru a pulveriza și / sau apă flori, arbuști sau copaci ornamentali interiori. În acest caz, plantele florale sau cu frunze sunt procesate o dată pe an, iar copacii, tufișurile, arbuștii, cactusii și suculentele - nu mai mult de 2-3 ori pe an. Este de preferat să faceți acest lucru în sezonul rece, dar puteți efectua procedura în timpul verii.
 2. Cojii oului. Acest instrument este încă obiectul unor controverse între florăriști și botanici profesioniști. Cu toate acestea, scoicile sunt o sursă bogată de calciu, de care plantele au cu siguranță nevoie. Amestecul uscat se folosește numai atunci când transplantăm o recoltă sau o culegem într-o oală într-un loc permanent. În acest scop, cojile de ouă sunt zdrobite și amestecate cu sol. Dacă este necesar să pulverizați, atunci o parte din coajă trebuie turnată cu 5 părți de apă caldă și a insistat timp de 2-3 săptămâni, agitând ocazional lichidul. Infuzia se folosește pentru udare o dată la 40 de zile..

Din remediile populare, merită evidențiat următoarele:

 1. Coaja de citrice. Pentru a-l folosi toamna sau iarna, este recomandat să începeți recoltarea și uscarea primăvara și să o desfășurați pe tot parcursul verii. Apoi așezați cojile în borcan, astfel încât să ocupe 80% din spațiul din el. Apoi, amestecul este turnat cu apă clocotită și lăsat să se răcească. Concentratul rezultat este diluat cu apă în proporție de 1: 5. Folosiți imediat înainte de udare. Îngrășământul poate fi aplicat o dată pe lună, toamna și iarna.
 2. Suc de aloe. În perioada de toamnă-iarnă, multe plante încep să se ofileze sau să nu mai crească. Sucul de aloe îmbogățit cu vitamine va ajuta la corectarea situației. Frunzele plantei trebuie tăiate și așezate la loc rece timp de 10 zile. Apoi, este necesar să stoarceți sucul din ele și să adăugați plantele care au nevoie de hrănire. Pentru 1 floare se consumă aproximativ 1 lingură. suc. Dacă cultura se usucă, aceasta este udată o dată pe săptămână. Dacă este necesar să efectuați manipulări în scop preventiv, este suficient să prelucrați planta o dată la 14 zile.

Datorită eficienței ridicate, rețetele populare și îngrășămintele casnice pentru culturile interioare sunt foarte solicitate..

Masuri de securitate

La tratarea plantelor cu îngrășăminte pentru casă, trebuie luate anumite precauții. Ele constau în:

 • respectarea strictă a dozei la prepararea pansamentului;
 • prelucrarea corespunzătoare a culturilor (dacă este necesar să fertilizați solul, atunci nu trebuie să permiteți amestecului să intre pe tulpini, frunze sau flori);
 • executând toate lucrările cu mănuși și, dacă este necesar, cu ochelari.

Și câteva reguli mai importante:

 • nu puteți hrăni plantele transplantate mai devreme de 2 luni de la recoltare;
 • înainte de fertilizare, solul trebuie udat cu apă curată și decontată;
 • culturile slabite sau bolnave trebuie manipulate cu mare atenție, folosind concentrate mai slabe.

Regulile sunt simple, dar trebuie respectate cu strictețe. Acest lucru va ajuta la vindecarea plantelor fără a le face rău..

Îngrășăminte pentru plante de interior - cum să hrănești florile de interior

Flori de interior. Păcat că niciunul dintre poeții semnificativi nu i-a cântat încă. Dar plantele frumoase, sănătoase, bine îngrijite și pur și simplu decorative cu vegetația lor bogată provoacă cu siguranță delicii poetice în rândul fanilor floriculturii interioare și a grădinilor de iarnă. Comunicarea estetică cu această flora de origine are un efect benefic asupra stării de spirit și a sănătății noastre. La urma urmei, cu respirația lor plină de viață, plantele interioare participă la formarea mediului aerian al microclimatului nostru de acasă..

Aceasta se manifestă în nivelul de oxigen în timpul zilei și în proporția de dioxid de carbon în întuneric. Ceea ce nu trebuie să se sperie deloc - organismul uman are nevoie și de dioxid de carbon într-o anumită măsură. Cei care exagerează pericolul său nu trebuie să plaseze plante interioare cu o coroană luxuriantă în dormitoare. Plantele vii au un efect pozitiv asupra procentului de umiditate a aerului în casele oamenilor și în locuri publice.

Atât frumusețea, cât și aerul normal, și umiditatea pot fi furnizate în spații în totalitate numai de plante sănătoase cu drepturi depline. Și acest lucru depinde doar de fanii floriculturii interioare - de alfabetizarea, sârguința și, imaginați-vă, umanitatea, tratamentul uman al vieții sălbatice pe pervazul lor. Cu curiozitate și plăcere am scris un articol despre cum să cultivăm plantele de interior din semințe, dar astăzi vom încerca să aprofundăm în ceea ce privește ce îngrășăminte organice putem face pentru vegetația noastră acasă.

Cel mai adesea, din păcate, plantele ornamentale de interior achiziționate în magazine după ceva timp încep să se degradeze, să se oprească din abundență și să reînflorească, pierd frunzele și atractivitatea. În loc de plăcerea estetică de a admira frumusețea vieții sălbatice, suntem dezamăgiți și, de cele mai multe ori, refuzăm floricultura acasă sau alegem plante nepretențioase. Nu există un răspuns universal la întrebarea: de ce se întâmplă acest lucru, dar se pot presupune erori în calitatea substratului, încălcarea regimului de irigare, umiditatea și temperatura aerului din încăpere. Și, în final, lipsa unei alimentații ritmice și corecte.

Când să hrăniți plantele de interior?

Să începem cu faptul că volumul substratului, pentru orice volum al recipientului în care planta de casă crește, este foarte limitat, iar aportul de nutrienți din acesta se epuizează în 2-3 luni..

Chiar dacă le transplantați periodic într-un recipient mai mare cu adaos de substrat proaspăt, trebuie totuși să recurgeți la o hrănire corectă. Regimul greșit de hrănire a plantelor de interior fără a ține cont de nevoile lor individuale de anumiți nutrienți este, de asemenea, plin de ofilirea sau încetarea creșterii plantelor favorite..

Cum să înțelegem că o plantă are nevoie de îngrășământ?

Animalele noastre de companie verzi sunt capabile să informeze despre nevoia de hrănire, dar care va trebui consultată. Puteți vedea „reclamațiile” lor din următoarele motive:

 • creștere lentă, cu o lipsă de muguri și frunze proaspete;
 • tulpinile excesiv alungite și slăbite;
 • zdrobirea frunzelor, albirea culorii lor cu semne de ofilire;
 • lipsa unei înfloriri adecvate;
 • calmare externă evidentă, scăderea frunzelor îngălbenite, apariția unor pete de neînțeles pe frunze și semne similare de boli.

Toată lumea știe că este mai bine să preveniți o boală decât să o combateți cu succes necunoscut, ca să nu mai vorbim de faptul că este pur și simplu păcat pentru „flori”. Și o astfel de măsură preventivă eficientă este alimentarea lor în timp util și corectă, despre care vom discuta în acest articol..

Alimentarea cu zahăr a plantelor de interior

Zahărul este cunoscut a fi o sursă de carbohidrați și constă în fructoză și glucoză. De ce plantele au nevoie de carbohidrați? În special, glucoza oferă plantelor două beneficii: servește ca sursă de energie pentru a susține toate procesele lor vitale. În plus, glucoza este un material de construcție excelent pentru formarea moleculelor organice complexe necesare pentru creșterea cu succes a plantelor..

Dar pentru asimilarea cu succes a glucozei, este necesară o cantitate suficientă de dioxid de carbon. Pentru a exclude procesul de putrefacție nedorită și aspectul mucegaiului, este mai bine să combinați hrănirea cu zahărul granulat cu hrana conform instrucțiunilor cu binecunoscutul preparat "Baikal EM-1" - succesul este garantat.

Puteți dizolva 1 lingură de zahăr granulat în 0,5 litri de apă și apă apa. Alternativ, presărați zahăr în recipient cu planta înainte de udare. Ar trebui să utilizați o astfel de hrănire nu mai mult de 1 dată pe lună..

Un mod și mai eficient de hrănire dulce este înlocuirea zahărului cu glucoza farmaceutică din tablete. Un comprimat este suficient pentru 1 litru de apă. Această soluție poate fi alimentată și pulverizată nu mai mult de 1 dată pe lună..

Cum să fertilizați florile de cafea?

Consumul de cafea este o formă cunoscută de mult timp de hrănire organică și sănătoasă. Pentru iubitorii de cafea, motivele de cafea sunt cel mai adesea un material rezidual care poate fi pus în substratul unui recipient cu flori și amestecat prin slăbire superficială. Aplicarea periodică a terenurilor de cafea va îmbogăți solul din recipient cu oxigen, va crește aciditatea acestuia și va îmbunătăți structura substratului în sine..

Ce plante de casă adoră cafeaua? Ca în orice îngrășământ organic sau mineral, nu totul este simplu cu motive de cafea - trebuie să se țină cont de faptul că doar „iubitorii” de cafea verde pot fi atribuite următoarele plante: azalee, gladioli, crini, toate tipurile de trandafiri, rododendroni și alte plante ornamentale perenne.

Frunze de ceai pentru plante de interior

Unii cultivatori folosesc de asemenea deșeurile de ceai adormit ca îngrășământ și mijloace pentru slăbirea solului într-un recipient cu flori. Dar, în acest caz, trebuie avut în vedere faptul că frunzele de ceai pot fi folosite ca habitat și reproducere de muștele negre sciarida, dăunători destul de periculoși ai plantelor de interior. Ca îngrășământ, puteți lua un pahar de ceai negru sau verde.

Îngrășăminte din citrice și alte fructe

Coaja de citrice din mandarine sau portocale și coji de banană poate fi, de asemenea, utilizată cu unele prelucrări ca aliment alimentar organic sănătos pentru animale de companie ecologice. Zestrea cu îngrășământ este zdrobită și umplută până la o treime dintr-un borcan de litru. Ar trebui să fie turnat în partea de sus cu apă fierbinte fierbinte și lăsat la infuzat timp de o zi, după care se îndepărtează coaja, iar borcanul trebuie reîncărcat cu apă curată - poate fi udat cu flori de interior.

Același principiu este folosit pentru prepararea unei infuzii de coajă de banană pentru fertilizare. Piei de banane zdrobite sunt introduse într-un borcan de litru până la jumătate din volumul său și, de asemenea, umplute până la vârf cu apă clocotită pentru perfuzie zilnică. După îndepărtarea terenului, adăugați borcanul cu apă curată, iar soluția devine potrivită pentru hrănirea plantelor..

Piei de banane pre-mărunțite pot fi aplicate direct pe substratul recipientelor cu flori. În plus, ele pot fi amestecate cu substratul de plantare în timpul transbordării sau plantării plantelor de interior, cu așteptarea ca acestea, treptat, să devină humus, să-și hrănească sistemul de rădăcini cu microelemente, ceea ce este util pentru dezvoltarea masei verzi de plante..

Cum se prepară un amestec pentru hrănirea plantelor de interior?

Din coada de piei de citrice și banane, puteți pregăti un amestec de hrană pentru depozitarea îndelungată la frigider. În primul rând, trebuie să amestecați în cantități egale pielea de zestură și banana tocată în bucăți și să le umpleți cu un volum de un litru dintr-un borcan de trei litri, adăugați în ea 2 lingurițe de zahăr granulat, turnați amestecul cu apă caldă, nu chiar pe marginile containerului. Amestecați totul până când zahărul este complet dizolvat și lăsați borcanul sub un capac de plastic moale timp de 3 săptămâni, agitând periodic conținutul, care păstrează un miros favorabil,

După trei săptămâni, puteți scurge lichidul galben deschis și îl puteți păstra pentru utilizare periodică, nu mai mult de o dată pe lună, în frigider. Ca supliment organic, diluați acest lichid în apă potabilă în proporție de 1:20.

Cenușă pentru hrănirea plantelor de interior

Pentru plantele de interior, este de preferat cenușa proaspătă din plantele uscate de câmp (fân), care, în contact cu aerul, își pierde valoarea minerală și, de asemenea, nu este recomandat să fie păstrat pentru utilizare viitoare. Cenușa proaspătă conține carbonat de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc și sulf, care sunt ușor digerabile și deosebit de valoroase pentru nutriția plantelor.

Cenușa poate fi aplicată direct pe substrat și slăbită în același timp. Acest lucru este util mai ales atunci când transplantăm, transferam sau înrădăcinăm o lovitură, deoarece cenușa este un mijloc de combatere a bacteriilor putrefactive, iar sistemul rădăcinilor plantelor se rădăcinează mai în siguranță. De asemenea, este utilă pansamentul lichid din cenușă, diluat în cantitate de 1 lingură de cenușă la 1 litru de apă..

Drojdia ca îngrășământ pentru flori

Mulți cultivatori de flori cunosc de multă vreme o tehnologie specială pentru hrănirea plantelor cu drojdie, inclusiv pentru plante interioare. Drojdia conține substanțe active care pot stimula creșterea completă a plantelor. Este vorba despre auxine, vitamine B, fitohormone. În plus, acestea conțin citokinine hormonale care ajută la reglarea diferențierii și diviziunii celulare, ceea ce are un efect benefic asupra întregii vegetații a plantelor: asupra creșterii și a înfloririi lor sănătoase active..

Din nou, datorită cercetărilor destul de profunde realizate de biologi, s-a stabilit că sub influența pansamentelor de drojdie, dezvoltarea microorganismelor din sol este intensificată activ cu mineralizarea simultană a materiei organice și creșterea producției de dioxid de carbon. Din acest motiv, hrănirea cu drojdie este echivalată pe bună dreptate cu utilizarea unui îngrășământ mineral complet..

Cum se face mâncarea plantelor cu drojdie?

Pentru o astfel de hrănire, 10 grame de drojdie proaspătă de brutar trebuie dizolvate într-un litru de apă rece, unde a fost introdusă anterior o lingură de zahăr granulat. În loc de drojdie proaspătă de brutar se poate folosi în acest scop, care va necesita 10 grame la un volum de zece litri de apă, plus 3 linguri de zahăr granulat. În orice caz de utilizare a drojdiei, soluția de hrănire trebuie lăsată să infuzeze cel puțin două ore înainte de utilizare. Pentru soluția de lucru, care este imediat folosită pentru hrănire, soluția de drojdie este diluată în apă pură în proporție: 1: 5.

Decocțiune de coajă de ceapă - ca îngrășământ

Pielea de ceapă a fost folosită de mult timp în mai multe scopuri: ouă de Paște și chiar țesături sunt vopsite cu ea; utilizat ca colorant la gătit pentru colorare și aromatizare untură, macrou și alte produse. Datorită setului bogat de oligoelemente, decoctul cojilor de ceapă este util și pentru plante ca hrănire periodică..

Puneți 50 de grame de coajă de ceapă într-un recipient potrivit, turnați-l cu doi litri de apă fierbinte și, aducând acest amestec la fiert, gătiți-l la foc mic timp de 10 minute. Bulionul trebuie infuzat timp de trei ore. Bulionul răcit trebuie filtrat și utilizat pentru pulverizarea plantelor de interior. Utilizarea unei astfel de decocturi este oarecum complicată de imposibilitatea păstrării acesteia din cauza pierderii calităților utile - va trebui să preparați proaspete ori de câte ori este necesar.

Humus pentru hrănirea plantelor de interior

Humusul este în mod tradițional un îngrășământ versatil care, la doza corectă, poate fi folosit pentru a hrăni anumite tipuri de plante de interior. În plus, baza sa biologică este, de asemenea, importantă - de la gunoiul de grajd sau păsările. De exemplu, gunoiul de pasăre are o valoare nutritivă superioară bălegarului de vaci și atunci când îl folosiți, trebuie să fiți extrem de atenți atât cu dozarea infuziei, cât și cu tipurile de plante pentru care este adecvată o astfel de hrănire..

„Iubitorii” de îngrășământ organic sub formă de humus includ următoarele plante de interior: dieffenbachia, monstera, familia palmelor și ficusurilor, citricele. Aceste plante, mari și cu creștere rapidă, ar trebui să fie hrănite, de preferință, cu o soluție de excremente de păsări cu grijă adecvată. Pentru hrănire, în calcul sunt crescute excremente de păsări: 10 grame de excremente la 3 litri de apă rece, care trebuie lăsate să se prepară cel puțin 3-4 zile într-un loc nu rece. Această perfuzie trebuie aplicată timp de 2-3 ore udate anterior în cantitate de 2-3 linguri în timpul sezonului de creștere activ (primăvara-vară). Nu mai mult de o dată pe săptămână.

Humusul organic pe bază de alte tipuri de gunoi de grajd (carne de porc sau vacă) pentru hrănirea plantelor din interior este pregătit într-o soluție apoasă la viteza de: 100 de grame de humus la 10 litri de apă (alegeți proporția potrivită, de exemplu, 50 de grame la 5 litri de apă) și lăsați-o în continuare. soluția rezultată.

Cu orice hrănire organică care implică humus, trebuie să vă așteptați la un miros neplăcut timp de câteva ore. Prin urmare, este mai bine să ghiciți acest eveniment în momentul în care nu sunteți în apartament în această perioadă.

Decorațiuni vegetale pentru flori

Este vorba, desigur, despre bulionii nesalți de legume obișnuite (cartofi, fasole, conopidă, salate și alte tipuri), care, în conformitate cu cultivatorii de flori amatori, pot fi folosiți ca un pansament lichid. Nu avem date științifice exacte în această privință. Îți poți desfășura propriile experimente în această direcție..

Udarea plantelor interioare cu apă dintr-un acvariu

Având în vedere că, în momentul în care apa din acvariu este schimbată, este suficient de saturată de excremente ale locuitorilor săi și de resturile de alimente uscate, o astfel de apă conține o anumită cantitate de nutrienți pentru plante. În plus, ar trebui să fie moale, cu un conținut de pH minim. Cu toate acestea, o astfel de hrănire este potrivită numai în perioada de primăvară-vară, în timpul creșterii active a lăstarilor și frunzelor plantelor..

Pentru a evita consecințele nedorite ale alimentării cu apă dintr-un acvariu sub formă de acidifiere și înverzire a solului sub influența multor alge microscopice din acvariu care se pot reproduce activ în solul umed, o astfel de hrănire trebuie folosită nu mai mult de o dată pe lună..

Acidul succinic - hrănirea florilor

Acest acid este un produs de prelucrare a chihlimbarului natural și are multe calități utile pentru hrănirea plantelor, inclusiv plantele de interior. Pentru o soluție de lucru în 5 litri de apă, trebuie să dizolvați 1 gram de preparat de acid succinic. Următoarele tipuri de plante răspund bine la hrănire cu un astfel de preparat: aglaonemă, begonie, mămăligă, femei grase, ficusuri, haworthia, clorofit și fructe citrice (lămâie interioară). Asigurați-vă că luați în considerare: o astfel de hrănire se poate face doar o dată pe an, la începutul vegetației active a plantelor..

Pe lângă tipurile recunoscute de hrănire, în practica lor, unii folosesc și așa-numitele metode populare de hrănire a plantelor de interior. De exemplu, tamponul de carne într-un volum mic nu mai mult de 1 dată pe lună din sezonul de creștere activ al plantelor de interior, care percep pozitiv ficusul, dracaena, pelargoniul, femeile grase, cactusul și unele suculente, de exemplu litopuri.

Pansamentul obținut de plante de interior poate fi atribuit și apei de spălare din cereale, din care se prepară terciul: hrișcă, mei, orz de perle, orez și altele. Se presupune că o astfel de spălare de cereale poate conține fier, siliciu, fosfor și magneziu..

Coaja de ou pentru flori

Există o părere puternică că acesta este un fertilizant organic și mineral foarte util atât pentru plantele de câmp deschis, cât și pentru omologii lor interiori. Dar această valoare este destul de controversată: calciul, care este cu siguranță bogat în coji de ouă, nu este aproape disponibil pentru absorbție de către sistemul rădăcină al plantelor..

Așadar, puteți utiliza deșeurile din ouăle de pui pentru plantele de interior doar ca material de drenaj și apoi într-o cantitate limitată. În caz contrar, o abundență de coji de ou în recipient poate provoca cloroza plantelor..

Pasta de dinti si praful de dinti pentru alimentatia plantelor

O soluție apoasă de pastă de dinți sau pulbere este potrivită pentru hrănirea plantelor din interior dacă sunt preparate în următoarea proporție: pulbere de dinți - 3 linguri, cenușă de lemn - 3 linguri, sulfat de cupru - 1 lingură. Este suficient să dizolvați ingredientele în apă, iar pansamentul este gata de utilizare fără a insista.

Dar atunci trebuie să-l utilizați imediat după preparare. O soluție de pastă de dinți este pregătită mai rapid și mai ușor prin dizolvarea a 1/3 dintr-un tub de pastă de dinți în 1 litru de apă și este de asemenea folosită fără a insista sau a întârzia, nu mai mult de 1 dată pe lună în timpul vegetației active a plantelor. În același timp, se așteaptă o îmbunătățire a calităților decorative ale florilor de interior..

Sfaturi pentru florarie despre caracteristicile hrănirii plantelor de interior

 • plantele plantate într-un substrat proaspăt echipat cu o serie întreagă de nutrienți nu trebuie hrănite mai devreme de 2-3 luni, pentru a nu dăuna răsadului;
 • se recomandă aplicarea oricărui îngrășământ sau pansament lichid numai pe solul umezit al recipientului, adică la 2-3 ore de la udare, astfel încât concentrația de nutrienți să fie optimă pentru plantă;
 • la hrănirea plantelor interioare, respectați cu strictețe programul natural al nevoii pentru acestea: în timpul sezonului de creștere activ, corelându-se cu udarea anterioară;
 • atunci când alegeți tipurile de hrănire, trebuie să țineți cont de valoarea lor nutrițională și să echilibreze strict introducerea lor în sol conform unui program clar și cu alternanța lor corectă.

Așadar, am enumerat și am analizat aproape toate tipurile de nutriție naturală a plantelor pentru plante de interior. Nu trebuie să aplicați întreaga listă. Puteți alege cele potrivite pentru plantele dvs. și în funcție de preferințe. Aici trebuie să respectați principiul medical: nu faceți rău - va fi o rușine și vă pare rău pentru plante. Dacă nu sunteți sigur că acest pansament natural este potrivit pentru planta dvs., atunci chiar și un experiment unic poate fi suficient pentru a vă deteriora „pupila” verde. Rămâne să dorești o coroană luxuriantă și o înflorire abundentă strălucitoare pentru grădina ta interioară. Și dacă vă tratați plantele din casă cu o trepidare specială, alegeți propria floare în funcție de semnul zodiacului sau în funcție de semne speciale, atunci nu uitați să le hrăniți cu bună dispoziție și emoții..

Cum poți hrăni plantele interioare acasă

Buna ziua dragi florari! Toate plantele vii au nevoie de hrănire și, în special, de flori de casă. Astăzi vom învăța cum să hrănești plantele de interior, cum să prepari îngrășăminte din materiale familiare, cum să apei, când și mult mai util.

Cum să faci fără chimie

Florile de interior au supraviețuit o iarnă lungă, așa că trebuie hrănite. Cultivatorii experimentați de flori vă sfătuiesc să apăsați mai întâi cu apă înainte de hrănire, apoi să dați hrana. Acest lucru este necesar pentru a nu arde rădăcinile..

Puteți turna cu îngrășăminte gata făcute, dar este mai bine să le gătiți singuri.

Când să te hrănești

Fertilizați plantele de interior cel puțin 1 dată pe lună sau chiar mai des. Această nevoie se datorează zonei mici de sol din care preiau nutrienții necesari..

Plantele luxuriante cu flori sunt de obicei plantate în ghivece mai mari, dar chiar și în cea mai mare oală, pământul este puternic epuizat. Prin urmare, orice locuitor al pervazului are nevoie de fertilizare. Chiar și după transplantarea într-un sol nou, după câteva luni, răsadul verde va începe să „înfometeze”. Prin urmare, întrebarea: este necesar să hrăniți flori de interior, dispare de la sine.

Îngrășăminte naturale - o mântuire pentru flori

Este mai bine să hrăniți florile de interior cu remedii populare. Sunt mai siguri și mereu la îndemână.

Coaja de ceapa

Cojile de ceapă sunt bune pentru toate animalele de companie înflorite, deoarece conțin o gamă largă de oligoelemente. A face un cocktail de ceapă este foarte simplu, dar nu are sens să îl păstrați mult timp..

Rețetă: formează 50 g de coajă, toarnă 2 litri. apa fierbinte, se pune pe foc, se fierbe 8-10 minute. Lăsați-l să se fierbe timp de 3 ore. Răciți, pulverizați planta.

O astfel de procedură nu numai că va oferi plantei mineralele și vitaminele necesare, ci o va salva și de paraziți și de multe boli..

Zahăr

Zahărul este un excelent îngrășământ natural: 1 lingură. Se dizolvă zahărul în 0,5 litri de apă caldă. Puteți presăra zahăr (1 linguriță) pe solul de sub plantă, apoi apă. Pentru a împiedica apariția mucegaiului în sol, nu adăugați mult zahăr. Pentru o mai bună descompunere a zahărului în glucoză, utilizați în plus medicamentul Baikal EM-1.

Glicemia din farmacie

În loc de zahăr, puteți utiliza glucoza farmaceutică. Pune 1 comprimat de glucoză în 1 litru de apă caldă. Soluția poate fi pulverizată și udată o dată pe lună.

Coaja de citrice

Cojile de citrice sunt un teren excelent de reproducere pentru locuitorii ferestrelor. Umpleți treptat jumătate de borcan de trei litri cu coaja, acoperiți cu apă clocotită, acoperind zestrea. Lăsați-l să stea câteva zile, apoi îndepărtați tocul, adăugați apă fiartă în partea de sus. Apa și pulverizați răsadurile cu tinctură o dată pe lună.

Coaja de banana

Cojile de banane sunt excelente pentru hrănirea tuturor spațiilor verzi. Se toacă coaja din 5 banane, se pune într-un borcan de 3 litri, se umple la vârf cu apă clocotită. Lasă ziua să infuzeze. Hrănește o dată la 2 luni.

Pielea de banană poate fi plasată în partea de jos a ghiveciului la transplant. Putrezind, vor hrăni planta.

Zaț de cafea

Îmbrăcarea superioară cu motive de cafea va fi utilă numai pentru florile care adoră solul acid. Este vorba despre gladioli, rododendron, azalee, trandafir și multe plante verzi. La transplantare, amestecați solul cu cafeaua adormită: 3 lingurițe. pe un ghiveci de flori.

Drojdii și alte îngrășăminte pentru culturile de flori

Toate florile casei pot fi hrănite cu drojdie. Cum se gătește: 10 g drojdie și 1 lingură. Se dizolvă o lingură de zahăr în 1 litru de apă caldă sau 10 g de drojdie uscată și 2 lingurițe. l. zahăr în 10 litri de apă. Lasa-l sa se rumeneasca 2 ore. Apoi diluați soluția cu apă într-un raport de 1: 5 și adăugați plantele.

Este util să vă hrăniți cu cenușă, în special la transplant. Amestecați cenușa cu solul, transplantați o floare. Este util să udăm cu o soluție de cenușă: 1 lingură. pentru 1 litru de apă. O astfel de udare va proteja rădăcinile de la putrezire..

Mulți cultivatori încep să toarne scoici de ou sub flori. Experții nu recomandă introducerea în ghivece, deoarece plantele pot dezvolta cloroză. Nu folosiți nici frunze de ceai. Pot începe pornirile, care sunt foarte îndrăgite să se înmulțească într-o astfel de substanță..

Acidul succinic este o altă problemă. Pentru a stimula creșterea, asigurați-vă că udă cu acid succinic. Pentru pulverizare și udare, diluați 1 g de produs în 5 litri de apă. Procesați florile doar o dată pe an, mai des este imposibil.

Acidul succinic nu este considerat un îngrășământ, este doar un stimulent de creștere pentru săgeți, begonii, fructe citrice, clorofit, ficusuri, piroase și femei grase.

Dacă aveți un acvariu, atunci primăvara sau începutul verii, de 1 dată pe sezon, puteți uda răsaduri verzi cu apă de acvariu. Are toate substanțele nutritive de care au nevoie animalele de companie verzi. Dar la mijlocul verii este mai bine să nu-l folosești..

Top dressing de la farmacie

Grădinarii au acumulat experiență în pulverizarea răsadurilor de grădină cu iod și este posibil să hrăniți flori pe un pervaz?

Iodul este necesar pentru procesele metabolice, prin urmare, beneficiile sale pentru orice spații verzi sunt indubitabile..

Soluție de iod pentru plante cu flori

 • Apărați apa.
 • Picătură 2 picături de tinctură de alcool la un litru de lichid.
 • Înainte de hrănirea cu iod, umeziți bine pământul de pământ.
 • Apa în timpul fazei de înflorire sau de creștere activă.
 • Când udă, nu te prinde de rădăcini.
 • Pentru a realiza o înflorire luxuriantă, irigați floarea cu o soluție: 1 picătură la 1 litru. lichide o dată pe săptămână.

Muscată

Această plantă delicată poate fi foarte mofturoasă. Pentru a face ca geraniumurile să înflorească, trebuie să diluați 1 picătură de iod în 1 litru. apa de ploaie sau topi. Iar pentru a o vindeca de boli de flori, puteți picura 3 picături.

violet

Această floare de interior se găsește în aproape fiecare casă. Violetul poate fi alimentat și cu soluție de iod, dar trebuie să pică 1 picătură în 3 litri de lichid. Primăvara și vara trebuie să fie udate doar de 4 ori.

Peroxid de hidrogen pentru o bună creștere

Pentru a menține răsadurile sănătoase și să înflorească bine, trebuie udate cu peroxid de hidrogen. Pentru udare o dată pe săptămână, este suficient să diluați 1 lingură în 1 litru de apă. produs farmacie. Dacă preferați pulverizarea, atunci 1 litru. puteți turna în 2 lingurițe. facilităţi. Fiecare frunză și sub frunză, precum și fiecare tulpină, pot fi procesate la fiecare trei zile. Foarte curând, răsadurile vor răspunde cu culori strălucitoare și sănătate excelentă..

Aspirină

Aspirina poate vindeca toate bolile fungice, precum și crește creșterea animalelor de companie înfloritoare. Pentru 50 ml de apă decontată, este suficient să puneți 1 comprimat de aspirină. Se toarnă într-o sticlă cu spray, se procesează fiecare frunză. O dată pe săptămână, puteți apă la rădăcină.

Amoniac

Daliile, ziniile, violetele, bujorii, nasturtiul, clematisul și trandafirii pot fi tratate cu amoniac. Soluția trebuie făcută astfel: 1 lingură. alcool la un litru de apă.

Ulei de ricin

Puteți susține răsaduri verzi cu ulei de ricin, de preferință în timpul înfloririi. Caracteristici de udare cu ulei de ricin:

 • Apărați apa pentru soluție timp de 6-7 zile
 • Turnați 1 linguriță în 1 litru de apă. ulei, se agită foarte puternic, se toarnă într-o sticlă cu spray.
 • Udă plantele cu apă curată.
 • La 2 ore de la udarea lăstarilor, tulpinilor, pulverizarea solului cu o soluție în timpul formării mugurilor.
 • Agitați bine recipientul cu soluția. Dacă chiar și o picătură de ulei ajunge pe flori, animalul de companie va fi ars..

Puteți prelucra toate plantele cu flori o dată pe lună: crizanteme, violete și altele..

Preferințe pentru animale de companie

Mulți grădinari au lămâi pe ferestrele lor, chiar și mandarine. Aceste animale de companie capricioase necesită îngrijiri speciale, numai atunci vor face plăcere proprietarilor cu o abundență de fructe. Top dressingul nu este ultimul loc în îngrijirea fructelor citrice..

La 2 luni de la plantare, pământul chiar și în cel mai mare ghiveci este epuizat. Nu așteptați să moară lamaia. Pentru el există îngrășăminte complexe:

 • Sănătate Turbo;
 • Bona Forte (Bona Forte);
 • Pokon.

Hrănirea cu remedii populare nu este percepută mai rău: zahăr, cafea, soluție roz de permanganat de potasiu. Este util să udăm cu infuzie de buruieni. Puneți orice buruieni într-o găleată, acoperiți cu apă timp de o săptămână. Apoi apă cu o viteză de 1:10. Nu este rău să-l udăm cu cenușă - 1 linguriță. pentru 1 litru de apă.

Lămâia are un sistem rădăcină mic, deci se hrănește des, dar în doze mici. În timpul iernii, este nevoie de mai puține îngrășăminte, de aceea este suficient să te hrănești o dată pe lună.

De asemenea, mandarină, o dată pe săptămână, puteți hrăni 1 lingură. zahăr, împrăștindu-l pe pământ. Udarea cu permanganat de potasiu va ajuta să scapi de ciuperci și alte boli.

Un trandafir chinezesc sau hibiscus așteaptă sprijin în timpul înfloririi. Va elibera și mai multe flori superbe dacă îl hrăniți cu coji de banană. Apă o dată la 2 săptămâni. Rețetă pentru hibiscus: turnați 5 litri de apă în coaja a două banane, lăsați-o să se coace 3 zile.

Zahărul, acidul succinic, drojdia și apa de acvariu vor fi, de asemenea, îngrășăminte bune pentru o răsad înflorit..

Nu este neobișnuit ca cultivatorii de flori să aibă o gerbera luxuriantă. Pentru ca tufișurile să se încânte cu o abundență de flori, hrănește-l cu zahăr, cafea, cenușă, drojdie, cocktail de ceapă, infuzie de citrice și coajă de banană.

Reţetă:

 • Umpleți o treime din borcanul de cuart cu coji de citrice.
 • Turnați apă clocotită peste ea, lăsați-o să se fierbe timp de 1 zi.
 • După o zi, scoateți pielea, turnați apă fiartă în partea de sus. Apă o dată pe săptămână.

De asemenea, Gerbera adoră udarea cu acid succinic, apa dintr-un acvariu.

Bambusul exotic

Iubitorii exotici cresc bambusul frumos. Cum să-l hrănești? Floriștii sunt sfătuiți să cumpere îngrășăminte speciale pentru dracaena, pentru a se reproduce așa cum se prevede în instrucțiuni. Puteți turna piele de ceapă și o soluție de cenușă. De asemenea, bambusul „nu va renunța” la udarea o dată pe trimestru cu infuzie de coajă de citrice.

Feriga interioară trebuie hrănită din aprilie până în octombrie cu îngrășăminte complexe gata făcute. De asemenea, îl avantajează udarea și pulverizarea cu remedii populare. O dată pe lună, puteți fertiliza cu o soluție slabă de permanganat de potasiu, infuzie de coji de banană, peroxid și zahăr.

Ca supliment, consultați sfaturile utile și o rețetă bună de hrănire de la experta în plante de casă Olga Batishcheva.

Dragi cultivatori de flori, cunoștințele despre cum să hrăniți plantele de interior nu vor fi niciodată de prisos. Profită de ele și crește flori frumoase luxuriante.

Top