Categorie

1 Bonsai
Udarea orhideelor: metode și metode de udare. Selectarea și sfaturile privind schimbarea frecvenței de udare de la experți
2 Bonsai
Predau reteta pentru „Troichet” a mamei mele pentru trandafiri germinanti. Cel mai simplu mod de a crește un trandafir dintr-un buchet
3 Ierburi
Palma interioară: tipuri, reguli de îngrijire
4 Bonsai
Tipuri și soiuri de geraniu de cameră din fotografie, cu o descriere

Image
Principal // Violetele

Cum să crească răsaduri de petunie acasă


De mai mulți ani, petunia a fost unul dintre liderii în amenajarea căsuțelor de vară, grădinilor din față, piețelor și parcurilor orașului. Este decorată cu balcoane și verande. Pur și simplu nu este posibil să vă imaginați designul peisajului fără aceste flori fără pretenții. Petunia este o plantă cu creștere lungă. De la semănatul semințelor până la primele flori ar trebui să treacă cel puțin trei luni. Prin urmare, trebuie cultivat în răsaduri. Dar cum să plantăm în mod corespunzător și să crească răsaduri petunia acasă, astăzi vom lua în considerare.

Descrierea petuniei

Petunia aparține plantelor perene, familia este cu abajur de noapte. Dar în Rusia este cultivată ca plantă anuală. Este un tufiș de aproximativ douăzeci până la șaptezeci de centimetri înălțime. Poate fi erectă sau înfiorătoare. Floarea are formă de pâlnie, poate fi simplă sau dublă, cu margini ondulate și cu franjuri. Culorile sunt foarte diverse, uneori chiar negre. Unele soiuri au o ușoară aromă.

Specie Petunia și soiuri populare

Locul de naștere al Petuniei este Brazilia. Petunia s-a stabilit în Rusia în 1839. Și, bineînțeles, crescătorii i-au acordat imediat atenție. În 1855, lumea a văzut petunii terry. În 1881, a fost crescută o petunie cu flori mari. Mai târziu, petunii amelioase și în cascadă au fost crescute, aproximativ în același timp a fost crescută o varietate interesantă cu flori masculine sterile, ceea ce i-a dat posibilitatea să înflorească profus și pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Tipuri de petunii

Această floare începe să înflorească aproape din primele zile după plantare într-un loc permanent până chiar gerul. Frunzele și lăstarii arată catifelate datorită firelor glandulare care le acoperă.

În mod convențional, se pot distinge patru tipuri de petunii:

 • Este vorba despre soiuri de tufis, cu flori ce ating diametrul de 10 cm..
 • Acest grup se remarcă prin diversitatea sa. Include flori de diferite culori și forme..
 • Poate fi flori de aceeași culoare și cu două culori, precum și cele care se numesc duble.
 • Acest tip de petunie este un excelent decor de grădină. Arată bine în paturile cu flori. Plantele selectate cu gust vor acoperi patul de flori cu un covor frumos.

De asemenea, este necesar să le udăm la rădăcină, fără a atinge flori delicate. Deși trebuie să acordăm credit, se recuperează destul de repede. Rafele puternice de vânt pot deteriora și frumusețea petuniilor de stropire..

Petunie cu mai multe flori

 • Spre deosebire de petunia cu flori mari, acest soi are flori mici nu mai mult de 5 cm. Dar tufișul, ca și cum ar fi presărat cu aceste firimituri. Și încep să înflorească mai devreme decât alte specii.
 • În plus, sunt mai rezistente la condițiile meteorologice. Nu le este frică de ploaie sau vânt și pot suporta cu ușurință o ușoară scădere a temperaturii. Ceea ce nu va trece neobservat în regiuni cu o vară scurtă.
 • Iar înflorirea acestei specii durează destul de mult, mult mai mult decât omologii săi cu flori mari..
 • Crescătorii au crescut un număr mare de forme diferite ale acestei specii. Acestea sunt atât forme terry, cât și două culori.

Ampel sau cascadă

Ampel sau petunii în cascadă

Este vorba de plante cu lăstari lungi, acoperite cu flori. Plantele din această specie sunt plantate cel mai bine în plantații agățate, ghivece de flori sau paturi verticale. În aceste cazuri, arată ca niște cascade frumoase..

Unele soiuri din această specie au lăstari foarte lungi, iar altele arată ca o minge. Unele se reproduc prin semințe, iar altele, cum ar fi Surfinia, numai prin lăstari.

Nemernic sau subdimensionat

Petunii pitice sau subdimensionate

Tuful are o înălțime de cel mult 15-30 cm. Sunt utilizate în paturi de flori și paturi de flori. Împreună cu plantele înalte, puteți crea o compoziție frumoasă. Arată bine în cutii de balcon.

Soiuri populare de petunii

Tipul petuniilor de pulverizare are multe soiuri:

Milliflora. Această specie include plante cu flori mici de 2 - 4 cm în diametru. Tufele sunt complet acoperite cu flori mici.

Grandiflora. În această formă, se combină plante cu flori mari. Diametrul florii gramofonului este mai mare de 7 cm. Soiurile petuniei din această specie sunt poate cele mai frumoase. Florile sunt viu colorate, cu o margine ondulată sau franjită.

Soiurile cu petunii cu flori mari sunt foarte frumoase. Seria Dreams este una dintre cele mai solicitate de cultivatorii noștri de flori. Florile lor sunt de culori diferite..

Nu mai puțin iubit printre grădinari din soiurile „Ultra”, „Titan”, „Polaris”, „Furtună”.

Dintre petuniile în cascadă, următoarele serii sunt foarte solicitate:

Petuniile ampel sunt perfecte pentru decorarea gazebosurilor, arcadelor. Arata grozav in plantatoarele agatate. Pot fi folosite pentru a crea multe compoziții uimitoare..

Sulfiniu de clasă. Acesta este primul grup care este rezistent la precipitații și la condițiile meteorologice nefavorabile. Acest grup are un sezon de creștere foarte rapid: durează doar o lună și jumătate pentru formarea completă a tufei. Arbustul începe să înflorească profund până la îngheț.

Aș dori să vorbesc separat despre soiurile de Surfinia Double. Acestea sunt flori frumoase, cu flori duble uimitor de frumoase.

Amfinistul Surfinia. Acest soi nu are nevoie de formare, crește sub formă de capac gros. Florile sunt purpuriu. Acest soi are o aromă plăcută, delicată. În orele de seară, aroma este resimțită în mod clar.

Când să plantăm semințe de petunie pentru răsaduri

În petunii, perioada de la semănatul semințelor în pământ la primele flori este foarte lungă. Dacă plantați aceste flori direct în sol, atunci nu așteptați să înfloriți. Prin urmare, este necesar să plantați petunia, în funcție de regiune, de la mijlocul lunii februarie până la sfârșitul lunii martie..

Semănatul semințelor pentru răsaduri

Pentru ca răsadurile de petunie să crească puternice și sănătoase, este necesar, desigur, din pământ. Puteți lua sol pregătit pentru cumpărături sau îl puteți pregăti singur. Acest lucru ar trebui făcut în toamnă. Solul trebuie să fie liber și să absoarbă bine umiditatea.

Cel mai bine este să utilizați următoarele ingrediente:

Toate componentele componente sunt luate în părți egale. Înainte de utilizare, amestecul de sol trebuie tratat termic și, de asemenea, dezinfectat cu permanganat de potasiu.

Solul pregătit trebuie amplasat într-o mini seră. Cel mai bine este să folosiți o cutie de tort pentru plastic sau o sticlă de cinci litri tăiată longitudinal în două bucăți inegale. Mai mult, pe de o parte, nu trebuie să tăiați acoperișul.

Umectați bine sau așezați deasupra un strat de zăpadă mai mare de cinci centimetri. Întindeți semințele uniform pe zăpadă. Pe zăpadă albă, cerealele negre de petunie vor fi vizibile în mod clar, astfel încât să puteți urmări densitatea de plantare.

Dacă obțineți o densitate excesivă, atunci semințele pot fi mutate cu penseta sau cu o scobitoare. După aceea, închideți capacul sau acoperiți recipientul cu folie, sticlă. Și lăsați-vă sera în pace într-un loc cald timp de aproximativ o săptămână sau 10 zile.

Îngrijirea culturilor

Pentru ca răsadurile să nu moară, este necesar să fie monitorizat și îngrijit încă din primele zile..

Iluminat

Petunia este foarte necesară. Are nevoie de multă lumină. După apariția lăstarilor, trebuie să oferiți o iluminare bună. În mod ideal, aceasta este de 24 de ore pe zi. Însă 14-16 ore vor fi suficiente, deși se vor dezvolta puțin mai lent decât în ​​cazul iluminatului rotund. Iluminatul este deosebit de important pentru plantele plantate în timpul iernii. În acest moment, iluminarea ar trebui să fie de cel puțin 19-20 de ore.

Udarea

În timp ce răsadurile sunt acoperite, nu este nevoie să le udăm. Dar pe măsură ce răsadurile cresc, solul se va usca și atunci trebuie să monitorizați cu atenție umiditatea. Pentru că în acest moment este foarte ușor să faci o astfel de greșeală atunci când gerulii se usucă. Nu va fi posibil să le reînvie, spre deosebire de răsadurile pentru adulți..

Acoperirea apei este, de asemenea, foarte nedorită. Poate să apară boala picioarelor negre. La început, udarea se face cel mai bine cu o seringă medicală direct în sol, pentru a nu deteriora frunzele delicate. Când răsadurile cresc, puteți apă dintr-o sticlă pulverizată cu găuri mici.

Alegerea petuniilor

Când răsadurile de petunie au 4-6 frunze, trebuie tăiate deschise. Adică se transplantează în cupe separate sau într-un recipient mai mare. Are un sistem de rădăcini foarte dezvoltat și acest lucru se face astfel încât rădăcinile să nu se confunde și să obțină mai mulți nutrienți.

De fapt, culesul este procesul de îndepărtare a câtorva din rădăcinile unei plante pentru o mai bună creștere a sistemului radicular..

În cazurile cu petunii, este indicat să nu deranjăm deloc sistemul de rădăcină, adică să-l plantăm împreună cu o grămadă de pământ. În acest caz, procesul de înrădăcinare a plantei se va accelera și va afecta mai puțin..

Petuniile pot fi cultivate fără a culege deloc, dar în acest caz, mai întâi trebuie să plantați semințele într-o cană separată.

Apoi, la plantarea în pământ deschis, răsadurile sunt pur și simplu transferate împreună cu o grămadă de pământ în gaura pregătită. Astfel, rădăcinile nu vor fi deteriorate deloc..

Prinderea petuniilor

După cules și înrădăcinare cu succes, răsadurile ar trebui să fie ciupite. Adică scoateți partea superioară a plantei. Aceasta se face astfel încât planta să crească lăstari laterali și să nu se întindă în lungime. Prindeți frunzele de sus.

Tăierea trebuie să fie cât mai aproape de perechea rămasă de frunze. Partea ciupită din plantă poate fi înrădăcinată. Trebuie doar să-l plantezi în sol nutritiv..

Există o părere că nu este necesar să ciupiți soiuri noi de hibrizi, dar dacă au crescut cu lipsă de iluminare sau în condiții înghesuite, se vor întinde, în astfel de cazuri va trebui să ciupiți cotoarele.

După ce planta este plantată într-un loc permanent, ea trebuie, de asemenea, supusă periodic procedurii de ciupit. Pentru o tufă mai frumoasă, pentru o înflorire mai luxuriantă.

Moduri diferite de a crește

Pe lângă creșterea puieților în pământ, există și alte metode mai puțin obișnuite de creștere a petuniilor..

În tablete de turbă

Mulți grădinari le place să crească răsaduri de petunie în tablete de turbă. Sunt presate turba sub formă de șaibe rotunde mici. Li se adaugă diverse componente minerale și microorganisme pentru a stimula sistemul de rădăcini și o bună creștere a răsadului. Șaibele sunt acoperite cu o plasă densă specială deasupra.

Când apa este absorbită, turbă se umflă, iar această grilă va împiedica comprimarea să se dezintegreze. Umiditatea excesivă și aerul necesar pentru aerarea rădăcinilor plantelor trec perfect prin ea. Plasa este impregnată cu o substanță specială și niciun microorganisme dăunătoare sau ciuperci patogene nu ajung la rădăcinile plantei.

Timpul plantării semințelor de petunie în tablete de turbă nu diferă de plantarea în pământ. Tot de la mijlocul lunii februarie până în martie. Cele mai potrivite pentru plantarea petuniilor sunt comprimatele cu diametrul de 3,5 până la 4,5 cm.

Înainte de utilizare, comprimatele trebuie înmuiate în apă caldă timp de 5-10 minute. Apoi nu puneți mai mult de una sau două semințe în fiecare mașină de spălat și adăugați-l ușor. La fel ca și în pământ, semințele nu trebuie îngropate, altfel le va fi dificil să se desprindă..

După însămânțare, șaibele pentru tablete trebuie așezate într-un loc cald, bine luminat. Temperatura aerului trebuie să fie de cel puțin 20-25 o C. Monitorizați constant umiditatea comprimatelor și, dacă este necesar, umidați. Cu o îngrijire corespunzătoare, primele lăstari vor apărea în 7-10 zile.

Puteți așeza tablete de semințe în sere mici. Este necesar să aveți grijă de astfel de sere, precum și în cazul în care semințele sunt plantate în pământ - pentru a ventila, a se umezi.

Udarea se poate face în diferite moduri:

 • Turnați apă în tavă;
 • Pulverizați comprimatele singure dintr-o sticlă cu pulverizare cu găuri mici.

După germinarea răsadurilor, atunci când sistemul lor rădăcină are puțin spațiu în tabletă, este necesar să scoateți plasă din ea și să le așezați împreună cu tableta într-un recipient cu pământ hrănitor.

Petunii în creștere în tablete de turbă - video

În ghivece, în ghivece

În ghivece și ghivece, petunii ampeloase și în cascadă sunt cultivate cel mai adesea. Adesea cultivatorii novice de flori se gândesc la cât de multe petunii ar trebui să fie plantate într-un ghiveci sau o plantă? Grădinarii cu experiență spun. Că se pot planta până la cinci plante într-un singur ghiveci.

Pentru rolul vaselor, următoarele sunt perfecte:

 • Ghivece din argilă și ceramică;
 • Ghivece și vase din plastic;
 • Găleți de maioneză și alte recipiente potrivite.

Trebuie avut în vedere faptul că nu trebuie plantate mai mult de o plantă în containere mici. Asigurați-vă că există o gaură de scurgere pentru a scurge excesul de apă. Este convenabil să puneți un strat de cauciuc de mușchi sau spumă pe fund.

Recipientele trebuie să fie umplute cu un amestec nutritiv de sol format din:

 • O bucată de pământ sod;
 • Două bucăți de pământ frunze;
 • O bucată de turbă;
 • O bucată de humus;
 • O mică perlită.

Plantează răsaduri de petunie, dar nu o scoate imediat în stradă. Este necesar să se întărească treptat plantarea, scoaterea ghivecelor timp de câteva ore pe zi, pe vreme caldă, crescând treptat timpul.

Transplantarea petuniilor într-un loc permanent

Când temperatura aerului se încălzește, răsadurile de petunii sunt plantate într-un loc permanent. Cel mai bine, petuniile se vor rădăcina într-un loc nou dacă sunt plantate pe vreme înnorată. Este necesar să pregătiți gropi de dimensiuni de aproximativ 10 cm și așezați răsadul acolo împreună cu o grămadă de pământ.

Distanța dintre tufișuri trebuie să fie de la 20 la 35 cm, în funcție de soi.

Îngrijirea petuniei de vară

Petuniile necesită îngrijire constantă pe tot parcursul verii..

Udarea. Pe măsură ce solul se usucă, florile trebuie udate. Udarea se face cel mai bine seara. După udare, solul din apropierea plantei trebuie desfăcut.

Top pansament cu îngrășăminte. La o săptămână - la 1 jumătate după plantarea petuniilor, trebuie să efectuați prima hrănire cu un îngrășământ care conține azot. După alte două săptămâni, pentru o înflorire mai bună, trebuie să-l hrănești cu fosfor și îngrășământ cu potasiu. Petunia răspunde bine la hrănirea cu cenușă. Pe toată perioada de înflorire, îngrășămintele cu azot trebuie alternate cu fosfor și potasă.

Îndepărtarea mugurilor decolorati. Florile udate trebuie îndepărtate în timp util. Deoarece acest lucru strică frumusețea tufișului în ansamblu și îndepărtează excesul de nutrienți.

Ce să faci pentru înflorirea luxuriantă

Pentru ca o petunie să înflorească lung și abundent, trebuie să aveți grijă de ea și să aveți grijă de ea.

Pentru a obține tufe luxuriante, acestea trebuie formate. Pentru a face acest lucru, trebuie să-i ciupiți. Și este necesar să ciupiți nu numai tulpina principală, ci toate celelalte lăstari. Împreună, ciupirea a două lăstari va crește.

Imediat ce lăstarii ajung la o lungime de 10-15 cm, ar trebui să fie din nou ciupite. Cu cât ciupiti mai des planta, cu atât va fi mai magnific tufisul. Trebuie amintit că, cu o creștere atât de intensă a lăstarilor, petunia nu trebuie uitată pentru a se hrăni cu îngrășăminte. În caz contrar, planta va fi epuizată și înflorirea luxuriantă nu va funcționa..

De asemenea, este necesar să se monitorizeze mugurii decolorate și să fie îndepărtate la timp, astfel încât să nu formeze semințe. Multă energie este cheltuită pentru formarea semințelor. Și, desigur, udă planta în timp util.

Boli și dăunători

Petuniile sunt expuse cel mai adesea la boli precum:

 • La înnegrire. Tulpina la nivelul solului se întunecă și se putrezește, în urma căreia planta moare. Tratament: Previkur, Ridomil, soluție de sulfat de cupru. De asemenea Trichodermil, Fitosporin-M.
 • Făinarea. Boala este cauzată de o ciupercă. Tratament: trebuie să eliminați toate părțile infectate ale plantei împreună cu stratul superior al solului. Merită, de asemenea, să reduceți utilizarea fertilizării cu azot. Puteți uda planta cu infuzie de usturoi sau muștar.
 • Putregaiul gri. Agentul cauzal este ciuperca solului. Tratament: reduceți îngrășămintele azotate. Îndepărtați toate zonele bolnave. Tratează cu trichodermil; Topaz; Ordan.

dăunători:

Capcane de lipici și tratarea plantelor cu ajutorul Decis, Fufanol ajuta.

Probleme de creștere a petuniilor

Îngălbenirea răsadurilor

Boala cu îngălbenire neuniformă a frunzelor superioare (venele rămân verzi) se numește cloroză. Este deficitul de fier. Cauzele clorozei:

 • Alcalinizarea solului;
 • Sol rău;
 • Udare abundentă.

Planta trebuie să fie tratată cu "Ferovit" sau "fier de chelat".

Îngălbenirea frunzelor inferioare se produce din udare excesivă sau din lipsa de azot. Este necesar

Reduceți udarea și aplicați îngrășăminte cu azot.

Rularea frunzelor

Motivele pentru care frunzele se ondulează pe răsadurile de petunie:

 • Condiții de creștere nesatisfăcătoare;
 • Viruși și dăunători.

Odată cu îmbunătățirea condițiilor de creștere, răsadurile vor reveni la normal, în cazul în care dăunătorii sunt atacați, afidele sau gropile pot fi distruse de Decis sau pot fi plasate capcane de lipici. Dar dacă o plantă este deteriorată de un virus, atunci nu va mai fi posibilă salvarea ei. Principalul lucru aici este de a preveni răspândirea bolii la alte plante..

Răsadurile Petunia cresc slab

Răsadurile pot să nu crească bine din următoarele motive:

 • Sol de calitate slabă. Prin schimbarea solului, problema poate fi rezolvată.
 • Recipient mic. După transplantarea răsadurilor într-un recipient mai mare, răsadurile vor începe să crească din nou..
 • Nu sunt suficiente îngrășăminte azotate. Necesitatea de a fertiliza.

Dacă toate deficiențele sunt eliminate și răsadurile cresc încă slab, trebuie să stimulați. Pentru aceasta folosim vitaminele B1 și B12. O fiolă a unuia dintre medicamente trebuie diluată într-un pahar cu apă caldă, iar frunzele de petunie trebuie presărate cu soluția rezultată. Trebuie să alternați vitaminele după 7 zile și răsadurile vor crește.

Cel mai de succes mod de a crește petunii - videoclip

La prima vedere, poate părea că este foarte dificil să crești flori frumoase de petunie, dar nu este așa. Nu e de mirare că spun - ochii se tem, mâinile se descurcă. Când sunt crescuți corect, puteți admira frumusețea lor toată vara. Aceste nori de flori multicolore vor impresiona pe oricine.

Răsaduri Petunia: selecție de soiuri, însămânțare corectă în pământ

Puține flori pot potrivi petuniilor în ceea ce privește varietatea și opțiunile de înflorire. Este întotdeauna populară în rândul grădinarilor și floriștilor. Această plantă fără pretenții se va decora cu înflorire abundentă și strălucitoare toată vara până toamna.

Petuniile frumoase și sănătoase pot fi cultivate numai din răsaduri bune

Alegerea unei varietăți - caracteristici care sunt importante de luat în considerare

Cei care plantează anual în grădina lor în fiecare an au deja o experiență în cultivarea și alegerea semințelor și știu deja exact ce soi să aleagă. Sortimentul uriaș de soiuri Petunia poate confunda pe oricine. Grădinarii experimentați sunt sfătuiți să aleagă un material de plantare adecvat pe baza rezultatului dorit:

 1. Loc de aterizare. Pentru ghivece agățate, sunt potrivite soiuri ampeloase și în cascadă, iar pentru paturi de flori - tufiș.
 2. Efectul dorit. Pentru a obține o adevărată „pălărie” de flori strălucitoare pe patul dvs. de flori, ar trebui să fiți atenți la semințele marcate „multiflora” sau „surfiniya”, dar dacă doriți ceva neobișnuit, puteți experimenta cu soiuri de terry cu flori mari sau „superbrissima”.
 3. Spectrul culorilor. Din imaginea de pe pachetul de semințe, puteți determina modul în care floarea se va combina cu restul florilor din patul de flori sau compoziția generală a grădinii.

Câteva nuanțe atunci când alegeți semințele de Petunia

Soiurile de ampel se ramifică slab, chiar dacă sunt ciupite în mod regulat. Atunci când plantează în containere, trebuie să fie plantate mai aproape unul de altul, astfel încât să pară mai luxuroase și mai frumoase. Pentru terenurile deschise, soiurile de tufis sunt mai potrivite.

Inflorescențele Petunia sunt foarte luminoase și bogate

Semințele sub formă de drajeuri sunt mai convenabile pentru semănat, dar au cerințe mai mari de umiditate, deoarece coaja în care se află sămânța în sine trebuie să se dizolve complet, altfel Petunia nu va germina. Este mai sigur să alegeți semințe obișnuite.

Amestec de soiuri. Astfel de pachete îndeplinesc rareori așteptările cultivatorului, așa că, dacă este nevoie de o schemă de culori specifică, atunci este mai bine să alegeți fiecare varietate și culoare separat, altfel, rezultatul poate fi neașteptat..
Prospețimea semințelor. Pentru o germinare bună, este important ca semințele să fie proaspete, de aceea este mai bine să cumpărați semințe în magazine de încredere.

Când este mai bine să plantezi Petunia (calendar)

Semințele de petunie sunt semănate în februarie-martie. Cel mai bine este să plantați semințe în martie, când orele de zi devin mai lungi, deoarece răsadurile au nevoie de multă lumină..

Dacă plantați semințe în februarie, veți avea nevoie de o sursă suplimentară de lumină. La plantare devreme, după apariția lăstarilor, recipientul este iluminat cu un fitolamp.

Prima înflorire începe în 2 luni. Răsadurile sunt transplantate în pământ deschis atunci când nu mai sunt amenințate de înghețuri ascuțite, de obicei în luna mai. Apoi, deja înflorit Petunii sunt plantate pe paturi de flori, în ghivece sau containere..

Răsadurile Petunia au nevoie de atenție și îngrijire

Semănatul - ce trebuie să știți

După alegerea semințelor Petuniei, rămâne să alegeți un sol adecvat. Este mai bine să alegeți solul liber, ușor și moale pentru plantare cu o reacție neutră (pH 6,0 - 6,5). Solul care este bogat în nutrienți poate avea un impact negativ asupra răsadurilor fragile..

Puteți achiziționa un magazin de ghiveci adecvat din magazin. În acest caz, este mai bine să opriți alegerea pe un sol special pentru Petunias. Puteți alcătui un amestec de sol cu ​​propriile mâini, amestecând turba dezoxidizată, solul cu frunze, sărac și nisip (3/1/1/1), turbă, humus și nisip (2/1/1) sau turbă și nisip (3/1). Pentru a reduce aciditatea, se adaugă cărbune la amestec la 1 lingură / kg.

Solul achiziționat sau auto-pregătit trebuie dezinfectat. Pentru a face acest lucru, utilizați o soluție de mangan sau Fitosporin..

 • Înainte de semănatul semințelor, solul poate fi cernut suplimentar pentru a scăpa de bastoane sau bulgări. Nu este necesară cernerea întregului sol, este suficient doar 1-2 cm din stratul superior.
 • Un recipient larg și superficial va face plantarea inițială. Se pot folosi recipiente alimentare cu capac sau boluri speciale. Este important să aveți grijă de drenaj sau de găuri speciale, astfel încât excesul de umiditate să se poată scurge și să nu stagneze.

Trebuie menționat că răsadul „corect” al petuniei ar trebui să aibă o culoare verde pronunțată

Semănatul semințelor mici: instrucțiuni generale

 • Vasele pentru plantare sunt 3/4 umplute cu sol, compactate și nivelate. Este important ca solul să fie cât mai uniform și compactat, deoarece semințele sunt împrăștiate pe suprafață și trebuie distribuite uniform și să nu cadă.
 • Solul este complet umezit și nivelat din nou. Pentru o distribuție mai uniformă a semințelor, semințele pot fi amestecate cu nisip fin.
 • Semințele sunt semănate pe suprafața substratului sau răspândite cu vârful unei scobitori înmuiate în apă. Cu cât sămânța este distribuită mai uniform pe suprafața solului, cu atât va fi mai convenabil să culegeți. Este important să semeni semințe exact la suprafață și să nu le îngroape, altfel va fi dificil pentru răsaduri să se spargă prin sol.

Pentru a vă asigura că semințele sunt în contact bun cu solul, acestea pot fi presate ușor la suprafață cu palma, dar în niciun caz presărată cu pământ..

 • Vasele sunt acoperite cu film, sticlă, un capac sau o pungă pentru a crea condiții de mini-seră. Cu umiditate ridicată, Petunias va germina mai repede. După plantarea semințelor, nu pulverizați solul cu o sticlă pulverizată. Pe ambalaj de semințe se atașează o etichetă.
 • Vasele cu semințe sunt așezate într-un loc cald și păstrate la o temperatură constantă de 22-30 grade. Cu cât temperatura conținutului este mai mare, cu atât mai devreme vă puteți aștepta la primele lăstari..
 • După apariția răsadurilor, este important să oferiți răsadurilor cu suficientă lumină, prin urmare, vasele sunt rearanjate într-un loc luminos sau iluminate cu un fitolamp pentru a crea 12-14 ore de lumină de zi.

Multă lumină solară este vitală pentru răsadurile petuniei

Semănatul semințelor acoperite

Este mai ușor să plantezi drajeuri. Sunt mai mari, sunt ușor de răspândit pe suprafață la distanța dorită, iar învelișul lor conține nutrienți, astfel încât fertilizarea poate fi începută mai târziu. Semințele pelete pot fi plantate direct în ghivece separate sau tablete de turbă.

Tehnica de aterizare pas cu pas:

 1. Recipientul de plantare este 3/4 umplut cu pământ, suprafața este nivelată, compactată, umezită și netezită din nou.
 2. Semințele sunt răspândite pe suprafață cu o scobitoare. Mențineți în mod optim o distanță de 1-2 cm.Dragul poate fi ușor presat în sol.
 3. Pentru ca stratul de semințe să se înmoaie și să se dizolve mai repede, puteți pulveriza suprafața solului cu un pulverizator.
 4. Înainte ca semințele să germineze, vasele sunt acoperite cu folie și așezate într-un loc cald. Pentru o germinare bună, este mai bine să mențineți 25-30 de grade.

Pregătirea materialului de plantare pentru petunie

Semănatul în rânduri

Solul este turnat în vasele pregătite pentru plantare, iar canelurile sunt marcate. Rândurile nu trebuie să aibă mai mult de 1-2 mm adâncime, iar distanța dintre ele trebuie să fie de 2-3 cm.

Pentru a putea scufunda mai ușor răsadurile, este mai bine să semeni semințele în brazde. Semințele mici obișnuite sunt plantate în solul deja umed, iar semințele pelete pot fi udate după plantare.

 1. Semințele sunt așezate în caneluri. Semințele de drajeu se pun cu o scobitoare, iar semințele mici pot fi amestecate cu nisip și turnate dintr-o foaie de hârtie în caneluri.
 2. După plantarea semințelor granulare, solul este umezit. Vasele se acoperă cu folie, capac sau sticlă și se pun la căldură (25-30 grade) până când apar primele lăstari.

Dacă ai făcut totul corect, primele lăstari pot fi așteptate în 4-6 zile.

Semănatul pe zăpadă

Dacă mai există derivă în afara ferestrei, atunci puteți încerca să plantați semințe de Petunia în zăpadă. Această metodă este convenabilă în faptul că semințele mici nu trebuie amestecate cu nisip și ele sunt vizibile clar pe un fundal alb, iar coaja de drajeu se va dizolva treptat. După ce zăpada s-a topit, semințele vor fi ușor presate în sol la adâncimea optimă.

Tehnica pentru plantarea petuniilor în zăpadă

 • Pregătiți recipientul, acoperiți-l cu pământ, umeziți, nivelați și compactați solul.
 • Așezați un strat de zăpadă 1-2 cm deasupra solului.
 • Întindeți semințele uniform pe suprafață.
 • Lasă vasele cu puieți viitori până când zăpada s-a topit complet.
 • Acoperiți recipientul cu un capac, folie, sticlă și puneți la foc 25-30 grade.
 • După apariția răsadurilor, vasele cu răsaduri sunt așezate într-un loc bine luminat sau iluminat suplimentar cu o lampă.

Îngrijirea răsadului, cum să păstrezi florile viitoare

Este important să monitorizați umiditatea solului după plantare. Apariția răsadurilor poate fi de așteptat în 5-14 zile. Până în acest moment, recipientul trebuie ventilat zilnic prin deschiderea acestuia timp de 5-10 minute, pentru a evita formarea condensului puternic. Dacă picături mari de umiditate cad pe semințe mici, ele pot spăla sau deteriora răsadurile delicate..

După ce frunzele de cotiledon s-au extins complet, recipientul poate fi lăsat deschis. Este important să așteptați până când toate sau cele mai multe semințe au germinat. În această perioadă, este necesar să furnizați răsadurilor suficientă iluminare, în caz contrar, acestea se vor întinde. După îndepărtarea capacului, trebuie acordată o atenție specială umidității solului, deoarece acum solul se va usca mai repede.

În condiții optime, răsadurile de petunie cresc foarte repede.

Iluminat și temperatură

Petuniile sunt foarte iubite de lumină. Lungimea optimă a orei de zi este de 14-16 ore, deci vasele cu răsaduri trebuie așezate pe partea de sud și chiar iluminate cu lămpi speciale. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci pentru ca răsadurile să nu se întindă, trebuie să coborâți temperatura camerei până la 18-20 de grade Celsius. Cu o cantitate suficientă de lumină pentru creșterea răsadurilor, acestea mențin 20-22 grade de căldură, iar după o culegere - 16-20 grade.

Umiditate și udare

În faza inițială a creșterii răsadurilor, este foarte important să mențineți constant substratul umed. Pe măsură ce stratul superior se usucă, este umezit cu atenție pentru a nu deteriora plantele fragile.

În timp ce răsadurile sunt încă mici, stratul superior este saturat cu umiditate de doar 3-5 mm adâncime și în niciun caz nu trebuie utilizat un spray. O seringă sau o seringă funcționează cel mai bine.

Udarea la timp este importantă pentru răsadurile oricărei plante, petunia nu face excepție.

În același timp, alunecarea solului poate dăuna lăstarilor tineri de petunie și poate provoca apariția unui picior negru. Răsadurile cultivate consumă mai multă umiditate și apoi puteți hidrata uniform uniform întregul sol.

Alegerea

După apariția a 2-4 frunze, răsadurile Petunia pot fi transplantate în recipiente mari, astfel încât sistemul de rădăcini să se dezvolte și să crească mai bine. Acest lucru se întâmplă de obicei la 2-3 săptămâni de la apariția primilor lăstari și 3-4 după plantare..

Pentru a determina exact când să plantați plantele, trebuie să acordați atenție aspectului și stării lor de bine. După o scufundare, Petunias începe să crească mai activ. Ele tolerează bine transplantul. Cel mai bine este să transplantați răsadurile împreună cu o grămadă de pământ prin transbordare, acest lucru va ajuta la protejarea sistemului rădăcină fragilă de daune.

Răsadurile tinere de petunie sunt foarte fragile, de aceea trebuie manipulate cu atenție.

Numărul alegerilor poate varia în funcție de dorințele grădinarului. Puteți efectua procedura o dată, plantând imediat petunii în containere individuale sau mai multe, transplantând mai întâi răsadurile într-un recipient mai mare, la o distanță de 3-4 cm, și abia apoi în ghivece separate. Principalul lucru este că noile vase au găuri de scurgere pentru a scurge umiditatea sau un strat de drenare este turnat pe fundul recipientului.

Dacă răsadurile petuniei nu sunt scufundate, atunci nu vor avea suficient spațiu pentru dezvoltare, nutrienți și umiditate, astfel încât solul se va acoperi constant, iar răsadurile se vor dezvolta lent. Semințele granulate, plantate inițial în tablete de turbă, pot fi scufundate când apar 3-4 frunze, fără a ține cont de cotiledoane.

Tehnica de cules pas cu pas

 • Cu 2-4 ore înainte de transplantare, umeziți un pământ de pământ.
 • Umpleți vasele cu 2/3 sau 3/4 pline cu pământ.
 • Faceți mici găuri.
 • Plantele sunt îndepărtate cu atenție, încercând să păstreze o bilă de pământ și să nu dăuneze rădăcinilor.
 • Răsadurile sunt așezate în găuri, îngropate în frunzele de cotiledon și compactează solul în jur.
 • Udat cu apă fără a intra pe plante.

Pentru prevenirea bolilor fungice și a piciorului negru, puteți adăuga o tabletă „Glyokladina” în sol. Pentru ca răsadurile să se înrădăcineze mai bine, ele pot fi udate nu cu apă obișnuită, ci cu o soluție de „Kornevin” sau „Energena”.

Un pat de flori realizat dintr-un ciot vechi este foarte original și frumos

Caracteristici ale culesului Petunias plantate în tablete de turbă

Dacă plantele au tablete de turbă depășite, atunci sunt transferate într-un recipient mare. Procedeul este similar cu un pick convențional, dar este necesar să îndepărtați plasă de protecție..

 1. Îngrijirea semințelor după transplant. După cules timp de 1-2 zile, răsadurile sunt așezate într-un loc umbrit răcoros la o temperatură de 16-20 de grade. Apoi pot fi rearanjați la lumină și mențin o temperatură constantă de 18-22 grade. Apa pe măsură ce solul se usucă. După ce răsadurile au luat rădăcină, după 10-14 zile le puteți hrăni cu îngrășăminte complexe. Este important să vă concentrați în mod specific asupra aspectului plantelor și dacă acestea nu au nutriție sau dacă solul nu este suficient de fertil, atunci fertilizarea poate fi începută mai devreme.
 2. Ciupit. Când Petunii au câte 4 perechi de frunze fiecare, mulți cultivatori recomandă să ciugulească lăstarul central. Acest lucru va ajuta la formarea unui tufiș luxuriant, înfloritor din abundență. Soiurile ampel nu trebuie să fie ciupite, deoarece încă se ramifică slab. După ciupit, este important să alimentați planta cu îngrășământ complex..

Petuniile pot fi plantate pe pământ deschis încă din luna mai, când temperatura este suficient de caldă și amenințarea de îngheț a trecut..

Cum să plantați petunii corect?

Petunia este cea mai obișnuită plantă, atât în ​​curți, cât și pe balcoane. Înflorirea abundentă începe la începutul lunii mai și se încântă cu frumusețea sa până la primul îngheț grav.

Florile Petuniei, plantarea și îngrijirea lor este considerată o sarcină ușoară, deoarece plantele nu sunt capricioase. Dar pentru cultivarea sa de succes, trebuie să cunoașteți anumite reguli:

 • planta iubește lumina soarelui;
 • preferă solurile nisipoase sau moale;
 • nu tolerează stagnarea prelungită a lichidului;
 • necesită o hrănire constantă (o dată în 12 - 15 zile).

Plantarea semințelor de petunie pentru răsaduri

Plantarea petuniilor cu semințe pentru înflorirea timpurie ar trebui să înceapă la jumătatea lunii februarie. O condiție necesară pentru creșterea răsadurilor este prezența cantității necesare de lumină. Dacă această componentă nu este suficientă în camera în care este planificată creșterea petuniei, atunci este recomandabil să folosiți lămpi speciale.

Planta începe să înflorească 65 - 92 de zile de la semănatul semințelor. Depinde de tipul de petunie. Cu cât florile plantei sunt mai mari, cu atât este mai lungă pentru a înflori..

Înainte de a planta semințe de petunie, trebuie să pregătiți:

 • recipiente pentru plantare cu găuri de scurgere;
 • sol;
 • lut expandat;
 • pulverizator cu apă;
 • material de acoperire (este indicat să folosiți materiale nețesute, de exemplu, firbond, care permite plantei să respire);
 • semințe selectate.

În prima etapă, pregătim containere pentru răsaduri:

 • pe fundul paharului, cu găurile de drenaj pregătite în prealabil, turnăm un strat de lut extins cu o înălțime de aproximativ 1 cm;
 • Întindem și tamponăm ușor amestecul de sol. Lăsați o distanță de 3 - 3,5 cm până la marginea containerului.
 • umezim solul.

Să începem să plantăm petunii. Întrucât semințele plantei sunt destul de mici, se poate folosi un amestec de semințe și nisip la plantare. Acest lucru va permite plasarea cât mai uniformă a semințelor în oală. Puteți folosi semințe de petunie cu granule, dar costul lor este mult mai mare decât al celor convenționale. Nu este recomandat să stropiți semințe de petunie cu sol. Cel mai bine este să le apăsați ușor până când sunt în contact complet cu solul..

După plantarea petuniei, cutiile trebuie acoperite cu material de acoperire. În loc de materie, puteți utiliza sticlă sau polietilenă. În acest caz, plantele vor trebui să fie ventilate forțat..

În condiții favorabile (temperatura ambiantă 24 ° C și umiditatea 98%) semințele germinează în 7-9 zile.

Există o metodă mai simplă, dar mai costisitoare de obținere a răsadurilor de plante - plantarea petuniilor în tablete de turbă. Pentru asta:

 • comprimatele de turbă cumpărate sunt turnate cu apă caldă și așteptați să se umfle și să se răcească;
 • cu penseta, așezați semințele de petunie în gaura centrală;
 • moderat udat.

Plantele se cufundă în ghivece sau în pământ împreună cu tablete. În acest caz, deteriorarea sistemului root este exclusă. Pentru florariștii începători, această metodă de cultivare a răsadurilor de flori este de preferat..

Plantarea petuniilor ampeloase se face în aceleași moduri ca și tufișul.

Cultivarea răsadurilor de petunii

Când semințele germinează și apar primele frunze, materialul de acoperire trebuie scos din cutie. Udați plantele cu atenție și reduceți temperatura ambiantă la 18 ° C.

În prima etapă, petunia se dezvoltă foarte lent. Inițial, sistemul de rădăcini al plantelor este consolidat și abia după aceea tulpinile și frunzele devin mai puternice. Această etapă durează aproximativ 4 - 5 săptămâni..

În această perioadă, trebuie să monitorizați:

 • umiditatea solului Nu trebuie să fie uscat sau acoperit cu apă..
 • fertilizare în timp util. Pentru petuniile, sunt adecvate îngrășămintele complexe sau preparatele cu un conținut ridicat de potasiu.
 • iluminare suficientă În timpul zilei, lampa trebuie să funcționeze la putere maximă, iar noaptea este indicat să se aprindă lumina, dar să nu se stingă complet.

Pentru dezvoltarea plantelor cu flori puternice și abundente, după apariția mai multor frunze, vârful florii trebuie ciupit. Plantele fortificate sunt transplantate în recipiente separate, mai spațioase și continuă să aibă grijă de răsaduri în conformitate cu toate regulile de mai sus..

Cu o lună înainte de plantarea petuniilor în pământ, plantele se întăresc timp de 10 zile. În prima jumătate a termenului, temperatura în timpul zilei în apropierea răsadurilor ar trebui să fie de 18 ° C - 20 ° C, iar temperatura de noapte de 16 ° C. În următoarele cinci zile, acești indicatori se reduc cu 2 ° C - 3 ° C. După efectuarea unei astfel de proceduri, florile întărite vor transfera cel puțin dureros mucegaiul în pământ deschis..

Video: cum să plantați răsaduri de petunie

Plantând petunii în pământ

Să trecem la întrebarea cum să plantăm corect o petunie într-un loc permanent:

 • plantarea plantei este cea mai bună pe vreme înnorată sau după apusul soarelui;
 • este de dorit să scufundați răsadul împreună cu o grămadă de pământ din ghiveci;
 • gaura pentru răsad trebuie să aibă cel puțin 10 cm adâncime și lățime;
 • distanța dintre plantații depinde de tipul de floare. Pentru petuniile cu flori mari, este necesar să se mențină 23 cm - 25 cm. Pentru petuniile cu flori mici, 18 cm - 20 cm sunt suficiente.
 • după transplant, florile sunt udate;
 • pentru o mai bună înrădăcinare a petuniilor, terenul din jurul plantei transplantate poate fi acoperit cu humus sau turbă. Un astfel de adăpost pentru a reține umezeala o perioadă mai lungă și pentru a proteja floarea de posibile înghețuri.

Îngrijirea Petuniei

Îngrijirea Petuniei constă în udarea plantelor, hrănirea în timp util și constantă, eliminarea florilor ofilite.

Udarea plantei este necesară numai pe vreme uscată. Este recomandabil să efectuați această procedură după apusul soarelui. Apa nu trebuie să stagneze la udare. Este suficient doar să umezim solul din jurul sistemului radicular al florii.

Prima hrănire se efectuează la 9-11 zile după ce planta este transplantată într-un loc permanent. Cel mai bine este să începeți să hrăniți plantele cu îngrășăminte care conțin azot. Puteți utiliza nitroammophoska.

Pentru înflorirea abundentă, în perioada de înmugurire, este de preferat să se utilizeze îngrășăminte care conțin o cantitate mare de fosfor și potasiu, de exemplu, superfosfat și sare de potasiu.

Petunia poate fi hrănită cu cenușă de lemn. Acest îngrășământ conține toate componentele necesare plantei. Mai mult, puteți utiliza atât îngrășământ achiziționat, cât și făcut singur, după un incendiu sau dintr-o sobă.

Fierul este o componentă importantă pentru alimentația adecvată a plantelor. În lipsa unui fier suficient, petuniile pot dezvolta cloroză. Primele semne ale bolii apar pe frunze: încep să se îngălbenesc și să cadă. "Ferovit" va veni la salvare, care este pulverizat cu plante de 3 - 5 ori cu un interval între pulverizarea de 2 - 3 zile.

Florile uscate trebuie eliminate din plantă. Aceasta are ca rezultat formarea de muguri noi și perioade lungi de înflorire. Florile de petunie, care sunt plantate și îngrijite corespunzător, vor încânta și mai mult dacă formați o coroană frumoasă a plantei în timp. În acest sens, lăstarii tineri care încearcă să crească mare sunt ciupiti. Procedura este considerată corectă dacă prinderea este efectuată după 4-5 frunze. După operație, planta produce lăstari multidirecționale abundente, care sunt necesare pentru formarea unui frumos „capac”.

Plantarea și îngrijirea corectă a petuniilor duc la înflorirea lungă și bogată. Plantarea de semințe de petunie în videoclip îi va ajuta pe grădinarii novici să se familiarizeze cu procedura.

Plantarea petuniei: când și cum să semeni semințe pentru răsaduri, îngrijire, scufundare

Flori delicate, de culori strălucitoare și romantice, ne oferă bucurie prin frumusețea lor grațioasă și aroma delicată, picantă. Se uită organic și frumos pe parcele personale, căsuțele de vară, orice paturi de flori și chiar în ghivece care decorează balcoane, ferestre, clădiri. Unii grădinari chiar cresc răsaduri de petunie de vânzare. Dar pentru a se bucura de frumusețea lor în timpul verii, răsadurile ar trebui să fie germinate în avans..

Momentul plantării petuniilor pentru răsaduri

La sfârșitul iernii, locuitorii și cultivatorii de flori încep să aibă sarcini plăcute în legătură cu deschiderea iminentă a sezonului de cabană de vară. Mulți dintre ei încep să crească răsaduri. Dar cultivatorii de flori care doresc să crească petunii sunt interesați - când exact, în ce lună să planteze semințele plantei pentru răsaduri? Semințele sunt semănate în februarie, martie, aprilie. Dar există câteva nuanțe aici..

În primul rând, trebuie să acordați atenție informațiilor indicate pe pachet. Producătorul a avut deja grijă și a identificat timpul optim pentru procedură.

De asemenea, în diferite regiuni, procedura se desfășoară în diferite momente: în Siberia, în Urali, în regiunea Leningrad - aproximativ în a doua jumătate a lunii martie și în prima jumătate a lunii aprilie, în sud (teritoriul Krasnodar) - la începutul lunii februarie, în mijlocul lunii februarie - aproximativ la mijlocul lunii februarie.

Instrucțiuni pas cu pas pentru semănarea petuniilor pentru răsaduri

Deci, ai decis să plantezi semințele unei flori uimitoare pentru răsaduri. De ce ai nevoie? În primul rând, puțin timp liber, efort și bună dispoziție și orice altceva este descris în detaliu mai jos - reguli, instrucțiuni, sfaturi și trucuri.

Pasul întâi: alegerea solului potrivit

Înainte de plantare, mulți cultivatori se întreabă - în ce pământ este mai bine să plantezi petunii pentru răsaduri? Întrebarea este cu adevărat importantă și necesară, deoarece germinarea semințelor depinde de alegerea solului. Cerințe de bază pentru sol: solul trebuie să fie fertil, slăbit, absorbant de umiditate și nu trebuie să fie alcalin sau puternic acid.

Sfat! Dacă substratul ales este acid, atunci pentru a rezolva această problemă, puteți amesteca cenușă de lemn..

Puteți achiziționa sol pentru puieți de petunie, atât gata fabricate în magazine specializate, fie pregătiți-vă singuri. Pentru a pregăti singur solul acasă, ar trebui să amestecați următoarele ingrediente în proporții egale:

 • turbă;
 • humus;
 • pământul sărat sau cu frunze;
 • nisip curat de râu.

Există, de asemenea, o rețetă mai ușoară pentru solul de răsad:

 • teren din grădină;
 • turbă;
 • nisip curat de râu.

Amestecă ingredientele într-un raport (1: 2: 1).

Notă! Dacă ați pregătit singur solul, atunci acesta trebuie dezinfectat. Pentru a face acest lucru, puteți introduce amestecul într-un cuptor sau un cazan dublu timp de aproximativ o jumătate de oră. Și după aceea, este necesar să vărsăm substratul cu o soluție slabă de permanganat de potasiu sau Fitosporină. Datorită manipulării simple, veți putea elimina bacteriile și microorganismele dăunătoare.

Video: cum să pregătești terenul pentru petunii.

Pasul doi: alegerea semințelor

Calitatea materialului de semințe joacă un rol important în obținerea răsadurilor sănătoase. Dacă semințele sunt de înaltă calitate, atunci semințele nu necesită preparare preliminară..

Nu este recomandat să cumpărați semințe de la vânzători necunoscuți, dubioși. Este mai bine să faceți acest lucru în magazine specializate, site-uri online fiabile, care au o reputație bună și recenzii.

Semințele pot fi fie în forma lor obișnuită, originală (sunt foarte mici), fie sub formă de pelete (în formă acoperită, sunt mai mari și mai convenabile de utilizat).

Este dificil de spus care dintre ele este mai bun, deoarece, în unele cazuri, semințele de drajeu ar putea să nu germineze din cauza cochiliei dense, dar acest lucru este posibil cu udare insuficientă. În general, mulți grădinari cresc cu succes atât semințe obișnuite cât și acoperite, o chestiune de gust.

Pasul trei: selectarea capacității

Pentru semănatul semințelor, este optim să folosiți recipiente nu foarte adânci și largi. Cele mai convenabile containere pentru răsaduri sunt următoarele opțiuni:

1. Tablete de turbă. Această capacitate este recomandată de mulți cultivatori, deoarece astfel de tablete sunt foarte convenabile și practice de utilizat. Singurul lor dezavantaj poate fi considerat cost, dar plătește datorită tuturor avantajelor capacității. Apropo, tabletele de turbă sunt adesea folosite pentru a crește semințe de petunie..

2. Casete. Nu este un mod mai puțin convenabil decât prima opțiune. Comoditatea utilizării casetelor se manifestă și în faptul că acestea au dimensiuni diferite și puteți achiziționa cea mai potrivită (pentru petuniile este mai bine să luați casete cu un diametru de aproximativ zece centimetri).

3. Containere. Un tip popular de recipient printre grădinari, de regulă, se folosesc ghivece de plastic..

Pasul patru: însămânțarea directă a semințelor

Instrucțiuni detaliate, pas cu pas, reguli și diagrame vin întotdeauna la salvare și ne ajută să creștem diverse plante acasă. În ceea ce privește plantarea semințelor de petunie pentru răsaduri, atunci în acest caz există și o instrucțiune convenabilă pentru metoda principală de plantare, care vă va ajuta să finalizați cu succes procedura:

 • În primul rând, așezați solul umezit în recipient, grosimea solului trebuie să fie de cel puțin șase centimetri, dar rețineți că ar trebui să existe o distanță de aproximativ trei centimetri între sol și marginea containerului.
 • Semințele sunt semănate pe suprafața substratului. Nu pot fi stropite deasupra cu sol, deoarece din această cauză nu vor putea să germineze.
 • Semințele de flori sunt foarte mici și pot fi greu de plantat. Pentru a transfera convenabil semințele pe pământ, puteți folosi o scobitoare obișnuită. Va fi în special necesar dacă plantarea va fi efectuată în recipiente separate (de exemplu, tablete de turbă, casete). Cu capătul unei scobitori, înmuiate anterior în apă, ar trebui să ridicați sămânța și să o transportați într-un recipient. A 2-a scobitoare uscată va ajuta să arunce sămânța în pământ.
 • După ce ați răspândit materialul de plantare pe sol, ar trebui să irigați solul cu apă curată, puteți face acest lucru folosind o sticlă de pulverizare.
 • După aceea, trebuie să acoperiți recipientul cu sticlă sau film..
 • Mutați recipientul într-un loc cald, cu o temperatură de + 23-25 ​​° C.

Apropo! Dacă plantați semințe conform tuturor regulilor, urmând recomandările și sfaturile, atunci acestea pot încolți în două săptămâni.

Schema de însămânțare pentru zăpadă

În plus față de metoda principală descrisă pentru plantarea semințelor de petunie pentru răsaduri, există o altă modalitate, foarte interesantă și convenabilă - însămânțarea în zăpadă. Mulți cultivatori plantează în acest fel, deoarece consideră că metoda este mai bună și mai convenabilă decât de obicei..

Specificitatea semănatului semințelor pe zăpadă constă în faptul că zăpada pură este așezată pe sol (grosimea stratului de aproximativ 1,5 centimetri), iar semințele plantelor sunt transferate pe zăpadă de sus (acest lucru se poate face cu o scobitoare, cu o pensetă). Sau, puteți turna semințele pe zăpadă, apoi distribuiți-le cu atenție pe suprafață..

Când zăpada se va topi, semințele vor fi distribuite uniform pe sol, strânse până la adâncimea dorită, iar semințele vor suferi și o mini-stratificare.

Video: metodă de semănat în zăpadă.

Cum să îngrijești răsadurile de petunie

Îngrijirea în faza inițială a vieții plantelor este la fel de importantă ca și după plantare în teren deschis. Aveți grijă corespunzătoare de răsadurile dvs. petunia vă va ajuta să creșteți răsaduri puternice și de înaltă calitate și să faceți mai mare succes, înflorirea și înrădăcinarea în aer liber. Îngrijirea la domiciliu include următoarele măsuri necesare: udare, menținerea temperaturii optime, iluminare, hrănire, ciupire. Să aruncăm o privire mai atentă asupra modului de îngrijire corespunzătoare a unei plante tinere.

Fotografia arată cum arată un răsad sănătos după germinare, care primește îngrijire completă:

Pentru ca răsadurile petuniei să fie sănătoase și puternice, trebuie să cunoașteți principalele puncte de îngrijire înainte și după lăstari:

 • După cum s-a menționat mai sus, imediat după însămânțare, acoperiți recipientul cu folie, sticlă sau plastic. Ventilați culturile zilnic îndepărtând capacul sau sticla timp de 20 de minute și, de asemenea, asigurați-vă că ștergeți condensul din materialul de acoperire.
 • De asemenea, este important să știți când să îndepărtați capacul sau filmul. Acestea trebuie îndepărtate când apare prima frunză reală la lăstari, dar trebuie să o deschideți treptat!
 • Regimul de temperatură: înainte de apariția lăstarilor 23-25 ​​grade Celsius, după - 18-20 (în timpul zilei), 16 (noaptea).
 • Iluminatul trebuie să fie plin, optim 12 ore. Prin urmare, trebuie să utilizați fitolampe dimineața, seara, după-amiaza, pe vreme înnorată..
 • Udarea ar trebui să fie moderată și trebuie să se mențină umiditatea stabilă a solului. Înainte de germinarea răsadurilor și primele zile după, este necesar să se umezesc de la o sticlă pulverizată. După germinarea răsadurilor, trebuie să udați de-a lungul marginii recipientului (cu o seringă sau o cană) sau să picurați (cu o seringă) în zona de rădăcină sau printr-o tavă.
 • Monitorizați starea suprafeței solului, este imposibil să se formeze pe ea o crustă, care să împiedice curgerea oxigenului. Desfaceți cu regularitate suprafața solului.

Video: cum să aibă grijă de răsaduri după germinare.

Alege Petunia

După cum știți, culesul este transplantul de răsaduri într-un recipient mai mare, în sol nou. Procedura este un pas necesar în cultivarea răsadurilor. Ar trebui să fie plantat atunci când așezați puieți într-un recipient.

La scufundare, trebuie să urmați aceste reguli:

 • Evenimentul ar trebui să fie realizat atunci când au prima pereche de frunze reale. De regulă, acest lucru apare la o lună după plantarea semințelor..
 • Se recomandă utilizarea unui băț din lemn pentru scufundări..
 • Pentru a planta petunia acasă corect, este necesar să faceți totul delicat în timpul procesului pentru a evita deteriorarea sistemului rădăcină.
 • La transplantare, nu trebuie să îndepărtați solul din rădăcini, planta va supraviețui culegerii mai favorabil dacă există puțin sol pe rădăcini.
 • Găurile trebuie făcute în partea de jos a containerului pentru a îndepărta excesul de umiditate.

Ciupit

Ciupirea este îndepărtarea părții superioare a unei trageri exagerate. Este o etapă importantă în cultivarea și îngrijirea răsadurilor, este necesară pentru formarea petuniilor și viitoarelor înfloriri luxuriante. Acest efect se obține datorită eliminării părții superioare a întinderii plantei, ceea ce promovează creșterea lăstarilor în direcții diferite..

Această instrucțiune vă va ajuta să ciupiti în mod corespunzător răsaduri acasă:

 • Evenimentul ar trebui să fie realizat numai atunci când floarea crește, se întinde, devine mai puternică, ar trebui să crească rapid în sus și ar trebui să aibă, de asemenea, două sau trei perechi de frunze reale.
 • Ciupitul se face cel mai bine după o culegere sau după un transplant în pământ deschis..
 • Pentru ciupirea corectă, este necesar să se stabilească locul potrivit pe tulpină (se află la aproximativ trei-cinci frunze de la baza plantei). Apoi, ar trebui să înțelegeți filmarea superioară în acest loc.

Apropo! Puteți ciupi cu degetele, foarfece de tăiere, foarfece.

Video: cum și când să ciupiți petuniile.

Dăunători și boli de răsaduri

Toată lumea știe că răsadurile sănătoase, puternice și bune în viitor vă vor permite să obțineți o recoltă excelentă, iar în cazul nostru, o frumoasă grădină de flori într-un pat de flori. Însă, din păcate, dăunătorii și bolile pot apuca, ceea ce poate dăuna răsadului sau poate duce chiar la moarte. La risc sunt acele exemplare care primesc îngrijiri necorespunzătoare. Prin urmare, este atât de important să se îngrijească în mod corespunzător răsadurile atât înainte de germinare, cât și după.

Luați în considerare principalele dăunători și boli ale răsadurilor de petunie:

 • Cloroza este o boală neplăcută care apare din cauza alimentației dezechilibrate a plantei și anume, din cauza lipsei de fier. Pentru ca plantele să nu sufere de cloroză, trebuie să aveți grijă de hrănirea la timp.
 • Acarianul de păianjen - un dăunător poate deteriora răsadurile, este de asemenea periculos, deoarece pot apărea și alți dăunători periculoși pe stăpânul realizat de acarianul păianjen. Un acarian poate apărea din cauza uscăciunii excesive a substratului și a unei îngrijiri improprii. Plantele trebuie inspectate regulat și atunci când apare un oaspete nedorit, trebuie aplicate insecticide biologice.
 • Blackleg este o boală fungică periculoasă care poate duce la moartea răsadului. Cauza piciorului negru poate fi excesul de umiditate și căldură, udare excesivă, sol care conținea ciuperci patogene. De aceea este atât de important să oferiți îngrijire normală și să pre-tratați solul într-un cuptor sau un cazan dublu înainte de plantare! De asemenea, trebuie să eliminați exemplarele bolnave din cele sănătoase și să tratați substratul din zona bolii cu cenușă de lemn sau nisip uscat.

Termeni și reguli pentru plantarea răsadurilor în pământ deschis

Fiecare florar așteaptă cu nerăbdare momentul dorit pentru orice grădinar - un transplant de sol deschis. Dar când să transplantăm răsaduri de petunie? Cel mai bun moment pentru plantarea plantelor este din a doua jumătate a lunii mai până la jumătatea lunii iunie..

Notă! Indiferent de momentul recomandat, este important să se acorde atenție plantelor tinere în sine - trebuie să aibă o parte aeriană bine dezvoltată, rizomi dezvoltați în mod normal și să fie puternici.

Este foarte important să-l întărești înainte de a transplanta răsaduri. Pentru întărire, răsadurile trebuie scoase în aer liber, crescând treptat timpul petrecut în aer liber (începând cu un interval de timp scurt).

La transplantarea răsadurilor de petunie pe pământ deschis într-un pat de flori, trebuie urmată următoarea schemă:

 1. În primul rând, ar trebui să alegeți un loc. Pentru plantarea în teren deschis, este necesar să alegeți un loc care este bine iluminat, are sol fertil (de preferință loamy). Dacă solul nu este fertil, atunci este recomandabil să se aplice îngrășământ.
 2. Apoi, ar trebui să udați plantele din abundență și plantați puieți de petunie în găuri, folosind metoda transbordării.
 3. Aterizarea trebuie efectuată ținând cont de distanța optimă. La plantare, este necesar să se țină cont de distanța dintre răsaduri - aproximativ 20 până la 30 de centimetri. Adâncimea găurii de plantare trebuie să fie de cel puțin zece centimetri.
 4. Se recomandă protejarea plantelor tinere într-un pat de flori cu material de mulcire (turbă, humus).

Sfat! Cel mai bine este să transplantați puieți de petunie în pământ deschis seara, în perioada de activitate solară. De asemenea, puteți completa evenimentul într-o zi înnorată, nu însorită..

Dacă aveți răsaduri dintr-un soi ampelos și intenționați să-l transplantați într-o oală, oală sau orice alt recipient, atunci ar trebui să știți câteva caracteristici:

 1. Alegeți un recipient mare care are găuri de scurgere.
 2. Se recomandă să turnați material de drenare gros de aproximativ trei centimetri în partea inferioară a ghiveciului sau a plantatorului.
 3. Solul cu ghivece poate fi folosit la fel ca pentru creșterea răsadurilor.
 4. De asemenea, este necesar să se transplanteze într-un mod de transbordare, fără a rupe o comă de pământ cu rizomi. Planta trebuie transferată cu atenție pentru a nu deteriora rădăcinile..

Video: cum să transplantați în mod corespunzător răsadurile într-un vas.

Acum ai aflat toate subtilitățile și secretele despre cum să crești răsaduri de petunii acasă. La prima vedere, poate părea că procesul de creștere este prea complicat, necesită o mulțime de resurse și este mai ușor să cumpărați răsaduri gata făcute pe piață sau în magazine specializate. Dar, în realitate, totul nu este atât de dificil! Cu implementarea corectă a tuturor etapelor, urmând instrucțiuni, reguli și sfaturi pas cu pas, puteți crește cu ușurință și puteți obține răsaduri puternice, sănătoase și bune, care vor arăta elegant, vă vor încânta cu o culoare frumoasă, luxuriantă în grădina casei, cabana, în ghivece, ghivece.

Top