Categorie

1 Arbuşti
Acidul succinic - aplicație pentru plante
2 Violetele
Fitosporin-M
3 Ierburi
Dieffenbachia (75 fotografii): tipuri, îngrijire la domiciliu
4 Bonsai
Nume de flori și cum să faci un acrobouquet

Image
Principal // Arbuşti

Cum să plantezi asters pentru răsaduri acasă și în pământ deschis


Asterii tind să înflorească în august, la timp pentru 1 septembrie, motiv pentru care sunt adesea numite flori de școală. Și se pare că această floare este nepretențioasă, se poate dezvolta perfect prin însămânțare de sine sau prin însămânțarea semințelor în pământ, dar, în același timp, sunt destul de sensibile la o bună îngrijire. Cu toate acestea, condițiile meteorologice din primăvară duc toate eforturile la zero, din această cauză plantele încep să doară, să se ofileze și chiar să moară. Și pentru ca asterii să se încânte cu înflorirea luxuriantă până la îngheț, vom învăța cum să le creștem corect.

Scurtă descriere a florii

Aster - tradus din latină înseamnă „Steaua”. Patria plantei este China, dar în prezent zona de cultivare a florilor este răspândită în întreaga lume. Sunt iubiți de toți cei care au cel puțin o mică bucată de pământ, un balcon sau o loggie, crescându-i în ghivece de flori sau doar în containere.

Plantă cu tulpini erecte. Înălțimea plantei depinde în mare măsură de soi, dar se găsesc până la 90 cm înălțime, iar coșul cu flori are diametrul de până la 15 cm. Asterii sunt o plantă iubitoare de lumină, fără pretenții, care crește pe orice sol, desigur, veți obține cele mai bune rezultate pe soluri ușoare și fertile. Primii muguri încep să se formeze 80-110 zile după însămânțarea în pământ. Ele tolerează bine temperaturile mai scăzute și înfloresc toamna până la îngheț. Dar primăvara nu tolerează temperaturile scăzute.

Unele soiuri de asteri - fotografie

În prezent, crescătorii au crescut un număr imens de soiuri, cu cea mai diversă paletă de culori: de la alb la purpuriu închis și maroniu. Forma florilor diferă, de asemenea, în varietate: simplă, pompom, bujor, asemănător acului, terry etc. În general, puteți găsi soiuri de aster pentru fiecare gust.

Metode de cultivare

Asterii sunt plantați în două moduri:

 1. Mod de însămânțare,
 2. Semințe în pământ deschis.

Dacă aveți o varietate scumpă și rară de flori, atunci este mai bine să semănați prin răsaduri. Și dacă există suficiente semințe, este mult mai ușor și mai puțin costisitor să le semeni direct în paturi. În acest fel, puteți planta semințe înainte de iarnă și primăvară. Doar în toamnă este necesar să semeni mult mai des semințele, având în vedere faptul că nu toate semințele pot încolți.

Semănând asteri înainte de iarnă

Principalul avantaj al plantării de semințe aster înainte de iarnă este rezistența lor mare la scăderea temperaturii de primăvară. O condiție importantă pentru semănatul semințelor înainte de iarnă este să plantezi cât mai târziu. Prin urmare, însămânțarea dinainte de iarnă se efectuează atunci când apar primele înghețuri. Și aceasta este aproximativ - luna octombrie-noiembrie, în funcție de regiune.

Cu puțin timp înainte de semănat, paturile sunt săpate sub asteri. Și deși aceste flori sunt destul de nepretențioase, acestea vor crește și vor înflori bine dacă pământul este fertil și liber. Înainte de plantare, semințele nu trebuie tratate, înmuiate, germinate, altfel vor muri în timpul iernii.

Imediat înainte de semănat, se fac caneluri adâncime de 2 cm, în care semințele sunt însămânțate la o distanță de 2-3 cm unul de celălalt. Apoi canelurile cu semințele semănate sunt mulate cu turbă, humus sau pur și simplu nivelate cu pământ din același pat.

Odată cu apariția primăverii, dacă este necesar, răsadurile sunt subțiri dacă se încolțesc prea des. Îngrijirea suplimentară se reduce la dezlegarea plantelor, curățarea buruienilor și udare.

Plantarea de primăvară a semințelor în pământ deschis

Solul pentru plantarea asterilor este pregătit toamna sau primăvara, imediat ce pământul se topește. Solul este săpat până la adâncimea unei baionete de lopată, se adaugă humus, compost, superfosfat.

Semănatul semințelor se efectuează în aprilie - mai, când a trecut amenințarea de înghețuri recurente de primăvară, iar temperatura aerului nu va scădea sub 10-12 ° C. Imediat înainte de semănat, solul este dezlipit din nou, se fac caneluri superficiale la o distanță de 15-20 cm unul de celălalt. Șanțurile sunt udate cu apă, apoi semințele sunt așezate la fiecare 2-3 cm, apoi canelurile sunt nivelate cu pământ din grădină. Totuși, în cazul în care există o amenințare a scăderii temperaturii, acoperiți plantarea cu firbond sau lutrasil. Se îndepărtează imediat ce răsar răsadurile.

După apariția lăstarilor, răsadurile trebuie hrănite cu îngrășăminte cu azot. Plantele au nevoie de azot pentru a crește mai rapid masa verde. De îndată ce apar primele frunze adevărate, plantațiile sunt subțiri, astfel încât plantele să aibă suficient spațiu pentru dezvoltarea ulterioară. Când se subtie, răsadurile în exces pot fi transplantate într-un alt pat. În viitor, îngrijirea se reduce la desfacerea și desfacerea paturilor și la udare.

Metoda de creștere a răsadului

Cultivarea răsadurilor fără cules, în viitor va trebui să te ocupi de plantarea răsadurilor, astfel încât plantațiile prea groase vor afecta starea generală a plantelor. Din moment ce vor fi înghesuiți, insuficient hrăniți, vor crește fragili și năpustiți..

 1. Perioada optimă de însămânțare pentru răsaduri este sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie. Și punctul de referință este temperatura străzii + 8 ° C și mai sus.
 2. Containerele de însămânțare pot fi foarte diferite: cutii obișnuite de plastic, containere de răsad; cutii cu legume sau prăjituri. Principalul lucru este că înălțimea containerelor este de cel puțin 10 cm. În astfel de containere, răsadurile vor crește înainte de a fi plantate în pământ.
 3. Solul trebuie să fie moderat umed, crud, pentru ca semințele să crească confortabil. Se toarnă într-un recipient pregătit, ușor tamponat cu o palmă sau doar cu o lingură, astfel încât semințele să nu cadă mai adânc în pământ și să se ridice mai repede.
 4. Semințele nu sunt înmuiate înainte de semănat. Semințele uscate sunt turnate pe palmă și presărate cu mici ciupituri de-a lungul canelurii, încercând să le distribuie uniform. Apoi culturile sunt presărate cu un strat subțire de pământ și stropite cu apă dintr-o sticlă pulverizată.
 5. Containerele cu culturi aster sunt acoperite cu o peliculă deasupra și așezate într-un loc cald pentru germinare (temperatura 18-22 ° C).
 6. Pe măsură ce răsadurile cresc, temperatura de creștere este redusă treptat. Acest lucru va evita extragerea răsadurilor. Și pentru ca acest lucru să nu se întâmple, răsadurile sunt presărate cu pământ de mai multe ori.

Primele lăstari apar în ziua de 5-7. Când apar două frunze adevărate, răsadurile sunt subțiri, lăsând o distanță între răsadurile de 5-7 cm. La această distanță, plantele vor fi confortabile, vor primi suficientă nutriție și vor crește puternic prin plantare.

Cultură răsaduri de asteri fără cules

Puieții puși fără cules au un avantaj bun. Primeste imediat suficienti nutrienti, astfel incat imediat creste puternic. După transplantarea în pământ, va transfera mai ușor transplantul, iar florile vor capta culoarea mai repede.

Pregătirea containerelor și solului diferă puțin de versiunea anterioară. Dar semințele sunt plantate în caneluri, o sămânță la o distanță de 5-7 cm. După aceea, răsadurile sunt nivelate cu pământ, containerele sunt acoperite cu un capac sau folie deasupra, sunt scoase la loc cald (temperatura este la 23 ° C).

Deja în a 5-a zi, apar lăstari, filmul este îndepărtat și recipientele sunt puse la lumină. Îngrijirea înainte de plantare în pământ constă în udare regulată. Pe măsură ce cresc, temperatura este redusă treptat la 18 ° C și răsadurile sunt acoperite cu pământ, astfel încât răsadurile să nu se întindă prea mult.

Cultură răsaduri la melci

Această metodă de cultivare a răsadurilor devine foarte populară. Mai mult decât atât, puteți cultiva roșii, ardei, vinete, etc. Este foarte convenabil: nu trebuie să culegeți răsaduri.

În detaliu, cum să crească răsaduri aster la melci și să proceseze plantele cu apă clocotită, Yulia Minyaeva spune în videoclipul ei, uite, este interesant.

Plantarea răsadurilor în pământ deschis

Răsadurile sunt plantate în paturi doar atunci când a trecut amenințarea de îngheț. Asterii, desigur, vor suporta temperaturi scăzute, dar atunci vor răni mult timp. Frunzele lor încep să se îngălbenesc, în plus, bolile se alătură, iar planta moare în cele din urmă. Dacă nu o puteți face și trebuie să plantați plantele înainte ca vremea caldă să apară, atunci acoperiți plantele cu material de acoperire. Chiar înainte de plantarea plantelor în pământ, solul este udat cu fitosporină sau tratat cu Fundazol pentru prevenirea bolilor fungice.

Pentru asteri în creștere, alegeți locuri luminoase, însorite. Paturile trebuie pregătite în avans, asezonând solul cu materie organică bine putredă.

În solul pregătit, găurile se fac cu o adâncime de 7-10 cm. Pe partea de jos se poate pune puțin humus sau compost. Scoateți cu atenție răsadurile din recipient și plantați-le în gaura pregătită. Ținând planta cu o mână, presărați pământul cu cealaltă și nivelați gaura. Pământul din apropierea plantei este ușor tamponat, apoi udat cu apă, astfel încât solul să se așeze puțin la rădăcini. Plantele sunt mulate imediat după transplant. Acest lucru va permite solului să rămână umed mai mult timp, buruienile nu vor crește, nu este nevoie să slăbiți solul.

Îngrijirea florilor de vară

Atunci când sunt plantate în sol fertil pentru mulci, plantele vor prospera și necesită puțină întreținere. Iar în august primele flori vor înflori. În lipsa ploii, asterii se udă de 1-2 ori pe săptămână. Nu le place solul prea uscat, dar și prea umed. În secetă, frunzele încep să se palideze și se ofilesc, iar solul prea umed poate deveni o sursă de răspândire a bolilor fungice. Prin urmare, totul ar trebui să fie cu moderație.

În timpul verii, este necesar să se efectueze 1-2 pansamente cu îngrășăminte minerale complexe sau fosfor-potasiu. Ele pot fi înlocuite cu îngrășăminte organice lichide, cum ar fi cenușă sau infuzii din plante..

Pentru a prelungi înflorirea, asigurați-vă că eliminați pedunculii decolorate la timp sau tăiați florile înflorite pentru buchete. Plantele vor ciuguli mai mult și vor prelua noi muguri.

Asteri: crește din semințe, când se plantează

Diversitatea excepțională de asteri merită recunoaștere corectă. Diverse forme, culori și nuanțe de muguri sunt decorate cu tufișuri de diferite înălțimi. Printre florile magnifice, puteți găsi soiuri minunate și uriași..

Pentru ca asterul să înceapă să înflorească, trebuie să treacă 3 sau mai multe luni din momentul însămânțării, deci metoda de plantare ar fi cea mai bună opțiune de cultivare.

Soiuri de asteri anuali și soiuri populare

Este ușor să te confunzi în varietatea de asteri. Pentru ușurința selectării, luați în considerare clasificarea culorilor. Toate soiurile anuale sunt reprezentate de 3 clase mari în structura inflorescențelor, iar soiurile diferă doar prin culoare.

Asteri tubulari. Combină 3 serii de flori tubulare. Cirrus și Tubular sunt potrivite pentru tăiere, Lilliput este utilizat ca o carcasă.

Asteri de tranziție. Florile au stuf și petale tubulare. La rândul lor, acestea sunt împărțite în 3 tipuri: coroana (Prințul buchetului, Pomponnaya), semi-dublă (Anemone, Victoria Baum) și simplă (Apollo, Margarita).

Reed asters. Efectul decorativ este creat doar de limba florii. Aceasta include soiuri de raze, sferice, cret: pene de struț, Goldstral, Riviera, Isadora.

Când să plantăm asters pentru răsaduri

Momentul plantării unei culturi de flori dictează condițiile climatice ale regiunii. De obicei, acest moment variază de la mijlocul lunii martie la mijlocul lunii aprilie.

De asemenea, ar trebui să acordați atenție perioadei de înflorire a plantei:

 • Primii asteri încep să înflorească după 3 luni, în jurul lunii iunie;
 • Soiurile cu înflorire mijlocie înfloresc la începutul lunii august, adică la 110 zile de la însămânțare;
 • Ulterior florile se vor deschide muguri după 130 de zile. Înflorirea unor astfel de soiuri continuă până la îngheț..

Dacă grădinarii intenționează să primească semințe pentru anul următor, atunci nu ar trebui să întârzie semănatul, deoarece semințele nu vor avea suficient timp pentru a se coace complet..

Înainte de martie, asterul nu este semănat, cu excepția cazului în care cultivarea sa ulterioară va avea loc în condiții de seră..

Datele de semănare pentru asteri în regiuni:

 • În suburbii, asters pot fi plantate în paturi de flori în mai. Semănăturile până în acest moment ar trebui să aibă 1,5 luni, ceea ce înseamnă că semănatul ar trebui să înceapă la sfârșitul lunii martie, maximul este prima decadă a lunii aprilie.
 • În Urals, aterizarea se realizează începând cu a doua jumătate a lunii mai. Semănatul soiurilor târzii se efectuează în martie, iar soiurile mijlocii și devreme în aprilie..
 • În Siberia, înghețurile pot dura aproape până la sfârșitul lunii mai, astfel încât răsadurile sunt plantate în paturi de flori nu mai devreme de iunie. Semințele sunt semănate din aprilie.

Lucrări pregătitoare înainte de semănat

La pregătirea lucrărilor de însămânțare, ar trebui clarificat faptul că germinarea semințelor: maximul va fi doar de la tineri, anul trecut. În fiecare an următor, germinarea scade cu 40%. Când achiziționați material de semințe, ar trebui să acordați cu siguranță atenție anului colectării semințelor..

Pregătirea semințelor pentru însămânțare

Spre deosebire de asterii pereni, anuele sunt propagate numai de semințe, semănându-le fie direct în pământ, fie pentru răsaduri. Indiferent de felul în care sunt semănate semințele, acestea trebuie să fie de bună calitate..

Orice material de plantare are nevoie de pregătire preliminară. Următoarele metode dau un rezultat bun:

 • Germinaţie. Acest mod eficient de a energiza vitalitatea semințelor este destul de simplu..

Semințele se înfășoară într-o bucată de țesut moale și se pun într-o soluție roz pal de mangan timp de câteva minute. Apoi se îndepărtează mănunchiul, se strecoară ușor și se așază pe o farfurie..

Timp de o săptămână întreagă, este necesar să vă asigurați că țesătura nu se usucă, să o umeziți în mod sistematic cu o sticlă cu spray. După expirarea termenului, ambalajul este introdus într-o pungă de celofan și introdus într-o cameră unde temperatura este menținută la aproximativ + 22 ° C. În câteva zile, semințele de aster sunt gata pentru plantare..

 • Se înmoaie. Dacă aplicați această metodă de preparare a semințelor, atunci acestea vor fi gata pentru plantare în 10 ore. În primul rând, se prepară o soluție de acid succinic sau mangan roz pal. Apoi semințele sunt pur și simplu înmuiate.

Alegerea amestecului de sol

Când achiziționați sol într-un magazin, ar trebui să optați pentru o compoziție cu un conținut ridicat de turbă. Apoi se adaugă nisip calcinat grosier și cenușă..

Când prepariți un amestec de sol pentru răsaduri aster, se amestecă 3 părți de pământ, 1 parte de nisip de râu și 2 părți de turbă.

Solul mixt trebuie dezinfectat în scopuri preventive:

 1. Se presară cu mangan fierbinte cu concentrație puternică;
 2. Calcinat la cuptor.

După ce a turnat amestecul de sol într-un recipient pentru răsaduri, acoperiți-l cu un strat subțire de nisip calcinat. Semințele însăși după plantare sunt, de asemenea, recomandate să fie stropite cu nisip pentru a preveni un picior negru..

Se recomandă adăugarea de perlit la amestecul de sol pentru a facilita absorbția substanțelor nutritive de către sistemul radicular.

Cum să plantezi asters pentru răsaduri acasă

Puteți semăna asters pentru răsaduri în diferite moduri. Totul depinde de preferințele florarilor. Este convenabil să semeni flori în recipiente, în melci și, de asemenea, în tablete de turbă. Fiecare metodă are propriile sale avantaje.

Semănând asteri în containere

Recipientul de răsaduri este supus preliminar unei proceduri de dezinfectare, deoarece răsadurile aster sunt sensibile la bolile fungice. După umplerea substratului pregătit, este umezită din abundență. Cu o chibrit sau o scobitoare, fac caneluri, fac găuri, adâncime de jumătate de centimetru.

Semințele înmuiate sau încolțite sunt așezate la distanță egală, sunt acoperite de sus cu nisip calcinat sau turbă fină. Stratul nu trebuie să fie gros, 0,5-1 cm este suficient.

Pentru a accelera germinarea și a preveni evaporarea rapidă a umidității, recipientul este strâns cu pelicula de agățare. Păstrați recipientul final într-o cameră la o temperatură de + 20... + 22 ° C. Mențineți nivelul de umiditate din mini sera cu o sticlă de pulverizare, irigând pământul.

Fotografiile apar în 6-9 zile. Filmul nu mai este necesar, astfel încât este îndepărtat, iar recipientul este plasat într-o cameră cu o temperatură mai rece de + 15... + 17 ºС.

Pământul de uscare este stropit sistematic cu apă, dar în acest moment nu trebuie admisă ploaia.

Semănatul în melci

Materialul principal pentru formarea unui melc este un substrat obișnuit de construcție. Lățimea sa ar trebui să fie mică, de doar 10 centimetri. Puteți utiliza, de asemenea, un film dublu gros.

După răspândirea materialului, solul este distribuit uniform pe acesta. Acest lucru nu se face pe întreaga lungime a benzii, ci se toarnă după cum este necesar. Stratul de pământ este făcut mic, aproximativ 2 cm.

La o distanță de câțiva centimetri de o margine, semințele de flori sunt așezate la rând. Banda în sine este rulată treptat într-un sul. După ce a ajuns la margine, pământul este turnat, procedura de plantare este continuată până când întreaga bandă este răsucită într-un melc.

Adesea, grădinarii o fac într-un mod diferit: mai întâi, umplu complet și răsucesc melcul, apoi plantează semințele.

Melcul finisat este așezat vertical pe o paletă. Structura este fixată cu benzi obișnuite de cauciuc. Mai multe astfel de melci se pot încadra în cutia de răsaduri.

Când pământul scade, este pur și simplu turnat la nivelul marginii.

Semănatul în tablete de turbă

Mulți grădinari folosesc tablete de turbă pentru creșterea răsadurilor. Este benefic să le folosiți dacă răsadurile sunt cultivate pentru uz personal, deoarece costul comprimatelor este considerabil.

Între timp, grădinarii notează o mulțime de avantaje ale acestei metode:

 • Lucrările pregătitoare înainte de plantare sunt reduse la minimum - turnați doar o tabletă cu apă.
 • Nu este nevoie să vă murdăriți mâinile, să fiți cât mai atenți pentru a nu împrăștia solul. Bilanțul nutrițional necesar nu ar trebui să fie îngrijorat..
 • Un plus cert al unei tablete de turbă - nu este nevoie de o scufundare.

Procesul laborios de plantare a răsadurilor este foarte ușor facilitat. Fiecare comprimat este umplut cu apă caldă. După un sfert de oră, iau forma unui cilindru și sunt puse pe o paletă. Fiecare comprimat poate găzdui una sau mai multe semințe la o adâncime de 1 cm.

Recipientul umplut cu tablete este acoperit cu o peliculă și îndepărtat într-un loc cald, dar întunecat. O săptămână mai târziu, încep să apară varză de asteri. Din acest moment, recipientul cu melci este deschis și așezat în cel mai luminos loc. Dacă sămânța nu a încolțit, se face re-plantarea.

În rulouri fără pământ

Nu este întotdeauna posibilă stocarea în sol sau cumpărarea acestuia. În astfel de cazuri, cultivatorii de flori folosesc o metodă fără pământ de plantare a semințelor pentru răsaduri. Pentru o procedură similară, se pregătesc rulouri..

Acesta este un mod foarte convenabil de a avea grijă de răsaduri destul de ușor..

Practic, pentru roll-up-uri, se folosesc pungi de gunoi care nu sunt deschise, care sunt deja destul de convenabil pliate într-o bandă. De asemenea, puteți tăia filmul folosit pentru acoperirea serelor cu panglici..

 • Pe partea superioară a pungii sunt așezate mai multe straturi de hârtie igienică: unul dintre straturi, la rularea ruloului, trebuie să ajungă la apă, astfel încât să fie aliniat la partea inferioară a benzii.
 • În partea superioară, întorcându-se la câțiva centimetri de margine, semințele de aster sunt așezate între hârtie cu un gol uniform.
 • După ce a rulat banda într-un sul, acesta este fixat cu benzi de cauciuc și instalat într-un recipient. După umplerea cu rulouri, se toarnă puțină apă caldă.

De asemenea, se pot pune role în pahare. Pentru a crea microclimatul necesar, un film este aruncat peste rulouri.

Cum să crească răsaduri aster într-un roll-up fără pământ - video

Îngrijirea răsadurilor Aster

Nu este suficient doar să semeni semințele, trebuie să așteptați lăstarii și să le oferiți o îngrijire corespunzătoare.

Până în momentul în care apar lăstarii, containerele cu culturi trebuie să fie păstrate într-un regim de temperatură de + 20... + 22 ºС.

După apariția răsadurilor, recipientul este transferat în locurile cele mai iluminate, însă temperatura trebuie să fie mai scăzută: în timpul zilei + 16... + 18 ° С, iar noaptea + 12... + 15 ° С.

Iluminat

Răsadurile Aster cresc aproape instantaneu. Dar pentru dezvoltarea lor completă, cu siguranță au nevoie de iluminare suplimentară. Cu o lipsă de iluminare, răsadurile se întind și se întind rapid. Drept urmare, răsadurile cad, se rup la bază.

Pentru iluminare, puteți achiziționa lămpi fito speciale sau utilizați lămpi fluorescente.

Umiditate și udare

Udarea răsadurilor aster ar trebui să se facă rar, numai atunci când solul se usucă. După udare, trebuie efectuată ventilația pentru a preveni acumularea de umiditate..

În jurul fiecărei încolțiri, solul este compactat cu atenție, astfel încât să nu existe scurgeri în timpul udării. Udă asterii cu apă caldă, pornind de la margine, trecând treptat spre centru.

Cu 2 zile înainte de plantare și imediat înaintea procedurii în sine, răsadurile sunt udate foarte abundent pentru a păstra rădăcinile și păducul de sol.

Top dressing

Prima hrănire a răsadurilor se face după o scufundare. La o săptămână după transplant, când răsadurile au deja înrădăcinat ferm, i se oferă un îngrășământ mineral complex. Puteți folosi orice, dar este mai bine să acordați preferință unuia special, pentru răsadurile de flori.

Când pregătiți mâncare pentru răsadurile dvs., este foarte important să vă amintiți că excremente de pasăre și gunoi de grajd nu ar trebui să fie oferite asterilor - pur și simplu nu tolerează o astfel de hrănire.

Florile vor accepta cu bucurie îngrășăminte cu azot, potasiu și fosfor.

Alegerea

Procedura pentru scufundarea răsadurilor de aster se realizează atunci când cresc 3 frunze permanente.

 • Florile sunt transplantate în recipiente individuale: căni de plastic, sticle tăiate, vase de turbă.
 • Pe lângă sol, la fiecare recipient se adaugă un îngrășământ universal..
 • Dintr-un recipient cu răsaduri, unde solul este umezit preliminar, o plantă este îndepărtată împreună cu o grămadă de pământ.
 • Apoi este plasat în recipientul său separat; adăugați acolo mai mult sol în cantitatea necesară.
 • Este foarte important să vă asigurați că cele mai joase frunze aster nu sunt la mai puțin de 1 centimetru față de nivelul solului.
 • Se udă planta cu atenție, astfel încât apa să nu ajungă pe frunziș..

După scufundare, răsadurile aster sunt expuse în locuri luminoase, dar temperatura acolo nu trebuie să depășească + 20 ° C.

În ceea ce privește iluminarea în această perioadă, este mai bine să păstrați răsadurile de razele directe ale soarelui. Gaza poate fi atașată la sticlă, ceea ce oferă o lumină difuză bună.

Creșterea unui aster fără alegere - videoclip

călire

Când răsadurile înrădăcinate după scufundare formează a 4-a frunză, începe procedura de întărire. Întreaga perioadă durează 15-20 de zile. În acest moment, udarea se reduce.

La întărire, răsadurile aster se păstrează la o temperatură de zi de + 10... + 12 ° С, iar noaptea, termometrul trebuie să arate + 8... + 10 ° С.

După întărire, florile se înrădăcinează mai repede într-un loc nou, iar creșterea lor este accelerată. Chiar dacă apar brusc înghețurile, florile pot rezista la o scădere rece până la -4 ° С.

Când să transplantați asteri în pământ deschis

Nu există nicio zi anume în care sădirea de asteri să fie plantată pe pământ deschis. De obicei, această operațiune este efectuată nu mai devreme de mijlocul lunii mai. Dar această perioadă este condiționată, deoarece condițiile meteorologice din fiecare zonă climatică sunt diferite.

Principala condiție este respectarea regulii, astfel încât solul să se încălzească bine, iar gerurile de noapte să dispară. Deși asterii sunt o plantă rezistentă la îngheț, care poate rezista la temperaturi de până la -4 grade.

Un indicator al pregătirii răsadurilor pentru transplant este apariția a 6-8 plăci de frunze verzi, un sistem de rădăcini bine dezvoltat, iar înălțimea plantei trebuie să fie de cel puțin 8 centimetri..

Procedura de debarcare se efectuează seara, când activitatea solară scade. Solul din paturi trebuie să fie ușor, fertilizat.

Găurile pregătite sunt bine udate, apoi răsadul este așezat, presărat cu sol și stors bine. În continuare, gaura este umplută cu humus, turbă. Răsadurile înalte sunt îngropate mai mult la plantare.

Distanța dintre tufișuri depinde de varietatea de asteri:

 • Subdimensionat - 25cm;
 • Inaltime medie - 30 cm;
 • Inalt - 40 cm.

Îngrijire în aer liber pentru asteri

Îngrijirea florilor este foarte simplă și nu necesită proceduri abstruse.

În ceea ce privește udarea, planta are nevoie de ea cu moderație. Aster nu-i place seceta, poate suferi.

În zilele călduroase, udarea este crescută, dar nu trebuie să umpleți floarea, este mai bine să o adăugați de două ori pe zi: dimineața și seara. Udarea este deosebit de importantă atunci când se formează muguri..

Asterul plantat într-un loc permanent se hrănește după 2 săptămâni. Lăstarii emergenți vorbesc despre o rată normală de supraviețuire. Până la formarea mugurilor, îngrășămintele sunt aplicate pe sol. Pentru 1 m², faceți:

 • Nitrat de amoniu - 1 lingură. l;
 • Sulfat de potasiu - 1 lingură;
 • Suprafosfat - 2 linguri. L.

Când mugurii încep să se deschidă, florile nu sunt hrănite cu sare. Dacă solul grădinii cu flori este foarte sărac, materia organică poate fi folosită ca îngrășământ.

Asterii sunt foarte iubitori de hrănirea foliară și răspund bine la ei. Cel mai bine este să efectuați procedura cu o infuzie de cenușă.

Curățenia solului trebuie respectată pe tot parcursul sezonului. Buruienile care apar sunt îndepărtate imediat. Solul de des este deseori desfacut. Adâncimea maximă este de 5 cm. Mulcirea facilitează îngrijirea solului. În acest scop, folosiți coaja zdrobită, iarba uscată, rumegușul.

Cum să obții astere frumoase tăiate și flori mai mari

Pentru ca asterul tăiat să fie un buchet de tufiș cu un număr mare de inflorescențe, este necesar să înfigeți vârful plantei. Această metodă va stimula creșterea lăstarilor laterali. Deși există varietăți de asteri care se tund singuri.

Pentru a obține o tulpină puternică cu o singură inflorescență mare, pentru aceasta, toate lăstarii laterali trebuie îndepărtați, adică un aster trebuie fixat.

De obicei, copiii vitregi sunt îndepărtați atunci când ating o dimensiune de 3 cm. Trebuie menționat că nu toate soiurile cu creștere mică sunt fixate pentru a nu reduce efectul lor decorativ.

Pe măsură ce cultura crește, copiii vitregi de ordinul 1 încep să apară pe tulpina principală. Numărul lor depinde de caracteristicile varietale ale florii. În funcție de numărul copiilor vitregi, diametrul inflorescenței scade în proporție inversă. Iarba ajută la creșterea mărimii mugurilor.

Îndepărtarea completă a vitregilor de pe tufele înalte poate permite creșterea mugurilor cu un diametru de aproximativ 20 de centimetri. Aceste soiuri includ Bullfighting, Valkyrie, Matador.

Dar pentru soiuri precum Classic, Serenade, îndepărtarea copiilor vitregi de ordinul 1 este contraindicată: inflorescențele nu vor crește în dimensiune, iar decorativitatea se va pierde.

Cum poți prelungi înflorirea astrelor

Pentru a prelungi perioada de înflorire a asterilor, este necesar să tăiați periodic inflorescențele decolorate. Datorită acestui fapt, planta va economisi puterea și nutrienții care ar merge la maturarea semințelor..

Și pentru a prelungi înflorirea asterilor toamna, este necesar să săpăm cele mai bune exemplare ale plantei împreună cu o cheagă de pământ și să le plantăm în ghivece. Acasă, pe un balcon vitrat sau pe un prag de fereastră ușor, asterele vor înflori încă 2-3 săptămâni.

Posibile probleme cu răsadurile aster și soluția lor

Cel mai mare pericol pentru răsaduri este riscul de rănire a piciorului negru. Previcur sau soluția de cenușă va ajuta la prevenirea bolii. Dezvoltarea bolii se datorează acoperirii în timpul udării, plantarea prea densă.

Cu apă stagnantă în sol, rădăcinile aster nu primesc aerul necesar. Drept urmare, fotosinteza și dezvoltarea plantelor sunt suspendate..

Se întâmplă ca plantele să moară, să crească slab sau să nu încolțească deloc. Semințele de calitate slabă pot fi problema, de aceea este recomandată re-însămânțarea. Înmuiați semințele în suc de aloe, schimbați solul.

Împotriva fusariumului, care afectează adesea asterii, există un agent profilactic de încredere - nu trebuie fertilizate cu gunoi de grajd.

Inflorescențele incomplete se formează pe plantele afectate de afide sau acarieni.

Asteri - în creștere de la semănat la înflorire - video

Asterii vor decora orice pat de flori cu înflorirea lor. Plantând o varietate de soiuri în înălțime, puteți crea adevărate capodopere colorate cu mai multe niveluri în grădină. Iar în zilele gri de toamnă, planta se va încânta cu florile sale strălucitoare, asemănătoare stelelor.

Tot ce trebuie să știți despre creșterea asterilor prin răsaduri

Denumire internațională:

Sinonime:

Complexitate:
Ciclul de dezvoltare:
Mod lumină:
Mod de udare:
Temperatura:
Pamantul:
Caracteristica cheie:

Culoarea frunzelor

Culoarea mugurii

Dimensiunea florilor

Domeniu:
Britanie:
Departament:
Clasă:
Ordin:
Familie:
Gen:

Asterii sunt flori minunate, harbingeri și decorarea principală a toamnei. Grădinile și parcurile sunt decorate cu stele strălucitoare înainte de prima zăpadă. Asterele sunt adesea cultivate comercial, floarea arată excelent într-un grup și completează orice buchet.

Pentru a crește singură o plantă puternică, înfloritoare din abundență, trebuie să ai cunoștințe de bază și să folosești metoda de răsad. Astra este foarte veselă și cu abordarea corectă nu va provoca probleme.

Caracteristicile plantelor

Asterii sunt flori minunate de toamna. Numele lor vine de la grecul „Steaua”. Inflorescențe strălucitoare ale acestei flori, precum licăriri multicolore, orbesc în patul de flori. Sunt iubiți de grădinari și, de asemenea, această floare are valoare comercială și este plantată cu succes pentru tăiere..

Răsadurile se deschid. Fotografia este folosită ca ilustrație. Sursa: Yandex.Fotografii

De la jumătatea lunii august până la sfârșitul toamnei, tăiați aster-urile în vitrinele florilor și decorațiunile florale. Genul acestei culturi are peste 500 de soiuri, dar toate sunt împărțite în grupuri în funcție de tipul și forma florii..

Tipuri populare

 • Alpin. Acestea sunt margaretele noastre preferate de alb, albastru, liliac sau roz, cu un centru galben strălucitor de petale tubulare. Un tufiș de până la jumătate de metru cu pedunculi singuri înălțime de 25-35 de centimetri, înflorește din mai până la sfârșitul lunii iunie, există hibrizi cu înflorire mai lungă. Majoritatea plantelor sunt perene.
 • Italiană. Arbusti de până la 60 de centimetri cu inflorescențe de 3-6 bucăți, inflorescențe de culoare lila, roz sau violet cu un mijloc mare, galben, acoperă complet tufișul și înflorește din iulie până în septembrie.
 • Clean gro. Arbustul nu depășește 40 de centimetri cu numeroase inflorescențe mici, cu frunze mari, galbene de mijloc și rare, precum galbenele, de la albastru-lila până la lila-roz. peren.
 • American (Noua Anglie). Plante foarte înalte de până la 2 metri cu numeroase inflorescențe paniculare de diferite culori, cu excepția celor galbene. Centrul inflorescenței este format din petale scurte galbene tubulare. Această specie are, de asemenea, inflorescențe dense, sferice și flori de dimensiuni medii similare cu mușețelul. Înflorește septembrie-octombrie.
 • Virginskaya. Un tufiș, cu o înălțime de până la 1,5 metri, are o formă piramidală din spate, cu inflorescențe abundente de până la 200 de coșuri cu un diametru de 2-3 centimetri de culoare albastru, albastru, lila sau violet. Perenă, înflorește în septembrie.
Primele lăstari de răsaduri de asteri. Fotografia este folosită ca ilustrație. Sursa: Yandex.Fotografii

După structura florii

 • Stuf. Cele mai comune soiuri de bujor și crizantemă. Ele sunt împărțite în 6 tipuri: ac, ondulat, rază, dale, emisferice și sferice.
 • Tubular. Flori dens, dublu sau rotunde, foarte decorative, cu petale răsucite în mai multe tuburi.
 • Tranzitoriu. Flori cu petale tubulare mărginite de ligulate, o specie relativ nouă, încă rară. Împărțit în inflorescențe simple, semi-duble și coronale.

Data semănatului

Această plantă are 3 tipuri de semănat:

 1. Prin metoda semințelor din toamnă.
 2. Prin metoda semințelor la mijlocul lunii mai, de preferință sub seră.
 3. Mod de însămânțare.

Aster este o plantă destul de stabilă și viguroasă, dar în primele etape ale sezonului de creștere, lăstarii tineri sunt sensibili la boli fungice și, datorită stratului subțire de semințe, atunci când sunt semănate în sol deschis, are o capacitate de germinare scăzută. Prin urmare, este adesea cultivat în răsaduri..

Asterurile pentru răsaduri sunt semănate de la mijlocul lunii martie până la începutul lunii aprilie, răsadul germinează într-o săptămână și până la sfârșitul lunii mai răsadul este pregătit pentru plantare în pământ.

Sfaturi de plantare a semințelor

Aster se teme foarte mult de ciuperci și mucegai, de aceea este foarte important să dezinfectați solul înainte de a semăna semințe, îl puteți vărsa abundent cu o soluție ușoară de permanganat de potasiu, fungicide, încălziți o oră în cuptor la 180 ° C sau stați timp de zece minute în cuptorul cu microunde. Nu este indicat să procesați singuri semințele, au un perete de protecție foarte subțire și, după ce au fost tratate cu otravă, mor în sine.

Răsadurile sunt luminate pe fereastră. Fotografia este folosită ca ilustrație. Sursa: Yandex.Fotografii

Solul trebuie să fie mediu acid și foarte liber. Sfaturi, folosiți vermiculitul în amestec, reglează bine umiditatea și împiedică dezvoltarea ciupercilor. Poate fi compus 50% turbă, 25% sol de grădină, 15% humus, 10% nisip și 5% vermiculită.

Răsadurile sunt însămânțate în sere mici (ventilate zilnic), stropite cu un strat de centimetru de sol și așezate la lumină la 18-20 ° C, germenii apar după 5-7 zile, după care temperatura este scăzută cu 3 ° C, iluminatul este intens timp de 12 ore.

Important! Nu este necesară creșterea temperaturii, este într-un mediu răcoros că răsadurile sunt mai puțin sensibile la boli fungice, deși întârzie cu 5 zile la dezvoltare.

Cum să crești acasă?

În fazele incipiente, este deosebit de important să nu revărsăm răsadul. Astra crește bine la o vârstă înaintată, este puțin sensibilă la boli și salturi de temperatură, însă primele luni de dezvoltare necesită îngrijire atentă.

Este important să monitorizați conținutul de umiditate atât al solului, cât și al aerului, pentru a evita curenții de aer rece și temperaturile ridicate. Cele mai importante sunt 2 etape:

Nimic complicat, dar merită luat în considerare cu atenție.

Udare și hrănire

Cea mai importantă etapă, principalul lucru este să nu inundați răsadurile și să nu provocați infecții fungice. Prima săptămână după germinare, răsadurile sunt pulverizate în fiecare altă zi cu o sticlă de pulverizare, a doua - după 2 zile, a treia - de 2 ori pe săptămână deja prin udare dintr-o seringă, apoi udare completă o dată. Mulți grădinari răsad apă de la o lună numai după frunzele ușor înecate.

Răsaduri sănătoase și puternice de asteri. Fotografia este folosită ca ilustrație. Sursa: Yandex.Fotografii

Primul pansament depinde de timpul planificat de cules, dacă lăstarii sunt foarte frecventi și trebuie scufundați devreme, atunci este mai bine să adăugați îngrășăminte minerale uscate în sol.

Și dacă pick-ul întârzie, atunci îl hrănim cu o soluție cu un complex mineral complet sub rădăcină timp de 3 săptămâni. Data viitoare ne hrănim cu o săptămână înainte de plantare în pământ cu compuși de azot cu potasiu și fosfor. Deja în patul de flori, răsadul îi place foarte mult să se sărbătorească cu o soluție de gunoi de grajd ars, mulți grădinari consideră acesta principalul secret al unui aster puternic.

Cules de puieți

Oricât de puternică este o plantă, culesul este întotdeauna stres. Aster are rădăcini subțiri, foarte ramificate și este foarte ușor de deteriorat. Adesea încearcă să crească această cultură fără a culege. Un lăstar tânăr se dezvoltă rapid și deja la sfârșitul a 3 săptămâni formează 2 frunze adevărate, cu semănat dens, răsadurile încep deja să fie plantate.

Recipientul cu răsadurile este turnat din abundență cu apă, iar plantele individuale sunt foarte atent separate cu o spatulă în formă de furculiță. Transplantat într-un recipient cu un diametru de 5 centimetri și același sol ca la semănatul semințelor, adâncind încolțitul în frunze de cotiledon.

După cules, răsadurile sunt udate cu apă cu preparate formatoare de rădăcini. Cel mai ideal moment pentru o culegere este 4-5 săptămâni de dezvoltare a răsadului cu 3 frunze adevărate.

Când și cum să plantezi în pământ deschis?

Astra este fotofilă și necesită zone luminoase bine luminate. Tolerează căldura cu demnitate cu udarea necesară. Solul trebuie să fie liber și ușor amestecat cu cenușă.

Astere plantate în casete. Fotografia este folosită ca ilustrație. Sursa: Yandex.Fotografii

Răsadurile sunt plantate în găuri la o distanță de 15 centimetri, subdimensionate - 10 centimetri, cu plantare mai frecventă, tufișurile adulte au puțin loc pentru dezvoltare. Răsadurile sunt plantate la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, după formarea a 5-6 frunze adevărate.

Răsadurile mai mature înflorește mai puțin abundent. După plantare, este necesar să slăbiți periodic culoarul, în special după ploi.

Ca referință rapidă. Asterele anuale sunt adesea plantate de semințe toamna. Paturile de flori planificate sunt pregătite în avans, fertilizate și dezlipite, iar odată cu primul îngheț, semințele sunt semănate în găuri la 3 centimetri adâncime, stropite cu încă 3 centimetri deasupra nivelului solului și izolate abundent cu rumeguș, este important ca locul să nu inunde primăvara..

Asterii plantați în toamnă sunt mai puternici, tolerează bine bolile și înfloresc cu 2 săptămâni mai devreme, dar au o germinare precară, nu toate semințele sunt capabile să se suprapună.

Nuanțele creșterii: boli și tratament

Fusarium este cea mai frecventă boală a asterilor, de regulă, soiurile anuale sunt bolnave. Acesta este un tip de ciupercă care trăiește în pământ ani de zile cu umiditate ridicată a solului și temperaturi ridicate începe să se dezvolte și să pătrundă activ prin canalele conductoare ale tulpinii, blocându-le și afectând anumite părți ale tufișului..

Pe tulpina din zona rădăcinii se formează pete negre alungite, frunzele se îngălbenesc, apoi se ondulează și se ofilesc complet, ca întreaga tufă.

Tratament. Întrucât miceliul se dezvoltă numai în solul acid, este necesar să scadă aciditatea solului la neutru. Cel mai simplu mod este să folosiți var (50 de grame pe metru pătrat de sol) diluat în apă sau sifon slab (100 de grame pe metru pătrat) sau apă infuzată cu cenușă. Planta poate fi tratată cu o soluție de bază conform instrucțiunilor. Și distruge transportatorul principal - afidele.

Procesul plantării asterilor alpini. Fotografia este folosită ca ilustrație. Sursa: Yandex.Fotografii

Referinţă! Principalii distribuitori ai afidelor consumatoare din zonă sunt furnicile. Au o anumită simbioză, furnicile transportă afide în zone noi, pentru care se hrănesc cu secrețiile sale dulci.

Boala mozaică (icter). Acest virus este purtat de cicatrici și afide. Mai întâi se formează dungi galbene pe frunze, iar apoi se instalează cloroza, mugurii devin verzi și tufișul nu mai crește.

Tratament. Distrugerea vectorilor. Tratarea plantelor cu Aktelik sau Peritrum. Puteți prepara singur o infuzie medicinală din gălbenele, luați 0,5 kilograme de iarbă uscată și fierbeți timp de două ore în 6 litri de apă cu adăugarea a 120 de grame de săpun de rufe. Tufele deja infectate trebuie să fie arse.

Rugina asterilor. Această ciupercă trăiește în principal pe ace de pin și se poate răspândi în asteri. Simptome: pe partea inferioară a frunzei se formează umflături umplute cu spori rugini, pe măsură ce sporii se dezvoltă și se răspândesc, tufișul moare.

Tratament. Este indicat să plantați asteri la cel puțin 400 de metri de pini. Tufele afectate sunt tratate cu o soluție de 1% lichid de Bordeaux la fiecare 10 zile.

Video util

Vă recomandăm să vizionați un videoclip interesant despre cum să crească răsaduri aster, fără a alege:

Asterele sunt flori frumoase de toamnă, încântă ochiul cu culori strălucitoare până la prima zăpadă, iar după ce au fost tăiate stau într-o vază mult timp, decorează casa. Este destul de simplu să crești această frumusețe motley într-un mod săditor, este important să țineți cont de etapele principale ale plantării și îngrijirea răsadurilor delicate. Cu aceste informații, chiar și un grădinar începător va face față sarcinii..

Nu uitați să împărtășiți materiale pe rețelele de socializare, lăsați comentarii!

Evaluează articolul, împărtășește material cu prietenii de pe rețelele de socializare și, de asemenea, exprimă-ți părerea în discuția de mai jos!

Aster floare: plantare și îngrijire în câmp deschis

Aster este o floare frumoasă și parfumată. Este un simbol al eleganței și al modestiei. Datorită aspectului său neobișnuit, asemănător cu o stea, istoria plantei este înconjurată de legende. Acum au fost crescute peste 500 de soiuri de toate tipurile de nuanțe ale acestei flori încântătoare. Iar vitalitatea ridicată permite tuturor să crească asteri în grădina lor. Cum se face acest lucru - citiți articolul.

Cum și când să plantăm asteri?

Aster este o plantă Compositae adusă în Europa din China în urmă cu câteva secole. Tradus din latină, numele florii este tradus prin „stea”. Aici crescătorii îl cultivă, dezvoltând noi soiuri de o frumusețe izbitoare. Astăzi, asterii pot fi de orice culoare, dimensiune și formă..

Asterele mari și înalte sunt cultivate pentru tăiere: astfel de buchete sunt fără pretenție și stau într-o vază mult timp. Și soiurile subdimensionate sunt folosite pentru decorarea paturilor de flori și a teraselor. Floarea este propagată de semințe. Există plante anuale și perene. Merită luat în considerare pentru cei care intenționează să crească asteri - cultivarea se realizează în două moduri:

Semănați asteri cu înflorire timpurie direct în pământ în primele zile de primăvară - apoi la sfârșitul lunii iunie veți putea admira florile incomparabile. Și dacă vrei să te bucuri de înflorire până la jumătatea toamnei, alege soiuri târzii, care sunt plantate în mai. Temperatura medie zilnică admisă este de +10 ° С.

Puteți semăna flori și în octombrie - noiembrie. Odată cu sosirea zilelor călduroase, acestea vor crește rapid, dar va trebui să fie subțiri..

Amintiți-vă că asterele perene ne-răsaduri vor înflori mai târziu. Atunci când intenționați să semeni aster pentru răsaduri, aveți grijă atunci când alegeți semințe: sunt de scurtă durată, după 1,5-2 ani de păstrare, germinarea scade.

Plantarea asterilor pentru răsaduri se efectuează în ordinea următoare:

 • Lăsați semințele învelite într-o cârpă umedă cu 7 zile înainte de semănatul prevăzut.
 • După 10 ore, îndepărtați excesul de umiditate și trimiteți sămânța într-o cameră caldă pentru germinare ulterioară.
 • Când semințele eclozează, pregătește solul. Alegeți un sol ușor și fertil, pre-udat cu o soluție fungicidă.
 • Semănați semințele pe rând, în caneluri cu adâncimea de până la 3 cm. Dacă sunt așezate mai adânc, vor ecloza mult timp. Presărați semințele cu pământ.
 • Când apar lăstari, așteptați să apară 2 frunze adevărate, apoi să subțiați răsadurile. Distanța dintre cele două plante este de aproximativ 15 cm.
 • Răsadurile în exces pot fi plantate separat - dacă o faci imediat, asterii vor lua rădăcină bine.

Dacă scufundați răsaduri, plantați-le în pământ după ce ați hrănit cu îngrășăminte complexe și cenușă. Acum rămâne să irigăm în timp util și să așteptăm până când fiecare răsad ajunge la 10 cm înălțime.

Temperați plantele puțin înainte de plantare în patul de flori. Pentru a face acest lucru, lăsați răsadurile afară câteva zile înainte de transplantare, evitând lumina directă a soarelui pe frunze..

Este optim să plantați răsaduri la sfârșitul primăverii, când există deja cel puțin 7 frunze pe fiecare răsad. Asterul peren nu se teme de îngheț, dar este indicat să plantați răsaduri în zone însorite, bine drenate, fertilizate cu superfosfat. Cel mai bun predecesor - calendula officinalis.

Plantează răsadurile în sol dezlipit și umed la o distanță de 15-20 cm (în funcție de soi). Lățimea dintre brazde ar trebui să fie de cel puțin 0,5 m. După plantare, udarea asterilor nu este necesară, dar este necesară stropirea cu sol uscat. După câteva zile, fertilizați plantele plantate cu fertilizare cu azot pentru o supraviețuire mai bună..

Grija pentru asteri după aterizare

Indiferent dacă alegeți o plantă anuală sau astere perene, acestea au nevoie de întreținere ușoară. În primul rând, nu uitați să slăbiți pământul până la o adâncime de 4 cm și buruieni, îndepărtând buruienile.

Până la începerea ramificării, îmbrăcați fiecare aster, imersând tulpina de 7 cm în pământ pentru a consolida și a înrădăcina rizomul. Nu uitați să udati la timp: lipsa apei dăunează plantelor, încetinind creșterea acestora, făcând ca florile să fie mai puțin pline și mai frumoase. Pe vreme caldă, udați asterii din abundență și după ce solul se usucă, asigurați-vă că îl slăbiți.

Plantele sunt sensibile la diferite hrăniri. Ar trebui să existe cel puțin trei dintre ele pe sezon. Fertilizați asterul cu sare de sare la 7 zile de la plantare. Așteptați ca primii muguri să apară și să re-fertilizați (în aceeași proporție, superfosfat și sulfat de potasiu). Hrănește plantele a treia oară la începutul înfloririi.

Îndepărtați mugurii uscați în timp util, pentru a nu scoate o rezistență suplimentară din plantă.

Asterii au dușmanii lor. Cel mai adesea, florile suferă de următoarele boli:

Una dintre principalele boli care afectează florile adulte este fusariumul. Planta începe să se îngălbenesc, să se înroșească și să moară. Nu există nicio modalitate de a învinge boala, așa că ar trebui să observați rotația culturilor și să nu plantați un aster într-un singur loc timp de câțiva ani la rând. Astra este bolnavă? Scoateți-l imediat din grădină și ardeți-l.

Se manifestă prin înnegrirea trunchiului de răsad și degradarea gulerului rădăcinii. Cel mai adesea apare în solurile acide. Plantele afectate trebuie tratate prin stropirea nisipului pe sol. În caz de daune severe, este mai bine să eliminați florile din grădină și să tratați pământul cu permanganat de potasiu.

Boala se manifestă prin apariția bulgărelor în partea de jos a frunzei, după care planta începe să se ofileze și să se usuce. Pentru a evita astfel de necazuri, plantați asters departe de conifere, pentru prevenire, pulverizați cu o soluție slabă de lichid Bordeaux.

Următoarele insecte dăunează, de asemenea, asterilor: bug-uri de pajiști, perne de urechi, bâlci. Pentru prevenire, se recomandă să săpați cu atenție pământul toamna, să îndepărtați plantele decolorate din paturi și să le ardeți astfel încât sporii bolii și ouăle dăunătorilor de insecte să moară.

Când asters-ul anual a înflorit și inflorescențele strălucitoare s-au întunecat, colectați semințele, puneți-le în hârtie și uscați-le. După îngheț, este optim să le plantezi într-o altă secțiune a patului de flori. Astfel de culturi se pot face în decembrie..

Dacă asters perene cresc în grădina ta, trebuie să fie săpate și plantate toamna, împărțind tufișul. Este indicat să acoperiți plantele plantate cu turbă sau frunze uscate. De asemenea, puteți acoperi asteri adulți, după ce anterior a tăiat tulpina la jumătate. Primăvara, nu uita să iei jos adăpostul, astfel încât florile să înceapă să crească activ și rapid te rog cu inflorescențe frumoase.

Acum știți cum să crească răsaduri, să le plantați în pământ și să aveți grijă de asteri aromatizați și parfumați. Urmați sfaturile de mai sus și primiți un răsplătit frumos cu flori cu stele ca recompensă!

Sfaturi pentru plantarea răsadurilor de asters în 2020

Plantarea corectă de asters pentru răsaduri din semințe în 2020 pentru majoritatea regiunilor va începe în următoarele zile. La urma urmei, predicatorii prevăd un început timpuriu de primăvară. În consecință, plantarea răsadurilor pregătite în pământ va deveni posibilă în fazele incipiente..

Cum să crești răsaduri aster și să obții material de plantare de înaltă calitate pentru decorarea parcelei tale personale? Ce trucuri și subtilități ale tehnologiei agricole există? Cum să alegi soiurile și semințele potrivite? În ce sol este mai bine să semeni? Veți găsi răspunsuri la aceste și multe alte întrebări în materialul propus. Ei bine, cei care au citit până la sfârșit vor avea o surpriză - un sfat care va provoca invidia tuturor vecinilor.

Răsadurile Aster din semințe sunt de obicei gata pentru plantare în pământ la 70 de zile de la apariția lăstarilor în masă. Este această perioadă care trebuie luată pentru calcularea timpului de aterizare aproximativ. Ce altceva este important de știut înainte de a crește răsaduri aster? Este vorba despre soiuri existente, rezistență la condiții nefavorabile de creștere, modalități de combatere a posibilelor boli.

Asta nu înseamnă că totul este foarte simplu, dar nu există un proces deosebit de complicat în proces, așa că uitați-vă la fotografia cu răsaduri aster de înaltă calitate, inspirați-vă și treceți la treabă:

Ce lună să semeni?

Momentul în activitatea unui agronom este de o importanță extremă. Ești puțin și este prea târziu, te grăbești și răsadurile se întind. Florile Aster sunt împărțite în tipuri și soiuri, inclusiv maturitatea timpurie. Vom vorbi despre asta puțin mai târziu. Dar întotdeauna să ia în considerare timpul de înflorire.

Când să plantăm asters pentru răsaduri în 2020: în februarie, martie, aprilie sau mai? Răspunsul la această întrebare depinde de regiunea viitoarei culturi de câmp deschis..

Iată timpul aproximativ de plantare pentru asters pentru răsaduri:

 • Ural și Siberia - de la începutul lunii martie până la 10 aprilie;
 • Extremul Orient - de la 15 martie la 30 aprilie;
 • Regiunea Moscova și Regiunea Non Chernozem - între 25 martie și 25 aprilie;
 • Teritoriul Krasnodar, Kuban, Volgograd - între 10 februarie și 20 martie.

Rețineți că decizia în care lună de semănat asters pentru răsaduri depinde și de capacitățile personale. Dacă există un fitolamp cu putere suficientă și poate fi asigurată temperatura optimă de creștere, atunci semănați cel puțin în februarie. Cu cât plantarea se face mai repede, cu atât mai rapid veți obține tufișuri de înflorire. Dar timpul optim este încă în martie, când orele de vară încep să crească constant, se stabilesc temperaturi medii zilnice pozitive..

În aprilie, se recomandă efectuarea de însămânțări pentru răsaduri în serele încălzite pentru vânzarea ulterioară a răsadurilor. Această floare este la cerere bună printre grădinari și grădinari. Este profitabil să-l crezi la vânzare atât în ​​stadiul de răsad, cât și în stadiul de înflorire. Dar vom vorbi despre asta puțin mai târziu..

În tabelul de mai jos puteți vedea când să semănați asters pentru răsaduri în 2020, conform calendarului lunar:

MartieAprilieMai
semănat răsaduri1, 2, 4-8, 26, 28, 311-4, 24, 25, 27-301-6, 24-31
alege12-14, 16-19, 22-2313-15, 18-201,2, 4-6, 25-29, 31
hrănire12-14, 16-19, 22-231, 2, 24, 25, 27, 284-6, 21.24
aterizarea în pământ27-3025-29

Pe o pagină specială puteți vedea calendarul lunar complet al grădinarilor.

Alegerea soiurilor potrivite

Cei mai mulți floriști începători sunt dezamăgiți de rezultatele muncii lor datorită alegerii greșite a materialului de plantare. Am vrut să obțin unul, dar ceva complet diferit a crescut. Prin urmare, trebuie să începeți orice plantare cu planificarea și achiziționarea acelor soiuri care vă vor permite să transpuneți toate ideile în practică..

Asterul peren este noul belgian (înflorește toamna târziu) și alpin - tip mușețel, înflorește primăvara devreme. Soiurile anuale diferă în diferite grade de dubleitate a mugurilor, dimensiuni modeste sau luxoase ale inflorescențelor, bogăția nuanțelor.

Symphyotrichum dumosum este un soi de pitici sau arbusti. Se folosește pentru decorarea bordurilor, căilor, marginilor paturilor de flori. Are o culoare de petale albastre. Ușor mai înalt (30 cm) Alpine aster. Are o culoare lila de petale.

Printre speciile anuale, Callistephus chinensis, un aster chinez de tip pompom, are o statură scurtă. Are inflorescențe duble dense de diferite nuanțe. Înălțimea maximă a tufișului ajunge la 40 cm. Este adecvată și pentru tăiere, folosită în aranjamentele de flori de vară și toamnă..

Nude, lanceolate, basarabene, tătare și multe alte tipuri de cultură a florilor vor găsi un loc demn în grădină. Dar grădinarii preferă să crească așa-numitele soiuri de buchet într-un mod răsad. Acestea sunt asteri de bujor și ac. Au o valoare estetică ridicată și pot fi vândute cu succes înainte de 1 septembrie.

Este posibil să crească asteri fără răsaduri?

Asterii fără răsaduri pot fi cultivate doar dacă este o cultură perenă. În acest caz, însămânțarea semințelor se efectuează la începutul lunii martie pe câmp deschis. În primul an, cultura câștigă masă vegetativă și pune muguri de flori. Și în al doilea an, începe deja înflorirea activă.

Atunci când sunt cultivate fără puieți capabili de soiuri anuale, nu va fi posibilă obținerea înfloririi, deoarece această cultură are o perioadă lungă de dezvoltare vegetativă. Din momentul germinării până la începutul depunerii mugurilor de flori, trec cel puțin 70 de zile. În acest moment răsadurile sunt plantate în pământ deschis. Are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a se aclimata. Apoi începe creșterea pedunculilor și a deschiderii mugurilor. Aceasta durează aproximativ 30 de zile. La fel faceți și matematica. Dacă semănatul semințelor în aer liber la mijlocul lunii mai. Se vor ridica până la sfârșitul lunii mai, iar la mijlocul lunii august va începe depunerea mugurilor de flori. Să omitem aclimatizarea - nu este nevoie. Dar primii muguri vor apărea abia la sfârșitul lunii septembrie. În multe regiuni ale țării noastre, în acest moment, sunt deja înghețate. Prin urmare, înflorirea nu poate aștepta.

Cum să plantezi corect?

Înainte de a planta asters pentru răsaduri, trebuie să pregătiți serios. Această etapă include:

 • selectarea unui recipient pentru însămânțare;
 • Pregătirea solului pentru răsaduri aster;
 • tratamentul semințelor.

Este posibil să efectuați toate aceste activități corect dacă urmați anumite trucuri și secrete. Pentru început, răsadurile asterice acasă suferă adesea de condiții de creștere create necorespunzător. O temperatură prea ridicată provoacă boli ale picioarelor negre. Acestea sunt infecții fungice care pot fi prevenite prin tratarea adecvată a solului și a materialului de plantare.

Ce ar trebui făcut? Mai întâi, amestecați solul pentru semănat cu vermiculitul și perlitul, vărsându-l cu apă clocotită cu adaos de Fitosporină. Al doilea este să dezinfectăm semințele. Acest lucru se poate face în mai multe moduri:

 • se înmoaie în 0,05% soluție de clorhexidină (vândută într-o farmacie fără prescripție medicală) timp de 30-40 minute, urmată de clătirea cu apă caldă fiartă;
 • scufundați timp de 2 ore într-o soluție de "Fitosporin-M" (1/2 linguriță de medicament în 1/2 cană de apă caldă);
 • Diluează „Maxim” conform instrucțiunilor și prelucrează materialul de plantare;
 • soluție roz de permanganat de potasiu;
 • Peroxid de hidrogen 3% - se înmoaie nu mai mult de 15 minute.

Puteți utiliza astfel de fungicide precum "Klad", "Baktofit", "Topaz", "Fitolavin" etc. În plus, pentru a accelera apariția răsadurilor, semințele pot fi tratate cu preparate precum Energen, HB-101, acid succinic, acid boric, Epin-Extra sau Zircon. Acestea accelerează germinarea și cresc rata de germinare..

Într-un articol special sunt prezentate o cantitate mare de informații despre înmuierea semințelor dinainte de însămânțare.

Semănat subtilitățile

Există anumite subtilități de semănat semințe aster pentru răsaduri. Îmi plac răsadurile aster din melc și fac însămânțarea nu exact așa cum fac alți grădinari. Gătesc melcul în mod standard. Căptușeală, hârtie igienică și un strat subțire de grund. Am întins semințele pregătite pe ea, o umezesc din abundență dintr-o sticlă pulverizată și am acoperit cu o pungă de plastic. În această stare, ei sunt trimiși într-un loc cald și luminos. După 5 - 7 zile, începe scuiparea semințelor. Și abia după aceea fac rost de melc. Expunerea la lumină, căldură și un mediu umed activează vitalitatea semințelor. Germinarea accelerează și crește de aproape 2 ori.

Cu toate acestea, într-un recipient standard, însămânțarea poate fi efectuată în același mod..

Recipientul este umplut cu sol pregătit, care ar trebui să fie ușor compactat. Semințele de aster sunt răspândite pe suprafață. Nu trebuie să stropiți cu pământ. Pur și simplu umeziti liberal cu apa dintr-o sticlă pulverizată și acoperiți cu un capac sau un pahar. Loc într-un loc cald, luminos.

Câte zile răsar semințe aster pentru răsaduri? Răspunsul la această întrebare depinde de o serie de circumstanțe. Cel mai important este respectarea tuturor regulilor tehnologiei agricole. Selectarea materialului de plantare proaspăt garantează o germinare ridicată. Semințele din al doilea an pot pierde deja capacitatea de a germina. În acest caz, nu veți mai aștepta lăstarii..

De obicei, răsadurile apar la 10 - 12 zile de la însămânțare. Rar, această perioadă se întinde până la 3 săptămâni..

Cules de răsaduri

Culesul aster pentru răsaduri în recipiente separate se realizează în faza dezvoltării a două frunze adevărate. În acest moment, trebuie să transplantați în cupe de până la 100 ml. Nu merită să luați mai multe containere, deoarece cultura este foarte dificil să construiți sistemul root. Cu o cantitate mare de teren, există o mare probabilitate de a dezvolta putregaiul și acidifierea solului.

Înainte de scufundare, trebuie să udați abundent solul. Folosiți o linguriță pentru a scoate sistemul de rădăcină al răsadului. Încercați să nu-l deteriorați, deoarece asterul este foarte sensibil la transplanturi și scufundări. Umpleți cuștile cu sol. Nu uitați de găurile de scurgere. Orice stagnare a lichidului atrage încetinirea creșterii răsadului. Aceste flori nu le place solul acid. Asigurați-vă că adăugați faină de dolomit sau o cantitate suficientă de cenușă de lemn pe sol.

La scufundare, adânciți-vă până la frunzele de cotiledon. După plantare, apă și loc într-o mini-seră sau pungă de plastic timp de 3 - 54 de zile pentru o supraviețuire mai bună.

Notă! Dacă prindeți miezul central al sistemului rădăcină în timpul culegerii, acesta va începe să crească rapid, ceea ce va accelera dezvoltarea răsadului și va asigura o înflorire luxuriantă pe câmpul deschis.

Reguli de cultivare

Există anumite reguli pentru cultivarea răsadurilor aster din semințe acasă - dacă urmați aceste sfaturi din partea agronomilor, puteți obține material de plantare de înaltă calitate pentru parcela personală.

Ce puncte trebuie să acordați atenție:

 1. temperatura - în timpul germinării, ar trebui să fie ridicată (aproximativ 25 ° C), iar după apariția răsadurilor să fie moderată (18 - 20 ° C), dacă răsadurile încep să se întindă, atunci coborâți temperatura la + 16 ° C;
 2. nu puteți ține răsadurile în mod constant sub film - asta provoacă dezvoltarea putregaiului;
 3. nu permiteți creșterea răsadului - se poate dezvolta un picior negru;
 4. perioada de iluminare pe zi ar trebui să fie de 12 ore, dacă ziua este mai scurtă, atunci folosiți fitolampe;
 5. merită să udăm răsaduri aster pe măsură ce solul se usucă, dar nu-l lăsați să se usuce, folosiți doar apă caldă fiartă;
 6. aplicați suplimente minerale la 2 săptămâni de la selecție la intervale de 1 dată în 7 zile (evitați utilizarea complexelor cu un procent ridicat de azot).

Dacă apar semne de putrefacție a gulerului rădăcinii (picior negru), toate răsadurile moarte trebuie îndepărtate. Apoi, vărsăm pământul cu soluție Fitosporin-M. Presărați deasupra un strat de 3-4 mm de cenușă de lemn cernut.

Aterizare în pământ

În sfârșit, vine momentul în care puteți planta răsaduri aster pe pământ deschis. Înainte de acest moment, este necesar să se efectueze măsuri pregătitoare pentru câteva zile. Răsadurile trebuie să se adapteze la noile condiții. Prin urmare, în fiecare zi, cu 2 săptămâni înainte de plantare, ar trebui să începeți să scoateți tăvile cu răsaduri în aer liber. Ele trebuie să fie în aceleași condiții ca în viitor, pe teren.

În prima zi, întărirea trebuie efectuată timp de 15 minute, în a doua, dublă de această dată. Și așa în fiecare zi. Nu rata zilele, chiar dacă afară este frig sau înnorat. După adaptarea completă, puteți ateriza.

Răsadurile Aster sunt plantate la o distanță de 40 - 70 cm unul de celălalt. Cu cât tulpina viitoarei flori este mai mare, cu atât distanța dintre tufișuri este mai mare. Sapa ceapa. În acest caz se introduc excremente de păsări uscate, superfosfat și potasiu conform unei cutii de chibrituri. Îngrășământul este amestecat cu solul și răsadul este așezat acolo. Acoperiți ușor sistemul de rădăcini cu pământ și apă.

Secretul promis, datorită căruia vecinii dvs. de pe site se vor strecura cu invidie, uitându-se la tufele de aster luxoase. Nu uitați că aceste flori nu pot tolera gunoi de grajd proaspăt, dar au nevoie de mult potasiu și fosfor. Prin urmare, înainte de plantare, trebuie să fie îngropate 2 piei de banană și 1 cap de hering în fiecare gaură. Iar culorile tale vor fi de neegalat.

Ei bine, uitați-vă la video cum sunt plantate asteri pentru răsaduri acasă:

Top