Categorie

1 Ierburi
Varză albă: creșterea răsadurilor din semințe
2 Bonsai
Favoritele mele sunt rodiile.
3 Ierburi
Plantarea și creșterea fizalisului în câmp deschis, descrierea soiurilor și îngrijirea plantei
4 Bonsai
Stropirea pomilor fructiferi primăvara: preparate, cronometrare

Image
Principal // Ierburi

Plantarea semințelor de piper în tablete de turbă: cum să plantăm răsaduri în mod corect


Tabletele de turbă sunt o invenție foarte utilă care vă permite să reduceți probabilitatea situațiilor stresante la răsaduri atunci când sunt transplantate în alte recipiente sau într-un pat de grădină. Sunt deosebit de buni atunci când cresc acele culturi care răspund dureros la deteriorarea sistemului rădăcină. Acestea includ ardeii dulci. Asta nu înseamnă că tabletele rezolvă toate problemele, dar ajută semnificativ la cultivarea acestei legume capricioase..

Ce sunt comprimatele de turbă

Extern, tabletele de turbă sunt obiecte sub formă de șaibă cu o grosime de un centimetru și un diametru de 2–7 cm și se realizează prin presarea din diferite tipuri de turbă cu adăugarea de nutrienți și alte componente care facilitează creșterea puieților. Turba în sine este un substrat complet favorabil creșterii majorității culturilor, dar atunci când se fabrică tablete se îmbogățește și cu microelemente, sunt introduși aditivi antibacterieni și deseori stimulanți pentru creștere.

Uneori, o parte din turbă este înlocuită cu fibra de nucă de cocos: nu ar trebui să luați astfel de opțiuni pentru comprimatele cu piper.

Majoritatea producătorilor plasează comprimatele într-o plasă specială din filament natural sau sintetic (sau chiar din hârtie) sau o coajă semi-permeabilă, care împiedică comprimarea să se descompună fizic în timpul utilizării. Plasa este localizată pe suprafața laterală a tabletei și lipsește pe suprafețele finale. Este posibil ca cele mai ieftine opțiuni să nu fie acoperite; în acest caz, fiecare tabletă va trebui să fie plasată într-un recipient adecvat care să prevină distrugerea turbei. Rădăcinile ocolesc ușor plasa, nu este un obstacol în calea creșterii lor.

De la ceea ce este cumpărat în magazin până la ceea ce iese - o viață întreagă

Producătorii serioși indică pentru ce răsaduri sunt destinate comprimatele. Cert este că tipurile de turbă diferă în aciditate. Și dacă turbă acră este potrivită pentru multe flori, este necesar un substrat cu aciditate scăzută pentru răsadurile de ardei: acestea sunt tabletele care ar trebui alese. Materialul din care sunt fabricate tabletele are o permeabilitate bună la aer, este suficient de absorbantă de umiditate și hrănitoare: în timpul procesului de a fi în comprimat, răsadurile nu trebuie hrănite.

Ce diametru al tabletei este cel mai bun pentru răsadurile de ardei

Majoritatea ghidurilor spun că răsadurile de ardei din comprimate vor trebui în continuare transplantate într-un recipient mai mare, astfel încât să puteți lua tablete mici. Cred că totul nu este atât de lipsit de ambiguitate, alegerea depinde de cât timp se presupune că se păstrează răsadurile acasă și ce fel de ardei este, și, prin urmare, de mărimea răsadurilor în momentul plantării lor în pământ. Cel puțin, pot spune că pentru soiurile compacte, cu condiția să fie posibil să plantezi ardei în grădină timpuriu, tabletele cu diametrul de 7 cm sunt destul de potrivite; cantitatea de substrat din ele este suficientă pentru a aduce în grădină ardeii coapte cu mici tufișuri în tablete, fără transplanturi suplimentare.

Dacă condițiile climatice nu permit plantarea răsadurilor la vârsta de două luni (și se întâmplă adesea) sau o varietate înaltă, atunci are sens să iei tablete cu un diametru de 3-4 cm, și apoi să transmiți răsadurile în cupe mai spațioase (ghivece). Este mai bine să cumpărați tablete complete cu o cutie resigilabilă (acestea sunt adesea vândute sub numele de "mini-seră"), în caz contrar, trebuie să găsiți un recipient mare transparent cu capac acasă.

Avantajele și dezavantajele acestei metode de creștere a puieților

Este foarte convenabil să folosiți tablete de turbă, dar acesta nu este singurul avantaj al comprimatelor. Avantajele acestei tehnici includ:

 • o compoziție ideală a unui substrat respirabil;
 • o cantitate suficientă de îngrășământ într-o tabletă;
 • nivelul necesar de aciditate (cu alegerea corectă a tabletei);
 • prezența în tableta de componente antibacteriene care reduc riscul de boală;
 • siguranța sistemului de rădăcini la manipularea răsadurilor;
 • durata de valabilitate a comprimatelor (până la 10 ani);
 • curățenie în apartament;
 • capacitatea de a menține cu ușurință conținutul optim de umiditate al substratului.

Printre dezavantajele comprimatelor, se poate distinge doar rezistența mecanică nu foarte mare. Dacă devine necesar să mișcați tablete individuale, luați-le cu mâinile foarte atent: într-o stare suflă, acestea sunt ușor deformate, ceea ce afectează, de asemenea, starea sistemului de rădăcină a răsadurilor. Vorbind special despre ardei, dezavantajul este că nu există tablete cu diametrul mai mare de 7 cm, iar acest lucru lipsește puțin, astfel încât răsadurile din orice soi să poată fi cultivate fără transplant suplimentar. Tabletele sunt mai potrivite pentru culturile care nu cresc ca plante mari în stadiul de răsad (unele flori, țelină etc.).

Semănatul semințelor de piper în tablete de turbă

Procesul de plantare a semințelor în tablete de turbă este extrem de simplu, trebuie doar să citiți instrucțiunile de utilizare a acestora. De asemenea, este important să ajustați ușor sincronizarea: răsadurile în tabletele de turbă se comportă puțin diferit decât în ​​cutii.

Sincronizare

Deoarece răsadurile în tablete se dezvoltă ceva mai rapid decât în ​​solul convențional, semințele pot fi efectuate cu aproximativ o săptămână mai târziu decât datele tradiționale. În funcție de regiune și dacă este planificat să plantezi răsaduri într-o seră sau în sol deschis la sfârșitul primăverii - începutul verii, timpul de semănat semințe de piper într-o tabletă poate diferi: cel mai devreme este începutul lunii martie, ultima oportunitate sunt primele zile ale lunii aprilie. În special, dacă este planificată obținerea unei culturi fără seră pe banda de mijloc, aproximativ majoritatea soiurilor pot fi semănate în tablete pe 15-25 martie.

Cum se prepară o tabletă de semănat

Tabletele sunt produse în formă uscată și se umflă foarte mult atunci când sunt înmuiate, iar acest proces merge în direcție verticală, diametrul tabletei practic nu crește. Dacă comprimatele sunt achiziționate fără un recipient, trebuie să găsiți un recipient pentru acestea, înălțimea de cel puțin 10-15 ori mai mare decât grosimea tabletelor uscate: când sunt ude, comprimatele se transformă în cilindri, crescând în înălțimea de 6–8 ori. Și deoarece la început comprimatele sunt ținute sub capac, aveți nevoie și de un loc pentru lăstarii tineri. Containerul în sine nu poate fi foarte transparent, dar transparența capacului său este un punct important..

Plasând comprimatele într-un recipient aproape îndeaproape (de preferință la o distanță de 1-2 cm unul de celălalt), se toarnă apă în el. În cele mai multe cazuri, există o adâncitură vizibilă pentru sămânța într-unul din capetele tabletei: cu acest capăt trebuie să fie așezate în sus. De fapt, acesta este un moment opțional: cel mai adesea crestatura este încă prea mică, va trebui să fie aprofundată sau făcută independent. Câtă apă să turnați? Este dificil de spus în avans, stratul său poate fi de 2-3 cm. Ce apă este necesară? Curat, indiferent de temperatură. Doar că cel cald funcționează mai repede. La început, apa va fi absorbită rapid, iar dacă nu mai rămâne apă după 10-15 minute, trebuie să adăugați mai multe. Și dacă după 20-25 de minute absorbția s-a oprit și apa rămâne, aceasta este drenată cu atenție. Sera este pregătită pentru semănatul semințelor.

Merită să turnați apă puțin câte puțin, încercând să treceți peste tablete

Tratamentul semințelor

Semințele de ardei sunt pregătite pentru semănat într-un mod tradițional: în funcție de originea și scopul lor, se efectuează următoarele proceduri:

 • calibrare;
 • dezinfectare;
 • prelucrarea cu microelemente și stimulenți de creștere;
 • umflarea și germinarea;
 • întărire.

Care dintre etapele sunt necesare, fiecare grădinar decide pentru sine. Atunci când cumpărăm semințe de hibrizi de înaltă calitate, nu este necesară calibrarea și dezinfectarea, în cazul tabletelor de înaltă calitate, stimulenții de creștere cu microelemente sunt de asemenea de prisos. Semințele sunt aproape întotdeauna permise să se umfle, iar întărirea este necesară în cazul cultivării ulterioare a ardeilor în afara serii. Toate operațiile sunt bine cunoscute de grădinari și nu sunt dificile; ca ultimă soluție, semințele bune vor încolți uscate, chiar din pungă, dar este mai bine să le ajutăm puțin.

Când germinați semințele, trebuie să vă opriți la timp: semințele cu astfel de cozi vor fi foarte greu de semănat în tablete

Procesul pas cu pas de plantare a semințelor în tablete

Procesul de însămânțare a semințelor preparate în tablete de turbă este elementar.

  Deoarece șanțurile din capete, realizate la fabrică, sunt superficiale și sunt suficiente numai pentru petunia sau semințele de țelină, adâncituri de până la 1,0-1,5 cm adâncime sunt făcute cu o chibrit sau o scobitoare. Dacă semințele au eclozat deja și este clar că vor încolți cu 100%, o gaură pe tabletă este suficientă. Când semănăm semințe uscate, este mai bine să facem două la o distanță de 1 cm unul de celălalt.

O scobitoare este un instrument foarte important în această problemă.

Este mai bine să nu îngroape adânc semințele, mai ales să nu germinezi

Înainte de a fi trimise într-un loc cald, semințele nu trebuie să fie vizibile de pe tabletă

Capacul va menține umiditatea necesară pentru germinare

Condiții pentru germinarea semințelor de ardei în tablete

În funcție de gradul de pregătire și temperatură al semințelor, răsadurile pot apărea în 3–8 zile. În tot acest timp, se asigură că în partea de jos a containerului există un strat subțire de apă (acest lucru este mai ușor, deoarece puteți săriți în momentul în care turba se usucă). De 2-3 ori pe zi, ridicați capacul pentru ventilație, îndepărtați condensul din ea. Temperatura de 25-28 o C este optimă: semințele vor încolți la 20 o C, dar nu curând și fără voie, iar 30 o C este limita superioară.

Ai nevoie de lumină în aceste zile? Pentru apariția răsadurilor, nu este necesar, dar de îndată ce prima „buclă” eclozează, iluminarea este necesară foarte mare, deci este mai bine să nu îndepărtați imediat „grădina de legume” la umbră. Când apar primele varză, temperatura trebuie redusă cu 4-6 grade, iar când jumătate a crescut, capacul trebuie îndepărtat. Va fi posibilă revenirea temperaturii la valorile camerei în 4-5 zile (nerespectarea regimului este plină de scoaterea răsadurilor).

Video: semănat semințe în tablete de turbă

Caracteristici ale îngrijirii la cultivarea răsadurilor de ardei în tablete de turbă

Răsadurile se păstrează în tablete la temperatura camerei (puțin mai frig noaptea), răsadurile se udă „prin fund”, se toarnă apă în tigaie după cum este necesar, acest lucru se face rar. Dacă apa nu este absorbită, este mai bine să o scurgi. Nu trebuie să hrăniți răsadurile. Orele de vară din martie - mai sunt suficiente pentru ardei, răsadurile trebuie să fie iluminate doar pe pervazul nordic. Dacă comprimatele sunt luate mici, atunci în faza de 5-6 frunze, se dovedește că rădăcinile au apărut din turbă. Acesta este un semnal că este timpul să transplantăm ardeii în recipiente mai mari..

Ce boli și dăunători pot sta în așteptarea răsadurilor de ardei crescute în tablete de turbă

Setul posibil de boli atunci când sunt crescute în tablete este același ca în condiții normale, numai probabilitatea acestora este semnificativ mai mică. Poate fi fusarium și putregai gri, precum și diverse pete, etc. Cu toate acestea, mai mult sau mai puțin adesea se găsește doar un picior negru. Poate ataca răsadurile cu umiditate prea mare și lipsa de căldură. Simptom: ofilirea răsadului, apariția unei constricții negre în partea inferioară a tulpinii. Este mai bine să nu încercați să salvați plantele, ci să efectuați o nouă însămânțare. După apariția a 2-3 frunze adevărate, pericolul apariției unui picior negru este minim.

Poate că doar piciorul negru rămâne printre pericolele atunci când utilizați pastile și chiar atunci numai dacă tehnologia este încălcată

Printre dăunători - la fel ca în condiții normale (afide, fluture albă, fleacuri etc.), dar dacă se iau tablete și semințe fiabile, probabilitatea apariției lor este practic zero.

Cum se transplantează răsadurile crescute într-un comprimat de turbă într-un recipient separat

Dacă se iau tablete mici pentru creștere, este necesar să se pregătească în prealabil atât recipiente individuale pentru transplantarea răsadurilor, cât și solul pentru acest lucru..

Cum se stabilește că răsadurile trebuie să fie plantate într-un recipient separat

Este foarte simplu să decizi cu privire la momentul transplantului: acest lucru trebuie făcut imediat, imediat ce rădăcinile ardeilor apar din turbă. În caz contrar, plantele vor lipsi de spațiu, de nutriție, iar rădăcinile se vor usca.

Ce containere și sol sunt potrivite

Orice căni sau vase cu un volum de 250-300 ml sunt potrivite pentru transplant, plantarea din care va avea loc în grădină, fără a perturba sistemul de rădăcini. Luați cu adevărat căni de plastic cu fundul glisant sau vase de turbă de dimensiuni medii sau mari.

Materialul containerelor nu trebuie să fie transparent, ci trebuie să aibă orificii de scurgere în partea inferioară..

Solul nu trebuie să fie foarte diferit de materialul comprimat, adică ar trebui să fie pe jumătate de turbă. De obicei, nu alcătuiesc solul: este mai ușor și mai de încredere să îl cumpărați într-un magazin; trebuie să o alegeți pe cea destinată special ardeilor.

Transplantarea răsadurilor într-un comprimat de turbă într-un recipient separat

Cel mai important este să nu perturbați starea rădăcinilor în timpul transplantului. Toate celelalte sunt simple.

  Se toarnă sol în oală cu un strat de 3-4 cm.

Cel mai bine este să luați ghivece de turbă pentru transplant

Nu este necesar să îndepărtați complet plasă, dar dacă se întâmplă, este mai bine să o faceți

Când adăugați sol, trebuie să încercați să nu aprofundați plantele

La udare, ar trebui să încercați să nu spălați solul

Când să plantăm răsaduri în pământ

Răsadurile de ardei crescute prin etapa vaselor de turbă sunt plantate într-un pat de grădină în același timp cu cele obținute în condiții diferite. Principalul lucru este că solul se încălzește până la cel puțin 15 ° C, iar aerul nu se răcește până la mai mult de 13 ° C. Noaptea, în acest moment, răsadurile ar trebui să aibă cel puțin 8 frunze adevărate, iar multe soiuri timpurii au flori, sau chiar primele ovare. Dacă răsadurile depășesc, dar căldura nu a venit, este necesar să se construiască cel puțin un adăpost temporar..

Recenzii despre cei care au crescut răsaduri de ardei în tablete de turbă

Îndepărtez cu grijă plasă, dar unele transplant direct cu ea, dar apoi se plâng că rădăcinile plantelor adulte se depășesc, ceea ce înseamnă că ochiul a intervenit cu ele.

Idee

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=34337

În al treilea an am folosit tablete pentru semințe deosebit de valoroase. Nu am scos scoica, anul acesta am scos-o doar pentru dope - balerina. Ardei semanati, care sunt 60 re pentru 10 bucati si vinete. Nu știu dacă este soiul sau pastilele, dar vinetele din pastile sunt de trei ori mai mari decât în ​​solul obișnuit. Am rupt plasa de-a lungul cusăturii - foarte ușor, doar rădăcinile, care s-au simțit rău pentru plasă, ies.

NN31

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=34337

Și știi, mi-au plăcut pastilele. Desigur, este puțin scump. Dar răsadurile mele sunt doar o vedere pentru ochii înfocați. (Adevărat, chiar și cu un fitolamp). când l-am transplantat în pământ, nu toate terenurile cumpărate nu erau plăcute. Dar totuși, principalele rădăcini din această substanță comprimată sunt bune.

Vasilieva

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=34337

Am germinat în tablete de turbă, imediat ce apar frunze reale, le transplantez în altele speciale. sol pentru roșii și ardei... Prin urmare, nu hrănesc răsadurile cu altceva, doar cu udare... Solul (și cred că în TT) are deja o cantitate suficientă de oligoelemente necesare pentru miros... Și dacă folosiți propriul dvs. teren, probabil că trebuie să adăugați ceva... Îmi plac îngrășămintele Gummy... Le folosesc pentru rastyu adulți... PS Este convenabil pentru mine să germinez în TT, pentru că ardeii ies neuniform... De îndată ce apare bucla, transfer pilula la lumină, iar restul din micro-seră așteaptă pornirea bateriei...

Olyunchik

https://www.forumhouse.ru/threads/161673/page-68

De asemenea, mi-am dat seama că nu trebuie să aștept să apară rădăcinile în afara pastilei. Nu am așteptat adevăratele frunze (păreau doar niște colțuri mici), pentru că rădăcinile apăruseră deja afară și dacă toate varzații erau păstrate (ciupul le sugruma - erau frumoase), a trebuit să îndepărtez coaja de pe tăbliță și să mă despărțesc cu atenție, astfel încât rădăcinile să nu fie deranjate și dacă ei sunt deja afară, apoi când sunt despărțiți, ei ies oricum.

Beloch

https://www.forumhouse.ru/threads/161673/page-68

Din experiența mea personală, tabletele „funcționează” bine pentru mine pe primule. Primrozele sunt flori problematice, dar cu pastile sunt fiabile. Ei bine, semăn ardei în ei, nu le place foarte mult transplantul.

Andreevna

http://www.tomat-pomidor.com/forums/topic/371-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%84%D1%8F%D0%BD%D1%8B%D0%B5 -% D1% 82% D0% B0% D0% B1% D0% BB% D0% B5% D1% 82% D0% BA% D0% B8-% D0% B4% D0% BB% D1% 8F-% D1% 80% D0% B0% D1% 81% D1% 81% D0% B0% D0% B4% D1% 8B-% D0% BE% D0% BF% D1% 8B% D1% 82-% D0% BF% D1% 80% D0% B8% D0% BC% D0% B5% D0% BD% D0% B5% D0% BD% D0% B8% D1% 8F /? Pagina = 3

Video: răsaduri în creștere în tablete de turbă

Tabletele de turbă sunt foarte convenabile pentru cultivarea răsadurilor, ele ajută și în cazul ardeilor dulci. Dacă studiați cu atenție instrucțiunile pentru ele, puteți face viața în mod semnificativ mai ușoară pentru tine și pentru plante..

Petunii în creștere în tablete de turbă

Petunia delicată și strălucitoare câștigă popularitate în rândul grădinarilor în fiecare an. Apar noi soiuri de plante, la fel de potrivite în paturi și în ghivece de casă. Majoritatea soiurilor sunt nepretențioase, dar unii grădinari au plante „obraznice”. Acest lucru se datorează de obicei condițiilor de plantare necorespunzătoare. Creșterea petuniilor în tabletele de turbă va ajuta la rezolvarea problemei.

Tablete de turbă: ce sunt și de ce sunt necesare?

Tabletele de turbă sunt șaibe mici cu turbă comprimată în interior. Acestea vin în mai multe dimensiuni: 27, 36, 42, 70, 90 mm. Prin urmare, înainte de plantare, trebuie să alegeți diametrul optim al mașinii de spălat..

Fiecare comprimat are două părți:

 1. Compoziția nutritivă a turbei Producătorii adaugă pe fiecare farfurie un set de oligoelemente și vitamine care permit rădăcinilor plantei să se dezvolte corect și activ.
 2. Plasa densă la exterior. Menține turbă în interior, permițând în același timp trecerea aerului și a umidității. Pentru a proteja sistemul de rădăcini împotriva infestării de paraziți, coaja de țesut este impregnată cu un compus special. De asemenea, păstrează perfect forma unei tablete..

Când umiditatea intră, masa turbei crește în dimensiune. Tableta se umflă, plasa îl protejează de împrăștiere și dă forma unui butoi.

Avantajele și dezavantajele tabletelor de turbă

Tabletele de turbă au o mulțime de calități pozitive, dar au și câteva dezavantaje. Caracteristicile materialului sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Tabelul 1. Avantajele și dezavantajele comprimatelor de turbă.

avantajedezavantaje
 • sunt borcane cu trepte complete pentru răsaduri, deci nu este necesară pregătirea de cupe sau recipiente obișnuite;
 • ocupă puțin spațiu;
 • au o structură poroasă care nu împiedică rădăcinile să primească suficient umiditate și oxigen;
 • nu este necesară fertilizarea suplimentară a răsadurilor cu minerale;
 • în mijlocul fiecărui comprimat există o depresiune pentru plantarea semințelor mici (precum o petunie);
 • nu va fi posibilă umplerea plantei, deoarece lichidul în exces iese prin plasă.
 • numai pentru o singură utilizare;
 • se usucă rapid, de aceea au nevoie de monitorizare constantă și udare frecventă;
 • aciditatea turbei în tablete este diferită, deci trebuie să selectați compoziția optimă pentru semințe.

Un alt dezavantaj este prețul plăcilor de turbă. Pentru cei care intenționează să crească un număr mare de petunii, cumpărarea pastilelor poate fi costisitoare. Însă, atunci când semănăm soiuri rare sau semințe de petunie cu granule, comprimatele vor fi o achiziție complet justificată..

Important! Când cumpărați, este important să acordați atenție integrității ambalajului. Tabletele trebuie să fie învelite în mod corespunzător într-o folie de plastic și o plasă de formare. Dacă nu sunt acolo, nu puteți cumpăra astfel de farfurii..

Prețurile tabletelor de turbă

Ce pastile să alegeți?

Tabletele de turbă de la mulți producători pot fi văzute pe rafturile magazinelor. Cele mai populare mărci sunt:

 • Jiffy (jiffy), marca europeană. Potrivit producătorului, tabletele garantează aproape 100% germinare de semințe. Cel mai adesea utilizat pentru plantarea de plante solicitante, inclusiv conifere. Tabletele conțin activatori de creștere și fungicid pentru a preveni degradarea.
 • Rostok. Compoziția de turbă a tabletei este completată cu diverse componente nutritive. Are un strat exterior special care vă permite să vă mențineți forma inițială până când este transferat la sol..
 • Ellepress Fabricat din turbă finlandeză cu adaos de minerale. Aceste componente sunt capabile să ofere complet instalației tot ceea ce are nevoie. Acoperirea exterioară este tratată cu un fungicid. Materia primă are o aciditate în intervalul pH de 5,4-6,2, care este potrivit pentru majoritatea plantelor.

Când să plantezi petunii?

Există două opțiuni pentru plantarea petuniilor în tablete de turbă:

 1. Februarie, ultimul deceniu. Potrivit dacă există iluminare suplimentară care poate furniza plantelor ore de lumină de 12 ore. Ar putea fi o lampă de masă obișnuită..
 2. Martie, deceniul al treilea. Metoda este utilizată în absența iluminării suplimentare. În acest caz, răsadurile vor înflori aproape în aceeași perioadă cu cea din februarie.

Dacă condițiile de maturare au fost create confortabil, răsadurile vor fi gata să se mute în cabana de vară după 90 de zile..

Prețurile semințelor Petunia

Cum să plantezi petunia într-o tabletă de turbă: un algoritm pas cu pas

Procesul de însămânțare a petuniilor în plăci de turbă nu va fi problematic chiar și pentru rezidenții de vară începători. Deci, mai întâi, trebuie să găsiți un recipient transparent în care sunt plasate tabletele. Containerele de plastic pentru prăjituri, produse de patiserie sau gogoși sunt ideale. În plus, magazinele specializate oferă seturi complete pentru formarea răsadurilor. Acestea includ imediat o tavă de plastic cu celule pentru fiecare tabletă și un capac.

Aterizarea ulterioară ar trebui să aibă loc în conformitate cu următorul algoritm:

 • Numărul necesar de tablete este introdus în recipient. Asigurați-vă că șanțurile de semințe sunt în partea de sus..
 • Plăcile sunt vărsate cu apă caldă. Ar trebui să umple treptat fiecare celulă sau recipient până la capăt. Nu folosiți apă rece sau înghețată. În plus, hidratarea ar trebui să fie treptată. Nu turnați brusc volumul necesar de apă, altfel substanțele nutritive vor fi spălate sub presiune.
 • După o jumătate de oră, comprimatele trebuie să se umple cu umiditate și umflături. Ele cresc de 6-8 ori în înălțime, dar rămân aproximativ la fel ca lățimea..
 • Dacă plăcile au absorbit toată apa și încă par uscate, trebuie să adăugați mai mult lichid. Când ajung la forma finală, excesul de umiditate este turnat.
 • Semințele sunt turnate într-o farfurie pentru a face mai ușor să le plantezi. Fiecare sămânță este cules cu un băț de lemn umed, apoi pus într-o adâncitură în mijlocul farfuriei.
 • Recipientul cu comprimatele este acoperit cu un capac sau strâns cu peliculă cling. În ultimul caz, un „capac” imitat este atașat de sus cu o coardă sau o bandă elastică.

Mini-sera rezultată este ascunsă într-un loc luminos cald, cu temperatura aerului de +20 până la +23 grade. Dacă este mai rece, semințele pot să nu eclozeze..

Majoritatea semințelor de petunie sunt vândute imediat acoperite, adică cu un strat nutritiv. Este o coajă densă care poate preveni apariția rapidă a germenilor. Pentru ca schimbarea să fie garantată pentru a ecloza, trebuie să îi ajutați. Pentru a face acest lucru, sămânța este ușor umezită dintr-o sticlă de pulverizare sau pipetă, apoi ușor presată împotriva solului de turbă. Puteți încerca să smulgeți ușor coaja fără a deteriora sămânța. Mișcările ar trebui să fie ușoare, fără presiune excesivă..

Important! După plantare, nu stropiți semințele cu sol. Petunia nu poate germina decât în ​​lumină.

Puteți afla cum să crească răsaduri de petunie din semințe în alte moduri, citind un articol pe portalul nostru.

Video: Semănat semințe de petunie în tablete de turbă

Îngrijirea Petuniei după plantare

La câteva zile după plantare, sera trebuie deschisă zilnic timp de 2-3 minute. În acest timp, semințele vor avea timp să se aerisească. În timp ce respiră, capacul este șters de condens.

Dacă condițiile sunt confortabile, petunia crește în a 5-a zi. Cu toate acestea, unele soiuri deosebit de capricioase pot sta în pământ până la 10-14 zile, deci nu trebuie să vă faceți griji cu privire la germinarea târzie. Florile vor avea nevoie de 3 componente pentru o creștere sănătoasă: lumina, udarea și protecția dăunătorilor.

Componenta 1: lumina soarelui

De regulă, serele cu petunii sunt lăsate pe pervazul ferestrelor. Dacă fereastra este orientată spre partea umbroasă, în loc de soare se folosesc lămpi fluorescente. Este important să controlați temperatura sub capac: nu trebuie să depășească 22-23 ° C pentru ca florile să nu se ardă.

Plantele nu tolerează lumina directă a soarelui. Este necesar să se creeze iluminare difuză pentru a evita arsurile. Când 2 frunze reale apar pe încolțit, capacul sau filmul este îndepărtat.

Componenta 2: udare

Fiecare plantă se dezvoltă în felul său, în funcție de varietatea și condițiile de detenție. Prin urmare, nu există un program clar de udare pentru petunii. Principala regulă de urmat este să udăm vasul de turbă pe măsură ce stratul superior se usucă..

Se udă răsadurile cu apă decontată la temperatura camerei. Udarea are loc treptat, astfel încât comprimatul este umezit corect. După încheierea udării, se scurge excesul de lichid pentru a evita formarea mucegaiului.

Important! Nu lăsați cupa de turbă să se usuce complet, altfel planta poate muri..

Componenta 3: prevenire și tratament

Din cauza frigului sau a excesului de umiditate, tableta gri devine negru, verde sau devine acoperită cu mucegai alb. În astfel de cazuri, ar trebui să începeți imediat tratamentul pentru a salva floarea viitoare..

În primul rând, ștergeți zona afectată cu un tampon de bumbac înmuiat în permanganat de potasiu. Următoarele 2 săptămâni, planta bolnavă este udată cu fungicide. De regulă, Previkur este utilizat în astfel de scopuri..

Tabelul 2. Posibile probleme în dezvoltarea răsadurilor de petunii și modalități de eliminare a acestora.

ProblemăCare este motivulCum să remediați
Nu apar varză
 • semințe stricate;
 • temperatura prea scăzută în seră;
 • semințele sunt tratate cu glazură nutritivă.
 • cumpărați semințe noi cu o dată valabilă de expirare. Numerele trebuie monitorizate cu atenție: chiar dacă semințele vechi se eclozează, florile adesea se vor răni;
 • temperatura aerului din seră trebuie monitorizată înainte de germinarea semințelor. Ar trebui să fie între +22 și +24 ° C. Dacă problema este temperatura scăzută, nu este nimic de rezolvat. În loc de varză, va apărea doar mucegai;
 • uneori, stratul mineral dens poate împiedica apariția semințelor. Pentru a-l dizolva, este suficient să stropiți semințele din sticla de pulverizare atunci când acestea se află în adâncul vasului de turbă..
Răsadurile se usucă și mor
 • aciditatea solului nu este potrivită pentru soiul de semințe;
 • răsadurile au fost lovite de „piciorul negru”;
 • tableta de turbă s-a uscat împreună cu sămânța.
 • mutați imediat planta într-un alt substrat (o altă tabletă de turbă sau sol). Oferă îngrijire completă fără fertilizare;
 • „Piciorul negru” este un tip de ciupercă. Apare ca urmare a umidității excesive a solului. Varza deteriorată de boală trebuie distrusă, iar restul trebuie tratat cu un fungicid. Baktofit este optim;
 • o tabletă uscată trebuie să fie pusă temporar într-un recipient cu un lichid pe care a fost alimentat. Dacă răsadurile nu s-au recuperat dintr-o astfel de procedură, nu pot fi salvate..

Video - Caracteristici ale petuniilor în creștere în tabletele de turbă

Ce să faci cu răsadurile după maturare?

Petunia este gata să se mute într-un habitat permanent la aproximativ 3 luni de la însămânțarea în turbă. Există două opțiuni pentru dezvoltarea evenimentelor - plantarea în ghivece sau în sol deschis. Fiecare are propriile sale caracteristici.

Opțiunea 1: ridicare în ghivece

Cel mai important lucru la transplantare este să nu distrugi rădăcinile delicate ale plantei. În caz contrar, petunia se va rădăcina foarte rău și se va răni constant. Această opțiune de transplant este relevantă dacă:

 • florile vor trăi în ghivece într-o casă sau un apartament;
 • rădăcinile plantei au depășit marginea vasului de turbă, motiv pentru care pot usca și distruge planta.

Pentru a transplanta petuniile într-un container, funcționează următorul algoritm:

 • Solul fertil slab trebuie turnat într-un vas de plastic. Îl puteți cumpăra din sectorul horticol sau îl puteți pregăti cu adaos de minerale..
 • O plantă de petunie într-o tabletă este plasată pe stratul de sol din centrul ghiveciului. Acesta este acoperit cu pământ, astfel încât să ascundă complet marginile vasului de turbă. Cel mai important este să lăsați o suprafață pe suprafața în care frunzele încep să crească.
 • Pământul este umezit cu o sticlă de pulverizare sau cu o udare cu o scurgere subțire. Dacă pământul s-a așezat puternic, este umplut pentru a ascunde tableta de turbă.
 • După transplantare, floarea este udată pe măsură ce se usucă. Se recomandă hrănirea plantei cu îngrășământ complex la fiecare 2 săptămâni..

Important! Înainte de a transfera floarea în ghiveci, puteți îndepărta cu grijă plasa. Dar este mai bine să îl păstrați pentru a nu răni rădăcina rădăcinile. Ea însăși se va dispersa treptat în subteran..

Opțiunea 2: transplant în sol deschis

Petuniile sunt transferate în teren deschis în ultima decadă a lunii mai / începutul lunii iunie. Pentru transplant, aleg mai devreme dimineața sau seara târziu, astfel încât planta să aibă timp să se adapteze mediului peste noapte..

Pentru fiecare floare, este pregătită o gaură nu mai mult de 10 cm lățime și adâncime. Decalajul dintre găuri depinde de tipul de petunie. De exemplu:

 • 18-23 cm: plante cu flori mici;
 • 24-28 cm: tufișuri cu flori mari;
 • 28-35 cm: soiuri artizanale.

Floarea este plantată în pământ deschis prin analogie cu transferul în ghivece. Floarea este transplantată împreună cu o șaibă de turbă și acoperită cu pământ liber. Rizomul unei petunii vechi de trei luni este deja suficient de dezvoltat, astfel încât florile vor lua rădăcină cu o probabilitate de 99%. Tableta va servi drept hrănire suplimentară. După transplantare, pământul din jurul florii este ușor zdrobit. Petunia trebuie udată cu un volum mare de apă caldă. Această tehnică va ajuta la netezirea limitelor dintre solul turbat și solul deschis..

Recomandări pentru creșterea petuniilor

Iată câteva sfaturi de la grădinari cu experiență pentru a te ajuta să crești petunii frumoase și sănătoase:

 1. La fiecare 7-8 zile, răsadurile sunt scoase la balcon. Aceasta se face numai pe vreme bună pentru a evita înghețarea. De asemenea, balconul are nevoie de unul cald, cel mai bine cu toate vitrate. Procedura se realizează din momentul în care planta a împlinit vârsta de 10 zile.
 2. Pentru transplantarea în teren deschis, se alege un loc însorit. Solul trebuie desfacut regulat și păstrat umed..
 3. Înainte de transplantarea în pământ, ochiul de pe tableta de turbă este tăiat și îndepărtat cu atenție. În caz contrar, sistemul de rădăcini se va răspândi foarte mult, floarea se va ofili și va muri.
 4. Florile în teren deschis sunt fertilizate la fiecare 10-12 zile cu pansament mineral din magazin. Este mai bine să nu folosiți compuși de azot în timpul înfloririi..
 5. Solul cu sol acid are să fie fertilizat cu var înainte de plantare, în proporție de 200 de grame de compoziție uscată la 1 m² de sol. Acest lucru va ajuta la egalizarea nivelului de pH din zonă. Iarba putredă este potrivită și ca pansament. Planta va răspunde la introducerea sa prin dezvoltarea activă a rădăcinilor și frunzelor..

Cultiva semințe de petunie în tablete de turbă este cea mai convenabilă metodă. Astfel de plante nu trebuie să se scufunde și să le îngrijească în plus. În același timp, mutarea răsadurilor în pământ de pe șantier este mai ușoară ca niciodată. Petunia preia o mulțime de nutrienți dintr-o tabletă de turbă, iar rezultatul este un răsad verde puternic, puternic, cu flori frumoase.

Roșiile în tablete de turbă - caracteristici ale răsadurilor în creștere

Timp de citire: 9 minute

Cultivarea personală a răsadurilor este o oportunitate excelentă de a controla procesele de plantare și creștere. Pentru a planta semințe de roșii în tablete de turbă pentru a asigura germinarea răsadurilor puternice, trebuie să folosiți corect materialul de plantare. De asemenea, trebuie să creezi condiții adecvate pentru apariția răsadurilor și dezvoltarea completă a răsadurilor..

Tablete de turbă pentru răsaduri - avantaje și dezavantaje ale utilizării

Pentru a crește răsaduri, se folosesc diverse mijloace improvizate (o cutie, căni de plastic, casete speciale). Grădinarii cu experiență recomandă utilizarea tabletelor de turbă - recipiente cilindrice umplute cu un amestec îmbogățit cu oligoelemente. Compoziția este special presată și uscată. În timpul procesului de uscare, substratul de turbă este încă sterilizat pentru a reduce riscurile bolilor de tomate.

Aspecte pozitive ale cultivării răsadurilor de roșii pe discuri:

 • alimentația completă este asigurată pentru materialul de plantare (pe lângă turba, comprimatele sunt îmbogățite cu minerale și stimulente de creștere);
 • plantarea semințelor durează minimum și se desfășoară în condiții curate;
 • întrucât turba este un material ușor, chiar și semințele mici germinează liber;
 • stratul de turbă ține puțul de apă;
 • un comprimat este destinat plantării unei semințe, prin urmare, recoltarea ulterioară a răsadurilor nu este necesară;
 • sistemul de rădăcini de răsaduri se dezvoltă bine în solul de turbă ușoară și nu este rănit la cules sau transplantare într-un loc permanent de creștere;
 • este mai ușor să transplantați răsaduri de roșii pe paturile de grădină. Plantele nu prezintă stres, deoarece comprimatele conțin substanțe antistres speciale. Răsadurile se „stăpânesc” rapid într-un loc nou și continuă să se dezvolte fără a încetini;
 • substratul de turbă va hrăni răsadurile timp de ceva vreme, prin urmare, după transplantare, nu va fi necesar să-l hrănești de urgență;
 • la tomate, perioada de maturare a fructelor începe mai devreme și se observă o creștere a randamentului;
 • Șaibele neutilizate sunt ușor de depozitat și pot fi utilizate în sezonul viitor.

Ca orice metodă de cultivare a răsadurilor, utilizarea tabletelor de turbă are mai multe dezavantaje:

 • cost ridicat al discurilor, care este în special costisitor cu o cantitate mare de semințe. Aceasta este o soluție potrivită pentru plantarea unui număr mic de tufișuri de tomate sau când se experimentează plantarea de soiuri noi, rare;
 • după înmuiere, comprimatele sunt neapărat stoarse, ceea ce trebuie petrecut ceva timp (în caz contrar, semințele plantate vor deveni mucegăite);
 • spațiu este necesar pentru ventilație, aranjarea gratuită a discurilor de turbă. Șaibele care sunt strâns distanțate devin mucegaiate. De asemenea, rădăcinile răsadurilor se împletesc în perioada de creștere și apoi răsadurile trebuie să fie „sfărâmate” atunci când sunt plantate pe pământ deschis. Prin urmare, pentru a găzdui discurile de turbă, veți avea nevoie de mai multe cutii și spațiu;
 • este dificil de identificat comprimate cu diferite soiuri de roșii semănate. Deși este posibil să așezați roșii diferite în recipiente separate pe care este indicat soiul.

Deoarece comprimatele cu diametre diferite sunt vândute în magazine specializate, trebuie să decideți în prealabil varietatea de legume care trebuie plantate (este nepotrivit să semeni semințe mici în spălătorii mari).

Criterii de alegere

Pentru a asigura germinarea de înaltă calitate a semințelor și creșterea completă a răsadurilor, atunci când achiziționați material de plantare, acordați atenție mai multor puncte:

 • producătorii vând tablete cu un diametru de 24-90 mm, o înălțime de 8-30 mm. Cercurile mici sunt potrivite pentru plantarea florilor cu rădăcini delicate (lobelia, petunii). Pentru plantarea roșiilor, se folosesc tablete cu un diametru de cel puțin 35-40 mm. Cu cât cilindrul este mai lat, cu atât se va dezvolta sistemul de rădăcină de roșii;
 • compoziția substratului de turbă din punct de vedere al acidității ar trebui să corespundă parametrilor adecvați pentru cultivarea unei anumite varietăți de roșii;
 • fracțiunea fină de turbă asigură o ventilație mai bună a aerului decât cea grosieră și permite sistemului radicular al răsadurilor să se dezvolte liber.

Este mai convenabil să folosiți discuri îmbrăcate în plase - substratul de turbă nu este afectat de mucegai în timp și nu se strecoară.

Termeni de utilizare

Pentru a crește răsaduri puternice, trebuie să respectați anumite cerințe pentru utilizarea tabletelor de turbă. Înainte de semănatul semințelor, elementele de plantare sunt pregătite special.

Plantarea semințelor

Secvența acțiunilor pentru plantarea semințelor este simplă. Etapa pregătitoare - este selectat un recipient în care comprimatele sunt plasate la o distanță de aproximativ un centimetru unul de celălalt. Pentru a simplifica procesul de creștere a puieților, grădinarii cu experiență plasează elemente de turbă în casete de răsad sau așază șaibele pe un strat de nisip grosime de 1,5-2 cm.

 • fiecare spălător este umezit cu apă la temperatura camerei. Este indicat să turnați apă în tigaie și să nu turnați un flux de tablete. Pentru ca nutrienții să fie distribuiți uniform pe extractul de turbă, șaibele sunt umezite treptat. Acest proces durează 25-30 de minute. De obicei, diametrul șaibei nu se schimbă, dar înălțimea crește;
 • stoarceți excesul de apă și începeți să semănați semințe;
 • Fiecare tabletă are un buzunar dedicat semințelor. Puteți semăna 1-2 boabe într-o singură gaură (în funcție de mărimea semințelor, elementelor de turbă și varietatea de roșii).

Recipientul cu semințe poate fi lăsat deschis sau presărat cu un strat subțire de sol. După însămânțarea tuturor boabelor, recipientul este acoperit cu un capac care are mai multe găuri pentru ventilație..

Creăm condiții optime pentru creșterea răsadurilor

Recipientul este așezat într-un loc cald, protejat de goluri. Dacă cutiile sunt așezate pe pervazurile reci, este recomandabil să folosiți un carton sau suport textil, cauciuc spumant, plastic de spumă pentru a proteja semințele. În lipsa luminii de zi, semănatul roșiilor este iluminat suplimentar cu lămpi. Lămpile de vară sunt instalate astfel încât lămpile să se afle la o distanță de 10-15 cm față de vârfurile răsadurilor. Se recomandă utilizarea fitolampelor speciale cu reflectoare.

Pentru ca răsadurile să nu se întindă rapid, recipientele sunt așezate într-un loc luminos, dar nu fierbinte. Condiții adecvate de temperatură: în timpul zilei 18-20 ° C, noaptea 13-15 ° C. Astfel de schimbări de temperatură vor ajuta la întărirea plantelor..

Condensarea nu trebuie să se formeze pe suprafața interioară a capacului. Pentru a reduce umiditatea aerului, capacul este îndepărtat imediat ce apar picături de apă pe suprafața sa. După germinarea semințelor (primele lăstari apar în 7-10 zile), stratul protector este îndepărtat și semănatul este subțiat. Din două răsaduri încolțite pe o tabletă, se lasă unul puternic, iar cel slab este îndepărtat cu atenție.

Udare și hrănire

Apa la temperatura camerei este folosită pentru hidratarea plantelor. Procedura de irigare poate fi efectuată dimineața. La udare, este important să nu deteriorați lăstarii delicați. Răsadurile au o atitudine negativă față de procedurile de „duș”, prin urmare, în loc de o cană de udare, puteți utiliza o „pere” medicală cu un vârf. La udare, este important să se respecte ritmul, deoarece umiditatea excesivă și umiditatea stagnantă împiedică curgerea aerului către rădăcini, contribuie la degradarea sistemului radicular și la moartea plantelor..

Uneori, substanțele nutritive conținute în mașina de spălat turba nu sunt suficiente pentru creșterea completă a răsadurilor. Prin apariția plantelor, se poate aprecia lipsa de nutrienți (frunzele își schimbă culoarea, plantele arată slab). Și apoi răsadurile sunt hrănite suplimentar.

Cea mai bună opțiune este dizolvarea îngrășămintelor minerale în apă și aplicarea lor pe sol la udare. Se recomandă folosirea pansamentului după ce primele frunze adevărate apar pe varză. Îngrășăminte minerale finite - Fertika Lux, Agricola pentru roșii. Puteți prepara singură o soluție nutritivă: 1,5 g sare de potasiu, 0,5 g de uree și 4 g de superfosfat se diluează într-un litru de apă.

Alegeți în faza a 3-4 frunze adevărate

Dacă nu a fost posibil să semeni semințe în tablete largi, atunci este recomandat ca, după apariția frunzelor, să plantați răsadurile în cupe (volum suficient 0,5-0,75 l). Solul și containerele nutritive sunt pregătite preliminar (mai multe găuri sunt străpuse în partea de jos a fiecărui pahar).

Principalele etape ale unei alegeri.

 • În fiecare pahar se toarnă un strat de sol fertil cu grosimea de 2-3 cm.
 • Dacă tabletele au cochilii dense, se recomandă să le tăiați și să le îndepărtați cu atenție. Ochiurile fine pot fi lăsate, deoarece nu interferează cu dezvoltarea rădăcinilor.
 • Fiecare comprimat cu varză este așezat într-un pahar și acoperit cu sol (până la nivelul frunzelor de cotiledon).

În astfel de containere, răsadurile sunt lăsate să crească înainte de transplantarea într-o seră sau paturi deschise..

Când și cum să plantăm răsaduri în pământ?

Răsadurile nu sunt întotdeauna scufundate în căni separate. Puteți planta răsaduri într-un loc permanent de creștere (într-o seră sau pe un pat deschis) fără a scoate răsadurile din cilindrul de turbă. Dar este nedorit să lăsați netul sau învelișul intact pe disc, deoarece acestea vor împiedica dezvoltarea sistemului de rădăcină de tomate..

Perioada de transplant depinde de mai mulți factori: varietatea de roșii, caracteristicile climatice ale regiunii. Răsadurile sunt transplantate într-un loc permanent de creștere într-o săptămână și jumătate după apariția periilor de flori. De regulă, crengile de flori apar pe răsaduri la 35-45 de zile de la germinarea semințelor. Pentru ca plantele să crească puternice, prima perie de flori este tăiată și răsadurile sunt plantate după 7-10 zile în paturi.

Răsadurile trebuie întărite înainte de transplant. Plantele obișnuiesc treptat la temperaturi scăzute, așa că răsadurile sunt luate afară pentru prima dată timp de 20-30 de minute. Timpul petrecut în aer liber este crescut treptat. Până la transplantarea în paturi, răsadurile ar fi trebuit să se afle pe balcon / afară toată ziua.

Greșeli comune

Nu sunt necesare abilități sau instrumente speciale pentru a utiliza discuri de turbă pentru creșterea răsadurilor. Răsadurile cresc puternice și sănătoase atunci când sunt îngrijite corespunzător. Principalele greșeli pe care le fac grădinarii:

 • se utilizează semințe nepregătite. Este necesar să verificați în prealabil semințele pentru germinare, dezinfectare, germinare;
 • lipsa / excesul de umiditate din tablete. Semințele nu vor germina pe o suprafață ușor umezită, dar stagnarea umidității va dăuna și boabelor;
 • dispunerea densă a discurilor de turbă duce la apariția mucegaiului și la împletirea rădăcinilor răsadurilor învecinate;
 • dimensiunea tabletelor este incorectă. Răsadurile de roșii înalte vor depăși discurile mici prea repede, iar sistemul de rădăcini nu va avea suficientă nutriție.

Dacă răsadurile neîncărcate sunt transplantate într-un loc permanent de creștere, atunci creșterea ulterioară a roșiilor încetinește.

Nu depune mult efort pentru a crește răsaduri de roșii în tablete de turbă. Costă mulți bani, dar este un mod ușor și curat de a obține răsaduri puternice și sănătoase. Prin urmare, această soluție pentru creșterea roșiilor câștigă din ce în ce mai mulți fani..

Tablete de turbă: avantaje și metode de utilizare cu fotografii și videoclipuri

Alegerea recipientelor pentru răsaduri este variată - de la ghivece de plastic la casete. Recent, au apărut și așa-numitele tablete de turbă. Care este avantajul lor?

Mai recent, grădinarii au adaptat diverse mijloace improvizate pentru răsaduri - pungi cu lapte, cupe de iaurt, ele însele au lipit containere din ziarele vechi. Dar acest lucru este în trecut. Tabletele de turbă au înlocuit treptat chiar și astfel de vase populare de turbă. Cert este că vasele de turbă conțin până la 35% din carton comprimat (pulpă de lemn uzată). Deși acest material trece bine apă și aer, acesta nu se descompune mult timp atunci când ajunge în pământ. Înainte de plantare, a fost necesară tăierea specială a pereților ghiveciului, vătămând involuntar rădăcinile, astfel că mulți grădinari au ales tablete de turbă. În acest caz, răsadurile nu sunt rănite în timpul transplantului..

o răsad de trandafir într-o tabletă de turbă

Tablete de turbă: descriere și aplicare

În funcție de producător, comprimatele de turbă pot fi obținute din turbă comprimată cu un nivel mare sau dintr-un amestec de diverse turbe, cu adăugarea de nutrienți necesari pentru răsadurile timpurii. Tabletele de turbă conțin aditivi care reduc stresul în timpul plantării și transplantului, stimulenți de creștere, fungicide. Prin urmare, răsadurile nu se îmbolnăvesc cu un picior negru, iar butașii nu putrezesc.

De sus, comprimatele de turbă sunt învelite într-un material nețesut (plasă), care împiedică vărsarea în timpul transportului și în timpul germinării.

Aciditatea peletelor de turbă (pH = 5,4–6,2) este ideală pentru majoritatea plantelor. Astfel de tablete nu au termen de valabilitate, cu condiția să fie depozitate într-un loc uscat. Dimensiunile lor sunt cuprinse între 2,5 și 7 cm în diametru, dar un diametru de 4 cm este considerat optim.Este potrivit atât pentru germinarea semințelor, cât și pentru butași. Pentru a germina semințe mici, este mai bine să folosiți tablete cu diametrul de 2-3 cm și să obțineți răsaduri de calitate superioară din culturi vegetale (roșii, ardei, vinete) - 7 cm în diametru.

răsaduri de kobei în tablete de turbă

Tablete de turbă: beneficii

Nu există restricții privind utilizarea tabletelor de turbă. Ele pot crește răsaduri de orice culturi de flori și legume. În primul rând, sunt convenabile pentru plantele care au lăstari mici și delicate (de exemplu, lobelia, petunia) și pentru culturile care nu tolerează culesul bine (maci perene, escholzia, gipsofila).

Datorită adăugării regulatoarelor de creștere, comprimatele oferă o germinare excelentă, acest lucru este important în special pentru semințele granulare scumpe. Rezultate destul de bune s-au obținut la înrădăcinarea butașilor, atât cu frunze, cât și cu tulpină.

Utilizarea comprimatelor de turbă poate reduce semnificativ suprafața din culturi, reduce la minimum munca cu prelucrarea și dezinfectarea solului (ceea ce este important într-un apartament). Dar plăcerea nu este ieftină: prețul unei tablete este de 4-5 ruble. o bucata. Cu ajutorul tabletelor de turbă, puteți grupa cu ușurință răsadurile în funcție de gradul de dezvoltare, reamenajându-le în diferite recipiente.

Adesea semințele germinează inegal - unele răsaduri au deja nevoie de temperaturi mai scăzute, în timp ce altele ar fi încântate să se înmoaie în seră. Desigur, dacă îți crești răsadurile la o scară „industrială”, tabletele nu sunt viabile din punct de vedere economic. Dar, cu volume mici de răsaduri și pentru propagarea speciilor rare sau soiurilor de plante de interior, tabletele de turbă sunt de neînlocuit..

Semănatul semințelor în tablete de turbă

Înainte de utilizare comprimatele sunt turnate cu apă caldă. În acest caz, înălțimea cilindrului crește de aproximativ 7 ori, în timp ce diametrul rămâne același. Apa poate fi turnată în porții, până când substratul este complet saturat, excesul trebuie scurs după 15-20 de minute. Tabletele se umflă, cresc în înălțime și se transformă în recipiente gata pregătite pentru semănatul semințelor.

Înainte de a umple comprimatele cu apă, trebuie să determinați unde au partea superioară - există o depresie vizibilă. Semințe sau butași sunt așezate aici (pentru ele, adâncirea ar trebui să crească ușor).

Dacă semințele sunt mici, le puteți așeza în gaură cu o scobitoare sau potrivite, ridicând ușor semințele cu vârful. Cele mai mari sunt ușor de răspândit cu mâna. În cazul în care semințele trebuie acoperite cu un substrat, puteți utiliza suplimentar turba cu acoperiș mare sau apăsați ușor semințele într-o depresiune existentă cu o scobitoare.

Semințele pot fi semănate uscate sau le puteți pre-înmuia sau chiar puteți lăsa să eclozeze și să le așezați cu atenție în tablete de turbă preparate cu o spatulă (sau scobitoare).

După însămânțare, semințele pelete trebuie să fie umezite complet (puteți picura apă pe ele dintr-o pipetă) și, când coaja de dracuță devine moale, ungeți-o ușor cu o scobitoare de-a lungul fundului reziduului. Acest lucru va facilita germinarea semințelor mici..

Condiții pentru păstrarea culturilor în tablete de turbă

Tabletele sunt plasate într-un recipient transparent închis și plasate într-un loc luminos și cald. Puteți utiliza o cutie de tort cu un capac limpede sau puteți găsi un alt recipient limpede și să o acoperiți cu folie de plastic pentru a crea umiditate în aer. Este mai convenabil să folosiți micro-sere speciale cu găuri pentru fiecare tabletă pentru acest lucru. Găurile sunt străpunse în partea de jos, astfel încât apa să nu stagneze, și se pun pe o tavă sau să selecteze o tavă individuală pentru fiecare seră pentru scurgerea apei. Trebuie doar să vă asigurați că tabletele nu se usucă și să se aerisească din când în când prin deschiderea capacelor. Și, desigur, încercați să respectați regimul de temperatură..

tablete de turbă într-un recipient

Este mai bine să plasați răsadurile pe pervazul ferestrei de est sau de vest. Fereastra de nord poate fi prea întunecată, în timp ce fereastra de sud poate fi caldă la prânz. Pe măsură ce se formează condens pe capac, recipientul este ventilat (cel puțin o dată pe zi). După apariția lăstarilor, capacul este îndepărtat complet.

Apa cu o sticlă pulverizată sau adăugând puțin câte puțin apă în tigaie. Ceea ce este important, răsadurile nu necesită nici un pansament suplimentar (până la transplantarea într-un recipient cu un diametru mai mare), nutrienții sunt în substratul în sine.

Transplantarea răsadurilor în tablete de turbă

Principalul avantaj al tabletelor de turbă este că răsadurile nu se scufundă, ci sunt transplantate împreună cu tableta. În procesul de creștere, rădăcinile primesc o cantitate suficientă de oxigen, ceea ce grăbește semnificativ dezvoltarea plantelor. În plus, acestea nu sunt deteriorate în timpul transplantului, ceea ce este deosebit de important, de exemplu, când înrădăcinăm plante atât de delicate precum Saintpaulia sau când cultivăm răsaduri cu lăstari foarte mici..

De îndată ce rădăcinile apar pe suprafața cilindrului de turbă, plantele trebuie transplantate într-un recipient. Este nedorit ca rădăcinile emergente să se împletească între tabletele adiacente, astfel încât inițial comprimatele nu trebuie să fie plasate foarte strâns. Rădăcinile apar de obicei în partea inferioară a tabletei de turbă, așa că în timpul transplantului este necesar să tăiați ochiurile de plasă la rădăcini..

răsad de un castravete într-o tabletă de turbă

După cum spun grădinarii cu experiență, lăsarea unei ochiuri de plasă nu este de dorit, poate interfera cu creșterea rădăcinilor în continuare. La transplantare, planta nu este îndepărtată de pe tabletă, iar adâncimea de plantare variază, la fel ca în culegerea obișnuită a răsadurilor. De exemplu, roșiile pot fi aprofundate până la primele cotiledoane, în timp ce pentru ardei și vinete, lăsați aceeași adâncime. Dacă plasa este sfâșiată, va trebui să tăiați răsadurile în mod obișnuit, cu deteriorarea parțială a bilei rădăcinii.

Top