Categorie

1 Trandafiri
Pentru grădinari
și grădinari
2 Bonsai
Producția de gazon rulant
3 Bonsai
De ce frunzele orhideei s-au îngălbenit?
4 Arbuşti
Orhideea: cum să înflorească o frumusețe încăpățânată

Image
Principal // Ierburi

Pentru ce este perlit și pentru ce este?


O problemă comună pentru grădinari este considerată un sol foarte dens, care aproape că nu permite să treacă aerul și umezeala, ceea ce împiedică dezvoltarea plantelor. Mântuirea este perlită. Ce este? Acest lucru este descris în articol.

Concept

Perlit. Ce este? Este solicitat în grădinărit de legume și grădinărit pentru plante. Perlite - ce este? Toți cei implicați în cultivarea culturilor ar trebui să știe despre acest lucru. Este o rocă vulcanică, similară cu structura și aspectul sticlei. Fiecare dintre piesele sale cuprinde 2-6% din apă legată, prin urmare, atunci când este încălzit, produsul crește în dimensiune de 4 ori chiar de 20 de ori.

Agroperlite - ce este? Aceasta este aceeași cu perlitul. Această componentă este capabilă să explodeze. Dar acest lucru se realizează numai atunci când este încălzit la 870 de grade. Este format din:

 • dioxid de siliciu - 65-75%;
 • oxid de aluminiu - 10-16%;
 • oxid de potasiu - până la 5%;
 • oxid de sodiu - până la 4%;
 • oxid de fier - până la 3%;
 • oxid de calciu - până la 1%;
 • apa - 2-6%.

Deci, ce este perlitul? Este un produs cu mai multe componente. Perlitul poate diferi în culori. În agricultură se folosește un aspect alb sau transparent, dar există și negru, roșu-brun, verde, maro. Culoarea nu modifică proprietățile și aplicația.

Trebuie amintit că adăugarea de perlit la amestecul de sol complică diagnosticul solului pentru prezența dăunătorilor. Particulele pot fi confundate cu rădăcina și mâncărurile, larvele de țânțari de ciuperci. Va fi posibilă identificarea dăunătorilor numai în funcție de starea plantei..

Există mai multe tipuri de perlite utilizate în diverse câmpuri, dar cele mai populare sunt extinse și lamelare. Primul tip este folosit doar în agricultură. Perlita lamelară este utilizată în construcții, petrol, metalurgie, medicamente și industria alimentară. Mai multe detalii despre aceste tipuri sunt descrise mai jos..

Umflat

Perlit extins - ce este? Este o substanță naturală care se arde la temperaturi ridicate în cuptoare speciale. Datorită efectului temperaturii de 850-1250 grade pe stâncă, se umflă și se deschide. În funcție de dimensiune, acest tip de perlit este granular sau similar cu piatra zdrobită. Un alt nume este agroperlit, deoarece este folosit de fermieri.

 • durabil;
 • rezistent la foc (până la 900 de grade);
 • termoizolant;
 • izolată fonic;
 • are o absorbție bună;
 • are rezistență biologică;
 • ecologic și steril.

Adesea această rasă este folosită pentru răsaduri care au nevoie de multă umiditate, în timp ce este sensibilă la schimbările de temperatură. Dar totuși, este cea mai solicitată în floricultură, deoarece servește ca sistem de drenaj, protejează partea superioară a solului dintr-o oală de uscare. Aceasta este asigurată de capacitatea de a acumula umiditate, care este dată solului. Fotografia cu perlit este prezentată în articol.

Lamelar

Perlita lamelară - ce este? Aceasta este o rasă cu o gamă largă de aplicații. Conform recenziilor, perlitul este utilizat în industria construcțiilor. Se adaugă materialelor de construcție, ceea ce le crește rezistența la foc. Structurile de construcții vor fi puternice, ușoare și voluminoase.

O astfel de perlită este utilizată în sfere:

 1. Producția de petrol și gaze. Deoarece perlitul este considerat un adsorbant, este utilizat pentru a absorbi uleiul de combustibil și benzina, care sunt stoarse din el..
 2. Locuință și servicii comunale. Rasa este folosită în epurarea apei în sistemele de alimentare cu apă din oraș.
 3. Industria alimentară. Este utilizat în locul unui filtru pentru curățarea siropurilor de zahăr și a uleiurilor vegetale..
 4. Ecologie. Perlitul este utilizat pentru curățarea activă a corpurilor de apă și a terenurilor afectate de poluarea industrială. Pentru aceasta se folosește și perlita extinsă..
 5. Metalurgie. Cu perlita adăugată la aliaje, se obține o structură densă din oțel.
 6. Medicament. Folosit ca filtru pentru medicamente.

Această componentă se găsește și în narghile. În acest scop, acestea sunt impregnate cu propilen glicol și arome, apoi sunt introduse într-un narghilă. Este de remarcat faptul că nu este necesar să folosiți tutun pentru acest lucru..

Beneficii pentru culturi

Pentru ce este perlit plantele? Datorită structurii și capacității sale de a-și păstra forma (nu se coace și nu se compactează), este utilizat pentru a slăbi solul și a crește permeabilitatea aerului și a apei.

Perlitul este potrivit pentru plantele de interior: este turnat în fundul ghivecelor și astfel îndeplinește funcția de drenaj. Odată cu aceasta, creșterea plantelor se îmbunătățește, calitatea înfloririi crește. Agroperlitul intră în sol înainte de a semăna peluzele pe terenurile de fotbal, în timpul pregătirii terenurilor de golf. Regulile de utilizare a perlitului pentru plante sunt descrise mai jos..

Reguli de aplicare

Cum se aplică perlitul pe plantele de interior? Se folosește în diferite cazuri:

 1. Drenaj. În acest caz, un strat de agroperlită de 3-5 cm trebuie turnat pe fundul recipientului..
 2. Înrădăcinare. Este folosit pentru plantele care nu cresc bine în sol normal. Se utilizează perlit pur, care este udat în prealabil cu apă. Din cauza absenței microorganismelor din acesta, riscul de putregai al puieților tineri este exclus.
 3. Aditiv la amestecul de vase. Un astfel de amestec de sol poate fi utilizat pentru flori și plante cu un sistem rădăcină slabă. Pentru fabricare, trebuie să amestecați perlit, pământ negru și turbă.
 4. Creșterea umidității aerului cerută de plantele tropicale. Se recomandă instalarea de palete cu perlită umedă lângă vase..
 5. Semănatul semințelor mici. Amestecând semințele cu agroperlita cu fracțiuni fine, acestea vor fi distribuite uniform pe cutie sau pe parcelă.
 6. Mulci. Dacă suprafața recipientului este acoperită cu perlit, aceasta va proteja stratul superior de uscare și va ajuta curgerea lichidului către sistemul rădăcină..
 7. Îngrășăminte. Trebuie doar să udați perlitul cu îngrășământ mineral, care este diluat în apă și presărați-l pe solul din apropierea plantelor. Umiditatea trece treptat în sol.

De obicei, perlitul conține particule de diferite dimensiuni, inclusiv nisip. Când lucrați cu acesta, nisipul se instalează în sistemul respirator și globul ocular, ceea ce duce la disconfort. Pentru a evita acest lucru, este necesar să efectuați lucrări în ochelari și un respirator.

Perlitul facilitează menținerea peluzelor și peluzelor. Adăugarea sa la sol înainte de semănat semințele servește ca protecție împotriva inundațiilor și uscării. În sfera agroindustrială, rasa este considerată un purtător de substanțe chimice, un aditiv la îngrășăminte pentru a proteja împotriva prăjirii și chiar distribuirea atunci când este aplicată pe sol. Substanța este, de asemenea, un material de ambalare steril și biostabil pentru depozitarea și transportul butașilor, becurilor și tuberculilor..

Pentru a reduce riscul de boli de răsad, perlitul este combinat cu vermiculit, sol, nisip, mușchi de sphagnum, turbă. Deoarece perlitul nu este un mediu nutritiv, soluții nutritive și îngrășăminte organice sunt adăugate compoziției pentru a oferi microflora utilă. În acest material, puteți înmuia semințe pentru germinare, mulci în timp ce creșteți răsaduri.

Semințele sensibile la lumină germinate, care cel mai bine nu sunt stropite cu sol, sunt acoperite cu perlit. Se lasă cu raze de soare puțin, astfel încât poate fi utilizat ca substrat pentru plantele cu un sistem de rădăcină superficială.

producere

Acum se folosește tehnologia tratamentului termic în două etape, cu ajutorul căreia se creează perlit expandat cu o densitate de maximum 150 kg / m 3. Materia primă are un tip închis de porozitate a cerealelor. Fabricarea se desfășoară într-un cuptor de bord, care prezintă următoarele avantaje:

 1. Capacitățile tehnologice ale nisipului perlit cresc.
 2. Se obțin mai multe tipuri de structuri poroase. Perlita este creată cu un tip poros deschis și închis, datorită căreia absorbția de apă este minimizată și rezistența este crescută.

Caracteristici:

Perlitul este un material versatil și util folosit în diverse domenii. Poate fi alb, ușor și crem, prin urmare nu este în întregime adecvat în sectorul agricol, dar este perfect ca încălzitor sau liant în amestecurile de construcții.

Particulele de agro-materiale pot provoca consecințe neplăcute dacă ajung în ochi sau în gură. Prin urmare, este necesar să purtați ochelari de protecție și un respirator. Clătiți de preferință printr-o sită fină. Umiditatea dintr-o sticlă de pulverizare este necesară. Sticla vulcanică nu are o dată de expirare.

profesioniști

De asemenea, ar trebui să vă familiarizați cu avantajele acestei rase. Principalii dintre ei sunt:

 1. Este o componentă biologic pură care elimină bolile și dăunătorii care iernează în sol.
 2. Este indispensabil atunci când solul din grădină este dens, plantele cu un sistem rădăcină slab nu cresc pe el..
 3. Capacitatea de a acumula umiditate și hrănirea pe termen lung a plantei.
 4. Fără prăjire, așa că nici după o lungă perioadă de timp nu va exista scăderea permeabilității la apă și la aer a solului.
 5. Perlite asigură o izolare termică de înaltă calitate.

Această rasă este folosită nu numai la plantele în creștere, ci și pentru a păstra recolta. Dacă este tratat cu fungicide, va fi posibil să împiedicați congelarea fructelor și legumelor, precum și protejarea împotriva degradării. Dar pentru a obține acest rezultat, este necesar să așezați un strat de perlită între straturile de fructe de cel puțin 5 cm.

Minusuri

Utilizarea perlitului are și dezavantaje:

 1. Nu este răspândit la vânzare, iar prețul rasei este mare. Prin urmare, este utilizat de obicei numai de către floriști, iar grădinarii și grădinarii folosesc analogi ieftine..
 2. Are un nivel de pH neutru. Prin urmare, cu utilizarea sa intensă, aciditatea solului poate crește, ceea ce este nedorit pentru plantele de grădină și interior..

Perlită și vermiculită - diferența

Chiar și ținând cont de ușurința, fluiditatea, materialele diferă prin aspect: perlitul este alb, prăfuit, iar vermiculitul are o culoare închisă. Primul nu are componente nutritive. Iar vermiculitul este îmbogățit cu aluminiu, calciu, magneziu, fier, siliciu, potasiu. Absoarbe componente benefice din sol. De asemenea, consumă umiditate.

Perlitul este un excelent conductor de umiditate, dar nu reține bine. Vermiculitul îl păstrează perfect. A doua componentă are o structură elastică. Perlita se prăbușește, se transformă în praf sub impact fizic puternic.

Care dintre aceste materiale este cel mai bun? Totul depinde de tipul de plante, de nevoile lor. De exemplu, uneori se folosește irigarea cu fitil. Apoi, aveți nevoie de perlit, care este utilizat pentru a dilua substratul din ghiveci - distribuie uniform umiditatea peste sol, iar solul se usucă mai repede. Vermiculitul este ales pentru udarea obișnuită - solul rămâne umed mult timp datorită proprietăților care acumulează umiditate.

Componentele se completează reciproc și îmbunătățesc solul. Pentru a obține un amestec de sol, trebuie să luați 15% din fiecare material, iar indicatorul total trebuie să fie egal cu 30%. Un amestec pe bază de turbă, perlit și vermiculit este adesea folosit în cultivarea plantelor de interior. Pentru plantele cu un sistem rădăcină vulnerabilă, este mai bine să alegeți vermiculita, iar pentru flori puternice, cum ar fi cactusul, perlitul este potrivit..

În prezent, există multe produse de îngrijire a plantelor și aditivi. Aceste materiale vă permit să economisiți timp, să preveniți multe probleme, să îmbunătățiți compoziția solului, să economisiți materialul de plantare.

Puteți utiliza instrumente similare, unele dintre ele fiind gratuite. Acest lucru se aplică argilelor expandate, așchii de cărămidă, nisip și vermiculit. Dar fiecare analog are dezavantaje. Utilizarea perlitului nu este întotdeauna eficientă, iar uneori poate duce la consecințe negative..

Perlit - obținerea și utilizarea

Din punct de vedere vizual, perlitul arată ca nisipul sau piatra zdrobită (în funcție de mărimea fracțiilor), alb sau ușor gri, inodor.

Perlitul este folosit în agricultură, metalurgie, medicină, energie, construcții etc..

În funcție de aria de aplicare și de mărimea particulelor sale, perlitul este produs în următoarele soiuri cele mai comune:

 • perlită de construcție (fracția 0,16... 1,25 mm);
 • agroperlit (dimensiunea granulului 1... 5 mm);
 • perlit filtru (dimensiunea granulului 0... 0,16 mm).


În industria construcțiilor, perlitul este utilizat în principal ca material izolant (60% din totalul utilizării). Perlitul este utilizat ca agregat pentru fabricarea betonului ușor și a mortarelor. Pe baza acestuia se realizează blocuri perlite și cărămizi pentru zidurile de zidărie, plăci pentru finisarea camerelor de locuit. Perlita cu o densitate de 75, 100, 150, 200 kg / m3 este produsă în Ucraina.

Obținerea perlitului

În construcție, perlitul, ca o rocă în sine, nu este practic utilizat, deoarece o astfel de perlită are proprietăți ca piatra obișnuită sau piatra zdrobită.


Pearlite capătă proprietăți unice datorită procesării sale. Perlitul, ca toate rocile, are apă liberă și legată. Apa legată este localizată în microporii rocii și, atunci când este încălzită, este capabilă să se extindă și să se transforme în gaz. Extinderea apei se datorează încălzirii accentuate a rocii (expunerea la șoc termic) la o temperatură de 900... 1100 ° C, ceea ce duce la explozie de pori, umflare (de 5... 20 de ori) și dezintegrarea rocii în particule sferice cu o porozitate de 70... 90%. În timpul tratamentului termic, datorită evaporării apei și eliberării sale parțiale, se creează multe bule și goluri mici.

În funcție de cantitatea de apă din compoziția perlitului, procesul de tratare termică poate avea loc în una sau două etape. Când conținutul de apă din rocă este mai mare de 3,5%, acest exces este îndepărtat anterior de perlită prin menținerea la o temperatură de 300... 400 ° C.

Specificații extinse de perlit

Densitatea în masă:
nisip perlit: 45... 200 kg / m3 (în funcție de mărimea particulelor);
piatră zdrobită perlită: până la 500 kg / m3.
Dimensiunea particulelor: 1... 10 mm.
Necombustibile, rezistente la foc (pe baza de tencuieli perlite, termoizolante și rezistente la foc).
Porozitate 70... 90%.
Rezistă la temperaturi în intervalul: - 200... 900 ° С.
Conductivitate termică scăzută: 0,043... 0,053 W / mK.
Material higroscopic (capabil să absoarbă umiditatea și să-l ofere la exterior fără a-și deteriora proprietățile).
Cost relativ scăzut: 300... 400 UAH / m3.


Utilizarea perlitului în construcții

Cele mai răspândite sunt următoarele produse perlite:

izolare perlită în vrac;
amestecuri de construcție uscate cu conținut de perlit;
plăci de perlit;
material de acoperis perlit;
produse de perete perlit.
Izolație perlită în vrac

Izolarea perlitului în vrac se face prin prelucrarea cu compuși organici de siliciu și temperaturi ridicate, care asigură incombustibilitatea și hidrofobizarea granulelor de perlat.

Datorită izolației perlite, materialul de construcție este economisit, pierderea de căldură este redusă de mai multe ori (până la 50% sau mai mult). Când ridicați pereți la mijloc, este lăsat un gol gol (lățimea acestuia este determinată prin calcul), care este umplut cu perlit (foto 3). Umplerea cu perlit se realizează prin turnarea din pungi și apoi prin compactare. Este necesar să se compacteze cu 10% din cantitatea completată și se realizează pentru a preveni așezarea materialului.

Pentru informația dumneavoastră! Grosimea unui strat de perlit de 2,5... 3 cm este echivalentă în conductivitate termică cu grosimea unui perete de cărămidă de 1 cărămidă (25 cm).


Perlitul poate fi folosit pentru izolarea caselor vechi care au goluri de aer în pereți. Pentru aceasta se scot mai multe cărămizi, prin care se toarnă materialul. Acest proces poate fi realizat mai eficient folosind instalații speciale (de exemplu, instalația Krendl 450A (SUA), foto 4. O gaură cu un diametru de 30 mm sau mai mult este găurită în perete, iar prin el se injectează perlit.

Pardoselele mansardelor sunt izolate, de asemenea, așezate pe pungile umplute cu nisip perlit.

Avantajele utilizării izolației termice perlite umplute:

Stabil din punct de vedere biologic - din moment ce materialul este anorganic, nu este supus degradării și nu este „interesant” pentru rozătoare și insecte.
Fracție optimă - convenabilă pentru așezare, umple ușor toate fisurile, golurile.
Neinflamabile - temperatură ridicată de combustie (temperatura de ardere 1260 ° C).
Hidrofob - după tratamentul cu compuși organici, are o rezistență crescută la apă și efect hidrofug.
Performanțe bune de izolare fonică - perlitul are o porozitate ridicată, iar în majoritatea porilor sunt închise, ceea ce împiedică trecerea undelor sonore.
Eficiență - vă permite să economisiți la reducerea grosimii peretelui, cost relativ redus.
Durabilitate: perlitul nu își pierde proprietățile în timp, nu se prăbușește.
Material ecologic; non-toxic.


Produse de perete perlit

Produsele artificiale pentru pereți sunt produse sub formă de pietre, cărămizi și blocuri, care sunt ușoare datorită structurii lor poroase (foto 5).

Perlita în astfel de produse este reprezentată ca umplutură, a cărei proporție în raport cu liantul este de 1: 4... 1: 10 (în volum). Ipsos, ciment Portland, lianți organici, argilă, var sunt folosiți ca liant..

Cărămizi și blocuri perlite sunt utilizate pentru construcția pereților exteriori și interiori, a pereților despărțitori. Gama de temperaturi de funcționare a structurilor de perlit este: - 80... 600....

Plăci termoizolante perlite

Perlitul este de asemenea utilizat pentru confecționarea plăcilor pentru finisarea pereților de spații, cu o densitate de 100... 600 kg / m3 și o rezistență la compresiune de 0,3... 0,55 MPa. Există multe grosimi și dimensiuni ale acestor plăci..

Deoarece perlitul este higroscopic, plăcile din el sunt durabile, nu sunt afectate de ciupercă și mucegai și au proprietăți bune de izolare termică (conductivitate termică 0,06... 0,117 W / mC). Plăcile de perlită au o permeabilitate bună la vapori, ceea ce permite peretelui să „respire”, nu apare condens pe pereți,
Pardoseala perlită

Pardoselile cu folosirea perlitului au o grosime de până la 30 cm. Utilizarea perlitei ca umplutură de beton la fabricarea unei pardoseli reduce semnificativ pierderea de căldură și crește izolarea fonică între podele. Materialul este durabil, nu se descompune, nu se corodează, are o ușoară contracție. Densitatea perlitului pentru pardoseli - 70... 100 kg / m3 cu fracții de granule:

10... 20% - particule mai mari de 1,18 mm;
80... 90% - particule până la 0,15... 1,18 mm.
Pentru fabricarea pardoselilor cu perlit, se folosește o fracțiune special selectată, care are proprietăți hidrofobe și de suprimare a prafului. Perlitul este utilizat eficient pentru pardoselile „calde”, deoarece coeficientul său de temperatură de expansiune este foarte mic, ceea ce împiedică formarea fisurilor în timpul încălzirii repetate.

Pentru informația dumneavoastră! S-a măsurat că la fabricarea încălzirii în pardoseală folosind perlit, economiile sunt de până la 15... 30% din energia termică la o înălțime a camerei până la 3 m, iar la o înălțime de peste 3 m - până la 50%.

Amestecuri uscate

Se folosește ca umplutură pentru construirea amestecurilor uscate amestecate cu gips și ciment (mixuri gips-perlită, ciment-perlită). Perlitul îmbunătățește performanța acestor amestecuri. Amestecurile de clădire uscate cu perlit sunt utilizate ca umplutură și adezivi, rosturi de chituire, fisuri. De asemenea, utilizat ca amestecuri de podea auto-nivelante.

Tencuiala perlită are o izolație termică bună, izolare fonică, rezistență la foc, de 5... 15 ori mai eficientă decât tencuiala obișnuită conform acestor parametri. O astfel de tencuială este rezistentă la îngheț, nu cedează la degradare, are un procent ridicat de permeabilitate la vapori. Amestecuri care conțin perlite de construcție pentru tencuirea pereților sunt produse atât pentru lucrări interioare, cât și exterioare.


Mortarele de ciment perlit sunt foarte des utilizate pentru tencuirea structurilor de susținere a metalelor din clădirile civile, pentru a crește rezistența la foc.

Izolație perlită pentru acoperiș

Materiale pentru acoperișuri care conțin perlită sunt produse sub formă de bitomoperlită, care este folosită pentru izolarea termică a podelelor și a acoperișurilor din clădirile industriale și civile. Gradul de nisip perlit expandat este utilizat la clasele 150 și 200, în conformitate cu GOST 10832-91. Acest material are rezistență ridicată (în compresie 0,35 MPa) și rezistență la temperaturi ridicate de 500 ° C, conductivitate termică scăzută - 0,067 W / mC.

De asemenea, pentru izolarea unui acoperiș înclinat, folosesc nisip perlit expandat ca umplutură. Avantajele reumplerii perlitului sunt că este un material rezistent la foc, relativ ieftin și ușor de utilizat..

Publicația a fost pregătită de experți de la GIDproekt

Perlit: modul de utilizare pentru plante

Suplimentul poate fi achiziționat la aproape fiecare magazin de grădinărit. Se vinde prin diverse mărci, inclusiv în ambalaje cu denumirea "Agroperlit". Unii grădinari nu știu cum să folosească pelete și să renunțe..

Perlitul pentru plante este un material neutru de origine vulcanică care crește atunci când este încălzit și udat. Este o formă de sticlă folosită activ pentru cultivarea plantelor ornamentale, a florilor interioare și a culturilor horticole..

Conținutul articolului:

Ce este perlit pentru plante?

Când un vulcan erupe, când magma cade la pământ și intră în contact cu pământul, se formează obsidian. Când apele subterane pătrund prin ea, se transformă în perlit. Acest material poros este negru, verde, maro, maro și alb. Conține multe substanțe, de exemplu, dioxid de siliciu, aluminiu, potasiu, calciu, magneziu. Substanța este ușoară, rezistentă la foc și rezistentă.

Poate fi utilizat atât la temperaturi scăzute cât și la temperaturi ridicate. Absoarbe ușor apa, nu putrezește sau se descompune. Perlita nu se teme de bacterii, insecte și animale. Este rezistent la acizi, alcaline. Materialul este ecologic și steril. Nu conține săruri de metale grele.

Proprietăți de bază

Materialul este folosit pentru a slăbi substratul în paturi și paturi de flori. Îmbunătățește calitatea solului, îmbunătățește schimbul de umiditate. Mingea de pământ nu se îngroașă și rămâne ușoară. În același timp, perlitul reduce aciditatea pământului, îl împiedică să fie sărat.

Pentru plantele de interior, aditivul este de asemenea important, deoarece atunci când este folosit, aerul pătrunde mai bine prin sol. Acest lucru este important deoarece florile adulte nu sunt transplantate într-un recipient nou în fiecare an. Cu ajutorul substanței, se poate crea un strat de drenaj, iar sistemul rădăcină va crește mai uniform. Floarea începe să culeagă mugurii mai activ și înflorește mai magnific decât de obicei, deoarece primește mai mult oxigen.

Substanța absoarbe apa și se poate extinde în volum. Această proprietate este foarte convenabilă pentru udare, atunci când perlitul dă treptat umiditate rădăcinilor. Chiar dacă grădinarul din lipsa de experiență a „supraalimentat” planta cu îngrășăminte, atunci materialul va absorbi aceste surplusuri, apoi va începe treptat să-i dea. Când solul este uscat, solul nu se va transforma într-o crustă într-un vas de perlit.

Acest aditiv împiedică supraîncălzirea sau supraîncălzirea substratului. Mentine o temperatura stabila, impiedicand uscarea sistemului radicular, reflectand razele soarelui. Cu cât solul este mai dens, cu atât se încălzește mai repede. Solul liber cu perlit se încălzește uniform și încet. Substanța scade după trei-patru ani. Acest lucru se datorează slăbirii solului și săpăturii sale în grădină.

Avantajele și dezavantajele substanței

Perlita nu este toxică. Este un material biologic neutru care nu conține microflora. Este ușor și poate înlocui nisipul. Aditivul este potrivit pentru plantele cu rădăcinile slăbite. Nu coacă și nu compactează solul.

Apa și aerul pătrund mai bine într-un astfel de substrat. Perlita eliberează treptat apa absorbită sau îngrășăminte în plantă.

Dar, în același timp, o substanță albă nu este foarte convenabilă de utilizat. Pe perlita împrăștiată, este posibil să nu observați dăunători, de exemplu, mâncăruri. Prețul aditivului este mare, așa că grădinarii folosesc adesea analogi cu proprietăți similare în loc de perlit..

Când creșteți o cultură sau o floare de interior în perlit pur, aceasta este suprasaturată cu alcali și creșterea și dezvoltarea începe să încetinească.

Când lucrați cu o substanță, particulele sale mici nu sunt excretate din organism. Este recomandat să folosiți un respirator și ochelari pentru a lucra cu aditivul. Dacă perlitul vă ajunge în ochi, clătiți-le și vizitați un medic, dacă este necesar. Pentru a nu „praf” și a nu se împrăștia, grădinarii experimentați recomandă umezirea boabelor, stropirea cu apă dintr-o sticlă pulverizatoare sau clătirea într-o sită.

Unde se poate folosi perlitul??

Fracțiile de perlită pot fi utilizate pentru germinarea materialului de plantare, înrădăcinarea butașilor. Acestea pot reduce riscul de descompunere a rădăcinilor și pot reduce posibilitatea infecției cu infecții fungice. Însă nu există nutrienți în boabele perlitice în sine. În plus, se recomandă udarea cu butași și răsaduri cu îngrășăminte și preparate bacteriene. În această etapă, nu utilizați formulări care conțin calciu..

Substanța este convenabilă de utilizat la semănatul semințelor mici. Va ajuta să le răspândiți uniform pe suprafață. Pentru aceasta, aditivul fracției fine este amestecat cu boabele. După plantare, solul poate fi presărat și cu boabe de substanță, astfel încât substratul să nu fie mucegăit și uscat. Unele zone ale solului în care sunt plantate plante care se tem de razele soarelui, de asemenea, se recomandă să fie stropite cu perlit.

Substanța poate fi folosită ca componentă a solului. Ponderea sa în substrat poate ajunge la 40%. Un astfel de sol va deveni mai poros, mai ușor și mai liber..

Solul va înceta să se lipească, să se compacteze și să se coacă. Stratul superior al substratului nu va fi crud atunci când se utilizează aditivul. Boabele împiedică supraîncălzirea și supraîncălzirea solului. Ele reflectă cea mai mare parte a razelor solare, netezind fluctuațiile zilnice ale temperaturii..

Îngrășămintele, nutrienții și umiditatea sunt absorbite de fracție. Planta și rădăcinile sale primesc apă treptat pe măsură ce perlitul o eliberează. 100 de grame de supliment pot absorbi până la 400 de mililitri de lichid.

Atunci când utilizați perlit, un grădinar rar udă și fertilizează plantele, ceea ce economisește timp. Când se aplică, riscul de alunecare a apei, stagnare a umidității și putrezire a rădăcinilor scade. Apa este distribuită mai uniform în substrat. Perlitul reduce greutatea solului din ghiveciul cu flori, care este convenabil pentru cultivarea plantelor mari.

Hidroponia

Cerealele substanței sunt de asemenea utilizate ca hidroponice, înlocuindu-le cu pământ. Și, de asemenea, este folosit ca drenaj, turnându-l pe fundul vasului și nivelându-l. Un cultivator de flori îl poate folosi pentru a crește umiditatea aerului..

Pentru aceasta, se toarnă fracții mari de perlit pe o tavă, se umezesc și se pun ghivece cu flori. Acest lucru este convenabil în perioada de secetă și de încălzire, când instalațiile trebuie udate frecvent. Umiditatea se va evapora treptat și va rămâne în aer mai mult decât după utilizarea unei sticle de pulverizare.

Perlitul este convenabil pentru depozitarea materialului de plantare și a bulbilor de flori. Aditivul este turnat în straturi: un strat de substanță - tuberculii plantelor. Termină cu un alt strat de perlită. În astfel de condiții, materialul de plantare este depozitat mai mult, putrezit mai puțin, nu germinează înainte de timp. Reduce probabilitatea de a dezvolta infecții cu mucegai și fungice.

Fracția umezită este recomandată să fie utilizată pentru preparare înainte de plantare și plantare în teren deschis. Utilizarea aditivului îmbunătățește structura solului, făcându-l mai ușor. Perlitul reduce aciditatea solului, făcându-l mai alcalin. Solul nu se înotă nici cu o abundență de ploaie. Când folosiți perlit, rădăcinile nu se îngheață primăvara după plantarea plantelor tinere. Florile și culturile sunt mai puțin susceptibile să înghețe iarna (dacă se folosește material de acoperire suplimentar).

Cum se folosește perlitul?

Cel mai frecvent motiv de a folosi perlitul este să slăbiți solul. În acest caz, aditivul va fi analog cu nisipul. Dar, în plus, semințele de substanță sunt utilizate pentru semințele de germinare și pentru creșterea răsadurilor. Adesea această substanță este utilizată ca strat de drenaj sau mulci pentru paturi..

Perlitul este adesea amestecat cu turbă sau sol ușor pentru a menține substratul umed mai mult timp. Pentru aceasta, materialul de plantare este înmuiat în substanță. Producătorul va reduce cantitatea de udare. Granulele pot fi folosite pentru a germina semințe mici care nu sunt acoperite cu pământ. Suprafața patului este presărată cu un strat mic de material.

Perlitul pentru butași este necesar pentru înrădăcinarea culturilor capricioase, pentru care este importantă o udare regulată abundentă. Este cel mai bine utilizat pentru azalee și hortensii. Astfel de butași se vor rădăcina rapid după plantare. Dacă nu puteți rădăcina planta, atunci este mai bine să o utilizați. Fracțiile substanței asigură o hidratare bună și nu permit ca sistemul radicular să putrezească.

Aditivul este utilizat pentru creșterea materialului de plantare pentru a reduce riscul de infecții bacteriene și fungice. Îmbunătățește imunitatea plantelor.

Pentru cultivarea roșiilor, ardeilor copți și a varză, se recomandă să luați un amestec în următoarele proporții: 1: 1: 1 gazon, humus, perlit. Pentru țelină și ceapă, este potrivită o compoziție din două părți de pământ sod și una de humus și perlit. Această substanță are un efect pozitiv asupra creșterii culturilor, reduce frecvența udării, economisește timp.

Perlitul trebuie utilizat pentru a preveni stagnarea apei în ghivece cu flori. Deci, sistemul radicular nu va suferi de lipsa de aer. De obicei, cărămizile sau pietricele sunt utilizate pentru stratul de drenaj. Iarna, în aceste scopuri, este mai convenabil să cumpărați perlit în magazin.

În partea de jos a recipientului, se toarnă într-un strat egal cu o grosime de trei până la patru centimetri. Turnați sol deasupra. Atunci când se utilizează drenaj, va exista accesul necesar la rădăcinile de oxigen, solul nu se va acri, iar excesul de umiditate va începe să fie îndepărtat. Are un efect pozitiv asupra creșterii florilor..

Perlită împotriva creșterii slabe a rădăcinilor

Pentru ca o crustă densă să nu se formeze într-un recipient cu floare sau într-un pat de grădină după udare sau la căldură, se folosește și perlit. Compactarea stratului superior al pământului amenință cu uscarea din substrat și deteriorarea creșterii rădăcinii.

Prin urmare, slăbirea convențională poate înlocui scurt udarea. După ce grădinarul a slăbit solul, oxigenul intră mai bine în pământ și rădăcinile respiră.

Pentru a nu slăbi paturile de fiecare dată după ploaie, acestea sunt mulate cu humus sau cumpără perlit. Granulele substanței sunt utilizate mai rar, deoarece au un cost ridicat. Este scump să le folosești pentru paturi mari și sere..

Grădinarii recomandă achiziționarea ambalajelor care sunt suficiente pentru a mulge mai multe plante de interior. Analogii-înlocuitori ai medicamentului sunt adesea folosiți. Nu este recomandat să stropiți granule în jurul tulpinii plantei. Acest site rămâne neutilizat. Udarea se realizează prin ea.

În multe parcele private, solul este argilos și dens. Situația este diferită doar în grădinile cu un substrat nisipos. Dar chiar și nisipul nu garantează că plantele vor înflori confortabil pe un astfel de pământ. Un astfel de sol este compactat și slab respirabil. O opțiune ar fi adăugarea de perlit la sol într-un raport de opt la unu.

În plus, solul este fertilizat astfel încât plantele să crească și să se dezvolte mai repede. Dacă cultura dă roade, atunci granulele de perlit introduse îmbunătățesc productivitatea, accelerează maturarea. Puteți turna granulele direct în găuri, după îndepărtarea excesului de sol din găuri. În interiorul găurii, pământul este amestecat cu perlit, iar apoi planta este plantată.

Pentru florile de interior, consumul de aditiv este mult mai mic. Din acest motiv, este adesea folosit pentru plante și flori ornamentale. Este necesar să se agită peletele cu sol și se toarnă într-un recipient în creștere. Perlita este prelevată nu mai mult de 30% din volumul total al amestecului.

Substanța este folosită și pentru depozitarea fructelor, a materialului de plantare și a legumelor. În schimb, se folosește rumeguș, nisip. Stratul de granule de perlit nu trebuie să depășească cinci centimetri. Depozitarea se face în cutii.

Perlită și vermiculită

Vermiculitul seamănă cu perlitul în proprietățile sale și este adesea folosit pentru cultivarea plantelor de grădină și de interior. Este folosit ca strat de drenaj sau mulching. Dar conține mai mulți nutrienți, de exemplu, potasiu și calciu, care sunt necesare pentru plante pentru o creștere deplină..

Perlita este un material neutru. Mai mult, granulele sale nu alcalinizează și nu acidifiază solul. Nu trebuie să alegeți îngrășăminte pentru acestea. Cu vermiculita, este necesar să selectați dozele și compozițiile amestecurilor pentru a evita o supradoză de substanțe active și a nu dăuna plantelor. Mulți cultivatori își găsesc culoarea mai plăcută decât cea a perlitei..

Izolatie Perlita

În lumea modernă, există mai multe oportunități în zona de producție. Capacitățile tehnologice au făcut posibilă cunoașterea cu cele mai recente materiale numite perlit. Acesta este un produs unic care a ocupat un loc înalt pe piața construcțiilor în scurt timp..

Tehnologia de producție de perlit este destul de complicată. Este realizat dintr-o stâncă tare sticloasă de origine vulcanică. Materia primă are capacitatea de a crește semnificativ cu o anumită încălzire. Acest proces de umflare în timpul tratamentului termic, împreună cu adăugarea altor materiale, face posibilă obținerea de materii prime termoizolante și solide cu caracteristici excelente..

Scopul aplicatiei

Datorită prezenței proprietăților fizice și tehnologice ridicate, izolația perlită își găsește utilizarea largă în toate tipurile de industrii:

 • energie;
 • medical;
 • metalurgic;
 • alimente;
 • rafinarea petrolului;
 • constructie;
 • agricol;

Distribuția acestui material în fracții indică locul utilizării directe a fiecăreia dintre subspecii.

Iată exemple dintre cele mai comune:

 • perlitul filtrului are o dimensiune de la 0 la 0,16 mm;
 • perlitul de construcție variază de la 0,16 la 1,25 mm.;
 • agroperlitul are o fracție de 1,25-5mm.

Principalele avantaje

Perlitul, ca și alte materiale, are avantajele și contra. Dar, în ciuda deficiențelor, este o parte integrantă a oricărei construcții.

Se pot distinge următoarele avantaje ale perlitului ca încălzitor:

 1. Lejeritate care vă permite să-l așezați în interiorul oricărei structuri de cadru fără a-i crește rezistența.
 2. Rezistența la schimbări de temperatură destul de ascuțite îi permite să fie folosită pentru exterior în diferite condiții meteorologice. Poate rezista de la -220 la +900 ℃.
 3. Siguranța mediului, fără toxicitate în nicio condiție de operare.
 4. Nu este alergen la lumea animalelor, oameni.
 5. Rezistent la majoritatea compușilor acizi și alcalini.
 6. Nu este supus unor procese corozive.
 7. Datorită densității formate între particulele materialului în timpul așezării straturilor, se obține un nivel ridicat de izolare fonică a întregii structuri. Prin urmare, nu este necesar să folosiți un strat de izolație suplimentară de origine diferită.
 8. Absolut nu este supus la deformarea efectelor temperaturilor ridicate la nivelul gospodăriei. Ideal pentru instalarea sistemelor de încălzire în pardoseală interioară.
 9. Interval mediu de preț comparativ cu materialele utilizate pentru lucrări similare.
 10. Are o eficiență ridicată, este rațional și ergonomic în aplicarea sa.

Ar fi oportun să se noteze lipsa de utilizare a perlitului în camerele cu umiditate constantă mai mare de 10% sau în condiții de climat stabil umed. Nu este rezistent la aceste influențe.

Când lucrați cu acest material, trebuie să știți că în timpul acțiunilor active cu acesta este emis praf de aluminosilicat. Particule foarte mici din acesta pot dăuna corpului uman prin intrarea pe mucoasa. Prin urmare, în procesul de tăiere mecanică a blocurilor, amestecarea soluției, trebuie luate măsuri de precauție și zonele deschise ale corpului trebuie protejate..

Soiuri de materiale

Sunt produse doar patru tipuri de materiale izolatoare termice. Toate acestea diferă unele de altele, nu numai în ceea ce privește modul de instalare și caracteristicile tehnice..

Principalele tipuri de perlit:

 1. Forma de umplere sau nisipul are o ușurință mai mare decât alte subspecii. Prin urmare, este utilizat pentru izolarea termică a partițiilor și, în același timp, pentru a facilita structura finisată a oricărei structuri. O altă esență a utilizării sale este eliminarea straturilor inter-floor, asemănătoare unei fante, care umplu alte goluri. Folosit pentru a se potrivi podelelor, uneori ca tencuială.
 2. Farfurii. Acest tip este cel mai răspândit în producție, deoarece este cel mai solicitat de perlit. Cererea mare se datorează comodității formei pentru construcția rapidă a oricărei dimensiuni de structură sau zonă. Prin urmare, cu un nivel ridicat de higroscopicitate, este mai potrivit să îl utilizați pentru lucrări interioare. Dacă este utilizat în afara clădirilor, este obligatoriu să adăugați un strat de material rezistent la umiditate. Fabricat prin presare hidraulică. În funcție de nevoi, se folosesc diferite materiale de legare: polimeri, sticlă lichidă, var, ciment, bitum și altele combinate cu acesta.
 3. Soi de acoperiș, care este denumit mai des bitum perlit de numele liantului folosit în producție. Acest material face posibilă montarea cu ușurință a structurilor izolatoare cu cele mai variate forme datorită flexibilității crescute. Orice acoperiș sau altă structură non-standard va avea un nivel decent de conductivitate termică. Acest lucru permite utilizarea acestor forme de acoperiș în construcții, cu valori de temperatură negative negative. Fiind incombustibil, va oferi structurii o protecție adecvată împotriva incendiilor.
 4. Amestecuri uscate pentru construcții, făcute cu perlit fin și amestec de ciment. Doar cantitatea potrivită de apă trebuie adăugată la o astfel de masă goală pentru a obține un mortar gata de utilizare. Este utilizat efectiv pentru chituirea tuturor tipurilor de articulații, cavități formate în timpul zidăriei, fisuri și goluri similare. Cu ajutorul unui amestec uscat, puteți obține o tencuială specială. Se aplică într-un strat pe orice suprafață, o nivelează ușor și paralel, crescând coeficientul de izolare termică pentru întreaga structură.

Pentru nevoile de construcție, s-au stabilit trei grade principale de perlit:

Numerele de mai sus din marcaj determină factorul de densitate al materialului. Acest indicator este extrem de important pentru tipul de lucrări de instalare viitoare, condițiile de operare a materiilor prime.

Dar oricare dintre aceste caracteristici de densitate permite perlitului în soluție să fie atât de fluid încât să poată umple cele mai mici goluri din structură. Acesta este unul dintre principalele avantaje ale acestui material față de analogii care sunt aplicabili în procese de construcție similare..

Izolarea pereților cu perlit

Perlitul este aplicabil pentru izolarea unei case, ale cărei pereți sunt realizate din blocuri sau cărămizi.

Mortarul sub formă de tencuială cu perlit este folosit pentru acoperirea unei fundații tip bandă cu semisol sau subsol.

Procesul de izolare a pereților cu perlit de umplere se realizează cu următoarele caracteristici:

 1. Lucrările pregătitoare și primare încep la momentul construcției pereților clădirii.
 2. Mai folosită pentru acest tip de lucrări este fracția de nisip perlit. Volumul său de aplicare este calculat în intervalul de la 60 la 100 kg pe metru cub. m.
 3. Materialul este turnat în spațiul inter-perete la intervale după ce ați așezat fiecare parte a peretelui.
 4. Pentru a evita contracția ulterioară a materialului izolant, acesta este compactat prin atingere.
Izolarea pereților cu perlit vrac

Caracteristicile tehnologice ale tencuielii perlite, după aplicare și uscare, permit posibilitatea de a termina lucrările deasupra acesteia cu diverse materiale. Ceea ce, fără îndoială, este foarte convenabil și oferă opțiuni suplimentare în alegerea pentru dezvoltator.

Unicitatea proprietăților izolatoare ale perlitei, rezistenței la uzură și ușurința de utilizare îi permite să își îndeplinească funcțiile pentru o lungă perioadă de timp după instalare.

Ce este perlitul? Proprietăți perlite. Aplicație perlită

Ce este perlit?

Perlita este o rocă care este de origine vulcanică, deci puteți găsi perlit în locuri cu erupții vulcanice. Originea perlitului este foarte neobișnuită. Se formează numai în acele locuri unde marginea fluxului de lavă fierbinte se oprește pe sol..

În fotografie, perlit de fracțiune fină

În acest loc, fluxul incandescent se răcește cel mai rapid și aici se formează așa-numitul pahar vulcanic, sau obsidian. Apoi, apa ajunge la afaceri.

Dacă apa subterană pătrunde și interacționează cu sticla vulcanică, atunci are loc un proces de hidratare. Ca urmare a acestei interacțiuni, nu se formează altceva decât hidxidil obsidian - perlit.

Numele "perlit" a fost sugerat de Howe nu întâmplător, deoarece este asociat cu luciul perlescent. În franceză, „perle” înseamnă „perlă”, de unde „perlită”.

Descrierea și proprietățile perlitei

Perlita este un material natural care constă din sticlă vulcanică care conține 70-75% SiO2; 12-14% AI2O3; 3-5% Na2O; cam același K2DESPRE; până la 1% Fe2O3, CaO, MgO. Una dintre caracteristicile perlatului ca material natural este prezența apei legate în compoziția perlitei.

În termeni procentivi, acest indicator variază între 2 și 5%. La începutul secolului XX, a fost făcută o descoperire unică, care a făcut posibilă privirea perlitei dintr-o perspectivă nouă și extinderea sferei de utilizare și aplicare a acesteia. Când este încălzită, perlitul eliberează apă legată sub formă de abur, pe care o conține în compoziția sa.

În timpul acestui proces, apar unele modificări în structura perlitei, ea devine perlită extinsă, deoarece porii se extind, volumul lor crește și dobândește o formă sferică..

În fotografie, perlit expandat

Dacă avem în vedere mai detaliat particulele unei astfel de perlite expandate, se dovedește că acestea au o structură închisă de celule, iar la suprafață vor exista fisuri minuscule prin care a scăpat aburul.

O astfel de perlită extinsă are o calitate foarte valoroasă - este hidrofilă, ceea ce înseamnă că este capabil să absoarbă apă și să o țină bine și, dacă este necesar, să dea această apă.

Cu toate acestea, capacitatea de a absorbi umezeala și perlitul nu este aceeași, ceea ce ar trebui luat în considerare. Cantitatea de apă pe care o poate păstra perlita este direct legată de mărimea granulelor de perlită.

Granulele fine sunt capabile să absoarbă mai multă apă decât granulele mai mari, perlite. Prin urmare, sintagma este foarte populară - nisip perlit, care are o serie de calități și caracteristici valoroase.

De obicei este un fel de material alb sau gri, nu este periculos chimic sau radiații, nu conține impurități de metale grele, nu arde. În același timp, are proprietăți unice de izolare termică și fonică..

Aplicație perlită

Perlitul are o varietate de proprietăți benefice, care sunt foarte apreciate în diverse industrii și aplicații. În primul rând, aș dori să notez că industria construcțiilor apreciază foarte mult acest material și îl folosește în multe cazuri..

Cea mai populară zonă de aplicare a perlitului este izolarea termică în case, izolarea cu perlit, poate fi podele, pereți, podele între etaje, precum și în construcția de mansarde sau mansarde..

În fotografie, perlit, ambalat de vânzare

Trebuie avut în vedere faptul că, cu un astfel de încălzitor, se obține automat un alt avantaj, vă faceți casa mai rezistentă la foc. Acest lucru se datorează faptului că perlitul nu este un material combustibil, iar în caz de incendiu, există șansa de a suferi mai puține daune cauzate de incendiu..

A doua mare industrie în care perlitul este apreciat și utilizat pe scară largă este agricultura și plantele vegetale. Perlitul este un mediu unic pentru cultivarea răsadurilor, butașilor și lăstarilor din diverse plante. Perlite oferă multe funcții importante de luat în considerare la creșterea plantelor.

În primul rând, perlitul este capabil să ofere un regim de temperatură stabil. Temperatura din stratul de rădăcină este menținută la o valoare stabilă, în mare parte datorită mișcării apei în substrat.

Procesul de transfer de căldură și temperatura temperaturii este asociat cu mișcarea umidității, și anume, perlitul asigură circulația umidității. Aceasta protejează sistemul de rădăcină al plantelor de hipotermie și supraîncălzire..

A doua calitate care este foarte importantă pentru creșterea unei plante sănătoase și puternice este obținerea tuturor substanțelor nutritive necesare..

Toți nutrienții necesari ai plantei sunt obținuți, de regulă, prin rădăcină, prin urmare, este necesar un substrat bun care să permită nutrienților să ajungă rapid la sistemul rădăcină și să fie consumat de plantă..

Perlitul este mai bun pentru asta decât orice alt material. Oferă toate condițiile necesare și, prin urmare, plantele obțin substanțe nutritive fără greș..

În fotografie, utilizarea perlitului pentru fertilizarea plantelor

O altă calitate importantă pe care o deține perlitul este absența posibilității de creștere a buruienilor și de dezvoltare a bolilor. Acest lucru este valabil mai ales în cazul perlitului extins, deoarece este supus unui tratament termic.

La temperaturi ridicate, larvele de insecte și agenții patogeni mor, ceea ce face ca această substanță să fie potrivită și favorabilă plantelor în creștere. Perlita este, de asemenea, o substanță necesară care asigură un acces bun de oxigen la rădăcinile plantelor, ceea ce este foarte important.

Printre dezavantajele perlitei, se poate remarca doar prezența prafului perlat, dar aceasta poate fi ușor corectată și eliminată. Este suficient să clătiți perlitul sub apă și astfel tot praful va dispărea.

În plus, ecologii sunt recunoscători și pentru descoperirea perlitei, deoarece, cu ajutorul acesteia, și anume absorbția, o calitate importantă a perlitei, apa este purificată în rezervoare și bazine. Eliminarea contaminanților de ulei de pe suprafața apei are loc și prin utilizarea perlitei. Și acest lucru este foarte important pentru păstrarea ecologiei noastre..

O industrie atât de importantă precum metalurgia nu este completă fără perlită. Aici este folosit ca izolație și protecție împotriva incendiilor. Lucrările de căptușire nu pot fi efectuate fără perlită. Prin urmare, valoarea perlitului nu este exagerată, de fapt, această substanță în multe cazuri este pur și simplu de neînlocuit..

Depozite și minerit de perlit

Cel mai adesea, perlitul poate fi găsit în locurile în care se dezvoltă produsele vulcanismului paleogen-cuaternar. Astfel de locuri de pe harta noastră includ, de exemplu, Kamchatka și Transcarpatia. În plus, perlitul poate fi găsit în alte regiuni, de exemplu, Transbaikalia, Orientul Îndepărtat..

Imaginea este o carieră perlită

Perlitul este cel mai adesea minat într-un mod deschis, adică în gropi sau cariere. Acum producția mondială a acestui material natural este de aproximativ 2 milioane m3 pe an. Cele mai cunoscute și mai mari depozite din lume: Aragatskoe, Jraber și Myxop-Talinskoe (Transbaikalia).

Preț perlit

Prețul perlitului este scăzut, desigur, mult depinde de scopul și în ce volum intenționați să cumpărați această substanță.

De regulă, mulți furnizori și vânzători de acest material natural au câștiguri diferite, iar aceste sume sunt incluse direct în costul mărfurilor..

Cu toate acestea, pentru a înțelege imaginea, puteți oferi următoarele date: pentru un metru cub de perlit 0-1,5 mm, ei cer în medie 3.500 de ruble. Va trebui să plătiți aproximativ 300 de ruble pentru o pungă de perlită cu un volum de 125 de litri, în greutate rezultă aproximativ 7 kg. Agroperlitul în ambalaje mici poate fi cumpărat pentru câteva zeci de ruble.

Cum se aplică în mod corespunzător perlit pentru plante de interior și în grădină?

Relativ recent, roca de origine vulcanică a început să fie folosită în tehnologia agricolă. Utilizarea acestui produs poate îmbunătăți semnificativ indicatorii de calitate ai compoziției solului. Perlitul pentru plante este utilizat pentru transplant, pregătirea amestecului de sol pentru răsaduri, culturi de tuburi. Există multe opțiuni de utilizare a rocii vulcanice, mica. Vom încerca să vă spunem cum este util perlitul pentru plante, cum să îl utilizăm cu beneficii, ce proprietăți are. Agroperlit slab și ușor pentru plante, cum se aplică și ce fracțiune să alegeți, materialul de mai jos vă va spune despre acest lucru.

Caracteristici, compoziție și proprietăți

perlit

Perlitul este un pahar acru de origine vulcanică. Are un nume consonant cu perle, arată ca pietriș sau nisip grosier, are o schemă de culoare alb-gri. Rockul netratat este de mică valoare. Perlita are semne de stratificare concentrică-coajă, ceea ce duce la dezintegrarea ulterioară a acesteia în părți mici ale contururilor rotunjite. Se deosebește de alte roci în mare porozitate, prezența incluziunilor lichide în structură. Aplicați pe baza dimensiunilor fracționale. Cea mai mare facțiune a găsit aplicație în construcții, peisaj.

Perlita este de origine vulcanică

Agroperlita

În compoziția sa, roca conține apă, care, atunci când este încălzită brusc la 1000 de grade Celsius, se extinde și rupe porii în care se află. Prin aceasta, roca se umflă, despărțindu-se în porțiuni sferice mici poroase.

Materialul are capacitatea de a îmbunătăți calitatea amestecurilor de sol, de a crește igroscopicitatea, aerarea acestora. Fracția grosieră de perlit expandat și-a găsit aplicarea ca mulci, cele mai mici sunt potrivite pentru îmbunătățirea proprietăților amestecurilor de sol, pentru a crește igroscopicitatea și slăbiciunea lor. Previne dezvoltarea proceselor putrefactive.

vermiculit

Vermiculitul este o mica cu incluziuni lichide, care, atunci când este încălzită brusc, se transformă într-un material granular stratificat. Este clasificat ca un mineral inert. Are un grad ridicat de absorbție, retenție de umiditate, depășind dimensiunile și greutatea proprie de mai mult de 3,5 ori. Această caracteristică a fost utilizată în producția de culturi..

Prin păstrarea apei și păstrarea substanțelor nutritive de la spălare, ajută la o mai bună satisfacere a nevoilor organismelor vegetale. Este considerat un aditiv optim pentru economisirea umidității la solul de plantare. Ajută la reținerea umidității pentru o lungă perioadă de timp. Nu este potrivit pentru femeile grase, cactus.

Cum arată fracțiile produsului

Perlitul prelucrat și vermiculitul diferă nu numai prin proprietăți, ci și prin aspect. Din punct de vedere vizual, perlitul arată ca niște perle mici rotunjite, de la cremă la alb. Fracțiile grosiere sunt potrivite pentru utilizare ca drenaj, cele mici sunt amestecate uniform cu solul. Pentru plante are fracții de la 0 la 5 mm perlit, fotografie pentru plante:

Fracții mari de perlit sunt potrivite pentru utilizare ca drenaj

Vermiculitul pentru floricultura interioară are fracții de la 2 la 5 mm. Spre deosebire de perlit, are un spectru de culori mai închis. Are o culoare aurie, bronz sau argintiu. Când este încălzită, substanța ia forma unei omizi sau a unui vierme.

Care este diferența?

În ciuda asemănării aparente, cele două produse au diferențe cardinale:

 • perlitul acționează ca un conductor al umidității, dar capacitatea de a o acumula nu diferă;
 • vermiculitul este capabil să-l rețină și să-l elibereze treptat, acest lucru se aplică și nutrienților;
 • perlitul se distinge printr-o cantitate abundentă de praf, se recomandă umezirea ușoară înainte de utilizare;
 • vermiculitul nu formează nori de praf, necesită spălare pe termen scurt sub apă;
 • vermiculitul este o sursă de elemente utile pentru culturile de plante, de care adversarul său nu se poate lăuda;
 • perlita este denumită sticlă vulcanică, vermiculitul este mica;
 • schema de culori are și diferențe;
 • perlitul, datorită inerției sale, a găsit o aplicație largă pentru înrădăcinare.

Pro și contra materialelor moderne

Calitățile pozitive ale ultimelor materiale din tehnologia agricolă includ:

 • sterilitatea biologică, puritatea materialelor;
 • capacitatea de a absorbi, reține și elibera încet umiditatea;
 • capacitatea de a înlocui nisipul pentru cultivarea și înrădăcinarea culturilor cu un sistem de rădăcini slăbit;
 • îmbunătățește igroscopicitatea, aerarea amestecurilor de sol;
 • prevenirea formării unei cruste dense pe suprafața solului după irigare;
 • capacitatea, datorită conductivității termice scăzute, de a proteja rădăcinile de hipotermie, supraîncălzire;
 • prevenirea dezvoltării proceselor putrefactive, acidifierea solului.

Perlita îmbunătățește higroscopicitatea amestecurilor de sol

Dezavantajele includ:

 • având în vedere reacția neutră, aceștia pot reduce aciditatea solului în favoarea saturației cu alcali;
 • efect de mascare a larvelor de insecte - dăunători;
 • incapacitatea de a folosi culturi rezistente la secetă (cactusi, ticăloși).

Cum să alegi cel mai bun remediu

Ambele produse sunt utilizate cu succes în cultivarea plantelor și în horticultură. Înainte de a face o alegere în favoarea uneia dintre ele, veți afla puțin despre diferențe, este important să înțelegeți proprietățile acestora, impactul asupra dezvoltării ulterioare a culturilor de plante. Atunci când alegeți, este necesar să se țină seama de particularitățile cultivării diverselor culturi, compoziția solului.

Principalele recomandări la alegere includ:

 • atunci când este utilizat în zone mari cu udare și fertilizare regulată, agroperlitul este potrivit;
 • în floricultura interioară, atunci când se cultivă tub, culturi în ghiveci, este recomandat să acordați preferință vermiculitei.

De ce este util perlitul pentru plante

Opinia experților despre Perlite:

Dacă nu sunteți familiarizat cu această substanță, merită să o încercați în scopuri agricole. Perlitul expandat are o gamă largă de proprietăți utile pentru înrădăcinarea, cultivarea plantelor, depozitarea produselor fructifere. Utilizarea agroperlitului protejează răsadurile de dezvoltarea infecțiilor bacteriene, fungice și ajută la accelerarea proceselor de creștere. Într-o cultură de ghivece, îmbunătățește calitatea comei pământești, reduce evaporarea umidității și previne formarea unei cruste de suprafață.

Datorită proprietăților de mai sus, agroperlitul este utilizat în cultivarea diferitelor plante pentru a îmbunătăți calitatea amestecurilor de sol înainte de plantare, transplantarea culturilor. De multe ori puteți auzi întrebarea - pentru ce este perlitul pentru plante??

La creșterea diverselor plante, se folosește perlitul

Cu ajutorul său, puteți evita:

 • urmărirea straturilor de sol;
 • dezvoltarea deficienței de nutrienți, microelemente;
 • formarea unei cruste dure pe suprafața solului;
 • îmbunătățește igroscopicitatea, permeabilitatea la aer a amestecului de sol;
 • dacă este folosit ca drenaj - acidifierea solului;
 • dezvoltarea reacțiilor putrefactive în timpul înrădăcinării.

Instrucțiuni privind consumul de medicamente

Există multe utilizări pentru cultivarea plantelor de sticlă vulcanică spumă și mica. Să enumerăm principalele opțiuni pentru aplicarea cu succes:

Pentru semințe de germinare

Pentru a preveni îmbibarea, înmulțirea bacteriilor, semințele destinate germinării sunt împrăștiate pe suprafața perlitei umede și sunt păstrate până la ciugulire. Apoi sunt plantate în sol pregătit. Cea mai fină fracție de perlit este amestecată cu cele mai mici semințe, împrăștiate pe suprafața solului, obținând distribuția lor uniformă.

Răsaduri în creștere

Adăugarea de perlit la solul de plantare evită înmulțirea sporilor fungilor paraziti, a bacteriilor dăunătoare.

Top