Categorie

1 Arbuşti
Semănarea petuniilor pentru răsaduri
2 Trandafiri
Când să plantezi gladioli în aer liber primăvara
3 Arbuşti
9 modalități de organizare a udării automate pentru plantele de interior
4 Ierburi
Transplant corect de copaci de bani la domiciliu

Image
Principal // Violetele

Daliile: plantarea și îngrijirea în câmp deschis. Când să plantezi dalii


Daliile sunt flori frumoase care împodobesc site-ul până la sfârșitul toamnei cu înflorirea lor luxuriantă și strălucitoare. Astăzi există soiuri perene și anuale - o astfel de varietate vă permite să alegeți flori pentru orice design de grădină. În acest articol vom vorbi despre plantarea și îngrijirea daliilor, precum și când să plantăm dalii în primăvară..

Specie Dahlia

Când cumpărați o dalie, trebuie să fiți ghidați în ce scopuri vor fi folosite florile și unde vor fi plantate.

Se disting următoarele tipuri de flori:

 • Anemonic - înălțime până la 70 cm, dimensiunea inflorescenței 4-10 cm.
 • Guler - diametrul inflorescenței 10 cm, înălțimea până la 120 cm.
 • Bujor - inflorescențe medii, până la 15 cm. Există înălțimi de până la 120 cm și mijlocii până la 70 cm.
 • În formă de lotus - una dintre cele mai frumoase forme de flori ale acestei specii. Diametrul poate atinge 20 cm, înălțimea de până la 120 cm.
 • Decorative - cea mai bogată varietate de culori, dimensiunea inflorescențelor până la 25 cm; înălțimea plantelor 90-95 cm.
 • Sferică și în formă de pompom - dimensiunea inflorescențelor este de 8-15 cm, folosită de obicei pentru tăiere. Înălțimea de la 90 la 120 cm.
 • Cactus este cel mai original soi. Diametrul inflorescențelor 20-25 cm, înălțimea tufelor 100-150 cm.

Fotografii de soiuri de dalie:

Alegerea materialului de plantare

În plus față de varietatea și dimensiunea inflorescențelor, atunci când cumpărați, trebuie să alegeți cu atenție materialul de plantare. Daliile pot fi plantate cu semințe, butași (tuberculi) și răsaduri.

Semințe: pe pachet indicați grupul de dalii și înălțimea plantei. Este foarte ușor să crești o floare din semințe, începe să înflorească la 45-50 de zile de la plantare.

Puteți cumpăra răsaduri de flori. Răsadurile în îngrijire sunt destul de nepretențioase, trebuie doar să udi la timp. Toamna, mulți dezvoltă noduli care pot fi depozitați până anul viitor..

Cel mai adesea, delenki (tuberculii) sunt folosiți pentru plantarea dalilor primăvara..

Selecția tuberculilor Dahlia

Când cumpărați de delenki, trebuie să studiați cu atenție materialul de plantare. Este necesar să se acorde atenție dimensiunii tuberculului, locației mugurilor de reînnoire.

 1. Tuberculii rădăcini trebuie să fie densi, elastici.
 2. Un tubercul sănătos maro deschis.
 3. Trebuie să fie o bucată din tulpina de anul trecut.
 4. Gulerul rădăcinii (locul în care rădăcina trece în tubercul) trebuie să fie întreg, intact. Dacă este zdrobit sau înnegrit, atunci tuberculul nu va germina, deoarece se formează varză în imediata apropiere a gulerului rădăcinii..
 5. Dacă tuberculii sunt împărțiți, atunci trebuie să aibă puncte de creștere.

De asemenea, este o greșeală să cumpărați „cuiburi” mari de tuberculi rădăcini. Multe frunze se dezvoltă din ele, dar puține flori.

Atunci când alegeți, trebuie să acordați atenție etichetei și ambalajului. Pe lângă imagine (de regulă, aspectul florii este selectat din ea), producătorul pune informații despre mărimea florii pe pachet (indicată în partea de sus cu litere latine) și indică înălțimea plantei.

Dacă punga este prea ușoară, tuberculii sunt foarte uscați, puteți încerca să-i readuceți la viață, punându-i în rumeguș sau apă umedă. S-ar putea să nu ajute. Prin urmare, este mai bine să vă abțineți de la cumpărarea unui astfel de material de plantare..

De asemenea, nu ar trebui să cumpărați o tăietură cu lăstari. O astfel de plantă va începe să crească chiar înainte de plantare în pământ..

Se întâmplă ca tuberculii să fie acoperiți cu rădăcini albe tinere. Pot fi cumpărate, dar trebuie plantate imediat.

De multe ori puteți găsi oferte vechi de vânzare. Sunt ușor de diferențiat - au dimensiuni diferite, au o suprafață ridată. Pot fi folosite pentru înflorire. Dar nu vor putea obține material nou pentru plantare..

Cum se păstrează tuberculii înainte de plantare

Tuberculii Dahlia nu le place umezeala și pot putrezi dintr-un exces de umiditate și se pot usca într-un loc fierbinte. Cel mai bine păstrat într-un loc rece și întunecat (de exemplu, frigider învelit în hârtie umedă) înainte de plantare.

Tuberculii sunt de asemenea depozitați în cutii, așezându-se pe un strat de turbă sau rumeguș. De asemenea, sunt acoperite cu turbă de sus. Tuberculii sunt bine depozitați în nisip.

Când să plantezi dalii primăvara

Daliile preferă solul liber și fertil și zonele bine luminate ale grădinii. Pot crește la umbra ușoară, deși pierd puțin în splendoarea înfloririi..

Cel mai bun sol pentru o floare este mahalaua sau nisipul umplut cu îngrășăminte. Într-o gaură de aterizare, înainte de a planta o dalie, turnați:

 • 2-4 kg gunoi de grajd sau compost bine putrezit,
 • 20 g superfosfat,
 • 15 g azotat de potasiu,
 • 10 g sulfat de potasiu.

Dacă solul este prea umed, se adaugă drenaj în partea inferioară a găurii de plantare - un strat de piatră zdrobită, lut expandat, nisip.

Primăvara încep să planteze dalii atunci când pământul s-a încălzit până la +10 grade la o adâncime de 10-12 cm. Temperatura aerului nu ar trebui să scadă sub +5. Tulpinile și frunzișul florii sunt sensibile la apariția rece și nu pot rezista la temperaturi sub 0.

Când să plantezi dalii

Durata de plantare a daliei pentru diferite regiuni este diferită și depinde de climă și de teren. Chiar și în cadrul aceleiași așezări, parcelele de grădină din zonele joase se încălzesc mai lent, ceea ce afectează timpul de plantare..

În banda centrală și în regiunea Moscovei, daliile sunt plantate cu tuberculi sau puieți la jumătatea sau sfârșitul lunii mai. Dacă primăvara este devreme și solul s-a încălzit mai devreme, puteți planta flori la începutul lunii. Cu toate acestea, nimeni nu a anulat înghețurile de întoarcere, astfel încât materialul de acoperire trebuie să fie gata..

Uralele și Siberia sunt o regiune aspră, cu izvoare târzii și umede. Pământul se încălzește la o temperatură confortabilă pentru flori abia în iunie. Aici, chiar și dahii tuberici sunt preferați să crească prin răsaduri, așezând tuberculii în ghiveci în avans pentru germinare.

Grădinarii sibieni au propriile mici trucuri în cultivarea legumelor și florilor, într-o scurtă vară rece. Acestea sunt paturi înalte și calde. Sunt construite toamna, înainte de sosirea vremii stabile stabile..

Un șanț este săpat într-un loc însorit, unde sunt așezate diverse resturi vegetale (până la ramuri zdrobite) și gunoi de grajd proaspăt. Stratul superior, în care se vor afla rădăcinile plantei, este turnat din sol fertil. Deasupra suprafeței pământului se formează o creastă înălțată, pentru iarnă structura este acoperită cu un film vechi.

Primăvara, de îndată ce zăpada s-a topit, patul este vărsat cu apă clocotită și acoperit din nou cu o peliculă. Reziduurile plantelor și gunoiul de grajd încep să putrezească, generând căldură. Plantele din astfel de paturi pot fi plantate cu o săptămână sau mai devreme. Pentru fiabilitate, arcadele cu un film sau lutrasil sunt instalate deasupra patului.

În regiunile de sud ale țării noastre, este imposibil să întârziați cu plantarea de dalii. Zăpada se topește rapid și, de regulă, nu există prea multă zăpadă. Solul se supraîncălzește rapid și se usucă. Daliile sunt plantate în aprilie, în timp ce umiditatea este încă în pământ. Pentru a reține umiditatea în sol, suprafața pământului din jurul tufișurilor este mulată cu bărbierit, turbă, humus.

Când să plantezi dalii pentru răsaduri

Daliile populare anuale ale soiului Merry Boys pot fi semănate direct în pământ în locuri cu un climat cald. Semănatul se efectuează în luna mai, când vremea este caldă, fără fluctuații bruște ale temperaturii. Recoltele sunt acoperite cu folie pentru a crea o temperatură confortabilă pentru germinarea semințelor.

În cea mai mare parte a teritoriului țării noastre, este mai bine să semeni dalii anuale cu semințe pentru răsaduri. Semănatul se efectuează în martie în interior sau la începutul lunii aprilie într-o seră sau seră. Semințele sunt așezate în sol liber (turbă, humus, nisip) până la adâncimea de 1,5 cm.

Temperatura confortabilă pentru germinarea semințelor este de +25 de grade. Răsadurile apar în 10-12 zile.

Răsadurile sunt prevăzute cu iluminare luminoasă, udare moderată și temperatură a aerului de +18.. + 20 grade. La vârsta de 2-3 frunze adevărate, răsadurile de dalie se cufundă în ghivece separate. Cu câteva săptămâni înainte de a plasa răsadurile în grădina cu flori, plantele tinere sunt întărite - scoase în aer proaspăt timp de câteva ore.

Răsadurile de Dahlia sunt plantate pe pământ deschis când a trecut amenințarea unei lovituri reci.

Când să plantăm dalii în primăvară, conform calendarului lunar 2020

Luna s-a dovedit deja că are un impact mare asupra creșterii plantelor și asupra sănătății. Tot mai mulți grădinari și grădinari lucrează cu plante, concentrându-se pe calendarul lunar.

Zile pline de bine în 2020:

LunăZile mai bune
Martie8-12, 26-31
Aprilie7, 9-15, 17-22, 27-30
Mai2-6, 9-12, 20, 21, 29-31
iunie7-9, 11-14
iulie6-8, 13-18, 23-27
August5-10
Septembrie3-9, 15, 16, 19-21, 24-30
octombrie3-6, 8-11, 13-15, 26-28
noiembrie5-9
decembrie2-4, 19-22, 24-27

În 2020, zilele defavorabile se încadrează în următoarele date:

 • Ianuarie - 9-11, 24, 25
 • Februarie - 9, 23, 24
 • Martie - 9, 10, 24
 • Aprilie - 8, 23
 • Mai - 7, 8, 22, 23
 • Iunie - 5, 6, 21

În zilele lunii noi, plantele răspund bine la tăiere și ciupire, dar semințele vor încolți mult și greu..

În timpul creșterii lunii (de la luna nouă la luna plină) - un moment favorabil pentru semănatul culturilor cu o parte productivă deasupra pământului, răsadurile apar rapid, tulpinile se întind activ în sus, frunzișul crește puternic. Florile, inclusiv daliile anuale, sunt cel mai bine semănate și transplantate în acest moment..

Odată cu luna în scădere (de la luna plină la luna nouă), sunt plantate toate culturile rădăcinilor și cartofii, această regulă este valabilă și pentru dalii care formează tuberculi.

Cum să plantezi dalii

Selectarea și pregătirea unui site pentru plasarea de dalii

Daliile adoră soarele, protejate de vânturile puternice din grădină. O nuanță mică de dantelă este permisă, planta nu va înflori într-o umbră adâncă.

Florile au nevoie de sol fertil, care consumă umiditate. Dar planta nu tolerează stagnarea umidității la rădăcini. Cele mai bune soluri sunt loamurile fertile și luturile nisipoase îmbogățite cu humus. Dacă zona alocată florilor are o compoziție diferită, componentele care lipsesc sunt adăugate în sol pentru săpat. Compoziția solului trebuie să fie mai aproape de următorii indicatori:

 • nisip grosier - 50%;
 • argilă - 20-30%;
 • calcar - 5-10%;
 • humus - 10-20%.

Un punct important este conținutul total de umiditate al sitului și proximitatea apelor subterane. Daliile perene sunt mai pretențioase în ceea ce privește permeabilitatea la aer a solului, deoarece cultivă tuberculi în el - păstrători de nutriție pentru viitoarea plantă.

Dacă apa subterană se apropie de suprafața pământului, este așezat un pat ridicat pentru dalii, umplând dealuri sau creste înălțime de 20-30 cm. Este convenabil să gardi marginile crestelor cu plăci, împletit cu ramuri.

Unii cultivatori plantează dalii în paturi de flori din anvelopele auto. În partea de jos a găurilor de plantare, drenajul este turnat sub forma unui strat de piatră zdrobită și nisip, cel puțin 10 cm grosime.

 1. În toamnă, pentru săpat, se aplică îngrășăminte organice (gunoi de grajd, compost) într-o doză de până la 6 kg la 1 mp. metru.
 2. Primăvara, se introduce cenușă de lemn (până la 300 g pe 1 metru pătrat), turbă, superfosfat (15 g pe godeu).

Unii cultivatori nu se tem să adauge gunoi de cal proaspăt în gaură chiar înainte de plantarea rădăcinilor de dalii, până la o treime dintr-o găleată. Gunoiul de cai nu arde rădăcinile plantei, asigură rădăcinilor substanțele necesare.

Inspecția și pregătirea materialului de plantare

După păstrarea iernii, materialul de plantare a daliei este examinat. Dacă pe tuberculi se găsesc focuri de putrefacție, întreaga parte afectată a tuberculului este tăiată. Lucrați cu un cuțit ascuțit, curat sau bisturiu. Tăierea trebuie tratată cu cărbune zdrobit sau acoperită cu verdeață. Tuberculul tratat este lăsat să se usuce astfel încât tăiatul să se răstoarne.

Dacă tăierea de dalie este mare, poate fi împărțită în părți. Rizomul este tăiat cu un cuțit astfel încât o parte din tulpină cu muguri de creștere să rămână pe fiecare tubercul. Secțiunile sunt dezinfectate cu verdeață, stropite cu cărbune sau cenușă.

Unii grădinari, care doresc să obțină dahii înfloriți timpurii, încolțesc tuberculi acasă. Pentru aceasta, se prepară un substrat liber dintr-un amestec de nisip, rumeguș, turbă și sol de grădină. Tuberculii Dahlia sunt așezați în cutii cu găuri de scurgere, presărate cu un substrat umed.

Cutia este așezată într-un loc cald și acoperită cu folie. Plantele vor crește în curând, înainte de plantare în grădină, solul este umezit în mod regulat. Plantarea tuberculilor încolțiți permite ca dalii să înflorească cu 15-18 zile mai devreme decât atunci când plantați rădăcini care nu au încolțit.

Pregătirea daliilor pentru plantare primăvara este un pas important în obținerea plantelor sănătoase. Cum sunt tratați tuberculii dahlia înainte de plantare:

 • o soluție roz deschis de permanganat de potasiu, se înmoaie o jumătate de oră;
 • fitosporină, diluând-o în apă conform instrucțiunilor.

Aceste soluții vor proteja tuberculii de a dezvolta boli fungice și vor ucide infecția. Pentru a accelera trezirea florii și creșterea activă, este util să înmuiați tuberculii din rădăcină.

Dacă tuberculii sunt prea uscați, se înmoaie într-o soluție de Epin sau Heteroauxin timp de câteva ore.

Trebuie să cumpărați flori în pepiniere mari sau de la crescători respectați pentru a vă asigura de calitatea mărfii. Video util: Cum să alegi o dalie și să te pregătești pentru plantare

Plantarea tuberculilor de dalii primăvara

Momentul plantării florilor depinde de climatul regiunii. Tuberculii Dahlia sunt plantați atunci când pământul se încălzește până la +10 grade la o adâncime de 12-15 cm. În banda de mijloc, florile sunt plantate la mijlocul sau la sfârșitul lunii mai. Scurtele reci nu vor deteriora tuberculii stabiliți în pământ.

Tuberculii încolțiți și răsadurile sunt plantate când a trecut amenințarea de îngheț. Frunzișul delicat al daliei moare la temperaturi cât mai scăzute de 0 grade. Plantele pot fi protejate construind adăposturi de arcuri și filme peste plantații..

Când să înmuiați tuberculii dahlia înainte de plantare, dacă nu au fost germinați?

Este necesară tratarea plantelor cu o soluție dezinfectantă și stimulantă cu câteva ore înainte de plantare..

Gropile pentru plantarea daliilor cu tuberculi primăvara sunt săpate astfel încât tuberculii să se potrivească în întregime și să existe loc pentru humus și drenare. Pentru soiurile înalte, un suport este instalat imediat în centrul groapei. Conducând o țepă în sol după plantarea unei dalii, este ușor să deteriorați rădăcinile plantei.

O margarete de dalie este plasată într-o gaură și presărată cu pământ, acoperind gulerul rădăcinii cu vreo trei centimetri. Acoperirea gulerului rădăcinii cu un strat gros de sol poate duce la putrezirea plantei! După plantare, vărsați abundent cu apă, dacă este necesar, adăugați pământul. Suprafața pământului din jurul tufișului este mulată cu humus, bărbierit, scoarță de copac.

Răsadurile unei flori sunt plantate fără a îngropa tulpina în sol și încercând să nu distrugă puful de pământ.

Distanța dintre tufele de dalie depinde de dimensiunea viitoarei plante:

 • soiurile subdimensionate sunt plasate conform schemei 30 cu 40 cm,
 • soiuri înalte și luxuriante - 50 până la 70 cm.

Video: un mod ușor de a germina dalii

Daliile sunt udate regulat cu apă (nu rece!), Strict la rădăcină. Solul trebuie să fie ușor umed. Dacă vremea ploioasă este stabilită, terenul din jurul daliei trebuie dezlegat des, ajutând solul să respire.

În perioada de înflorire, dalii sunt hrăniți cu îngrășăminte minerale complexe pentru flori (Kemira, Agricola, Rainbow).

Pentru a păstra aspectul decorativ al tufișului și a păstra rezistența plantei, florile ofilite sunt îndepărtate, împiedicând semințele să se așeze. De asemenea, ciupesc tulpinile necorespunzătoare și tulpinile de dalie. Florile mari mari se formează pe o plantă cu 2-3 tulpini.

Daliile perene sunt dezgropate atunci când începe vremea rece. Tuberculii sunt dezgropate, partea aeriană este tăiată și uscată aproximativ două săptămâni într-o cameră răcoroasă. Daliile sunt depozitate în beciuri sau subsoluri la o temperatură nu mai mare de +8 grade. Tuberculii sunt înfășurați în ziare sau acoperite cu bărbierit, așezate în cutii de carton.

Vecinii nedoriti ai Dahlia

Din cauza unor boli similare (fusarium), daliile nu sunt plasate în apropiere și după aster, roșii, ardei și cartofi. De asemenea, daliile nu sunt plasate în același loc de câțiva ani. După flori, este utilă vindecarea solului semănând siderate, de exemplu, lupin.

Din punct de vedere estetic, dalii nu privesc alături de trandafiri. Plantele luxuriante înfloresc vor concura între ele.

Pregătirea, germinarea, plantarea tuberculilor de dalie: instrucțiuni pentru cultivarea florilor sănătoase

Flori frumoase, mari, de diferite nuanțe, care înfloresc în a doua jumătate a verii, când majoritatea celorlalți și-au aruncat de mult „rochiile de sărbătoare”, acestea sunt dalii. Toată lumea le-a văzut și le cunoaște, dar nu toată lumea este familiarizată cu procesul de creștere. Plantarea daliilor cu tuberculi în primăvară este un proces întreg, ale cărui reguli trebuie respectate pentru a obține înflorirea abundentă vara și toamna. Să ne dăm seama cum să gătim corect tuberculii, cum să-i germinăm, astfel încât totul să funcționeze așa cum trebuie.

Subtilități ale procesului: creșterea daliilor din tuberculi

Chiar fiind un fan al acestei flori uimitor de luxoase și frumoase, nu toți cultivatorii începători știu să crească dalii din tuberculi și ce este necesar pentru acest lucru. Cu toate acestea, sămânțarea acestor flori cu ajutorul semințelor este o sarcină și mai ne mulțumită, deoarece este un proces lung și dureros, iar la final, puteți obține o floare complet diferită, care a fost calculată pe. Să ne dăm seama împreună cum să pregătim în mod corespunzător rădăcinile daliei pentru plantare, când este cel mai bun moment pentru a face acest lucru și cum trebuie tratate exact.

Începând să vă dați seama când să plantați dalii cu tuberculi, trebuie să luați în considerare că aceasta este o floare iubitoare de căldură care are nevoie de multă lumină solară. Prin urmare, plantarea în teren deschis este posibilă numai atunci când pământul este deja complet încălzit, adică la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai. Dacă anul s-a dovedit a fi răcoros, este mai bine să amânați acest lucru până la mijlocul sau chiar sfârșitul lunii, dar atunci este posibil ca plantele să nu aibă timp să înflorească înainte de primele înghețuri.

Pregătirea tuberculilor și a solului

Un punct extrem de important este pregătirea tuberculilor de dalie pentru plantare la începutul primăverii, deoarece viabilitatea plantelor în viitor, precum și abundența înfloririi lor, vor depinde dacă acestea au fost efectuate corect..

Cumpărare

Dacă vă confruntați cu o astfel de sarcină pentru prima dată, atunci nu ați crescut tuberculii singuri, ci ați cumpărat, atunci este important să alegeți exact cele care sunt necesare pentru a pune în aplicare ideea dvs. pentru designul peisajului, deoarece florile trebuie să corespundă conceptului de bază al unei grădină sau al unei flori..

Este mai bine să cumpărați dalii în magazine specializate cu amănuntul care au documente pentru un soi sau alt soi. Cel mai adesea, tuberculii sunt ambalați în pungi sigilate din polietilenă cu găuri, ceea ce face posibilă vizualizarea și simțirea lor. Ele trebuie să fie rezistente, destul de rezistente și destul de grele. Dacă tuberculii sunt mărunțiți și uscați și pe lângă toate celelalte, sunt foarte ușori, cel mai probabil au murit și nu sunt potriviți pentru plantare..

Din pivniță

Va fi mult mai ușor să plantezi dalii cu tuberculi pentru cei care au propriul material de plantare, chiar dacă el nu l-a recoltat singur. Pentru a face pregătirea corectă pentru plantare, tuberculii trebuie scoși din pivniță și învelișul de protecție (parafină, argilă), dacă este cazul, îndepărtate prin lovirea ușoară pe suprafață. Este mai bine să faceți acest lucru la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie..

Toate rădăcinile trebuie examinate foarte atent, ca un chirurg. Cele uscate vor trebui aruncate și cele putrede tăiate. În acest caz, se recomandă cauterizarea locurilor „rănilor” cu un verde strălucitor sau o soluție de permanganat de potasiu, apoi ștergeți-l cu cărbune, iar dacă nu este cazul, puteți folosi cel obișnuit activat din farmacie. Grădinarii cu experiență recomandă înmuierea întregului volum de tuberculi într-o soluție slabă de permanganat de potasiu timp de o jumătate de oră după iernarea în pivniță.

Divizia

După ce materialul de plantare a fost înmuiat în permanganat de potasiu, acesta trebuie uscat corespunzător. Pentru a face acest lucru, cel mai simplu mod este să aranjați tuberculii în cutii pre-pregătite într-un singur strat, îmbătrânind astfel încât să nu intre în contact între ele și să le expuneți la lumină la căldură. După ceva timp, aproximativ o săptămână, primii muguri vor apărea pe ei..

 • Puteți începe împărțirea tuberculilor după ce varza va atinge lungimea de 7-9 centimetri.
 • Împărțirea se realizează cu ajutorul unui cuțit ascuțit pentru a minimiza deteriorarea instalației.
 • Un tubercul mare sănătos poate fi împărțit cu succes în trei-cinci părți, astfel încât să nu rămână mai mult de 1-2 muguri pe fiecare diviziune..
 • Dacă lăsați mai mult, atunci dalia va da multe trunchiuri, tufișul va deveni voluminos și frumos, dar nu va trebui să așteptați înflorirea abundentă. Maximul va fi de câteva flori mici, deoarece planta își va cheltui toată energia pe masa verde.

Toate secțiunile trebuie acoperite imediat cu cărbune sau fondozol, acest lucru va preveni amenințarea cu infecții de către bacterii și microorganisme. Pentru a salva un tubercul de dalie uscată, dacă nu s-a uscat complet, îl puteți înmuia într-o soluție slabă de permanganat de potasiu. Uneori, este suficient doar să-l pui într-o cutie cu rumeguș și să le umezi o săptămână în fiecare zi..

Beneficiile diviziunii

Unii experți preferă să împartă rădăcinile toamna, crezând că astfel vor fi mai viabile, însă nu s-au efectuat cercetări în acest sens. Împărțirea tuberculilor este într-adevăr un proces necesar și din motive întemeiate..

 • După separare, rădăcinile sunt întinerite, planta activează vizibil procesele metabolice, deoarece este necesară restaurarea unui tubercul sănătos. De obicei, tufișurile delenki înfloresc mult mai activ, iar mugurii înșiși pe ele sunt mult mai mari.
 • Această metodă de reproducere și plantare a daliilor cu tuberculi în tuberculii de primăvară în ghivece este cea mai simplă și mai accesibilă, vă va permite să creșteți multe plante proaspete și tinere, fără a petrece mult timp.
 • Tuberculii întregi produc de obicei mult mai multă verdeață decât florile, de aceea se recomandă să efectuați această procedură anual, indiferent de nevoia de mai multe tufe..

Chiar și un începător poate face față sarcinii, deoarece totul este destul de simplu aici. În același timp, tufișurile de dalie vor oferi inflorescențe mult mai luxuriante, frumoase și sănătoase, spre deliciul proprietarilor lor..

Pregătirea solului

Pe lângă florile în sine, adică tuberculii lor, ar trebui să pregătiți în mod corespunzător un loc pentru dalii și sol în zona în care vor înflori în viitor. Locul trebuie să fie selectat protejat de vânturi și curenți, însorit, nu situat în zonele joase. Mai mult, chiar și pentru plantarea de primăvară, solul va trebui pregătit toamna..

 • Săpați zona cu o lopată, îndepărtând buruienile și rădăcinile mari ale plantelor.
 • Adăugați compost și humus.
 • Părăsește site-ul până primăvara.
 • Primăvara, nu trebuie să săpați un pat de flori, trebuie doar să pufați solul, să îl slăbiți.

După o astfel de pregătire, puteți săpa găuri pentru dalii și să le plantați direct pe pământ deschis și cum să vedeți mai jos.

Plantarea dalilor cu tuberculi primăvara: două opțiuni

Pe baza a tot ceea ce s-a spus mai sus, când a început să încolțească tuberculii de dalie, a devenit complet clar și, în același timp, cum să începeți exact procesul. După ce diviziunea este făcută, trebuie să lăsați florile să ajungă la simțurile lor și să germineze bine. Acest lucru se poate face în două moduri diferite, iar cel pe care îl alegeți depinde de dvs. Fiecare are avantaje și dezavantaje, despre care vom discuta acum..

Germinaţie

Cea mai populară metodă este de a germina în prealabil tuberculii într-un recipient special, cum ar fi cutii din lemn sau plastic, vase ceramice și așa mai departe. Unii grădinari avansați preferă să încolțească dalii direct în câmp deschis, ceea ce este de asemenea acceptabil..

 • În partea de jos a cutiilor, se toarnă aproximativ cinci până la șapte centimetri, sol obișnuit, turbă sau rumeguș. Principalul lucru este că rumegușul nu este din lemn de conifere, copacul sau pinul nu va permite rădăcinilor să se dezvolte corect.
 • Tuberculii de flori sunt așezați deasupra umpluturii, după care sunt presărați ușor cu solul ales.
 • Substratul în care se află tuberculii trebuie umezit regulat, de exemplu, udat ușor sau pulverizat, o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de temperatura mediului.

Este obligatoriu să vă asigurați că nu are loc decăderea, în caz contrar, toate lucrările dvs. vor coborî în scurgere. Containerele cu plante plantate în acest fel pot și chiar trebuie scoase pe stradă, permițându-le să respire. Acest lucru trebuie făcut prin creșterea treptată a timpului, începând de la cincisprezece minute și până la trei până la patru ore. Procesul de germinare durează de obicei 3-4 săptămâni, așa că fii pregătit, va trebui să te chinui.

Teren deschis

Prima opțiune

Plantarea direct în pământ deschis nu este încurajată, mai ales că în primăvară pot apărea înghețuri de întoarcere și atunci aceste plante iubitoare de căldură pot fi grav afectate. Cu toate acestea, unele persoane practică și această metodă. Dacă sunteți gata să vă asumați riscul, începeți procesul.

 • După împărțirea tuberculilor, precum și clătirea lor cu permanganat de potasiu, faceți depresiuni în patul de flori și puneți materialul de plantare acolo.
 • Udați planta ușor, apoi mulgeți suprafața cu un strat de cinci centimetri de rumeguș sau orice altă umplutură, cum ar fi solul cernut, turbă, nisip și alte.
 • Lăsați patul de grădină timp de două săptămâni, umezind din când în când solul, până când apar muguri, care necesită deja îngrijiri diferite.

Această metodă este cea mai simplă, dar și destul de riscantă, deoarece în acest fel, în cazul înghețurilor ascuțite, toți tuberculii disponibili pot fi secătuiți..

A doua opțiune

A doua metodă de plantare a daliilor în sol deschis este mai blândă și mult mai sigură și ar trebui discutată separat. Adevărat, va trebui să lucrați puțin mai mult, dar siguranța florilor este garantată aici..

 • Săpați un șanț mic în zona în care va exista o grădină cu flori cu dalii. Nu trebuie să fie mai mult decât o baionetă de lopată, ci două.
 • Puneți tuberculii și delenki-ul pe care l-ați pregătit în avans în gaură, astfel încât să nu intre în contact între ei. Puteți schița imediat un plan pentru plasarea florilor într-un pat de flori, astfel încât mai târziu să nu vă deranjați cu un transplant suplimentar.
 • Topiți tuberculii cu sol, rumeguș sau turbă, apoi acoperiți cu o bucată mare de folie de plastic, creând o seră improvizată.

Pentru a împiedica filmul să zboare în rafale de vânt, acesta poate fi presat de-a lungul marginilor cu chei de pământ sau chiar cărămizi. Varza apare pe dalii în două sau trei săptămâni, după care sera poate fi îndepărtată, iar florile în sine pot fi cultivate ca de obicei. Dacă polietilena nu este îndepărtată la timp, când lăstarii verzi câștigă doar putere, ei pot arde la soare, ceea ce este inacceptabil. Dacă este necesar, puteți transfera tuberculi încolțiți în orice loc de pe site, ei vor necesita deja doar îngrijirea obișnuită.

Video cum să plantezi tuberculi dahlia primăvara

Cultivarea daliilor din tuberculi este un proces destul de simplu și accesibil pentru fiecare cultivator, așa că nici măcar începătorii nu trebuie să vă faceți griji, așa cum se poate observa în videoclipul de mai jos. Oferă informații simple și de înțeles pentru toată lumea și pentru toată lumea, astfel încât oricine se poate mulțumi pe ei înșiși și pe cei dragi cu flori luxuriante frumoase la mijlocul și sfârșitul verii, când alte plante nu se mai pot lăuda cu o înflorire atât de luxoasă și abundentă..

Dahlia în creștere, plantare și îngrijire

Având în vedere suficientă nepretenție a daliilor perene, deoarece plantele care nu necesită îngrijire specială, chiar și grădinarii începători le pot cultiva. La plantarea unor astfel de dalii, trebuie respectată o anumită tehnologie și secvență. Puteți crește flori folosind răsaduri sau tuberculi încolțiți..

Descrierea daliei

Dahii aparțin plantelor perene decorative din familia Astrov. Tulpinile plantei sunt goale, drepte, ajungând la o înălțime mai mare de 2 metri. Au un sistem rădăcină bine dezvoltat. Frunzele sunt simple, pinnate, mai puțin integrale, ovale obișnuite sau alungite, de culoare verde închis sau violet. Situat vizavi. La sfârșitul sezonului, partea aeriană a plantelor moare anual la gulerul rădăcinii..

Inflorescențele sunt coșuri. Florile sunt mari, de diverse forme și culori. Daliile surprind cu o varietate de nuanțe și formă de petale, sunt utilizate pe scară largă în proiectarea peisajului. Fructele sunt achene. Perioada de înflorire a plantelor este destul de lungă, așa că sunt plantele preferate din casa de țară a multor iubitori de frumusețe.Plantele înfloresc după mijlocul verii și se încântă cu înflorirea lor înainte de debutul primului îngheț.

Cultivăm dalii perene la cabana lor de vară (cu fotografie)

Condiții pentru plantarea viitoare

Cel mai bine este să plantezi dalii pentru a alege zone deschise și luminate de paturi de flori sau un pat de grădină întreg de-a lungul căii (ca la noi la țară), protejat de rafale de vânt puternic. Solul trebuie să fie fertil, hrănitor.

Renunțați la timp

Cel mai bun moment pentru a planta o dalie este prima jumătate a lunii mai. În regiunile sudice cu climă caldă, plantele pot fi plantate la mijlocul primăverii. Curățăm tuberculii răsturnați de rădăcini uscate și deteriorate cu câteva săptămâni înainte de plantare. Cu un cuțit ascuțit, tăiați toate părțile putrede ale tuberculului. Presărați tăieturi proaspete cu fond de ten sau cărbune.

Un loc pentru dalii este pregătit în avans la începutul primăverii sau la sfârșitul toamnei. Plantăm materialul în găuri săpate, adâncime de 30-40 de centimetri. În partea de jos a gropilor de plantare răspândim un strat de lut expandat sau moloz rupt, adăugăm compost sau humus. Adăugăm și puțină cenușă de lemn și 100-150 grame de nitrofosfat. Stropim bine fântânile cu apă. Varietatea și înălțimea florilor determină distanța dintre plante..

Cum să plantați tuberculi dahii pe site

Soiurile joase de dalii perene pot fi plantate la o distanță de aproximativ o jumătate de metru unul de celălalt, cele mai înalte sunt plantate la o distanță de un metru. Pentru soiurile înalte, lângă găurile de plantare, puteți ciocni într-o miză de un metru sau, mai bine, să faceți un gard comun de scânduri din lemn cu găuri pentru flori de vară, care în viitor vor servi drept suport. Materialul de sprijin trebuie să fie puternic, dar nu tăietor, deoarece tulpinile plantelor sunt fragile. Gâtul tuberculului trebuie să fie la 5 centimetri sub pământ.

Plantarea tuberculului pe orizontală va stimula dezvoltarea de noi rădăcini. Dar pe tubul de flori al mamei, rădăcinile nu se vor mai dezvolta. Plantarea verticală duce la regenerarea rădăcinilor noi pe tuberculii vechi, în timp ce tuberculii noi, tineri, vor apărea pe rădăcini tinere. Dar pe astfel de tuberculi nu va exista guler rădăcină și muguri de reînnoire.

Împărțiți tuberculii cu flori varietale

Puteți împărți tuberculul din soiul de flori care vă place, dacă există muguri la baza gulerului rădăcinii. Pentru ca mugurii să înceapă să crească, tuberculul rădăcinilor trebuie germinat. Pentru a face acest lucru, turnați un strat de pământ în cutii de flori sau recipiente și așezați acolo rizomii de plante. Apoi presărați-le cu o cantitate mică de turbă și nisip. Transferăm casetele cu tuberculi dahlia într-un loc luminos și le păstrăm la temperatura camerei. La aproximativ câteva săptămâni după plantare, mugurii germinează și începem să împărțim tuberculul. Împărțirea tuberculilor rădăcini vă permite să obțineți nu numai noi materiale de plantare în timpul cultivării, dar această metodă îmbunătățește tuberculul plantelor în sine.

Dacă tufișul de dalie are mai multe tulpini, le desfacem cu atenție și le separam. Dacă tufișul florilor este puternic și dens, atunci cu un cuțit ascuțit tăiem tuberculul uterin, astfel încât fiecare diviziune să aibă 2-4 muguri și o parte a gulerului rădăcinii. Este obligatoriu să uscați punctele tăiate și numai după aceea materialul este gata pentru plantare în pământ.

Propagarea plantelor

Daliile pot fi propagate prin butași laterali. Plantele sunt tăiate la sfârșitul iernii sau la începutul lunii martie. Pentru aceasta, butașii sunt plantați în ghivece cu diametru mic. Imediat după plantare timp de 2-3 zile, răsadurile sunt transferate într-un loc întunecat. Pentru ca butașii să se înrădăcineze mai repede, este necesar să mențineți umiditatea ridicată a aerului și să reglați în mod regulat apa și să pulverizați răsadurile de flori..

Plantăm butași tineri în teren deschis în mai. Puieții cu un sistem de rădăcini bine dezvoltat ar trebui să aibă o înălțime de aproximativ 30-40 cm.În această perioadă, butașii se înrădăcinează foarte repede și încep să crească activ. Plantăm butașii în găuri de plantare aproximativ un sfert de metru adâncime și le adâncim până la prima pereche de frunze. Presărați ușor solul din jurul răsadurilor și mulcirii.

Grija pentru dalii perene

Udarea și pulverizarea regulată reprezintă întreaga grijă a răsadurilor tinere. Este necesar să slăbiți periodic solul din jurul plantelor și să îndepărtați buruienile. Este important să vă amintiți că nu trebuie să lăsați mai mult de trei tulpini pe tufiș. Dacă există mai mulți lăstari, acest lucru va duce la zdrobirea și pierderea decorativității inflorescențelor plantelor. Tufele mari, cu inflorescențe grele, sunt cele mai bine legate de suporturi sau realizează constrângeri de susținere pătrate din lemn.

Hilling pentru o înflorire mai bună

Atunci când dalii cresc până la 25 cm, acestea trebuie să fie umflate. Acest lucru va scurta creșterea tulpinilor și va îmbunătăți formarea tuberculilor. În soiurile înalte, asigurați-vă că ciupiti lăstarii laterali inferiori, pași. Această procedură afectează dezvoltarea generală a tufelor și accelerează perioada de înflorire. Pentru a realiza o înflorire mai abundentă, puteți elimina prima floare.

Acest lucru va duce la creșterea ramurilor laterale și, în consecință, vor exista mai multe flori. Pentru a obține inflorescențe mai mari pe plantele înalte, sparge o parte din muguri, lăsând doar 2-3 muguri pe tufiș. Pentru a preveni apariția bolilor în dalii, este recomandabil să îndepărtați toate frunzele inferioare din tufiș. Plantele bolnave și afectate de dăunători trebuie să fie dezgropate și arse imediat.

Depozitarea tuberculilor iarna

Sapăm tuberculii toamna, la sfârșitul lunii octombrie (dar totul depinde de vremea actuală) și îi depozităm în subsol (pivniță) într-un loc întunecat și uscat, în turbă sau nisip umed, la o temperatură nu mai mare de 6 grade. De câteva ori pe lună, trebuie să inspectați tuberculii plantelor și, dacă este necesar, să eliminați fragmentele deteriorate.

Cum să crești dalii irezistibile: plantare, îngrijire și specie.

Originară din Mexic și America de Sud, dalia a capturat inimile grădinarilor cu culorile sale vii. Diversitatea speciilor, formelor, culorilor, dimensiunilor și soiurilor vă permite să plantați aceste flori nu numai în paturi de flori, ci și în ghivece, precum și să colectați buchete uimitoare și unice. Daliile sunt familiare cu căsuțele de vară, în ciuda originii străine, florile sunt capabile să înflorească pe tot parcursul sezonului cald. Cultura lor se înmulțește ușor și rapid..

Cum să vă îngrijiți în mod corespunzător această frumoasă floare de pe site, vă vom spune în articolul nostru.

Ce știm despre dalii?

Numele acestei flori provine din latinescul Dahlia (Dahlia), iar primele mențiuni datează din 1552. Cele mai multe dintre dalii vândute pe piețele horticole sunt de două tipuri: Dahlia pinnata Dahlia roșie în sânge (Dahlia coccinea), deși există peste 30 de specii și nu mai puțin de 20.000 de soiuri ale acestei plante cu flori în lumea florilor..

Există mai multe grupuri prin care se clasifică dalia în funcție de forma florii:

- flori singulare (simple) de dalie, asemănătoare cu margarete mari;

- dalii cu flori asemănătoare cu un crin de apă, anemone, pompoane, flori de bujor și chiar cactus;

- Dahlia ornamentală, ale cărei flori mai mari pot atinge 25 de centimetri în diametru!

Condiții de creștere a daliei

Dacă doriți să vedeți că dahlia înflorește mai devreme, atunci la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie este cel mai bun moment pentru a germina tuberculii după dormit de iarnă. Să luăm în considerare condițiile în care va începe sezonul de creștere..

 • Pentru a face acest lucru, așezați fiecare tubercul într-un vas separat, cu solul liber și temperatura aerului (10-12 °).
 • De îndată ce primele lăstari apar de la sol, puneți vasele la lumină.
 • Când au trecut toate pericolele înghețării solului, în funcție de teritoriul climatic, plantăm la sfârșitul lunii aprilie - mijlocul lunii mai plantele într-un pat de flori.
 • Toamna, imediat după primul îngheț, tuberculii sunt săpați;
 • Tăiem tulpinile până la 15 cm și le marcăm, astfel încât sezonul viitor să nu confundăm răsadurile în culoare și formă și să decoram patul de flori, combinând o varietate de culori.
 • Iarna, depozităm becuri de dalie într-o cameră proaspătă și ventilată, evitând înghețul.
 • În regiunile cu ierni blânde și sol bine drenat, puteți lăsa tuberculii fără săpături toamna, protejând suprafața cu mulci.
 • Pentru a păstra vegetația luxuriantă a fiecărui tufiș de flori, butașii ar trebui împărțiți la fiecare doi ani..

Plantarea de dalii în pământ deschis

Dacă decideți să plantați becurile Dahlia direct în pământ, ar trebui să țineți cont de regimul de temperatură. Plantarea are loc aproximativ la sfârșitul înghețurilor nocturne, și anume: sfârșitul lunii aprilie - începutul lunii mai.

Tuberculii sunt îngropați la o adâncime de 5-10 cm. Deoarece planta este considerată „lacomă” pentru îngrășăminte, vă recomandăm să adăugați gunoi de grajd și îngrășăminte organice, oferind o protecție fiabilă pentru flori.

Tuberculii Dahlia sunt plantați unul de la altul la o distanță de 30 până la 90 de centimetri, în funcție de soi, deoarece dalia adoră să crească „la o distanță de„ fratele său ”. Dacă apar primii lăstari tineri și se prevede îngheț pe stradă, prindeți primii lăstari, astfel veți proteja planta de îngheț.

Pe o notă! Aceasta este cea mai comună, cea mai simplă și mai rapidă tehnică de plantare pentru a crește flori frumoase de dalie..

Plantarea unei dalii într-un ghiveci de flori

Am scris deja că daliile sunt capabile să crească nu numai într-un pat de flori, ci și într-un ghiveci de flori. Dacă cu ajutorul daliilor decideți să decorați un pridvor, un foișor sau o zonă în care nu există loc pentru un pat de flori, vă sugerăm să luați în considerare opțiunea de a planta Dahlia într-un ghiveci.

Pentru ca planta să vă încânte cu aspectul său și să nu se estompeze înainte de timp, respectați câteva reguli:

- Alegeți o oală adaptată dimensiunilor viitoare ale daliilor dvs., în funcție de soi și tipul acestuia (becul poate crește ca mărime peste vară);

- Puneți pietricele pe fundul vasului (cu găuri), inclusiv bucăți de faianță veche rupte, creând drenaj și umpleți 20% din volumul total al oalei;

- Pregătiți plantarea solului constând din: 1/3 sol prelevat din grădină (pat de flori), 1/3 sol bun pentru plante și 1/3 nisip de râu. Se adaugă compost în acest amestec și se amestecă.

- umplem vasul cu substratul pregătit, facem o gaură în centru pentru dimensiunea tuberculului și ne plantăm bulbul;

- Închideți tuberculii deasupra cu amestecul pregătit și vărsați bine.

- După ce apa s-a scurs pe bazin, scoateți-o.

Sfat! Nu lăsați niciodată apă în tigaie.

Udarea daliei

În ciuda faptului că dalia este considerată o plantă acvatică, udăm planta doar la bază, evitând udarea frunzelor. În timpul verii, în special în zilele călduroase, grădinarii cu experiență recomandă udarea culturii florilor de două ori pe săptămână..

îngrăşăminte

Am menționat deja că dalia este o floare gluttonă, așa că dacă gunoiul a fost utilizat în timpul plantării, fertilizarea suplimentară (organică) este suficientă pentru a aplica la sfârșitul verii pentru a susține vegetația.

Pe o notă! Dahile răspund bine și rapid la fertilizarea lichidă.

Cu toate acestea, nu învingeți planta, deoarece adăugând o cantitate mare de îngrășământ, expuneți planta la riscul de a „dobândi” afide și a slăbi tulpinile.

Boli și dăunători Dahlia

Dacă observi că afidele ți-au „atacat” floarea, fă măsuri pentru a scăpa de acest parazit. Tratează fiecare tufiș de flori cu o soluție de apă și săpun de rufe rasă.

Dacă turnările sunt acoperite cu alb, acest lucru indică faptul că la plantă a apărut mucegai pudră (este rară), care a fost formată ca urmare a udării frecvente a frunzelor. Pentru a scăpa de mucegaiul pudră, vă recomandăm prelucrarea cu sulf.

Tipuri și soiuri de dalii

Să ne adăpostim mai detaliat la tipurile și soiurile acestei flori frumoase. După cum am remarcat, această cultură a florilor este clasificată în funcție de mărime și formă. Plantând diverse opțiuni într-un pat de flori, veți obține o revoltă de culori și vă va face site-ul mai atractiv.

Cactus de dalii și semi-cactus

Florile lor mari arată ca niște petale subțiri (limbi). Aceste soiuri includ:
- "Alfred Grill", o varietate frumoasă și înaltă (până la 1,20 m), roz cald în două culori, cu centru galben;
- „Kenora Macob” înalt, ale cărui petale seamănă cu culoarea unei rodii întunecate;
- „Magnific”, petale asemănătoare stufului (asemănătoare cu pene), portocalii cu pete galbene, înălțime de până la 120 cm;
- uimitoare dahlia albă ca zăpada „Tsuki Yori No Shisha” cu flori mari de rame până la 110cm.

Dahii decorative

Diferența dintre aceste dalii din grupul precedent constă în flori mai puțin agresive cu petale mai largi, care variază în înălțime de la 100 la 120 cm.
- farmecul „tartan” al soiului de la începutul secolului, petale în formă de limbă rodie, variate cu alb, vor uimi chiar și cel mai „capricios” iubitor al acestei plante cu culoarea lor originală;
- florile „Akita” și „Vancouver” seamănă cu crizantemele, adesea dominate de nuanțe roșii-maro și roz strălucitoare, cu inima albă;
- Galben de lămâie luxuriantă cu puncte albe „Grand Prix”;

- „Arabian Night” se remarcă printr-o bogată culoare roșie închisă, aproape neagră;
- „Gerry Hoek”, având o culoare roz pal cu un miez cremos, vă va atrage cu siguranță atenția.

Daliile uriașe

O trăsătură distinctivă a acestor reprezentanți sunt florile imense, cu diametrul de până la 35 de centimetri. Soiurile excepționale din colecția ta vor fi cu siguranță: „Emory Paul” roz profund, înălțimea căruia ajunge până la 140 cm, portocaliu (auriu) „Hamari Gold” și cele mai delicate dalii „Cafea cu lapte”.

Dalii duble (semicirculare)

Ideal pentru crearea compozițiilor inflorescențe portocaliu deschis, roz sau alb până la 70 cm înălțime: "Prințesa de frontieră", "Prințesa parcului", "Playa Blanca".

Dalii în formă de bilă (pompon)

Acest soi seamănă cu un fagure „albin”: alb cu liliac „Evelina”, „Regele Galbenului” - numele în sine vorbește de culoare, precum și de „Raja” bogat..

Dalii colorate

Flori contrastante și vibrante care amintesc de gulere și margarete de grădină. Cresc până la 160 cm înălțime și orbesc la soare: „Eos” (elegantă dalie roșie cu „galben” roșu cu fustă), „Alstergruss” cu o culoare bogată portocalie și o inimă galbenă.

Dalii simple

Daliile simple și astfel de „binevoitoare” sunt, de asemenea, apreciate în rândul grădinarilor: albul „Cupido” cu „cockade” purpuriu, „Nimbus” alb cu galben lămâie, „Cory”, „zăpadă”.

Daliile pitice (până la 35 cm)

Adesea, acest soi este folosit pentru a decora granițele, plantate în containere de flori: "Dragoste", "Zodiac", "Nisip de Aur".

Dahlias "Galerie"

O alegere excelentă și modernă, care se distinge prin eleganța, compactitatea și tipul decorativ de tulpină de flori: „Sisley”, „Cezanne”, „Singer”. Aceste soiuri nu depășesc 40 cm.

Dahii cu frunziș bogat

Sunt foarte trendy, captivante și elegante. Se disting prin frunze expresive cu o culoare întunecată, aproape neagră: „Episcopul lui Llandaff”, „Helen Huston”, „Soarele” variat și altele.

Indiferent de varietatea pe care o doriți, plantând mai multe vederi asupra Dahiei, cu siguranță veți decora site-ul dvs. cu flori originale și atât de strălucitoare.

Daliile în creștere: selectarea soiului, plantarea, depozitarea tuberculilor

Dahlia (al doilea nume este Dahlia) aparține familiei Aster. Florile sunt culturi perene, dar în Rusia sunt cultivate ca anuale. Este vorba despre tuberculi, care nu suportă nici cel mai mic ger. În ciuda inflorescențelor superbe, Dahlia nu este atât de capricioasă și solicitantă pe sol pe cât ar părea.

Selectia soiului Dahlia

Există peste 9000 de soiuri de dalie. Pentru cultivatorii de flori începători, este mai bine să începeți cu soiuri subdimensionate mai puțin capricioase (de exemplu, „tipuri amuzante”). Sunt semănate cu semințe în primăvară, în sol deschis sau sunt transplantate. Astfel de dalii nu sunt potrivite pentru tăiere, dar încântă ochiul cu înflorirea lor toată vara și la începutul toamnei. După ofilire, semințele sunt colectate din inflorescențe pentru anul următor. Pentru plantare, este mai bine să alegeți zone protejate de vântul de nord fără umbrire.

Pe lângă „băieții veseli”, astfel de dalii includ următoarele soiuri:

„Pompoane strălucitoare”. Cultivarul are o tulpină puternică, cu ramuri semi-răspândite. Numele caracterizează forma și culoarea daliei. Culorile sunt cu adevărat bogate și luminoase: galben, roșu, violet, portocaliu, alb în fierbere. Capetele de inflorescență ating diametrul de 8 cm.

„Pom-luminoase strălucitoare” sunt bune pentru formarea buchetelor, decorarea paturilor de flori și cărările de grădină.

Figaro. Un mic tufiș dens, înalt de 20-35 cm, care poate găzdui până la 15 inflorescențe duble. Fiecare coș are 12 cm în diametru.

Soiul arată potrivit în paturile de flori și în ghivece de flori. Nu necesită îngrijiri speciale, preferă orice sol, cu excepția mlaștinii.

"Dandy". Arbustul are o înălțime de până la 45 cm, are inflorescențe semi-duble originale. Petalele au dimensiuni și culori diferite, ceea ce face ca soiul să fie unic. Înflorește până toamna târziu.

„Dandy” este versatil și poate însoți alte culori pe margini și creste.

"Vasilisa". Varietate cu flori mici de 7 cm în diametru și o tufă mică de 15 cm înălțime. O descoperire pentru balcoane și vase. Culoarea inflorescențelor este variată de la o paletă strălucitoare (roșu, portocaliu, galben) până la nuanțe delicate (roz, lila pal).

Pentru ca tufișul să fie luxuriant și să înflorească din abundență, este necesar să ciupiți mai devreme. Cerința pentru sol este slăbiciunea și fertilitatea moderată. „Vasilisa” tolerează bine nuanța parțială.

Soiurile tuberculoase sunt mai greu de cultivat. Culturile înalte necesită o ținută. Toamna, tuberculii sunt dezgropati si depozitati pana la primavara in conditii speciale..

Există astfel de tipuri de dalii cultivate din tuberculi:

Recent, dalii cu creștere scăzută câștigă popularitate în rândul cultivatorilor de flori. Arată grozav pe borduri și în ghivece pe loggii.

Seria Galleri include dalii, formând mici tufe îngrijite, cu nu mai mult de 40 cm înălțime, rezistente la boli și dăunători. Tulpinile puternice pot rezista la orice fel de vreme rea. Următoarele soiuri aparțin seriei Galleri: „Rembrandt”, „Princess Grace”, „Princess Park”, „Happy Butterfly”.

Soiuri cu creștere scăzută

„Rembrandt” este un tufiș mic cu inflorescențe îngrijite, dar mari. Floarea este roz la margini, mai aproape de centru este albă, miezul este galben.

„Princess Grace” diferă de soiul anterior într-o inflorescență mai luxuriantă.

„Princess Park” este o cultură de graniță asemănătoare cactusului. Petalele seamănă cu ace și creează un coș cu diametrul de 10 cm. Culoarea este de obicei roz sau violet. Pe teren deschis, înflorirea este posibilă din iulie până la primul îngheț.

Combinate cu ulei de ricin și canabis, ele creează un stil exotic în grădină.

„Happy Butterfly” este o dalie cu o floare originală non-dublă. Petalele sunt pictate cu dungi de roz și violet. Centrul florii este galben strălucitor. La granițe și alei de flori, „Happy Butterfly” este combinat cu flori anuale (zinnia, lobelia, kosmeya).

Soiuri de dimensiuni medii

Soiurile de dalie de dimensiuni medii au tulpina de la 70 la 120 cm.

Acest soi include următoarele soiuri:

Daliile cu franjuri includ varietatea „cristal de gheață”. Un coș cu un diametru de 15 cm este alb la margini și galben în centru.

„Tartan” aparține marii familii ornamentale de daliy. Tulpinile sunt destul de masive și puternice, dar în perioada de înflorire, este necesară o ținută pe un suport. Un tufiș dă de la 4 la 5 inflorescențe de visiniu. Marginile petalelor sunt albe, ceea ce face din „taratan” un accent eficient și atrăgător pe patul de flori.

„Boogie woogie” este o dalie anemică cu o tulpină robustă. Pentru întreaga perioadă de creștere, nu este nevoie de jartiere. Culoarea inflorescențelor dense este un amestec de roz și galben. Aroma emană ușor, dulceag. „Boogie-woogie” este potrivit pentru fabricarea buchetelor, poate sta într-o vază până la 7 zile. Cu o îngrijire adecvată și o locație în creștere însorită, înflorește profus și mult timp. Într-o grădină de flori, este combinată cu plante anuale de culoare contrastantă.

Daliile cu flori mari includ soiul Spartacus. Are una dintre cele mai frumoase inflorescențe de culoare roșie bogată, roșie sau visiniu, uneori cu dungi albe pe petalele pliate. Diametrul unei astfel de pălării este de 25 cm. În grădinile din față și paturile de flori, „Spartacus” arată foarte elegant și solemn. Potrivit pentru tăierea și aranjarea buchetelor.

„Jill Yellow” este o varietate legată de dalii globulare. Tufii ating o înălțime de 100-120 cm. Înflorire abundentă de la sfârșitul lunii iunie până toamna târziu. Inflorescențele sferice au culoarea galbenă cu un miez roșu.

Soiuri înalte

Soiurile înalte de dalie diferă în tulpini de la 150 cm la 200 cm înălțime. Astfel de flori au cu siguranță un sprijin puternic și protecție împotriva vânturilor puternice.

Există astfel de soiuri din acest soi de dalii:

„Barbarossa” are o tulpină puternică de până la 1,5 metri înălțime. Frunzele sunt de culoare verde închis cu o nuanță mată. Petalele curbate dau splendoarea roșiei strălucitoare. Diametrul coșului este de 25 cm. Arată frumos atât într-o singură plantare, cât și în mixborders.

Un buchet tăiat de dalii Barbarossa arată solemn și poate sta într-o vază până la 8 zile.

Dahlia "Zoya Rae", care crește până la 180 cm. Petalele sunt galbene sau vanilate cu vârfuri răsucite roz.

„Urechea de aur” aparține clasei decorative a daliei. Arbustul crește până la 150 cm. Acest soi se caracterizează prin flori galbene cu petale ascuțite la capete.

Severins este unul dintre cele mai vechi soiuri. Flori roz cu un diametru de 15-20 cm au fost crescute în 1932. Înălțimea maximă a tulpinii este de 180 cm. Este necesară ancorarea suportului.

Selectarea și prepararea solului

Daliile adoră pământul nisipos moale sau bine fertilizat. În toamnă, este necesar să săpați solul până la o adâncime de 30 cm, în același timp, îmbogățiți solul cu 15-18 kg de gunoi de grajd și 25 g de superfosfat pe 1 metru pătrat. Cu două sau trei săptămâni înainte de plantare, locul îndepărtat este săpat din nou, dar se aplică numai îngrășăminte de potasiu (sulfat de potasiu sau nitrofoska).

Un sol ușor acid sau neutru este ideal pentru dalii. Pentru a reduce aciditatea, se adaugă în toamnă cantitatea de 300-800 g pe 1 mp. m.

Dacă aveți nevoie pentru a crește permeabilitatea solului greu, atunci folosiți turbă sau nisip grosier.

Daliile nu tolerează seceta, deci locul de plantare nu trebuie să fie adiacent copacilor mari care îndepărtează umezeala și nutrienții. Locul de plantare ar trebui să fie în apropierea clădirilor sau tufișurilor pentru a proteja planta de vânt. Terenurile joase și zonele mlăștinoase nu sunt de dorit.

Metode de creștere a daliei

Creșterea din părți ale tuberculilor

Cu o lună înainte de plantarea florilor în pământ deschis, este necesar să plasați tuberculii într-o cutie cu rumeguș. Stratul superior, în acest caz, trebuie să fie de 6 cm. Dilii sunt udate cu apă caldă și asigurați-vă că rumegușul este întotdeauna umed.

Divizia începe după încolțirea tuberculului. Ei acționează astfel:

 • tuberculii sunt împărțiți cu un cuțit ascuțit și curat, astfel încât să existe 2 sau 3 ochi pe fiecare parte;
 • locurile tăieturilor sunt presărate cu cenușă sau carbon activat;
 • tuberculii radiculari sunt uscați;
 • material de plantare în pământ deschis.

Daliile din Rusia centrală germinează în aprilie, în regiunile sudice, în martie. În Kuban, dalia înflorește deja la sfârșitul lunii mai și la începutul lunii iunie..

Culturi de dalii din semințe

Dalii din anumite soiuri, menționate mai sus („tipuri amuzante”, „dandy”, „Vasilisa” și altele), pot fi cultivate cu ușurință din semințe. Alte soiuri sunt cel mai bine propagate prin butași sau tuberculi..

Semințele pot fi semănate direct în pământ deschis sau pot fi pregătite răsaduri. În primul rând, ultima metodă necesită un sol pregătit corespunzător. Se face astfel:

 • toamna, luați humus, nisip și gazon în proporții egale;
 • amestecul rezultat de sol este cernut;
 • solul este încălzit în cuptor pentru a elimina dăunătorii, ciupercile și putregaiul sau vărsarea cu o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Semințele sunt plantate în pământ umezit până la adâncimea de 1-2 cm. Distanța dintre plantații este de 3 cm. Ghivecele sau recipientul cu plantare sunt păstrate într-o cameră cu o temperatură de 22-25 grade. Este recomandabil să acoperiți viitoarele răsaduri cu folie - creați o seră.

În a zecea zi, când primele răsaduri apar din sol, filmul este îndepărtat. Dacă lipsește lumină naturală, trebuie să folosiți lămpi fluorescente sau sodice.

Culturi de dalii din butași

Pentru această metodă, rădăcinile de tuberculi încep să germineze în rumeguș până cel târziu în ianuarie. În primele etape, acționează în același mod ca în metoda descrisă mai sus pentru creșterea tuberculilor..

În martie sau aprilie, când germenii ating 5-8 cm, sunt tăiați cu atenție. Este convenabil să folosiți un bisturiu, dezinfectat anterior într-o soluție de permanganat de potasiu.

Este mai bine să tăiați tulpina împreună cu o bucată din gulerul rădăcinii, așa că va lua rădăcina mai repede.

Este mai bine să alegeți recipiente strânse pentru plantare, astfel încât rădăcinile tuberculului vor crește puternice și compacte. În ghivece libere, rădăcinile se vor întinde, iar calitatea florilor va avea de suferit.

Pentru a accelera formarea rădăcinilor, utilizați medicamentul "Kornevin". Butașii sunt plantați în sol bine umezit și acoperiți cu folie sau pahar. Nu trebuie să uităm de aerisire. După ciugulirea lăstarilor noi, adăpostul este îndepărtat.

Pregătirea daliilor pentru plantare

La începutul sau la mijlocul lunii mai, răsadurile sunt transplantate în pământ deschis. În acest caz, trebuie să așteptați până la sfârșitul înghețului. Se recomandă plantarea răsadurilor întărite. Pentru a face acest lucru, cu două săptămâni înainte de aterizarea prevăzută pe șantier, trebuie să scoți dalii pe stradă pentru o perioadă. Trebuie să începeți cu 10 minute, adăugând 5 minute în fiecare zi. De asemenea, temperatura camerei trebuie redusă treptat..

Tuberculii sunt pregătiți pentru plantare în aprilie. În primul rând, acestea sunt curățate de rădăcini uscate. Zonele deteriorate sunt tratate cu cenușă sau verde strălucitor. Mai departe, tuberculii sunt așezați în cutii cu pământ de turbă sau nutrienți. Dahlia se păstrează sub această formă la o temperatură de 18 grade timp de două până la trei săptămâni.

Tuberculii trebuie să iasă la 2-4 cm de sol sau de turbă.

Plantarea de dalii în pământ deschis

Cu 2 ore înainte de plantare în pământ deschis, răsadurile sunt bine vărsate cu apă și lăsate să înmoaie solul. Prin această metodă, tuberculii cu un cheag de pământ sunt îndepărtați cu ușurință din recipient..

Găurile de răsad se umplu cu un amestec de cenușă și humus. În funcție de recomandările pentru diferite soiuri, distanța dintre plantații trebuie să fie de 10-40 cm.

Dacă în timpul transplantului totul a fost făcut cu atenție și rădăcinile nu au fost deteriorate, atunci dalia se va rădăcina rapid într-un loc nou.

Plantarea tuberculilor:

 1. rădăcini subțiri, bulbi și părți uscate sunt tăiate din materialul de plantare;
 2. pregătiți o astfel de gaură, astfel încât tuberculul să se încadreze complet în ea, și mai există loc pentru îngrășăminte;
 3. gunoiul de grajd sau humusul se toarnă în partea inferioară a găurii, după care este imperios necesar să stropiți îngrășământul cu pământ, pentru a nu arde tuberculul;
 4. tubercul este îngropat și o trage rămâne la suprafață;
 5. mulcirea este în curs.

Pentru soiurile înalte, este recomandabil să instalați un suport în această etapă. Dacă faceți acest lucru după câteva luni, puteți deteriora sistemul rădăcină. Tufele voluminoase sunt bine fixate cu câteva cepuri.

Îngrijire și cultivare

Dalia nu tolerează atât seceta prelungită, cât și excesul de umiditate. Florile pot muri în timpul verii ploioase. Pe vreme uscată caldă, daliile sunt udate o dată pe săptămână, chiar dacă nu au fost ploi în 7 zile. Începând cu a doua jumătate a lunii august, se termină udarea și hrănirea daliilor.

Este recomandabil să îndepărtați mugurii care au decedat deja în timp, astfel încât să puteți prelungi înflorirea.

În ciuda aspectului puternic al tulpinilor, dalia este fragilă și se rupe ușor de o rafală de vânt. Aveți nevoie în mod necesar de o grămadă de soiuri medii și înalte.

În cazul în care tulpina este ruptă, atunci o puteți salva aplicând o stropire. Atașați scândura la fractură și legați-o cu frânghie pe ambele părți. Chiar și astfel de plante au flori.

Top dressing

După plantare, pentru a accelera creșterea, dalii sunt fertilizați cu azotat de amoniu sau o soluție din excremente de păsări prezente. Îngrășămintele cu potasiu se aplică imediat ce apar primii muguri - acest lucru este necesar pentru înflorirea abundentă.

Desfacerea și mularea

Tuburile nou plantate și udate sunt mulate - presărate cu un amestec de rumeguș cu turbă sau coaja de copac tocat.

Slăbirea și mularea păstrează umezeala mult timp. Astfel de proceduri sunt utile dacă intenționați să lăsați plantările pentru o perioadă lungă de timp într-o perioadă fierbinte..

Formarea Bush și ciupirea

Înainte de a începe ciupirea, proprietarul grădinii de flori trebuie să decidă ce este mai important: calitatea și dimensiunea unei flori individuale sau cantitatea acestora. În daliile înalte, în orice caz, trebuie să tăiați lăstarii inferiori. Nu vor da muguri, ci doar vor lua forța. Pentru ca nutrienții să nu fie consumați pe mugurii estompați, este mai bine să îi eliminați.

În mod normal, pe un tufiș de dalii de talie medie și înaltă, lăsați 3 tulpini puternice. Culturile cu creștere redusă nu au nevoie de tăiere și ciupire. Acestea formează deja o tufă luxuriantă cu înflorire abundentă..

Stepsons poate fi găsit la baza frunzelor de dalie. Acestea sunt lăstari mici de care planta nu are nevoie. Trebuie să fie îndepărtate înainte de apariția mugurilor, astfel încât să se aplice mai puțin stres asupra plantei. Trebuie să tăiați pașii cât mai aproape de tulpină..

În soiurile cu flori mari de dalii, unele dintre muguri sunt îndepărtate. Acest lucru este necesar dacă sunt necesare flori mari tăiate. Dacă aveți nevoie pentru a obține unul din trei muguri pe tulpină, atunci lateralele sunt smulse. Dacă alegerea se încadrează asupra cantității, atunci mugurele din mijloc trebuie îndepărtat.

Pentru a consolida tulpina și pentru a preveni bolile la dale înalte, toate frunzele sunt îndepărtate la o distanță de 40 cm de sol.

Reproducere

Există 4 moduri principale de a reproduce dahii:

 1. Diviziunea tuberculilor. Produs toamna, înainte de depozitarea iernii. O astfel de reproducere vă permite să păstrați toate caracteristicile soiului..
 2. Grefă. Procedura necesită un tubercul nepotrivit pentru plantare și o tulpină de dalie.
 3. Metoda semințelor. Toamna, tulpinile cu muguri ofilite sunt tăiate, iar semințele se coacă acasă.
 4. Butasii. Avantajul acestei metode este o creștere a rezistenței la boli și a calității florilor..

Recoltarea tuberculilor Dahlia

După primul îngheț, trebuie să aveți grijă de tuberculi dahlia și să le săpați pentru depozitare ulterioară. Este mai bine să alegeți vreme uscată pentru muncă. Tulpinile uscate și frunzele sunt tăiate astfel încât lăstarii să se lipească de aproximativ 15 cm lungime de tubercul.

Tufele trebuie săpate cu atenție, fără a deteriora gâtul fragil. După aceea, tuberculii sunt spălați de sol și dăunători. Din rădăcini mari, ar trebui să selectați pentru a separa părți mai mici. Acest lucru este necesar pentru depozitarea, prelucrarea și obținerea unui material de plantare de calitate mai bună..

În fiecare divizie, ar trebui să rămână o parte a gâtului cu viitori rinichi. La tăierea pieselor, foarfecele sau un cuțit trebuie să fie aprinse de fiecare dată pe foc sau tratate cu o soluție dezinfectantă.

Cum se păstrează dalii iarna

După procedura de împărțire, trebuie să verificați dacă fiecare parte a tuberculului are pete maronii sau roșii. Dacă găsiți vreunul, trebuie să scăpați imediat de eșantionul bolnav.

Restul de tuberculi sunt spălați și tratați cu un fungicid pentru dezinfectare. Tuberculii sunt uscați pe o foaie de hârtie. În acest moment, trebuie să marcați soiurile cu ajutorul etichetelor.

Tuberculii sunt depozitați la o temperatură nu mai mică de +1, dar nu mai mare de +5. Subsolul este ideal pentru astfel de scopuri. Pre-tuberculii sunt așezați în pungi cu rumeguș. Dacă camera are umiditate scăzută, atunci puteți folosi nisip.

Boli și dăunători

Protecție preventivă împotriva dăunătorilor - plantări de pulverizare cu decocturi de rostopască și pelin. Această metodă durabilă va proteja daliile de peruci și biete.

Puteți scăpa de afide pulverizând cu apă cu săpun. În cazuri grave, va trebui să apelați la insecticide.

Bolile fungice (putregai, mucegai, ofilire) nu pot fi tratate, doar aspectele de prevenire. Este important să selectați material de plantare sănătos.

Daliile sunt flori relativ nepretențioase. Varietatea soiurilor este uimitoare. Acestea arată uimitoare atunci când sunt tăiate și încântă ochiul în paturi cu flori. Îngrijirea corectă a daliilor nu vă va ține în așteptare, cu siguranță planta vă va mulțumi cu înflorire abundentă și lungă.

Top
În contact cu: