Categorie

1 Ierburi
Nume de flori și cum să faci un acrobouquet
2 Violetele
Cultivarea unei flori Decembrist acasă: îngrijire, semne, soiuri
3 Ierburi
Doriți să transplantați un zambet decolorat dintr-un magazin? Vă vom învăța cum să o faceți corect
4 Ierburi
Catalog de plante de interior cu fotografii și nume

Image
Principal // Violetele

Când să plantați răsaduri în 2020: calendarul de plantare, calendarul și îngrijirea


O grădină și o grădină de legume nu este doar o bună sursă de legume și fructe proaspete, naturale și gustoase, ci și un mod de a vă relaxa, de a vă îndepărta de activitățile și problemele cotidiene.

Grădinarii pun forță și suflet în fiecare varză, de aceea se așteaptă doar rezultate bune.

Cum să plantați răsaduri în 2020

Germinarea depinde în mare măsură de condițiile climatice, de îngrijire, de momeală. Și cel mai important - răsadurile corecte, deoarece de la ea începe creșterea și dezvoltarea majorității plantelor.

Când puteți semăna semințe pentru răsaduri? Când să plantăm răsaduri în 2020? Acest articol este despre acest lucru..

Zile neplăcute

Plantele sunt plantate în diverse moduri. În general, toate metodele pot fi împărțite în două grupuri mari:

 • Plantarea semințelor în pământ deschis. De obicei, începe la mijlocul primăverii, când pământul se dezgheață suficient și înghețurile nopții se opresc. În acest caz, semințele sunt plantate imediat în solul din grădină..
Plantarea semințelor în pământ este cea mai ușoară modalitate de cultivare a plantelor care nu necesită pregătirea preliminară a răsadurilor
 • Plantarea prin răsaduri. Această metodă este considerată cea mai bună, deoarece exclude probabilitatea de deces a germenilor de la frig, diverse influențe climatice și dăunători de insecte. În acest caz, semințele sunt plantate în cutii sau căni speciale la jumătatea lunii martie - începutul lunii aprilie, apoi sunt transplantate în pământ deschis..
Multe culturi de grădină de pe banda de mijloc sunt cultivate prin răsaduri, altfel plantele nu au timp să dea o recoltă completă

Cu ajutorul răsadurilor se plantează de obicei diverse soiuri de roșii, ardei, castraveți, vinete și alte culturi..

Când să plantăm răsaduri în 2020? Încă din cele mai vechi timpuri, grădinarii au crezut că germinarea semințelor depinde de faza lunii. Cercetătorii moderni au confirmat acest fapt: creșterea plantelor depinde de capacitatea de a atrage sau respinge moleculele de apă, în funcție de ciclul lunar. Astfel, au fost derivate trei reguli de bază:

 • înainte de luna nouă, se recomandă plantarea plantelor care au fructe măcinate;
 • după luna nouă - având fructe subterane;
 • plantă nimic cu trei zile înainte și după luna plină.

Calendarul lunar pentru anul poate fi găsit pe Internet fără probleme. El vă va ajuta să întocmiți un program de plantare pentru fiecare lună, conform căruia puteți semăna răsaduri..

Dependența timpului de aterizare de regiune

Fiecare regiune are un climat diferit. Undeva predomină vremea caldă, fără vânt, dar undeva, dimpotrivă, plouă fără oprire, iar soarele iese foarte rar și pentru un timp foarte scurt. Prin urmare, timpul de aterizare este diferit.

Când să plantăm răsaduri pe regiune? Totul depinde de temperatura medie a aerului, de durata perioadelor fără îngheț și de abundența precipitațiilor. De exemplu:

 1. În Urale și Siberia, începutul perioadei fără îngheț începe în iunie, iar gerurile încep în octombrie. Prin urmare, răsadurile încep să fie plantate de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii mai și numai după încetarea înghețurilor nocturne sunt transplantate în pământ deschis.
 2. În regiunile sudice ale țării, numărul de zile fără îngheț este de multe ori mai mare, prin urmare, plantele pot fi transplantate pe pământ deschis de la mijlocul lunii aprilie, iar răsadurile pot fi plantate de la începutul lunii martie..

Ce și când să începeți plantarea acasă

Puteți începe să plantați răsaduri acasă în martie. Dar aici este necesar să ne concentrăm asupra timpului de germinare a semințelor, care depinde de tipul de culturi (maturare timpurie sau nu), condițiile din casă și calitatea îngrijirii. Toate acestea pot fi găsite pe ambalajele fabricii..

Când plantați răsaduri, vă puteți concentra pe următorul tabel:

Numele culturiiCând să plantăm răsaduriCâte lăstari vor apăreaCând se transplantează la paturi
Roșiile de maturare timpurieDupă 20 martieÎn aproximativ o săptămânăLa mijlocul lunii iunie
Rosii tarziuDupă 10 martie5-6 zileLa mijlocul lunii iunie
ardei grasDupă 10 martieÎn două săptămâniLa mijlocul lunii iunie
VânătăMai aproape de 30 martieÎn două săptămâniLa mijlocul lunii iunie
castravețiLa începutul lunii maiDupă 3-4 zileLa mijlocul lunii iunie
varza albaÎn sfârșitul lunii mai - începutul lunii aprilieÎn aproximativ o săptămânăLa sfârșitul lunii mai
ConopidăDupă 5 aprilieÎn aproximativ o săptămânăLa sfârșitul lunii mai

Termenii estimate, depind în mare măsură de climatul din regiune. Prin urmare, este posibil să debarcați cu o săptămână mai devreme sau mai târziu..

Ce plante să semene răsaduri

Condițiile climatice din Rusia nu permit plantarea multor specii de plante pe teren deschis. Abundența sau lipsa de umiditate, înghețurile nocturne, lipsa luminii solare, dăunători - toate acestea pot afecta negativ germenii. Prin urmare, cele mai multe tipuri de culturi sunt pre-cultivate cu răsaduri.

Răsadurile cresc legume (roșii, castraveți, ardei, vinete, varză) și multe tipuri de flori

Această metodă are multe avantaje:

 • capacitatea de a crește doar soiurile potrivite;
 • posibilitatea de a economisi bani: plantarea răsadului tău este mult mai ieftină decât achiziționarea celor gata făcute;
 • reducerea la minimum a probabilității de boli ale plantelor din cauza condițiilor climatice, înghețurilor, dăunătorilor;
 • obținerea de plante ecologice și naturale. Grădinarul selectează în mod independent îngrășământul și pansamentul de sus, astfel încât el poate fi sigur că legumele nu conțin nitrați și alte substanțe periculoase.

De fapt, cultivarea răsadurilor nu este deloc dificilă. Nu necesită îngrijiri constante, este suficient să apăzi și să te protejezi de cantități excesive de lumina soarelui, pescajele și animalele de companie care îl pot arunca sau călca în picioare.

Când să semeni semințe pentru răsaduri

După cum am menționat deja, puteți semăna semințe, concentrându-vă pe calendarul lunar și tabelul de mai sus, unde sunt indicate datele aproximative..

În acest caz, se recomandă să aveți în vedere sfaturile grădinarilor experimentați:

 1. Nu folosiți semințe expirate sau de calitate scăzută. Acestea trebuie să fie intacte, trebuie să nu aibă placă sau mucegai..
 2. Selectați solul în funcție de plante. Pentru flori - una, pentru legume - alta.
 3. Se recomandă plantarea în ghivece de turbă - recipiente speciale care se descompun în sol. Acest lucru este foarte convenabil pentru grădinarii începători care încă nu au învățat cum să transplanteze varza..
 4. Nu vă grăbiți să transplantați puieți în pământ deschis. Ar trebui să vă concentrați întotdeauna pe condițiile meteorologice, altfel încă plantele slabe pot muri de îngheț.
Urmați regulile de îngrijire și udare, care sunt de obicei indicate pe spatele pachetului de semințe

Să aruncăm o privire mai atentă asupra ordinii de creștere pentru fiecare plantă..

roșii

Până în prezent, există un număr mare de soiuri de roșii, majoritatea fiind hibride, crescute artificial. Fiecare dintre specii are propriile sale caracteristici, inclusiv timpul de germinare a semințelor. Această perioadă trebuie indicată pe ambalaj.

În general, toate soiurile pot fi împărțite în mai multe grupuri:

 1. Soiuri mari plantate cu răsaduri la începutul lunii martie.
 2. Specii timpurii plantate la mijlocul lunii martie. Sunt cultivate mai ales în sere. Aceasta include și roșiile înalte..
 3. Specii care au o creștere timpurie redusă la sfârșitul lunii martie-începutul lunii aprilie.
Înainte de plantare în borcane de răsad, se recomandă să înmuiați semințele în apă timp de o zi. După o zi, așezați-le în adâncime, aproximativ 1-1,5 centimetri în pământ, apă și acoperiți cu pelicula. După germinarea semințelor, filmul poate fi îndepărtat

Varză

Pentru ca semințele de varză să germineze și să fie gata de transplant, este nevoie de o perioadă destul de lungă de timp - aproximativ 30-50 de zile. Numărul exact poate fi văzut pe ambalaj. În general, recomandările sunt următoarele:

 • soiurile timpurii sunt plantate de la începutul până la sfârșitul lunii martie - depinde de perioada de germinare a semințelor indicată pe ambalaj;
 • soiuri medii - în a doua jumătate a lunii martie, spre sfârșitul lunii;
 • până la sfârșitul lunii aprilie, se recomandă terminarea semănatului cu toată varza și de la mijlocul lunii mai să o transplantăm în grădină pe paturi.
De asemenea, oamenii recomandă plantarea de varză imediat în pământ, imediat ce se dezgheță după iarnă și înghețurile de noapte se opresc. Se crede că acest lucru va permite creșterea capetelor mari de varză care va fi rezistentă la extremele de temperatură și diferite boli ale plantelor.

castraveți

Castraveții sunt de obicei cultivați într-o metodă de seră. Încep să fie plantate de la sfârșitul lunii aprilie. Și sunt transplantate pe paturi până la jumătatea lunii mai. Înainte de plantare, semințele sunt înmuiate în prealabil într-o soluție de clorură de sodiu cu concentrație scăzută (1-3%).

O altă opțiune este să le înmuiați într-o soluție de permanganat de potasiu. Acest lucru va salva castraveții de multe boli, precum și va preveni creșterea bacteriilor dăunătoare și a dăunătorilor care apar cel mai adesea la plantele tinere..

O soluție de permanganat de potasiu pentru tratamentul semințelor trebuie să fie de 1-2%, pentru care 1 gram de medicament se diluează în 100 g de apă

Piper

Spre deosebire de alte specii de plante, piperul apare destul de lent. Uneori germinarea durează până la 20-30 de zile. Dar nu hrăniți, nu fertilizați și nu adăugați semințe la pământ. De fapt, trebuie să așteptați la germinare, după care ardeii vor începe să crească cu o răzbunare și să prindă alte răsaduri..

Cel mai bine este să începeți să semănați ardeii la mijlocul lunii februarie. Puteți planta până la jumătatea lunii martie.

Se recomandă să așezați fiecare sămânță într-un vas de turbă separat.

Ardeii sunt destul de capricioși, iar apropierea de alte plante poate afecta negativ creșterea lor

Vânătă

Poate dura până la 80 de zile pentru ca răsadurile de vinete să se maturizeze. Abia după acest timp, varza poate fi plantată pe pământ deschis. Termenul este destul de lung, prin urmare, este necesar să semeni în prealabil răsaduri - cel puțin de la mijlocul lunii februarie.

Timpul de plantare depinde, de asemenea, în mare măsură de soi. Este indicat pe ambalaj, puteți găsi acolo și recomandări de bază..

Pepene

Pepenele și roșii sunt destul de capricioși, necesită condiții climatice speciale, astfel încât sunt cultivate destul de rar în Rusia centrală. Dacă grădinarul vrea să vadă pepeni lichizi în grădina sa, se recomandă să plantezi puieți de la începutul lunii aprilie..

Va dura aproximativ o lună pentru ca planta să capete rezistență și să devină rezistentă la influențele externe. Din luna mai pot fi transplantate în teren deschis

Cum să crești corect

Cultivarea răsadurilor nu necesită mult efort din partea unui grădinar începător. Dar iată ce trebuie să acordați atenție:

 • apa moderat: o cantitate mare de apă poate duce la putrezirea sistemului radicular;
 • solul din jurul germenilor trebuie desfăcut în timp util;
 • trebuie să fii atent la plantele tinere, să te uiți că placa, nuanțele subțire sau găurile nu apar pe frunze - toate acestea sunt simptome ale bolilor sau dăunătorilor;
 • răsadurile trebuie să primească suficientă lumină solară.

Bolile și dăunătorii de la răsaduri sunt extrem de rare..

De obicei, lăstarii tineri suferă de îngrijire necorespunzătoare, udare prea frecventă

Perioada de creștere și maturare

În perioada de creștere, planta dezvoltă un sistem de rădăcini, frunze și, de asemenea, obține o cantitate suficientă de nutrienți pentru o dezvoltare ulterioară.

Puteți grăbi procesul de maturare urmând următoarele recomandări:

 1. Extindeți lăstarii tineri spre lumina soarelui.
 2. Acoperă-le în sezonul rece cu plastic.
 3. Puteți grăbi creșterea roșiilor culegând primele fructe. Astfel, alții vor crește, se vor înroși mai repede..
 4. Prindeți planta.
 5. Aplicați pansament.

Respectarea acestor reguli simple vă va permite să obțineți cea mai bună recoltă într-un timp scurt..

Când să transplantăm răsadurile în pământ deschis

Aterizarea pe teren deschis începe dacă:

 • temperatura aerului în timpul săptămânii este pozitivă;
 • nu este îngheț noaptea, temperatura nu scade sub zero;
 • nu există ploi torențiale abundente;
 • solul este suficient de înghețat;
 • răsadurile au câștigat înălțime și rezistență suficientă;
 • plantele nu prezintă semne de boală sau infestare de dăunători.
De obicei, plantarea începe la aproximativ o lună și jumătate după plantarea răsadurilor. Dar, așa cum am menționat deja, totul depinde de tipul de plantă și de soiul ei.

Astfel, răsadurile sunt o modalitate bună de a cultiva culturi de înaltă calitate. Principalul lucru este să începeți plantarea în avans, să aveți grijă de condițiile înconjurătoare, apă și să le îngrijiți în timp util..

Cumpărând semințe

Când cumpărați semințe, asigurați-vă că acordați atenție datei de expirare și nu cumpăra niciodată semințe din secțiunea „marcaj”.

Timp de însămânțare

Orele de vară din Rusia centrală sunt scurte iarna, așa că nu vă grăbiți să semănați puieți, dacă tipul plantei selectate o permite, semănați-l în aprilie. Dar unele răsaduri de flori trebuie să fie semănate în februarie. În acest caz, pentru ca răsadurile să nu se întindă și să devină subțiri și slabe, trebuie să aveți grijă de iluminarea suplimentară cu lămpi fluorescente de culoare albă sau de zi. Suplimentarea începe odată cu apariția răsadurilor la orele de dimineață devreme și seara aproximativ 6-8 ore în februarie și aproximativ 4-5 ore în martie. Semănatul într-o seră caldă - la mijlocul sau sfârșitul lunii aprilie, în funcție de vreme.

Prevenirea bolilor

Pentru prevenirea bolilor, semințele pot fi înmuiate timp de 5-10 minute într-o soluție slabă de permanganat de potasiu. Recipientul pentru plantare trebuie spălat, scaldat cu apă clocotită și dezinfectat în aceeași soluție sau într-o soluție de înălbitor sau sulfat de cupru, chiar unul nou. Nu este admisibil să semănați noi răsaduri în containere murdare, cu resturile de compost din răsadurile de anul trecut. Sol pentru răsaduri, dacă nu este cumpărat de la dvs. într-un magazin specializat, este mai bine să se aprindă în cuptor, îl puteți îngheța sau să-l vărsați cu permanganat de potasiu.

Sol și recipiente

De regulă, sămânța conține aportul primar de nutrienți necesar pentru stadiul inițial de creștere, așa că este mai bine să folosiți compost cu adăugarea de turbă și nisip pentru creșterea răsadurilor. Pentru însămânțare, puteți folosi vase ceramice plate, cutii, vase speciale de turbă de unică folosință. În orice recipient este necesară o gaură de scurgere. Vasele trebuie spălate, chiar dacă sunt proaspete din magazin. Un strat de drenaj este așezat în partea de jos a rezervorului, acesta poate fi, de exemplu, pietriș sau nisip grosier. Poate fi însă mai ușor, fundul cu găuri de drenaj poate fi trimis cu o bucată de hârtie sau ziar. Grundul poate fi folosit achiziționat sau preparat independent. Distanța dintre suprafața solului și marginea recipientului trebuie să fie de aproximativ 2 cm. În ziua înainte de semănat, pământul este udat. Pământul trebuie să treacă repede apa. Fii ușor și slăbit. Înainte de semănat, solul este ușor compactat cu o palmă sau orice obiect uniform. Umectați din nou solul înainte de semănat.

Semănatul semințelor

În prezent, diverși stimulenți de creștere se vând în magazine specializate, de ce să nu profitați de tehnologia modernă. Înmuiați semințele într-unul dintre stimulanți (epin, zircon, etc.) înainte de plantare, acest lucru va crește rata de germinare și vitalitatea acestora.

Semințele sunt împrăștiate pe suprafață. Puteți face caneluri cu o riglă (apăsând ușor cu o margine în pământ) și să semănați semințele în rânduri. Puteți amesteca semințele cu puțin amidon sau cretă înainte de semănat, astfel încât să poată fi văzute pe solul întunecat. O asemenea însămânțare va evita semănatul îngroșat. După aceea, semințele sunt acoperite cu un strat chiar subțire de pământ, sau lăsate la suprafață, în funcție de tehnologia agricolă a plantei..

Semințele foarte mici (ageratum, begonia, lobelia, petunia, purlan) sunt amestecate cu nisip cu 1:10 înainte de semănat, după semănat, nu sunt presărate cu pământ. Placa de semănat este acoperită cu sticlă sau plasată într-o pungă de plastic, care este bine fixată. Și pune pachetul într-un loc umbrit.

Utilizați regula degetul mare - adâncimea de însămânțare trebuie să fie egală cu de trei ori mai mare decât semințele. După însămânțare, solul este umezit cu grijă folosind un pulverizator și acoperit cu sticlă sau film transparent..

Citiți informațiile despre potrivirea pungii. Există astfel de plante, a căror germinare necesită condiții speciale de seră, în timp ce altele necesită stratificare sau scarificare, unele germinează doar la lumină, iar altele la întuneric. Dacă sunteți o florară începătoare, cel mai bine este să evitați deocamdată astfel de plante cu condiții specifice de creștere..

Culturile trebuie să fie ventilate zilnic prin îndepărtarea și ștergerea sticlei sau a filmului. Înainte de încolțire, recipientul cu răsaduri trebuie așezat într-un loc cald, cu o temperatură de aproximativ 20-25 de grade. De obicei, culturile nu sunt udate înainte de răsărire, de obicei solul păstrează umiditatea sub sticlă după plantare.

Umiditate pentru germinarea semințelor

Pentru germinare, semințele au nevoie de un mediu umed cu acces la aer. În astfel de condiții, semințele colectează apă (umflături), încep să respire, reacțiile biochimice sunt activate în ele și după un anumit timp ele eclozează. Majoritatea culturilor anuale de flori apar în 10-14 zile..

Cel mai probabil, după 3 - 4 zile, semințe proaspete din familia cruciferelor - levkoy, lobularia, malcolmie, varză ornamentală - încolțesc. Cu toate acestea, semințele de glorie dimineață, cobea, coreopsis, toadflax, snapdragon, molucella, neamnezie, salpiglossis și Drummond phlox germinează de obicei după numai 20 de zile..

La fel de lung și, în plus, lăstarii de verbena apar mai puțin frecvent. Energia de germinare și capacitatea de germinare scad în timpul depozitării semințelor. Acești indicatori se deteriorează mai ales rapid într-un moment critic, când se încheie perioada păstrării naturale a acestor calități..

Culturile trebuie să fie ventilate periodic. Imediat ce varza se eclozează, vasele sunt puse la lumină. Polietilena sau sticla este ridicată, iar după câteva zile sunt îndepărtate complet. Este necesar să transformați vasele pentru a lumina uniform răsadurile cu lumina soarelui.

Udarea în acest moment trebuie făcută cu precauție extremă, revărsarea este periculoasă prin dezvoltarea unui picior negru. Turnați apa la temperatura camerei dintr-o cutie cu un filtru fin. La udarea cu un dispozitiv de tragere, destul de des, numai stratul superior devine umed. Este mai bine să udăm răsadurile mai rar, dar mai abundent, decât să pulverizzăm stratul superior des. Dar nu-l umple! De obicei, în apartamentele cu încălzire centrală, aerul este foarte uscat, așa că așezați un recipient cu apă lângă recipientele cu puieți, acest lucru va ajuta la creșterea umidității.

Temperatura de germinare

Temperatura afectează germinarea semințelor. Semințele celor mai multe culturi florale anuale eclozează și încolțesc la o temperatură de 20 ° C în timpul zilei, 16 - 18 ° C noaptea.

Balsamurile iubitoare de căldură, gatsania, dalia, gloria dimineții, cobea, miambergia, pelargonium, tunbergia, celosia și salvia germinează mai bine la 22-24 ° C. Varză ornamentală rezistentă la rece, levkoy, lobelia, lobularia, snapdragon, crizanteme, scabiosa preferă temperaturi mai scăzute pentru germinare - 14-16 ° С.

De îndată ce răsadurile noastre eclozează, temperatura este ușor scăzută, de exemplu, la 15-18 grade și sunt așezate într-un loc luminos, de exemplu, pe o fereastră. Acest lucru va preveni extragerea, va promova creșterea și dezvoltarea sistemului radicular..

Flori pe site

Iluminat

Lumina nu afectează germinarea semințelor în majoritatea culturilor. Ele pot fi germinate atât în ​​lumină cu umbrire obligatorie din soarele direct, cât și în întuneric complet. Există însă o serie de culturi care necesită lumină difuză pentru germinarea semințelor, acestea sunt ageratum, balsamul lui Waller, lobelia, lobularia, snapdragon, mimulus, petunia, purlane și celosia. În schimb, întunericul complet este necesar pentru germinarea semințelor de verbene, salpiglossis, phlox Drummond și schizanthus..

Cules de răsaduri

Răsadurile se scufundă de obicei în faza a 2-3 frunze adevărate. Pentru a face acest lucru, sunt așezate cu grijă unul câteodată în recipiente separate - boluri cu un diametru de aproximativ 9-10 cm. Înainte de procedura de cules, plantele trebuie udate.

Dacă plantele sunt bolnave cu piciorul negru

Un picior negru este atunci când partea inferioară a tulpinii se putrezește, devine subțire și întunecată. Pentru a preveni această boală, nu este necesar să udăm răsadurile cu apă rece, nu trebuie să le udăm prea des și trebuie să oferiți plantelor aceeași temperatură. Dar, dacă plantele sunt încă bolnave, este necesar să îndepărtați plantele bolnave, și să udați restul cu o soluție slabă de permanganat de potasiu, apoi nu udați câteva zile. Puteți mulci solul cu un strat mic de nisip calcinat sau cu un amestec de nisip și cenușă.

Pansarea de vârf a răsadurilor

Pentru ca răsadurile să fie frumoase și puternice, fertilizarea se realizează cu îngrășăminte minerale complexe. Două pansamente sunt suficiente, când plantele ajung în faza a 2-3 frunze adevărate și cu puțin timp înainte de plantare în pământ deschis.

Întărirea răsadurilor

Înainte de a planta răsaduri pe pământ deschis, acesta trebuie întărit. Pentru a face acest lucru, dacă plantele sunt pe pervaz, începeți să deschideți mai des fereastra, luând răsadurile afară în timpul zilei sau transferați-l într-o seră mai întâi și deschizându-l pentru a doua zi. De asemenea, plantele încep să udă mai rar. Procedura de întărire durează de obicei aproximativ o săptămână..

Plantarea răsadurilor în pământ deschis

Răsadurile sunt plantate într-un loc permanent la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie, când a trecut amenințarea de înghețuri recurente. Înainte de a scoate plantele din recipient, trebuie să le udi din abundență și să aștepți puțin pentru ca apa să fie absorbită în pământ. Plantele sunt plantate, respectând distanța dintre ele, indicată pe pungă. În prima săptămână, răsadurile sunt umbrite și udate din abundență pentru o mai bună regăsire..

Mai multe sfaturi

♦ Studiați cu atenție caracteristicile biologice ale culturii. Dacă crești anual - asters, salvias, tagetis, zinnias, dalii etc., fii ghidat de data la care vrei să obții flori. Dacă doriți ca grădina de flori să fie cea mai strălucitoare și mai atractivă până la începutul anului școlar, însămânțați la mijlocul lunii aprilie, deoarece majoritatea soiurilor de culturi anuale înfloresc la aproximativ 80-100 de zile de la germinare, plus timpul pentru supraviețuire după transplant. În plus, asterul este adesea crescut cu o culegere și se adaugă 3-5 zile pentru supraviețuirea răsadurilor. Dacă avem nevoie de paturi de înflorire devreme, atunci efectuăm semănatul mai devreme. În acest caz, pentru a economisi spațiu, creștem răsaduri cu culesul ulterior..

♦ Experiența multor cultivatori de flori sugerează că multe anuale sunt mai ușor să crească direct prin semănat în pământ. Pentru a face acest lucru, este necesar să pregătiți solul în toamnă și să aveți o cantitate mare de semințe, deoarece germinarea în teren deschis este întotdeauna mai mică. Nu toate soiurile aster sunt potrivite pentru această metodă de creștere, ci doar înclinată, semidubblă, timpurie.

♦ Metoda de răsad trebuie să fie aleasă și la cultivarea florilor cu semințe foarte mici - petunia, purpuriu, snapdragon etc. Răsadurile acestor plante sunt atât de mici și slabe, încât pot muri cu ușurință pe câmp deschis..

♦ Cultivarea culturilor perene de flori prin metoda semințelor are o serie de caracteristici. În primul an, aceste plante nu înfloresc, astfel încât semănatul timpuriu nu este necesar. Metoda de răsad se folosește numai cu un număr mic de semințe pentru a obține și întreține cât mai multe răsaduri.

♦ Dacă există suficiente semințe, culturi precum rudbeckia, Gaillardia, aquilegia, lupin, primrose etc. pot fi semănate pe paturi din mai până în iulie. În toamna sau primăvara anului viitor, ele pot fi plantate într-un loc permanent. Un alt lucru este cultivarea răsadurilor de culturi bienale, de exemplu, „pansi” - viola. Dacă însămânțarea răsadurilor se efectuează la începutul lunii martie, atunci plantele vor înflori în primul an..

Când să plantăm semințe și răsaduri în aer liber?

Există o părere că florile anuale sunt plantate în pământ la sfârșitul primăverii, dar aceasta nu este singura dată când se poate face acest lucru. Plantarea plantelor anuale nu este deosebit de dificilă, dar are mai multe trucuri. Plantarea timpurie a copiilor de un an poate duce la înghețarea răsadurilor, iar plantarea târzie nu vă va permite să obțineți o grădină de flori luminoase.

Este foarte important să plantați flori pe pământ deschis la momentul potrivit, dar este la fel de important să respectați unele reguli pentru plantarea semințelor, astfel încât răsadurile să fie prietenoase:

 1. 1. Semințele sunt plantate după pregătirea solului, ar trebui să fie desfacute, nivelate, fertilizate și udate. Când plantăm anuale foarte timpurii, solul este pregătit toamna. Dacă semințele sunt semănate la plante perene, atunci adâncimea de slăbire a solului nu trebuie să depășească 10 cm, pentru a nu deteriora bulbii și bulbii deja în pământ.
 2. 2. Adâncimea canelurilor corespunde dimensiunii semințelor: semințele mici nu sunt semănate mai adânc de 15-20 mm, boabe medii până la adâncimea de 30-50 mm, cele foarte mici sunt presate doar în pământ.
 3. 3. Distanța dintre caneluri depinde de mărimea plantei, cu cât crește mai luxuriant, cu atât distanța dintre rânduri este mai mare. În unele cazuri (gălbenele, calendula), distanța de rând atinge 30-40 cm.
 4. 4. Șanțurile sunt udate din abundență înainte de plantare, după ce apa este absorbită, pământul trebuie să fie foarte umed.
 5. 5. Realizând caneluri, formați părțile laterale, care sunt apoi aruncate doar dintr-o parte. Dacă plantele sunt plantate la începutul primăverii, atunci părăsesc laturile de pe partea de nord, astfel încât pământul se va încălzi mai repede, iar vara, de la sud, astfel încât să fie umbră pentru răsaduri slabe.
 6. 6. După ce canelurile sunt acoperite, este recomandabil să le acoperiți cu agrofibră. Acest lucru va păstra umiditatea și va proteja răsadurile de dăunători..
 7. 7. Semințele copiilor de un an și ai celor doi ani sunt plantați înainte de iarnă. Cele care vor înflori la începutul verii - la începutul primăverii, și cele care înfloresc la mijloc - la sfârșitul lunii mai.

Când plantați semințe în pământ înainte de iarnă, trebuie să fiți pregătiți pentru faptul că aproximativ 30% din cei plantați vor crește primăvara. Terenul trebuie să fie bine cultivat și fertilizat. Trebuie să aveți grijă de substratul pentru adăpostirea semințelor în avans..

Important! Semințele ar trebui să fie semănate în locurile unde vor crește vara viitoare. Răsadurile obținute în acest mod nu tolerează transplantul bine..

Puteți semăna de la sfârșitul lunii octombrie și aproape până la zăpadă. Chiar și înghețurile ușoare nu reprezintă un obstacol în acest sens, doar pământul ar trebui să fie dezlegat bine până în acest moment.

Înainte de iarnă, se plantează următoarele flori: aster, alissum, calendula (gălbenele), gypsophila, fluturi de porumb, cosmea, răsadul de mac, nigella, escholzia, godetia, lavatera, inul, salvia, nasturtium și altele. Multe flori anuale pot crește prin însămânțare de sine, de exemplu gălbenele, asterii, escholtia. Răsadurile rezultate vor trebui întrerupte și plantate.

Floristele susțin că plantarea de toamnă vă permite să obțineți un pat de flori înflorit cu 2-3 săptămâni mai devreme..

Multe plante perene necesită un timp pentru a rămâne la frig atunci când semănăm semințe. Dacă plantarea se efectuează în aprilie, atunci semințele sunt păstrate la frigider un timp..

Perenele, când sunt plantate înainte de iarnă, dau lăstari mai puternici, cresc mai bine, înflorirea lor este mai abundentă. Din bienale, înainte de iarnă, puteți planta semințe de lavandă, gențiană, primrose, aquilegia, delphinium, hellebore.

Plantele perene și bienale, când semănăm semințele primăvara, înfloresc doar în al doilea an, dar dacă sunt semănate înainte de iarnă și protejate de frig în primăvară, atunci puteți obține primele flori anul acesta.

Primăvara, paturile de flori din Lane de Mijloc încep să semene de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii mai.

Practic, în martie și începutul lunii aprilie, se realizează pregătirea solului, iar plantarea masivă de flori începe în a doua jumătate a lunii aprilie - începutul lunii mai. În acele zone în care înghețurile persistă mult timp, este recomandat să semeni semințele plantelor în cutii pentru răsaduri și abia atunci, după ce au pregătit-o, sunt plantate pe pământ deschis. Acest lucru ar trebui făcut atunci când amenințarea temperaturilor zero a trecut..

Defalcarea pe luni pentru Rusia Centrală arată astfel:

 1. 1. Sfârșitul lunii martie - prima jumătate a lunii aprilie. În această perioadă, solul este pregătit în principal, se pot planta o mulțime de anuale în pământ, plantarea plantelor bienale și perene ar trebui amânată până la sfârșitul lunii mai și mijlocul verii. În această perioadă, se plantează flori anuale: snapdragon, garoafă din plante, alisum anual sau loburie (planta are un miros pronunțat), margarete, iberis.
 2. 2. A doua jumătate a lunii aprilie - începutul lunii mai. Acesta este momentul însămânțării în masă a paturilor de flori anuale, dar este prea devreme pentru a semăna cele care încolțesc rapid și le este frică de vreme rece. Printre cele însămânțate, se vor număra: adoni de vară, arctotis, viscaria, vaccaria, gailardia, garoafa chineză, hibiscus de grădină, gypsophila, godetia, varză ornamentală, dimorphoteka, mazăre dulce, iberi, ipomenya, cap de șarpe, coreopsis, kosmerakosia, kosmera, flori de porumb anuale, rudbeckia anuală, phacelia, nicandra, mattiola, mac, iarbă de peri, iarbă de câmp, mignonette, scabiosa, in, malcolmia, iarbă canară, echium.
 3. 3. Sfarsitul lunii mai. La sfârșitul primăverii, sunt plantate acele flori ale căror răsaduri le este frică de îngheț, precum și acele anuale, a căror înflorire este planificată pentru sfârșitul verii - începutul toamnei. Este vorba despre asteri de toamnă, gălbenele, gipsofila, nastrutia, margarete, margarete, dalii anuale și altele..

La mijlocul verii (iulie) este foarte bine să plantezi:

 • Flori bienale: vulpe, panseluțe, clopote, uită-mă-nu, garoafă turcească și multe altele. În același timp, se plantează semințe perene: clopote de grădină, uită-mă-noturi, etc. Ele încolțesc bine și cresc bine.
 • În iulie, puteți semăna acele flori anuale care vor decora paturile de flori deja înainte de îngheț, când altele au decolorat și îndepărtat, acestea pot fi: gălbenele, petunia, toadflax, levkoy, iberis.

Dar în acest moment este mai bine să plantați din cutii în pământ deja crescute răsaduri de anuale, de exemplu, petunii sau crini.

Multe flori anuale sunt plantate în cutii sau ghivece și, după ce au primit răsaduri, ele sunt deja plantate în paturi cu flori când trece amenințarea temperaturilor zero. De asemenea, puteți crește răsaduri în cutii pentru plantare târzie, la căldură, lăstarii slabi mor, dar după ce au supraviețuit în cutii, atunci înfloresc perfect în paturi de flori.

Plantarea răsadurilor în pământ la jumătatea lunii iulie vă permite să extindeți înflorirea patului de flori până la îngheț. Plantate în ghivece:

 • În ianuarie: cuișoare Shabo.
 • În februarie: salvii, lobeli.
 • În martie: loburie, verbena, margarete, busuioc, petunii, asteri, ageratum, levkoi.
 • În aprilie: zinnia, mazăre dulce, gălbenele, nasturtiu.

Dacă răsadurile sunt cultivate în ghivece pentru plantarea de vară, atunci semințele sunt semănate ținând cont de schimbul de plantare.

Folosind aceste metode simple, vă puteți asigura că semințele de flori anuale vor produce lăstari prietenoși. Plantele se vor dezvolta rapid, iar înflorirea va fi prietenoasă și abundentă:

 • Când plantați semințe înainte de iarnă, materialul de plantare va necesita de două ori mai mult decât pentru plantarea de primăvară.
 • Cerealele mici sunt amestecate cu nisip și semănat, astfel încât consumul de material de plantare va fi mai mic.
 • Cereale mai mari pot fi semănate individual sau în cuiburi.
 • Dacă semeni plante perene cu semințe primăvara, atunci punga cu boabe trebuie păstrată la frigider și abia apoi semănată în pământ. Astfel vor da cele mai bune răsaduri.

Multe flori (în special semințele perene) au o germinare scăzută a semințelor. Pentru a obține lăstari prietenoși, sunt înmuiați în orice soluție pentru a activa creșterea. După ce au primit răsadurile, plantele sunt udate imediat și după 2 săptămâni fertilizate.

Anuale frumoase care ar trebui să fie semănate pentru răsaduri

Florile anuale sunt capabile să-ți încheie grădina în Grădina Edenului. Și pentru a vă mulțumi cu florile lor luminoase și interesante în mijlocul sezonului estival, trebuie să aveți mai întâi grijă de răsaduri în creștere. Acum, în orice magazin de grădină, puteți găsi o varietate foarte largă de semințe anuale. Luați în considerare ce flori anuale pot fi semănate pe răsaduri, nume, fotografii cu plante care vă așteaptă.

Lista florilor anuale interesante pentru plantarea răsadurilor

De ce merită să plantezi flori anuale pe site-ul tău? Există o serie de motive bune:

 • Sunt foarte ușor și ușor de cultivat prin răsaduri (ele încolțesc ușor, nu au nevoie de stratificare).
 • Anualele sunt foarte decorative: sunt excelente pentru paturi de flori colorate, mixborders, borduri, plantatoare agățate, pentru paturi cu flori pentru containere, pentru decorarea balcoanelor, loghi, terase, pentru grădinărit vertical.
 • Spre deosebire de plante perene, veți vedea înflorirea lor în același an..
 • Multe dintre ele au o aromă plăcută..
 • În magazine puteți găsi un sortiment foarte mare de semințe din diverse culturi anuale, care diferă prin aspect, formă, culoare, timp de înflorire.

Singurul minus de cultivare este că înfloresc doar o vară, iar atunci trebuie să te angajezi din nou în procesul de însămânțare, cules, aterizare într-un loc permanent.

Deci, ce fel de flori anuale pot fi semănate pentru răsaduri în acest sezon?

Ageratum

Terry, flori frumoase de ageratum sunt capabile să te încânte mult timp, datorită înfloririi îndelungate. Acest lucru este indicat de numele grecesc, care se traduce prin „fără vârstă”. Ageratum este plantat aproximativ din a doua jumătate a lunii martie până la jumătatea lunii aprilie.

Ar trebui să fie plantat într-un bol comun larg și puțin adânc, înălțimea aproximativă este de 7-10 cm. Luați câteva semințe cu degetele și, așa cum s-a spus, adăugați-le pe suprafața solului, încercați să păstrați o distanță de aproximativ un centimetru între ele. Dacă sunteți interesat de o plantare mai schematică, atunci puteți folosi o scobitoare sau o pensetă (în timp ce distanța dintre ele ar trebui să fie de aproximativ 1 cm). Semănatul este superficial, este imposibil să-l acoperi cu pământ, este suficient să apasă ușor semințele pe pământ (cu un deget sau o lingură).

Mazare dulce

Mazarea dulce poate ajuta la crearea unei grădini parfumate. Paleta uimitoare de parfum decorativ de mazăre dezvăluie mai mult în timpul zilei. Florile delicate sunt, de asemenea, interesante. În plus, este cret, puteți instala un suport mic pentru acesta (spalier, obelisc sau altceva). Semănatul mazăre dulce este cel mai bun la începutul lunii aprilie. Este recomandat să alegeți un recipient exclusiv individual pentru creștere, căștile sau ghivecele din plastic, precum și vasele de turbă sunt potrivite. Faceți o gaură de 2 cm în centrul containerului, așezați sămânța acolo și acoperiți-o cu pământ.

Salvia

Salvia sau salvie ornamentală este o mare aniversare pentru crearea unui pat de flori vibrant. Semănă acasă aproximativ în ultima decadă a lunii februarie, în martie. Puteți găsi salvii de diferite culori: roșu, albastru, roz, violet..

Schema de semănat pentru salvie ornamentală este extrem de simplă: amestecați semințele cu nisipul de râu, împrăștiați uniform pe suprafață, apăsați foarte ușor în sol.

Tutun parfumat

Tutunul parfumat seara și noaptea emană cea mai frumoasă aromă ușoară, florală. Mulți grădinari o plantează pentru a „aromatiza grădina”. Pe lângă miros, are o frumusețe grațioasă. Tutunul parfumat este semănat la sfârșitul lunii februarie, în martie. Pentru creșterea răsadurilor de tutun decorativ, cel mai bine este să folosiți un recipient larg și puțin adânc, apoi să scufundați. Semințele anuale sunt foarte mici, de aceea este mai convenabil să le amesteci mai întâi cu nisip cu granulație fină, apoi să semeni. După procedură (și ulterior), se recomandă udarea prin gură, pentru a nu se adânci din cauza presiunii pistolului pulverizator..

celosia

Celosia este una dintre cele mai interesante flori de cultivat în grădina ta. Inflorescențe exotice, catifelate, colorate nu pot decât să provoace încântare. Celosia preferă solul ușor acid (pH 5,5-6,2), deci alegeți un amestec adecvat de olărit. Puteți planta acasă la începutul lunii aprilie. Încercați să păstrați distanța dintre semințe - aproximativ 3 cm. Atunci nu trebuie să vă umpleți cu pământ sau nisip.

Dahlia anuală

Daliile au o frumusețe vibrantă și luxuriantă. Ar trebui să fie plantat la începutul lunii aprilie. Poate fi semănat într-un recipient comun sau în căni mici individuale. Semințele de dalie sunt foarte mari, așa că le puteți pune pe pământ cu degetele. Distanța dintre ele este de 3 cm. Aveți grijă să acoperiți partea superioară cu pământ, grosimea stratului este de 5 mm. Prin semințe, dalii sunt cultivate anual. Cu toate acestea, toamna, puteți săpa tuberculi și plantați-i în anii următori ca perenă.

Purslane

Pușcașul decorativ este o plantă de acoperire a solului pentru accente luminoase pe site. Pe lângă frumusețea strălucitoare, aș dori să notez trăsăturile importante ale florii: este nepretențioasă, nu necesită îngrijire specială și este rezistentă la secetă. Îl puteți semăna acasă în a doua jumătate a lunii martie, în prima jumătate a lunii aprilie. Cultura florilor preferă solul nisipos, astfel încât la substrat trebuie adăugată o cantitate mare de nisip de râu calcinat. Este imperativ să le plantăm superficial, de preferință într-un bol comun, după ce amestecați semințe mici cu nisip.

Nemesia

O floare extrem de drăguță și drăguță poate fi plantată pentru răsaduri în ultima decadă a lunii februarie, în prima jumătate a primăverii. Materialul de plantare al nemeziei este destul de mic, așa că pentru plantare este convenabil să îl amestecați cu nisip, și împrăștiați uniform acest amestec peste substrat.

Zinnia

Zinnia este o plantă foarte rezistentă care nu necesită îngrijire scrupuloasă și condiții speciale de creștere. Nu trebuie să te grăbești să plantezi o recoltă, este optim să o semeni în aprilie. Deși zinnia poate fi plantată direct în pământ deschis, atunci când este cultivată prin răsaduri, se poate realiza o înflorire mai timpurie. Este mai bine să plantați direct în căni individuale de plastic, tablete de turbă sau ghivece. Faceți o gaură în centrul cupei (3-5 mm), așezați o sămânță și acoperiți cu pământ în ghiveci.

Gălbenele

Creșterea gălbenelelor prin răsaduri este un proces foarte simplu, răsadurile cresc repede și bine. Timpul estimat pentru procedură: a doua jumătate a lunii martie, aprilie. Răsadurile cresc bine atât într-o cutie comună, cât și în cupe individuale. Atunci când plantați într-un bol comun, este convenabil să faceți caneluri (adâncime de un cm, doi cm distanță), și să puneți semințe în caneluri cu un interval de 2-3 cm. Umpleți partea superioară cu un amestec de nisip, sol (în raport de 1: 1) și cu adaosul mână de cenușă de lemn.

Godetia

Godetia frumoasă are o perioadă lungă de înflorire. Puteți ateriza în a doua jumătate a lunii martie și în prima jumătate a lunii aprilie. Folosiți sol neutru sau ușor acid. Este convenabil să semănați într-un bol comun, apoi să vă scufundați. Când plantați, este convenabil să luați semințele cu mâinile și, așa cum s-a spus, să le adăugați pe suprafață. Se presară cu pământ deasupra, grosimea stratului - 3 mm.

Kobeya urcarea

Clobotul kobea este o plantă interesantă și elegantă, care arată interesant la decorarea balcoanelor, cu grădinărit vertical (poate fi plantată lângă un gard, foișor, pergolă, spaliere speciale). Florile sunt ca niște clopote mari. Timpul procedurii este iarna târziu, primăvara devreme. Se recomandă plantarea kobei în recipiente individuale: căni, ghivece. Pentru fiecare sămânță trebuie să faceți o gaură de aproximativ 1,5 cm.

Petunie

Petunia de frumusețe este o invitată frecventă a căsuțelor de vară și a loturilor de case private, este iubită pentru flori luxuriante, luminoase și aromă delicată. Este ideal pentru diferite ocazii: pentru crearea de paturi de flori, mixborders, paturi de flori, pentru amenajarea peisajului vertical, decorarea balcoanelor.

Petunia este cultivată prin răsaduri la domiciliu, după care este transplantată în grădină (rareori oricine semănă direct în pământ deschis). De regulă, datele de însămânțare sunt în februarie și prima lună de primăvară. Capacitatea poate fi diferită: tablete de turbă, casete de plastic, un bol lat și puțin adânc. Este mai ușor să semănați imediat într-un bol comun, deoarece oricum culesul este inevitabil. Schema de plantare a petuniilor este simplă: amestecați semințele cu nisip și împrăștiați pe suprafața solului. Sau puteți răspândi zăpadă pe pământ și împrăștiați semințele deasupra, când zăpada se va topi, ele însele vor fi atrase la adâncimea necesară.

călțunaș

Nasturtium este o plantă alpinistă care are nevoie de sprijin, de exemplu, spălături, gard, arc. De regulă, nasturtium este plantat în aprilie. Deoarece crește rapid, puteți planta imediat sămânța în căni individuale, ghivece și apoi plantați-o împreună cu o vată de pământ într-un loc permanent. Faceți o gaură de 2 cm în centrul cupei, puneți sămânța în gaură și acoperiți-o cu sol.

Venidium

Venidium arată ca o mușețel mare și luxuriantă. În ceea ce privește decorativitatea, floarea anuală este foarte interesantă! Din păcate, nu este foarte popular printre cultivatorii de flori. Semănatul se face în aprilie. Este convenabil să semeni în caneluri (adâncimea lor este de 5 mm, distanța dintre ele este de 4-5 cm). Decalajul dintre semințe este de 3-4 cm.

Scabios

Planta este perenă, dar este adesea cultivată anual. Scabiosa grațioasă va decora orice paturi de flori și paturi de flori pe site-ul dvs. Este nepretențios, rezistent la secetă. Cultura va atrage iubitorii de flori delicate și grațioase. Apropo, scabiosa are o perioadă lungă de înflorire. Se plantează, de regulă, în februarie, în martie..

Gatsania

Gatsania (gazania) are un aspect foarte spectaculos și exotic, iubitorilor de accente luminoase într-o grădină de flori le va plăcea. Timpul optim de plantare este sfârșitul lunii februarie, începutul primăverii. Mențineți distanța dintre semințe - 2 centimetri unul de celălalt, apoi acoperiți cu nisip (grosimea stratului - 5 milimetri).

Lobelia

Florile de lobelia delicate, dar strălucitoare, arată foarte bine atât într-un pat de flori, cât și în ghivece agățate. Perfect pentru grădinărit vertical, decorarea balconului. Lobelia este semănată pentru răsaduri, de regulă, în ultima decadă a lunii februarie, în martie. Se recomandă să alegeți inițial un recipient larg și puțin adânc, datorită dimensiunilor mici ale materialului de plantare. De asemenea, datorită mărimii semințelor, se recomandă semănatul amestecat cu nisip. Puteți să-l plantați pur și simplu pe suprafața substratului sau în caneluri (observați distanța dintre ele - 3 centimetri, adâncimea de 2-3 milimetri).

Iberis

Iberis este adesea plantat în grădină pentru încadrarea paturilor de flori, peluzele, pentru decorarea grădinilor de stâncă, rockeries. Semănatul Iberis este cel mai bun în prima lună de primăvară. Cultura nu tolerează transplantul, prin urmare, un recipient individual trebuie selectat inițial pentru a evita scufundarea. Tablete de turba sau vase, vase de plastic sau căni vor face. Semințele sunt acoperite cu nisip (grosimea stratului - milimetru, nu mai mult).

Alissum

Alyssum sau lobularia este o plantă spectaculoasă și delicată de acoperire a solului, care arată interesant într-o grădină de flori în combinație cu multe culturi de flori și este, de asemenea, ideală pentru plantarea în rockeries, pe un deal alpin.

Lobularia poate fi plantată în ultima decadă a lunii februarie, în prima jumătate a lunii martie. Răsadurile din această cultură adoră solul ușor alcalin, de aceea este recomandat să adăugați o cantitate mică de cenușă de lemn, cretă sau făină de dolomită în amestecul de sol. Este optim să faceți caneluri adâncime de 5 milimetri la fiecare 3-4 centimetri. Semănă semințele cu o distanță de 1,5 cm una de cealaltă, apoi acoperă-le cu un strat de nisip (0,5 cm).

Balsam

Puteți semăna balsam pentru răsaduri în a doua jumătate a lunii martie sau la începutul lunii aprilie. Puteți să-l plantați imediat în cupe individuale, sau îl puteți planta într-un bol comun, urmate de un cules.

Este foarte ușor să plantați semințe mari de balsam, doar luați-le cu degetele și transferați-le pe suprafața substratului cu un interval de 3-5 centimetri. O trăsătură importantă: semănatul balsamului este superficial.

gura-leului

O floare ușor de cultivat și frumoasă de snapdragon ar trebui să fie semănată pentru toți iubitorii de culori strălucitoare din grădină! Al doilea nume al florii este antirinnum. Se semănă în februarie, în martie. Antirinnum preferă solul ușor alcalin, de aceea este recomandat să amestecați cenușă de lemn (2 linguri per litru de amestec) sau făină de dolomit (1 lingură per litru de amestec). Este optim să alegeți un recipient larg și puțin adânc pentru semănat snapdragons. Este convenabil să semănați în caneluri, distanța dintre caneluri este de 3 cm, adâncimea lor este de 3 mm. Semințele trebuie presărate cu un strat foarte mic de nisip (1 milimetru).

Verbena

Perioada optimă pentru plantarea răsadurilor de verbena este martie. Se recomandă să adăugați o cantitate mică de cenușă de lemn pe substrat. Pentru semănatul anual, este convenabil să folosiți pensete sau o scobitoare din lemn. Trebuie să fie așezate la fiecare 2-3 cm, să acoperiți blatul cu sol cu ​​un strat de aproximativ 3 milimetri.

Sfaturi generale pentru semănatul anual pentru răsaduri

Cultivarea anuală prin răsaduri este destul de simplă, chiar și un grădinar începător se poate descurca. Cu toate acestea, există o serie de reguli care trebuie respectate dacă doriți să aveți succes:

 • Solul trebuie să fie ușor, liber, apă și respirabil, fertil. Acesta trebuie să conțină elemente de slăbire: nisip de râu, perlit sau vermiculit..
 • Dezinfectați solul înainte de procedură. Cele mai eficiente metode de dezinfectare sunt calcinarea și aburirea. Pentru a prăji în cuptor, întindeți substratul într-un strat subțire pe o foaie de copt, porniți cuptorul la 90 de grade și așezați foaia de copt timp de 30 de minute. Pentru aburirea solului, ar trebui să-l puneți pe o cârpă, apoi într-un colizor și să păstrați aburul timp de 1,5 ore, nu uitați să agitați regulat. După dezinfectare, este necesară restabilirea microflorei benefice: vărsat cu o soluție de Fitosporină, Trichodermin sau Alirin.
 • Pentru a îmbunătăți germinarea, puteți trata semințele anuale cu o soluție de stimulator de creștere (de exemplu, Zircon, Epin, Energen). Pentru a face acest lucru, pregătiți o soluție și înmuiați-le conform instrucțiunilor..
 • Atenție la sistemul de drenare, care implică prezența unor găuri și a unui strat de drenaj în partea de jos a rezervorului (de exemplu, perlit, argilă extinsă, așchii de cărămidă, grosimea stratului de aproximativ 1,5-2 centimetri).
 • După plantare, este necesar să se creeze o mini seră - se acoperă recipientul cu un capac sau o folie de plastic. Condițiile de seră (umiditate și temperatură ridicată) sunt necesare pentru germinarea semințelor.
 • Nu uitați să aerisiți seră zilnic timp de 20-30 de minute pentru a evita mucegaiul pe răsaduri. După apariția lăstarilor, trebuie să eliminați treptat sera.
 • Înainte de apariția lăstarilor, trebuie să mențineți o temperatură de aproximativ 22-23 grade, după ce ar trebui să fie în intervalul 20-21.

Apropo! Aproape toate anuele enumerate pot fi plantate în tablete de turbă. Sunt șaibe de turbă presate. Principalul avantaj este că nu este necesar să alegeți substratul și recipientul, tableta implică deja funcția acestor articole. Înainte de a debarca, trebuie să înmuiați șaibele în apă caldă timp de 0,5 ore.

Când să plantăm anuale pentru răsaduri conform calendarului lunar

Grădinarii cu experiență au identificat de mult relația dintre grădinărit și ciclurile lunii. Se crede că există zile mai mult sau mai puțin potrivite pentru efectuarea anumitor proceduri, iar acest lucru se aplică și în cazul răsadurilor în creștere. Astfel, calendarul semănatului anual de flori pentru răsaduri, conform calendarului lunar 2020:

 • Zile favorabile pentru procedură:
  • în februarie -1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 27, 28, 29 număr;
  • în martie - 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 29, 30, 31;
  • în aprilie - 1, 2, 5, 6, 7, 9, 18, 19, 20, 24, 25.
 • Zile nefavorabile:
  • în februarie - 9, 21, 22, 23.
  • în martie - 9, 19, 20, 21, 24;
  • în aprilie - 8, 15, 16, 17, 23.

Iarna și prima jumătate a primăverii sunt așa-numita perioadă de odihnă pentru locuitorii de vară și grădinarii avizi. Pentru mulți dintre ei, o astfel de vacanță este o binecuvântare, o oportunitate de a-și recăpăta forța și odihna înainte de noul sezon. Însă, de asemenea, mulți grădinari și floriști lipsesc cu adevărat de grădinărit, iar răsadurile de creștere sunt o oportunitate excelentă nu numai pentru a obține răsaduri bune și puternice de flori anuale, ci și pentru a face ceea ce îți place fără a pleca de acasă. O sarcină importantă este nu numai procesele de plantare și creștere, ci și alegerea culturilor. Sper că ați găsit câteva opțiuni potrivite pentru dvs. în această listă..

Gradina de legume, gradina, balcon

Articole populare

Cultivarea corectă a răsadurilor de flori

În fiecare primăvară, primele raze calde ale soarelui amintesc cu tărie că timpul este potrivit pentru creșterea răsadurilor de flori, ceea ce înseamnă că este timpul să aveți grijă de răsadurile de flori. Și principalul lucru aici este să nu ratăm de data asta.

Plantăm răsaduri de flori

Un număr mare de flori, atât anuale, cât și perene, sunt cultivate prin răsaduri, în special, acestea sunt flori atât de populare precum:

Și pentru ca răsadurile să se dovedească a fi puternice și sănătoase în viitor, este important să acordăm o atenție serioasă pregătirii semințelor pentru viitoarele răsaduri..

Pregătirea semințelor

Semințele de flori pentru răsaduri trebuie pre-pregătite înainte de germinare. În primul rând, acestea trebuie protejate de boli posibile și adaptate la schimbările de temperatură. Acest lucru se poate face simultan.

Semințe pentru răsaduri de flori anuale - asteri, garoafe, levkoy etc. trebuie înmuiat într-o soluție de mangan cu adăugarea unui vârf de acid boric. Lăsăm vasele cu semințe înmuiate la temperatura camerei timp de 12 ore (este mai convenabil să facem acest lucru în timpul zilei), apoi le punem la frigider pentru aceeași oră (peste noapte).

Această procedură trebuie repetată până când semințele încep să se umfle și să ecloze..

Containere pentru cultivarea răsadurilor

Alegerea felurilor de mâncare pentru răsaduri este un punct foarte important în întregul proces. Dacă există o mulțime de flori, atunci este mai bine să le semănați în cutii de lemn cu fundul amovibil, cutiile pentru creșterea răsadurilor de flori într-o seră sunt deosebit de convenabile. Înălțimea unei astfel de cutii nu trebuie să depășească 5 cm, iar întreaga sa suprafață poate fi împărțită în celule.

Puteți utiliza, de asemenea, pungi de lapte de hârtie pentru cultivarea răsadurilor de flori acasă. Le tăiem în jumătate, facem mai multe găuri în partea de jos a fiecăruia. Practicitatea acestei metode este că astfel de răsaduri pot fi plantate în paturi de flori direct în aceste pungi..

Sunt potrivite cupe de plastic și imagini cu sticle de plastic, înălțime de aproximativ 10 cm, Le umplem cu pământ, fără să tamponăm și sămânăm semințe în ele. Când este timpul pentru plantare în pământ deschis, plantele sunt împinse cu ușurință din astfel de feluri de mâncare împreună cu o grămadă de pământ (terenul trebuie mai întâi umezit).

Toate aceste metode sunt bune prin faptul că rădăcinile și plantele tinere rămân în siguranță și solide..

• În orice caz, înainte de semănat, toate vasele de plantare trebuie dezinfectate cu o soluție de permanganat de potasiu sau pur și simplu scaldate cu apă clocotită.

Solul săditor

Succesul creșterii răsadurilor depinde în mare măsură de calitatea solului în care vor crește. Și acestei probleme ar trebui să li se acorde o atenție specială.

• Solul pentru culturi trebuie să fie proaspăt,

• Nu luați sol în care ceva a crescut deja înainte,

• Substratul de sol trebuie să fie moderat nutritiv și să fie permeabil la umiditate.

Atunci când alegeți un sol, compoziția acestuia ar trebui să fie, de asemenea, luată în considerare. Solul ideal conține gazon, turbă și nisip în proporții de 3: 1: 1. Se recomandă să se ia turba care a fost întinsă cel puțin un an, nisipul este cu granulație, de preferință râu. La turnarea solului în cutii, trebuie să se toarnă 1 fund de nisip curat pe fund.

Norme de însămânțare

În funcție de mărimea semințelor, trebuie luate în considerare ratele de plantare pe unitatea de suprafață. Deci, într-o cutie de 50 cm lungime și 35 cm lățime, însămânțați:

• semințe mici - 0,5 g,

• semințe medii - 2 g,

• semințe mari - 100 - 150 bucăți.

Înainte de semănat, este mai convenabil să amestecați semințe mici și mijlocii cu nisip fin și să le presărați în canelurile făcute la o distanță de 3 cm unul de celălalt. Cele mari sunt introduse în găuri și acoperite cu nisip prăjit într-o tigaie. Apoi, casetele cu culturi trebuie acoperite cu sticlă.

Răsaduri în creștere

Pentru a înțelege cum să crești răsaduri de flori, trebuie să știi despre câteva caracteristici. Cert este că semințele culturilor de flori germinează bine la întuneric. Prin urmare, imediat după însămânțare, cutiile și ghivecele trebuie așezate într-un loc întunecat. Totuși, aici este important să nu ratați aspectul primelor lăstari și în acest moment puneți casetele mai aproape de lumină.

Și întrucât la începutul primăverii orele de zi naturale, încă nu sunt suficiente pentru plante, ar trebui să fie suplimentate. În acest scop, este potrivit o lampă fluorescentă convențională de 60 W sau LED-uri economice de aceeași putere, amplasate la o înălțime de 30 cm față de răsaduri..

Lămpile trebuie să fie aprinse în timpul zilei înainte de amurg, pentru a nu perturba lungimea naturală a zilei pentru primăvară.

Udarea

Până la apariția răsadurilor, udarea nu trebuie făcută. Bebelușii care apar trebuie adăpați cu o soluție foarte slabă de mangan. Este necesar să vă asigurați că apa trece până în fund, dar solul nu este prea umed. Înainte de plantare în pământ, plantele trebuie hrănite de cel puțin 3 ori.

• Îngrășământul trebuie hrănit cu grijă, astfel încât să nu cadă pe frunzele delicate ale plantelor tinere. dacă totuși acest lucru s-a întâmplat, răsadurile trebuie udate imediat din abundență împreună cu frunzele.

Soluția de nutrienți mullein este foarte bună pentru hrănirea răsadurilor. O soluție cu apă este infuzată în proporție de 1: 20. Pentru 10 răsaduri de flori se folosește un pahar de soluție.

Pentru a doua și a treia oară, se adaugă în perfuzie o soluție de îngrășământ - pentru 1 litru de apă:

• 3 g superfosfat,

• 1,5 g de azotat de amoniu,

• 1,5 g de sulfat de potasiu,

Un pahar din această soluție este deja utilizat pentru 5 plante.

Astfel, dacă urmați aceste recomandări simple, creșterea răsadurilor de flori se va transforma într-un proces plăcut și interesant, care vă va permite să obțineți tufișuri stancoase, puternice și sănătoase, cu 5-10 frunze de o culoare bogată de culoare verde închis până în luna mai. Ce spune că plantele sunt gata pentru viața înflorită a adulților.

Ți-a plăcut articolul? Abonați-vă la canal pentru a vă ține la curent cu cele mai interesante materiale

Ce să punem în gaură când plantăm răsaduri de roșii: depunem sănătate și obținem din primele zile

Mai este în mod tradițional momentul pentru plantarea răsadurilor de roșii într-o seră sau în pământ deschis. Poate că cineva o face puțin mai devreme, cineva puțin mai târziu. Cu toate acestea, cheia unei „mutări” de succes a roșiilor într-un nou loc de reședință, înrădăcinarea timpurie și începutul creșterii active este aceeași pentru toți - sol bine pregătit.

Procesul de pregătire a solului fertil pentru plantarea răsadurilor de roșii poate fi împărțit condiționat în trei etape: activități de toamnă (arat, îndepărtarea buruienilor, deoxidare a teiului), săparea primăvară a solului și introducerea unor îngrășăminte (nisip pentru dezlegare, humus, compost sau îngrășăminte minerale pentru nutriție).

Deci, ce aș pune cu siguranță în gaura în procesul de plantare a roșiilor??

 • Permanganat de potasiu. Desigur, nu doar îl turn, ci pregătesc o soluție slabă de permanganat de potasiu și vărsăm găurile cu el. 2-3 grame de permanganat de potasiu la 20 de litri de apă vor fi destul de multe, vărs cu grijă godeurile cu o soluție la viteza de 1 litru de lichid la 1 godeu. Permanganatul de potasiu este necesar pentru a proteja plantele tinere de boli, microbi, pentru nutriția suplimentară a solului cu potasiu și mangan.
 • Frasin. Dacă ați avut grijă în prealabil de deoxidarea solului, atunci va fi suficient să adăugați 1 lingură la 1 gaură pentru plantarea roșiilor. Cenușa va oferi plantelor potasiu, care este necesar pentru imunitatea plantelor și va îmbunătăți palatabilitatea fructelor. Potasiul este responsabil pentru conținutul de zahăr și densitatea roșiilor, pentru un randament ridicat. Calciul și fosforul vor contribui la adaptarea timpurie a plantelor la un nou loc și la creșterea activă a sistemului radicular. În plus, cenușa va respinge dăunătorii..
 • Urzica. După cum știți, urzica este una dintre cele mai utile buruieni. Este un adevărat depozit de oligoelemente și vitamine. Prin urmare, verdeturile de urzică vor fi un îngrășământ natural și foarte util pentru roșii, pentru că atunci când putrezesc, va da toate acestea roșiilor. Am pus totuși o mână de urzici. cât pot găsi. Primăvara cu urzici în grădină este încă strânsă.
 • Coajă de ou + ulei vegetal. În primul rând, aceasta este o momeală distructivă pentru urs - unul dintre principalii dușmani ai unei culturi bogate de tomate. Un astfel de desert va fi pe gustul dăunătorului, dar îl va distruge. În al doilea rând, cojile de ouă sunt o sursă de calciu și alte elemente benefice pentru plante. Desigur, s-ar putea să nu putrezească imediat, dar cel puțin plantele pentru anul următor vor deveni utile. Se macină coaja, se umple cu ulei și se așază în jurul circumferinței găurii.
 • Coaja de ceapa. Nu pot spune 100% că respinge dăunătorii, dar nici nu va fi inutil. Folosiți o mână de coji pentru o nutriție suplimentară și eliminați dăunătorii.

Asta e tot, este suficient. Cineva va spune că sunt multe, dar dacă totul este la îndemână, de ce nu. Și nu este necesar să adăugăm totul dintr-o dată, așa că îl vom împărtăși cu răsadurile de roșii!

Ți-a plăcut articolul? Abonați-vă la canal pentru a vă ține la curent cu cele mai interesante materiale

Top