Categorie

1 Ierburi
Îngrijirea corectă a unei camere a crescut după cumpărare
2 Trandafiri
Cum să aveți grijă și să potecați begonia acasă
3 Bonsai
Lavanda pe camp deschis si intr-o oala de casa, plantare si ingrijire
4 Violetele
Caracteristici de îngrijire a zambilei primăvara

Image
Principal // Arbuşti

Când să plantezi bulbi de crin primăvara. Experiență pepinieră.


Răspunsurile la întrebarea de când să plantezi crini primăvara sunt la fel de grozave, deoarece sunt complet inutile. Ascultă omul care a plantat câteva sute de mii de bulbi de crin într-o duzină de anotimpuri! Dacă, atunci când vi se cere „Când plantați tuberculii de crin”, vi se vor oferi recomandări cu privire la datele și temperaturile solului și aerului, priviți acest consilier în tăcere și pășiți. În cazul plantării de primăvară a crinilor, acest lucru nu este practic și vă voi explica de ce.

Atunci când depozitați bulbi de crin în condiții potrivite, momentul plantării de crini în primăvară nu contează deloc.

Repet, în pepiniera noastră de zece ani am plantat un număr imens de bulbi de crin. Două-trei sute de mii, posibil mai multe. Plantat la sfârșitul lunii aprilie, la sfârșitul lunii mai, la sfârșitul lunii iunie, o dată chiar la începutul lunii iulie. Vă asigur, acest lucru nu afectează practic nimic. Chiar și pentru perioadele de înflorire. Dacă plantați becurile două luni mai târziu, atunci înflorirea va veni cu o săptămână sau două mai târziu - crinii își vor parcurge ciclul mai repede, au propriul lor senzor biologic și de lungime a zilei. Prin urmare, momentul în care să plantezi crini primăvara, alege unul potrivit pentru tine. Și dacă aveți alte plante într-o stare critică sau un pachet turistic săptămânal a apărut - nu vă deranjați, faceți lucruri importante. Becurile vor aștepta fără vreun rău tangibil pentru ei înșiși. Există puncte cu adevărat importante atunci când plantați crini, dar data roșie a calendarului nu se aplică pentru ei. Expresia cheie este „condiții de stocare adecvate”.

Condiții de depozitare adecvate și improprii pentru becurile de crin.

Cum să stocați crinii acasă este un subiect pentru un articol separat. Dar pe scurt, condițiile potrivite sunt cele în care becul nu începe să crească. Este adecvat un interval de temperatură de +2 până la -8 ° C. Ce? Marvanna și Olsanna au spus că totul va îngheța? Ignorați - toate magazinele Holland în astfel de condiții, până la doi ani, dacă este necesar. Dar frigiderul este doar o opțiune proastă - temperatura sa + 5 + 8C corespunde doar cu cea la care crinii încep să crească incontrolabil.

Dacă crinul a încolțit deja, cel mai bine este să îl plantezi cât mai devreme..

Cu cât bulbul germinativ este mai repede în pământ, cu atât mai multă nutriție și rezistență vor păstra pentru creștere și înflorire în primul an. Și aici, datele calendaristice și temperaturile nu contează. Dacă pământul vă permite să săpați, luați o buză în mâini și nu vă gândiți când este mai bine să plantați un crin în pământ. Chiar dacă „zăpada încă se albeste pe câmp” (c) Economisiți timp și efort, plantarea de crini întinși este o mică plăcere. Chiar dacă pământul nu este încă gata. Acest lucru poate fi corectat ulterior cu un strat gros de mulci de humus, compost, rumeguș de cal. Crinii iubesc foarte mult acest lucru și vor răspunde la grijă..

Care sunt calendarul plantării crinii pentru a planifica în programul dvs. de grădinărit

Așa cum am menționat deja, crinul este o plantă din plastic și necalificabil. Dacă planificați plantarea și alte lucruri importante în grădină, atunci în primăvara crinii pot fi plantați oricând, începând cu dezghețarea solului, iar aceasta va fi cea mai bună opțiune. Dar dacă nu aveți timp să semănați un morcov, să altoiți din nou un măr sau să luați urgent rădăcini în condiții precare, bulbii de crin pot aștepta.

Crin: plantare în pământ deschis și îngrijire, creștere în grădină

Autor: Tamara Altova. 06 decembrie 2017 Categorie: Plante de grădină.

Crinul (lat. Lilium) este un gen de plante bulbare erbacee perene din familia Liliaceae. Există mai mult de o sută de specii din genul care pot fi găsite în natură în America de Nord, Europa și Asia. Unele dintre ele sunt cunoscute omenirii din vremuri imemoriale: de exemplu, imaginea unui crin (alb) de zăpadă poate fi văzută pe vaze și fresce cretane, Dioscorides, Homer și Pliniu cel Bătrân au scris despre asta în scrierile lor. Floarea de crin este adesea menționată în Biblie, în special în Cântarea Cântărilor. Lily a fost considerată un simbol al nobilimii și purității, a fost înfățișată în lucrările lor de sculptori, pictori și arhitecți ai Renașterii. Alături de leu, cruce și vultur, crinul este unul dintre cele mai populare semne în heraldică: această floare se mândrește cu mândrie pe stema orașului Florența. Unele specii de crini sunt cultivate nu numai pentru a-și admira frumusețea, dar și pentru becurile comestibile. De exemplu, crinul de tigru din China și Japonia a fost cultivat ca aliment și plantă medicinală. În țările europene, crinul a fost întotdeauna doar o cultură ornamentală, iar mulți crescători au lucrat la dezvoltarea de noi soiuri. Pentru prima dată, o încercare de sistematizare a unui număr imens de soiuri și hibrizi de crini a fost făcută de americanul Jan de Graf în 1962, iar clasificarea sa cu modificări minore a fost aprobată ca internațională în 1964..

Floarea de crin - descriere

Crinii sunt plante perene ierboase cu bulbi ovoidali sau rotunzi, fără învelișuri de protecție cu diametrul de 2 până la 20 cm. Tulpinile de nuferi de 30 până la 125 cm înălțime și 3 - 30 mm grosime - drept, verde sau violet închis, uneori cu lovituri maro, simple sau ușor ramificate în partea superioară - sunt o continuare a fundului bulbului. La unele specii, bulbii se formează în axilele frunzelor - bulbi de aer, care sunt folosiți și pentru reproducere. Frunzele de crin sunt liniare, lanceolate sau oblong-eliptice, alternante sau curmurate, pețiolate sau sesile, de la 2 până la 20 cm lungime.Single sau colectate în cantitate de 2 până la 40 de bucăți în inflorescențe umbelate sau piramidale, flori de crin cu pâlnie, în formă de clopot, în formă de cupă sau turban perianth, format din 6 lobi, pictați în culori albe, roz, roșu, portocaliu, galben, liliac și deseori pe interior acoperit cu dungi, puncte, pete sau pete. Fructul de crin este o capsulă cu trei celule, cu semințe brune plate, neregulate, triunghiulare, acoperite cu o peliculă sau piele.

Până la 30 de specii și mulți hibrizi și soiuri de crini sunt cultivate în cultură. Crinii sunt folosiți în amenajarea și amenajarea peisajului, în industria parfumeriei, iar unele dintre tipurile sale sunt folosite ca plante medicinale și alimentare.

Cum să plantezi crini în pământ deschis

Sol pentru crini

Atunci când alegeți un loc pentru creșterea crinii, trebuie să vă ghidați de cerințele agrotehnice ale culturii. Crinii au nevoie de protecție împotriva vânturilor puternice, dar în același timp stagnarea aerului umed, care poate duce la dezvoltarea putregaiului cenușiu, este inacceptabilă. Prin urmare, este foarte important ca aerul să circule liber în grădina cu flori. În ceea ce privește iluminatul, fiecare tip de crin are propriile cerințe: crinul alb-zăpadă și hibrizii tubulari au nevoie de o iluminare bună, hibrizii asiatici și LA pot tolera umbra parțială ușoară fără consecințe, iar hibrizii Martagon și est necesită protecție împotriva razelor solare directe..

Același lucru este valabil și pentru sol: în preferințele lor pentru compoziția solului, crinii sunt împărțiți în două grupuri. Crinii din primul grup (royal, Henry, candidum, lăcustă și leopard) reacționează calm la o anumită cantitate de var în sol, iar pentru crinii cu flori lungi, aurite, tigri și canadieni și hibrizii lor, chiar și o cantitate mică din acesta este nedorită în sol. Solurile nisipoase, argiloase și impermeabile, precum și zonele inundate nu sunt potrivite pentru crinii în creștere. Solurile de humus fertile, bine drenate, friabile și umede sunt optime pentru această cultură. Rețineți că crinii cresc într-un singur loc de câțiva ani, deci alegerea site-ului potrivit este de o importanță deosebită.

Când să plantezi crini

Puteți planta crini pe tot parcursul sezonului, dar în niciun caz nu va avea succes. Există multe recomandări pentru momentul plantării florilor și fiecare consilier are propriile motive. Unii cred că cel mai bine este să plantezi crini la începutul primăverii, alții sfătuiesc să aștepți cu plantarea până la începutul lunii mai, când toate înghețurile vor rămâne în trecut, dar majoritatea experților confirmă părerea că cel mai bine este să plantezi crini în intervalul de timp dintre primele zile de septembrie și începutul lunii octombrie. Înainte de apariția înghețurilor adevărate, bulbii vor avea timp să dezvolte un sistem de rădăcini, care va ajuta florile să tolereze înghețurile de întoarcere bine primăvara viitoare. Dacă, imediat după plantarea toamnei, există o apariție puternică la rece, veți acoperi pur și simplu site-ul pentru iarnă mai devreme..

Datele de plantare depind și de tipul de crin pe care urmează să îl crești. În primul rând, crinii albi sunt plantați toamna, care au cea mai scurtă perioadă latentă. După candidum, puteți începe să plantați crini caucazieni, iar după ei, cei din America de Nord. Dar astfel de crini cu flori de toamnă precum tibetanul și tigrul, precum și hibrizii orientali, tubulari și asiatici, este mai bine să plantezi cu adevărat primăvara, după ce solul se va încălzi. Oricum, pe banda de mijloc.

Plantarea de crini primăvara

Principalul dezavantaj al plantării primăverii de crini este că, în viitor, aceste plante aproape că nu dau copii, în timp ce fiecare crin plantat în toamnă formează până la 10 bulbi fiici.

Când pământul se dezgheață atât de mult încât va fi posibil să lucreze cu acesta, săpați-l la o adâncime de 35-40 cm, îmbogățindu-l cu humus (5-10 kg pe m²) și îngrășăminte cu potasiu-fosfor (50 g sulfat de potasiu și 100 g superfosfat pe aceeași unitate de suprafață ). În plus, o găleată de turbă și nisip se adaugă la solul greu la 1 m² și se adaugă numai o găleată de turbă la solul prea ușor. Pentru speciile și soiurile de crini care nu tolerează aciditatea crescută, creta, calcarul sau cenușa de lemn se adaugă în sol în cantitate de 200-500 g pe mp. Pentru hibrizii estici, care preferă solul decât o reacție ușor acidă, un drenaj bun este mai întâi aranjat la locul de plantare, care este acoperit cu un amestec de sol format din părți egale de pământ, turba și humus, dezinfectate anterior cu o soluție puternică de permanganat de potasiu, apoi se adaugă îngrășăminte în amestec și se amestecă bine... Dacă solul de pe șantier este uscat, umeziți-l înainte de plantare.

Materialul de plantare este gravat timp de 20 de minute într-o soluție de 2% Fundazol sau într-o soluție de 1 lingură de Karbofos în 10 l de apă. Unii preferă o soluție de 5 g de permanganat de potasiu în 10 litri de apă ca dezinfectant, dar prelucrează becurile din acest instrument timp de cel puțin o jumătate de oră. După gravare, becurile sunt uscate la umbră și plantate în pământ. Adâncimea de plantare depinde de compoziția solului, de mărimea bulbului, de înălțimea preconizată a plantelor mature și de caracteristicile speciilor sau soiului care apar în timpul înrădăcinării. De exemplu, bulbii cu rădăcină de tulpini sunt plantați la o adâncime de cel puțin 25 cm, iar bulbii cu rădăcini reale sunt îngropați adânc de 12-15 cm. Un strat de nisip grosier este plasat în partea de jos a fiecărei găuri, bulbul este așezat pe el cu fundul în jos, rădăcinile sunt îndreptate, acoperite complet cu nisip și restul spațiului din gaură este umplut cu sol. Adâncimea de plantare și distanța dintre plante ar trebui să fie așa:

 • bulbii mari de soiuri cu creștere mică sunt îngropați cu 10-12, iar cei mici cu 7-8 cm, lăsând o distanță între plante de 15-20 cm;
 • bulbi mari de soiuri de dimensiuni medii sunt așezați la o adâncime de 12-15, iar cei mici - 8-10 cm, păstrând distanța între plante 20-25 cm;
 • bulbi mari de soiuri înalte și hibrizi sunt imersați la o adâncime de 15-20, iar cei mici - 10-12 cm, sub rezerva unei distanțe de 25-30 cm între ei.

Aceasta este o diagramă brută. În general, formula pentru plantarea plantelor bulboase arată așa: deasupra bulbului plantat ar trebui să existe un strat de pământ egal cu cele două diametre ale acestuia. Când aterizați în solul greu, adâncimea de înglobare poate fi cu câțiva centimetri mai puțin, iar când aterizați în sol ușor, poate fi aceeași cantitate mai mult.

Plantările sunt udate și ulterior mulate cu un strat de turbă sau rumeguș grosime de 5 cm. Aceste materiale nu sunt potrivite pentru crinii albi de zăpadă, hibrizi tubulari și crini Martagon, deoarece această materie organică crește aciditatea solului. Parcela cu aceste crini este mulată cu humus de frunze și cenușă.

Plantarea de crini toamna

Plantarea de crini în toamnă în regiunile cu un climat dur poate fi efectuată la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie, pe banda de mijloc - în septembrie sau începutul lunii octombrie și în sud - în octombrie-noiembrie. Materialul de plantare este pregătit în același mod ca pentru plantarea de primăvară. Dacă becurile dvs. au rădăcini prea lungi, scurtați-le la 5-10 cm. Bulbii trebuie să fie puternici, fermi, să nu aibă solzi putriși și mucegai. Dacă unele dintre ele sunt puțin uscate, înmuiați-le o perioadă în apă sau înfășurați-le într-o cârpă umedă. În caz contrar, plantarea bulbilor de crin înainte de iarnă nu este diferită de procedura de primăvară..

Îngrijirea crinii din grădină

Cum să aibă grijă de crini

Grija pentru crini include udarea, hrănirea, îndepărtarea florilor ofilite și pregătirea iernii. Într-un singur loc, crinii cresc timp de 3-5 ani, iar apoi bulbii devin supraîncărcați de copii și trebuie să fie dezgropate, separate și plantate. În primul an după plantare, profesioniștii sfătuiesc să îndepărtezi o parte din mugurii care au apărut, astfel încât planta să acumuleze forță pentru înflorirea completă în sezonul următor. Tulpinile unor soiuri de crini necesită o legătură la un suport, altfel se pot rupe de vânt.

Metodele de îngrijire pentru diferite tipuri de crini, desigur, diferă în gradul de complexitate, dar, în general, această cultură este nepretențioasă și nepretențioasă.

Crin de udare

Udarea crinii începe la începutul primăverii, dar este deosebit de important ca solul să primească suficientă umiditate pe vreme caldă și uscată. Pe întregul sezon de creștere, crinii au nevoie de umiditate moderată a solului, dar în prima jumătate a verii - în perioada de creștere activă și înflorire, când bulbii acumulează nutrienți pentru iernare - udarea este deosebit de importantă pentru plante. Udarea se efectuează cu apă rece sub rădăcină, dimineața devreme sau după-amiaza, iar după umezire este indicat să slăbiți solul din jurul plantelor și să îndepărtați buruienile. Dacă doriți ca umiditatea din pământ să dureze mai mult și nu erau atâtea buruieni, mulează suprafața grădinii cu flori cu materiale organice potrivite pentru plante. La udarea unui complot cu nuferi, trebuie respectate două reguli:

În perioada ploilor prelungite la începutul și până la jumătatea toamnei, zona cu hibrizi estici este acoperită cu o peliculă și îndepărtată numai pe vreme uscată. Acest lucru se face astfel încât bulbii acestei specii să ierneze în sol uscat..

Hrănind crini

Pentru prima dată, crinii sunt hrăniți chiar și pe zăpadă, înainte de apariția lăstarilor, cu un îngrășământ mineral complex, de exemplu, Nitroammofoskoy, în proporție de 30 g / m². A doua hrănire cu același îngrășământ și în aceleași cantități se realizează în perioada de înmugurire, iar după înflorire, crinii au nevoie de îngrășăminte cu potasiu-fosfor, ceea ce va accelera maturizarea bulbilor. Sunt introduse sub formă de 10 g de superfosfat și 20 g de sulfat de calciu pe 1 m². Crinii răspund bine la hrănire cu un extract de cenușă (100 g de cenușă la 10 litri de apă), dar este mai ușor să stropiți doar cenușă pe suprafața site-ului.

Crin după înflorire

Când să săpăm crini

Când crinii cresc într-un singur loc pentru o lungă perioadă de timp, ei formează cuiburi: o mulțime de bebeluși cresc în jurul bulbului mamei, care nu au nutriție și spațiu și încep să facă rău din aceasta. Prin urmare, o dată la 3-4 ani, crinii trebuie să fie dezgropate, becurile trebuie separate și transplantate. Cel mai bine este să faceți acest lucru în toamnă, când crinii după înflorire capătă forță și furnizează substanțe nutritive pentru iarnă. Înmulțirea rapidă a hibrizilor asiatici și LA sunt transplantate mai des decât o dată la trei ani, iar crinii Martagon, hibrizii OT, hibrizii orientali și tubulari, a căror bulbărește cu copii mult mai lent, poate fi propagată mai rar.

Transplant de crin

Crinii sunt transplantati in acelasi timp cu plantarea toamnei. Partea măcinată a crinului este tăiată, bulbii sunt dezgropate, examinate, solzi morți și rădăcini sunt îndepărtate, copiii sunt separați, bulbii sunt spălați sub apă curgătoare și sterilizați într-o soluție de Fundazol, Carbofos sau permanganat de potasiu (am scris despre acest lucru în subsecțiunea despre plantarea de primăvară a crinilor). Pentru bulbii uscați la umbră, rădăcinile sunt scurtate la 5-10 cm, iar apoi bulbii sunt plantați în pământ, așa cum s-a descris deja.

Cum se păstrează becurile iarna

Dacă decideți să plantați crini primăvara, pregătiți becurile săpate pentru depozitare:

 • tăiați tulpinile la o înălțime de 5 cm și scurtați rădăcinile;
 • sortați becurile după dimensiuni, eliminați cele bolnave și putrezite și clătiți-le pe cele sănătoase în apă curgătoare și uscați-le departe de lumina soarelui.

Bulbii se păstrează în sertarul de legume al frigiderului, după care le-am pliat anterior în pungi cu mușchi umed sau turbă. Cu toate acestea, trebuie să știți că merele nu pot fi păstrate în frigider simultan cu becurile de crin, deoarece aceste fructe eliberează etilenă, ceea ce afectează negativ materialul de plantare al crinilor..

Puteți depozita becurile într-un subsol sau o pivniță, care menține o temperatură scăzută, dar pozitivă pe tot parcursul iernii. Becurile trebuie revizuite din când în când, iar becurile decupate sau mucegăite trebuie eliminate. Cu toate acestea, atunci când sunt depozitate în aceste condiții, există posibilitatea ca becurile să înceapă să crească prematur..

Dacă condițiile de depozitare au fost încălcate și becurile au început să crească, acestea sunt plantate într-o oală de pământ și așezate într-o încăpere luminoasă, răcoroasă, unde vor fi depozitate până la plantarea de primăvară în pământ deschis, dar nuferii vor înflori anul acesta.

Există o modalitate riscantă și rar folosită de a păstra materialul de plantare până în primăvară. Se folosește numai pentru specii și soiuri rezistente la îngheț: becurile sunt pliate în cutii de carton, care sunt învelite în material respirabil și așezate în timpul dezghețului cât mai adânc sub zăpadă, într-un loc în care apa nu se va acumula primăvara în timpul topirii zăpezii..

Reproducerea crinii

Crinii sunt propagate prin metoda semințelor, prin împărțirea cuiburilor (am descris deja această metodă), bulbi, solzi, precum și butași și frunze.

Metoda de reproducere a semințelor de crini

Din semințele de crini se pot obține o mulțime de material sădător sănătos, însă prin această metodă de propagare, doar câțiva crini păstrează calitățile soiurilor, inclusiv unele dintre soiurile americane special tratate. Practic, răsadurile nu moștenesc caracteristicile plantei-mamă..

Particularitatea propagării crinului prin semințe este că unele specii germinează pe suprafața solului, în timp ce altele încep să formeze bulbi din sămânță direct în subteran. Speciile cu tip de germinare supraterană sunt semănate în februarie sau martie, iar cele care cresc sub pământ - imediat după recoltarea semințelor. Rețineți culturile la o temperatură de -1-2 ºC. Când apar lăstari densi, ei se scufundă. Udarea răsadurilor trebuie făcută cu atenție, astfel încât răsadurile să nu moară. La mijlocul primăverii, cutiile cu culturi sunt scoase în sere, iar în a doua jumătate a lunii mai, răsadurile sunt plantate în pământ deschis.

Propagarea crinii de către becuri

În unele specii de crini (roșu, tigru, Sargent, cu frunze nenumărate și hibrizi), așa-numitele bulbi sau bulbi de aer se formează în axilele frunzelor la sfârșitul înfloririi. După ce se sfărâmă, sunt colectate, plantate pe pământ deschis în caneluri adâncime de 2-3 cm, situate la o distanță de 20-25 cm unul de celălalt. Distanța dintre bulbi la rând este de 5-6 cm. Dacă toamna este caldă și lungă, atunci în anul curent pot apărea răsaduri. În al treilea an de la plantare, crinii de la bulbi formează deja bulbi destul de mari, care pot fi plantați într-un loc permanent.

Reproducerea crinii după solzi

Unii crini se pot reproduce cu solzi bulbosi, ceea ce face posibilă obținerea de la 20 la 50 de plante de la un bulb. Cu toate acestea, această metodă nu a primit încă o utilizare pe scară largă..

Cantarul se recoltează primăvara, vara sau toamna, dar reproducerea se realizează de preferință toamna. Ceapa extrasă din pământ este sortată în solzi. Întrucât pot exista agenți patogeni pe cântar, ei sunt așezați o perioadă într-o pungă de plastic cu un fungicid pudră sau spălați într-o soluție roz de permanganat de potasiu, uscați și apoi îngropați într-un amestec nutritiv de sol așezat într-o cutie la 2/3 din înălțime și stropiți cu nisip deasupra. Răsadurile pot fi așteptate în 6-8 săptămâni. În timp, becurile mici se dezvoltă pe solzi, apoi cântarele sunt separate, iar becurile sunt crescute la dimensiunea dorită.

Propagarea crinii prin butași

Crinii precum albul, tigrul și regala, datorită dezvoltării prea lente a becurilor lor, sunt cel mai bine propagate prin butași. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de o cutie umplută cu un amestec de humus, nisip și chipsuri de turbă, în care plantați o frunză de crin, sfâșiată sau tăiată cu călcâie, sau o bucată de tulpină cu un mugure latent, în unghi. Când folosiți o tulpină întreagă separată de bec ca tăiere, acesta este așezat orizontal într-o canelă până la 15 cm adâncime, lăsând partea superioară deasupra suprafeței, iar canela este completată. După plantare, substratul este umezit. După o lună, în axile se vor forma bulbi, iar la tulpină vor apărea rădăcini. După maturare, bulbii sunt separați și plantați pentru creștere. Păstrați cutia de butași într-un loc cald și luminos.

Boli și dăunători de crini

Boli de crin

Crinii sunt afectați de multe boli, dar cel mai adesea suferă de fusarium, putregai cenușiu și sclerocial, rugină și peniciloză.

Infecția cu fusus apare mai ales în locurile cu leziuni mecanice ale rădăcinilor și apoi agenții patogeni se ridică prin sistemul vascular la organele solare. Ciupercile cauzatoare de boli sunt purtate de nematode și de unele rozătoare. La plantele afectate, rădăcinile, fundul, părțile centrale și exterioare ale bulbului și baza putregaiului. În lupta împotriva fusariumului, se recomandă dezinfectarea solului cu formalină. Este mai bine să distrugi plantele bolnave și să tratezi restul cu o soluție de Fundazol, Euparen, Topsin-M sau Bavistin.

Putregaiul cenușiu, sau botriți, pot afecta orice parte a plantei. Simptomele bolii sunt pete rotunde maronii cu o margine roșiatică, care, pe măsură ce cresc, se contopesc între ele și devin acoperite cu o acoperire gri. Aceleași substanțe chimice sunt utilizate împotriva mucegaiului gri ca pentru fusarium, dar nu este ușor să obții un rezultat pozitiv în ambele cazuri. Este recomandat să alegeți întotdeauna becurile înainte de plantare..

Putregaiul scerocial acoperă becurile de crin cu miceliu alb cu sclerotie neagră. Boala este focală în natură și progresează cu aciditatea crescută și umiditatea solului. Pentru a preveni degradarea sclerocială a crinii, plantați bulbii nu prea aproape unul de altul. Găsiți o zonă pentru crinii cu sol neutru sau ușor acid. Dacă descoperiți că florile dvs. au fost afectate de această boală, nu crește crini în acest loc cel puțin cinci ani și acoperiți focurile cu cenușă sau înălbitor și scurtați udarea plantelor sănătoase pentru o perioadă. Nu permiteți deteriorarea mecanică a materialului de plantare și nu uitați să-l gravuri înainte de plantare.

Rugina apare pe frunzele crinului în pete mici incolore, care cresc treptat ca mărime și se îngălbenesc. În timp, pe tulpini apar pustule maro închis. Ele dezvoltă spori care vor infecta plantele tinere în primăvară. Cu o deteriorare slabă a ruginii, frunzele bolnave sunt colectate și distruse. Hrănirea frecventă cu îngrășăminte cu potasiu-fosfor și pulverizarea cu soluții de Tsineb, Ditan, Kuprozan și sulf coloidal cu adăugarea de săpun lichid sunt eficiente împotriva bolii.

Peniciloza este o boală periculoasă răspândită, care acoperă florile putrede și bulbii cu un strat verde. Pentru a evita infecțiile, materialul de plantare este gravat cu o soluție TMTD, protejat de deteriorarea mecanică, iar plantele bolnave sunt pulverizate cu soluția de Tsineb.

Pe lângă bolile fungice, crinii suferă de infecții virale răspândite de paraziți intracelulari. Dificultatea este că nu s-a inventat încă niciun medicament împotriva virușilor, așa că crinii bolnavi trebuie îndepărtați și arși. În scopuri preventive, se recomandă respectarea practicilor agricole, îmbrăcarea materialului de plantare și distrugerea în timp util a buruienilor și suptul dăunătorilor, care sunt principalii purtători ai infecțiilor virale..

Lily dăunează

Au fost înregistrate mai mult de zece dăunători diferiți care parazitează crinii. Printre ele se numără mușchiul de crin, faceți clic pe gândaci, nematode de fiere și tulpini, hoverfly de ceapă, fleacuri, acarieni de ceapă rădăcină, gândac cu frunze de ceapă, scoop violet și afide - seră și crin. Cu toate acestea, să vorbim despre cele care se găsesc pe crini mai des decât altele..

Gândacul de ceapă face gauri rotunjite în frunze sau grenă la marginile frunzelor, iar larvele sale lasă doar scheletul din frunze. Pentru a împiedica gândacii de frunze să crească pe nuferi, trebuie să efectuați controlul regulat al buruienilor și, dacă apar gândacii, sunt recoltați de mână, iar crinii sunt pulverizați cu infuzii de pelin amar, polenizat cu Pyrethrum și tratat cu soluție de clorofos în timpul creșterii larvelor..

Scoica de liliac sau cartof este periculoasă pentru omizi, dăunând lăstarilor și mâncând tulpinile. Ca urmare a activității omizilor, lăstarii se ofilesc și se rup. Caterpillars eclozează în mai pe buruieni, iar în iunie se mută la plante cultivate. În lupta împotriva scoicilor, trebuie să distrugeți buruienile și să eliminați toate reziduurile de plante de pe site în toamnă.

Acarianul de ceapă rădăcină este un dăunător mic de culoare galben deschis până la 1,1 mm lungime, care trăiește în sol și pătrunde în bulb prin răni sau jos, încetinind creșterea și dezvoltarea plantei. Într-un crin infectat cu căpușe, frunzele mor și se îngălbenesc. Puteți distruge căpușa udând planta sub rădăcină cu soluția Keltan. În scop de profilaxie, este necesar să se imprima materialul de plantare cu o soluție de Karbofos, Keltan sau să se încălzească în apă încălzită la 50 ºC timp de 5 minute.

Ceapa hoverfly este o muscă cu un corp verde, metal strălucitor. Crinii sunt deteriorați de larvele sale lipsite de mâncare. Plantele afectate sunt cascadore și pot chiar muri. În perioada de ouă, trebuie să prelucrați crinii de pe frunze cu treizeci la sută de Karbofos, iar larvele sunt udate cu o infuzie de cenușă (o jumătate de kilogram de cenușă la 10 litri de apă), cheltuind 5 litri de perfuzie pentru fiecare plantă..

Tipuri și soiuri de crini

Aproximativ 30 de specii de crini sunt cultivate în cultură, dar tot mai des în grădini, parcuri și piețe, se pot găsi plante varietale și hibride. Clasificarea internațională împarte aceste soiuri și hibrizi în 9 grupuri..

Grupul I. Hibrizi asiatici. Printre acestea se numără plante care sunt derivate din nuferi înnopți, nuferi tigri, nuferi bulbosi, David, monocrom, Maksimovici, plăcuți, pitici, precum și din hibrizi interspecifici - crini olandezi și pete. Grupul include, de asemenea, hibrizi Harlequin, Golden Chailis, Coronado, Skinner, Taylor, Palmer și Bayam.

Hibridii asiatici sunt rezistenți la factorii adversi, duritatea la iarnă, toleranța la umbră, dar cresc slab pe solurile calcaroase. Aceste plante pot fi propagate de bulbi. Asiaticii înfloresc la începutul lunii iulie, mai devreme decât alți crini. Culoarea florilor cu șase petale ale acestor hibrizi poate fi galben, alb, roz, crem, portocaliu, roșu, maroniu, aproape negru, cu două și chiar tricolore. Forma florilor îndreptate în sus, în jos sau spre laterală cu un diametru de 8 până la 20 cm este cel mai adesea tulbure sau înțepată. În grup există mai multe soiuri cu flori duble: cu galben - Fata Morgana, cu roz - Afrodită, cu portocaliu - Whisky dublu. În înălțime, hibrizii asiatici ajung de la 50 la 150 cm. Singurul dezavantaj al acestor plante este lipsa de aromă. Printre cele mai populare se numără următoarele soiuri:

 • cu flori albe: Navona, Snezhana;
 • cu galben: Nova Sento, Andromeda;
 • cu roz: Ophelia, Chianti, Vivaldi;
 • cu roșu: Bulgaria, Gran Paradiso;
 • cu două tonuri: Lollipop, oda Michurinskaya.

Grupul II. Hibrizi Martagon. Acest grup, în care există doar aproximativ 100 de soiuri, include plante provenind din crini cret, sau martagon, pâine de miere, două rânduri, Hanson și Tsingtaut. Grupul include, de asemenea, hibrizi Marhan, Backhouse și Paisley. Acestea sunt crini înalți, cu flori în formă de turban înfrânte, de culori diferite, dar invariabil de delicate. Au hibrizi Martagon cu rezistență ridicată la îngheț, efect decorativ, rezistență la boli (chiar virale) și dăunători.

III grup. Hibrizi Candidum. Acest grup conține forme de grădină și hibrizi de crini albi de zăpadă, calcedonie, teracotă și alte specii europene. Grupul este reprezentat de un număr mic de soiuri și toate au flori elegante, parfumate, de culoare albă sau galbenă, în formă de pâlnie largă sau tubulare. Acești hibrizi sunt fotofili, preferă solul alcalin, nu formează tulpini, iar frunzele lor formează o rozetă bazală. Dezavantajele acestor plante pot fi considerate faptul că pun semințe slab și au o rezistență scăzută la infecțiile fungice..

Grupul IV. Hibrizi americani. Acestea includ soiurile derivate din Humboldt, Bolander, Parry, Kellogg, Leopard, nuferi columbieni și canadieni. Acest grup, care include aproximativ 150 de soiuri, include, de asemenea, hibrizi Bellingham și crin Burbank. Florile din hibrizii americani sunt luminoase, de diferite culori și forme. Pentru creșterea și dezvoltarea normală, au nevoie de un sol umed ușor acid și un drenaj bun. Americanii preferă zonele deschise, însorite și nu le plac transplanturile. Unul dintre avantajele acestor hibrizi este rezistența mare la îngheț..

Grupul V. Hibrizi cu flori lungi, incluzând forme din crini Formosan, Formonlonga, Zalivsky și cu flori lungi. Plantele din acest grup au flori parfumate, predominant albe. Hibrizii din grupa a cincea sunt termofili, potriviți pentru distilare acasă, cresc bine într-o cultură de ghivece, dar sunt susceptibili la boli virale și, pe banda de mijloc, atunci când sunt crescuți pe teren deschis, necesită adăpost pentru iarnă.

Grupul VI. Hibrizi tubulari originari din diverse specii asiatice (inclusiv crinul Henry), cu excepția crinului roșiatic, a crinului japonez și a minunatului crin. În ceea ce privește forma florii, aceste soiuri diferă în hibrizi tubulari (Golden Clerion, Black Dragon și Sulfur Queen), în formă de cupă (New Era, Gwendoline Anley, grupul Harts Desire), în jos (hibrizi Chrismas Day, grupul Golden Showers) și în formă de stea (Mimosa Star, Havemeyer, Sunburst Group). Hibrizii tubulari sunt rezistenți la îngheț, nu le plac solurile acide, se dezvoltă în mod normal pe solul calcar, nu suferă deloc de boli virale și sunt rareori afectate de ciuperci.

Grupul VII. Hibridii orientali au combinat cele mai frumoase și exotice soiuri din speciile din Asia de Est - crini aurii, crini japonezi, frumoși, roșiatici - și hibrizi din aceste specii cu crinul Henry. Florile din aceste plante pot fi tubulare, goale sau plate. Dezavantajul crinii din grupul al șaptelea este că sunt afectate de boli, inclusiv cele virale, nu sunt deosebit de rezistente la iarnă, nu sunt ușor de crescut și de propagat.

Grupul VIII include hibrizi care nu se încadrează în niciunul dintre grupurile descrise. De exemplu, hibrizii LA, care sunt soiuri derivate între Longiflorum și crinii Asiatici. Sunt foarte bune pentru forțarea pe tot parcursul anului acasă, rezistente la iarnă, rezistente la ciuperci. Culoarea florilor lor, mai mare decât cea a asiaticilor, este izbitoare în varietate: de la alb la maro. Cele mai cunoscute soiuri sunt Royal Delight cu flori galbene, Samur cu flori albe și roz, Rodeo cu flori roz, Bestseller cu caise și Aerobic cu flori albe..

O realizare remarcabilă a crescătorilor sunt hibrizii OT sau OR, care se numesc ORIENpets. Aceste soiuri au fost obținute prin încrucișarea hibrizilor orientali și tubulari și diferă în flori cu diametrul de până la 25 cm, în formă de pâlnie sau în cuptor în culori roșii, roz, albe, galbene, portocalii, roșii sau multicolore. Până în prezent, acestea sunt cultivate doar în sere, dar se lucrează la dezvoltarea de soiuri pentru teren deschis. Acești hibrizi cu tulpini lungi și puternice sunt grozave.

Hibrizii LO au fost obținuți din încrucișările dintre hibrizii orientali și Longiflorum. Florile lor sunt în formă de pâlnie sau tubulare scurte, în culoare albă, roz profund sau alb-roz și au un miros plăcut..

Hibrizii OA sunt un grup nou derivat din încrucișarea hibrizilor asiatici și estici. Hibrizii LP, sau ONGipets, au fost crescuți în Canada, traversând un crin hibrid cu flori lungi și hibrizi tubulari și sunt rezistenți la îngheț și boli. Hibrizii AA sunt un grup format din încrucișarea crinii Olean și hibrizii asiatici. Aceste plante au o aromă puternică și plăcută, rezistență ridicată la îngheț, rezistență la fusarium și putregai gri.

IX grup de crini unește toate speciile de crini și soiurile lor crescute în cultură.

Reguli pentru plantarea crinilor primăvara în pământ: secretele florărelor cu experiență

Frumusețe-crini asiatice, orientale, tubulare, cu flori lungi s-au îndrăgostit de grădinari pentru inflorescențe cu accent mare, de culoare strălucitoare și caracter nepretențios. Există mai multe opțiuni pentru reproducerea și creșterea acestor plante frumoase, dar vom arunca o privire mai atentă asupra modului în care se plantează crinii primăvara în pământ. Câteva recomandări simple - și acum dacha dvs. este îngropat într-un nor luxuriant și parfumat roșu-roșu-alb.

Ceea ce determină alegerea timpului de aterizare?

Există mai multe opinii despre momentul plantării de crini în pământ deschis. Timpul tradițional de plantare este toamna, sau mai bine zis prima jumătate a acestuia. Acest lucru se datorează ciclului natural al dezvoltării plantelor: după înflorire, începe o perioadă latentă (doar câteva săptămâni), după care se activează creșterea bulbului, rădăcinile se eclozează. Drept urmare, la începutul primăverii, împreună cu primele raze ale soarelui de primăvară, apare un mugure înfloritor.

Cu toate acestea, uneori, din diverse motive, grădinarii aleg primăvara devreme pentru lucrările de plantare. Motivele pot fi orice - de la o simplă lipsă de timp până la luarea în considerare a caracteristicilor unei anumite varietăți. Să presupunem că hibrizii orientali prosperă, dar soiurile din America de Nord pur și simplu nu pot suporta condiții mai dure..

Luați în considerare avantajele unei aterizări în aer liber din aprilie:

 • becurile nu trebuie să fie îngropate în sol și izolate special; un frigider este potrivit pentru depozitare;
 • „iernarea” acasă exclude înghețarea și stricarea, garantează o siguranță completă;
 • cu o bună pregătire a solului și a bulbilor, planta are timp să se dezvolte și să înflorească la timp.

Există, de asemenea, dezavantaje demne de menționat. De exemplu, în unele soiuri, sistemul rădăcină nu are timp să se dezvolte pe deplin, iar plantele există doar datorită rezistenței bulbului. Este clar că nici creșterea dorită și nici inflorescențele frumoase nu trebuie să fie așteptate. O altă nuanță neplăcută este absența copiilor în crinii „de primăvară”, care sunt adesea folosiți pentru reproducere. Apropo, culturile plantate toamna dau aproximativ 10 copii sănătoși..

Soiurile tubulare nu sunt sensibile la boli și rezistente la îngheț, de aceea se recomandă să fie cultivate chiar și în regiunile nordice.

Dacă vara este scurtă și rece, experții recomandă să se abțină de la plantare primăvara - crinii vor înflori probabil abia anul viitor. În acest caz, este rațional să le plantezi în octombrie: https://diz-cafe.com/ozelenenie/posadka-lukovichnyx-cvetov- osenyu.html.

Pentru o mai bună îngrijire a grădinii cu flori, este mai bine să plasați plantațiile de primăvară și toamnă în diferite locuri, deoarece pregătirea solului, regimul de udare, îmbrăcarea de vârf vor fi radical diferite.

La sfârșitul primăverii, la sfârșitul lunii mai, precum și la începutul verii, nu merită să plantezi crini - plantele cresc slab și nepregătite, mai susceptibile la boli. Perioada cea mai potrivită pentru plantare pe banda de mijloc este sfârșitul lunii aprilie.

Plantarea de primavara a crinilor

Dacă ați ratat sezonul toamnei sau pur și simplu ați decis să experimentați, nu uitați că plantarea de primăvară este oarecum diferită. Atât solul de sub crini, cât și plantele în sine necesită o prelucrare suplimentară.

Rețineți: înainte de a planta crini, trebuie să decideți locul lor în grădină, să țineți cont de nuanțele designului site-ului. Cum se face corect: https://diz-cafe.com/rastenija/lilii-v-landshaftnom-dizajne.html

Selectarea și depozitarea materialului de plantare

Crinii frumoși, înalți, pot fi crescuți doar din bulbi care nu au semne de boală - putregai, mucegai, pete, solzi care diferă prin culoare sau textură. Rădăcinile ar trebui să fie „vii”, nu uscate, cu o lungime de aproximativ 5 cm. Dacă achiziția are loc primăvara, este mai bine să cumpărați becurile care au dat deja germeni mici.

Bulbii sănătoși sunt ușor de identificat prin aspectul lor: solzii de culoare albă sau galbenă uniformă nu au incluziuni străine, iar rădăcinile sunt puternice și elastice, fără pete

Să presupunem că v-ați pregătit propriul material de plantare încă din toamnă și doriți să-i păstrați cele mai bune calități până în primăvară. Puneți becurile pe raftul de jos al frigiderului și verificați starea lor în mod regulat. Poate că unii vor crește și vor trage înainte de termen. Varza trebuie păstrată, iar becurile pot fi plantate în containere speciale sau ghivece de flori obișnuite. De îndată ce gerul s-a terminat, scoateți exemplarele „adormite” și încolțite în pământ deschis.

Există mai multe măsuri preventive eficiente pentru a proteja stocurile de plantare împotriva ciupercilor și a bacteriilor cauzatoare de boli. Dezinfectarea becurilor se realizează cu soluții bine cunoscute, de exemplu:

 • spălate în apă curată, apoi introduse într-o soluție slabă de mangan timp de 25-30 minute - 5-10 g de substanță per găleată de apă;
 • incubat într-o soluție de fungicid "Fundazol" (conform instrucțiunilor);
 • îndepărtați solzii deteriorați, clătiți bine în 2-3 ape, așezați într-o soluție de karbofos (1 lingură de substanță este suficientă pentru o găleată de apă) - dacă se observă urme de infecție pe becuri.

Efectul de protecție va crește dacă cuiburile sunt izolate după plantare. Cel mai simplu mod este să folosiți borcane de plastic sau sticle cu jumătatea superioară tăiată. Containerele inversate acționează ca mini sere pentru evadări.

Umbra mugurilor unor soiuri depinde în mod direct de gradul de iluminare, iar în nuanță parțială, culoarea devine mai saturată, luminoasă, profundă

Dacă trebuie să transportați becurile sau să le depozitați timp de câteva zile „la supraexpunere”, așezați-le în orice recipient convenabil, acoperit cu mușchi umed, sol liber, nisip sau rumeguș.

Un mic sfat pentru iubitorii de hibrizi asiatici care se reproduc cu bulbi tulpini (formați în momentul maturării în axilele frunzelor). Pentru depozitare pe timp de iarnă, acestea sunt așezate în pungi de plastic închise ermetic și sunt așezate ghivece cu turbă, care sunt instalate într-o cameră sau frigider cu o temperatură de 1-3 ° C.

În procesul de cumpărare, nu uitați să clarificați varietatea de crini - locul, timpul și condițiile de plantare, precum și tehnicile de creștere, depind de acest lucru..

Pregătirea și tratarea solului

Pentru a descrie, în termeni generali, proprietățile solului utile pentru creșterea de crini, atunci acesta ar trebui să fie liber, sănătos, alcalin, umed..

Una dintre opțiunile de sol pentru crini în creștere: un amestec de pământ sărat, turbă, nisip de râu, gunoi de conifere în proporții egale. Puteți adăuga un primer pentru flori

Pentru a face acest lucru, înainte de plantarea primăverii, când pământul s-a dezghețat și a devenit relativ moale, efectuăm măsuri pregătitoare:

 • săpăm stratul superior al solului (adâncime de 35-40 cm);
 • aranjăm drenaj pentru ieșirea excesului de apă;
 • dacă alte tipuri de plante au fost anterior cultivate pe acest site - adăugați sol sau substrat proaspăt;
 • îmbogățim solul cu îngrășăminte de humus sau fosfor-potasiu;
 • reducem aciditatea la 6,5 ​​pH (un kilogram de cretă sau 200 g de cenușă de lemn la 1 m³ de sol);

Splendoarea înfloririi și selecția plantelor pentru o grădină cu flori depind de aciditatea solului. Mai multe detalii în materialul expertului: https://diz-cafe.com/vopros-otvet/uxod-za-sadom/kislotnost-pochvy-na-cvetnike.html

 • udă solul periodic pentru a-l menține umed.

Ca drenaj se poate folosi un strat de pietriș sau pietriș de râu. Pentru a face bulbii să crească sănătoși, mari și puternici, puteți adăuga în sol câteva ace de pin amestecate cu nisip. Principalul lucru nu este îngrășăminte biologice, în special gunoi de grajd! Puneți deasupra un strat de turbă, rumeguș putrezit sau compost.

Când plantați crini în pământ deschis în aprilie, asigurați-vă că verificați starea solului - acesta trebuie dezghețat, moale și liber

Alegem un loc însorit și săpăm găuri superficiale (până la 10 cm), deși mult depinde de alegerea soiului. Cu excepția unor specii, becurile sunt de obicei plasate la o adâncime egală cu trei diametre..

Unii grădinari, pentru a proteja lăstarii de înghețurile bruște de primăvară, sapă găuri puțin mai adânci, dar respectă regula: cu cât solul este mai ușor, cu atât mai adânc. Astfel, plantăm culturi cu creștere redusă la o adâncime de 8 până la 12 cm (în funcție de dimensiunea bulbului), înalte - de la 12 la 20 cm. Dacă rădăcinile sunt suficient de puternice, adăugați încă 5 cm.

Intervalele de plantare, precum adâncimea găurii, depind de soi. Este suficient să lăsați 15-20 cm între plante cu creștere mică, plantele înalte și puternice ar trebui să fie separate între ele cu un interval de 25-30 cm.

Dezvoltarea plantelor depinde de adâncimea găurilor și de intervalele dintre ele: etanșeitatea nu beneficiază de flori, grădina de flori arată neîngrijită

Asigurați-vă că locul de aterizare a nuferului nu este inundat cu apele de izvor. Dacă doriți ca inflorescențele să fie întoarse spre casă sau cale, încercați să le plantați la nord de obiecte.

Hrănirea primară și cea ulterioară

Indiferent de perioada de plantare a florilor, solul trebuie hrănit cu îngrășăminte minerale. Evitați bălegarul de vaci, în special bălegarul de vaci proaspete. Afectează negativ creșterea bulbului și dezvoltarea plantelor în timpul înfloririi..

În funcție de tipul de sol, în primăvară se adaugă următorii aditivi:

 • azotat de amoniu (1 lingură de lingură la 1 m³ de sol);
 • nitroammofosk (până la 50 g per găleată de apă);
 • cenușă de lemn.

Atunci când hrăniți solul, trebuie observată o doză strictă, deoarece o supraabundență de minerale afectează negativ și dezvoltarea germenilor. Singura substanță crinii adoră cu adevărat este cenușa de lemn. Poate fi adăugat de 5-6 ori în timpul sezonului. Cenușa nu numai că formează un mediu alcalin benefic pentru flori, dar protejează împotriva anumitor tipuri de dăunători și mucegai..

Uneori, mai ales în regiunile nordice, crinii sunt plantați în containere sau ghivece de flori înainte de plantare în pământ deschis - până când pământul este complet dezghețat

Plantele plantate primăvara, pe lângă hrănirea inițială, trebuie fertilizate de cel puțin 2 ori. Înainte de formarea mugurilor, solul trebuie să fie saturat cu o soluție de nitrofoska, și după perioada de înflorire - cu o soluție de superfosfat (40-50 g per găleată de apă). Ultimul pansament hrănește becurile, le pregătește pentru perioada de iarnă.

Concomitent cu îngrășăminte minerale, acestea previn bolile. În luna mai, când varza este puțin mai puternică, saturați solul cu 1% lichid Bordeaux. Repetați procedura de mai multe ori în iulie, dar de data aceasta pulverizând întreaga plantă. Dacă observați semne de boli pe plantă, de exemplu, putregaiul cenușiu, continuați hrănirea - becurile au nevoie de nutriție suplimentară.

Caracteristicile modului de udare

Solul pregătit și hrănit este inutil dacă nu respectați udarea corectă din momentul plantării bulbilor. În prima zi, solul trebuie udat complet, apoi udat regulat, respectând două condiții importante:

 • preveni stagnarea apei;
 • nu exagerați solul.

Orice încălcare presupune o suspendare a dezvoltării, în urma căreia înflorirea și întregul proces de înflorire nu vor avea loc în întregime. Udarea corectă oferă cel mai important lucru pentru culturile înflorite - inflorescențe luxuriante, sănătoase, frumoase.

Pentru conservarea mai lungă a umidității, acele sau rumegușul putrezit sunt amestecate în sol - sunt saturate cu apă și nu permit uscarea solului. Nu plantați crini prea dens, astfel încât umiditatea să fie distribuită uniform și în cantități suficiente..

Alegerea unui loc pentru plantare depinde în mare măsură de capacitățile zonei suburbane, dar încercați să mențineți plantele într-o zonă luminoasă, bine luminată sau într-o umbră parțială ușoară

Orele de dimineață și după-amiază sunt potrivite pentru udare. Apați ușor, încercați să pulverizați apa în jurul rădăcinii. Stropii de frunze pot provoca boli (de exemplu botritite) sau arsuri. Picăturile de apă sunt un fel de lentile care concentrează lumina soarelui. În acest sens, considerați o astfel de metodă de irigare ca irigarea prin picurare - apa la o anumită frecvență merge direct la rădăcinile plantelor, oferindu-le o cantitate strictă de umiditate.

De ce este înfricoșător apariția apei? Pe vreme răcoroasă tulbure, umezeala favorizează dezvoltarea petelor brune, iar pe vreme caldă - putregaiul umed și fuzariumul.

Protecția împotriva dăunătorilor și a bolilor

Luați în considerare pericolele care stau în așteptarea plantelor plantate în aprilie-mai.

În perioada de primăvară timpurie, puteți întâmpina o astfel de problemă ca putregaiul bacterian (umed). Se manifestă sub formă de pete-dungi gălbui, care apar mai întâi pe frunze, apoi se deplasează la peduncule. În timp, întreaga plantă se infectează, iar zonele afectate pur și simplu dispar. Pentru a vă proteja de acest flagel, ar trebui să reduceți udarea și să excludeți îngrășămintele azotate..

Petele mici, dar mai strălucitoare, roșii de pe frunze semnalează o altă boală - rugina. Este transportat de becuri, deci trebuie să selectați cu atenție materialul de plantare. Frunzele infectate se usucă treptat, astfel încât sunt îndepărtate imediat. Lichidul Bordeaux, unele fungicide sunt potrivite pentru tratament.

Fitosporina este un remediu excelent pentru prevenirea și tratarea ciupercilor și a bolilor bacteriene - scabie, picior negru, rădăcină și putregai gri, fitoforă, rugină

Adevaratul flagel pentru nuferi este botrytis (mucegai gri). Planta infectată devine acoperită cu pete maronii care se răspândesc rapid. Motivele apariției pot fi diferite, dar cele mai frecvente sunt alunecarea apei și o schimbare bruscă a temperaturii. Pentru a evita mucegaiul, este necesar să desfaceți solul mai des și să tratați plantele cu substanțe care conțin cupru..

Dacă vârfurile de varză încep să se îngălbenesc, a apărut putregaiul rădăcinii. Trăiește doar pe rădăcinile becurilor. Va trebui să scoateți planta, să eliminați părțile bolnave și să dezinfectați.

Crinii pot fi vătămate nu numai de boli, ci și de reprezentanți nocivi ai faunei: thrips, afide, gândac scârțâit, larve de gândaci și făceți clic pe gândaci, acarieni. Pentru a le distruge, au fost create o serie de substanțe chimice, de exemplu, Inta-Vir. Insecticidele nu pot face față cu gândacul, așa că trebuie îndepărtat doar manual. Gândacul de crin strălucitor este de obicei distrus într-un mod similar..

Muștele liliace, thrips, afide, larve de gândac sunt îndepărtate prin preparate chimice "Thunder", "Povotox", "Mukhoed", "Pochin", "Medvetoks", "Grizzly".

Plantele bulboase sunt uneori invadate de șoareci. Pe lângă gardurile de plasă general acceptate, plantarea de ghiocei, narcisă sau columbus este folosită pentru a proteja împotriva rozătoarelor..

Greșeli atunci când cresc crini

Unele greșeli asociate cu plantarea de crini în primăvară și îngrijirea suplimentară a grădinii cu flori sunt pline de moartea plantelor, așa că încercați să le evitați în primul rând:

 • Plantarea bulbilor într-o zonă joasă. Aceasta este o zonă critică de inundații, ceea ce înseamnă că nuferii sensibili la acoperirea într-o astfel de zonă vor muri pur și simplu..
 • Încălcarea regimului de udare O perioadă îndelungată de secetă, cum ar fi ploaia, este periculoasă pentru flori. Apa mai rar, dar mai abundent.
 • Fertilizarea plantațiilor cu gunoi de grajd. Amenință cu o serie întreagă de boli. Folosiți humus în loc de mullein, sau composturi precum "Bogatyr".
 • Supraîncălzirea solului. Razele directe ale soarelui și temperaturile ridicate afectează plantele. Ieșire - plantare în umbră parțială și mulcire cu iarbă uscată sau rumeguș.

După cum puteți vedea, regulile de plantare și îngrijire a crinii sunt nepretențioase, iar pentru un rezultat bun, un singur lucru este important - regularitatea. Nu vă așteptați la înflorirea abundentă de la plantațiile de primăvară în primul an, dar anul viitor frumusețea și splendoarea paturilor de flori vă vor depăși toate speranțele..

Și în sfârșit, alte câteva sfaturi despre videoclip:

Când transplantați crinii: sfaturi de specialitate

Când să transplantăm crinii? Răspunsul la această întrebare determină ce soiuri îți decorează grădina, care sunt caracteristicile climatice și în ce mod vor fi propagate crinii. Ținând cont de toți acești factori, este selectată o opțiune privind modul de transplantare a crinii, pentru a-și păstra și crește frumusețea aromatică..

Când să replantăm crinii primăvara și vara

O floare perenă numită "Crin" a prins trandafiri în popularitate în ultimii ani. Plante exotice inițial, crinii sunt acum crescuți în întreaga lume. Mii de soiuri au fost crescute, fiecare având caracteristici de îngrijire în aer liber.

Crinii sunt plante de grădină bulboase. Pe măsură ce cresc, se formează bulbi de crin fiic, care este important să se separe în timp. Dacă nu se va face acest lucru, atunci solul va fi epuizat, floarea va slăbi și inflorescențele vor deveni mici. În astfel de condiții, adesea apar dăunătorii și frumosul crin se îmbolnăvește cu ușurință..

Când se transplantează crinii? Majoritatea soiurilor durează aproximativ trei sau patru ani pentru ca un bec să crească. În general, toate plantele speciilor sunt împărțite în două grupuri:

 • crescând rapid („candidum”, cu alte cuvinte, crin alb-zăpadă, subespecie tubulară, asiatică), care se plantează la 2-3 ani de la plantare în pământ;
 • soiuri cu bulbi cu creștere lentă (soiuri americane, "Marchagon"), care sunt replantate după 10 ani.

Orhideele: reproducerea acasă

Când este cel mai bun moment pentru a transplanta crinii? Nu există un răspuns cert la această întrebare. Totul depinde de perioada în care s-au estompat. Este grija crinii după înflorire, care include șezători competente. În acest caz, după ce ultimul mugur s-a ofilit, trebuie să treacă două-trei săptămâni, timp în care becurile vor fi mai puternice.

Astfel, primul caz în care se efectuează un transplant de primăvară de crini este asociat cu soiuri care se estompează la sfârșitul toamnei. Deoarece florile nu sunt plantate în solul înghețat, bulbii sunt scoși din pământ la sfârșitul lunii octombrie și trimiși pentru depozitare:

 1. Scufundat imediat în permanganat de potasiu timp de 30 de minute.
 2. Apoi sunt împăturite în pungi cu găuri, stropite cu rumeguș umezit cu apă.
 3. Lăsați într-o pivniță sau compartiment vegetal răcoros la frigider până la primăvară, când sunt plantați crinii.

În cel de-al doilea caz, transplantarea crinii în primăvară este posibilă înainte de înflorire, adică de la sfârșitul lunii aprilie, în funcție de soiul specific. Acest lucru se poate face doar înainte ca primii muguri să apară, pentru a nu dăuna plantei. Cum se transplantează un crin în acest caz? Este urmată o tehnică simplă:

Paradisul lalelelor: caracteristicile plantării toamnei

 1. Săpați planta și separați becurile fiice. Pământul nu este scuturat de ele pentru a facilita înființarea plantei într-un loc nou..
 2. Găurile de plantare se fac la o distanță de 15-20 cm.
 3. Becurile sunt cufundate în ele împreună cu tulpina la o adâncime egală cu locurile anterioare.

Când să replantăm crinii vara? Este necesar să așteptați starea de repaus a tufișului, ceea ce se întâmplă numai atunci când nu rămâne o singură floare pe ea. Aceasta înseamnă că este posibil să transplantăm crinii vara dacă soiurile cresc în grădină, înflorirea cărora, de obicei, se oprește complet în iulie, de exemplu crinii albi de zăpadă.

Cum și când să transplantăm crinii toamna

Când au fost întrebați când ar trebui să transplanteze crinii și plăcile de zi, grădinarii spun cu încredere: „Toamna”. Acest lucru se datorează faptului că:

 • majoritatea soiurilor se estompează la sfârșitul verii, după care bulbii sunt cufundați în stare de dormit și tolerează ușor plantarea;
 • perioada ulterioară până la primăvară este suficientă pentru înrădăcinare, datorită căreia planta dă o culoare groasă și luxuriantă.

Cum să crești margarete pe site-ul tău?

Când pot fi transplantate crinii? Acest lucru trebuie făcut după sfârșitul înfloririi, dar înainte de începerea înghețului, altfel planta poate muri. Adică sunt angajați în transplantare de la începutul lunii septembrie până la sfârșitul lunii octombrie, ținând cont de caracteristicile soiurilor. Deci, de exemplu, crinii regali, "candidum" sunt potriviți pentru plantare la începutul toamnei, iar soiurile tubulare și hibrizii orientali - în perioada octombrie.

Cum să plantezi crini? În primul rând, faceți următoarele:

 • alegeți o nouă locație. Crinii adoră zonele liniștite și bine luminate. Când plantați în vechiul loc, ar trebui să înlocuiți întotdeauna solul;
 • preparați sol cu ​​aciditate neutră cu o cantitate mare de nutrienți. Pentru a face acest lucru, luați un amestec de humus sau turbă cu pământ. Suprafosfatii sunt adăugați ca îngrășăminte minerale;
 • pregătiți drenarea sau faceți caneluri de deviere, astfel încât umiditatea să nu suprasatureze solul în jurul zilei.

Vine un moment în care devine posibil să săpați crinii pentru transplant. O fac așa:

 1. Tăiați partea aeriană.
 2. Săpați cu atenție becurile și curățați-le de pe sol.
 3. Separați becuri noi.
 4. Îndepărtați tulpina, precum și toate solzi deteriorate și moarte.
 5. Tăiați rădăcinile rupte, lăsând până la 15 cm de rădăcini sănătoase.
 6. Dezinfectați becurile cu o soluție de mangan (15 minute) sau karbofos (jumătate de oră), preparate din 1 linguriță la 5 litri de apă.

Cum să crești un aster frumos?

Crinii sunt transplantati toamna conform instructiunilor:

 1. Determinați adâncimea și distanța plantării. Cu cât becurile sunt mai mari, cu atât sunt mai adânci găurile. Distanța dintre ele depinde de înălțimea florii. Este recomandat pentru cele scurte de aproximativ 20 cm, mijlocii - 25 cm și înalte - aproximativ 30 cm. Ținând cont de acest lucru, faceți găuri.
 2. Pregătiți scurgerea. Pentru a face acest lucru, se toarnă nisip pe fundul găurilor și se pune un bec cu rădăcini îndreptate.
 3. Un strat de sol nutritiv este realizat deasupra și udat din abundență.
 4. În continuare, acoperă solul cu turbă.

Pentru ca transplantul de nuferi toamna într-un alt loc să aibă succes, se recomandă încălzirea imediată a acestora. Pentru a face acest lucru, se toarnă un strat de rumeguș sau frunze uscate de aproximativ 15 cm grosime, iar deasupra se aplică polietilenă sau plăci vechi.

De asemenea, este important să ne amintim că nuferii nu au nevoie de udări abundente. Florile tolerează secetele mici mult mai ușor decât excesul de apă, din care bulbii putrezesc cu ușurință. În plus, îngrășămintele organice nu sunt utilizate în îngrijirea plantelor. Pentru crini, este de preferat hrănirea de origine minerală.

Doar subspecii asiatice pot fi transplantate pe tot parcursul anului, dar în acest caz este mai bine să aștepți până la sfârșitul înfloririi, pentru a nu le face rău.

Cum să crești gladioli frumoși și strălucitori?

De acord, regulile sunt simple și, prin urmare, este suficient să faceți un transplant o dată pentru a avea grijă competentă de florile dvs. preferate..

Top