Categorie

1 Trandafiri
Castraveți bucăți auto-polenizați: 20 de soiuri pentru sol deschis și sere
2 Arbuşti
Cele mai bune soiuri de bujor - nume, descriere, fotografie
3 Ierburi
Ce soiuri de petunii pot fi cultivate în ghivece? Alegerea capacității, plantării și îngrijirii
4 Violetele
Hibiscus roșu Terry - descriere și vânzare

Image
Principal // Violetele

Arbore de laur - cresc acasă


Probabil, nu există o astfel de persoană care să nu știe despre existența foilor de dafin. Până la urmă, nu se poate face fără ele în artele culinare. Lavrushka poate fi adăugată în diverse feluri de mâncare, le oferă o aromă și un gust bun..

Originea și aspectul laurului

Laurul este un copac sau tufă perenă din familia de lauri. Trăiește într-un climat subtropical: pe Insulele Canare, în Mediterana, Transcaucazie de Vest, în sudul teritoriului Krasnodar. Un arbore de laur poate avea o înălțime de până la 15 metri. Frunzele sale conțin un miros picant foarte puternic..

Notă! Planta de laur poate fi cultivată acasă, atât în ​​apartament, cât și în țară, în grădină.

Tipuri de plante de laur

Există 3 tipuri:

 • Laur camfor. Are acest nume datorită cantității mari de camfor din frunze și tulpini. Patria sa este China, este cunoscut și în India și în alte țări din Asia. Această specie se distinge prin frunze dure, groase și pete. Laurul de camfor înflorește aproximativ o săptămână și jumătate cu inflorescențe galbene. Uleiul de camfor este folosit în medicină.
 • Lauri Azore. O plantă originară din Azore. Arborele poate crește până la 15 metri înălțime. Frunzele au o culoare mare, ovoidală, de culoare verde închis. Înflorește în mai, inflorescențele sunt galben-pal. Adesea, laurul Azore este folosit ca design decorativ.
 • Laur nobil. Este considerată cea mai comună dintre toate speciile, deoarece frunzele sale sunt adăugate în hrană. Este un copac sau arbust peren care poate trăi până la 100 de ani în condiții bune. Până la acel moment, poate crește până la 10 m înălțime. Acasă crește până la 3 m. Frunzele de până la 8 cm în dimensiune provin aproape de la începutul tulpinii. Înflorește primăvara cu flori gălbuie.

Îngrijirea laurilor acasă

Cel mai bun pentru cultivarea interiorului este laurul nobil. Acesta este un arbore complet nepretențios și se poate adapta cu ușurință la diferite condiții. Dar, ca orice plantă, are nevoie de îngrijire bună și adecvată..

Important! Pentru ca un copac de interior să arate sănătos, să crească spre deliciul proprietarilor, trebuie să îi oferiți toate condițiile necesare: lumină, căldură, umiditate, sol nutritiv.

Arborele de laur este foarte iubitor de lumină. De asemenea, poate crește la umbră, dar aceasta va încetini semnificativ creșterea acesteia. În nici un caz nu trebuie să se lase lumina directă a soarelui. Acest lucru poate duce la uscarea frunzelor. Un pervaz sau balcon este cel mai potrivit pentru cultivarea frunzelor de dafin acasă. Pentru dezvoltarea uniformă a coroanei, trebuie să întoarceți planta din când în când în direcții diferite spre soare.

Lemn acasă

Cel mai bun regim de temperatură pentru o floare este de cel puțin +20 de grade. În sezonul cald, planta trebuie, dacă este posibil, să fie scoasă afară. Poate fi cultivat liber în căsuțe de vară, într-o grădină, într-un pat de flori..

Laurul are nevoie de umiditate bună, dar nu ar trebui să inundați prea mult. Dacă lipsește umiditatea, copacul va începe să se usuce și va dispărea în curând. Se recomandă pulverizarea frunzelor de dafin cel puțin o dată pe zi..

Reproducere

Arborele de laur poate fi propagat prin butași sau semințe.

Tulpina trebuie să aibă mai multe internode. Pentru ca acesta să înceapă bine, acesta este plasat în soluția lui Kornevin. Apoi tăierea trebuie să fie plantată în perlit sau nisip, acoperită cu un recipient transparent deasupra. Uneori planta trebuie să fie aerisită și udată. După apariția rădăcinilor și a primelor frunze, răsadurile pot fi deschise și îngrijite conform regulilor standard ale tehnologiei agricole. Tragerea din frunza de dafin acasă începe să crească și să se dezvolte activ primăvara.

Metoda semințelor pentru a propaga o floare de laur este puțin mai dificilă. În primul rând, semințele sunt decojite. Apoi sunt păstrate în apă sau într-o soluție specială care stimulează creșterea timp de câteva ore.

Semințele trebuie semănate la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii. Solul este preparat din sol negru, nisip și turbă, preluat într-un raport de 3: 1: 1. Semințele sunt plantate la o adâncime de 2 cm. Dacă totul se face corect, varza va apărea în 4 luni. Primul an trebuie să aveți grijă mai ales de ele..

Este important să știi! Semințele de laur se păstrează nu mai mult de un an. Dacă stau mult timp, atunci șansele germinării lor sunt minime..

Îngrijirea copacilor în aer liber

Când este crescut în aer liber, nu uitați că laurul este un copac termofil. Prin urmare, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

 • iluminare bună a site-ului, dar fără exces de soare direct;
 • aciditate scăzută a solului;
 • udare regulată și abundentă;
 • fertilizare regulată.

Planta de laur nu este plantată imediat într-un loc deschis. Inițial, este cultivat în sere sau ghivece interioare, astfel încât germenii aditivului de laur să devină mai puternici. Apoi sunt transferate treptat într-o seră, care este deschisă timp de câteva ore, întărind plantele. Când laurul este gata pentru temperatura potrivită, este plantat în pământ permanent.

Arborele de laur este rezistent la îngheț, plantele vechi pot rezista până la 15 grade sub zero. Dar în frig extrem, este imperios necesar să acoperiți planta pentru a nu muri..

Notă! Laurii vechi care cresc în aer liber vor tolera destul de bine perioadele uscate.

Zona pentru un arbore de laur sau un arbust trebuie să fie bine luminată. Acest lucru va oferi plantei un conținut ridicat de ulei esențial în frunze. Trebuie să tăiați cultura la începutul primăverii, înainte de apariția de muguri și frunze noi. Puteți alege, de asemenea, perioada de la sfârșitul toamnei, când planta se pregătește pentru perioada inactivă..

Îngrijire în aer liber

Top dressing-ul este o condiție necesară pentru cultivarea laurului. La prima dată după plantarea pomului în pământ, nu este nevoie de pansament. Are suficiente substanțe nutritive prezente în sol. În anii următori, se aplică cantități mici de îngrășământ.

Trebuie să fertilizați laurul din primăvară până în toamnă, o dată pe lună. Planta poate fi hrănită cu îngrășăminte minerale sau organice. În această din urmă opțiune, trebuie să luați 1 litru de humus copt și să diluați într-o găleată de apă. Este mai bine să alternați fertilizarea cu îngrășăminte minerale și organice.

În sezonul cald, pomul este udat regulat, dar nu este turnat. În căldură extremă, trebuie udat de 2 ori pe zi. Apa trebuie să fie caldă.

Notă! Nu este recomandat să udăm laurul în timpul zilei, deoarece apa care ajunge pe frunze poate provoca arsuri solare..

Primăvara și toamna, laurul trebuie udat constant, dar cu moderație. Solul nu trebuie lăsat să se usuce complet. Iarna, udarea este redusă, va fi suficientă o dată la 2 săptămâni.

Boli și dăunători

Cea mai cunoscută boală din laur este pata frunzelor. Se produce cu umiditate ridicată, deci trebuie să respectați regulile de udare și să nu inundați planta.

Dintre insectele dăunătoare, laurul poate fi vizitat de către mâncăruri, insecte la scară și acarieni. Șorțurile sunt localizate pe suprafața frunzei și trec sucul treptat din el. Pe frunze se formează pete galbene sau albe, care cresc în dimensiuni în timp. În același timp, frunzele se ondulează și se usucă. Scorbutele se pot multiplica foarte repede și pot trece la florile vecine. Prin urmare, planta infectată trebuie eliminată de la toți ceilalți și pulverizată cu un insecticid..

Primul semn al apariției mâncărurilor pe laur este o acoperire spumoasă albă, precum și un lichid lipicios pe tulpini și frunze. Tratați pomul cu apă cu săpun, tratând toate zonele afectate. Apoi pulverizat cu insecticide de mai multe ori la intervale de o săptămână.

Acarianul de păianjen are dimensiuni foarte mici, de aceea este dificil să-l vedem cu viziunea normală a omului. Prezența sa poate fi recunoscută de stăpânii de pe ramuri și de înflorirea albă. Ca profilaxie împotriva acestei insecte, trebuie utilizate soluții de săpun și insecticide. Solul poate fi tratat cu o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Important! Într-un copac de laur, frunzișul poate cădea sau își poate schimba culoarea. Pentru a evita acest fenomen, trebuie să respectați toate regulile de îngrijire a plantei..

Arborele de dafin este o plantă minunată. Nu este capricios să aibă grijă, așa că toată lumea o poate crește atât într-o casă de țară, cât și într-un apartament. Proprietarul unei astfel de plante se va bucura mereu de frumusețea sa și de mâncărurile delicioase cu frunze picante. Arborele de laur se încadrează armonios în orice interior, iar frunzele sale purifică aerul de diverse infecții.

Laurul de casă - îngrijirea plantelor, boli, descriere, cultivare

1. Șapte secrete ale succesului:

1. Temperatura de creștere: în timpul sezonului de creștere, crescut la temperatura normală a camerei între 18 și 25 de grade Celsius. În timpul iernii, permiteți o perioadă de repaus rece la aproximativ 13 grade Celsius.
2. Iluminat: laurul se poate scălda la soare în orele dimineții și seara. Primăvara și vara, este mai bine să vă protejați de soarele direct în timpul zilei cu o perdea ușoară..
3. Udarea și umiditatea aerului: uscați solul între udări la câțiva centimetri adâncime primăvara și vara. În toamnă și iarnă, trebuie doar să împiedici mingea să se usuce complet. Este mai bine să crești puțin umiditatea aerului..
4. Tăierea: Prin tăierea formativă, arborii de lauri pot fi cultivați într-o mare varietate de forme. Nici măcinarea cardinală nu este groaznică pentru această plantă..
5. Substrat: Pământ bine drenat, bogat în organice, cu nutrienți suficienți și pH neutru până la ușor alcalin.
6. Pansament: în perioada de creștere și înflorire, în fiecare lună, fertilizăm cu îngrășăminte pentru plante cu frunze decorative. Toamna, hrănirea este oprită înainte de debutul primăverii..
7. Reproducere: tulpini și butași apicali, înrădăcinate primăvara și vara, mai rar semănând semințele primăvara.

Denumirea botanică: Laurus.

Laurul de casă - familie. Dafin.

Patriei plantei. Insulele Azore și Canare, Mediterana.

Descriere. Laurel este un gen mic format din doar două specii de arbuști și copaci perenne cu creștere lentă, cu frunze erecte, verzi, verde închis, lucios, foarte dens și parfumat cu 6 - 12 centimetri lungime și 2 până la 4 centimetri lățime. Marginile lamelor frunzelor sunt uneori ondulate. Planta înflorește cu flori mici de culoare galben-pal, cu un diametru de aproximativ 1 centimetru, sunt localizate în perechi, în axilele frunzelor. Florile sunt masculine și feminine. Laurul dă fructe cu fructe negre rotunde, strălucitoare, cu diametrul de aproximativ 1 centimetru pe pețiolele lungi. Fiecare boabă conține o singură semință.

Înălţime. În cultură, înălțimea plantei de laur poate fi ușor ajustată prin tăiere.

2. Laurel - îngrijire la domiciliu

2.1 Boli și dăunători

Planta poate putrezi cu exces de umiditate. Laureul pierde frunzele dacă este ținut prea cald iarna - duceți tufișul într-o cameră mai răcoroasă. Mucegaiul apare atunci când este umplut cu apă în condiții reci. Lama frunzelor se poate arde atunci când este expusă la soarele direct.

Dintre insectele dăunătoare, plantele pot fi atacate de scorbură, acarieni și mâncăruri, afide. Uneori, viermii intră în oală.

Plant Laurel nobil: fotografii, tipuri, în creștere acasă

Laurel nobil este un copac cu frunze de iarnă de lungă durată, dar cu creștere lentă, cu o coroană piramidală. Conform credinței populare, un arbore de laur plantat într-o grădină sau la o ușă îi protejează pe locuitorii casei de forțele malefice și de fulgere..

 • frunze
 • muguri
 • fruct
 • latra
 • rădăcini

soiurile

Există doar două tipuri de lauri - nobile și azore (L. azoricus), acesta din urmă nu este folosit în gătit, ci este cultivat exclusiv în scop decorativ. Următoarele soiuri au fost obținute de la nobilul de laur:

"Aurea"

Soi cu frunze aurii.

"Angustifolia"

Varietate cu frunze înguste alungite.

Deși de-a lungul anilor, Laurus nobilis atinge uneori o înălțime de 15 m, creșterea sa lentă îl face o plantă ideală pentru un recipient încăpător. Arborele poate fi lăsat să crească natural aici, sau coroana poate fi tăiată la forma dorită. Va crește și mai lent într-o oală decât în ​​aer liber. De obicei, laurii se înflorește doar în climă caldă. Mugurii săi mici, neobișnuit de parfumați se deschid în flori mici de culoare galbenă care se transformă în boabe rotunde negru-purpurii toamna..

Datorită asemănării puternice a frunzelor, laurul este ușor de confundat cu alți doi copaci ornamentali - laurul comun (Prunus laurocerasus) și calmia cu frunze largi, sau laurul de munte (Kalmia latifolia). Ambele plante sunt însă foarte otrăvitoare; chiar mierea din florile lor este otrăvitoare.

Laurul din vremuri imemoriale a fost înzestrat de oameni cu puteri magice care pot atrage noroc și bogăție către o persoană și să-l protejeze de forțele malefice. Moartea arborelui de laur a prevestit nenorocirea: conform legendei, în secolul al IV-lea. înainte de invazia Imperiului Roman de către triburile barbare, toate laurii s-au pierdut aici.

În timpul focarelor de ciumă, vechii romani au ars frunze de lore în piețele orașelor lor; tradiția folosirii acestui agent în scop preventiv a fost păstrată în Europa până în secolul al XVI-lea.

Frunzele de laur au un efect narcotic slab. Conform legendei, pentru a cădea într-o transă profetică, anticii grecești din Pythia au mestecat frunzele de laur sacru. Acoperișul Templului lui Apollo din Delfi a fost acoperit cu ramuri..

Laurel era considerat un copac sacru - mai întâi în cultul zeului Apollo, apoi în fiul său, zeul grec al vindecării lui Asclepius. Conform legendei, Apollo s-a îndrăgostit de frumoasa nimfă Daphne și nu numai că nu a făcut reciprocitate, dar a cerut zeilor să o protejeze de hărțuirea lui Apollo. Zeii au ascultat plăcutele lui Daphne și au transformat-o într-un copac de laur. Apollo a proclamat acest copac sacru și de atunci în amintirea lui Daphne a început să poarte o coroană de crengi pe capul lui..

Locație

Întrucât laurul iubește solul adânc, plantați-l într-un recipient înalt, umplut cu un amestec nutritiv, bine drenat. Puneți vasul într-o zonă însorită, bine ventilată.

Reproducere

Semințele de laur germinează uneori abia după șase luni. Tăierile semialignate formează rădăcini după trei sau mai multe luni, dar pentru aceasta nu trebuie să se usuce niciodată.

În regiunile cu ierni reci, laurul este cultivat în recipiente și adus în interior pentru iarnă (planta moare la temperaturi sub -15 ° C). Plantele sunt examinate în mod regulat pentru apariția mâncărurilor și a bolilor fungice. După cum este necesar, laurul este transplantat într-un recipient mai spațios, adăugându-i sol proaspăt.

Dăunători și boli

Laurul este o plantă rezistentă la boli, dar este uneori afectată de mâncarea care parazitează partea inferioară a frunzelor și lăstarilor. Pentru a combate aceste insecte, se macină doi căței de usturoi, se amestecă amestecul rezultat într-o cană de apă, se strecoară amestecul și se adaugă puțin săpun ușor la soluție. Aplicați amestecul pe insectele acoperite cu o floare albă, pufoasă. Un alt mod de combatere este utilizarea preparatelor insecticide gata preparate. Cu o lipsă de lumină și o ventilație slabă, laurul poate fi afectat de mucegaiul gri; lupta - pulverizarea plantei cu o suspensie de sulf coloidal.

Achiziționare și depozitare

Frunzele verzi pot fi recoltate în orice moment. Frunzele sunt uscate la umbră și depozitate într-un recipient etanș.

gătit

Frunzele de dafin sunt unul dintre condimentele principale din bucătăria franceză și mediteraneană. Deoarece pot rezista la gătirea îndelungată, sunt puse în supe și tocanite. Frunzele de dafin merg bine cu carne și pește, precum și linte și fasole. Pentru a pregăti o masă pentru șase persoane, sunt suficiente doar două frunze.

Frunzele de laur sunt o componentă indispensabilă a buchetului de garni - un set de ierburi picante uscate folosite la gătit supe și tocană de carne, precum și amestecul indian de condimente Garam Masala.

Frunzele proaspete au gust amar, dar după câteva zile de uscare, amărăciunea scade. Crengile proaspăt tăiate și decojite fac ca niște frize grozave pentru grătarul cărnii și peștilor la grătar.

Frunzele uscate își păstrează aroma timp de aproximativ un an. Îndepărtați-le de pe vasele gătite înainte de servire..

Cum să crești laur acasă

Laurul este considerat una dintre cele mai venerate plante: coroane au fost făcute din ramurile sale și acordate câștigătorilor, poeților și oamenilor mari care au contribuit la istoria țării; chiar și în știință, laurul este numit „nobil”.

Frunzele de dafin sunt folosite ca condimente, adăugându-le în farfurii în timpul pregătirii lor (bulionuri, marinade). Pentru a oferi unei familii mici frunze de laur, trebuie să crești un copac de 1,5-2 metri, oportunitățile teritoriale nu permit acest lucru pentru toată lumea, de aceea majoritatea oamenilor cultivă laur din motive estetice.

Cel mai fiabil mod de a cumpăra laur este să-ți cumperi răsadurile de pe piață în Crimeea sau Caucaz, să fii atent la sistemul de rădăcini - trebuie să fie bine dezvoltat și să nu conțină dăunători sau indicatori de daune.

De regulă, lăstarii tineri încep să apară la sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie, apoi își opresc dezvoltarea pentru perioada de vară. Această calitate nu permite utilizarea frunzelor în gătit, în sezonul în care se formează puține, trebuie să aștepți până în primăvara viitoare.

Laurul nu necesită îngrijiri speciale, este destul de lipsit de atenție, se adaptează cu ușurință atât la locurile umbroase, cât și la cele însorite, dar este recomandabil dacă îi alocați un loc unde lumina soarelui devine mai des. Pulverizarea este înlocuită cel mai bine prin spălarea prafului în duș, iar apa trebuie făcută cu grijă, nu lăsați solul să se transforme în grămezi din secetă. Nu vă temeți să aerisiți camera mai des, laurul are o atitudine pozitivă față de proiecte. Iarna, laurul poate rezista la temperatura zero, dar este mai bine dacă este de 10-12 grade.

Este necesar să plantați laurul în sol și solul permeabil la aer - solul cu frunze și frunze, turbă și nisip (1: 2: 1: 1), să fertilizați în fiecare lună. Un laur poate crește într-o cameră timp de 12-15 ani, se recomandă transplantarea unui copac adult o dată la doi-trei ani.

Cel mai important lucru care trebuie respectat este o tunsoare sanitară (tăierea), aceasta se realizează în octombrie - noiembrie, în timp ce se taie o parte din frunze care pot fi folosite pentru alimente.

Cum să aibă grijă de o plantă de laur nobilis acasă?

Laurel nobilis, sau laurul nobil, este un copac perenal care crește acasă până la 1,5 m. Poate fi un decor minunat pentru săli, săli, grădini de iarnă. Acest oaspete din Mediterana a fost mult timp admirat de oameni. Eroii erau decorați cu o coroană din ramurile sale, proprietățile medicinale erau folosite în medicină, iar frunzele parfumate sunt considerate încă cel mai bun condiment pentru bucate. Laurel este foarte nepretențios și se înțelege ușor acasă.

Acasă, laurel nobilis poate crește până la 1,5 m.

Reguli de îngrijire

Iluminat. Această plantă unică tolerează bine soarele puternic. Frunzele sale dense din piele nu se tem absolut de arsuri. El va fi mai puțin confortabil la umbră..

Sodul, solul cu frunze, turba și nisipul sunt cea mai bună compoziție pentru plantarea laurului.

Temperatura. Laurul crește în urma ciclului natural. Vara se simte bine la +25 de grade, iar iarna are nevoie de odihnă la +5 grade. Este foarte rezistent și poate rezista la înghețuri pe termen scurt până la -5 grade. Este necesar să ventilați camera mai des. Laurel nobilis nu se teme de proiecte. Pe vreme caldă, planta poate fi dusă afară.

Udarea. Copacul are nevoie de udare regulată vara. Deși laurul tolerează seceta pe termen scurt, cel mai bine este să nu permiteți acest lucru. Apa nu trebuie să stagneze! Acoperirea cu apă regulată a pământului va distruge planta.

Umiditatea aerului. Laurel nobilis poate tolera aerul uscat, dar pentru o creștere cât mai bună a copacului prin pulverizare regulată, este important să se asigure un mediu umed. În zilele toride, acest lucru se poate face dimineața și seara..

Solul pentru plantarea laurului trebuie să fie suficient de hrănitor. Sodul, solul cu frunze, turba și nisipul sunt compoziția cea mai echilibrată.

Transfer. Plantele tinere au nevoie de transplant de primăvară în fiecare an. Adulții necesită înlocuirea oalei pe măsură ce sistemul de rădăcină crește. Dacă laurul a ajuns la o dimensiune impresionantă și transplantarea este imposibilă, puteți lua o parte din pământ din oală și adăugați proaspete. Un drenaj bun este important.

Top dressing. În perioada de creștere, pomul o dată pe lună necesită hrănire cu îngrășăminte speciale. Înainte de a intra, asigurați-vă că citiți instrucțiunile. În perioada de iarnă de odihnă, hrănirea se oprește..

Propagarea de laur, folosiți semințe, butași și lăstari rădăcini

Laurel uscat poate fi folosit ca condiment la prepararea diverselor feluri de mâncare.

Îngrijirea la domiciliu nu creează atmosfera necesară pentru înflorire, dar dacă tot reușiți să colectați semințele, le puteți folosi pentru înmulțire. Deoarece își pierd rapid germinarea, plantați-le în pământ la o adâncime de 3 cm imediat după recoltare și construiți o seră peste ele. Pentru a accelera germinarea, unii cultivatori cu experiență recomandă să deterioreze stratul de semințe. Semințele încolțesc mult timp, uneori procesul este întârziat până la 2 luni. Când apare a treia foaie, este necesară o alegere. Rădăcinile lăstarilor tineri sunt foarte delicate și pot fi ușor deteriorate în timpul transplantului. Prin urmare, este mai bine să semeni direct în ghivece separate. Laurul cultivat din semințe se adaptează mai ușor la microclimatul interior.

Butașii de laur se rădăcină foarte tare. Pentru a face acest lucru, luați tânăr, fără scoarță grosieră, ramuri lungi de 8-10 cm, cu mai multe noduri. La tăiere, cultivatorii de flori folosesc un truc: o tăietură se face cu un cuțit ascuțit, iar apoi tăierea este ruptă cu o bucată de „călcâie”. Ea este cea care va ajuta la înrădăcinarea mai bună. Plantați butașii înmuiați în agenți de stimulare a creșterii în nisip umed și acoperiți cu folie. Temperatura aerului ar trebui să fie de aproximativ +25 de grade. Înrădăcinarea are loc în aproximativ o lună. Nu uitați de pulverizare și aerisire obișnuită. Apoi transplantați butașii în ghivece separate..

Propagarea prin lăstari radiculari este similară cu altoirea.

Tăierea și modelarea coroanei.

Laurel nobil tolerează tăierea foarte ușor.

Arborelui i se poate oferi un aspect decorativ sub formă de bilă, piramidă etc. Pentru a crea o coroană de lux, o tânăra încolțire de 15 cm înălțime ar trebui să fie ciupită. După apariția lăstarilor laterali, procedura trebuie repetată. Acest lucru se poate face de multe ori pe măsură ce planta crește primăvara și vara..

Pentru a preveni bolile plantelor, este important să respectați regulile de îngrijire. Când apar dăunători, este necesară tratarea plantei cu preparate speciale..

Proprietăți utile de laur.

Laurel noble emană o aromă foarte plăcută care alungă perfect muștele. Frunzele uscate sunt capabile să păstreze proprietăți benefice și sunt utilizate pentru colită, tuberculoză. Uleiurile esențiale sunt utilizate pe scară largă în fabricarea parfumurilor și a săpunului. Frunzele uscate au fost considerate de mult timp un condiment universal în gătit..

Puține plante de interior sunt atât de versatile încât laurul este o adevărată plăcere de a crește..

Aqua Allegoria Laurier - Reglisse - fericirea mea de toate anotimpurile

De la producător: O sclipire strălucitoare de două note neobișnuite (deliciul și frunzele de dafin) creează acest miros captivant și înfocat, care aduce bucurie și creează o dispoziție. Deliciile și ierburile mediteraneene sunt atât de tentante și provocatoare încât nu poți nega singur plăcerea de a le încerca. Simțiți respirația proaspătă de bergamotă, fiți ispitiți de laurul cu apă gură și note anasonice și scufundați-vă în verdele moale floral de Aqua Allegoria Laurier-Reglisse. Întâlnirea ta mult așteptată cu plăcere delicioasă. Note de varf: bergamota, floare de portocala. Note cardiace: licorice, lauri. Note de bază: violet, galbanum, chihlimbar.

De la mine: trebuie să spun că, de la apariția „Aqua” pe rafturile magazinelor (din 1999), le-am adulmecat invariabil (până la urmă, acestea sunt cele mai selective), dar nu am găsit un parfum care să-mi captiveze nasul. Da, linia este interesantă, distinctivă și conceptuală, dar ce se întâmplă atunci când „nu este a mea”? Am fost teribil de impresionat de ideea ingredientelor naturale din compoziție, despre teoria holistică a unității sufletului și corpului, dar: Mandarine Basilic părea prea citrusă, Tiara Mimosa - cloidă, Herba Fresca - banală și reminiscentă a Adevărului pentru femei de la Calvin Klein etc. Dar aroma cu numele nepătruns „Laurel - Licorice” a fermecat imediat și mult timp.

L-am cumpărat în 2008 înainte de o călătorie în Crimeea (mai des mă odihnesc singur feministă, Soțul meu a preferat atunci, îmi amintesc, să prind omul pe lacul Baikal))) Cosmeticele au luat minim, din aromele menționate, au mâncat doar roșii - frumusețe. Așadar, Guerlain-ul meu s-a dovedit a fi tovarășul ideal în acea călătorie (și în vara ulterioară).

Imaginează-ți o frunză de dafin frecat cu degetele și aroma pe care o emană... Imaginează-ți un halou aromat-dulce parfumat în jurul valorii de care transformă un condiment banal într-un nor proaspăt, sclipitor, excitant... Pentru mine, există laur și ceva citric (precum coaja de lămâie) plus un fel de fundal sintetic profund, din care ideea generală a câștigat incredibil (asta, vedeți, un galbanum misterios)

Parfumul nu este deosebit de persistent, ceea ce întreagă colecția de „Aqua” păcătuiește, dar aceasta nu este o problemă pentru mine - în orice caz port sticlele cu mine, îmi place să miroasă ca dimineața, la opt seara))))

În general, o descoperire pentru iubitorii de arome nepretențioase, jucăușe, proaspăt picante, suculente, care nu se deosebesc de orice și se întorc vara în orice moment al anului. Potrivit pentru persoane periculoase, autosuficiente și luminoase! mă măgulesc

Forma de eliberare: apă de toaletă, 75 ml
Evaluare: 5
Cost: 2400 în IDB fără reducere.

Laur nobil (Laurus nobilis)

Syn.: laur aromat, laur real.

Laurel noble este un copac aromat perenal, cu o coroană piramidală, frunze verzi lucioase și flori mici de culoare galben-verzuie, colectate în inflorescențe umbelate. Planta are proprietăți antiinflamatorii, antispasmodice, antibacteriene, astringente și diuretice, stimulează activitatea cardiacă, motorie și secretorie a tractului gastro-intestinal.

Cuprins

Formula florilor

Formula florii nobile de laur: (x) ♂♀CH (3) L (3) T9-12Pω.

În medicină

Un articol farmacopeic dedicat fructelor de laur nobil a fost inclus în prima ediție a Farmacopeei din Rusia, publicată în 1866. Bobki, așa cum s-au numit la vremea aceea fructele de laur, iar unguentul de fasole obținut de la ei a fost exclus din Farmacopeea rusă doar prin ediția a VII-a, care a fost publicată după revoluție și războiul civil deja în Rusia sovietică. În prezent, laurul nobil nu este o plantă farmacopea și nu este inclus în Registrul medicamentelor Federației Ruse. Cu toate acestea, frunzele de laur sunt un supliment alimentar popular și legal pentru condimente, iar uleiul plantei poate fi achiziționat în magazinele de droguri, unde este aprobat pentru vânzare ca produs cosmetic. Laurel noble este capabil să stimuleze activitatea secretorie și motorie a tractului gastro-intestinal, activitate cardiacă, are efecte antiinflamatorii, antibacteriene, antispasmodice, astringente, diuretice, antipiretice și astringente.

Contraindicații și reacții adverse

Laurel noble are o serie de contraindicații. Infuziile, extractele și decocturile de frunze de dafin sunt contraindicate femeilor însărcinate, femeilor care alăptează și copiilor sub 5 ani. Nu le puteți folosi și persoanele cu urolitiază, cu insuficiență renală acută sau cronică, cu diverse nefrite, diabet zaharat sever. În același timp, utilizarea „lavrushka” ca condiment pentru aceste categorii de persoane în doze moderate este permisă. Înainte de a utiliza laur nobil în scopuri medicinale, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

În industria culinară și alimentară

Frunzele de laur și uleiul sunt utilizate pe scară largă în artele culinare mondiale. Frunzele de laur, pe care bucătarii ruși le numesc adesea afectuos „lavrushka”, oferă bucatelor o aromă ușoară plăcută și un gust amar și piquant. Sunt utilizate atât proaspete cât și uscate, uneori măcinate în pulbere. Foaia de dafin se folosește pentru condimentarea sosurilor, a sucurilor, a bulionurilor și a supelor, se pune în mâncăruri principale din carne, pește și legume, gustări. Este un condiment de neînlocuit la murături, la murături și la conserve. Frunzele de dafin sunt un ingredient esențial în numeroase amestecuri de condimente celebre, inclusiv hamei garni și suneli. În tradiția culinară europeană, frunzele de dafin sunt uneori adăugate în mâncăruri dulci - compoturi, gemuri, deserturi. Industria alimentară folosește frunze de dafin în producția de cârnați, șuncă, pateuri, diverse sosuri și conserve de carne și pește. Uleiul de laur este utilizat în producția de lichior, cofetărie.

În industria cosmetică

Uleiurile grase și esențiale de laur sunt utilizate în industria cosmetică. Celebrul săpun Aleppo, care are un efect benefic asupra pielii uscate a feței și corpului, promovează curățarea blândă și vindecarea rănilor, dispariția acneei și restabilirea unui echilibru hidro-lipidic normal, constă în principal în uleiul de laur. Acest ulei este o parte din produsele de îngrijire pentru tenul gras, cu probleme, combate acneea, vindecă bine rănile, ameliorează inflamațiile. Uleiul de laur se adaugă șampoanelor, balsamurilor și măștilor concepute pentru a combate seboreea grasă, acest ulei întărește părul, stimulează creșterea lor și combate capetele despicate. De asemenea, „funcționează” bine în cremele de corp anticelulitice. Uleiul de masaj realizat cu ulei de laur ajută la ameliorarea durerii după antrenamentele strânse, ajută la entorse și vânătăi. Extractul de laur se adaugă la pastele de dinți, precum și la clătirile bucale, unde joacă rolul unei componente antiinflamatoare și dezinfectante, elimină un miros neplăcut. Întrucât planta este capabilă să „reziste” transpirației profunde, laurul este un aditiv popular în deodorante și antiperspirante..

În alte domenii

Uleiul esențial de laur este utilizat în aromaterapie. Se crede că este capabil să amelioreze tensiunea nervoasă, luptă împotriva condițiilor depresive, suprasolicitare, are un efect hipnotic ușor, îmbunătățește memoria, stimulează sistemul imunitar.

În alte domenii

Ulei esențial de nobil de laur - una dintre sursele industriale pentru obținerea de camfor și cineol, folosit și în scopuri medicale.

În țările cu un climat mediteranean ușor, laurul este cultivat ca plantă ornamentală de grădină. Coroana sa piramidală strălucitoare, strălucitoare, este ușor de format, iar copacii încântă ochiul cu forme sferice, în formă de cutie și cu alte forme, oferite de designerii de grădină și parc. În țările cu clime mai severe, laurul este cultivat în sere, conservatoare și există și soiuri care pot fi cultivate ca plante de casă. Laurul îndeplinește nu numai o funcție decorativă, ci și îmbogățește aerul cu fitotonide. Resursele de sănătate din Crimeea datorează efectelor lor de vindecare asupra pacienților cu tuberculoză..

Clasificare

Laurel nobil (lat.Laurus nobilis) este una dintre cele trei (conform datelor învechite, patru) specii aparținând genului de arbori perenne Laurus (lat.Laurus). Genul aparține familiei extinse de plante cu flori Laurel (lat.Lauraceae).

Descrierea botanică

Un arbore perenă sau un arbust veșnic verde, de laur nobil, poate atinge o înălțime de 15 metri. Laurel are lăstari goi și coaja maro, netedă. Rădăcina de laur este superficială. Coroana cu frunze are de obicei formă piramidală. Frunzele scurte simple de pieleolată scurtă sunt alternative, cu margini întregi, atingând lungimea de 20 cm și lățimea de 4 cm. Lama de frunze eliptică sau lanceolată la bază este îngustă, de sus este lucioasă, verde închis, de dedesubt este mult mai deschisă. Unisexuale mici flori de culoare galben-verde de laur nobil (cu diametrul de până la 1 cm) la capetele ramurilor sunt colectate în 6-12 bucăți în inflorescențe axilare umbelate. Formula florii nobile de laur este (x) ♂♀CH (3) L (3) T9-12Pω. Fructul de laur este ovoidal sau eliptic, purpuriu închis sau drupa neagră. Acesta atinge 2 cm lungime și conține un os destul de mare - semințele de laur nobil.

Răspândire

Locul de naștere al nobilului laur este Mediterana și Asia Mică. Aceasta este o plantă relictă care a apărut pe planetă în perioada Terțiară a erei Cenozoice. Planta este cultivată ca o cultură valoroasă în multe țări, inclusiv în Grecia. Turcia, Franța, Spania, Portugalia, Iugoslavia, Albania. Pe teritoriul fostei URSS, laurul este cultivat în Caucaz și Crimeea. Planta preferă un climat subtropical în care temperatura aerului scade rar sub -12 ° C. Poate crește pe soluri pietroase, pajiști uscate și de stepă, în stepele de munte. În locurile cu creștere naturală, laurul este adesea parte a grupului vegetal tipic mediteranean numit „maquis” și reprezentând măceșe de arbuști perenă.

Achiziționarea de materii prime

Materiile prime medicinale sunt frunzele, fructele, precum și uleiurile grase și esențiale ale nobilului de laur. Frunzele sunt smulse din ramurile tinere după începutul înfloririi plantei, care apare chiar la începutul primăverii. În această perioadă, acestea conțin cele mai esențiale uleiuri. Frunzele trebuie tăiate în zilele uscate când nu există umiditate pe ele. Frunzele sunt uscate, răspândite într-un strat subțire, departe de lumina soarelui sau în deshidratoare, la o temperatură de 35-45 ° C. Uleiul esențial de laur este obținut din frunzele și florile proaspete ale plantei. Materia primă este strivită și masa verde rezultată este supusă hidrodistilării. Un extract de nobil de laur, care conține o concentrație crescută de ulei esențial, este obținut industrial prin extracția de fluid supercritic cu dioxid de carbon natural din frunze..

Fructele nobile de laur se coacă la sfârșitul toamnei. Prin presare la rece, precum și prin presare la cald, obțin ulei de laur gras - o pulpă granulară verde-smarald. Fructele proaspete zdrobite ale plantei fac parte din unguente.

Compoziție chimică

Compoziția chimică a laurului este bine studiată. Toate părțile plantei sunt bogate în ulei esențial, al cărui conținut în frunze ajunge la 5%, iar în fructe - 1%. Rășini, amărăciune, taninuri, vitamine și minerale se găsesc și în fructe și frunze. Printre vitamine - vitamine din grupa B, vitaminele A, C și PP, printre macro- și microelemente - calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, sodiu, potasiu, fosfor, mangan, seleniu. Frunzele conțin acizi - acetic, nailon, valerian. Fructele de laur sunt bogate în ulei gras - până la 45%, conțin și amidon, zahăr, mucus, hidrocarbură lauran și fitosterol.

Uleiul gras al laurului nobil conține în principal acid lauric sau, științific, triglicerid acid lauric. Conține, de asemenea, trigliceride ale diferiților acizi, și mai precis - stearic, oleic, miristic, eicosen și palmitic. Există laur și rășini în uleiul gras și fitosteroli, precum și uleiul esențial. Culoarea verde smarald a uleiului se datorează prezenței clorofilei în ea.

La rândul său, uleiul esențial de laur este format din substanțe active, cum ar fi cineol, campene, limonen, α- și β-pinenă, α- și β-pelandrene, geraniol, terpineol, mirină, sabinen și cadinen.

Proprietăți farmacologice

Proprietățile medicinale ale nobilului de laur au devenit obiectul mai multor studii științifice. S-a dovedit experimental că activitatea analgezică și antiinflamatoare a uleiului esențial de laur este comparabilă cu analgezice și medicamente nesteroidiene. S-a constatat că uleiul poate avea un efect sedativ ușor. În experimentele pe șoareci, uleiul esențial de laur a arătat activitate anticonvulsivă. Acesta proteja rozătoarele de convulsiile tonice induse de utilizarea electrosocului maxim și a pentilenetetrazolului. Experimentul a dovedit proprietățile antiulcerogene ale extractului de laur. Efectul antibacterian al plantei se datorează sesquiterpenelor conținute în frunzele de laur.

Aplicație în medicina tradițională

Frunzele, fructele, extractele, uleiurile grase și esențiale de laur nobil sunt utilizate pe scară largă în medicina populară. Frunzele de dafin proaspete sunt recomandate să fie măcinate într-o pastă și folosite ca agent de vindecare a rănilor și anti-arsuri. Este mestecat pentru a scăpa de stomatită. Infuziile de apă sunt preparate din frunzele uscate ale plantei, care sunt băute pentru a întări sistemul imunitar, insuflate în urechi pentru a calma inflamațiile și durerea și sunt folosite ca diuretic. Această infuzie este un remediu eficient pentru durerile articulare, gastrita cronică, inclusiv colangita și colecistita. Pentru amigdalită, răceli, inhalații se fac cu frunzele nobile de laur, se clătește durerile de gât cu decocturi ale plantei, uneori frunzele de dafin aburite sunt folosite ca un fel de tencuieli de muștar pentru a ajuta la tuse. Pentru insomnie și alte tulburări de somn, pentru ameliorarea tensiunii nervoase, cu inflamația vezicii urinare și pentru a preveni răcelile, se recomandă să faceți băi cu decoct de frunze de dafin..

Uleiul esențial de laur este adesea folosit în aromaterapie pentru purificarea aerului din interior, mai ales dacă există un pacient cu tuberculoză. De asemenea, ajută împotriva insomniei și epuizării nervoase, întărește sistemul imunitar. Atunci când este utilizat intern, ca gargară, inhalarea, uleiul esențial de laur ajută împotriva tusei, acționând ca un expectorant, este utilizat pentru pneumonie, bronșită, infecții respiratorii acute, amigdalită. Uleiul oral este folosit pentru constipație, balonare, indigestie. Ca masaj, uleiul esențial de laur este recomandat pentru spasme vasculare, amețeli, dureri în mușchi și articulații cauzate de miozită, artrită, reumatism și radiculită, nevralgii. În exterior, uleiul este folosit pentru diferite boli și leziuni ale pielii. Din fructe sau din uleiul gras de laur se obține unguent care este eficient pentru dermatite, scabie, eczeme, micoze. Acest unguent este recomandat să frecați pentru entorse, vânătăi, luxații, probleme cu ligamentele. Acest unguent este utilizat pentru reumatism.

Referință istorică

Laurel nobil nu este doar o plantă picant-aromatică cu proprietăți medicinale, ci este o plantă de cult cu semnificație culturală și istorică. În Grecia antică, laurul era considerat copacul lui Apollo. Există un mit despre dragostea zeului luminii cu arcuri argintii pentru nimfa Daphne. Apollo a râs de copilul Eros și în răzbunare l-a lovit cu o săgeată de dragoste, iar nimfa cu o săgeată provocând dezgust. Biruit prin pasiune, zeul a urmărit mult timp nimfa rapidă, dar ea l-a evitat mereu. Epuizată de urmăriri nesfârșite, Daphne s-a rugat odată, cerându-i mamei Gaea și tatălui Peneus să o privească de aspectul atât de atractiv pentru Apollo. Drept răspuns, au transformat-o într-un copac mereu parfumat - laurul, care a devenit un simbol al unui zeu radiant, care nu mai apărea fără o coroană de laur pe frunte. Câștigătorii diferitelor competiții au fost încununați cu ramuri de laur, comandanții și conducătorii au purtat coroane de laur. Este de remarcat faptul că o astfel de coroană de flori nu a avut doar un sens simbolic, dar a fost și foarte practică: fitonidele de laur ar putea proteja împotriva diferitelor infecții răspândite de mulțimea entuziastă din jurul triumfătorului. Deși tradiția de a decora câștigătorii cu coroane de laur s-a stins de-a lungul timpului, este încă vie în multe limbi ale lumii, deoarece cuvântul laureat, tradus din greacă, înseamnă tocmai „încununat cu laur”, iar multe popoare au și analogi cu expresia inițial latină, care în rusă sună ca „să ne odihnim pe lauri”.

Laurul sacru, potrivit grecilor antici, promovează intuiția. L-au pus sub pernă pentru a vedea vise profetice, fumate pe altare în fața piritelor. Romanii credeau că planta îl poate salva pe Jupiter de mânie, adică de lovituri de trăsnet..

Proprietățile benefice ale laurului au fost descrise de mulți vindecători antici. Așadar, Hipocrate a recomandat utilizarea uleiului de laur împotriva tetanosului (convulsii) și o decoct a frunzelor pentru a reduce durerea în timpul travaliului. Luminițele medicale din est au știut și despre puterea de vindecare a laurului. Avicenna a scris că frunza de dafin ajută împotriva respirației, dureri articulare și ameliorează tensiunea, în timp ce scoarța și fructele, având efect diuretic, „alungă” pietre din ficat și rinichi.

În Rusia, laurul a fost numit mult timp Daphnia, după nimfa greacă. Inițial, frunzele plantei au fost importate de comercianți împreună cu alte mirodenii exotice, dar când rușii au cucerit Crimeea, au apărut propriile lor plantații ale unei plante valoroase. Fructele de laur se numeau fasole, iar unguentul obținut din ea se numea fasole. Acest remediu a fost descris în Farmacopeea rusă. A fost recomandat să frecați pentru radiculită, paralizie, miozită, pentru întărirea nervilor, cu păduchi de cap și scabie.

Literatură

1. OS Blaze „Plante decorative de foioase de interior”, presa Olma, Moscova, 2002 - pag. 19-20 s.

2. Lavrenov V.K., Lavrenova G.V. „Enciclopedia plantelor medicinale de medicină tradițională, Sankt Petersburg, Editura„ Neva ”, 2003 - 126 p..

3. Muravyova D.A., Gammerman A.F „Plante medicinale tropicale și subtropicale”, „Medicină”, Moscova, 1974 - 33-34 p..

Hieronymus Caribbean (Laurier poivre)

Hieronymus Caribbean (Laurier poivre)

Numele rus: Hieronymus Caribbean

Numele rasei: Laurier poivre

Numele latin: Hieronima caribaea Urb. syn H. alchorneoides Rofle.

Familie: Euphorbiaceae

Departamentul: Foioase

Regiune în creștere: America Centrală și Caraibe

Alte nume: Hieronymus Caribbean
tapana (Grenada), mahon cu carne de cal (Insula Saint Vincent), bois d’amande (Insula Sfânta Lucia). Această specie este similară cu rasa comercială suradană (N. alchorneoides și N. laxiflora) din America Centrală și de Sud..

Distribuție: Hieronymus Caribbean
Rasa obișnuită în Dominica și Sfânta Lucia, originară și din Insulele Vântului.

Arbore: Hieronymus Caribbean
Tipul mare, dominant, cu un trunchi drept și curat, atinge o înălțime de 36 m și un diametru de 0,75 m.

Sosul laurier (Laurus nobilis), aromat pentru buchet-garni

Le laurier-sauce (Laurus nobilis), laurier noble ou laurier d'Apollon, tous ces noms désignent ce petit arbre pouvant atteindre les 10m de haut. En effet, son feuillage coriace, mat, composé de feuilles de 10 cm long, de couleur vert sombre, en fait une haie à la fois dense, persistant et parfumée puis les feuilles froissées dégagent un arôme balsamique. Plutôt rustique puisqu'il résiste à -15 ° C voire -18 ° C, leurier-sauce supporte aussi le climat du bord de mer.

Son tronc a une écorce sombre et ses fleurs d’un blanc teinté de jaune se extinde de mars à mai, formant des petits bouquets à l’axe des feuilles. Sur cet arbuste dioïque, les fleurs femelles donnent des fruits noirâtres ovoïdes, de la taille d’une cerise, dont the pulpe verte est grasse.

Le laurier-sauce sait aussi se rendre utile en cuisine grâce à ses feuilles très aromatiques, parfaites în "bouquet garni" pour parfumer les ragoûts ou le court-bouillon. Mais ce n’est pas tout, ses feuilles ont également des propriétés médicinales: digestive, antiseptiques, expectorantes, diurétiques, antirhumatismales.

 • Famille: Lauracées
 • Tip: arbuste aromatique
 • Origine: bassin méditerranéen
 • Couleur: fleurs jaunes verdâtres
 • Semis: non
 • Bouture: oui
 • Plantatie: printemps
 • Floraison: printemps
 • Înălțime: până la 10 m de înălțime

Sol et exposition idéals pour planter un laurier-sauce au jardin

Etant originaire du sud, le laurier-sauce préfère une exposition à la fois chaude, ensoleillée, abritée des vents froids, et réclame un sol sableux, humifère, souple et bien drainé.

Date de bouturage et de plantation du laurier-sos

La plante se prête très bien au bouturage semi-aoûté en fin d’été ainsi qu'au marcottage in automne.
La plantation se fait au printemps a l'abri des vents du Nord.

Conseil d’entretien et de culture du laurier-sos

Si le laurier-sauce trebuie să fie régulièrement taillé, cementul principal pentru a satisface un besoin esthétique avec o siluetă propre și soignée. Ce tip d’arbuste peut très facilement être taillé en boule ou en cône, conform art topiaire, mais il peut poussé librement aussi.

En hiver, mieux vaut pailler le pied pour le protéger du gel; s’il gèle, il distribuie facilitement de la souche. Atenție la protéger le laurier-sos de l’humidité stagnante qui lui nuit.

Récolte, conservare și utilizare du laurier-sos

Les feuilles du laurier-sauce se récoltent au fur et à la mesure des besoins, et conservent très bien une fois séchées. Elles aromatisent la cuisine (buchet-garni, court-bouillon, ragoût, terrine.).

Les feuilles s’utilisent aussi en décoction pour leurs propriétés thérapeutiques.

Les baies récoltées bien noires sont utilisées pour préparer de liqueurs sau pour confectionner une pommade antirhumatismale.

Maladies, nuisibles and parasites du laurier-sauce

Le laurier-sauce est peu sensible aux attaques, bien que les cochenille, le mildiou, les thrips, l'antracnose, les otiorhynques peuvent être observés.

Emplacement et association favorable du laurier-sos

Le laurier-sauce se sentira plus un son aise dans un endroit abrité du vent, le long d'un mur orienté Sud.

Il fait son effect in haie, isolé ou en bac.

Variétés de laurier-sos consillées pour une plantation au jardin

La forme type du laurier-sauce (Laurus nobilis) est la plus couramment cultivée pour avoir l'aromate à portée de main dans son jardin. Mais pour un arbre qui enjolivera votre jardin, choisissez la Laurus nobilis 'Aurea' aux jolies feuilles dorées hautement décoratives.

Ingrijirea sosului laurier

Laurel nobil -? Laurel nobil... Wikipedia

laur nobil - kilnusis lauramedis statusas T sritis vardynas apibrėžtis Lauramedinių šeimos dekoratyvinis, prieskoninis, vaistinis augalas (Laurus nobilis), paplitęs pietvakarių Azijoje, Afriia irpoiet Iš jo gaminami maisto priedai...... dicționar lituanian (lietuvių žodynas)

Laurel noble - Laurus nobilis L. Familia Laurel. Arbore veșnic verde de până la 18 m înălțime, cu scoarță brună, netedă și lăstari goi. Coroana este densă cu frunze, în majoritate în formă piramidală. Frunzele sunt alternative, petiolate scurte, cu margini întregi, goale, simple... Enciclopedia plantelor medicinale

LAURUS NOBILIS L. - NOBLE LAURUS - vezi 338. Arbust. Lemn. L. nobilis L. L. nobil Sp. pl. (1753) 529. Svanadze (1951). Alekseev (1954) 106. Chkheidze și colab. (1954) 104. Kanchaveli (1962) 107. Abashidze și colab. (1964) 155. Met. la ora h. Engleză laur, dafin dulce; fr...... Directorul plantelor

Laurus nobilis - Laurus nobilis, Laurel noble - Din familia laurilor. Un copac cu frunze de iarbă scăzut (8-10 m), are o coroană piramidală dens ramificată. Frunzele sunt pețiolate scurte, lanceolate. Florile sunt albe, câte 4 6 în inflorescențe umbelate înflorite situate în axilele frunzelor. Fructul este întunecat... Un ghid pentru homeopatie

Laur -? Laurel La... Wikipedia

laur - a; m. [lat. laurus] 1. Un arbore sau arbust veșnic verde din ale cărui frunze parfumate sunt folosite ca condiment pentru mâncare. 2. de obicei plural: lauri, ov. O coroană din ramurile acestui copac sau o ramură separată a acestuia ca simbol al victoriei, recompensă. Pentru a se căsători...... Dicționar enciclopedic

laur - nobil: 1 ?? ramură cu flori; 2 ?? ramură cu fructe; 3 ?? floare masculină; 4 ?? stamină; 5 ?? 6 ?? floare feminină și secțiunea ei. laur (Laurus), un gen de copaci și arbuști perenă din familia lăstarilor, ulei esențial și... Agricultură. Mare dicționar enciclopedic

LAVR - (Laurus), un gen de copaci și arbusti perenne de familie. dafin. 2 specii, în insulele Mediteranei și Atlantich. O.K. Arbust sau arbore scurt (2-20 m) de L. nobilis (L. nobilis) cu ramuri netede și frunze lanceolate alungite. În...... Dicționar enciclopedic biologic

Laurel (dezambiguire) - Laurus: Există un articol „laurel” în Wikționar.

Laurel - Laurel, un gen de arbori și arbusti perenne (familia de lauri). 2 specii, în principal în Mediterana. În cultură, încă din cele mai vechi timpuri, nobilul laur, din care câștigătorii erau încununați cu coroane (de aici și laureatul). Frunze parfumate...... Enciclopedie modernă

Top