Categorie

1 Ierburi
Udarea orhideelor
2 Violetele
Caracteristici ale creșterii orhideelor ​​Phalaenopsis, posibile erori de îngrijire, boli, dăunători
3 Bonsai
Boli și dăunători de anturium - salvarea „fericirii masculine”
4 Arbuşti
Cum să aibă grijă de o floare de Orhidee (Phalaenopsis) acasă

Image
Principal // Arbuşti

Creștem un mandar luminos pe un pervaz dintr-un os


Probabil, fiecare dintre noi a încercat să plantăm în sol un mandarină, o portocală sau o lămâie, în speranța că un pom fructos luxuriant va răsări.

Unii au reușit să observe o mică răspândire, dar de-a lungul timpului au încetinit și au dispărut cu totul. Să ne dăm seama cum să avem grijă de o sămânță, astfel încât să crească acasă un copac prolific mare.

Cum se prepară semințele pentru plantare?

Nu este nevoie de multă muncă pentru a crește un mandarin. Poți face acest lucru interesant cu copiii tăi. Vă asigurăm că le va plăcea cu adevărat și în curând veți avea o întreagă grădină botanică în apartamentul dumneavoastră..

Mai întâi trebuie să pregătiți terenul. Pentru a face acest lucru, trebuie să achiziționați un pachet de sol din magazin. Rețineți însă că mandarina nu tolerează solul acru, care conține turbă. Prin urmare, citiți cu atenție compoziția de pe pachet..

În continuare, trebuie să ne pregătim semințele pentru plantare. Pentru ca semințele să germineze imediat, acestea trebuie ajustate. Pentru a face acest lucru, udați o bucată de pânză sau tampon de bumbac și puneți-le viitoarele mandarine. Asigurați-vă că țesătura este întotdeauna umedă, nu o lăsați să se usuce, acest lucru este important. Semințele trebuie să fie în umiditate cel puțin două zile..

După aceea, semințele ar trebui să se umfle. În unele cazuri, germenii pot încolți. Aceasta înseamnă că este timpul să pregătiți o oală pentru plantarea unui pom fructifer. Pentru o răsaduri mici, este potrivită o ceașcă mică de unică folosință. Dacă gerul tău a crescut, are nevoie de un volum mai mare de oală, de patru litri.

Plantarea semințelor

Plantarea unei mandarine nu este diferită de procedura cu alte flori. În primul rând, trebuie să se scurgă și se toarnă în fundul vasului. Pietrele, cochilii de nuci și alte resturi vor servi ca drenaj. Apoi punem pământul în oală și ne plantăm sămânța de mandarină. Adâncimea fosei nu trebuie să depășească patru centimetri. Întrucât nu merită să sperăm pentru o singură sămânță, plantăm mai multe și, de preferință, cel puțin zece bucăți.

Dacă îngrijirea semințelor nu este corectă sau decideți să altoiți o ramură de mandarină varietală pe un răsad tânăr, atunci este mai bine să aveți mai multe germeni, astfel încât să puteți experimenta și dezvolta o nouă varietate de fructe.

Înainte de încolțire, vasele trebuie păstrate într-un loc cald, iar umiditatea încăperii trebuie monitorizată. După germinare, scoatem vasele de semințe într-un loc luminos și cald. Temperatura aerului ar trebui să fie de cel puțin douăzeci de grade. Întrucât planta este sudică, nu tolerează vremea rece..

Îngrijirea pomilor cu mandarină

Copacii mandarini nu tolerează uscatul și aerul uscat. Pentru a menține această plantă capricioasă acasă, trebuie să umidați în mod regulat aerul cu un distribuitor și să adăugați pământul. De asemenea, frunzele trebuie șterse des, deoarece praful se adună pe ele..

Crește acasă, un copac de mandarină poate dura mai mult de un an. Doar rețineți că va trebui să transplantați planta în fiecare an. Odată ce pomul fructifer are opt ani, replantarea poate fi scurtată schimbând ghivece cu sol după un an..

Cum să faci față bolilor și insectelor?

Când cresc mandarine, mulți oameni adesea observă mici acarieni roșii sau diverse muște. Acestea sunt dăunătorii plantei noastre. Pentru a le elimina, puteți utiliza metode de acasă. Puteți scăpa de insecte pregătind o infuzie de usturoi sau piele de ceapă. Chimia nu trebuie utilizată acasă, mai ales dacă observați problema la timp, nu va fi necesară.

Pentru a remedia problema, clătiți toate părțile plantei cu apă. După aceea, ștergeți bine frunzele și trunchiul cu o soluție de usturoi sau ceapă. Nu faceți cheltuieli pentru a scăpa de toate dăunătorii cu siguranță.

Este important ca pulverizarea obișnuită dintr-o sticlă cu spray să nu facă nimic. Trebuie să procesați fiecare frunză complet.

Nu vă inunda copacul. Deoarece mandarina nu-i place umiditatea, planta se poate îmbolnăvi de un picior negru, ca urmare a acestuia și moare complet.

Cum să crești un copac cu fructe acasă?

Dacă toată viața ați crezut că, prin plantarea unei semințe de fructe, ar putea crește un copac cu fructe comestibile reale, ne este frică să vă dezamăgim. Cert este că, fără vaccinare, nu puteți obține un pom fructifer frumos în niciun fel. Pentru ca mandrinele reale să apară pe el, trebuie să plantați o ramură varietală pe copac.

Grefă

Pentru altoire, trebuie să cumpărați o tăietură proaspătă de mandarină varietală. Dacă, după cumpărare, nu puteți începe altoirea, țineți tulpina învelită într-o pungă de plastic. Mai bine dacă este păstrat la frigider.

Operația trebuie efectuată cu un obiect ascuțit curat. Cum să efectuați reduceri, citiți în detaliu pe Internet sau, mai bine, urmăriți tutorialele video. Există, de asemenea, multe moduri de vaccinare. Pe care îl veți insufla, alegeți și voi.

Cum să crești lămâie sau mandarină din semințe acasă?

Multe persoane cresc plante interioare și ornamentale în casele lor, pe pervazuri și balcoane - lămâiul nu face excepție..

Recent, cultivarea plantelor exotice și tropicale a devenit din ce în ce mai populară, în timp ce planta de pe pervazul tău poate fi nu numai frumoasă, ci și utilă. De exemplu, produceți fructe precum citricele, în special lămâia sau arborele de mandarină.

Puteți achiziționa o astfel de plantă exotică în cel puțin două moduri:

 • cumpărați lămâie sau arbore de mandarină din magazin.
 • crește un arbore de citrice dintr-o sămânță (semințe) dintr-un fruct proaspăt mâncat.

Prima opțiune nu necesită cunoștințe speciale și este foarte plictisitoare, așa că îți propun să crești singur copacul, astfel încât să poți observa diferitele etape de creștere a animalului tău exotic și să crești un arbore de lămâie sau mandarină complet adaptat condițiilor de acasă..

Dacă doriți să cultivați citrice acasă, trebuie să cunoașteți doar câteva trucuri și să aveți răbdare, atunci după câțiva ani pomul de citrice vă va încânta și vă puteți răsfăța prietenii cu un ceai parfumat cu lămâi din propriul tău pom de lămâie.

În primul rând, să facem cunoștință cu citricele.

Citrice (lat.Citrinae) - plante lemnoase înflorite din familia Rutaceae (Rutaceae).

Cel mai cunoscut reprezentant al acestui grup este genul Citrus, dintre care unele specii (portocale, grapefruit, lămâie, mandarină și multe altele) sunt pomii fructiferi cultivate pe scară largă la scară industrială; fructele lor (ezperidele) sunt apreciate pentru calitatea alimentelor și sunt o marfă importantă la export.

Orice arbore de citrice poate fi cultivat din sămânță, metoda de plantare și recomandările generale practic nu diferă.

1. Pentru plantare, puteți alege orice sămânță dintre lămâie, var (dacă găsiți semințe în ele), portocaliu, grapefruit sau mandarină, regula principală este să o păstrați proaspătă. Semințele trebuie luate mari și proaspete, eliminate doar din fructe - în timp își pierd repede germinarea. Mai bine, bineînțeles, să luați câteva semințe, așa că vor fi mai multe șanse să crească un frumos lămâie. Înainte de plantare, semințele pot fi tratate cu un agent de înrădăcinare special (de exemplu, rădăcină sau heteroauxină - le puteți cumpăra în aproape orice departament de flori din hipermarketurile mari), acest lucru va accelera germinarea semințelor și va crește șansele de succes. Oasele sunt așezate în recipiente separate, care pot fi utilizate ca căni obișnuite de plastic cu găuri de drenaj în partea inferioară. Totuși, mai târziu va trebui să transplantați planta într-un ghiveci..

Cum să crești lavanda în ghiveci pe un pervaz acasă?

2. Pentru a planta semințe de citrice, trebuie să pregătiți solul. Ar trebui să fie liber și suficient de hrănitor. Puteți lua o parte din pământul cu apă și humus, adăugând acolo cărbune sau turbă, puteți utiliza alte combinații. În loc să compuneți primerul, puteți cumpăra grund pregătit pentru citrice la orice magazin de flori, acest lucru va economisi semnificativ timp și vă va salva de eventualele greșeli.

3. Osul trebuie așezat în sol la o adâncime de 1-1,5 cm, dar nu îngropați osul prea adânc, pământul trebuie să fie umed. Plantarea ta poate fi acoperită cu plastic (dar nu este necesar), astfel încât vei împiedica uscarea solului rapid și vei crea condiții favorabile pentru creștere. Trebuie udat foarte atent, deoarece solul excesiv de umed poate provoca putregaiul semințelor și rădăcinilor plantate din fructe citrice emergente, ceea ce va afecta negativ creșterea plantei. Cea mai bună opțiune este să pulverizați periodic plantarea. Lumina nu afectează în niciun fel formarea și dezvoltarea răsadurilor, va fi necesară după apariția primilor lăstari, iar temperatura minimă necesară pentru creșterea unei lămâi ar trebui să fie de cel puțin 18 ° C, și de preferință peste 22-24 ° C. Dacă v-ați acoperit viitorul copac de lămâie sau mandarină cu o peliculă, atunci nu uitați să îndepărtați periodic pelicula pentru aerisire, astfel vă veți proteja plantele urlate de posibilele dezvoltări de mucegai și mucegai.

Plante de interior care purifică aerul

4. Acum ai nevoie de răbdare. Primele lăstari pot fi surprinse abia după aproximativ 3 săptămâni. După formarea celei de-a doua perechi de frunze, îndepărtați filmul și mutați planta într-un loc bine luminat. Este extrem de important să se mențină moderația atunci când udarea răsadurilor: atât uscarea, cât și umiditatea excesivă le pot afecta negativ, terenul trebuie să fie ușor umed și să nu se transforme într-o mlaștină. Pentru udare este mai bine să folosiți apă ușor caldă, udarea la rece este strict interzisă, acest lucru va duce la stres și va încetini creșterea plantei.

5. În ceea ce privește creșterea și fertilizarea ulterioară, nu este nevoie de acest lucru pentru primele două sau trei luni, toate elementele necesare sunt în solul nutritiv. Apoi, puteți utiliza îngrășăminte, dar nu mai des decât o dată la două săptămâni - în perioada de creștere activă - primăvara și vara. Este foarte important să nu exagerați cu cantitatea lor - un exces de îngrășăminte poate duce la boala plantelor și la moarte, la fel ca și lipsa lor. Amintiți-vă că un copac de citrice este o creatură foarte capricioasă și chiar dacă doriți doar să mutați oala într-un alt loc sau doar să o rotiți mai mult de 10 °, rețineți că frunzele aruncate pot fi o reacție la o schimbare atât de bruscă. Lămâia, mandarina și orice citrice trebuie să fie protejate de soarele scârțos direct și de vânturile puternice, iar dacă temperatura a scăzut semnificativ, încercați să-l readuceți cât mai curând în condiții confortabile. Toamna, udarea este redusă - este necesară numai atunci când stratul de suprafață se usucă. Top dressingul trebuie efectuat cel mult o dată pe lună. Temperatura aerului poate fi coborâtă până la 15 ° C, astfel încât planta dvs. va merge într-o stare latentă sau puteți lumina plantația cu o lampă suplimentară.

Murraya - îngrijirea și cultivarea unei plante tropicale acasă

6. Pe măsură ce arborele tău crește, va avea nevoie de replantare periodică. În cazul în care o căpșună de pământ se înfășoară cu rădăcini, copacul trebuie transplantat imediat într-o oală cu 3-5 cm mai mare decât cea anterioară. O plantă tânără poate fi transplantată de maximum 2 ori pe an, iar o plantă mai veche - o dată la 3-4 ani. Cel mai bun moment pentru transplant este primăvara, chiar înainte de începerea creșterii active a plantelor..

Mandarina de interior - cum să crești acasă dintr-un os

Fiecare florarie care se respectă de la sine încearcă să crească singură o plantă exotică neobișnuită, începând cu plantarea unei semințe. Mandarina tropicală, care se observă din ce în ce mai mult în magazinele de flori, nu face excepție. Cunoscând condițiile de creștere, nu este atât de dificil să obții un mandarin dintr-o sămânță. Va dura aproximativ 5 ani, iar cultivatorul se va bucura de copacul exotic de casă cu bile luminoase de fructe. Să încercăm să ne dăm seama cum să avem grijă de un copac de mandarină, astfel încât să arate decorativ și să aducă o recoltă mică.

Plantarea unei mandarine

Este imposibil să crești un arbore mare de citrice acasă, doar cultivarea în seră a mandarinei este potrivită. Crescătorii au obținut soiuri de mandarină interioară: soiuri pitice și subdimensionate. Creșterea lor maximă nu depășește 2 metri, dar de regulă se preferă exemplarele mai mici.

Pentru cultivarea acasă, se folosesc copaci din soiurile Vasho și Clementine. Printre mandarinele Vasho, Kovano-Washo este preferat, iar printre clementine, Marisol este popular. Există forme de arbust și asemănătoare cu arborele plantei. După ce ne-am întrebat cum să creștem un mandarin dintr-un os, merită să alegeți un soi potrivit. Principala condiție este dimensiunea mică și creșterea fructelor.

Ce semințe să plantezi

Cumpără semințe gata preparate sau extrag semințe din mandarine coapte. Semințele proaspete și moi sunt potrivite pentru plantarea rapidă în sol. Semințele din pungi trec prin mai multe etape de pregătire:

 1. Oasele sunt înmuiate prin învelirea într-o cârpă umedă pentru a se umfla.
 2. Se adaugă apă în cantități mici pentru umezirea țesăturii.
 3. Durează câteva zile pentru ca semințele să se umfle pentru condiții optime de germinare..
 4. O picătură de Epin sau mai multe cristale de permanganat de potasiu este introdusă în apă pentru dezinfectare. Aceasta elimină formarea mucegaiului pe suprafața seminței.

Semințele de mandarină sunt gata pentru plantare după ce s-au umflat suficient, pielea de pe suprafața semințelor a devenit moale, astfel încât încolțirea să poată ecloza fără probleme. Pentru a obține un copac domestic, până la 5 semințe sunt îmbibate ca asigurare, deoarece nu toate speciile vor încolți.

Semințele de soiuri hibride sunt ideale pentru plantare, care au o rată de creștere mai rapidă, înflorirea timpurie și fructificarea. Fructele hibrizilor sunt gustoase și bine absorbite de organism. Formele hibride au întotdeauna oase în interior.

Sol și oală pentru o răsaduri de mandarină

Pentru plantarea semințelor de mandarină de casă, este suficient un recipient mic cu o înălțime de până la 10 cm, cuptor de plastic sau vase mici de 200 ml. O condiție importantă este prezența unui orificiu de scurgere și a unui strat de drenaj de pietricele, așchii de lut expandat sau cărămidă, astfel încât excesul de umiditate să nu stagneze în partea de jos. Un strat de pământ într-un vas nu trebuie tamponat bine și turnat la vârf.

Dacă alegeți un sol achiziționat, atunci ar trebui să acordați atenție compoziției pentru citrice cu aciditate neutră. Solul pregătit cu mandarină include:

 • 2 ore de humus putrezit;
 • 2 ore de teren forestier preluat de sub arbori de foioase;
 • 1 lingură nisip de râu.

Arborele de mandarină de casă este nepretențios pentru sol, dar turba slab percepută, care are o reacție acidă, se usucă ușor și practic nu conține bacterii benefice. Solul universal nu este potrivit pentru cultivare, dintre care una dintre componente este turbă.

Plantarea semințelor de mandarină

O mică gaură se face în centrul amestecului de pământ, se pune o sămânță de citrice în el. Este acoperit cu pământ și ușor tamponat. Primele germeni de mandarină verde vor apărea peste câteva săptămâni sau o lună..

Condiții pentru germinare: umiditate moderată și temperatură în intervalul de + 20- + 25 ° С. Nu este necesară o mini seră pentru germinarea semințelor de mandarină. Dacă sămânța crește într-o seră, atunci citricele vor trebui să se aclimatizeze la viața din apartament. Când apar lăstarii, un copac domestic tânăr este plasat într-un loc pregătit în avans, deoarece mandarina interioară nu tolerează schimbarea „locului de reședință”.

Îngrijirea pomilor cu mandarină

Grija pentru un mandarină nu este deosebit de dificilă și interesantă pentru nuanțele sale. Normele de îngrijire depind de vârsta și scopul copacului. Pentru ca procedurile de îngrijire să dea roade, este important să se țină seama de toate condițiile în care pomul de citrice va fi confortabil atât în ​​apartament, cât și pe continentul său natal..

Unde este cel mai bun loc pentru a plasa un copac de mandarină acasă

Pentru orice plasare a unui exotic tropical, este importantă abundența de lumină. Mandarina dintr-o piatră acasă este ideală pentru o locație est sau vest. Mandarinele de pe un pervaz cu o amplasare sudică cresc în prezența luminii difuze (sticla este umbrită).
Atunci când alegeți un loc, este important să respectați mai multe reguli:

 1. Razele directe, calde ale soarelui afectează negativ starea coroanei, arzând frunzișul unui copac de casă.
 2. Când este amplasat pe o fereastră, la căldura amiezii, copacul trebuie să fie umbrit închizând jaluzelele sau perdelele.
 3. Iarna, cu lipsa de lumină și căldură, citricele de casă sunt plasate sub fitolampe.
 4. Planta necesită 8-12 ore de timp luminos, ceea ce este important să aveți în vedere la plasarea acesteia.
 5. În sezonul de vară, copacul se simte bine în aer liber. Vara, un mandarin într-o oală se obișnuiește treptat cu viața „în aer liber”, alegând un loc fără ciorchine..

Pomii de citrice au capacitatea de a îndrepta frunzele spre sursa de lumină. Pentru ca coroana să se dezvolte uniform, o dată la două săptămâni, un vas de mandarină este rotit în cerc cu aproximativ 10 grade. Planta reacționează la o schimbare mai puternică a poziției sale, pierzându-și aspectul unic.

Temperatura, umiditatea și udarea corespunzătoare

O condiție importantă pentru mandarina de casă cultivată dintr-un os este menținerea unui climat cald la + 21- + 25 ° C. Primăvara, citricele se pregătesc pentru înflorire și dacă bara de temperatură este coborâtă la + 15- + 17 ° C, atunci pe copac se formează numai flori sterile.

Când recolta este recoltată, planta de casă este pregătită pentru o perioadă inactivă. Temperatura este redusă treptat, altfel planta își va pierde o parte din frunziș. Sub + 10- + 14 ° С, este imposibil să reduci acest indicator, aceasta este o condiție importantă pentru iernare. Arborele tolerează sezonul rece, câștigând forță pentru înflorirea și fructificarea verii. De la jumătatea lunii ianuarie în camera în care se află mandarina, temperatura crește treptat.

Un copac tropical răspunde pozitiv la umiditate. Este util să pulverizați zilnic mandarina cu apă moale, având grijă să nu pulverizați apa pe muguri și flori. Pentru a crește umiditatea, lângă o cadă este așezată o paletă de apă, este achiziționat un umidificator, sau pe încălzitor este atârnat un prosop umed..
Cum să udăm o mandarină cultivată cu semințe? Este important să respectați următoarele condiții:

 • asigurați-vă că stratul superior al solului rămâne întotdeauna umed;
 • vara, udă pomul de acasă în fiecare zi, iarna, de 2-3 ori pe săptămână este suficient;
 • o cantitate mare de lichid nu trebuie să se acumuleze în tigaie;
 • apa trebuie distribuită uniform pe diametrul oalei;
 • lichidul este turnat sub rădăcini pentru a menține trunchiul uscat.

Udarea excesivă duce la faptul că vârful de pământ nu are timp să absoarbă umiditatea care se acumulează în tigaie. În acest caz, udarea trebuie suspendată, altfel putregaiul rădăcinii se dezvoltă în mandarina de origine. Încercați să utilizați apă moale, decontată.

Îngrășăminte și fertilizare pentru mandarină

În timpul sezonului de creștere, „animalul de companie” necesită nutriție suplimentară. Este suficient să aplici pansament o dată la 2 săptămâni pentru ca mandarina să se simtă „acasă”. Copacii mici nu trebuie hrăniți, iar exemplarele domestice mari sunt bine acceptate:

 • humat de potasiu;
 • infuzie de mulleină diluată cu apă 1:10;
 • excrementele de pui diluate 1:20;
 • formulări gata concepute special pentru culturile de citrice.

În perioada inactivă, pomul obținut din piatră nu este suplimentar hrănit. Aceasta este o condiție importantă pentru cultivarea la domiciliu, deoarece mandarina nu asimilează suplimentar substanțele nutritive introduse atunci când procesele de viață sunt reduse la minimum..
Atunci când se pregătește pentru transplantarea unui copac, pansamentul nu se efectuează cu 3 zile înainte de procedura planificată. După finalizarea transbordării, „hrănirea” suplimentară începe după câteva săptămâni, după ce citricele s-au rădăcinat puțin într-un loc nou.

Adăugați nutrienți suplimentari după udare, astfel încât să fie distribuiți uniform. Încercați să acționați pe baza instrucțiunilor, fără a supraestima doza. Alimentația excesivă duce la inhibarea proceselor de creștere, ceea ce este rău pentru starea generală a arborelui de origine.

Altoirea mandarinei

Mandarina cultivată din os nu are întotdeauna calitățile dorite. Fructificarea începe la vârsta de 5 ani și se naște un fruct sălbatic, al cărui gust lasă mult de dorit. Când altoiți un copac de mandarină, randamentul crește, iar gustul fructului devine mai bogat. Starea pentru procedură este lunile de primăvară, când începe curgerea activă a puilor..

Grădinarii cu experiență știu să planteze un mandarin pentru a crește un brad de casă bun. Un eșantion puternic se folosește ca stoc, pe care este grefată o încolțire a unei culturi fructifere de citrice dintr-un anumit soi.

La o înălțime de 7 cm de gulerul rădăcinii, se face o incizie de până la 4 cm sub formă de T pe scoarță folosind un cuțit ascuțit, dezinfectat. După întinderea scoarței, un scion este introdus în incizie. Este recomandabil să se facă mai multe grefe pe o singură plantă, deoarece este imposibil să se garanteze rata de supraviețuire de 100%.

Locul altoirii este tratat cu lac de grădină și înfășurat bine cu o cârpă. Pentru a crea condiții optime de supraviețuire, creați o mini-seră sau acoperiți copacul cu o pungă de plastic. Grefa începe să crească la o lună după procedură..

Formarea mandarinei

Pentru a accelera fructificarea unei mandarine cultivate cu semințe, trebuie să modelați corect arborele de citrice. Atunci când o răsaduri de acasă crește până la 30-40 cm, primul ciupit este efectuat, determinând dezvoltarea de lăstari de prim ordin. Procedura presupune îndepărtarea vârfurilor lăstarilor după 4-5 frunze.

Ciupirea mandarinei continuă timp de 3-4 ani, până când se formează ramuri de fructe de 4-5 ordine de mărime, pe care se dezvoltă „bile portocalii”. Pentru a forma o coroană frumoasă, îndepărtați lăstarii grași, îndepărtați ramurile care cresc spre interior și depășiți perimetrul coroanei. Dacă urmați creșterea ramurilor și controlați lăstarii, atunci mandarina de casă cultivată din sămânță are un aspect îngrijit.

Transplantarea răsadurilor de mandarine

La o lună de la apariția răsadurilor, când s-au format 4 frunze, răsadurile tinere sunt așezate în căni separate. Dacă s-au ridicat mai multe exemplare, atunci se aleg cele mai puternice și mai puternice, care se pot transforma într-un arbore citric bun..

Mandarina este plasată în sol proaspăt, turnată într-o oală nouă, când rădăcinile încercuiesc complet pământul și ocupă volumul alocat. Procedura se realizează primăvara, sub rezerva trezirii pomului. La o vârstă fragedă, mandarina cultivată cu semințe de casă este transplantată în fiecare an. Copacii maturi trebuie replantați la fiecare 2-3 ani. Nu sunt atinse exemplarele casnice mari sau vechi, înlocuind periodic stratul superior al solului.

Cum se transplantează o mandarină, astfel încât să fie supusă procedurii fără durere? Transbordarea se realizează cu o grămadă de pământ, iar una dintre condițiile importante este păstrarea rădăcinilor. Alegeți o oală cu un diametru cu 2-3 cm mai mare. La plantare, gulerul rădăcinii trebuie să rămână la suprafață. Un vas mare cu un volum solid de sol provoacă putregaiul rădăcinii în exemplare mici, deoarece întregul volum de sol este saturat de umiditate.

În fructe citrice, se găsesc semințe multi-embrionare, prin urmare, dintr-o singură semință dintr-o mandarină se pot forma două varză. Când apare un astfel de eșantion, puteți elimina o încolțire mai slabă sau plantați-le în recipiente diferite, deoarece ambele au un sistem rădăcină.

Îngrijirea mandarinei în timpul fructificării înfloririi

Un mandarin cultivat cu semințe va da roade dacă sunt îndeplinite toate condițiile de îngrijire? Raspunsul este da. Dar în cursul înfloririi și fructificării, „animalul de companie” trebuie să fie îngrijit, respectând următoarele condiții de creștere:

 1. Introduceți amestecuri fosfor-potasiu în pansament. Excludeți temporar azotul din dietă, deoarece duce la o creștere a masei verzi a copacului.
 2. Pulverizați periodic mandarina, având grijă să nu hidratați florile.
 3. Îndepărtați excesul de ovare, deoarece arborele de origine poate rezista la o anumită încărcătură de fructe. Se formează 1 fruct pentru 15-20 de frunze.
 4. În cazul în care mandarine izbucnesc, ar trebui să reglați modul de udare.

Nu vă faceți griji dacă citricele de casă încep să vărsă o parte din muguri. De obicei, arborele de mandarină în sine reglează numărul de fructe, scăpând de excesul de încărcare.

Cum să faci mandarine să înflorească

Dacă înflorirea citricelor de casă cultivate din sămânță nu a început după 5-6 ani de creștere, atunci trebuie să căutați cauza acestui fenomen. O condiție importantă este respectarea timpului de odihnă și formarea ramurilor de ordinul 4-5. Acest lucru este necesar pentru apariția mugurilor și pentru formarea florilor de mandarină..

Dacă copacul încă nu va înflori, un truc complicat vă va ajuta. Trunchiul copacului este bine înfășurat cu sârmă de cupru, apăsându-l în scoarță. Există o încălcare a procesului de curgere de șopir și citricele, pentru a lăsa în urmă urmași, este obligat să înceapă înflorirea. Firul este îndepărtat șase luni mai târziu, tratând locul plăgii cu pas de grădină.

Prima fructificare a mandarinei

Este nevoie de 5-6 ani pentru ca un mandarin crescut dintr-o sămânță să înceapă să dea roade. Primele fructe diferă uneori de soiul părinte, în mai multe moduri:

Acești indicatori se schimbă frecvent, dar nu neapărat în rău. Pentru a aprecia gustul fructelor, trebuie să așteptați a doua fructare, creând condiții confortabile pentru arborele de origine al mandarinei

Daunatori mandarini si probleme

Dacă sunt încălcate regulile de îngrijire, mandarina de origine începe să doară, pierzându-și efectul decorativ și încetând fructificarea. Este ușor să determinați cauza problemei prin modificări externe. Dacă frunzele din copac se îngălbenesc, atunci acesta poate fi un semn:

 • exces de umiditate;
 • lipsa sau excesul de baterii;
 • reinstalarea „dăunătorilor invizibili” (acarieni, afide).

Motivele pentru care citrice obținute din semințe vărsă frunze:

 • golful sau uscarea dintr-o comă de pământ;
 • proiecte;
 • rearanjare la o nouă locație;
 • transplant dur cu leziuni radiculare;
 • lipsa luminii;
 • perioada de odihnă.

Mandarina de casă, obținută din os, suferă de „invazii” de afide, acarieni de păianjen, mâncăruri și insecte la scară. Când aspectul copacului s-a schimbat, atunci ar trebui să-l examinați cu atenție. Dacă se observă ondularea frunzelor, îngălbenirea frunzelor, apariția unor puncte pe frunze sau aspectul unei rame subțiri, atunci trebuie să vă pregătiți pentru lupta împotriva „akupanților”.

O rețetă tradițională de casă este spălarea frunzelor de mandarină cu apă și săpun de rufe, urmată de prelucrarea cu o infuzie de usturoi (se adaugă 2 felii zdrobite în 500 ml) sau tutun (40 g de praf de tutun la 1 litru de apă). Dacă nu a fost posibil să distrugă dăunătorii, atunci ei folosesc „chimie”: Aktara, Fitoverm, Aktellik.

Nu pulverizați o casă cu substanțe chimice în interior. Efectuați prelucrarea folosind echipament de protecție. După finalizarea acestuia și moartea dăunătorilor, îndepărtați stratul superior al solului din ghiveci. Nu este recomandat să mâncați fructe.

Cu plantare adecvată, îngrijire de citrice de casă, cunoașterea nuanțelor și a subtilităților de cultivare, care vor apărea cu experiență, apartamentul va fi decorat cu un „tropican” cu flori aromate și bile de fructe portocalii. Mandarina de casă va revitaliza interiorul și va umple aerul cu uleiuri esențiale benefice.

Va produce o mandarină cultivată dintr-o sămânță?

Mandarina este o citrice minunată, cu o culoare strălucitoare și parfum plăcut. Mandarine sunt asociate subconștient cu vacanța, așa că atunci când văd un copac de mandarină pe fereastră împreună cu prietenii, mulți încearcă să crească la fel pe pervazul lor.

Planta va decora fără îndoială orice casă și îi va oferi o atmosferă specială. Cum se face corect, care sunt nuanțele procesului și dacă un copac cultivat dintr-o piatră acasă va da roade, vom analiza în articol.

Pregătirea plantării unei mandarine

Înainte de a începe munca, trebuie să înțelegeți în mod clar care sunt obiectivele pe care doriți să le atingeți: doar o plantă ornamentală sau fructe gustoase și aromate. Ba mai mult, pomul lor de sămânță crește destul de mult. O altă veste interesantă: din sămânță nu veți obține aceleași fructe ca cele din care a fost luată această sămânță.

Acest articol a ajutat mulți grădinari să înceteze să muncească din greu pe site-ul lor și, în același timp, să obțină o recoltă generoasă.

Nu aș fi crezut niciodată că pentru a obține cea mai bună recoltă pe parcelă mea personală în întreaga mea „carieră de vară”, trebuie doar să încetez să mă încordez în paturi și să am încredere în natură. Din câte îmi amintesc, am petrecut în fiecare vară la dacha. Mai întâi, pe părinte, și apoi soțul meu și cu mine ne-am cumpărat. De la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei, tot timpul meu liber am fost alocat pentru plantare, tăiere, grâu, tăiere, udare, recoltare și, în sfârșit, pentru conservare și încercarea de a păstra cultura până anul viitor. La fel și în cerc.

Pentru ca soiul să poată fi repetat, acesta trebuie propagat prin butași sau altoire. Cultivarea mandarinei acasă începe cu selecția semințelor. Este mai bine să nu luați semințele de mandarine pe care le-ați mâncat, de multe ori se îmbolnăvesc și adesea nu germinează deloc. Mai bine acordați atenție mostrelor care sunt vândute în magazin.

Acestea sunt deja tratate cu o soluție specială și sunt mai puțin predispuse la boli. Se recomandă să plantezi cel puțin 5 semințe într-un vas, deoarece acestea nu germinează adesea. Și dacă veți planifica suplimentar un copac, atunci ar trebui să existe cel puțin 10.

Etapele importante ale plantării

Există câteva puncte importante pe care trebuie să le cunoașteți pentru a crește un mandarin: Pregătirea solului. Mandarinei nu-i place solul acru, așa că nu ar trebui să existe turbă în oală. Prin urmare, atunci când cumpărați, rețineți că ambalajul are o marcă neutră de ph.

Cel mai bine este să faci singur. Pentru a face acest lucru, luați două părți de humus, aceeași cantitate de sol din pădure și o parte de nisip. Găsiți oala potrivită. În acest scop, este potrivită chiar și o ceașcă obișnuită de plastic, la baza căreia sunt făcute mai multe găuri pentru drenare. Abia după efectuarea unor astfel de manipulări poți începe să plantezi.

Plantarea unei mandarine

Plantarea unui mandarin acasă constă în următoarele etape:

 • Cu cât semințele ajung mai repede în sol, cu atât sunt mai mari șansele ca acestea să germineze. Prin urmare, când mănânci o mandarină, uscați-o o zi și plantați-o imediat. Adâncimea fosei trebuie să fie de aproximativ 4 cm..
 • Perioada de germinare nu poate fi determinată cu exactitate. În unele cazuri, va dura două săptămâni și, uneori, o lună..
 • Temperatura aerului nu trebuie să depășească 25 de grade, dar să nu scadă sub 20 de grade. În același timp, monitorizați cu atenție nivelul umidității solului.
 • De îndată ce primele patru frunze apar pe răsaduri, trebuie să fie așezate, fiecare într-un pahar separat.
 • Dacă se face corect, mandarina va crește puternic și sănătos..

Cum să crești un mandarin care va da roade

În sălbăticie, un tânăr mandarin dă primele fructe timp de 4-5 ani. Dar, astfel de fructe nu sunt gustoase și mici, practic nu sunt consumate. Pentru a primi mandarine dulci acasă, se recomandă vaccinarea. Cel mai bine este să o faceți într-un moment în care sucul începe să se miște în plantă: începutul lunii mai și sfârșitul lunii august. Pentru restul, nu are niciun rost în astfel de manipulări..

Pentru a inocula un copac de mandarină, va trebui:

 • O plantă pe care ați crescut dintr-un os, cu diametrul trunchiului de cel mult 6 cm, este mai bine să altoiți un mugure dintr-un alt copac în această perioadă de creștere
 • O tulpină care a fost scoasă dintr-o plantă de fructificare
 • Grădină var
 • Banda elastica
 • Cuțit de altoire special

Pe planta pe care ați crescut-o, trebuie să faceți o incizie în formă de T. la o înălțime de 10 cm. Înălțimea inciziei este de 3-4 cm, iar lățimea de 1 cm. Tulpina dintr-o mandarină fructificată este de asemenea pregătită: butași și frunze sunt îndepărtate. Mugurele este tăiat cu grijă, cu puțin lemn și introdus în incizie. După asemenea manipulări, totul trebuie să fie bine securizat cu bandă..

De asemenea, se recomandă plasarea mandarinei în seră pentru a crea condiții optime de creștere. Indiferent dacă înrădăcinarea a luat rădăcină sau nu, va deveni clar abia după o lună. Prin urmare, grădinarii cu experiență recomandă să efectuați mai multe șireturi simultan, astfel încât cel puțin unul va lua rădăcină..

De îndată ce a devenit clar că mugurele și-a luat rădăcina, planta poate fi scoasă din seră și învățată treptat să trăiască în condiții normale. După încă o lună, dacă încolțirea se dezvoltă normal, înfășurarea este îndepărtată cu atenție. Când tragerea prinde rădăcină perfect, se face o incizie puțin mai mare decât ea, în care este acoperită cu pas de grădină.

După efectuarea unor astfel de manipulări, puteți obține o recoltă excelentă chiar și de la un mandar plantat acasă. Aveți răbdare și foarte curând mandarina de casă va avea fructe luminoase, suculente și gustoase. Principalul lucru în obținerea rezultatului este să nu lase totul la voia întâmplării. Trebuie să aveți grijă de plantă, să urmați reguli simple, să respectați regimul de temperatură și umiditatea.

Arborele de mandar calamondin / CALAMONDIN - recenzie

Cum să crești un mandarin dintr-o sămânță? grijă de „tufișuri de casă” și observarea unui copac „terminat” cu fructe - Calamondin, cum să-ți pese?. înregistrări sumare culese pe parcursul anului.

• DESPRE PLANTE CULTURI DIN Piatră •

Ce interesant am crescut deja, sau mai bine zis, am reușit să vă arătăm?

Nu stăm nemișcați. Am scris de nenumărate ori că aceasta este o activitate interesantă și foarte accesibilă care poate captiva un copil mult timp, insuflându-i atenție, disciplină, îngrijire ș.a. vezi o fotografie cu o carte veche despre plantele de casă. Aceste plante se numesc acolo distractiv)

• O MICĂ DESPRE LEMON •

Am crescut pe cont propriu. Aparent, cineva a aruncat un os „pe drum” într-o oală către un copac mare. Acolo am văzut pentru prima dată o plantă mică, cu frunze frumoase. Transplantată. A crescut. Acum trunchiul său este deja ca un copac. S-a dovedit a fi o lămâie. Frunze frumoase, spini ascuțiți. Teribilă „dispoziție”. Nu te poți mișca. Dacă este turnat cu apă ușor răcoroasă, schimbă culoarea frunzelor în galben. Nu tolerează pe nimeni în vecini, cu excepția citricelor sau a bonsaiului. Prin urmare, aș prefera să vă arăt mai mulți „tovarăși amabili”. Mandarin. Calamondin.

• MANDARIN •

Nu este dificil să germinezi. Mai greu de crescut. Este mai dificil să oferi condiții. Mandarina nu crește rapid. Doar atitudinea și grija ta vor ajuta tufișurile să câștige „impuls”. Semințele pot fi luate din orice fructe care vă plac. Îmi amintesc că am luat un delicios portocaliu închis, suficient de mare, dulce și suculent. Fructele aveau multe semințe, cele mai mari au fost alese. Redirecţiona.

• SEMINTE. "SERĂ"•

Semințele de mandarină trebuie germinate. Cum? Cum doriți. Poate fi plasat între bucățile de tifon umede. Poate fi în rumegușul umed, apropo, acesta este modul în care semințele de portocale sunt în principal germinate. Puteți, ca noi, în vată. Am făcut o astfel de „seră pentru copii”. Aceasta este „casa” jucăriei „kinder surprise”, sau mai degrabă un fel de analog, întrucât pentru amabilități aceste ovale nu sunt transparente, galbene, dense. Iată un recipient din plastic subțire transparent. Au făcut găuri, au pus vată, au turnat apă cu clorofilă și au pus semințe. Când se umflă și eclozează, pot fi plantate într-un ghiveci. Există și „magie”, semințele pot ecloza drept în mandarina în sine. Este rar, dar am întâlnit o dată.

______________________________•ÎNGRIJIRE•_________________________________________

IL SOLUL

există anumite reguli pentru alegerea unui sol pentru citrice. Se alege o compoziție în care sunt prezente pământ frunze, sodă, nisip de cuarț și humus. Unele cuvinte din această listă nu îmi spun nimic) așa că cumpăr mereu teren gata pregătit și aleg întotdeauna opțiunea „pentru palmă”. Niciodată nu am citit informațiile din pachet, doar din experiența mea de plantare, acest pământ mi se pare cel mai fertil.

ᴥ Alegeți un loc. VARA IARNA

desigur, la fel ca majoritatea plantelor, mandarinele au nevoie de lumină. Mai mult, este necesar în cantități mari. Dar în zilele foarte călduroase, dacă planta dvs. „locuiește” acasă, este de dorit să o umbriți. Frunzele se „bronzează” repede, adică se pot arde. Iarna, nu trebuie să vă deranjați. Tocmai am pus pe pervazul ferestrelor.

ᴥ VARA / IARTERUL DE IRAGARE

iarna sunt suficiente 2 udări pe săptămână. Apa trebuie să fie la temperatura camerei. Vara poți zilnic. De asemenea, apa la temperatura camerei sau ușor mai mare. Dacă udati planta în timpul zilei (când soarele strălucește), atunci trebuie să evitați să obțineți apă pe frunze. Se pot arde, în mod natural, planta nu-i place. Vara cresc „consumul de apă”, astfel încât pământul să fie umezit corespunzător. Iarna, reduc „consumul”.

ᴥ VARIANTE / VARĂ DE SPĂRAT

adora să pulverizeze atât de mult. Iarna stropesc în fiecare zi. dar dacă casa este mișto, atunci trebuie să reconsiderați posibilitatea de a pulveriza. Vara o puteți face în fiecare zi, dar cel mai bine este să o faceți după ora 16:00, când soarele „își pierde” activitatea. Ce oferă pulverizarea regulată? Creştere. Conform observațiilor mele, acest moment este și mai „definitoriu” pentru creșterea plantelor din sămânță decât pansamentul de sus. Vara aranjez o „scăldare în masă” pentru plantele din duș. Este mai ușor decât ștergerea frunzelor. Orice flori vor fi apreciate. Singura excepție sunt orhideele. Nu le scald.

ᴥ ALIMENTARE

Apar cu o soluție de CLOROFIL. Dacă nu este cazul, atunci cumpăr îngrășăminte lichide în magazin. Am cumpărat de la diverși producători din diferite categorii de preț. Nu am văzut deloc diferența. Îi cumpăr pe cei care se află în cel mai apropiat magazin. De obicei, hrănesc plantele o dată la 1-2 săptămâni. Mandarină o dată la 2 săptămâni. Conform observațiilor mele, acest lucru este suficient.

ᴥ HUMIDITATEA AERULUI

acest indicator este un factor foarte important în creșterea, dezvoltarea, înflorirea plantelor. Este destul de umed acasă, așa că nu măresc în niciun fel acest indicator. În general, vechile căi - zdrențe umede pe baterie, farfurioare cu apă lângă ghiveci etc..

ᴥ VĂRĂTORI

pune-i tufișurile pe pervazuri diferite. În consecință, au existat vecini complet diferiți: ficusuri diferite, cactus, înflorire și altele. S-a împrietenit cu toată lumea. Locuirea împreună pe același pervaz nu a afectat negativ creșterea tufișului, la fel cum nu au afectat vecinii. Remarc acest lucru deoarece, de exemplu, lămâia este capricioasă în acest sens. De asemenea, este demn de remarcat faptul că tufele de mandarină sunt destul de adecvate din punct de vedere al mișcării. Aceeași lămâie nu-i place deloc „mișcarea”, încerc să nu o ating, să nu o mișc sau să o întorc.

•TRANSFER•

Botanicienii cu experiență recomandă replantarea tufișurilor de mandarină în fiecare an. Necesitatea unui transplant este determinată de metoda „clasică” - dacă clodul pământesc este împletit din abundență de rădăcini, este timpul. În ghiveciul meu sunt 3 tufișuri. Plănuiesc să le transplantez și să le plantez toamna. Dorințele pentru sol rămân. Când trunchiurile se întăresc și tufișurile încep să ia forma unui copac, voi încerca să le altoiesc. Din fericire, există cineva care să ia „materialul” de aici, voi observa că de la o vârstă foarte fragedă trebuie să se formeze tufișuri. Adică scoateți vârfurile astfel încât tufișul să crească nu numai în sus, ci și în lățime.

 • • PLANTAȚI DIN MAGAZIN. ÎNGRIJIRE. OBSERVAȚII •

CALAMONDIN

ᴥ CE ESTE ACEST? Aspect exterior. PREȚUL întrebării.

Calamondin este un hibrid dintr-un arbore mandarin și fortunella.

Arborele meu are aproximativ 0,5 m înălțime. Are frunze frumoase de verde închis, multe fructe. Aspectul este 100% mandarine, cu o piele subțire, o aromă caracteristică foarte strălucitoare. Fructele conțin o mulțime de semințe, uitați-vă la fotografie, aceste semințe sunt eclozionate din fructele calamondine. Pe etichetă era inscripția că arborele a fost „produs” în Olanda. Pret RUB 5990.

ᴥ Alegeți un loc.

-IARNĂ

L-am cumpărat în februarie. Locul a fost ales imediat. Lumina difuză strălucitoare, fără raze directe. Adică pervazul de la fereastră unde vine „soarele” după ora 16:00. Frica de proiecte. Dar el preferă locurile răcoroase. 15-17'C este doar temperatura ideală pentru acest copac. Dacă copacul vărsă frunze și fructe, copacul este fierbinte.

-VARĂ

Am scos-o în stradă. De asemenea, nuanță parțială. Vara, preferă 20-25 de ani. Trebuie evitată lumina directă a soarelui. Se simte grozav pe stradă. Singurul lucru pe care trebuie să-l monitorizezi pentru schimbările de temperatură.

ADĂPARE

frecvent, mai ales vara. Apa caldă la temperatura camerei sau ușor mai mare. Pentru cei care au cerut CE apă la apă (sensul calității) - răspunsul este cel pe care îl bei.

ᴥ pulverizare

are nevoie. Iubește foarte mult. O poți face în fiecare zi. Singurul lucru este că după pulverizarea frunzelor nu se ajunge direct la lumina soarelui.

ᴥ TĂIERE, FORMARE CROWN

este necesar să se proiecteze coroana în perioada în care pomul se odihnește. Nu înflorește și nu dă roade. Îndepărtez crengutele uscate cu foarfeca. Și îndepărtez crengile și frunzele inutile, astfel încât coroana să se formeze sub formă de bilă. Lecția ar trebui să devină regulată, deoarece mai târziu, arborele poate reacționa negativ la tăierea globală.

ᴥ FLORI ȘI FRUCTE.

Copacul meu nu a înflorit încă. Dar aștept cu nerăbdare acest moment. Florile din apropierea copacului sunt foarte frumoase și foarte parfumate (la cumpărare, ai fi putut lua nu o fructificare, ci o plantă cu flori. Dar pentru mine plantele cu flori sunt mai vulnerabile). Care este cheia înfloririi? Rece. Pentru calamondin, aceasta este de 15-17'C. Dacă nu există înflorire, atunci planta este înghesuită sau puțină lumină..

MULȚUMI PENTRU CITEȘTE. AU UN BUN BUN! ȘI TEREN!

Cum să crești un mandarin dintr-un os acasă

Nu este dificil să crești un mandarin dintr-o piatră acasă, dar obținerea unui copac frumos format cu fructe este mult mai dificil. Mai ales dacă vrei să culegi fructe mari suculente și dulci din pomul tău.

Este posibil să crești un mandarin dintr-un os acasă

Mandarine bine dezvoltate și fructificate sunt destul de costisitoare, așa că nu toți își pot permite să cumpere unul. Dar creșterea unui copac întreg dintr-un os mic, experimentarea modelării sau altoirii este mult mai interesantă. Nici nu trebuie să mergi la un magazin de grădină pentru a obține semințe - trebuie doar să cumperi și să mănânci mandarină și să plantezi semințe.

Puteți cumpăra un copac de mandarină din magazin, dar îl puteți crește și voi dintr-o piatră

Va produce un pom care a crescut dintr-o sămânță

Din păcate, o mandarină cultivată dintr-o sămânță nu începe întotdeauna să dea roade, iar dacă ați putut aștepta să înflorească și să pună fructe, rezultatul poate fi dezamăgitor. Foarte des, vânatul sălbatic și mic sălbatic crește din semințele unui mandarin dulce și mare.

Dacă mandarina este cultivată de dragul fructelor, atunci un tulpină de mandarină varietală trebuie grefată pe un răsad sălbatic.

Plantarea semințelor de mandarină acasă

Pentru a planta mandarine cu semințe, trebuie să te alimentezi cu ghivece, sol bun și mandarine. Dacă plantați un mandarin doar pentru a obține un copac, atunci va face un os din orice mandarină, dar se crede că fructele hibride oferă mai multe șanse ca un copac neînchis să poarte fructe gustoase.

Alegerea și prepararea semințelor de mandarină

Mandarinele hibride au mai multe semințe decât cele varietale, germinează mai bine și în cele mai multe cazuri dau fructe gustoase. Prin urmare, este mai bine să luați semințe dintr-un astfel de mandarină cu mai multe semințe. Este recomandabil să lăsați o duzină de semințe pentru plantare, astfel încât să existe o alegere și furnizarea de răsaduri.

Puteți obține semințe pentru plantare dintr-un mandarin obișnuit achiziționat la magazin

Este mai bine să plantați semințe de mandarină proaspăt culese în pământ umed imediat, dar dacă aveți deja semințe uscate, atunci este indicat să le înmuiați, sau chiar mai bine - să germinați până când apare rădăcina.

Trebuie să înmuiați oasele timp de câteva zile, puteți adăuga un stimulator de creștere, de exemplu, Epin.

Una dintre cele mai fiabile metode de germinare se află într-un hidrogel. Acestea sunt granule uscate care absorb apa și se umflă, crescând ca mărime. Într-un hidrogel de înaltă calitate, granulele nu se destramă și nu se transformă în mucus.

Nu luați bile decorative de gel pentru germinare..

Nu folosiți bile decorative de hidrogel pentru germinarea semințelor

Cum să faci semințele să eclozeze

 1. Puneți o linguriță de granule într-un recipient cu un capac (recipientele cu salată sunt cele mai bune), turnați puțin apă și așteptați câteva minute. Când toată apa este absorbită, puteți turna în aceeași cantitate de apă și așteptați puțin. De obicei, pe ambalajul hidrogelului, producătorul însuși scrie câtă cantitate de apă este necesară pentru a înmuia hidrogelul.

Hidrogelul de la Ural Summer Resident nu se transformă în mucus atunci când este umed, ci rămâne granule mari

Punem hidrogelul într-un recipient, astfel încât să rămână loc pentru aer

O metodă mai puțin costisitoare de germinare este într-o cârpă umedă sau tifon. Pentru germinare, semințele sunt așezate într-o cârpă umedă sau brânză, așezându-l pe o farfurie cu foarte puțină apă. Pentru a preveni evaporarea umidității, puteți pune în plus farfurioara într-o pungă de plastic. Este important să umezim tifonul la timp pentru ca semințele să nu se usuce, ci mai degrabă să se umfle. Semințele încolțite trebuie transplantate imediat în pământ, fără a aștepta ca rădăcina să se încurce sau să crească în țesut.

Germinarea semințelor de mandarină pe un tampon de bumbac

În câte zile se vor ecloza semințele, este imposibil să răspunzi fără echivoc, va depinde de calitatea semințelor în sine și de cât de uscate sunt în interior și dacă pământul în care cresc. Semințele proaspete sau conservate apar de obicei după 6-10 zile.

Cum să plantezi corect semințe de mandarină

Răsadurile de mandarină nu sunt fragile și dezvoltă rădăcini puternice. prin urmare, ele sunt adesea plantate pur și simplu într-un ghiveci cu un fel de plantă de interior și abia atunci sunt săpate și mutate într-un ghiveci separat. Cu toate acestea, dacă doriți să obțineți o plantă puternică și puternică, este mai bine să selectați imediat un recipient personal pentru acesta și un sol adecvat compoziției sale chimice..

Ce sol și oală să alegi

Deci, în timp ce semințele încolțesc, trebuie să pregătiți solul. Nu ar trebui să plantați semințe în ghivece cu plante deja în creștere - va fi destul de dificil să le transplantați..

Nu lipiți semințele de mandarină în ghivece cu alte plante

Se crede că mandarinele nu le plac pământul de turbă, de aceea puteți găsi deseori o recomandare pentru pregătirea unui amestec de sol pentru mandarină din pământul forestier, humus și nisip (2: 2: 1). Cu toate acestea, pentru mulți orășeni, acest lucru este pur și simplu imposibil. Dar puteți face un amestec multicomponent din următoarele componente:

 • Amestec universal de turbă cu aciditate neutră - 5 litri.
 • Substrat de nucă de cocos (înmuiat) - 1 litru.
 • Biohumus - 0,5 litri.
 • Vermiculit (perlit sau nisip) - 1 cană.

Toate componentele amestecului trebuie să fie bine amestecate și pot fi utilizate.

Sol universal - baza oricărui amestec de sol

Ca recipient pentru plantare, puteți utiliza ambele căni individuale cu un volum de 200 ml și ghivece obișnuite pentru plante cu un diametru de aproximativ 10 cm și o înălțime de 8-12 cm. Puteți planta mai multe semințe într-un vas mare simultan și apoi le puteți deschide.

Când este mai bine să plantezi un mandar la timp

Sezonul pentru mandarine coapte este toamna și iarna, așa că este mai bine să plantați semințe în acest moment. Este indicat să planificați plantarea astfel încât răsadurile să apară până la începutul primăverii, când planta are nevoie de soare și nu trebuie să evidențiați răsaduri tinere.

Instrucțiuni pentru plantarea unui os de mandarină

 1. Turnați amestecul de sol în vasul pregătit și compactați-l; 1-2 cm trebuie să rămână de la sol până la marginea oalei, astfel încât să fie convenabil să udă.
 2. Folosind degetul sau un instrument adecvat, faceți o gaură în sol, adâncime de 1,1,5 cm, unde așezăm cu grijă un os de mandarină încolțit sau uscat.
 3. Umplem osul cu sol și turnăm ușor vasul cu apă la temperatura camerei.
 4. Punem oala într-o pungă transparentă, astfel încât umiditatea să nu se evapore, și o punem într-un loc cald. Temperatura optimă pentru germinare este de 20-25 0 С.
 5. Când apar varză de mandarină, oala trebuie să fie rearanjată pe pervazul ușor sudic și pachetul trebuie îndepărtat.

Video: plantarea semințelor de mandarină

Îngrijirea lăstarilor tineri

Pentru mandarine care au crescut la începutul primăverii, îngrijirea constă în udare, pulverizare și hrănire periodică.

Plantele tinere trebuie udate, astfel încât solul să fie moderat umed, așa că va trebui să udi mai des în camerele calde decât în ​​cele mai reci. În plus, cel puțin o dată pe săptămână, mandarina trebuie pulverizată cu apă, iar vara, pune vasul pe o tavă cu lut expandat umed. Desigur, în regiunile cu ploi dese și umiditate ridicată a aerului, astfel de proceduri nu sunt necesare..

Este mai bine să aplicați fertilizarea cu mandarine din primăvară până la sfârșitul verii, folosind un îngrășământ special pentru citrice.

Mandarine pot fi hrănite cu un îngrășământ citric special

Când și cum să replantezi un copac

Dacă mandarinele sunt plantate într-o cutie sau o oală obișnuită, atunci după un timp răsadurile vor trebui tăiate în ghivece separate, astfel încât să nu înceapă să se oprească reciproc. Se recomandă transplantarea într-un sezon cald: primăvara sau începutul verii.

Răsadurile pregătite pentru cules trebuie să arate rezistente și să aibă 2-3 frunze adevărate.

Răsadurile cultivate în cupe individuale pot fi transplantate într-o stare mai veche, pur și simplu prin transferul plantei dintr-un recipient mai mic în unul mai mare..

Cules de răsaduri

 1. Adăugați bine recipientul în care cresc mandarinele.
 2. Pregătim căni sau vase individuale pentru fiecare răsad. Pentru plantele tinere, un vas cu diametrul de 8-10 cm este suficient.
 3. În fundul vasului facem găuri de scurgere și umplem lut expandat cu un strat de 1-2 cm.
 4. Completăm solul și îl zdrobim ușor, facem o gaură conică în centru și îl turnăm cu 1-2 linguri de apă.
 5. Dintr-un castron cu mandarine, ridicăm un răsad cu o furculiță, cuțit sau alt obiect ascuțit și îl transferăm în adânc într-un vas nou.
 6. Instalăm răsadul astfel încât nivelul solului în noua oală și cel vechi să coincidă, stropim golurile cu sol și apă ușoară.
 7. Îndepărtăm mandarinele tăiate într-un loc luminos, dar nu în lumina directă a soarelui, pentru a permite plantelor să se rădăcinească.

După transplantare, puteți pulveriza mandarine cu soluția de Epin, acest lucru va ameliora stresul și va ajuta plantele să se rădăcineze mai bine..

Video: cules de citrice

Formarea coroanei mandarine

Coroana cea mai preferată pentru o mandarină este sferică, iar primele fructe pot fi văzute pe ramurile de ordinul al patrulea de ramificare, de aceea formarea coroanei pentru fructificare este foarte importantă.

Nu veți vedea fructe pe ramurile de primul, al doilea și al treilea ordin, precum și pe lăstarii grași sau puternic în creștere.

Dacă mandarina nu se ramifică, atunci prima formațiune începe în momentul în care răsadul crește la 30 cm - ciupindu-l pe vârful capului. Lăstarii noi (de ordinul al doilea) vor crește din muguri, care trebuie să fie ciupite după 4-5 frunze adevărate.

Apoi, lăstarii (ordinea a treia) vor începe din nou să crească din muguri, care sunt de asemenea ciupite după 4-5 frunze.

Pomul fructific este tăiat la sfârșitul iernii și la începutul primăverii anual.

Ce să eliminați:

 • ramuri pe care erau deja fructe;
 • lăstari de îngrășat;
 • crenguțe care cresc în interiorul coroanei;
 • crenguțe dureroase sau rupte.

Este posibil să nu eliminați complet ramurile puternic în creștere, ci pur și simplu să le scurtați la o lungime de 20-25 cm, pe care se va forma recolta anul viitor. După tăierea primăverii, vor apărea multe lăstari noi, dintre care se aleg 2-3 ramuri cele mai puternice și localizate corect.

Mandarina cultivată din înflorirea semințelor, în cel mai bun caz, în 5-6 ani. Dar cel mai adesea nu repetă calitățile materne, poate fi mai gustos și poate sălbatic. Pentru a obține fructe mai comestibile, o tăietură de soi este grefată pe un răsad de mandarine.

Vaccinarea mandarinei interioare

Mandarina, care nu este cultivată pentru fructe, poate fi în formă simplă ca un tufiș verde. În alte cazuri, este mai bine să altoiți un buton sau o tulpină dintr-o mandarină varietală pe răsad.

Toate operațiile de altoire sau tăiere se efectuează cu un instrument ascuțit, dezinfectat..

Cum să altoiți o tulpină varietală „în clivaj”

Trunchiul unui mandarin sălbatic ar trebui să aibă un diametru de aproximativ 5-6 mm, este tăiat complet pe orizontală la o înălțime de 7-10 cm..

Reprezentarea schematică a inoculării în clivaj

Perpendicular pe tăietură, faceți o tăietură în trunchi, lungime de 2-2,5 cm. Pe o tăietură de mandarină varietală, facem o tăietură în formă de V, astfel încât lungimea panoului să fie de aproximativ 1,5-2 cm.

Introducem panoul în tăietul în sălbăticie, îl presăm ferm, îl învelim cu un bandaj de grădină.

Pentru a altoi mandarina în clivaj, aveți nevoie de o tăiere

Pentru a împiedica scionul să evapore excesul de umiditate, planta este plasată într-o seră sau în seră (o puteți acoperi cu o pungă). Dacă după o lună au apărut noi frunze, vaccinarea a avut succes.

Pentru cei care sunt complet noi în altoirea copacilor, puteți exersa pe lăstarii: tăiați-i și încercați să altoiți o ramură pe alta, respectând pur și simplu tehnologia și dresați-vă mâna, fără să încercați să obțineți o creștere.

Pregătirea cu un mugur al unei plante fructifere varietale

Se efectuează sub scoarță cu un singur rinichi. În joc se face o incizie sub forma literei T, unde partea inferioară a literei este de 2-2,5 cm, iar cea superioară este de 1 cm.

Vaccinarea rinichilor - ilustrație schematică

Tăierea este făcută astfel încât să nu taie decât coaja și să o îndoaie departe de lemn.

Pe butași soiuri, un mugur este tăiat astfel încât să capteze o parte din lemn cu coaja. Este introdus în T-cut și înfășurat într-un bandaj de grădină.

Pregătirea cu un mugure de mandarină vă permite să colectați mai multe soiuri simultan pe un singur copac

Altoirea împreună cu arborele-mamă este plasată într-un sac pentru a îmbunătăți supraviețuirea.

Rezultatul vaccinării va fi vizibil numai după câteva săptămâni. Dacă mugurele sau tulpina a eliberat frunze noi, vaccinarea a avut succes..

Obținerea unui copac de mandarină dintr-un os este destul de posibilă. Pentru un copac verde decorativ, este suficient să efectuați ciupercile care formează coroana în versiunea dorită, dar pentru a obține fructe gustoase, trebuie să altoiți mandarina varietală în sălbăticie.

Top