Categorie

1 Violetele
Opt motive pentru înnegrirea frunzelor în spathipilie
2 Bonsai
Fotografia și descrierea arborelui Boxwood
3 Arbuşti
Narcise într-un vas: cum să aibă grijă de flori
4 Violetele
Plantarea Rhododendronului interior - îngrijirea florilor

Image
Principal // Violetele

Flori de orhidee de casă (cu fotografie)


Floarea neobișnuită și misterioasă de orhidee a devenit multă vreme favorita incontestabilă a cultivatorilor de flori. El va găsi foarte puține apartamente în care o floare de orhidee într-un ghiveci nu ar fi prezentă, deoarece există o mare varietate de specii din această cultură de vânzare. Și este foarte dificil să rezistați la cumpărare. Cu toate acestea, trebuie să ai un bagaj de cunoștințe suficient de serios pentru ca frumusețea asiatică să crească și să înflorească cu succes. Descrierea culturii va face posibilă transformarea cultivării acasă într-o activitate interesantă, răsplătită cu înflorire abundentă și lungă.

Vedeți toate soiurile de flori de orhidee și alegeți soiurile care sunt mai potrivite pentru designul interior. În principiu, o floare decorativă de orhidee se poate dezvolta cu succes în orice mediu interior. Dar el nu tolerează proiectele. Luați în considerare acest lucru atunci când așezați flori de orhidee acasă pe pervazurile și în camerele care sunt adesea ventilate..

Priviți orhideele din fotografia florilor și asigurați-vă că natura a creat o varietate uriașă a acestor plante epifite:

Flori de interior ale familiei de orhidee (cu o fotografie cu floarea)

Florile de orhidee de interior sunt ceva deosebit. Florile lor, deosebite, de o frumusețe magnifică, învăluite într-un suflu de exclusivitate, fac aceste plante pretențioase. În același timp, multe tipuri de orhidee se dovedesc a fi destul de nepretențioase și, având o experiență și cunoștințe, le puteți păstra cu ușurință pe pervazul ferestrelor..

Orhideele aparțin celei mai tinere și mai mari familii de plante numite Orchideaceae (Orhidee, sau Orhidee), cu un număr de aproximativ 750 genuri, care include de la 10.000 la 30.000 de specii. Nativii din principalele păduri tropicale constant umede și muntoase, pădurile de ceață răcoroase, saturate de umiditate, precum și din deșerturile de coastă stâncoase care se confruntă cu mările. Flori din familia de orhidee se dezvoltă mai ales ca epifite pe copaci, unde primesc nutrienți din lemnul în descompunere. Unele specii cresc în sol, iar unele specii chiar cresc pe roci..

Orhideele au două modele de creștere tipice:

 • Speciile monopodiale formează o singură tragere principală verticală care crește în sus. Florile sunt formate pe laturile lăstarului principal.

Un reprezentant tipic al orhideelor ​​monopodiale - Phaleanopsis.

 • Speciile simpodiale formează subteran un rizom axial orizontal, din care se extind mai multe laterale. Ele cresc pe părțile laterale ale tragerii axiale și se grăbesc în sus. Florile se formează în vârfurile lăstarilor sau în părțile laterale. Orhideele simpodiale au organe de depozitare, așa-numitele pseudobulbe.

Reprezentant tipic al orhideelor ​​simpodiale - Cattleya.

Vedeți cum arată floarea de orhidee din interior în fotografie, arătând atât forme de înflorire monopodiale, cât și simpodiale:

Cum arată o floare de orhidee: caracteristici, mărime și descriere

Merită să începeți o descriere a florii de orhidee cu faptul că toate tipurile ei uimesc printr-o varietate nesfârșită de forme, culori, modele, structuri și mirosuri. Mărimea unei flori de orhidee depinde de mulți factori precum specii, forma de creștere, numărul de lăstari, tipul de plantă etc. florile cele mai mici - 1 cm, cea mai mare - 25 cm în diametru.

Pentru a vă imagina cum arată o floare de orhidee, trebuie să cunoașteți caracteristicile botanice de bază. Structura florilor lor este complexă, dar, de fapt, surprinzător de simplă. Caracteristica florii de orhidee este că toate constau din:

 • Trei sepale colorate exterioare, sau sepale (sepalen), se accentuează în unele specii, care alternează cu trei petale, dintre care două se numesc petale (petaien),
 • Și un mijloc modificat - buza (tabellum), care se remarcă pentru forma și culoarea neobișnuită, care servește ca loc de aterizare pentru polenizarea insectelor,
 • În plus, o componentă specială a florii de orhidee este coloana (columna), formată din stamine și un pistil topit în centrul florii..

Verificați varietatea florilor de orhidee de acasă din fotografie, care arată exemplare înflorite de diferite tipuri:

Cultivarea florilor de orhidee acasă: cum să îngrijești o floare

Dacă pe tot parcursul anului, când crești flori de orhidee, ai grijă de plante în conformitate cu ritmul individual de viață al fiecăreia dintre ele, atunci poți obține cu ușurință înflorirea.

Înainte de a avea grijă de o floare de orhidee, trebuie să știți că la sfârșitul iernii și primăverii, începe o perioadă de creștere activă. În acest moment, trebuie să oferiți orhideelor ​​o iluminare bună și suficientă apă..

Vara, orhideea se dezvoltă intens, ceea ce înseamnă că are nevoie de udare și hrănire regulată. Pentru a furniza plantei nutrienții necesari în timpul sezonului de creștere, există îngrășăminte speciale.

La sfârșitul verii și toamnei, se pun pseudobulbe, lăstarii și florile. În acest moment, se recomandă scăderea temperaturii cu 4-6 °, iluminare completă „toamnă” și udare mai puțin intensivă.

În toamnă și iarnă, începe stadiul de dormit și înflorire. Multe flori de orhidee înfloresc acasă până la începutul perioadei latente sau în timpul acesteia. Îngrijirile de iarnă ajung la deviza: „Mai multă lumină, mai puțină apă”.

Un iubitor de plante de interior poate face și propagarea orhideelor. Dacă recurgeți la propagarea vegetativă, veți obține rezultate bune. Propagarea semințelor este cea mai bine lăsată specialiștilor, deoarece aceasta este o afacere dificilă și pe termen lung..

Tipuri frumoase de flori de orhidee: nume și imagini

Cunoașterea numelor florilor de orhidee este utilă cel puțin pentru ca, după cumpărarea plantei următoare, să puteți organiza îngrijirea corespunzătoare pentru aceasta. Există diferite tipuri de flori de orhidee și sunt în mare parte în creștere sălbatică. Vezi frumoasele flori de orhidee prezentate mai jos și vezi singur.

Paphiopedilum - Paphiopedilum.

Orhideele și-au primit numele datorită formei buzei (paphos grecesc - „insula cu templul lui Venus”, pedilum - „pantof”).

În Asia, există aproximativ 60 de specii. Există mult mai mulți hibrizi de care iubitorii de plante ar trebui să fie interesați, numai dacă din motive pentru protejarea speciilor originale de dispariție. Formele hibride sunt mai rezistente și se descurcă bine în camerele încălzite.

Pantofii au un program special de creștere: fiecare rozetă cu frunze oferă o singură înflorire. Apoi se formează noi rozete în sinusurile frunzelor, care înfloresc anul următor..

Florile sunt albe, galbene, verzi, maro și violet, deseori cu dungi, pete sau brune.

În funcție de tip și varietate, papiopedilum poate înflori primăvara, vara, toamna sau iarna..

Cele mai frecvente sunt:

Paphiopedilum callosum - maro alb și roșiatic, preferă căldura și umbra;

Paphiopedilum frumos (Paphiopedilum spiceria) - alb și verde cu dungi longitudinale purpurii.

Paphiopedilum insigne - galben-verde cu maro, tolerează temperaturi mai scăzute în comparație cu alte specii din acest gen.

 • Familie: Orchidaceae (Orchidaceae).
 • Patrie: Asia tropicală.
 • Locație: parțial umbroasă vara, luminos iarna, dar nu direct lumina soarelui.
 • Temperatură: mențineți temperatura camerei tot anul, mai rece noaptea. Excepție: în septembrie, după sfârșitul creșterii, rezista 2-3 săptămâni noaptea la răcoare, iar după-amiaza la soare.
 • Umiditatea aerului: furnizează umiditate ridicată a aerului. Pulverizați frunzele frecvent.
 • Substrat: special pentru orhidee.
 • Udare: Umiditatea trebuie menținută moderată și uniformă. Apa numai atunci când substratul este uscat. Apa mai puțin iarna.
 • Top dressing: Din aprilie până în septembrie la fiecare 3 săptămâni în doze mici.
 • Transplant: după înflorire, dar numai în cazul în care substratul a devenit mai dens sau a dobândit un miros musty.
 • Reproducere: după divizare în timpul transplantului.
 • Dăunători, boli: posibile leziuni cauzate de acarienii păianjeni și scabard. Cu apariția stagnantă - afide și filoxeră.

Paphiopedilum se descurcă cel mai bine atunci când crește într-un tufiș stufos. Mai bine să nu se împartă!

Pieptene Coelogyne - Coelogine cnstata.

Coelogine este o orhidee epifitică care face o impresie strălucitoare, cea mai bună atunci când crește într-un coș spațiu. Florile sale albe de zăpadă cu căpșuni aurii sunt aranjate în grupuri pe pediceli de până la 30 cm lungime și o fac una dintre cele mai elegante orhidee.

 • Familie: Orchidaceae (Orchidaceae).
 • Patrie: Himalaya, Nepal.
 • Locație: multă lumină și aer pe tot parcursul anului. Evitați soarele amiezii. Locați în aer liber vara.
 • Temperatură: vara, mențineți o temperatură moderat caldă, iarna în timpul zilei 14 ° С, noaptea 8 ° С.
 • Substrat: Pentru orhidee.
 • Udare: mai până septembrie moderat, octombrie-aprilie menține uscat.
 • Pansament: O dată la 2 săptămâni, adăugați îngrășământ pentru orhidee în apă pentru irigare.
 • Transfer: Dacă este necesar, după înflorire.
 • Reproducere: prin împărțirea pseudobulbelor în timpul transplantului.
 • Dăunători, boli: numai în cazul încălcării grave a regulilor de îngrijire.

Important! Asigurați-vă că lăstarii tineri nu obțin apă!

Odontoglossum (limbă ascuțită) - Odontogiossum.

Crescătorii de orhidee recomandă trei tipuri „de interior”:

Odontogiossum bictoniense din pădurile montane din El Salvador

Odontogiossum pulchellum mirosind a crini din vale

Odontogiossum crispum

Odontogiossum bictoniense înflorește toamna, celelalte două iarna sau primăvara.

 • Familie: Orchidaceae (Orchidaceae).
 • Patrie: America Centrală și de Sud.
 • Locație: Lumină sau semi-umbră tot timpul anului.
 • Temperatură: 20-24 ° C vara, cu câteva grade mai rece noaptea. Iarna 14-18 ° С.
 • Umiditatea aerului: furnizează umiditate artificială ridicată.
 • Substrat: special pentru orhidee.
 • Udare: în timpul sezonului de creștere, mențineți umiditatea uniformă. Iarna - doar pentru ca pseudobulbele să nu se usuce.
 • Top dressing: în perioada de creștere, la fiecare 2 săptămâni cu doze mici de îngrășăminte.
 • Transfer: o dată la 2 ani după înflorire.
 • Reproducere: prin împărțirea pseudobulbelor în timpul transplantului.
 • Dăunători, boli: numai dacă nu sunt respectate regulile de cultivare.

Zygopetalum - Zygopetalum.

Denumirea neobișnuită a orhideei provine din limba greacă și indică un corp callosum la baza buzei care închide florile ca un guler de cal. Există diverse specii și hibrizi de vânzare, cel mai cunoscut hibrid de zygopetalum:

„Arthur Elle”

 • Familie: Orcidaceae (Orchidaceae).
 • Patrie: America de Sud.
 • Locație: umbra ușoară sau parțială, mult aer.
 • Temperatură: mențineți temperatura camerei tot anul. Iarna 10-18 ° С.
 • Umiditatea aerului: furnizează umiditate artificială ridicată.
 • Substrat: special pentru orhidee.
 • Udare: moderat pe tot parcursul anului.
 • Top dressing: Din martie până în septembrie, adăugați îngrășământ pentru orhidee în apă pentru irigare la fiecare 2 săptămâni.
 • Transfer: anual după înflorire.
 • Reproducere: prin împărțirea pseudobulbelor frunze în timpul transplantului.
 • Dăunători, boli: numai cu îngrijire foarte necorespunzătoare.

Important! Nu pulverizați, frunzele pot păta.

Vedeți toate aceste flori de orhidee din imagini, unde sunt prezentate în floare din diferite unghiuri:

Orhideea de interior - caracteristici caracteristice și subtilități de îngrijire a plantelor

O orhidee înfloritoare rareori lasă pe cineva indiferent. O floare neobișnuită, delicată, a fost cântată de poeți încă din cele mai vechi timpuri. Misterul inerent orhideelor ​​este asociat cu particularitățile structurii florilor, precum și dotarea plantei cu „puterea de vindecare”. În țările asiatice, acestea au fost utilizate în scopuri medicinale încă din vremuri imemoriale. În prezent, orhideea interioară este adesea crescută ca principal element decorativ al colecției de plante de casă, datorită caracteristicilor sale estetice, aromelor aromate, a culorii excelente și a formei florilor..

Descrierea, clasificarea, caracteristicile orhideelor ​​interioare

Acum sunt cunoscute peste o sută de hibrizi și soiuri de orhidee interioare, deși nu cu mult timp în urmă, floarea sălbatică a crescut exclusiv în locuri inaccesibile, pe munți și de-a lungul malurilor rezervoarelor terminate. O mare varietate de dimensiuni, culori, parfumuri disting planta de alte flori. Citiți și articolul despre creșterea trandafirilor dintr-un buchet acasă.

Caracteristicile orhideelor ​​interioare

În mare, structura unei orhidee de cameră diferă puțin de alte flori. Planta are un trunchi, frunze și flori, deși sunt prezente trăsături specifice. Pentru anumite tipuri de orhidee, este caracteristică prezența becurilor „false” (pseudobulbe), în care se acumulează nutrienți. Acești bulbi au fost formați inițial dintr-o plantă sălbatică pentru a proteja împotriva condițiilor adverse din zona de creștere. Într-un mediu casnic, semnificația funcțională a pseudobulburilor scade, deși este imposibil să vorbim pe deplin despre inutilitatea acestuia: becurile distribuie elemente utile pentru creșterea tulpinii și înflorirea luxuriantă..

Radacinile sunt o parte importanta a oricarei plante. Proprietățile speciale ale orhideei de cameră sunt asociate cu prezența rădăcinilor principale și aventuroase. Elementele accesorii sunt formate pe orice părți, cu excepția rădăcinii principale: pe tulpini, lăstari. Această structură este asociată cu strămoșul „străvechi” al plantei casei, când rădăcinile unei orhidee sălbatice trebuiau să sprijine creșterea florii, absorbind cât mai multă hrană și umiditate din mediul înconjurător. Multe orhidee au vegetație luxuriantă din rădăcini adventive..

Frunzele de orhidee arată cum o plantă se poate adapta condițiilor externe. Efectuând o descriere a orhideei de cameră, este de remarcat caracteristica că soiurile iubitoare de lumină au frunze saturate îngroșate; speciile care preferă umbra (de exemplu, miltonia) au frunze moi și ușoare. Frunzele de orhidee sunt de obicei verzi, dar există și soiuri variegate (ludisia, makodes).

Semințele din majoritatea soiurilor de orhidee nu germinează de obicei în solul normal. Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, semințele orhideei din cameră sunt greu de diferențiat prin ochi, datorită dimensiunilor mici și, în al doilea rând, nu au o sursă de endosperm în interior, ceea ce împiedică primirea substanțelor nutritive din sol. Atunci când întocmesc un substrat pentru germinare, grădinarii folosesc agar-agar - un substrat pur sau hidrogeluri speciale bazate pe acesta.

Tipologie de plante de uz casnic

Dacă vorbim despre ce fel de orhidee interioare există, merită evidențiat două tipuri principale în funcție de tipul de creștere: monopodial și simpodial.

Diferențele dintre ele sunt determinate vizual. Soiurile monopodiale cresc mereu în sus, fiecare frunză nouă fiind puțin mai mare decât precedenta. În timp, toate foile devin de aceeași dimensiune. Aceste specii includ phalaenopsis, aggrekkum, aerrangis, vanda. Sistemul rădăcină de tipuri monopodiale formează părți adventive pe trunchiul plantei.

Tipul simpodial este caracterizat printr-o dispunere orizontală a rizomului, numit rizom. Aceste tipuri de orhidee interioare sunt o plantă stufoasă cu lăstari multipli. Acestea includ soiuri: Cattleya, Cambria, Cymbidium, Oncidium, Miltonia. Lăstarii din vârful tufișului se întind în sus și au o parte inferioară îngroșată. Acesta este așa-numitul bec fals sau pseudobulb. Săgeata de flori din soiurile simpodiale apare atât din tragere, cât și din bulb în sine.

Datorită frumuseții incredibile a florilor lor, orhideele sunt foarte populare printre profesioniști și doar iubitorii de plante de acasă. O mare varietate de culori și forme va impresiona pe cel mai exigent grădinar. Sunt deosebit de surprinzătoare soiurile de orhidee interioare cu flori în dimensiune de doar câțiva milimetri, cele mai mari exemplare ajungând la un sfert de metru în diametru. După tipul de înflorire, orhideele domestice se disting în două tipuri: cu mai multe flori și cu flori unice..

Phalaenopsis este de departe cel mai popular tip de orhidee de acasă. Orhideele phalaenopsis interioare frumoase și delicate, cu îngrijire adecvată, pot înflori tot timpul anului. Reprezentantul pădurilor tropicale din sud-estul Asiei a devenit celebru în secolul al XVII-lea. Uzina și-a luat numele din întâmplare. În 1825, Karl Blum, șeful grădinii botanice, a observat frumoase molii albe. Ulterior a descoperit că sunt orhidee. Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece forma florilor seamănă cu adevărat cu fluturii fluturați. Numele "Phalaenopsis" înseamnă "arată ca o molie".

Orhideele albe Phalaenopsis sunt adesea cultivate acasă și la birouri, folosite pentru decorarea teritoriilor private locale și adăugate la buchetele de nuntă. De obicei, orhideea albă de interior este împărțită în două tipuri: miniaturale și standard. Cel standard poate crește până la un metru, diametrul florilor variază de la 2 la 13 cm. Speciile miniatură au până la 30 cm lungime. Orhideele albe nu au miros, nu reacționează bine la soarele direct, lumina difuză este de preferat pentru ele.

Îngrijirea corespunzătoare a unei orhidee interioare

Îngrijirea de bază la domiciliu pentru o orhidee de interior include alegerea locației, asigurarea regimului corect de temperatură, iluminarea, udarea și hrănirea instalației, precum și protejarea împotriva bolilor și a paraziților externi. Potrivit cultivatorilor de flori, orhideele sunt destul de capricioase, ceea ce afectează reproducerea lor acasă. Cu toate acestea, îngrijirea unei flori va deveni mult mai ușoară dacă știi dinainte despre nevoile plantei..

Temperatură, iluminare, locație

Nivelul de lumină este unul dintre factorii determinanți în modul de îngrijire a orhideei interioare, care va influența înflorirea ulterioară. Îngrijirea competentă la domiciliu a plantei este asociată cu asigurarea a cel puțin 14 ore de lumină zilnic, astfel că, în timpul iernii, veți avea nevoie de surse de iluminare artificială suplimentare (lămpi fluorescente, fitolampe, lumină albă fluorescentă). Aerul proaspăt și lumina suficientă vor favoriza creșterea și dezvoltarea bună a orhideelor ​​acasă..

Pentru orhidee, ferestrele situate în părțile de est și de vest ale unui apartament sau ale unei case sunt cele mai potrivite, adică locuri unde există lumină difuză. În partea de sud a casei, florile vor avea nevoie cel mai probabil de întunecarea suplimentară de la soarele prea luminos, ferestrele nordice nu sunt potrivite pentru toate soiurile de flori. Cu o lipsă de lumină, creșterea orhideelor ​​interioare poate fi însoțită de o lipsă de nutrienți, cu lumină excesivă, floarea va începe să se usuce. Primul semnal că nu există suficientă iluminare pentru orhidee este culoarea frunzelor: acestea vor deveni verde închis. Culoarea sănătoasă a frunzelor este considerată a fi nuanțe verzi, bogate, roșiatice. Cu un exces de lumină, frunzele vor deveni galbene, pot apărea incluziuni uscate maro.

Experiența cultivatorilor profesioniști de flori notează că, pentru a stimula procesul de înflorire, este important ca o orhideă să creeze o diferență între temperaturile de zi și de noapte, în 3-5 grade. De asemenea, observarea plantei iarna a arătat că orhideea practic nu înflorește la temperaturi peste 24-25 de grade..

Este de remarcat o caracteristică caracteristică a orhideelor, în special a phalaenopsisului: o bună adaptabilitate și răspuns la crearea condițiilor favorabile. Acest lucru sugerează că îngrijirea de orhidee de interior după cumpărare, care ține cont de cât mai multe preferințe naturale ale plantei, asigură o bună dezvoltare și înflorire frecventă. Umiditatea ridicată este importantă pentru orhidee, astfel încât pulverizarea trebuie efectuată în mod regulat, în special iarna, cu încălzire în cameră, care usucă aerul. În timpul înfloririi, spray-ul trebuie să fie extrem de atent, evitând apariția apei pe flori. Aceasta este plină de apariția unor pete urâte și o scădere rapidă a culorii..

Îngrășăminte, udarea culturilor

Viteza și frecvența udării vor depinde de condițiile de mediu ale dezvoltării plantelor: temperatură, lumină, compoziția solului. Există un punct important că udarea unei orhidee de cameră trebuie să respecte regula: este mai bine să umpleți o floare într-o oală decât să o exagerați. Orhideea va tolera ușor o ușoară secetă, deoarece aparține plantelor epifite. Pentru o floare, apa moale cu o includere minimă de săruri este potrivită, cea mai bună opțiune este apa de ploaie. Puteți lua apă fiartă la temperatura camerei sau cu 2-3 grade mai cald.

Planta din ghivece este udată de sus, florile din blocuri sunt scufundate în apă pentru câteva minute, după ce excesul de umiditate s-a scurs, așezat. Vara, frecvența udării este de 2-3 ori la fiecare 7 zile după ce stratul superior se usucă, iarna orhideele sunt prevăzute cu o perioadă ușor uscată. Pentru unele soiuri, o mică contracție a becurilor false va fi un indicator al necesității de udare. Este important să ne amintim că îngrijirea unei orhidee interioare, în special udarea, trebuie adaptată la condițiile specifice de detenție. Principala caracteristică a orhideelor: ele nu pot să suporte apă stagnată..

Unul dintre motivele pentru care o orhidee de interior nu înflorește este un exces de umiditate. Acest lucru este valabil mai ales în timpul formării mugurilor viitoarelor ovare cu flori. Dacă planta este udată prea abundent, atunci puteți vedea formarea de muguri uscați și tulpini de flori uscate care nu au avut timp să se deschidă. Aproape toate soiurile de orhidee încep să înflorească după sezonul de creștere. Până în acest moment, floarea are nevoie de udare crescută. Perioada de înflorire necesită, de asemenea, multă umiditate. Frecvența și intensitatea udării trebuie reduse în perioada inactivă, și anume după înflorire și în timpul iernii, când lipsește lumină și lipsă de căldură în cameră.

Hrănirea florii trebuie efectuată în perioada de creștere la intervale de 1 dată în 15-20 de zile. Aproape toate speciile de plante răspund slab la concentrații mari de sare. Acidul succinic pentru orhideele din interior acționează ca un bun agent de susținere, care întărește și stimulează dezvoltarea în continuare a plantei. După tratamentul cu acid, florile activează creșterea masei verzi, a rădăcinilor și a lăstarilor. Pentru orhidee, acidul succinic este un mijloc de stimulare constantă a formării rădăcinilor - una dintre părțile vulnerabile ale plantei. De asemenea, acidul neutralizează toxinele dăunătoare din sol..

Fertilizantul popular cu spectru larg Agricola este utilizat cu succes pentru orhidee. Top dressingul conține elemente humice importante și săruri minerale. Agricola se folosește pentru orhideele interioare la o proporție de 5 ml de substanță la 1 litru de lichid. Soluția rezultată este folosită ca apa obișnuită pentru udarea plantei. Top dressing-ul se face cel mai bine la fiecare două săptămâni. Aciditatea soluției de îngrășământ, egală cu pH = 6, va fi optimă pentru o mai bună asimilare a elementelor micro și macro.

Boli și dăunători ai orhideelor

Apariția bolii orhideelor ​​din cameră este adesea explicată printr-o îngrijire necorespunzătoare: lipsa iluminării, lumina directă a soarelui pe frunze. Cu toate acestea, există boli care pot dăuna plantei: putregai, virusuri, fusarium, antracnoză, boli bacteriene. Orhideele afectate de boală s-au pronunțat localizate pe frunze și muguri. Acesta este un semnal pentru izolarea plantei de florile sănătoase. Petele sub formă de linii, cercuri, de regulă, semnalează o infecție fungică sau bacteriană.

Soiul popular Phalaenopsis are tendința la leziuni bacteriene. De obicei, frunzele încep să se îngălbenesc, apoi se întunecă și devin elastice. Mai departe, pe frunziș apar formațiuni umede, din care curge un substrat lichid. Într-o astfel de situație, bolile de orhidee din interior și tratamentul acestora ar trebui să fie însoțite de izolarea plantelor. Frunzele afectate sunt tăiate, iar locurile tăiate sunt tratate cu iod. Dacă după două săptămâni boala nu apare din nou, planta poate fi plasată lângă alte flori..

Acarienii de păianjen la plantele interioare și orhideele se găsesc după cum urmează: pe muguri și flori apare o țesătură de păianjen subțire. Îl puteți vedea în timpul pulverizării obișnuite, deci nu trebuie să le neglijați. La un stadiu mai avansat, frunzele de orhidee încep să se usuce și să se onduleze, leziuni galbene pal sunt vizibile pe ele. Căpușele pot duce planta la moarte, pot bea toate sucurile și, în plus, pot contribui la infecția fungică ulterioară a florii. În primele etape ale afectării căpușelor, nu este ușor de observat, adesea le plac frunzele moi, așa că ar trebui să fii mai atent la plantele tinere ale orhideelor ​​domestice..

Reproducerea, transplantarea unei orhidee de cameră

Orhideele de reproducere la domiciliu pot fi efectuate în condiții de siguranță, cunoscând unele dintre caracteristicile acestui proces. Propagarea standard a orhideelor ​​interioare se realizează prin împărțirea unei plante pentru adulți, butași, lăstari laterali, semințe, becuri false, straturi, blaturi. Cea mai folosită și accesibilă modalitate este de a împărți tufișul în perioada de transplant. Planta se desparte împreună cu rădăcinile, în timp ce este indicat să lăsați trei becuri false pentru fiecare parte (pentru soiurile simpodiale). O cerință importantă pentru reproducere după divizare: orhideea trebuie să fie suficient de mare.

Să știi să propagați o orhidee de interior nu este suficient. Aveți nevoie de respectarea strictă a regulilor de bază. Este mai bine să dezinfectați instrumentele utilizate, tratați locurile tăiate cu cărbune. Rădăcinile necesită o manipulare atentă, deoarece tind să se rupă ușor. Înainte de plantare, solul poate fi umezit cu apă moale, după care vasul cu planta poate fi așezat într-un loc cald, dar nu însorit, nu se hrănește, nu se udă temporar, ci se pulverizează doar.

Orhideele de interior sunt crescute prin butași atunci când se formează pseudobulbe ale unor soiuri prin îngroșarea internodurilor tulpinii principale. Acest tip de propagare vă permite să utilizați eficient întregul stoc de becuri false și să obțineți un număr mare de plante. Becurile separate sunt tăiate astfel încât fiecare bucată să aibă un mugure dezvoltat. Înainte de dezvoltare, butașii sunt păstrați într-un izolator cald (temperatura nu mai mică de 20C), cu umiditate ridicată, ventilat regulat pentru a evita putrezirea.

De obicei, transplantarea orhideelor ​​din interior este asociată cu o nevoie convingătoare pentru aceasta. Dacă este posibil, replantarea este mai bună pentru a înlocui reînnoirea substratului solului sau transbordarea fără a distruge coma. Într-o perioadă liniștită, deteriorarea rădăcinilor plantei va provoca consecințe extrem de nefavorabile. Poate că articolul va fi interesant: Cum să crești petunia acasă în diverse moduri?

Cum arată o orhidee într-o oală: fotografii, caracteristici și tipuri cu nume

Apariția orhideelor ​​a provocat un abis de mituri și legende. Unul dintre ei povestește că floarea a ieșit din fragmentele unui curcubeu, iar cealaltă spune că o orhidee uimitoare a apărut la locul în care Afrodita și-a pierdut pantoful. În ultimii ani, orhideea de flori de origine a devenit incredibil de populară și a apărut în casele multor cultivatori de flori amatori. O astfel de faimă nu este întâmplătoare: masa celor mai frumoase nuanțe, o perioadă lungă de înflorire și îngrijirea ușoară a unei orhidee într-un ghiveci. Fotografii cu diverse soiuri de plante sunt postate în articol.

Cum arată o floare de orhidee?

Florile de orhidee sunt izbitoare cu o abundență de forme diverse, culori diferite, structuri, modele uimitoare și, desigur, arome. Mărimea florii, în funcție de specie și tip de plantă, variază de la 1 la 25 cm în diametru. Structura complexă a tuturor florilor include:

 • Trei culori luminoase de sepale uneori accentuate alternând cu trei petale. La unele specii, sepalele și petalele variază ca culoare..
 • Centrul florii este ocupat de o formație unică - labellium, al cărui rol este acela de a atrage insectele.
 • Pistilul și staminul accelerați formează o coloană sub care este colectat polenul.

O floare de orhidee neobișnuită și foarte frumoasă într-un ghiveci (veți găsi o fotografie în articol) poate încânta mult timp cu înflorirea ei chiar și în latitudinile nordice.

Iluminat pentru orhidee acasă

Una dintre premisele pentru creșterea unei flori este iluminarea corespunzătoare. Orhideea nu tolerează lumina directă a soarelui, dar nu îi place umbra, are nevoie de lumină difuză. Cu lumină suficientă, înflorește regulat, altfel frunzele se vor întinde și se vor îngălbeni. Vara, trebuie să fie umbrit de lumina directă a soarelui, astfel încât să se adapteze treptat la lumina strălucitoare după iarnă. Toamna, lumina naturală scade, iar orhideea intră într-o perioadă latentă. La ea se pun muguri de flori, iar lăstarii se coacă. În plus, instalația are nevoie de 12 ore de lumină de zi, altfel va fi necesară iluminare artificială. Sub rezerva regimului de lumină, planta arată minunat. Puteți verifica acest lucru uitând la fotografia unei orhidee într-un ghiveci..

Regimul de temperatură

Toate orhideele sunt împărțite în trei grupe din punct de vedere al temperaturii:

 • Iubitoare de căldură - sunt originare din câmpiile costiere și pădurile tropicale. Prefera o temperatura de aproximativ 30 vara, iar de la 15 la 20 de grade iarna..
 • Cu o temperatură moderată - au migrat la noi din tropicele muntoase ale zonei de mijloc. Vara se simt confortabil la 18-24 de ani, iar iarna la 12-16 grade.
 • Îndrăgostiți la rece - strămoșii lor din regiuni cu un climat subtropical. Pentru perioada de vară, temperatura optimă este de 22, iar pentru iarnă - 15 grade.

Udând plantele

Cum să-i pese? Orhideea în ghiveci din fotografie arată minunat. Udarea plantei determină succesul creșterii și înflorirea cu succes a unei frumuseți adorabile. Orhideea este o plantă tropicală, iar rădăcinile sale pot absorbi și ține cantitatea necesară de umiditate pentru o anumită perioadă de timp. Floarea tolerează mai bine solul uscat decât cel acoperit cu apă. Intensitatea udării unei plante depinde de mulți factori: sezonul de creștere, uscăciunea și temperatura aerului, iluminarea încăperii, dimensiunea oalei și tipul de orhidee în sine. Se udă planta cu apă moale decontată.

Odată cu creșterea activă a orhideei, expulzarea pedunculilor, iar apoi în timpul înfloririi, udarea se efectuează de două până la trei ori pe săptămână. În perioada inactivă de iarnă, frecvența de udare este redusă la una sau două ori. Pseudobulbe ușor mărunțite servesc ca amintire pentru a uda planta. Temperatura apei trebuie să depășească temperatura ambiantă cu 2-3 grade. Orhideele din ghivece (fotografiile cu flori sunt prezentate în articol) sunt udate de sus. Atunci când le așezați în coșuri și blocuri, udarea se realizează prin imersarea instalației în apă. Pentru a evita stagnarea apei, se lasă să se scurgă cu toate metodele de udare.

Sol, îngrășăminte și containere pentru orhidee

Compoziția principală a solului folosit pentru plantarea orhideelor ​​include nisip cernut, argilă, mușchi, plută, cărbune, scoarță. Nu trebuie adăugat sol de grădină. Toate acestea sunt bine zdrobite și amestecate. Orhideea este nepretențioasă la ghivecele în care este cultivată. O condiție prealabilă este o gaură din partea de jos a containerului prin care se va elimina excesul de umiditate. Puteți vedea clar în fotografie cum arată o orhidee într-o oală. Este în stare excelentă. Îngrășământul pentru plante este achiziționat de la un magazin de flori.

Trebuie alimentat numai în perioada de creștere intensivă și nu mai mult de o dată la trei săptămâni. Principalul lucru este să nu exagerați și să respectați proporțiile indicate pe pachet. În general, orhideea nu necesită deloc hrănire, deoarece toate substanțele nutritive sunt conținute în substrat dacă se schimbă la fiecare doi ani. Conținutul excesiv de minerale reduce imunitatea și expune planta la boli și dăunători.

Orhidee înflorită acasă într-o oală, fotografie

Atunci când achiziționați o orhidee înflorită într-un magazin, cel mai probabil nu vă veți bucura de frumusețea ei mult timp. Cum ajungi să înflorească din nou floarea? Este nevoie de:

 • Respectați durata orei de zi. Este diferit pentru fiecare tip de orhidee: dacă orele de zi sunt scurte, atunci se utilizează iluminare suplimentară. Doar dacă sunt îndeplinite aceste condiții, mugurii vor fi așezați și planta va forma tulpini de flori.
 • Monitorizați diferența dintre temperaturile de noapte și de zi. Diferența nu trebuie să depășească 5-7 grade.

Dacă, după îndeplinirea acestor condiții, orhideea din ghiveci, a cărei fotografie arată recipientul corect pentru plantă, încă nu a înflorit, trebuie să:

 • coborâți temperatura la 16 grade timp de două săptămâni;
 • reduce udarea.

Odată înflorit, orhideea adorabilă îți va decora casa timp de două-opt luni pe an. Înflorirea va depinde de tipul de plantă. Udarea în această perioadă este dublată. După sfârșitul înfloririi, tăiați mugurii uscați și începeți să vă hrăniți.

Cum se transplantează corect o orhidee

Cel mai favorabil moment pentru transplantul de plante este începutul perioadei după încheierea înfloririi: sfârșitul lunii mai sau iunie. Este important să ne amintim că planta nu tolerează transplantul bine, așa că trebuie să se țină seama de acest moment la plecare. O orhidee într-un vas (fotografia din articol) este transplantată numai dacă este necesar. Și această nevoie apare dacă:

 • ghiveciul a devenit prea mic pentru floarea crescută;
 • s-a produs decesul unor părți individuale ale plantei;
 • este timpul să înlocuiți substratul.

Transplantul se face foarte atent și cu atenție, pentru a nu deteriora rădăcinile. Uneori vasul este cel mai bine tăiat. Ar trebui să examinați cu atenție sistemul de rădăcină, curățându-l de sol. Îndepărtați rădăcinile deteriorate și uscate cu foarfece sterile. Clătiți sistemul de rădăcini în apă curată, puneți solul în oală, coborâți orhideea și acoperiți cu atenție rădăcinile cu substratul. După transplant, planta trebuie ținută într-un loc umbrit timp de 2-3 zile și apoi revenită la condițiile obișnuite..

Orhidee albă

Admirați planta frumoasă și delicată - în imagine este o orhidee albă într-un ghiveci.

Adesea este plantat în parcele personale și folosit pentru a forma buchete de nuntă. Asia de Sud și de Est este considerată patria ei. Planta are un frunziș lingual larg, de o nuanță verde închis. Florile sunt albe de zăpadă cu un centru gălbuie. Săgeata pedunclei crește la baza ultimei frunze formate. Orhideele albe includ:

 • Angrekum Leonis - flori cu o formă nestandardă și o aromă dulce plăcută. Dimensiunea lor este de aproximativ opt centimetri în diametru. Culoarea florii este alb pal. Frunzele sunt late și în formă de secera. Pedunculii lungi din vârf conțin trei flori.
 • Phalaenopsis este cel mai popular dintre toate soiurile de acasă. Tulpina are de obicei aproximativ zece frunze cărnoase verzi. Uneori, pe ele există pete de violet sau maro. Numărul de flori de pe tulpină este determinat de starea plantei și variază între trei și treizeci de bucăți. Florile nu sunt întotdeauna uniforme în culori. Uneori, conțin diverse manșe și vene. Cel mai delicat și mai frumos dintre toate Falinopsis este albul. Se mulțumește cu înflorirea sa de mai bine de jumătate de an..

Orhidee cu flori albastre

Crescătorii nu au reușit încă să crească orhidee albastre care ar fi vândute în Rusia. Aceste culori sunt vopsite artificial folosind cerneală sau un pigment special. Deși în Japonia, au reușit să obțină Royal Orchid Blue. În țara noastră, o orhidee albastră într-un ghiveci, a cărei fotografie este prezentată mai jos, poate fi cumpărată la un magazin de flori, dar florile nu vor fi colorate în viitor, complet alb va apărea în timpul înfloririi.

Astfel, culoarea albastră a orhideelor ​​nu este un hibrid care cresc crescătorii. Aceasta este doar o bună cascadă publicitară..

Orhideea Phalaenopsis

Orhideea de acasă Phalaenopsis are flori foarte frumoase și mari, asemănătoare cu fluturii exotici. În condiții favorabile pentru creștere și dezvoltare, orhideea vă va încânta cu înflorirea ei anual sau chiar de două ori pe an. Când petalele unei orhidee cad, petalele alteia vor înflori imediat. Pentru iubitorii începători de orhidee într-un ghiveci (în fotografie Panelopsis este alb pătat), acest tip de flori este recomandat.

Nu sunt solicitate pentru iluminare, iar temperatura de noapte nu poate depăși 18 grade. Planta are frunze frumoase. Forma lor lungă, largă și curbă are un aspect verde strălucitor, uneori cu o nuanță cenușie și violet dedesubt. Rădăcinile cad adesea din oală. Săgețile de flori ies din axilele frunzelor căzute, pe care apar flori. În unele plante, toți mugurii se deschid în același timp, în timp ce în alții se deschid pe rând, începând de jos. Înflorirea durează câteva luni.

Boli și dăunători ai orhideelor

Cel mai adesea, din cauza unei atitudini neatenție față de plantă sau îngrijire necorespunzătoare a acesteia, pot apărea următoarele probleme:

 • Apariția frunzelor slab - semnalează o nerespectare a regimului de temperatură. Nu vor fi necesare fonduri suplimentare dacă situația este corectată la timp.
 • Fisuri în mijlocul frunzei - o schimbare bruscă a temperaturii după udare.
 • Pete negre, găuri și creșteri - arsuri solare.
 • Frunzele se usucă și putrezesc - a apărut un acarian moale, care este situat în mijlocul orificiului de ieșire. Pentru combaterea acesteia, este nevoie de medicamente acaricide..
 • O pânză de păianjen a apărut pe partea cenușie a foii - un acarian de păianjen s-a înfășurat. Dacă nu acordați importanță acestui lucru, atunci frunzele și florile se vor îngălbeni și putrezi. Pentru a distruge dăunătorul, trebuie să utilizați produsul biologic "Fitoverm".
 • Floarea încetează brusc să înflorească și să crească - nematode au apărut pe spatele frunzei, supt suc din ele. Pentru a le distruge, utilizați nematicide.

După ce a învins toate bolile, planta vă va încânta din nou prin frumusețea sa, așa cum se arată în fotografia florilor de orhidee din ghivece de deasupra.

Concluzie

Nu este un secret faptul că orhideele sunt cultivate pentru flori. Mari, de diferite culori originale, diferă de alte plante într-o formă specială, adesea asemănătoare cu insectele de zână. Prin aceasta, în natură, atrag insectele masculine, care zboară către ele pentru a se împerechea și pentru a facilita transferul polenului de la o floare la alta. Acasă, orhideele sunt foarte vulnerabile în perioada de înflorire. Au nevoie de nutriție și udare crescută, suferă de schimbări de temperatură, dar se bucură și de înflorirea abundentă.

7 reguli importante pentru îngrijirea orhideelor ​​acasă

Plantele din ghivece împrospătează interiorul unui apartament sau unei case. Este greu de imaginat locuințe fără mici insule de verdeață pe pervazul ferestrelor. Sunt deosebit de plăcute pentru ochi florile exotice care amintesc de țările fierbinți. Îngrijirea unei orhidee acasă necesită abilități speciale, deoarece este destul de plină de dispoziție. Cu toate acestea, rezultatul va depăși toate așteptările și va plăti efortul depus - planta înflorește mult timp și în acest moment seamănă cu un buchet rafinat.

Caracteristici ale vieții orhideei în habitatul său natural

Orhideele cresc pe toate continentele, cu excepția arcticului și a Antarcticii înzăpezite. Cel mai mare număr de soiuri se găsește în tropice. Aceste flori adoră căldura și umezeala.

Orhideele sunt menționate în:

 • printre oamenii de știință antici greci care au considerat planta drept medicament;
 • indienii care preparau băuturi aromate din pistil;
 • printre popoarele din sud-estul Asiei, care le-au folosit pentru a alunga spiritele rele din locuință.

Există peste 35.000 de specii de orhidee. Culorile variază de la alb la violet și negru.

Orhideele sunt, de asemenea, împărțite în grupuri:

 • plante terestre;
 • Subteran;
 • trăind pe ramurile copacilor.

Aparține unui grup de plante care trăiesc în copaci. Majoritatea rădăcinilor plutesc în aer, primind umiditate din acesta. Uneori se formează apariții sub formă de tuberculi, în care se acumulează nutrienți..

Reguli pentru îngrijirea unei flori acasă

Trebuie amintit că Phalaenopsis a fost adus din țările calde și, prin urmare, necesită căldură și aer bine umidificat. Această orhidee se agață de copaci și crește la umbra coroanei lor, care ascunde frunzele plantei de lumina directă a soarelui..

Este necesar să lipiți un vas lung lung în oală, care va servi ca suport. Terenurile de orhidee nu pot fi utilizate. Magazinele vând sol special pentru această floare..

Îngrijirea corespunzătoare a orhideelor ​​este ușoară, trebuie doar să urmați regulile de bază.

Iluminare corectă

După cum am menționat deja, este mai bine să nu pui floarea la soarele luminos vara. Va scrima frunzele delicate. Lumina trebuie să fie difuză, așa că pentru plantă este mai bine să alegeți pervazurile orientate spre est sau spre vest.

O zi tropicală durează mai mult de jumătate de zi, așa că trebuie să vă gândiți cum să compensați lipsa luminii solare. Pentru o floare, este suficient un bec de 40 W, instalat astfel încât să obțină suficientă lumină pe frunze și inflorescențe.

Temperatura

Acasă, îngrijirea orhideelor ​​este simplă din punct de vedere al temperaturii. Apartamentul este întotdeauna suficient de cald, cu toate acestea, există doi factori periculoși.

 1. Aer conditionat. Se usucă dramatic aerul și după utilizarea acestuia, este necesar să se pulverizeze suplimentar planta. În niciun caz orhideea nu trebuie plasată sub fluxul unui aparat de aer condiționat..
 2. Proiect. Floarea nu-i place hipotermia, de aceea planta trebuie scoasă de pe pervaz la momentul aerisirii camerei.

Dacă orhideea nu mai înflorește, are nevoie de puțin stres. Prin reducerea temperaturii în timpul zilei la +12 ° C și scăderea temperaturii pe timp de noapte cu încă câteva grade, este posibil să se realizeze depunerea rinichilor. Observând acestea, nu trebuie să întrerupeți brusc regimul anterior..

Umiditatea aerului

Clima tropicală este caracterizată de niveluri ridicate de umiditate. Rata obișnuită este de 60 până la 70%. În apartamente și case, este mult mai scăzut, mai ales în perioada de încălzire..

Stropirea frecventă dintr-o sticlă de pulverizare va ajuta la menținerea unui microclimat adecvat pentru orhidee. Mai mult, apa trebuie să fie la temperatura camerei și să fie bine decontată. Umezește frunzele și tulpina, evitând inflorescențele, ar trebui să fie de cel puțin 3-4 ori pe săptămână.

Dacă aerul este prea uscat, puteți cumpăra un umidificator și îl puteți pune în camera în care se află planta. Dispozitivul va beneficia nu numai de el, ci și de persoanele care locuiesc în apartament..

Regularitatea udării

Grija pentru orhidee acasă implică o serie de trucuri. Floarea poate fi plantată nu într-un vas standard de lut, ci într-un vas de plastic transparent, prin pereții cărora este vizibil sistemul de rădăcini. Este ușor să faceți mai multe tăieturi în ea și să nu udați solul de sus, ci puneți-l într-un bol cu ​​apă timp de 5 minute. Deci, rădăcinile vor absorbi cantitatea necesară de umiditate și nu se va crea niciun exces din ea..

Dacă pereții vasului sunt opaci, udați orhideea imediat ce stratul superior al solului se simte uscat la atingere. Este important să nu inundați floarea. În mediul natural, rădăcinile iau cantitatea necesară de umiditate din coaja copacilor atunci când plouă.

Mulți oameni reușesc să facă față acestei probleme. Orhideea trebuie scoasă cu atenție de pe sol, inspectat sistemul de rădăcină și tăiat părțile putrede. Este mai bine să înlocuiți solul cu unul nou, deoarece cel vechi rămâne excesiv de umed și este capabil să anuleze toate eforturile de a trata floarea.

În sezonul rece, udarea orhideei trebuie redusă, iar vara, dimpotrivă, mai des pentru a verifica starea solului. Dacă orhideea nu are umiditate, toate frunzele ei se vor subția, iar cele inferioare se vor îngălbeni și vor cădea. Când regimul va fi restabilit, acesta va reînvia rapid, dar este mai bine să nu permiteți o astfel de situație.

Cerințele solului

Dacă orhideea interioară aparține unui grup de plante terestre, cum ar fi Cymbidium, atunci îngrijirea acesteia acasă va fi oarecum diferită decât pentru Phalaenopsis. Compoziția solului pentru diferite specii ale acestor plante diferă semnificativ..

Florile care cresc pe copaci nu necesită sol care conține nutrienți, dar solul trebuie să permită evaporarea rapidă a umidității în exces.

Cea mai bună opțiune este să cumpărați sol orhidee din magazin și să adăugați mai multe componente la acesta:

 • bucăți de lut expandat sau spumă;
 • mușchi de sphagnum;
 • coaja de stejar sau pin;
 • coajă din semințe;
 • cărbune;
 • perlit.

Toate aceste elemente vor slăbi solul și vor crește fluxul de aer către rădăcini, ceea ce este de o importanță deosebită pentru Phalaenopsis. Nu trebuie să amestecați fără minte toate ingredientele în speranța că orhideea va începe imediat să înflorească magnific..

Elementele necesită curățare minuțioasă a apei și termice. În primul rând, acestea sunt spălate, iar mușchiul este înmuiat o zi pentru a scăpa de insecte. Apoi aditivii care pot fi prelucrați la temperaturi ridicate sunt uscați în cuptor. Aceste acțiuni vor elimina rădăcinile vegetale ale ciupercii care se înmulțește în solul umed..

Cymbidium care trăiește pe pământ va necesita suplimente nutritive pe lângă solul obișnuit. Frunzele plantelor non-otrăvitoare și un amestec de turbă cu cărbune sunt potrivite pentru acest lucru..

Top dressing și fertilizare

Cultivarea unei orhidee acasă într-o cantitate limitată de sol necesită îngrijiri speciale. Cymbidium trebuie alimentat din când în când pentru a crea condiții confortabile pentru creștere..

Suplimentele nutritive standard pentru plante interioare nu sunt potrivite pentru orhidee. Au nevoie de îngrășăminte minerale solubile care conțin fosfor, azot și fier. Acestea promovează creșterea și înflorirea frunzelor și oferă imunității plantei împotriva dăunătorilor..

Unii proprietari de orhidee folosesc de asemenea aditivi organici, cum ar fi cojile de banane. Cu toate acestea, este dificil să calculăm cantitatea necesară de astfel de hrănire. Excesul acestuia provoacă procesul de degradare a sistemului rădăcinii plantelor..

Transplant de plante

Orice orhidee necesită un transplant la fiecare doi ani. În această perioadă, componentele incluse în sol sunt distruse, ceea ce face dificilă ventilarea rădăcinilor. În plus, planta își poate depăși ghiveciul și apoi rădăcinile sale vor începe să iasă spre exterior. Aceasta duce la o lipsă de săruri minerale chiar și cu reumplerea regulată a solului.

Orhideea este îndepărtată cu grijă din ghiveci, scuturând rădăcinile din bucățile aderente de sol. Nu este de dorit să transplantăm o plantă înflorită, dar procesul nu-i va face prea mult rău. În continuare, floarea este mutată într-un ghiveci mai mare, cu pământ proaspăt umezit..

Principalele probleme la creșterea unei orhidee

Planta se poate îmbolnăvi chiar dacă sunt respectate cu strictețe condițiile de cultivare. Îngrijirea orhideelor ​​pentru începători include în mod necesar studiul manualelor și instrucțiunilor. Acestea conțin sfaturi de la florării cu experiență și informații despre caracteristicile florii.

După cum am menționat deja, inundarea rădăcinilor duce la deteriorarea lor și căderea frunzelor. Apariția petelor galbene pe verdeață poate fi provocată de lumina directă a soarelui. Cu o prelucrare necorespunzătoare a componentelor solului, o ciupercă se dezvoltă în ea, ceea ce duce la distrugerea sistemului radicular. Frunzele lente indică lipsa de umiditate și aer prea uscat..

Orhideele sunt destul de nepretențioase, este ușor să le îngrijești dacă știi regulile de bază și iei în considerare specificul climatului în care aceste flori cresc în natură.

Concluzie

Oamenii de știință care efectuează experimente pentru a studia viața florilor, cred că comunică între ei prin impulsuri și simt gândurile proprietarului..

Sună un pic fantastic, deși cum să explici altfel motivul pentru care rareori o plantă înflorește înflorește de ziua de naștere a proprietarului sau o altă dată memorabilă? La fel ca orice făptură vie, simte dragostea îndreptată spre ea și încearcă să mulțumească persoana care are grijă de ea cu frunze verzi suculente și inflorescențe luminoase.

Orhideele bine îngrijite care cresc pe pervazul demonstrează grija și responsabilitatea proprietarului și decorează orice cameră.

Descrierea celor mai frecvente tipuri de orhidee interioare

Orhideele sunt plante aparținând familiei Orhidee, care reprezintă 10% din toate plantele de pe Pământ. Acest reprezentant al florei are aproximativ 35.000 de specii. Numele lor provine de la cuvântul grecesc „orchis”, care înseamnă testicul. Oamenii au admirat frumusețea orhideei timp de mai multe secole, în unele țări este folosit chiar ca simbol național. Reprezentanți ai acestui tip de flori pot fi găsiți pe toate continentele planetei noastre, tropicalele fiind habitatul lor principal. Mărimile plantelor pot varia de la 2 cm la 2 m. Toate orhideele, în funcție de locul de creștere, sunt împărțite în epifite (în creștere pe copaci), letofite (așezându-se pe roci și pietre) și terestre, iar unele specii chiar cresc sub pământ..

Informații succinte despre floare

Astăzi este rar să întâlnești o persoană care nu a auzit niciodată de orhidee. Plantele de interior diferă semnificativ de omologii sălbatici. Orhideele de acasă sunt prezentate sub formă de ghivece cu flori subțiri, pe vârful cărora sunt flori luxoase și în afara. Datorită acestui fapt, orhideele au devenit incredibil de populare printre cultivatorii de flori..

Dar îngrijirea orhideelor ​​interioare trebuie să îndeplinească cerințele, și este obligatoriu să înțelegeți și condițiile pentru creșterea lor în condiții naturale. O atenție deosebită trebuie acordată selectării substratului corespunzător, a containerelor pentru plantare, fertilizare, organizarea unei udări corespunzătoare, iluminat, temperatură și umiditate. De asemenea, respectați procedura de transplant și reproducere recomandată. În același mod, nu pierdeți din vedere ce tip de orhidee veți crește, deoarece fiecare dintre ele are propriile sale caracteristici..

Tipuri de orhidee interioare

Cunoscută de mulți iubitori de orhidee, această floare nu este foarte capricioasă. Preferă temperatura moderată și umiditatea ridicată. Orhideea are dimensiuni medii, are câteva frunze interconectate la baza pseudobulbului și una liniară în vârf. Florile Ada sunt în formă de clopot, roșu-portocaliu, în număr de până la 12 pe un singur peduncul, care apar de obicei din ianuarie până în mai și înflorește aproximativ o lună.

Angrekum

Este de dorit pentru mulți cultivatori datorită frumuseții florilor sale lucioase albe sau ivory, care seamănă cu aspect de stele de porțelan. Florile emană o aromă incredibilă care apare la căderea nopții. Dar este extrem de dificil să obții înflorirea acasă, deoarece acest lucru necesită cunoștințe specifice despre îngrijirea plantei..

Anguloa

Acest tip de orhidee nu este foarte frecvent. Dar este atractiv prin faptul că are flori originale, care seamănă cu bebelușii mici în aparența lor, iar unele specii au flori precum lalelele. Există culori alb, galben, roșu și maro. Anguloa nu este foarte solicitantă în îngrijire, dar are nevoie de o abundență de aer și de lumina soarelui, temperatura pentru orhidee nu este ridicată, cu diferențe bine pronunțate zi și noapte.

Anzellia

Unul dintre puținii reprezentanți ai orhideelor ​​de foioase, această caracteristică a apărut datorită habitatului natural - Africa, în timpul unei secete, planta își varsă complet frunzele. Inflorescențele cu mai multe flori sunt localizate la vârf și sunt galbene cu pete maronii. Acasă, înflorește la începutul verii timp de 5-6 săptămâni.

Arachnis

Orhideea și-a luat numele din cauza asemănării florilor sale cu păianjenii. Pentru creșterea normală și înflorirea la domiciliu, Arachnis trebuie să ofere un regim foarte cald, cu umiditate ridicată, precum și lumină solară strălucitoare. Udarea abundentă este necesară în timpul creșterii active a orhideei.

Arpophyllum

Reprezentanții acestei specii au dimensiuni mari. Inflorescențele înalte ale orhideei seamănă cu lumânări imense de culoare lila-roz, florile în care înfloresc aproape simultan. Planta înflorește timp de trei săptămâni, timp în care Arpophyllum trebuie hrănită cu îngrășământ care conține azot și fosfor, care o ajută la înflorire.

Bletilla

Potrivit multor grădinari, această orhidee este cea mai nepretențioasă și, în același timp, unul dintre cei mai frumoși reprezentanți ai familiei. În exterior, floarea seamănă cu un gladiol. Frunzele Bletilla sunt îndoite și îndreptate, ajungând la 30 cm. Lungimea pedunculilor este de la 60 la 90 cm, pe care cresc de la 6 la 12 flori de culoare roz-violet.

Brassavola

Planta nu este foarte capricioasă, are nevoie de umiditate ridicată. Are frunze cărnoase până la 20 cm lungime. Pe partea superioară a tulpinii se formează pedunculi cu maximum 5 flori verzui. Buza acestei flori este albă și seamănă cu o inimă în forma sa, uneori puteți confunda o buză cu o floare, deoarece petalele sale, datorită formei și culorii lor, seamănă mai mult cu frunzele plantei.

Brassia

Orhideea Brassia este excelent cultivată pentru îngrijirea la domiciliu.

Sunt galbene cu puncte maronii și invers. Sepalele sunt întinse spre exterior, la o distanță de până la 15 cm. În medie, inflorescența este formată din 6-8 flori, care în totalitatea lor seamănă cu o insectă mare de centipede.

Bulbophyllum

Genul acestei flori este cel mai numeros dintre orhidee. Reprezentanții săi diferă semnificativ unul de celălalt. Prin urmare, este imposibil de evidențiat caracteristicile generale ale aspectului, precum și condițiile pentru îngrijirea acestor flori. Cel mai adesea, Rothschild Bulbophyllum și Sickle Bulbophyllum sunt cultivate în case și apartamente..

Wanda

O plantă destul de dificil de cultivat acasă. Dar după ce a văzut Wanda cel puțin o dată, apare imediat dorința de a avea această orhidee acasă. Fascinează cu frumusețea exotică a florilor sale, sunt mari, parfumate și au o culoare originală. O caracteristică a acestei orhidee este felul în care este cultivată: având un sistem rădăcină neobișnuit, floarea nu are nevoie de sol, dar se simte excelent cu rădăcini goale.

Vanilie

Dar genul Vanilla include peste 100 de reprezentanți și doar una dintre aceste flori este furnizorul acestui condiment - vanilie cu frunze plate. Restul plantelor sunt utilizate în parfumerie. Pentru a crește cu succes o orhidee de vanilie acasă, este necesar să recreezi condiții care vor fi foarte asemănătoare cu cele în care crește în natură..

Galeander

Această plantă este destul de mare și necesită mult spațiu interior pentru confortul său. Frunzele sale cresc în vârful tulpinii, sunt subțiri și asemănătoare cu panglică, ajungând la o lungime de 15 cm. Florile de diferite culori sunt adesea mari și parfumate. Înflorește trei săptămâni vara.

Gongora

O orhidee foarte originală, a cărei caracteristică sunt pseudobulbe în relief cu două frunze împăturite. Pedunculul are o formă curbă și un număr mare de flori cu buza alungită cresc pe peduncul. Au o aromă plăcută și sunt colorate în tonuri de la galben până la maro. Nu necesită multă întreținere, la fel cum Wanda poate fi cultivată fără a fi plasată în sol.

Grammatophyllum

Această orhidee poate fi numită una dintre cele mai mari dintre cele crescute acasă, deoarece creșterea sa minimă este de jumătate de metru. Tulpinile de flori curbate ating o lungime de un metru, pe ea se formează aproximativ 60 de flori mici de culoare galbenă, acoperite cu pete multiple.

Dendrobium

Una dintre cele mai populare și ușoare orhidee de îngrijire la domiciliu. Creșterea florii este mică: 40-90 cm. Pseudobulburile cilindrice din Dendrobium creează o tulpină pe care sunt situate alternativ frunzele. Pedunculii încolțesc din sinusurile lor, pe care există 1-4 flori cu un miros pronunțat și diverse culori: alb, galben, portocaliu, violet.

Dracula

Unul dintre cei mai interesanți reprezentanți ai genului. O caracteristică a lui Dracula sunt florile, care în aparența lor seamănă cu botul unei maimuțe sau al unui mic dragon. Nu este foarte capricios în plecare, deși are anumite cerințe.

Zygopetalum

Foarte des această orhidee poate fi văzută în magazine și acasă iubitorilor de flori. Are o astfel de popularitate datorită cerințelor sale de îngrijire reduse, precum și a florilor neobișnuite, care în Zygopetalum sunt foarte dense, cărnoase și cu o aromă plăcută..

Cattleya

O trăsătură distinctivă a acestei orhidee este o formă de buze neobișnuită, în contrast cu tonul principal al florii. Cattleya este foarte frecventă în rândul cultivatorilor de flori datorită frumuseții sale, în îngrijire necesită respectarea strictă a regulilor de cultivare.

Coriantes

Nectarul dulce este colectat în vasul acestei flori aromate. O condiție pentru cultivarea cu succes este așezarea plantei, este indicat să alegeți coșuri pentru spânzurare datorită particularității formei pedunculilor și creșterii rapide a rizomului.

Lelia

Un avantaj incontestabil al acestei orhidee este mirosul său de neuitat. Genul Lelius este foarte plural, ceea ce îngreunează caracterizarea acestora în general. Cea mai apropiată rudă a ei este Cattleya, cu care sunt adesea derutați. În grijă, aceste flori sunt destul de capricioase.

Ludisia

Specia de orhidee prezentată aparține categoriei de „orhidee prețioase”, ceea ce înseamnă că splendoarea ei nu se află în flori, ci în frunze. Frunzele de Ludisia sunt mătăsoase, iridescente, crimson sau galben-verde, cu vase de culoare deschisă. Dimensiunea frunzelor este de aproximativ 7 cm lungime, 3-4 cm lățime. Florile de aproximativ 2 cm în diametru sunt albe cu pete galbene și sunt așezate pe peduncul în număr mare, dar după cum am menționat mai sus, nu sunt un ornament al Ludisia, ci mai degrabă cu aspect obișnuit. Această plantă nu necesită condiții speciale de reținere..

Miltonia

Alături de Phalaenopsis, această orhidee este adesea întâlnită și în colecțiile de floriști de acasă. Este o floare foarte ușor de cultivat. Frunzele de orhidee Miltonia ating 40 cm, culoarea lor nu este destul de obișnuită, nuanțe cenușiu-gălbui. Pedunculii se întind din axilele frunzelor, flori catifelate de diferite culori.

Neofinetia

Pe peduncul sunt de la 3 la 15 flori de culoare albă sau roz, mai puțin adesea galbene și verzuie. În ciuda faptului că această specie este naturală, și nu este crescută artificial, se înțelege bine acasă.

Oncidium

Datorită numărului uriaș de subspecii, este foarte dificil să oferim o descriere generală a Oncidiums. Față de Phalaenopsis, această plantă este mai iubitoare de lumină și depinde mai mult de diferența dintre temperaturile de zi și de noapte. Un alt nume pentru această orhidee este „păpușile dansatoare”, din cauza asemănării florilor cu o fată într-o fustă largă, iar inflorescențele unor specii seamănă cu molii.

Papiopedilum

Această orhidee poate fi numită un miracol al naturii. Papusa doamnei este numele comun pentru reprezentanții acestui gen, pe care i-au primit datorită formei unei flori care seamănă cu pantoful unei femei. Pe lângă floarea inițială, Pafiopedilum atrage ochiul cu frunzele sale iridescente. Acasă, nu sunt foarte exigente, deși au unele caracteristici..

Sarcochilus

Întregul gen, și în special o parte din acesta, sunt foarte flexibile la temperatură, deoarece pot tolera atât scăderi pe termen scurt, cât și creșteri de grade și se pot adapta bine la diferite condiții. Sarcochilus are frunze cărnoase verzi, iar numeroase flori sunt așezate pe perii scurte, care au un miros foarte plăcut..

Phalaenopsis

Cea mai comună dintre toate Orchidaceae.

Din cauza asemănării florilor cu molii, ele sunt numite și „orhidee fluture”. Colorarea lor este foarte diversă. Frunzele sunt suculente, verzi, aranjate astfel încât să creeze o rozetă. Phalaenopsisul în creștere nu necesită mult efort și nu provoacă îngrijorare doar dacă sunt respectate anumite reguli.

Habenaria Radiata

Denumirea neobișnuită a florii înseamnă „călugăr alb”. Orhideea a primit acest nume din cauza asemănării inimaginabile a unei flori cu o pasăre albă zburătoare. Habenaria are frunze înguste care sunt dispuse alternativ pe tulpină. Peduncul atinge o lungime de 50 cm, are 2 până la 8 flori. Pentru floriștii începători, va fi foarte dificil să crească o astfel de floare, deoarece este foarte capricioasă.

Cymbidium

Unele cunoștințe sunt necesare pentru a crește Cymbidium, dar cu toate acestea este unul dintre tipurile populare care sunt cultivate acasă. Frunzele de orhidee sunt piele, xifoide sau liniare. Peduncul atinge uneori mai mult de un metru lungime și este o racemă cu puține sau multe flori. În funcție de specie, florile sunt mari sau mici, în diverse culori, iar buza este de obicei observată.

Top