Categorie

1 Violetele
Plante de interior cu flori albe
2 Violetele
Zambilă
3 Arbuşti
Cum să fertilizați cartofii și să stimulați randamentele mari?
4 Ierburi
Cum să păstrezi mai mult un buchet de flori într-o vază

Image
Principal // Arbuşti

Cum se transplantează o orhidee acasă


Floriștii recomandă deranjarea orhideelor ​​delicate mai rar, dar trebuie totuși reputați periodic. Florile nu sunt scoase la vânzare în cele mai potrivite soluri și ghivece de flori. Și pe viitor cresc și necesită extindere, pentru că dacă rădăcinile sunt aglomerate constant, puteți uita de înflorire. Vă spunem cum să transplantați corect o orhidee acasă și să nu o răniți în acest proces!

Transfer după cumpărare

În magazine, orhideele sunt vândute cel mai adesea într-un sol special de transport, dar nu este potrivit pentru utilizare permanentă. Prin urmare, cu siguranță, floarea va trebui să fie transplantată, și cu atât mai devreme cu atât mai bine. Dar mai întâi, păstrați-o în carantină cel puțin 5-7 zile fără udare și hrănire pentru a identifica posibile boli și dăunători.

Transplant de orhidee planificat

În mod normal, orhideele interioare sunt transplantate pe măsură ce cresc din ghiveciul de flori. În medie, aceasta este o dată la 1-2 ani, când sistemul rădăcină încetează clar. Un transplant planificat este efectuat la începutul primăverii sau la câteva săptămâni după ce orhideea a înflorit complet.

Este imperativ să transplantăm planta la primul semn de degradare a rădăcinii sau a gâtului. Dacă există o mușchi sau alte componente absorbante ale umidității în ghiveciul de flori, acesta trebuie monitorizat în special cu atenție. Se recomandă cultivarea unor astfel de orhidee numai în ghivece transparente, astfel încât să puteți vedea cum se usucă solul..

Cerințe la sol

Solul din grădină nu este potrivit pentru o orhidee - este prea greu și rădăcinile se vor putrezi rapid. Ai nevoie de un substrat special format din bucăți de stejar, aspen sau coajă de pin. Puteți folosi rădăcini de ferigă, cărbune, mușchi, plută sau chipsuri de spumă, bucăți de cretă, argilă granulară sau perlit. Dacă pregătiți singur amestecul, mai întâi asigurați-vă că fierbeți scoarța de două ori pentru a distruge bacteriile, ciuperca și dăunătorii..

Selectarea ghiveciului

Orhideele au nevoie de circulație constantă a aerului și unele soiuri pot fi chiar cultivate fără ghivece în blocuri speciale. Coșuri, vase de răchită, cutii de lemn cu sloturi sunt minunate. O opțiune convenabilă este un ghiveci de plastic transparent cu găuri pe toate părțile pentru a monitoriza starea rădăcinilor și a solului.

Și pentru a face găuri de scurgere într-un vas de plastic, utilizați un fier de lipit sau un cui fierbinte. Când replantați un nou vas, umpleți o treime cu spumă sau pietriș fin. În viitor, la udare, așteptați întotdeauna până când orhideea este complet drenată..

Scoatem orhideea din ghiveci

Sarcina ta principală este să nu distrugi sistemul de rădăcină delicat, strâns legat într-o com. Dacă nu îl puteți îndepărta cu atenție, este mai bine să spargeți sau să spargeți întregul ghiveci de flori. În nici un caz nu încercați să obțineți orhideea cu forța, altfel va fi rănită și va muri mai târziu.

Pentru a face rădăcinile să alunece din ghiveciul de flori, înmuiați orhideea scurt în apă caldă. Acestea vor fi saturate de umiditate și vor deveni mai rezistente și elastice, astfel încât există un risc mai mic de rupere sau deteriorare. Agitați ușor tot conținutul împreună cu solul pe o suprafață curată.

Pregătirea sistemului radicular

Înainte de a replanta o orhidee, este obligatoriu să clătiți întregul sistem rădăcină în apă caldă pentru a scăpa de reziduurile aderente ale solului. Folosiți un cuțit ascuțit sau foarfece de grădină pentru a tăia fragmentele putrezite, uscate și deteriorate. Presărați tăieturile cu cărbune zdrobit sau tratați-le cu antiseptice florale speciale. Uscați planta timp de 10-20 de minute pe un prosop de hârtie.

Transplantarea unei orhidee într-o oală nouă

Puneți rădăcinile în noua oală vertical și umpleți cu grijă solul, umplând toate cavitățile. Dacă substratul vechi este cu siguranță sănătos, în stare bună, fără semne de descompunere, ciupercă sau placă, îl puteți folosi. Dar este mai bine, doar în caz, să îl înlocuiți cu unul nou, atingând ușor vasul pentru a sigila.

Jartieră

Pentru prima dată, înainte de înrădăcinare și adaptare, este mai bine să legați orhideea. Este important ca acesta să se potrivească perfect în oală și să nu se încurce dintr-o parte în alta. Când instalați suportul, încercați să nu deteriorați rădăcinile, deoarece toate fisurile și rănile sunt potențiale focare de putrefacție.

Îngrijirea orhideelor ​​după transplant

Umpleți orhideea cu apă caldă imediat după transplant, mutați-o într-un loc luminos și cald și nu o atingeți încă 2 săptămâni. Nu așezați un astfel de ghiveci pe o suprafață rece, lângă o fereastră deschisă sau în lumina directă a soarelui. Încercați să nu rotiți, să rearanjați sau să deranjați deloc floarea. După 2 săptămâni, puteți aplica puțin îngrășământ, apă plantați și treceți la regimul de îngrijire obișnuit.

Sfaturi pentru alegerea solului pentru o orhidee: cum și în ce substrat poți transplanta o plantă?

Când cresc plante exotice acasă, cultivatorii se confruntă cu nevoia de a menține parametri optimi. Este vorba de iluminare, temperatură, udare și replantare.

Da, transplantul este, de asemenea, o condiție importantă pentru viața orhideei. Procedura are nuanțe și etape de implementare proprii. Veți afla despre alegerea substratului potrivit pentru o floare în articolul nostru. De asemenea, va fi interesant să vizionați un videoclip util pe acest subiect..

Este necesară o înlocuire completă a solului?

După cum știți, înlocuirea solului cu o floare este un fel de stres. Din acest motiv, transplantul de orhidee se efectuează la fiecare 3 ani cu o înlocuire a solului (citiți când este cel mai bun moment pentru a transplanta o orhidee acasă, iar din acest articol veți afla dacă această procedură poate fi efectuată în perioada de toamnă). Așadar, în această perioadă, solul este foarte epuizat, pierde proprietăți valoroase:

 • Echilibrul sărurilor minerale este perturbat.
 • Substratul îmbătrânește și degradează.
 • Furnizarea de micronutrienți se termină.
 • Scăderea respirabilității.
 • Nivelul de aciditate crește.

Cerințe de substrat

Criteriile generale pentru alegerea unui amestec de ghivece pentru orhideele interioare sunt aceleași. Solul trebuie să aibă următoarele calități:

 1. respirabilitate;
 2. imprecizie;
 3. uşura;
 4. lipsa proprietăților toxice;
 5. au proprietăți bune de drenare;
 6. aciditate optimă.

Reprezentanții orhideelor, care sunt cultivate acasă, sunt împărțiți în două grupuri: epifitice și terestre. Ele diferă nu numai prin nume, aspect, dar și în mediul în creștere. În consecință, substratul pentru plante are o serie de diferențe..

Orhideele epifite includ soiuri:

 • Dendrobium;
 • Cattleya;
 • lycasts;
 • Phalaenopsis;
 • Cambria;
 • Zygopetalum;
 • masdevallia.

Pentru astfel de plante, solul este important în principal pentru menținerea unei poziții verticale, apoi numai pentru nutriție și obținerea umidității care dă viață. În consecință, epifitele nu au nevoie de pământ, este suficient fără un substrat de sol. Amestecurile au variații: 1 parte cărbune și 5 părți scoarță. Sau mușchi de sphagnum, cenușă și coajă de scoarță într-un raport de 2: 1: 5.

Orhideele terestre: cymbidium și pafiopedilum, care necesită o nutriție crescută. Următoarea compoziție a solului este potrivită pentru ele:

Cultivatorii experimentați de flori răspund fără echivoc la această întrebare - nu. Habitatul orhideelor ​​este sol usor, slab. Sistemul rădăcină ar trebui să fie suflat liber cu aer și să participe la procesul de fotosinteză. Și în pământ, acesta va fi comprimat, de parcă sub greutatea unei pietre. În astfel de condiții, este destul de dificil să crească o floare exotică și cel mai probabil va muri..

Ce fel de teren este necesar?

Se poate folosi sol regulat? Solul pentru plante exotice poate fi cumpărat gata, pregătit cu propriile mâini sau puteți achiziționa componente individuale și alegeți singuri proporțiile. Magazinele de grădină au o mare varietate de amestecuri de ghiveci de orhidee. Când cumpărați un substrat, trebuie să acordați atenție:

 • scopul solului, pentru ce soiuri de orhidee este potrivit;
 • compoziția nutrienților și pH-ul solului;
 • componente ale amestecului;
 • sfaturi de utilizare.

Din păcate, chiar și în magazinele de încredere, puteți cumpăra un produs de calitate scăzută. Pentru a evita acest lucru, substratul de orhidee este preparat independent. Toate ingredientele substratului nu trebuie colectate cu propriile mâini, care sunt vândute separat în magazine specializate. Astfel, suportul poate fi asamblat cu ușurință de unul singur, amestecând ingredientele în cantitățile necesare. Producție destul de bună de material natural de la producătorul "Sady Auriki".

Cum să faceți singur amestecul?

Pentru a economisi bani, precum și pentru o încredere deplină în calitate, solul este pregătit individual. Compoziția principală a substratului conține:

 1. Scoarta de pin. Este o componentă de bază care poate fi găsită cu ușurință în pădurea de pin, pe copaci tăiați. Coaja trebuie zdrobită la 2-3 cm.
 2. Sphagnum de mușchi. Adunate în păduri, în zonele joase, după ce zăpada s-a topit complet. Moss are proprietăți bactericide. Folosiți proaspete și uscate.
 3. Rădăcinile de ferici care conțin mulți nutrienți. Se adaugă la amestec uscat.
 4. cărbunele este ușor de găsit în cenușă. Cenușa are aceeași dimensiune ca și celelalte ingrediente.
 5. Lut expandat, material ieftin și ușor. Granulele sunt grozave pentru drenaj.

Utilizați opțiuni pentru prepararea unui substrat cu adaos de nisip grosier, argilă granulară, material de plută, perlit, polistiren, pământ de foi, turbă, humus.

Urmăriți un videoclip despre colectarea materialelor pentru substratul de orhidee:

Instrucțiuni de transplant de plante

Cum se transplantează o plantă cu înlocuirea solului? O descriere detaliată a procesului de transplant va elimina greutățile și greșelile inutile. Este important să urmați secvența:

  Cu grijă, încet, scoatem planta din ghiveciul vechi. Pentru a facilita procesul, zdrobiți pereții și apăsați puțin. Dacă floarea stă bine, trebuie să tăiați oala fără a deteriora orhideea..

Nu trageți planta prea tare, altfel rădăcinile se pot rupe. Eliberăm sistemul de rădăcină de solul inutil. În continuare, așezăm floarea într-un recipient, astfel încât rădăcinile să fie ușor înmuiate. Apoi clătiți cu apă caldă.

Atenție la starea rădăcinilor. Dacă sunt verzi și sunt multe, atunci nu există niciun motiv să vă faceți griji. Dacă planta are rădăcini uscate, putrede, nesănătoase, îndepărtați. Instrumentul trebuie să fie ascuțit și dezinfectat. Tratează locurile tăiate cu cenușă sau carbon activat zdrobit. Pentru detalii despre cum să păstrați rădăcinile unei orhidee în timpul transplantului și ce să faceți pentru a preveni deteriorarea, citiți aici.

Rădăcinile aeriene și pedunculii verzi nu pot fi tăiate. Procedăm direct la procesul de plantare. Luați o oală de plastic limpede cu găuri de scurgere. Punem granule de lut expandat pe fund, coaja de pin deasupra. Apoi coborâm orhideea, așezând-o la mijloc, dar nu adânc.

Se presară cu substratul selectat. Nu este necesar să lipiți bine rădăcinile. Dacă arată din oală, este mai bine să le acoperi cu coaja de pin deasupra..

 • După 1-2 zile, udă orhideea. Pentru aceasta, vasul este așezat sub un duș cald. După uscare, așezați într-un loc cu lumină scăzută timp de câteva zile.
 • Urmăriți un videoclip despre transplantul corect de orhidee:

  Concluzie

  După cum se dovedește în practică, transplantarea unei orhidee este o sarcină ușoară, dar importantă, de care depinde dezvoltarea ulterioară. Și îngrijirea și îngrijirea corespunzătoare vor facilita adaptarea plantei..

  Dacă găsiți o eroare, selectați o bucată de text și apăsați Ctrl + Enter.

  Recomandare pentru cultivatorii de flori: cum să transplantăm o orhidee acasă

  O orhidee frumoasă și delicată încetează treptat înflorirea, iar ghiveciul devine înghesuit vizibil pentru asta. Pentru a preveni problemele cu creșterea și așteptați înflorirea viitoare, trebuie să știți cum să transplantați o orhidee acasă. Redacția Agronom.guru vă va spune în articol ce capcanele vă pot aștepta în timpul unui transplant.
  Cu o îngrijire corespunzătoare, planta se va încânta cu înflorirea frumoasă

  De ce ai nevoie pentru a transplanta orhidee - principalele motive

  Programul recomandat pentru transplantarea phalaenopsisului într-un recipient nou sau alt substrat este la fiecare 2-3 ani. Acest lucru se datorează stresului pe care planta îl experimentează în timpul acestui proces..

  Orice soi de orhidee are nevoie de un transplant în timp util

  Necesitatea urgentă a unui nou ghiveci sau a solului se datorează următorilor factori:

  • epuizarea solului;
  • încălcarea echilibrului substanțelor minerale din substrat;
  • modificarea nivelului de aciditate;
  • pierderea permeabilității aerului;
  • Compactarea solului nu permite sistemului radicular să se dezvolte optim și chiar provoacă putregaiul rădăcinii;
  • un transplant după 3 ani este necesar dacă coaja a fost componenta principală în substrat. Dacă a fost mușchi de sphagnum, atunci trebuie să înlocuiți solul la 2 ani de la plantare.
  O oală înghesuită, din care rădăcinile rămân în toate direcțiile, trebuie schimbată în una mai spațioasă

  Dacă ghiveciul a devenit înghesuit, rădăcinile vor împinge solul din recipient, ceea ce va afecta, fără îndoială, sănătatea florii..

  Este posibil să transplantăm o orhidee înflorită

  Un transplant de urgență în timpul înfloririi se poate face din mai multe motive: o armată de dăunători a apărut pe plantele vecine, ați observat semne de putrefacție sau alte boli. O altă orhidee este transplantată după cumpărare, chiar și în timpul înfloririi, dacă este evident că floarea se simte rău în acest sol. Cum să faceți acest lucru, vă vom spune mai jos..

  Uneori trebuie să faceți o alegere: viața lungă a plantei cu înflorire întârziată sau zilele scurte în floare și moartea orhideei. Dacă doriți să vedeți planta sănătoasă și plăcută pentru ochi în anii următori, atunci nu întrebați dacă planta poate fi replantată în timpul înfloririi. Mai bine tăiați pedunculul și transplantați frumusețea.

  Când să transplantăm orhidee acasă

  Cultivatorii experimentați de flori știu când este cel mai bine să transplantezi orhidee și răspund de bunăvoie la întrebarea: procesul de mutare a unei flori este cel mai bine programat pentru sezonul de primăvară. Până la începutul lunii iunie, toate manipulările de transplant ar trebui să aibă succes..

  Ce fel de ghiveci este necesar pentru o orhidee - cerințe de capacitate

  Un vas pentru orhidee este ales întotdeauna transparent. Această condiție este necesară pentru a monitoriza dezvoltarea rădăcinilor și pentru a monitoriza starea solului. Dacă doriți, un recipient transparent este plasat într-o oală plăcută pentru ochi. Vă recomandăm să alegeți un vas mai spațios. Va fi suficient dacă noul container este cu câțiva centimetri mai lat decât precedentul..

  Înainte de a face un transplant, un nou recipient este dezinfectat, iar apoi este prevăzut doar un strat de drenaj

  Cum să alegi un substrat și ce fel de sol este necesar pentru orhidee

  Frumoasa orhidee are nevoie de un substrat liber. Este de preferat să cumpărați un amestec gata pregătit. Dacă vă angajați să pregătiți singuri solul, atunci luați argilă extinsă pentru drenaj, mușchi de sphagnum sau scoarță tocată de conifere și cărbune.

  Substratul nu trebuie să ofere floarei nutriție și oxigen, ci și să ajute la fixarea plantei în ghiveci.

  După câțiva ani, veți observa că cărbunele și scoarța s-au transformat în praf, solul a devenit dens și așezat - este timpul să transplantați. Pentru a aprecia avantajele solului respirabil, vă oferim un videoclip introductiv despre cum se transplantează o orhidee acasă:

  Când trebuie să transplantați imediat o orhidee

  Dacă observați că solul a devenit dens, toate componentele mari sunt mai mult ca praful, orhideea a devenit un refugiu pentru afide, thrips, insecte la scară și alți oaspeți „minunați”, atunci nu este mult înainte de moartea completă a plantei. Uneori puteți observa putrezirea rădăcinilor sau masa verde a frunzelor a început să depășească foarte mult dimensiunea oalei, ceea ce înseamnă că trebuie urgent să transplantați orhideea și vă vom spune cum să o faceți chiar acasă..

  Dacă orhideea dvs. tocmai a sosit din magazin și arată sănătos, nu este necesar nici un transplant. Dar, atunci când secțiunea dvs. pare lipsită de importanță după cumpărare, este mai bine să începeți să le replantați imediat..

  Cum să scapi de midges în flori de interior folosind metode simple. Într-o publicație specială a portalului nostru, vă vom spune în detaliu cum puteți scăpa de dăunători în florile de interior. Veți afla motivele apariției lor, tipurile de midges și semnele și măsurile lor pentru a preveni apariția midges.

  Pregătirea pentru un transplant de orhidee

  Cu cât transplantul este mai responsabil, cu atât procesul va fi mai reușit. Înainte de a te apuca de afaceri, pregătește tot ce ai nevoie: foarfece dezinfectate sau un cuțit ascuțit pentru tăierea unui peduncul decolorat, un nou vas transparent, un substrat proaspăt liber, o tabletă de carbon activată.

  Cum se transplantează o orhidee acasă pas cu pas

  Pentru a facilita procesul de transplantare a unei orhidee acasă, vă propunem să studiem pas cu pas toate punctele cheie.

  Scoatem floarea din ghiveciul anterior. Cu cât este mai atent cu atât mai bine. Sistemul rădăcină trebuie să rămână intact

  Se recomandă ridul vasului pentru o extracție fără probleme.

  Dacă solul sau ghiveciul este prea dens, iar planta nu cedează, atunci este mai bine să sacrifici capacitatea decât floarea și să o tai cu foarfeca. Deoarece procesul poate fi dezordonat, vă recomandăm să răspândiți un ziar mare sau să vă îndreptați spre baie..

  În general, este de preferat să scoateți planta din ghiveci sub apă curentă, astfel încât rădăcinile să poată fi îndepărtate fără durere și să verificați imediat dacă dăunătorii sau putregaiul

  Acum vă vom spune cum să plantați corect o orhidee într-un ghiveci. Argila expandată este răspândită într-un recipient nou și presărată cu puțin substrat. Apoi, trebuie să plantați cu atenție orhideea, răspândind uniform rădăcinile. Țineți planta de gulerul rădăcinii. Spațiul rămas este umplut cu un substrat, atingând vasul și udând planta.

  Rădăcinile aeriene superioare nu pot fi împinse în oală cu forța, lăsându-le pe suprafața solului.

  În timpul examinării rădăcinilor în timpul transplantului, pot fi detectate procese de putregai sau paraziți. Părțile bolnave ale rădăcinilor sunt tăiate și aruncate, tăieturile sunt tratate cu Kornevin și presărate cu cărbune. Se fac și cu rădăcinile uscate. Dacă observați dăunători, atunci planta trebuie plasată într-un recipient cu apă caldă curată timp de 2-3 ore, apoi tratată cu un insecticid adecvat.

  Plantarea în sol nou după spălarea rădăcinilor se efectuează numai după ce sistemul de rădăcini este complet uscat

  Frunzele inferioare îngălbenite ale plantei sunt, de asemenea, îndepărtate.

  Acum știți cum să transplantați fără durere o orhidee într-un alt vas

  Caracteristici ale transplantului de orhidee iarna acasă

  Dacă este necesară transplantarea unei orhidee bolnave sau slăbite în timpul iernii, recomandările rămân aceleași. Diferența va fi vizibilă în udare: planta nu are nevoie de umiditate excesivă în perioada inactivă, în orice caz, nu merită să lăsați floarea complet fără apă.

  Îngrijirea orhideelor ​​după transplant

  Nu este o coincidență faptul că perioada de după transplant este numită perioadă de recuperare. Orice intervenție majoră în viața unei plante creează stres pentru ea. Deci, câteva reguli despre ce trebuie făcut după transplant:

  • oala este așezată într-un loc umbrit, mai aproape de fereastra de est;
  • temperatura aerului este menținută la + 21 ° С;
  • udarea după transplant se face după 5 zile;
  • frunzele pot fi pulverizate zilnic cu apă caldă;
  • într-o lună încep să aplice îngrășăminte.

  Ce probleme pot apărea după transplant

  Luați în considerare posibilele probleme care pot apărea după transplant.

  1. Dacă frunzele arată lent, atunci sunteți lacomi cu udare: substratul nu trebuie să se usuce complet. Un alt motiv poate fi lumina directă a soarelui. Încercați să umblați planta timp de o săptămână.
  2. Planta nu înflorește mult timp: dacă procesul de grefă este întârziat, începeți să hrăniți mai devreme.
  Cu cât este mai atent și mai precis procesul de transplant, cu atât sunt mai puține șanse de probleme după el.

  Reproducerea unei orhidee acasă

  Floarea regală este o orhidee. Îngrijirea și reproducerea la domiciliu. Într-o publicație specială a portalului nostru, vă vom spune în detaliu cum să aveți grijă și să propagați o orhidee acasă. Vei învăța cum să udi în mod corespunzător o orhidee, nuanțele îngrijirii pentru diverse soiuri de orhidee și cum să faci o orhidee să înflorească acasă.

  Dacă planta dvs. este adultă și știți cum să plantați o orhidee acasă, puteți începe reproducerea obținând mai multe flori simultan.

  Dacă aveți o varietate neobișnuită, împărtășiți-o cu prietenii sau schimbați-o cu cei care doresc. Acest lucru este comun pe forumurile de flori și este o șansă mare de a adăuga în colecția ta.

  În ciuda celor patru metode de reproducere cunoscute, ele folosesc de obicei două la domiciliu: copii și rădăcini împărțitoare. După ce orhideea s-a estompat, copiii pot fi găsiți în ea - lăstari laterali. Sunt plantate într-un nou recipient mic, menținând temperatura ridicată și umiditatea în cameră..

  După un timp, copiii se rădăcină și se transformă într-o orhidee obișnuită.

  Planta este propagată prin împărțirea rădăcinilor, cu condiția ca bulbul să crească bine. Se taie pe jumătate, se tratează cu cărbune și se plantează în ghivece diferite. Indiferent de metoda aleasă, va dura ceva timp pentru a menține o temperatură ridicată și o umiditate optimă a aerului în jurul plantei de casă..

  Putem spune că orhideea este o plantă uimitoare și nu trebuie să vă fie frică de dificultățile cu cultivarea acesteia. Dacă doriți să aflați mai multe despre cum se transplantează o orhidee acasă, în plus, vă oferim un alt videoclip informativ, unde veți auzi multe sfaturi:

  Nuanțele transplantului de orhidee Phalaenopsis

  Phalaenopsis este o floare delicată și grațioasă, care necesită îngrijire specială. Ca și alte plante de interior, orhideea are nevoie de replantare. Acest proces are propriile sale caracteristici. Sfaturile noastre vă vor ajuta să efectuați singuri procedura, fără să provocați prea multe probleme pentru soț.

  Când aveți nevoie de un transplant?

  Procesul de transplant Phalaenopsis nu necesită atât de mult timp. Luați în considerare cazurile în care trebuie să transplantați o orhidee:

  1. Dacă rădăcinile au crescut atât de mult, încât orhideea a început deja să se târască din ghiveci.
  2. Când substratul are nevoie de actualizare (la fiecare trei ani). Sau, de exemplu, solul este de proastă calitate, ca urmare a apariției dăunătorilor sau a bolilor.
  3. Dacă rădăcinile devin mărunțite, palide sau putrede.
  4. Când copiii au crescut și orhideea trebuie împărțită.

  După cumpărare, cu condiția ca planta să fie plantată într-un substrat de înaltă calitate, nu este necesară replantarea orhideei. Dar dacă a fost vândut într-un pachet, o oală nepotrivită sau recipientul este prea mic pentru aceasta, atunci phalaenopsisul trebuie mutat într-un nou recipient cu sol nutritiv..

  Poate fi transplantată o orhidee înflorită? Da, dar ca ultimă soluție. În acest caz, este mai bine să scurtați pedunculii după al patrulea sau al cincilea mugur. Orhideele care au tulpini de flori cu muguri pot fi transplantate, dar întotdeauna cu o parte din substratul vechi.

  Cel mai bun moment pentru transplant este după terminarea înfloririi..

  Alegerea și cumpărarea unei oale

  Trebuie să plantați doar într-un ghiveci transparent! Rădăcinile orhideelor ​​au nevoie de lumină.

  Culoarea ghiveciului poate fi oricare. Noul container trebuie să aibă un diametru de 1-2 cm mai mare și mai înalt decât cel vechi.

  La vânzare sunt vase speciale pentru orhidee. Partea interioară este fixată, iar partea exterioară este dintr-o singură bucată. Producătorii de orhidee cu experiență nu recomandă utilizarea unor astfel de ghivece, precum și vase de sticlă. Sunt slab ventilate. Dar dacă există găuri pe exterior, atunci un astfel de recipient este perfect pentru creșterea phalaenopsisului.

  O plantă frumoasă cu găuri perfecte pentru o orhidee

  La vânzare există un cache-pot „Coroana”. Nu-l folosi niciodată ca oală! Acasă, o orhidee plantată într-un astfel de recipient se va usca. Substratul Phalaenopsis trebuie să fie constant umed (dar nu este acoperit cu apă).

  Obiceiul de a pulveriza sau de a uda ușor substratul duce la o lipsă cronică de umiditate. Există, de asemenea, o lipsă latentă de umiditate după o suprascriere puternică accidentală a substratului. Un astfel de substrat nu percepe bine apa și acesta, fără a se absorbi, curge pe suprafață și de-a lungul pereților vasului..

  Cu o lipsă constantă de apă, rădăcinile se mărunțesc, devin cenușii și chiar pot muri.

  I.V. Belitsky

  Orhidee, p. 63.64

  Nu folosiți plantatorul Crown ca oală

  Ghivecele de orhidee sunt disponibile cu găuri de scurgere pe partea inferioară sau în lateral. Există opțiuni în care găurile sunt în partea de jos și pe laturi. Fantele de jos nu trebuie să fie prea mici, iar sloturile laterale prea mari.

  Ce opțiune ar trebui să alegeți? Depinde de umiditatea din camera în care este păstrat phalaenopsisul tău. Dacă umiditatea este mare, atunci este mai bine să luați un vas cu fante în partea de jos și în laturi. Dacă aerul interior este uscat, utilizați un recipient cu găuri de scurgere situate în partea de jos.

  Nu folosiți o oală cu sloturi laterale. Este corect să nu udăm orhideea, ci să o „înmuiem” într-un bol cu ​​apă, astfel încât substratul să absoarbă bine apa. Dacă fantele din oală sunt doar pe părțile laterale, apa nu se va absorbi bine în substrat. Din același motiv, nu folosiți niciodată Styrofoam pentru drenaj (poate împinge și planta din ghiveci).

  Poți face oala singur. Pentru a face acest lucru, trebuie să luați o găleată de plastic și să găuriți cu grijă găurile cu un burghiu sau să le ardeți cu o șurubelniță roșie-fierbinte.

  Opțiuni pentru ghivece de orhidee corecte - galerie foto

  Substrat, sol

  La transplantare, nu se recomandă schimbarea completă a întregului substrat, astfel încât orhideea să nu se îmbolnăvească. Cu o înlocuire completă a amestecului de sol, se produce o schimbare bruscă a compoziției microchimice la care se obișnuiesc rădăcinile florii, deci este mai bine să lăsați o mică parte din solul vechi (dacă, desigur, nu este bolnav) și să adăugați coaja proaspătă..

  Substratul de înaltă calitate nu are miros de mucegai, respirabil, absorbant de umiditate și constă în principal din scoarță.

  Substratul care conține turbă nu este potrivit pentru orhidee. Rădăcinile din ea se pot putrezi ușor. Mușchiul, care se adaugă adesea amestecului de sol, este de asemenea de prisos, deoarece păstrează umezeala mult timp. Trebuie adăugat puțin deasupra și înlocuit cu unul nou de trei ori pe an..

  Mușchiul trebuie așezat pe suprafața substratului

  Puteți pregăti singur substratul. Pentru asta:

  1. Luați bucăți de scoarță de pin (îl puteți cumpăra). Premisă: trebuie să fie fără rășină și fără lemn.
  2. Folosiți un cuțit pentru a îndepărta zonele inestetice și putrede din coaja. Mărimea pieselor trebuie să fie de 1–1,5 cm. Tăiați bucăți mari cu secante.
  3. Se fierbe coaja timp de 2-3 minute (amestecând). Apoi scurgeți apa, adăugați proaspăt și fierbeți din nou.
  4. Scurgeți și uscați coaja la cuptor la temperatură scăzută (nu ardeți!) Sau pe pergament. Dacă aplicați coaja imediat, nu trebuie să se usuce complet.
  5. Adăugați cărbune de mesteacăn la scoarță (îl puteți cumpăra și). Proporția 4: 1.

  Nu folosiți spumă și plută recomandate de unii, acestea sunt elemente complet inutile! Dacă doriți să „diluați” substratul, atunci este mai bine să folosiți lut expandat.

  Chiar dacă plantați phalaenopsis doar în scoarță, va fi mai bine decât în ​​multe substraturi comerciale care sunt prea supraîncărcate cu turbă, mușchi și tot felul de fracții mici. Substraturile achiziționate de acest fel sunt mai potrivite pentru cultivarea laptelui de lapte. Din soluri gata, amestecul „Seramis” făcut în Germania s-a dovedit foarte bine.

  Cum se transplantează phalaenopsis - instrucțiuni pas cu pas

  1. Foarfece de tăiere sau foarfece tratate cu alcool.
  2. substrat.
  3. Cantitate mică de mușchi de sphagnum.
  4. Oala spălată cu soluție de sodă.
  5. Lipiți pentru a împinge substratul între rădăcini.
  6. Antiseptic pentru prelucrarea secțiunilor. De exemplu: cărbune zdrobit, „verde”, scorțișoară măcinată.
  7. Un pic de argilă extinsă pe fundul vasului.
  8. Preparate Fitosporin-M și Epin.
  9. Betisoare de urechi.
  10. Batoane și agrafe pentru pedunculi.
  11. Dacă suspectați un dăunător, un insecticid sau acaricid. De exemplu, Fitoverm, Aktara.

  Etapele transplantului sunt următoarele:

  1. Pregătiți soluția de înmuiere Phalaenopsis cu două ore înainte de transplant. Acest lucru este necesar pentru prevenirea bolilor și consolidarea imunității orhideei..
  2. Se diluează Fitosporina în apă caldă (1/5 linguriță de pulbere în 2 litri de apă). Se dizolvă mai întâi în puțină apă. Apoi aduceți soluția la doi litri. Adăugați 10 picături de Epin.

  Fitosporina este un produs biologic excelent pentru prevenirea bolilor fungice și bacteriene

  Scoateți orhideea cu atenție din ghiveci

  Aveți grijă când eliberați rădăcinile din substrat, deoarece acestea sunt foarte fragile

  Orice rădăcini putrezite, uscate, mărunțite sau înnegrite trebuie tăiate

  Un strat de argilă extinsă trebuie așezat pe fundul vasului

  Acoperiți phalaenopsisul cu substratul, păstrând floarea la mijloc

  Lăsați o parte din rădăcini să nu fie acoperite cu substrat

  Așezați mușchiul deasupra substratului

  Dacă ați făcut totul corect, nu vor fi probleme după transplant. Dacă phalaenopsisul este puțin ofilit, evaluați condițiile în care se află. Poate fi prea cald în cameră, aer foarte uscat. Verificați dacă există apă acumulată în axilele frunzelor.

  Video: transplantul și udarea phalaenopsisului la domiciliu

  Phalaenopsis, plantat în substratul și vasul corect, nu va răni. Cu condiția ca planta să fie îngrijită în mod corespunzător, se va încânta cu înflorirea frecventă și abundentă..

  Teren de orhidee pentru transplant

  Orhideele Phalaenopsis sunt cele mai populare și nepretențioase orhidee de îngrijit, toată lumea le poate crește acasă. Pentru ca o orhidee cumpărată sau donată să continue să înflorească și să se dezvolte mai mulți ani, rădăcinile plantei trebuie să fie sănătoase și într-un mediu favorabil, prin urmare, este necesar un transplant de orhidee.

  Orhideea Phalaenopsis este o plantă epifitică care crește în natură pe copaci, tulpini, prin urmare, este imposibil să o plantezi în pământ obișnuit ca toate florile de interior. Pentru plantarea orhideei phalaenopsis este nevoie de un substrat special, care constă în principal din bucăți de scoarță de pin și mușchi.

  De ce o orhidee trebuie replantată.

  1. Primul motiv pentru transplantarea unei orhidee este deteriorarea proprietăților substratului. Datorită udării frecvente, permeabilitatea sa la aer se deteriorează, conținutul de sare crește, aciditatea se schimbă, apare un miros neplăcut, pereții vasului se înverzesc, rădăcinile orhideelor ​​putrezesc ușor în astfel de condiții. După transplantarea unei orhidee într-un nou substrat, rădăcinile sale vor primi mai mult aer, vor absorbi mai bine nutrienții, substratul se va usca mai repede, în curând veți observa apariția de noi frunze și peduncule în plantă..

  2. Al doilea motiv pentru transplantarea unei orhidee este să umpleți întregul ghiveci cu rădăcini și să le împingeți de sus și de jos. În ghiveci nu mai există loc pentru creșterea rădăcinilor de orhidee, așa că încep să urce din el în sus sau prin găurile de scurgere. Rădăcinile care se află în afara oalei nu primesc umiditate și nutrienți din substrat, ci o evaporă, uscând planta. Trebuie să transplantați orhideea plasând toate rădăcinile în ghiveci, probabil că acest lucru va necesita un vas mai mare decât cel precedent.

  3. Dacă orhideea dvs. a încetat să înflorească și să crească, frunzele și-au pierdut elasticitatea, se ofilesc și mor prematur, acesta poate fi un semnal de descompunere a sistemului radicular. Un transplant urgent poate salva o orhidee de la moarte, în timp ce substratul vechi, toate rădăcinile putrezite sunt îndepărtate, iar restul sunt tratate cu un preparat fungicid. Cariunea rădăcinii orhideelor ​​este cauzată de un substrat de orhidee necorespunzător sau o udare improprie.

  4. După achiziție, se recomandă replantarea orhideei decolorate, deoarece solul de transport poate fi de calitate slabă. După cumpărarea unei orhidee, examinați-o cu atenție, dacă substratul se dovedește a fi dens, copt, poate fi format din fibre de cocos, turbă sau mușchi, fără a adăuga bucăți mari de scoarță, atunci este necesar un transplant. Într-un substrat respirabil, orhideea va usca bine rădăcinile și nu va putrezi. Dacă ați cumpărat o orhidee la vânzare care este deja decolorată, replantarea acesteia va verifica sistemul de rădăcină al plantei și va pune o bază bună pentru creștere..

  Când transplantați o orhidee.

  Primăvara, creșterea este activată la toate plantele, inclusiv la orhidee, de aceea este mai bine să transplantați o floare în acest moment. După transplantare, creșterea activă a frunzelor și rădăcinilor va permite orhideei să câștige poalele și să se stabilească într-un nou ghiveci..

  Transplantarea unei orhidee este stresantă, deci nu trebuie să o transplantați des. De obicei, această procedură pentru o plantă se realizează după 2-3 ani..

  Orhideea nu trebuie transplantată în perioada de înflorire. În perioada de creștere a pedunculului și a mugurilor, când forțele plantei merg la peduncul, tulburând planta, mugurii pot cădea și florile deja înfloritoare pot dispărea rapid. Orhideea va supraviețui transplantului mai ușor în perioada de repaus după înflorire..

  Oală pentru creșterea orhideelor.

  Orhideele Phalaenopsis sunt cultivate în principal în ghivece transparente din plastic cu pereți netede. Când plantați o orhidee, nu trebuie să treceți imediat de la un ghiveci mic la unul mare, deoarece capacitatea poate crește semnificativ peste câțiva ani și, în afară de aceasta, înfloresc mai bine în condiții înghesuite. Într-un vas transparent din plastic, este convenabil să se monitorizeze starea rădăcinilor orhideei și umiditatea substratului. Rădăcinile orhideei phalaenopsis, ca și frunzele, într-un vas transparent sunt implicate în procesul de fotosinteză, astfel încât acestea sunt de culoare verde.

  Puteți utiliza coșuri speciale pentru plantarea orhideelor; într-un astfel de recipient, cu siguranță nu vă veți umple floarea. În coș, rădăcinile vor fi bine aerate, pentru frumusețe, coșurile sunt așezate într-o plantă frumoasă. Orhideele plantate în coșuri sunt udate mai des decât cultivarea florilor în ghivece de plastic, care păstrează umiditatea mai mult timp.

  Substrat de plantare a orhideelor ​​Phalaenopsis.

  Pentru plantarea orhideelor ​​phalaenopsis, acestea constituie un substrat de scoarță de pin, mușchi de sphagnum și turbă, cărbunele poate fi folosit ca supliment. Adesea, rădăcinile de orhidee sunt acoperite doar cu bucăți de scoarță de copac și acoperite cu mușchi deasupra pentru a reține umiditatea.

  Coaja este colectată din molid - pin, molid, zada. Pentru a-l pregăti sub formă de substrat, acesta este tăiat în anumite fracțiuni, de obicei în dimensiuni de 1-3 cm și fiert 10 minute pentru dezinfectare, apoi uscat la cuptor sau la soare.

  Cărbunele din substrat va absorbi excesul de umiditate ca un burete, iar acest antiseptic natural previne și apariția putregaiului în oală. Mușchiul va acționa ca un filtru și, de asemenea, va împiedica evaporarea umidității. Dacă acoperiți vârful într-un vas cu mușchi, atunci apa care trece prin el va fi curățată de săruri.

  Pentru plantarea orhideelor ​​Phalaenopsis, acestea nu folosesc pământ sau altă materie organică, deoarece rădăcinile plantei trebuie să fie aruncate, să fie expuse la lumină pentru a participa la procesul de fotosinteză, de aceea sunt colorate în verde. Dacă plantați o orhidee într-un ghiveci opac, atunci rădăcinile nu vor crește în ea, substratul va fi gol, iar rădăcinile vor tinde să se aprindă, să urce din ghiveci, din această cauză, planta va fi alimentată slab cu umiditate, nutrienți și se va înăbuși în oală, fără a se fixa în substrat. rădăcini.

  Transplant de orhidee pas cu pas acasă.

  1. Mai întâi, scoateți orhideea din ghiveci. Uneori, rădăcinile cresc prin găurile din fund și umpleți vasul atât de strâns, încât este mai bine să îl tăiați pentru a nu deteriora rădăcinile fragile. O bucată cu rădăcini este mai ușor de îndepărtat dacă apăzi prima dată planta sau scufundați vasul cu rădăcini în apă timp de 5-10 minute.

  2. Acum rădăcinile orhideei trebuie curățate de substratul vechi. Puteți scutura bucăți de scoarță și mușchi din rădăcini sau clătiți într-un bol cu ​​apă caldă.

  3. După curățarea sistemului de rădăcină a florii, toate rădăcinile sunt examinate cu atenție. Rădăcinile verzi, galben-deschis și alb-cordon sunt rădăcini normale sănătoase. Cele verzi sunt la lumină, în timp ce albii și galbenii sunt de obicei în interiorul vasului, nu sunt expuși la lumină, deci sunt albi sau galbeni. Rădăcinile uscate, brune și negre trebuie îndepărtate și tăiate cu foarfece sau cu un tăietor ascuțit într-o locație sănătoasă.

  Înainte de a lucra cu o orhidee, instrumentele trebuie dezinfectate cu alcool pentru a nu infecta planta cu vreo infecție sau virus. Este necesar să faceți dezinfectarea după transplantarea fiecărei plante, dacă aveți mai multe dintre ele.

  În orhideea phalaenopsis, rădăcinile formează mai multe niveluri. Rădăcinile cele mai joase dispar în timp, sunt înlocuite de nivelurile superioare, iar rădăcinile noi se formează constant sub frunze. Frunzele inferioare, la rândul lor, dispar în timp, astfel încât la transplantarea orhideei este îngropat la nivelul frunzelor noi, astfel încât noile rădăcini să fie în substrat.

  Scoateți frunzele îngălbenite cu mâna. La început, frunza este sfâșiată în lungime, apoi fiecare jumătate este sfâșiată cu grijă de tulpină. Tăierea frunzelor de orhidee nu este recomandată, pentru a nu lăsa reziduuri la bază, care pot putrezi.

  Pedunculii vechi uscați sunt îndepărtați cu foarfeca. Nu merită să tăiați pedunculii încă vii, deoarece aceștia pot înflori în continuare, eliberând ramuri noi din mugurii adormiți.

  4. După curățarea completă a sistemului de rădăcini, tratați rănile și tăieturile pe rădăcini. Puteți presăra tăieturile cu cărbune zdrobit sau fond de ten.

  Fundazolul este un preparat fungicid care este vândut sub formă de pulbere și care este pudrat pe pete dureroase pentru a opri dezvoltarea putregaiului rădăcinii. Cupru sau sulfat de fier nu pot fi utilizate pentru a trata sistemul de rădăcini al plantelor. Alcoolul, iodul sau verdele strălucitor nu sunt potrivite pentru tratarea rănilor orhideelor.

  5. După toate îndepărtările, evaluați volumul sistemului de rădăcini, acesta se poate încadra în vasul vechi, trebuie să existe o distanță de 1-2 cm de la rădăcini până la pereți.Oala veche trebuie spălată complet și drenajul trebuie înlocuit în partea de jos. Puneți cioburi rupte sau argilă extinsă pe fundul vasului. Drenajul puternic va cântări în jos vasul, împiedicând o plantă mare să se răstoarne. Bucăți mari de coajă și cărbune pot fi folosite ca drenaj.

  6. Puneți planta în ghiveciul pregătit astfel încât frunzele să fie la nivelul laturilor, iar punctul de creștere să fie în centrul ghiveciului. Pe laturi, umplem rădăcinile cu substratul pregătit pentru orhidee, atingând vasul astfel încât bucățile de coajă să umple toate golurile. Puteți alterna un strat de scoarță, cu un strat de mușchi sau turbă, pentru a crește capacitatea de umiditate a substratului și adăugați bucăți de cărbune. Acoperiți substratul cu mușchi de sphagnum deasupra.

  Înainte de plantare, scoarța de pin și mușchiul sunt înmuiate timp de o jumătate de oră în apă caldă, apoi după transplantarea orhideei nu este udată. Dacă ați folosit scoarță uscată, atunci udarea este necesară.

  7. După transplant, orhideea este păstrată în umbrire parțială pentru primele zile într-un loc răcoros, cu o temperatură de aproximativ +20 grade. Orhideea este adesea pulverizată și prima dată este udată după 3-4 zile. Puteți hrăni orhideea după transplant după cel mult 2-3 săptămâni după transplant.

  Ghid pas cu pas cu transplant de phalaenopsis pentru manechine

  Transplantarea orhideei Phalaenopsis, de regulă, îi încântă pe începători, deoarece cultivatorii de flori experimentați au făcut acest lucru acasă de multe ori. Planul pas cu pas pentru transplantarea epifitelor este destul de simplu, dar există o serie de nuanțe pe care iubitorii de orhidee novice trebuie să le cunoască.

  De ce transplant de orhidee

  Aducând acasă o plantă frumoasă, înflorită și uneori parfumată, ne întrebăm adesea cât de mult ne va încânta. Desigur, orhideele, ca toate celelalte plante, au propriul lor ciclu unic..

  Perioada de înflorire în Phalaenopsis durează de la 3 la 8 luni, urmată de o perioadă de odihnă, creșterea frunzelor, rădăcinilor sau reproducere. Acest hibrid trăiește între 5 și 15 ani, iar ciclul vieții poate continua la copii în creștere activă.

  Este important de știut că, în ciuda fragilității externe, phalaenopsisul este foarte tenace: cu ultima lor putere, pot elibera tulpini de flori și pot crește copiii cu prețul propriei vieți. Înflorirea și reproducerea își continuă ciclul și, prin urmare, proprietarul unei astfel de plante trebuie să știe când este mai bine să transplanteze o orhidee, cum să o facă și ce este necesar pentru aceasta..

  Transplantul de Phalaenopsis va fi adecvat atât imediat după cumpărare, cât și de-a lungul vieții plantei de cel puțin 3-4 ori. Destul de des, cultivatorii experimentați de flori se confruntă cu procesul de transplant al unui delen sau al unui copil care a crescut pe un peduncul sau pe gâtul unei plante..

  Transfer după cumpărare

  În prezent, cultivarea și vânzarea phalaenopsisului este reprezentată la scară industrială și este o afacere internațională. Din acest motiv, vânzătorii de orhidee nu sunt interesați de floarea înflorită constant și nici nu sunt interesați de viața lungă și fericită a plantei..

  Pentru a reduce costurile de întreținere în magazin, crescătoarele plantează epifite pe bucățele dense de mușchi comprimat, copac sau cauciuc spumos. Această metodă vă permite să păstrați umiditatea în substrat mai mult timp, să udați plantele mai rar și, desigur, să așteptați cumpărătorul să-și reînnoiască florile moarte. În acest sens, este important să înțelegem când este cel mai bine să transplantăm o orhidee..

  Orhideele sunt destul de sensibile la schimbările condițiilor: temperatură, iluminare, umiditatea aerului și substrat. Dacă transplantul orhideei phalaenopsis este amânat timp de câteva luni, planta poate muri din cauza degradării gâtului sau a sistemului radicular.

  Este important să știi! Imediat după cumpărare, planta trebuie transplantată cât mai curând posibil, și anume, toți agenții de hidratare suplimentari trebuie îndepărtați de sub gâtul plantei.

  Transplantarea unei orhidee nu este supărătoare, dar este necesar să o faceți cât mai repede posibil, astfel încât planta să nu experimenteze stres suplimentar și să nu ajungă la apă. Nou-născuții sunt adesea îngrijorați de întrebare - este posibil să transplantăm o orhidee Phalaenopsis înflorită? Vă asigurăm: este posibil și chiar necesar. Dacă faci totul bine, floarea nu va simți niciun stres. Tot ce ai nevoie este o oală, scoarță nouă și eventual mușchi de sphagnum.

  Cum să stabilim când este timpul să transplantăm o orhidee

  Ca toate lucrurile vii, phalaenopsisul trăiește în propriul ciclu și se dezvoltă. După o înflorire a magazinului, de regulă, urmează o perioadă de odihnă completă. Poate dura de la 6 la 12 luni, ceea ce este foarte înspăimântător pentru iubitorii de orhidee novice. Un subiect arzător pe forumuri este ce fel de îngrijire la domiciliu trebuie oferită orhideei phalaenopsis, astfel încât să-și încânte proprietarii cu flori frumoase și parfumate..

  Este important să înțelegem aici că fiecare plantă are propriile cicluri naturale și este mai bine să nu interfera cu procesele naturale. Cu toate acestea, în timp, floarea ta va începe să crească activ rădăcini, atât în ​​interiorul vasului, cât și aerisit, vor începe să elibereze noi frunze, după care phalaenopsisul va începe tulpini de flori, unde mai târziu orhideea poate avea copii.

  În timpul înfloririi acasă, este mai bine să nu atingeți orhideea decât dacă este absolut necesar. Dacă planta are un turgor bun al frunzelor, dacă rădăcinile arată dens și au o culoare normală - verde când este umed sau argintiu când este uscat - atunci este mai bine să o lași în pace și să te bucuri de florile sale minunate. Următoarele fenomene pot alerta și servi drept motiv pentru transplant:

  • orhideea a pierdut turgorul frunzelor;
  • pe frunzele și trunchiul plantei au apărut pete întunecate sau umede;
  • rădăcinile arată slab sau au pierdut velamenul.

  Important! Mulți proprietari de orhidee fără experiență cred greșit că, dacă rădăcinile ies din ghiveci, este timpul să-l replantați. De fapt, creșterea rădăcinilor aeriene, așa-numitele rădăcini adventive, indică faptul că floarea merge bine și se dezvoltă..

  Un ghid de transplant pas cu pas pentru un începător

  Singurele condiții pentru plantarea corectă sunt sterilitatea și îngrijirea. În primul rând, hai să pregătim tot ce ai nevoie. Noi vom avea nevoie:

  1. Oală.
  2. Amorsarea.
  3. Foarfece ascuțite sau un cuțit utilitar.
  4. Alcool pentru instrumente de sterilizare.

  Alegerea unui ghiveci și a solului

  Când se întreabă cum se transplantează phalaenopsis într-un ghiveci mai mare, mulți dintre utilizatori ar dori să înțeleagă cum să aleagă un recipient pentru plantare. Dacă replantați o plantă pentru prima dată, imediat după magazin, ghiveciul trebuie schimbat fără greș..

  Cert este că vasele de transport au toate o proeminență mică, ceea ce împiedică o cantitate mare de umiditate să intre în vas în jos. Dezavantajul unei astfel de capacități este posibilitatea de a trauma la rădăcini și umiditatea insuficientă a acestora.

  Destul de des pe parcursul anului, sistemul de rădăcini crește și trebuie să transplantați o floare de la un ghiveci la altul, de dimensiuni mai mari. Este necesar să alegeți un recipient cu diametrul cu 0,5-1 cm mai mare decât cel precedent, acest lucru va reduce nivelul de stres al plantei și va crește șansele de înflorire rapidă..

  În ceea ce privește substratul, aici este necesar să se ia o decizie cu privire la situație - schimbarea solului vechi în unul nou sau părăsirea acestuia. În cazul unei rezistențe scăzute la umiditate, se recomandă înlocuirea completă, totuși, pentru o serie de probleme de sănătate a plantelor, trebuie să amestecați solul vechi și nou 50/50.

  Sfat! Pentru a evita infecția cu paraziți, coaja poate fi menținută timp de 5-10 minute într-un cuptor încălzit la 200 de grade.

  Puteți pregăti singur substratul. Pentru a face acest lucru, este necesar să colectați coaja din părțile care nu sunt vii ale pinului și să le tăiați în bucăți de fracțiune medie. Dar cel mai simplu este să cumpărați substratul în magazine specializate. Orhideele se descurcă bine în următoarele tipuri de scoarță:

  1. Durpeta este un substrat fortificat care conține scoarță, cărbune, agroperlit și mușchi de turbă.
  2. Compo Sana - sol care conține scoarță de pin și turbă.
  3. Orhideea este un substrat fabricat din Ucraina pe bază de scoarță de pin aburită, sphagnum și suplimente de vitamine.

  Inspectarea sistemului radicular

  Înainte de plantarea phalaenopsis, trebuie să verificați sistemul de rădăcină al plantei. Cu un instrument steril, trebuie îndepărtate rădăcinile uscate, încrețite, precum și firele fără velamen. Toate rădăcinile trebuie să fie ferme, să nu fie negre și să fie moale, umede..

  Dacă este posibil, rădăcinile aeriene prea lungi pot fi introduse într-un ghiveci, dar este important să nu adânciți adânc gâtul plantei. Cu cât zona este mai uscată, cu atât mai bine..

  Important! Înainte de utilizare, solul și vasul trebuie dezinfectate: solul este la cuptor, vasul este bine spălat cu apă caldă și săpun.

  Planul de transplant

  După pregătirea a tot ce este necesar, schema de acțiuni ar trebui să fie următoarea:

  1. Cu mișcări blânde, luăm planta de trunchi cu o mână, cu cealaltă de ghiveci și defilăm ușor. În cazul unei plantări dense, ghiveciul poate fi tăiat, iar floarea poate fi îndepărtată de acolo.
  2. Scuturăm cu ușurință tot pământul vechi într-o pungă separată, verificăm dacă există o ceașcă cu turbă sau cauciuc spumos sub gât, dacă există, îndepărtați-l.
  3. Punem planta într-un vas nou și adăugăm acolo un substrat complet nou, sau amestecăm în proporții egale vechi și noi, dacă acesta este primul transplant.
  4. După transplantare, trebuie să vă asigurați că planta este bine așezată, că nu se oprește sau nu se înclină în direcții diferite..

  Cum să aibă grijă de o orhidee transplantată

  Mulți oameni cred că o orhidee transplantată necesită mai multă atenție decât o floare înrădăcinată și stabilită. De fapt, nu este cazul. Orhideele, în general, nu le place multă atenție. Este suficient să le udăm o dată la 7-10 zile, să le oferim lumină difuză și umiditate moderată. În mod surprinzător, aceste plante sunt capabile să reziste la o varietate de temperaturi, de la extrem de ridicate la mici. Tot ce le trebuie este timpul pentru a se adapta la noile condiții..

  Același lucru ar trebui să fie luat în considerare doar pentru îngrijirea unei orhidee transplantate:

  1. trebuie să-l udă nu mai devreme de 3-4 zile;
  2. suplimentarea de vitamine ar trebui administrată în 7-10 zile, ea va lua toate substanțele necesare din resursele sale;
  3. este important să monitorizați temperatura din cameră: este de dorit să fie la fel ca înainte de transplant;
  4. este recomandabil să nu schimbați regimul de udare: dacă ați udat orhideea prin imersarea în containere cu apă caldă, continuați să faceți la fel;
  5. udarea cu apă de la robinet trebuie evitată - această regulă se aplică nu numai florilor după transplant, ci și plantelor deja înrădăcinate.

  Concluzie

  Rezumând, trebuie subliniat încă o dată faptul că phalaenopsisul este destul de ușor adaptabil la noile condiții. Cu toate acestea, nu este necesar să transplantați adesea o orhidee: aceste plante au un metabolism destul de lent și nu ar trebui să vă așteptați la înflorirea rapidă, reproducerea rapidă sau creșterea rapidă a rădăcinilor de la ele. Tot ce are nevoie este de condiții bune și de îngrijire corespunzătoare..

  Ce dificultăți te-ai confruntat cu transplantul??

  Transplantarea orhideelor ​​Phalaenopsis acasă: sfaturi utile pentru începători la marcajul 5

  Transplantul într-un nou ghiveci este stresant pentru multe plante. Pentru a minimiza consecințele negative, trebuie să efectuați procedura ținând cont de anumite reguli. În același timp, un transplant pas cu pas al orhideei phalaenopsis la domiciliu este o etapă integrantă de îngrijire, împreună cu udarea și hrănirea.

  Motive de transplant de flori

  Există mai multe motive pentru transplantarea unei orhidee:

  1. Înlocuirea substratului în care au fost epuizate substanțele nutritive. Acest lucru se întâmplă de obicei la fiecare 2-3 ani. O orhidee are nevoie de un substrat cu un nivel ridicat de respirabilitate. De obicei, pinul este folosit în acest scop. Dar scoarța nu poate fi păstrată intactă tot timpul. În timp, fragmente de lemn sunt distruse, ceea ce duce la o compactare a substratului și la o scădere a permeabilității sale la aer. Într-un astfel de sol, rădăcinile florii nu se pot usca rapid, ceea ce crește probabilitatea de putregai. Prin urmare, amestecul de sol trebuie schimbat sistematic..
  2. Pe lângă permeabilitatea aerului, substratul trebuie să aibă un anumit nivel de aciditate - pH 5,5–6,5. La viteze mai mari, rădăcinile încetează să absoarbă unele substanțe esențiale, de exemplu, fierul. Aceasta are ca rezultat îngălbenirea și căderea frunzelor..
  3. Solul trebuie să conțină și o anumită cantitate de sare. Ca urmare a udării cu apă de la robinet și a fertilizării regulate, acest indicator crește și el. Din cauza acumulării excesive de săruri, rădăcinile nu se pot dezvolta pe deplin și, în unele cazuri, chiar se ard. O astfel de înfrângere duce la descompunerea florilor..
  4. Un alt motiv pentru transplant este dimensiunea insuficientă a ghiveciului, atunci când floarea „literalmente” o depășește. Pe măsură ce orhideea se dezvoltă, crește, iar capacitatea în care crește devine mică pentru ea după 2 ani. Necesitatea transplantului poate fi indicată prin deplasarea substratului de către rădăcinile din ghiveci..
  5. Există, de asemenea, motive de urgență pentru transplant. Acestea includ descompunerea rădăcinilor, care poate fi declanșată de un substrat de calitate slabă sau încălcarea regulilor de udare. Orhideea este, de asemenea, transplantată în caz de dăunători: insecte la scară, căpușe, thrips, nematode, fluturi albe, cruste.

  Instrucțiuni pas cu pas pentru transplantul de phalaenopsis la domiciliu

  Se recomandă transplantarea orhideei în perioada inactivă, adică la începutul primăverii sau toamnei. Cu toate acestea, din moment ce sistemul de rădăcină al florii nu este sensibil la tăiere, nu este necesar să respectăm cu strictețe această regulă. Dacă este necesar, planta poate fi transplantată în stadiul de înflorire, dar înainte de procedură, toate pedunculele trebuie tăiate cu 2 cm. Aceasta va ajuta la accelerarea creșterii masei radiculare noi și va contribui, de asemenea, la formarea pedunculelor laterale..

  Mulți cultivatori de flori se întreabă: este necesar să transplantăm o orhidee imediat după achiziție? Acest lucru este necesar dacă rădăcinile sale par palide și încrețite. Pulverizarea cu medicamente care stimulează procesul de înflorire duce la astfel de consecințe. Planta este supusă acestui tratament în pepiniere, dar procedura are un efect secundar: duce la epuizarea sistemului radicular. Dacă există astfel de semne, planta afectată este transplantată după achiziție, în alte cazuri nu este necesar un transplant.

  Reguli de selecție a ghiveciului

  O orhidee este o floare destul de capricioasă, care reacționează chiar și la cele mai mici imperfecțiuni în condiții de creștere. Prin urmare, merită să fiți atenți la caracteristicile containerului în care intenționați să transplantați planta..

  Cerințele pentru ghiveci sunt următoarele:

  1. Recipientul pentru plantă este selectat cu 3-5 cm mai mult decât plantatorul anterior.
  2. Cea mai potrivită opțiune este un recipient din plastic. Sistemul rădăcină al orhideei ia parte la fotosinteză, astfel încât planta are nevoie de iluminare și acces bun la aer.
  3. Oala ar trebui să aibă mai multe orificii de evacuare. Puteți face singuri găuri într-un recipient de plastic.
  4. Mașina de sticlă oferă acces nelimitat la lumină, dar face dificilă aerarea din cauza lipsei găurilor de ventilație. Astfel de ghivece sunt încă utilizate pentru orhidee, dar udarea florii va necesita mai mult timp, deoarece va trebui să monitorizați cu atenție drenarea excesului de umiditate (pentru a evita putregaiul rădăcinii).
  5. Ghivecele de argilă sunt permise și pentru orhidee. Dar cultivatorii de flori recomandă să opteze pentru materiale din plastic și sticlă. Acest lucru se datorează faptului că containerele din lut nu transmit lumină. Și, de asemenea, pereții unor astfel de vase au o suprafață inegală. Rădăcinile florii pot crește în materialul ceramic și inevitabil pot fi rănite în timpul transplantului..

  Determinați compoziția substratului

  Plantează orhideea într-un substrat pe bază de scoarță. Amestecul poate fi achiziționat de la un magazin de specialitate. Se scoate la vânzare în trei tipuri: în fracții mici, mari și medii. Pentru orhidee se alege ultima variantă. Puteți, de asemenea, să faceți substratul singur. Pentru a face acest lucru, amestecați scoarța de pin, mușchiul de sphagnum sau turbă și lutul extins într-un raport de 3: 1: 1. Pentru 1 litru dintr-un astfel de amestec, se adaugă 2 g de var.

  Coaja trebuie luată din copaci uscați, tăiați sau adunați în jurul pinilor. Acest material conține o concentrație mai mică de rășină. Coaja este îndepărtată cu un cuțit. Nu ar trebui să-l colectați din copacii care au semne de putrefacție, deoarece astfel de scoarță se prăbușește rapid și conține, de asemenea, un număr mare de dăunători. Materialul este dezinfectat înainte de utilizare. Coaja este zdrobită la o dimensiune a fracției de 2 cm, apoi este fiartă timp de 30 de minute și se usucă.

  Mușchiul Sphagnum ajută la reținerea umidității în substrat, îl face friabil și, de asemenea, oferă orhideei minerale timp de șase luni. Poate fi folosit uscat și viu. Anterior, mușchiul este tăiat cu foarfeca în bucăți de 5 cm lungime.Materialul uscat este scufundat în apă clocotită timp de 5 minute, după care este spălat și uscat. Această procedură contribuie la dezinfectarea materialului.

  Turba acumulează bine umiditatea. Pentru a adăuga la substrat, trebuie să alegeți un material cu o structură din fibre grosiere.

  Important! Turba zdrobită nu este potrivită pentru pregătirea substratului, deoarece reduce permeabilitatea la aer a amestecului de sol.

  Proces pas cu pas cu fotografii

  Pentru procedură, veți avea nevoie de următoarele:

  • substrat;
  • oala noua;
  • foarfece;
  • drenaj (pietricele, lut expandat);
  • alcool pentru dezinfectarea instrumentelor;
  • manusi din latex.

  După pregătirea tuturor materialelor și instrumentelor necesare, puteți continua cu transplantul:

   În primul rând, floarea este îndepărtată cu atenție din ghiveciul anterior. Dacă planta este plasată într-un recipient de plastic, o puteți frământa cu mâinile. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să nu deteriorați sistemul radicular. Dacă vasul este confecționat dintr-un material dens, un băț din lemn va ajuta la separarea substratului, care trebuie transportat de-a lungul pereților..

  Important! În flori, tulpina este situată într-o poziție supină, nu ar trebui să faceți încercări de îndreptare a plantei, ca urmare a acestor acțiuni poate fi ruptă.

  Îngrijiri suplimentare

  De asemenea, depinde mult de cât de atentă va fi îngrijirea suplimentară, care include udarea și hrănirea.

  Cum să udăm corect o floare după plantare

  Imediat după finalizarea transplantului, orhideea trebuie plasată într-un loc umbrit, cu o temperatură de 22-25 ° C. Puteți uda planta numai după 5 zile. Este necesar să aștepți acest moment pentru a vindeca daunele pe care floarea le-a primit în timpul transplantului. Aceasta va reduce probabilitatea ca microorganismele patogene să intre în rădăcini și să se descompună..

  La udare, trebuie să urmați câteva reguli:

  1. Pentru o orhidee, utilizați numai apă moale sau moderat tare. Puteți determina acest indicator acasă în funcție de scala din ceainic. Cu cât este mai mult, cu atât nivelul de duritate este mai mare. Pentru a-l reduce, se adaugă acid oxalic în apă cu o viteză de 1/8 lingură. 5 litri de apă rece. Puteți cumpăra acest produs în florării sau la punctele de vânzare a reactivilor chimici..
  2. Următorul indicator care trebuie determinat înainte de udare este aciditatea. Ar trebui să se încadreze în intervalul pH 5. Puteți să vă asigurați că apa îndeplinește această cerință folosind benzi indicatoare pe care există o scară specială. Temperatura lichidului trebuie să corespundă cu 35-40 ° С.

  Important! După transplantare, este necesar să se evite razele soarelui de pe orhidee, altfel va primi stres, ceea ce va duce la o slăbire a sistemului radicular și a frunzelor.

  Nu există un program de udare clar definit. Floarea este umezită pe măsură ce substratul se usucă. Există mai multe modalități de udare a plantei:

  1. Cel mai frecvent este un duș cald. Această metodă vă permite să creați condiții pentru orhidee cât mai aproape de mediul său tropical natural. Drept urmare, planta înflorește mai des și crește masa verde mai repede. Dar o astfel de udare poate fi folosită dacă apa de la robinet este suficient de moale. Orhideea este plasată într-o baie și un curent slab de apă la o temperatură de 40-50 ° C este îndreptat către ea. Udarea este terminată atunci când substratul este complet saturat de umiditate. După aceea, floarea este lăsată în baie încă 15 minute pentru a scurge excesul de lichid. O oră mai târziu, frunzele sunt șterse cu un șervețel de hârtie. În caz contrar, miezul plăcilor va începe să putrezească.
  2. Udarea se poate face și prin scufundarea vasului în apă timp de 30 de secunde. Umiditatea este absorbită în substrat prin orificiile de ventilație.
  3. De asemenea, floarea este umezită cu un vas de udare. Suprafața substratului este udată cu un flux subțire până când lichidul începe să curgă din găuri. După scurgerea apei în 3-5 minute, procedura se repetă, apoi excesul de lichid este scurs din tigaie.

  Important! Dacă orhideea este transplantată într-o plantă de sticlă fără găuri, udarea se face cu un vas de udare. Cu toate acestea, excesul de apă este scurs de mână, ținând substratul cu palma..

  Frunzele de orhidee trebuie pulverizate în fiecare zi timp de o lună după plantare. Acest lucru va grăbi procesul de vindecare a rănilor. Pulverizarea se efectuează dimineața cu ajutorul unei sticle de pulverizare. Pe vreme caldă, procedura se efectuează mai des: de trei ori pe zi.

  Fertilizarea orhideelor

  Încep să hrănească floarea abia după 3-4 săptămâni. Atunci când este transplantat într-un nou ghiveci, planta este rănită, iar sistemul rădăcinilor deteriorate nu poate absorbi nutrienți. Substanțele nereclamate sunt depozitate în sol și creează o microfloră nefavorabilă.

  Important! Înainte de fertilizare, orhideea trebuie udată.

  Pentru hrănire, se folosesc mijloace speciale, de exemplu, Kemira lux (1 g la 1 l de apă) sau Bona forte (10 ml la 1,5 l). Floarea este udată cu soluția rezultată până când lichidul curge în tigaie. În viitor, orhideea este hrănită de două ori pe lună în primăvară și vară, precum și o dată pe lună iarna..

  Este necesară aplicarea îngrășămintelor în perioada de creștere, adică atunci când o nouă frunză începe să se dezvolte din punctul de creștere. În această etapă, floarea are nevoie mai ales de nutrienți. Dacă după formarea frunzelor se formează o nouă frunză, alimentarea trebuie continuată. În cazul opus, fertilizarea este suspendată. Phalaenopsisul nu are o perioadă de repaus pronunțată. Dar, în același timp, nevoia de hrănire a florilor în timpul iernii este redusă.

  Probleme potențiale: frunze lente și multe altele

  În unele cazuri, după transplant, frunzele orhideei se ofilesc. Acest lucru se poate datora umidității insuficiente. Dar nu lăsați substratul să se usuce. Respectarea regimului de udare va ajuta la refacerea plantei. Frunzele se pot ofili și când sunt expuse la lumina directă a soarelui. În decurs de o săptămână după transplantare, floarea ar trebui să fie la umbră..

  Transplantul este un pas obligatoriu în îngrijirea unei orhidee. Dar trebuie tratat responsabil, deoarece acest proces poate duce la vătămare și stres la plantă. Pentru a reduce la minimum daunele, trebuie respectate anumite cerințe. De asemenea, este necesar să oferiți florii cu îngrijire adecvată după transplant. Acest lucru va accelera recuperarea orhideei..

  Top