Categorie

1 Arbuşti
Cum să îngrijești căpșunile primăvara și tot sezonul - instrucțiuni pas cu pas de la experți
2 Trandafiri
De ce sunt flori ale morții calla crin? Crini albi de calla: cresc acasă
3 Violetele
Sere de la producătorul Moscova și regiunea Moscova
4 Arbuşti
Soiuri de trandafiri care înfloresc bine în condiții de lumină scăzută

Image
Principal // Ierburi

Stropirea pomilor fructiferi primăvara: preparate, cronometrare


Pentru a-și face grădina sănătoasă și frumoasă, locuitorii de vară recurg la diverse trucuri. Dar totuși, principalul este considerat a fi pulverizarea de primăvară a pomilor fructiferi..

Atunci când decideți când să pulverizați copacii, nu este necesar să luați decizii pripite. Cel mai bun este când aerul se încălzește până la +5 grade. În cele mai multe cazuri, această vreme apare în a doua jumătate a lunii martie, dar după cum știți, aceasta se schimbă și este imposibil să setați o dată definită..

Produse utilizate pentru prelucrarea arborilor și arbuștilor

Pentru prelucrarea primăvara a pomilor fructiferi și a arbuștilor primăvara, se folosesc diverse preparate, fiecare îndeplinind propria funcție. Pregătirile pentru stropirea eficientă a pomilor fructiferi se împart în:

 • Chimic. Durata medicamentului este de aproximativ 2-3 săptămâni. În viitor, dispare complet și își pierde puterea..
 • Biologic. Sunt clasificate ca substanțe mai puțin periculoase, dar necesită, de asemenea, utilizarea de echipamente individuale de protecție. Partea negativă a produselor biologice este acoperirea mică a bolilor plantelor cu care acestea pot lupta.
 • Combinat. Mai populare, deoarece sunt foarte eficiente în combaterea bolilor plantelor și a dăunătorilor.

Pentru o mai bună înțelegere a instrumentului potrivit pentru tratarea grădinii dvs., trebuie să vă familiarizați cu acțiunea lor în diverse situații..

nitrofenului

Un agent eficient, puternic, utilizat în agricultură și horticultură. Este utilizat pe scară largă pentru tratarea plantelor împotriva bolilor fungice, mucegaiului și infecțiilor din grădină. Potrivit pentru stropirea trunchiurilor de copaci, a culturilor de grădină înainte de formarea fructelor. De asemenea, această metodă dezinfectează solul, este capabilă să distrugă larvele și ouăle insectelor iernante și luptă împotriva formațiunilor verzi de mușchi și licheni..

Sfat! Pentru ca medicamentul să aibă o durată mai lungă de acțiune, grădinarii experimentați adaugă agenți de fixare în lichidul otrăvitor, în special săpunul de rufe.

Cum se pulverizează copacii cu nitrofen:

 • Trebuie să alegeți timpul înainte ca frunzele să înflorească. În caz contrar, medicamentul poate lăsa arsuri severe, ceea ce va duce la moartea inevitabilă a unui copac tânăr..
 • Ar trebui să existe: o scăriță, a cărei utilizare vă va permite să prelucrați cele mai înalte zone ale copacului; este, de asemenea, important să aveți un pulverizator (de exemplu, "Karcher") cu un braț lung.
 • Purtați întotdeauna echipament individual de protecție atunci când manipulați corect drogurile. Aceasta include un respirator, ochelari de protecție, mănuși de cauciuc și haine de protecție care acoperă zonele pielii..

Sulfat de cupru

Un excelent dezinfectant pentru a pulveriza copaci și arbuști primăvara. În cazul fisurilor și rănilor de pe trunchiul copacului, sulfatul de cupru va fi un bun remediu pentru tratarea acestora..

Când puteți pulveriza copacii cu un preparat de cupru:

 • Pulverizarea grădinii cu sulfat de cupru se poate efectua atât la începutul primăverii, cât și în toamnă, după recoltarea fructelor..
 • Cerința care trebuie respectată este temperatura mediului ambiant trebuie să fie de cel puțin +5 și nu mai mare de +30 grade.
 • Prelucrarea nu se efectuează pe muguri umflați, frunze înflorite ale unui copac sau arbust de grădină.
 • Păstrați-vă calmul.

Atenţie! Dacă lângă un copac tratat există un iaz sau un recipient cu apă potabilă, tratamentul nu poate fi efectuat. Mai întâi trebuie să acoperiți sursa cu o bucată mare de folie de plastic sau alt material care să nu permită trecerea umidității. Numai după aceasta este permis să se procedeze la pulverizare.

Inkstone

Se folosește pentru îndepărtarea mușchilor și lichenilor și ameliorează unele tipuri de boli. Prelucrarea se realizează în același mod ca în cazul analogului de cupru - de două ori pe an. Utilizarea sulfatului feros crește imunitatea copacului și îl face mai curat și mai sănătos.

Componenta principală a vitriolului este fierul, care umple solul în timpul pulverizării. Pentru aceasta, se folosește o soluție în consistență de 50 de grame la 10 litri de apă. Puteți cumpăra medicamentul la orice magazin de grădină.

Uree

Se confruntă bine cu cicatrice și boli fungice. Pe lângă un dezinfectant, ureea este un îngrășământ pentru sol. Acesta compensează lipsa azotului din sol. Odată cu stropirea timpurie a copacilor de măr, crește perioada de trezire a plantei din hibernare. Astfel, este posibil să protejați florile de înghețurile târzii. Soluția corectă pregătită pentru lucrările de primăvară include mai multe componente:

 • Carbamida - 350 grame
 • Sulfat de cupru - 25 de grame
 • Apa - 5 litri

Timp de pulverizare

Pulverizarea de primăvară a arbuștilor și pomilor fructiferi poate fi efectuată în momente diferite. În continuare, vom descoperi când și cum se pulverizează arbuști și pomi fructiferi, în funcție de termen.

Prima pulverizare de primăvară timpurie

Mijlocul lunii februarie - martie. Prelucrarea timpurie a primăverii plantelor este concepută pentru a proteja culturile de fructe și fructe de padure de boli fungice și infecțioase. Este necesar să așteptați temperatura optimă când va fi necesară pulverizarea copacilor. Se efectuează prin rinichii adormiți până se umflă.

În această perioadă, se luptă cu o boală precum monilioza. El este cel mai rău dușman al pomilor fructiferi din piatră. Poate fi recunoscută de vârfurile ramurilor, care au devenit maro, iar frunzele par a fi arse..

La începutul primăverii, se folosește o metodă populară de prelucrare a lemnului cu motorină. Procedura se realizează imediat ce se văd primele furnici, ceea ce înseamnă prezența ouălor de afidă în copac.

Substanțe utilizate la pulverizarea la începutul primăverii:

 • 3% amestec de Bordeaux
 • Viteză
 • Sulfat de fier și cupru
 • Uree
 • Alatar
 • Și alte medicamente

Pulverizarea înainte de ruperea mugurilor

Aprilie. Scopul procesării secundare este de a proteja mugurii neblocați de înghețul târziu. Înflorirea pomului fructifer este împinsă în urmă cu o săptămână, dar acest lucru nu afectează fructificarea acestuia.

Procesarea se efectuează pe rinichii umflați, dar asigurați-vă că acestea sunt închise. În acest moment, rinichii capătă un aspect ușor alungit în formă de con, asemănător cu o pere inversată..

Prelucrarea grădinii de primăvară - plan STEP-BY-STEP (6 pași necesari)

Prelucrarea de primăvară a grădinii este de mare importanță în lupta împotriva bolilor plantelor și a dăunătorilor. Întrucât în ​​acest moment este posibil să se distrugă dăunătorii din embrion, precum și să se prevină cât mai mult posibil reproducerea fitopatogenilor nocivi care provoacă boli ale plantelor..

Conţinut

Majoritatea grădinarilor înțeleg că grădinăritul de primăvară competent și oportun este baza pentru obținerea unei recoltări de înaltă calitate. În primăvară, cea mai bună oportunitate a fost oferită, în primul rând, de a distruge insectele suprasolicitate - dăunători și larvele lor, împiedicând o creștere a populației lor și, în al doilea rând, și în stadiul inițial, de a bloca răspândirea fitopatogenilor (ciuperci, bacterii, virusuri) care provoacă numeroase boli ale plantelor..

Dar o singură pulverizare de arbori și arbuști cu un insecticid sau fungicid care a ajuns accidental la mână nu este suficientă. Avem nevoie de o abordare sistematică care să acopere întreaga gamă de lucrări agrotehnice.

În acest material, lucrările de grădinărit de primăvară sunt rezumate într-un plan STEP-BY-STEP și sunt date recomandări cu privire la alegerea și utilizarea unor preparate pentru tratarea pomilor fructiferi și a arbuștilor..

Prima etapă "Inspecție vizuală și curățare"

Lucrările în această etapă trebuie efectuate înainte ca zăpada să se topească:

 • examinați starea scoarței trunchiurilor de copaci - delaminarea, deteriorarea, prezența fisurilor mari, în care pot fi localizate larvele dăunătorilor de insecte suprascrise;
 • cu o perie metalică, curățați coaja decojită, curățați golurile, fisurile, zonele crăpate ale trunchiurilor de copaci;
 • nu lăsați reziduurile curățate pe sol și nu le aruncați în gropi de compost, trebuie colectate și arse.

Etapa a 2-a „Tăierea primăverii”

Prelucrarea de primăvară a grădinii include lucrări la tăierea pomilor fructiferi, care se efectuează înainte de începerea curgerii de șop. Acest lucru este important în special pentru copacii maturi..

Tăierea se realizează fie sanitare (îndepărtarea ramurilor și a zonelor deteriorate, cât și subțierea coroanei) sau estetică (formarea coroanei).

Tăierea se face cu un instrument de calitate. În aceste scopuri, este recomandabil să folosiți un instrument special pentru grădină - secatori, ferăstrău și tăietoare de perii. În timpul lucrului, nu deteriorați scoarța în locurile de tuns (tundere ruptă, mușcătură etc.)

Punctele de tăiere trebuie tratate cu lac de grădină (parafină / ceară + rozină + ulei mineral / vegetal). Var vară de grădină poate fi pregătită independent, dar este mai bine să folosiți una gata pregătită (este produsă sub formă de pastă sau aerosol). Tratamentul nu se realizează imediat, dar după un timp, trebuie să lăsați rănile să se strângă puțin.

Etapa a 3-a „Curățarea reziduurilor vegetale”

Curățarea reziduurilor de plante (în special frunzele căzute) se efectuează toamna. Întrucât frunzișul rămas pentru iarnă este cel care este principalul cămin pentru dăunătorii insectelor, larvele lor, ouăle, dăunătorii de insecte femele fertilizate, care intră în diapauză și pot rezista la înghețuri până la -25... -30 ° C. Resturile de plante abandonate sunt de asemenea un excelent refugiu pentru numeroase rozătoare care adoră să se sărbătorească cu scoarța de puieți tineri de pomi fructiferi..

Primăvara, toate reziduurile plantelor, ramurile tăiate și crenguțele ar trebui să fie îndepărtate complet.

Etapa a 4-a „Săparea și procesarea cercurilor apropiate”

Mai departe, sunt săpate trunchiurile de arbori și tufișuri. Aceasta este o etapă simplă și necesară de lucru, care se realizează în principal pentru a îmbunătăți aerarea solului..

Din fitopatogeni, se recomandă tratarea solului cercurilor apropiate cu produse biologice (Fitosporin, Gamair, Alirin-B, etc.) pentru a dezinfecta solul și a-l satura cu microorganisme benefice. Din insectele suprasolicitate și larvele lor, puteți vărsa o soluție pregătită conform unei rețete simple 0,5 kg. uree (uree) și 10 litri. apă.

A 5-a etapă "Spălare albă"

Grădinăritul de primăvară este în mod tradițional spălarea copacilor. Cu toate acestea, spălarea de primăvară a trunchiurilor de copaci se realizează în principal din partea estetică..

Spălarea albă este recomandată toamna (octombrie-noiembrie) pentru a proteja împotriva lichenilor, răspândirea microflorei fungice. Dacă în primăvară, atunci este indicat să vă spălați până cel târziu în februarie.

Pentru spălarea albă, utilizați un „alb de grădină” special, care are o bază adezivă și conține fungicide în compoziția sa. Disponibil sub formă de pulbere sau pastă. Recent, am utilizat „vopsea acrilică de grădină”, care are proprietăți rezistente la umiditate, care asigură protecție împotriva spălării prin ploaie.

Pentru a face compoziția mai lipicioasă, puteți adăuga suplimentar lut, lapte, rufe sau săpun verde, lipici de cazeină sau lipici PVA.

Un mod independent de a face alb de grădină are, de asemenea, un loc. Preparat din var, apă, argilă și sulfat de cupru. Cu toate acestea, trebuie amintit că proprietățile alcaline ale varului pot duce la fisurarea scoarței, ceea ce nu se va îmbunătăți, ci agravează protecția naturală a copacului. Prin urmare, este mai bine să utilizați formulări gata..

Cât de mare trebuie aplicat albul? Tehnicianul agricol recomandă acoperirea completă a tulpinii. Acesta este trunchiul de la gulerul rădăcinii la prima ramură scheletică a nivelului inferior, precum și ramurile scheletului inferior 1 / 3-1 / 2 din lungimea lor.

A 6-a etapă „Tratarea pesticidelor a trunchiurilor și coroanelor de copaci”

Alocați CINCI termeni de pulverizare de primăvară:

1. Stropirea până la umflarea rinichilor

Procesarea se efectuează atunci când temperaturile aerului de noapte sunt în jur de 0 ° С și temperaturile din timpul zilei sunt de + 3... + 5 ° С. Aceasta este sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie, înainte de debutul fluxului activ de seva. Este important să nu omite primul tratament, deoarece există oportunități, în primul rând, de a distruge insectele - dăunători în mugure și, în al doilea rând, de a aplica doza maximă de medicamente.

În această etapă se folosesc preparate pe bază de ulei mineral. În prezent, preparatele populare „Preparation 30 Plus” și „Profilactină”, care au un efect ovicid pronunțat - distrug ouăle hibernante ale insectelor și acarienilor vegetali. Principiul funcționării se bazează pe faptul că dăunătorul este învelit într-o peliculă subțire de ulei, ca urmare, insecta moare din cauza sufocării. În plus, emulsia de ulei mineral dizolvă chitina - cojile protectoare ale insectelor, larvelor, ouălor, etc. De asemenea, pelicula de ulei nu permite germinarea sporilor fungice, protejând plantele împotriva bolilor fungice, ceea ce face posibilă evaluarea medicamentului ca un fungicid.

2. Pulverizarea în timpul pauzei de muguri

Tratamentul în acest stadiu are ca scop prevenirea bolilor cauzate de infecția fungică - coccomicoză, monilioză, scabie, antracnoză, putregai diverse etc..

Pentru aceasta, se utilizează lichidul Bordeaux și preparatele pe bază de oxiclorură de cupru ("HOM", "Abiga-Peak", "OxyHom", "Homoxil", "Kuprolux", etc.);

Dintr-un complex de insecte - dăunători (gândaci de flori, căpușe, molii, afide, puieți etc.), se folosesc insectoacaricide universale: chimice (de exemplu, "Aktara", "Aktellik", "Fufanon-Nova") sau produse biologice, (de exemplu, "Vermitek, KE "," Fitoverm, KE ").

Mai multe detalii în tabelul următor despre utilizarea unor preparate pentru tratarea pomilor fructiferi primăvara.

Prelucrarea grădinii de primăvară - preparate recomandate pentru prelucrarea pomilor fructiferi

3. Pulverizarea înainte de înflorire

Imediat înainte de înflorire, livezile sunt de obicei tratate de la omizi cu molii cu preparatele "Bitoskibacilină" și "Lepidocid".

Pentru prevenirea scabiei, a ondulării frunzelor, a apariției, arsurilor moniliale, coccomicozei etc., utilizați medicamentele „Horus”, „Skor”, „Fitolavin”. Printre fungicidele universale, medicamentul „Horus” s-a stabilit. Este un fungicid sistemic pentru protejarea culturilor de fructe de pome și piatră de un complex de boli comune, precum și struguri de la putregai diferite.

4. Pulverizarea în timpul înfloririi

Nu se efectuează tratamente în timpul înfloririi, în principal pentru a proteja albinele și alți polenizatori de expunerea pesticidelor..

5. Pulverizarea după înflorire

Procesarea se efectuează imediat după înflorire, folosind pesticide cu un spectru larg de acțiuni, de exemplu:

 • "Tobit Jet" - fungicid de contact anorganic și acaricid cu activitate ridicată bazată pe 80% sulf;
 • soluție eficientă de 10% din "Karbofos", dar numai cu un singur tratament (70 de grame la 10 litri de apă);
 • universal în aplicația "Fitoverm" - o insectoacaricidă de origine biologică, care protejează împotriva unei game largi de insecte dăunătoare și căpușe (acarieni păianjen, afide, fluturi albi, omizi de lepidoptere, larve de vioiță).

Tratamentul grădinii primăvara de boli și dăunători

Sarcina principală a fiecărui grădinar este de a obține o recoltă abundentă din pomi fructiferi, arbuști și alte plantații ale grădinii, înflorirea reprezentanților strălucitori ai paturilor de flori. Este posibil să atingem aceste obiective printr-o inspecție periodică a grădinii, efectuând lucrări agrotehnice, printre care se numără tratamentul grădinii de boli și dăunători. Pulverizarea grădinii este o procedură obligatorie, fără ea grădina dvs. poate fi chiar în măsură să fructeze și să înflorească, dar, din păcate, nu pentru mult timp. Un an sau doi veți fi fericiți să obțineți o cultură ecologică fără să adăugați substanțe chimice în sol, iar în al treilea, este probabil să nu recoltați nimic deloc, sau recolta recoltată va fi nepotrivită pentru consumul uman. Nu este dificil să eviți acest lucru, iar pregătirile pentru pulverizarea grădinii nu înseamnă întotdeauna chimie periculoasă pentru oameni. Să aruncăm o privire mai atentă asupra problemei, mai ales că timpul de prelucrare a primăverii pentru grădină a început deja.

Etapele de prelucrare a grădinii

Există multe tipuri de spray-uri de grădină, clasificate în funcție de momentul prelucrării grădinii, de medicamentele aplicate, de scop și, de asemenea, de problemele cu care este proiectată o anumită pulverizare. Astăzi vom vorbi despre tratarea grădinii primăvara de boli și dăunători. Acest tip de prelucrare a grădinii este unul dintre elementele fundamentale și importante, deoarece pe măsură ce începeți sezonul, veți obține o recoltă la sfârșit. Dacă săriți sau neglijați tratamentul de primăvară, există riscuri mari de deteriorare a culturilor sau că pomii fructiferi și arbuștii nu vor da fructe deloc în sezonul curent. Fiecare pulverizare se efectuează nu dintr-o dată, ci în mai multe etape.

Să vorbim despre etapele procesării grădinii de primăvară, în mod tradițional, există trei.

 • Tratament de grădină pentru mugurii umflați. Primul tratament al grădinii în primăvară este cel mai agresiv și cel mai necesar. Acest lucru se datorează faptului că primii agenți patogeni care se trezesc după iarnă sunt foarte periculoși pentru culturile de fructe, pot duce nu numai la deteriorarea culturii, ci și la moartea plantei. Aceste boli de grădină includ monilioza, infecția târzie, scabia și lichenul. Momentul prelucrării grădinii variază în funcție de regiune și temperatura aerului, pe banda de mijloc pulverizarea începe în ultima treime a lunii martie. Este mai ușor să navigați pe rinichi: ar trebui să înceapă să se umfle, dar să nu aibă încă timp să se deschidă. Pentru primul tratament de primăvară al grădinii, sunt potrivite preparate precum o soluție de fier sau sulfat de cupru sau oxiclorură de cupru..
 • Prelucrarea grădinii înainte de înflorire. Cea de-a doua cultivare de primăvară a grădinii are ca scop distrugerea dăunătorilor răsturnați cu succes, care își încep activitatea imediat după ce zăpada s-a topit complet și straturile superioare ale solului s-au încălzit. Larvele se ascund în pământ, aproape de suprafață, unele se așează sub scoarță. Momentul tratamentului de primăvară al grădinii de la insecte este direct legat de prima pulverizare, trebuie să treacă cel puțin 20 de zile între ele. În zona de mijloc a țării, această perioadă se încadrează cel mai adesea cu încredere la jumătatea lunii aprilie, dar este important să fie la timp înainte de începerea înmulțirii copacilor și arbuștilor. Pentru pulverizare, conform instrucțiunilor, pregătiți oricare dintre insecticidele selectate (Aktara, Kinmiks, Sharpey, Iskra, Comandant, Karate), adăugați acid boric în soluție (în proporție de 5 g la 10 l) și tratați grădina cu preparatul rezultat.
 • Prelucrarea grădinii în perioada de înmugurire. Cea de-a treia prelucrare finală a grădinii în primăvară, este realizată pentru a remedia rezultatul și a distruge insectele care nu au fost îndepărtate din prima dată, precum și agenții patogeni ai bolilor fungice și bacteriene. Momentul de pulverizare a grădinii este de asemenea încețoșat, dar se desfășoară în perioada în care mugurii s-au stabilit deja, cel mai adesea - aceasta este prima jumătate a lunii mai. Deoarece al treilea tratament are o sarcină complexă, soluția pentru pulverizarea grădinii constă, de asemenea, în mai multe preparate. Pentru 10 litri de compoziție, veți avea nevoie de: 2 litri de apă pură, 2 litri de medicament antifungic (Alirin-B, Fitosporin, Gamair, Glyokladin), 2 litri de insectoacaricide (Aktara, Aktellik, Vermittek, Karate, Polo, Force, Engio), 2 litri de regulatori stimulente de creștere și imunitate (Bud, Gibberellin, Epin, Epin Extra) și 2 litri de acid boric (2 litri de apă vor necesita 1 g de produs).

Prelucrarea culturilor în grădină

Prezența unui sistem unificat de prelucrare a grădinii este convenabilă și de încredere. Dar nu trebuie să uităm că, pe lângă termenii și pregătirile general acceptate pentru pulverizarea grădinii în primăvară, există diferențe caracteristice în îngrijirea culturilor specifice, arbuștilor și pomilor fructiferi. Și, pe lângă pulverizare, prelucrarea grădinii include și alte proceduri agrotehnice utile care vizează combaterea insectelor și a bolilor. Să aruncăm o privire mai atentă la îngrijirea celor mai comune plantații culturale din grădinile noastre.

 • Prelucrarea coacăzelor și coacăzelor primăvara. Arbustii de fructe sunt considerați o cultură foarte puternică, capabilă să reziste calitativ bolilor și atacurilor de insecte. Prin urmare, înainte de a umple arbustul cu chimie, inspectați ramurile, simptomele bolilor sau ale coloniilor de insecte vor fi vizibile cu ochiul liber. Dacă se constată o problemă, toate lăstarii afectați trebuie îndepărtați și scoși în afara site-ului. Arbustii sunt udati cu o solutie de sulfat de cupru din insecte si lichidul Bordeaux din boli. Recent, utilizarea produselor biologice a devenit populară (Bitoxibacilină, Fitosporină, Trichofit, Mikosan), dar acestea funcționează la temperaturi ale solului peste 8 grade.
 • Prelucrarea căpșunilor în primăvară. Aveți foarte puțin timp pentru a procesa căpșuni, trebuie să finalizați intervenția înainte de înflorire. Îndepărtați buruienile, efectuați buruienile, adăugați paturile cu apă caldă cu adăugarea de permanganat de potasiu. Preparatele din cupru se descurcă bine cu principalele probleme ale căpșunilor..
 • Prelucrarea strugurilor primăvara. Fructificarea strugurilor în sezonul actual este direct legată de calitatea procesării primăverii. Pe lângă procedurile de curățare, colectarea gunoiului, îndepărtarea ramurilor deteriorate, este necesar să se pulverizeze strugurii cu o soluție de cupru sau sulfat de fier, lichidul Bordeaux este de asemenea potrivit. Principalul inamic al strugurilor este acarianul, în lupta împotriva acestuia, pregătirile Vermitek și BI-58 au arătat rezultate bune.
 • Procesarea mărului și a perelor primăvara. În lupta împotriva dăunătorilor și a bolilor mărului și perei, pe lângă utilizarea lichidului Bordeaux și a două tipuri de vitriol, o soluție de uree este eficientă. Ei trebuie să acopere copacul înainte de ruperea mugurilor.
 • Prelucrarea zmeurii primăvara. În plus față de medicamentele de mai sus utilizate pentru meri, zmeura ia bine soluția Actellik și Karbofos, acestea vor ajuta arbustul să facă față atacului paharului.
 • Prelucrarea prunului și a cireșului în primăvară. Particularitățile stropirii acestor copaci se află în fazele incipiente (chiar înainte de începerea curgerii de seva) și în udarea suplimentară a copacilor cu aceleași preparate (vitriol și lichid Bordeaux). Nu uitați de spălarea trunchiurilor de copaci, această metodă tradițională este eficientă și în combaterea dăunătorilor..
 • Prelucrarea piersicii primăvara. Pulverizarea cu preparate care conțin cupru poate face față bolii clasice a piersicii, frunzelor cretate, dar este important să începeți tratamentul după atingerea unei temperaturi stabile pozitive a aerului.
 • Prelucrarea cireșelor și a vișinelor dulci primăvara. Dacă pulverizarea copacilor se efectuează la timp, înainte de începerea curgerii de șopti, nu mai sunt necesare măsuri suplimentare în procesarea cireșelor și a cireșelor. Dar dacă întârziați sau dacă pe copaci se găsesc urme de activitate dăunatoare, folosiți preparatele Skor, Poliram și Topsin-M.

Sfaturi profesionale pentru grădinărit

Pe lângă planul general acceptat pentru tratarea unei grădini în primăvară, preparate specifice care pot face față unei anumite boli sau insecte, există un întreg set de reguli pentru grădinăritul de primăvară. Profită de sfaturile grădinarilor profesioniști pe care i-am colectat cu atenție pentru tine.

 • Procesați fiecare copac sau arbust de sus în jos. Aceasta înseamnă că coroana este prelucrată mai întâi, urmată de crengi și lăstari și doar în cele din urmă - cercul de sol și trunchiul aproape.
 • Cel mai bun moment pentru a vă pulveriza grădina este într-o dimineață calmă și uscată. Soarele luminos, ploaia sau umiditatea ridicată sunt contraindicații pentru aplicarea medicamentelor pe plante..
 • Urmați cu atenție instrucțiunile de diluare de pe pachet. Nu depășiți doza, concentrația mare nu va da cel mai bun rezultat, dimpotrivă, veți expune planta la arsuri și răni.
 • Folosiți pulverizatoare, perii și containere separate pentru a trata bolile și insectele din grădină. După procedură, instrumentul pentru prelucrarea grădinii trebuie clătit complet, eventual dezinfectat, uscat și depozitat..

Prelucrarea grădinilor este o etapă obligatorie și necomplicată de cultivare a plantelor cultivate. Nu uitați de actualitatea și regularitatea procedurii și, de asemenea, nu uitați de propria siguranță în timp ce lucrați în grădină.

Pentru grădinari
și grădinari

Aprilie este cea mai tare perioadă pentru grădinar în lupta împotriva dăunătorilor și a agenților patogeni. Și nu va fi foarte simplu, pentru că în acest an iarna s-a remarcat pentru toate insectele dăunătoare și microflora patogenă, s-ar putea spune, o stațiune.

Astfel de condiții favorabile pentru ei în majoritatea Rusiei nu există de multă vreme. De obicei, pe timpul iernii, până la 70% din totalul populațiilor de dăunători și ciuperci și microbi patogeni mor..

Și anul acesta, dacă nu ai tratat în mod corespunzător grădina cu mijloace de protecție din toamnă, pregătește-te pentru o luptă serioasă împotriva invaziilor în masă ale dăunătorilor din plantațiile tale culturale..

Despre dăunătorii iernii și despre cum trebuie să tratezi tot site-ul de la ei, citește articolul nostru publicat:

Nu există prea puține speranțe pentru o prindere rece la sfârșitul lunii martie. La urma urmei, în timpul încălzirii anormale, toate insectele dăunătoare s-au târât deja din pământ, fisuri în scoarță, reziduuri de plante neclare. Au eclozat din ouă și au „descoperit”.

La temperaturi negative, unii dintre ei vor muri cu siguranță. Dar numai o parte...

Ne-ați trimis multe întrebări cu privire la combaterea dăunătorilor din grădină. Vom încerca să le răspundem în cât mai multe detalii..

Când și cu ce să începeți să tratați grădina de dăunători și boli? Ce alte activități în afară de pulverizare trebuie desfășurate?

Larisa Valeeva, Sankt Petersburg

Ca orice grădinar, la începutul lunii aprilie trebuie să conturați o serie întreagă de activități. Plimbă-te în jurul parcelei cu un caiet și un stilou și aruncă o privire atentă la toate plantele tale.

Acordați o atenție deosebită scoarței copacilor, mugurilor umflători, pământului sub copaci și tufișuri. Uită-te printre grămadă de gunoi, garduri de lemn și pereți de hambar. Și peste tot vei găsi prezența dăunătorilor iernare.

Dacă găsiți semne de cicatrice pe pomii fructiferi, tratați-i imediat cu soluție de 5% uree sau 3% soluție de sulfat de cupru. Apropo, este de preferat al doilea remediu vechi dovedit.

Amestecul de Bordeaux nu este mai puțin eficient. Acum este vândut în orice magazin de grădină. Este mai bine să cumpărați gata, deoarece doar grădinarii foarte experimentați pot rezista în mod corespunzător raportului dintre cantitatea de sulfat de cupru și var hidratat din acesta.

Iar perioada impactului său este de numai 5 zile. Apoi varul începe să se lipească împreună în bulgări și va trebui să pregătiți o porție nouă.

Dacă pe unele plante se găsesc afide, pulverizați-le imediat cu Fufanon la concentrația indicată pe ambalaj.

În general, ținând cont de iarna anormală, vă recomandăm să efectuați în aprilie, cu un interval de săptămână, două tratamente obligatorii pentru întreaga grădină.

Primul - 6 aprilie - 8 - 1% amestec de Bordeaux. Și pulverizați cu îndrăzneală toți copacii și arbuștii fructiferi și ornamentali, precum și florile și fructele perene.

Nu uitați să prelucrați nu numai plantele în ansamblu, ci și pământul din jurul lor. Acest tratament vă va economisi 80% din agenți patogeni fungici..

Faceți al doilea tratament - la o săptămână după primul - de la dăunători. Cel mai bun medicament pentru acest lucru este Fufanon. Este creat pe baza substanței active karbofos, dar într-o concentrație mult mai mică decât pentru uz industrial și este permis pentru utilizarea de grădinari amatori în zone mici..

Procesați în același mod ca în primul caz, toate plantele în ansamblu și pământul de sub ele.

Înainte de a pulveriza, scoateți resturile și frunzele uscate de pe șantier și curățați cu atenție lichenele și mușchii de pe trunchiuri.

Pentru pulverizare, puteți utiliza pulverizatoare specializate și cele mai primitive duze de pe o sticlă de plastic. Principalul lucru este că pulverizarea este bine dispersată..

Când lucrați, este foarte important să vă protejați de contactul substanțelor chimice din ochi, precum și pe zonele deschise ale corpului. Purtați ochelari, mănuși, pălării, cizme, pantaloni sau salopete, cu mâneci lungi.

Prelucrarea grădinii trebuie efectuată numai pe vreme uscată, însorită..

În plus, puteți lua o serie de alte măsuri.

Atârnați centurile de prindere pe toți pomii fructiferi. Tăiați sticlele de plastic pe jumătate și turnați bere fermentată sau gem vechi cu apă în fund.

Și, de asemenea, atârnați-le de ramurile copacilor și tufișuri înalte (două sunt suficiente pentru o singură plantă). Nici nu vă puteți imagina câți dăunători diferiți veți colecta în aceste containere.

Întindeți acoperișuri albe, groase, nețesute sau foi vechi sub copacii fructiferi și periați gândacul și merele de pe copaci în fiecare dimineață. Apoi duceți cu grijă așternutul la șemineu, scuturați erorile și ardeți.

Cu toții iubim coacăzul. Dar din anumite motive frunzele tufișurilor noastre se îngălbenesc, iar apoi ramurile se usucă și se desprind. Și pe niște tufișuri apare un ciudat ciudat (nu la fel ca din păianjeni) Care este motivul?

Oleg Sviridov, regiunea Orenburg.

Ramurile de coaja se pot usca si se pot rupe din cauza faptului ca sunt afectate de sticla de coacaze. În formă de omidă, poate trăi doi ani în interiorul unei ramuri de coacăze sau de coacăze, supt toate sucurile din ea.

Prin urmare, primăvara, toate ramurile uscate trebuie tăiate la bază și arse imediat.

Un firicel subțire și transparent de pe ramuri indică faptul că acarianul de păianjen a ales tufișurile de coacăză.

Pentru combaterea acesteia, este foarte util tratamentul cu o soluție de cenușă de sodă (200 g per găleată de apă), dizolvată în apă caldă (+ 60... + 70 grade). Toate aceste tufe și pământul de sub ele sunt udate cu această soluție. Tratează până se umflă rinichii.

Dacă frunzele tufișurilor de gâscă arată ca arse, atunci molia rinichilor a funcționat aici. Și o înflorire albă pe frunze indică o infecție cu mucegai pudră..

Dar practic, combaterea dăunătorilor în grădină în primăvară se reduce la două tratamente: amestecul Bordeaux și „Fufanon”, despre care am vorbit mai sus. Te vor ajuta să scapi de toate problemele primăverii..

De curând am început să cultivăm struguri de masă rezistenți la frig. Am cumpărat de la dvs. soiuri: Radiant Kishmish, Kodryanka, Pleven și Krasotka. S-a înrădăcinat foarte bine și a început să crească. Anul trecut, două soiuri au dat prima recoltă. Nu am observat niciodată dăunători pe tufișuri de struguri, dar ne temem că pot apărea anul acesta. Cum și când ar trebui să prelucrăm delicioasele noastre favorite?

Andrey și Galina Popov, regiunea Chelyabinsk.

Imediat ce îndepărtați adăpostul de iarnă, îndepărtați toate resturile, apoi puteți vița uscată, îndepărtați lăstarii deteriorați sau înghețați. Se toarnă bine fiecare tufiș și se toarnă cu o soluție de uree (2 linguri la 10 litri de apă).

După 2 zile, tratează întreaga viță de vie și pământul de sub ea cu un amestec de 1% Bordeaux, deoarece pentru struguri, cele mai groaznice boli sunt bolile fungice. Imediat ce mugurii încep să se deschidă, tratați-vă tufele cu preparate BI-58 sau Vermitic.

Și pentru toți ceilalți pomi fructiferi și arbuști, combaterea dăunătorilor în grădină în aprilie va fi redusă la două tratamente, despre care am scris deja:

de la dăunători - cu o soluție de „Fufanon” (în concentrația indicată pe pachet);

din boli fungice - 1% amestec de Bordeaux.

În plus, vă recomandăm să citiți articolele deja publicate de noi:

Prelucrarea grădinii de primăvară de la dăunători și boli

Este imposibil să obțineți o recoltă bună fără să cultivați grădina. Ar trebui făcută cu atenție în special primăvara. Deoarece depinde de cât de corect se desfășoară întregul proces, dacă plantațiile vor scăpa de dăunători și boli și dacă își pot îndeplini funcțiile fertile la maxim.

Stejar (lat.Quercus)

Stejarul aparține familiei Beech. Trăiește într-un climat temperat. Stejarul este un uriaș printre copaci, o plantă de lungă durată. Există multe tipuri. În Rusia, stejarul englez și stejarul roșu s-au răspândit.

Odată cu debutul primăverii, privirea noastră este atrasă de natura trezită dintr-un somn lung. Ni se pare că totul din jur se joacă cu o revoltă uimitoare de culori, o paletă bogată și fermecătoare. Și vreau doar să încep rapid pregătirea grădinii pentru o perioadă atât de așteptată de fructificare.

Pentru a face acest lucru, trebuie să aruncați o privire mai atentă la livadă pentru a determina gradul de deteriorare după vreme rece îndelungată, apoi începeți să îndepărtați ramurile deteriorate, prelucrarea directă a arborilor și arbuștilor. Dar de ce trebuie să efectuați prelucrarea grădinii de primăvară? Ce etape include acest proces și ce mijloace vor fi cele mai eficiente în combaterea dăunătorilor și a bolilor?

De ce și când este cel mai bine să efectuați prelucrarea grădinii de primăvară

Mulți dintre noi ne dorim să mâncăm doar cele mai proaspete, fructe naturale și fructe. Pentru aceasta, suntem pregătiți să lucrăm insuportabil pe parcelele noastre pentru a crește o cultură de înaltă calitate cu propriile noastre mâini. Dar, din păcate, în ultima vreme iubitorii de rezidenți de vară sunt din ce în ce mai hărțuiți de tot felul de paraziți și boli care se reproduc și se dezvoltă exponențial.

Pentru a le combate este necesar să se aplice tratamentul chimic și organic al grădinii de primăvară. Depinde direct de abilitățile și gradul de profesionalism al grădinarilor: dacă îngrijirea produsă va putea păstra și crește randamentul fructelor grădinii. Doar aceste acțiuni ar trebui realizate în mod regulat și în timp util. Este necesar să începeți imediat după retragerea vremii reci și să continuați în timpul înfloririi și a ovarului fructelor.

Etapele prelucrării grădinii primăvara de la dăunători și boli

Locuitorii cu experiență de vară recomandă cultivarea grădinii dimineața înainte de ora 10 sau seara, după ora șase, pentru ca soarele de primăvară să nu deterioreze frunzele. Întregul proces de îngrijire de primăvară este împărțit în următoarele etape:

 • la începutul primăverii;
 • înainte de a înflori pe copaci și tufișuri;
 • înainte și după procesul de înflorire;
 • în timpul apariției ovarelor de fructe.

Acum vom arunca o privire mai atentă asupra modului în care prelucrarea grădinii de primăvară afectează paraziții, cursul bolilor și, de asemenea, vom studia cum să-și desfășoare corect etapele.

Stropirea grădinii la începutul primăverii

De regulă, trunchiurile de copaci sunt spălate alb înainte de debutul vremii reci, adică toamna. Acesta va ajuta la evitarea atacurilor de rozătoare și va menține coaja intactă, împiedicându-l să crape de vântul înghețat. Primăvara este verificată doar după iernare și devine mai bună dacă este necesar. Cu toate acestea, dacă nu știați anterior necesitatea tratamentului, începerea îngrijirii arborilor și arbustilor începe la începutul primăverii, înainte ca mugurii să înceapă să înflorească. Când zăpada se topește, grădinarii încep să curățească împrejurimile căsuței de vară, să îndepărteze izolația din găurile învelite, să îndepărteze ramurile moarte. Apoi încep tratamentul de primăvară pentru insectele enervante..

Pulverizați grădina primăvara

În primul rând, curăță trunchiurile de copac de tot felul de ciuperci, apoi prelucrează coaja cu o soluție de var. Este pregătit în acest fel:

 • 2 kg de var sau pastă de var se diluează în 10 litri de apă;
 • se adaugă 1 kg de argilă și 300-350 g de sulfat de cupru în lichidul rezultat (acest lucru va îmbunătăți semnificativ efectul de protecție);
 • frământați bine;
 • soluția rezultată tratează trunchiurile și bazele ramurilor.

Această procedură este realizată pentru a arde ouăle și larvele insectelor care au rămas pe scoarță și în crăpăturile trunchiului după iarnă.

Există, de asemenea, mijloace moderne, puțin mai scumpe, dar și mult mai eficiente prin care este mult mai ușor și mai rapid să spălați copacul pentru a-l proteja de atacurile insectelor și rozătoarelor. În plus, conțin fungicide care vor proteja împotriva majorității bolilor. Aceste sarcini sunt gestionate de:

 • albă acrilică, cum ar fi Green Squre;
 • vopsele acrilice, de exemplu Concord Ost;
 • Paste de var cu conținut de sulfat de cupru, cum ar fi Gardener.

Combustibilul diesel (combustibil diesel, care poate fi cumpărat la orice benzinărie) este considerat un alt instrument eficient în lupta împotriva dăunătorilor. Prin pulverizarea plantelor în mod egal, veți crea o peliculă uleioasă de protecție și, astfel, veți scăpa de toate plantele de fructe de pome și piatră de insecte enervante. Larvele și ouăle lor se vor sufoca sub o bilă de motorină (în 2-3 ore) și nu vor dăuna pedunculilor nedesfăcuți și frunzelor înflorate.

Tratamentul de grădină de primăvară de la dăunători și boli până la ruperea mugurilor

A doua etapă în lupta pentru o grădină este prelucrarea copacilor și tufișurilor până la trezirea mugurilor. Aceste activități sunt desfășurate pentru a le proteja de larvele insectelor eclozate și de agenții patogeni ai diferitelor boli..

Cele mai periculoase boli ale grădinii includ: scabia, cancerul negru, coccomicoza, monilioza, antracnoza și altele. Pentru a scăpa de agenții patogeni și de larvele parazitelor (buguri de sol, molii de mere, omizi, căpușe etc.), este necesar să tratați plantațiile cu preparate chimice speciale - insecticide, destinate acestor scopuri. Cele mai frecvente sunt: ​​Aktara, Calypso, Avant, Lannat, Bi-58.

Folosindu-le, este recomandat să studiați cu atenție instrucțiunile de utilizare, deoarece se recomandă pulverizarea anumitor copaci și arbuști cu mijloace separate. Pentru o eficiență sporită, puteți utiliza o soluție de insecticide (Anabazin, Trichlorol, DDT) și acțiuni de contact cu fungicide (Strobi, Horus, Teldor) (medicamente pentru tratamentul preventiv pentru tot felul de boli).

În mod alternativ, puteți face propriul insecticid din ierburi, tutun și coajă de portocală. Este pregătit astfel:

 • 2 pahare de tutun zdrobite sunt turnate într-un borcan de 3 litri;
 • se adaugă o mână de coji de usturoi și ceapă, ace de pin și coji de portocale;
 • toate componentele sunt umplute cu apă la o temperatură de aproximativ 70 de grade;
 • recipientul de sticlă este bine închis cu un capac și așezat într-un loc cald timp de o săptămână;
 • după acest scurgere, tinctura încordată se diluează cu apă caldă la 10 litri;
 • se agită, adăugând treptat 100 g de săpun de gudron zdrobit;
 • întreaga grădină este pulverizată cu un produs gata, repetând procedura după 10-12 zile înainte de înflorire.

Tratamentul grădinii primăvara de boli și dăunători înainte și în timpul procesului de înflorire

Înainte de începerea procesului de înflorire, mugurii copacilor și arbuștilor sunt prelucrați pentru a-i proteja de invazia omizilor de molie, precum și de dezvoltarea cremei și petei. Puteți utiliza „Carbofox” adăugând 10% din medicament, calculând 70 g la 10 litri de apă la temperatura camerei. În timpul înfloririi, grădinarii cu experiență nu recomandă luarea de măsuri..

Când se încheie perioada de înflorire, tratamentul grădinii se realizează pentru prevenire, pentru a crește imunitatea împotriva bolilor.

Perioada de înflorire a inflorescențelor coincide cu eliberarea acarienilor de la iernare. Pentru a le rezista este necesar să se trateze culturile cu sulf coloidal (80 g de pastă de 70% se dizolvă în 10 litri de apă cu săpun). Dacă acest moment este ratat și protecția nu este realizată la timp, acarienii vor provoca daune semnificative tuturor plantațiilor..

Prelucrarea de primăvară a grădinii în timpul apariției ovarelor de fructe

A patra etapă a procesării primăverii este realizată pentru a proteja fructele viitoare de bolile putrefactive și de dăunătorii rămași. Înainte de a continua cu acțiuni active, este recomandat să inspectați toți arborii și arbuștii pentru prezența adversarilor vizibili, deoarece expunerea chimică cu agenți potențiali poate dăuna doar ovarelor.

Pulverizarea poate fi efectuată cu oxiclorură de cupru, lichid Bordeaux, carbamidă sau alte preparate combinate, cu o gamă largă de acțiuni. Dar, în același timp, este necesar să vă asigurați că umiditatea aerului nu depășește norma admisă, altfel frunzele pot suferi de arsuri.

Dăunători de insecte din grădină și grădină de legume. Extractul de usturoi este o modalitate sigură de a scăpa

Pentru a proteja grădina de afide, cap de cupru, rugină, merită să le stropiți cu tinctură de usturoi. Este pregătit simplu:

 • o jumătate de kilogram de usturoi este zdrobit, diluat în 3-5 litri de apă;
 • filtrați și stoarceți grosul;
 • din nou se înmoaie în apă;
 • soluțiile rezultate sunt trecute printr-o sită;
 • se amestecă și se adaugă lichid la 10 l.

Acest extract puternic de usturoi va îndepărta dăunătorii. Există și alte tincturi, decocturi erbacee, cu care puteți încerca să vă salvați grădina. Dar nu există nicio garanție că acestea vor fi mai eficiente decât agenții chimici..

Sfaturi utile din partea grădinarilor cu experiență

Nu există o tehnologie specifică de prelucrare a grădinii în primăvară, dar există o serie de reguli, respectarea cărora va ajuta să faceți față acestei lucrări laborioase și scrupuloase.

Procedura de pulverizare

Este necesar să procesați copacii și tufișurile din „cap până în picioare”. Adică coroanele sunt pulverizate mai întâi, apoi ramurile, și nu în ultimul rând, trunchiul și solul din jurul său.

Timpul și condițiile de muncă

Cel mai bun moment pentru acest tip de grădinărit este considerat dimineața devreme. Vremea uscată, calmă, fără semne evidente de umiditate crescută este cea mai potrivită. Apoi, soluția va fi absorbită instantaneu, va acționa rapid și nu va deteriora frunzele și inflorescențele..

Calculul cantității de soluție

Pentru ca medicamentele să funcționeze eficient, dar să nu dăuneze plantelor, trebuie să calculați corect consumul acestora. Desigur, instrucțiunile indică modul de creștere a acestora și un astfel de calcul va ajuta doar la determinarea câtor dintre ele trebuie achiziționate..

Deci: pentru un copac tânăr, se consumă aproximativ 1,5 litri de soluție, iar pentru un adult - 5,5 litri; tufele merg de la 0,6 la 1,5 litri de lichid, în funcție de mărimea coroanelor.

Grădinăritul de primăvară - pomi fructiferi din piatră

Pentru a preveni infectarea culturilor de fructe de piatră din grădină cu clasterosporium, monilioză, mucegai pudră, acestea trebuie tratate înainte și după înflorire cu clorhidrat de cupru (40 g 90% din substanță la 10 l de apă).

Și pentru a proteja plantațiile de fructe de frunzele cretate, puteți utiliza fungicida "Skor", este sigur și toxicitate scăzută. Trebuie utilizat numai după înflorire, amestecul este preparat cu calculul a 3 g la 10 litri de lichid. Controlul dăunătorilor din grădină în primăvară va păstra și va crește recolta de fructe.

Pome grija

Foarte des acest grup de plante suferă de boli care sunt cauzate de microorganisme patogene (scab, putregai). Pentru a preveni sporii lor să se răspândească în grădină, la începutul primăverii, pentru prevenire, tratați trunchiurile și baza ramurilor cu o soluție de 7% uree.

Echipamente de prelucrare a grădinii, reguli de îngrijire și siguranță pentru lucrările de primăvară

Pentru comoditatea procesării plantelor, utilizați:

 • Pulverizator. Acesta este cel mai eficient mod de a vă procesa rapid și economic grădina. Pe piață există diferite modele de pulverizatoare (Proton OB-14, Sadko GSP-3325, Solo 451-02). Alegerea lor depinde de capacitatea rezervorului, puterea și debitul de lichid pe minut;
 • Perie albă. Poate fi folosit atât pentru trunchiurile de spălare albă, cât și pentru descrierea. Trebuie avut în vedere doar faptul că consumul soluției va fi departe de a fi economic;
 • Pompe electrice Metoda consumatoare de timp, dar fiabilă, dovedită. Acum, brandurile populare și disponibile AL-KO Jet 3000 Classic, 3000/4 GARDENA;
 • Pulverizator din plastic. Puteți face singur dintr-o sticlă obișnuită înșurubând un distribuitor la gât (cumpărați la un magazin de flori). O astfel de mini-unitate este convenabilă pentru a avea grijă de plante cu creștere mică..

Toate inventarele de mai sus după încheierea uneia sau altei etape de prelucrare trebuie spălate, uscate și ventilate complet. Este important să nu uitați de depozitarea corectă a sculei și de prelucrarea acesteia pentru iarnă..

Norme de siguranță atunci când prelucrați o grădină de dăunători și boli

Pentru a proteja pielea și organele interne de ingestia nedorită de substanțe chimice sau vaporii acestora, toate regulile de siguranță trebuie respectate îndeaproape.

 1. Studiați cu atenție etichetele de pe ambalajul medicamentelor, în care producătorii indică clar din ce grup aparține produsul dat și ce măsuri trebuie luate atunci când lucrați cu acesta.
 2. Acoperiți căile respiratorii cu un respirator sau un bandaj de tifon și ascundeți-vă ochii sub ochelari. Prin aceste acțiuni, veți proteja cu siguranță sistemul respirator de vaporii nocivi și reacțiile alergice..
 3. Asigurați-vă că purtați haine de protecție și mănuși. Acest lucru va proteja organismul de arsuri chimice..

Tratarea grădinii în primăvară de dăunători și boli este supărătoare, consumatoare de timp și costisitoare, dar merită. Dacă efectuați corect toate etapele, urmați cu strictețe toate instrucțiunile, urmați toate regulile - rezultatul nu va dura mult timp. Toate eforturile tale vor fi curând răsplătite cu o recoltă de calitate.

Pulverizarea de primăvară a grădinii de fructe

Grădina se trezește treptat după o lungă hibernare, mugurii sunt pe cale să înceapă să înflorească. Acum, primăvara, pomii fructiferi și arbuștii au nevoie în special de protecția și atenția unui grădinar. Cum să tratăm copacii și arbuștii la începutul primăverii, cum să ajutăm iubitele noastre „arome” să vindece bolile, să ne protejăm de dăunători și condiții climatice nefavorabile, ne descopărăm împreună cu grădinarii experimentați ai portalului nostru, care au acumulat volume de materiale utile pe acest subiect de-a lungul anilor de grădinărit..

În acest articol, vom acoperi:

 1. Cum să pregătești un remediu pentru pulverizarea de primăvară acasă;
 2. Calendarul tratamentelor de grădină la începutul primăverii. Când se va efectua primul tratament;
 3. Cum se prepară lichidul Bordeaux;
 4. Cum să faci față bolilor fungice;
 5. De ce nu poți renunța la tratamentele de grădină de primăvară.

Remedii naturale

Membrul portalului nostru Eleni are trei nepoți, prin urmare, familia sa acordă o mare importanță siguranței fructelor și fructelor de pădure și nu folosesc deloc „nicio chimie”. Întrebarea modului de a pulveriza pomii fructiferi și arbuști primăvara nu apare în această familie: tratamentul grădinii de boli și dăunători se face doar cu remedii sigure la domiciliu.

Remedii casnice pentru stropirea pomilor fructiferi și tufișurilor:

 1. Infuzie de usturoi;
 2. Infuzie de coajă de ceapă.
  Săpun verde se adaugă la aceste perfuzii pentru o mai bună aderență..

O infuzie de coji de ceapă se face după cum urmează: 350 g de coji de ceapă se toarnă cu doi litri de apă, se aduc la fierbere și se răcesc. Soluția rezultată este diluată în 10 litri de apă cu 2 linguri de săpun verde (vândute în magazinele de grădină).

Rețetă de infuzie de usturoi: 300 de grame de capete de usturoi întregi, nefoliate, se trec printr-o mașină de tocat carne, turnată cu apă. Amestecul se insistă timp de o zi, se agită din când în când, se adaugă 2 linguri de săpun verde și se diluează în 10 litri de apă.

Ambele infuzii sunt utilizate pentru pulverizarea primăverii a tuturor culturilor de fructe..

De asemenea, este popular tratamentul tufei de coacăz și de coacăz cu apă clocotită (nu apă fierbinte, ci apă clocotită, dintr-o ceainică fiartă), care se realizează chiar înainte de deschiderea mugurilor. Încercați să începeți prelucrarea cu acest lucru - în mod surprinzător, apa clocotită nu este mai puțin eficientă decât substanțele speciale.

Acesta este un mod vechi de a ucide acarienii muguri și rudimentele de mucegai pudră..

Mulți grădinari efectuează spălarea copacilor de primăvară, în plus, ei pot albi trunchiurile în mai. Nu este corect!

Este mai bine să albiți plantele toamna, primăvara doar „reparăm machiajul”. Este foarte important să avem timp pentru a efectua toate lucrările legate de spălarea albă în martie sau aprilie, în funcție de zona climatică; la temperaturi de până la +5 grade pe vreme care nu plouă. Dacă nu ai avut timp, este mai bine să înfășurați trunchiurile cu gârlă albă.

Tratamentul cu medicamente

Dacă utilizați chimia de grădină, atunci tabelul nostru vă va ajuta să înțelegeți cum să procesați eficient pomii fructiferi în primăvară. Un membru al portalului nostru Orice a oferit un calendar atât de detaliat
tratarea primăverii plantelor fructifere cu preparate pentru pulverizarea copacilor din magazinele de grădină. Vă rugăm să rețineți - nu este necesar să efectuați toate procesările arborilor din acest calendar; monitorizează starea grădinii tale și rezolvă exact problemele pe care le au plantele tale. Utilizarea medicamentelor trebuie făcută cu precauție!
Un lucru important: dacă anul trecut planta dvs., în special un copac tânăr, a suferit un fel de boală, atunci în această primăvară este necesar să faceți tratament preventiv din aceasta.

Când și cum să tratezi copacii și arbuștii

Când efectuăm prelucrareaProblemăCum să tratezi
Orice pomi fructiferi
De îndată ce rinichii se umflă.Dăunători hibernați în scoarța plantelor; planta a intrat în iarnă bolnavă.DNOC-40 (deținut la fiecare doi ani).
Planta este afectată de licheni, cimbru, mucegai cenușiu, mucegai pudră.Inkstone
Planta este afectată de putregaiul fructelor, pete, cancer negru.3% amestec de Bordeaux, sulfat de cupru.
Cancerul negru, ciuperca tinder.Curățați zonele afectate, tăiați-le pe lemn sănătos, tratați rănile cu o soluție slabă de sulfat de cupru, acoperiți cu lac de grădină.
Fructe de piatră (prună, vișine etc.)
În perioada în care mugurii au înflorit deja, dar înainte de înflorire.Pe planta s-au găsit role de frunze și / sau molii.Decis, zolon.
Planta este afectată de obraz, miez, afide, larve ale altor insecte dăunătoare.Zolon, decis, BI-58.
Planta are scabie, frunze cretate, monilioză, coccomicoză.Prevenirea ajută cel mai bine. Se presară: 1% amestec de Bordeaux, oxiclorură de cupru.
Pomii pom (măr, pere etc.)
Plantează în faza „con verde”.Gândacul de floare de mereAktara
Începutul formării mugurilor.Planta este infestată cu dăunători: acarieni, gândacul cu flori de măr, molii etc..Zolon, talstar, BI-58.
Planta are curățare, mucegai pudră.Cuproxat, oxiclorură de cupru.
Plantează în faza „mugure roz”.Învingeți afide, puieți, viermi de frunze.Furia, fastak, zolon.
Daune la cicatrice, mucegai pudră.Saprol, sulf coloidal.
Imediat după înflorire.Scab, pudră, putregai de fructeSaprol, oxiclorură de cupru, 1% amestec de Bordeaux, cuproxat, 0,5% uree (carbamidă).
Coacăze, coacăze
Mugurii încă nu au înflorit.Arbustul s-a îmbolnăvit iarna, dăunătorii au hibernat în scoarțăRamurile afectate sunt tăiate, capetele lăstarilor sunt tăiate. La fiecare doi ani, pulverizarea cu DNOC-40 este obligatorie.
Arbustul este afectat de putregaiul cenușiu, scabia, licenul, cancerul negru, septosporiul.Inkstone.
Arbustul era bolnav de pata frunzelor3% amestec de Bordeaux.
Acarieni de rinichi.Rinichiul afectat arată ca un cap mic de varză, sunt imediat vizibili - fiecare rinichi trebuie îndepărtat manual. Astfel, curățați toate tufele, o dată la doi ani, este obligatoriu să pulverizați DNOC-40.
Mugurii au înflorit deja, s-au format muguri.Arbustul este infectat cu dăunători: coaja de coacăze, acarieni, puieți, afide, molii.Mulcirea cercurilor apropiate cu turba sau ace cu un strat de 5-10 cm ajută. Se recomandă stropirea cu preparate: talstar, zolon, furie, fastak.
Tufa este bolnavă de septoria, altele cu pete.1% lichid Bordeaux, oxiclorură de cupru
Înflorirea inflorescențelor urmează să înceapă.Tufa este afectată de mucegaiul pudrăSaprol, sulf coloidal
Arbustul este afectat de acarienii păianjenPulverizare: fufanon, talstar.
Suptul dăunătorilor a atacat tufișul.Fufanon, talstar, zolon.
Arbustul a fost atacat de dăunători cu frunze.Furia, fastak, karate, decis.
Imediat după înflorire.Arbustul are boli fungice.0,5% soluție de uree
La arbustul antracnoză, seprosporium1% amestec de Bordeaux, oxiclorură de cupru.
Tuful a fost atacat de afide, căpușe, încolțit mușchi de fierefufanon, talstar, zolon
Arbustul a fost atacat de omizi cu mâncare de frunze.Praf de tutun, karate, decis, furie
Tufa este afectată de mucegaiul pudră.Se presară: saprol.
Au trecut 10 zile de la înflorire.Tufa este afectată de antracnoză, seprosporioză1% amestec de Bordeaux, oxiclorură de cupru
Căpșuni de grădină
Zăpada tocmai s-a topit.Tufele sunt afectate de pete, mucegai pudră, acarieniÎndepărtați frunzele vechi uscate, slăbiți solul în culoar, procesați cu 3% amestec de Bordeaux.
Căpșunile cresc frunze noiTufele sunt afectate de acarienii păianjenSulf coloidal, fufanon, talstar, sulf coloidal.
Tufele sunt afectate de pete, mucegai pudră, mucegai griPulverizare: 1% lichid Bordeaux
Căpșunile formează muguri.Ciocane, ferăstrău, acarieni, viermi de frunzeFufanon, bazudin
Pe căpșuni - putregaiul cenușiu, mucegaiul pudrat, pete1% lichid Bordeaux

Bordeaux lichid împotriva iernii calde

Iernile calde, blânde nu sunt atât de bune pentru pomii fructiferi și arbuști. Cert este că la temperaturi de iarnă insuficient scăzute, diverse boli fungice se simt excelent. Agenții cauzali ai bolilor pot iarna nu numai în fructele afectate și frunzele căzute, ci și în scoarță. Prin urmare, chiar dacă ați îndepărtat cu atenție toate elementele afectate, iar grădina dvs. arată destul de sănătoasă, după iernile calde, culturile de fructe trebuie procesate fără greș, în special fructele de piatră. Tratamentul se face cu diferite preparate, dar pulverizarea de primăvară cu lichid Bordeaux este foarte populară.

Comentariul utilizatorului FORUMHOUSE meri:

Bunica singură la bazar mi-a povestit despre BZ, după ce m-am plâns de o recoltă proastă. Mi-am prelucrat frumusețile, și ramurile și trunchiurile - așa că au înflorit, și a fost o recoltă, și înainte ca florile să se zdrobească chiar înaintea ochilor noștri!

Lichidul Bordeaux este un vechi medicament de combatere a dăunătorilor. În ciuda faptului că cele mai noi și mai eficiente au apărut cu mult timp în urmă, acesta este cel mai popular printre grădinari, tocmai datorită rezultatelor stabile. BZ este utilizat pentru tratamentul precoce al plantelor împotriva bolilor fungice. Este un amestec de sulfat de cupru, var și apă și este destul de ușor de făcut pe cont propriu..

Pentru a face acest lucru, 300 de grame de cupru 3% vitriol se diluează mai întâi în trei litri de apă fierbinte, apoi apa se adaugă treptat la un volum de cinci litri. Vitriolul se diluează în vase de sticlă sau email. În același mod, rapidlime-puf este diluat, doar această soluție va trebui să fie filtrată. Apoi, cele două soluții sunt amestecate ușor într-un recipient mare..

Aceasta se face numai cu condiția ca toți cei 10 litri să fie utilizați simultan. Soluția BZ nu este stocată!

Semne ale unui lichid Bordeaux pregătit corespunzător

 1. Ar trebui să se dovedească albastru cer, azur;
 2. Puteți verifica calitatea BZ folosind un cui obișnuit. Înmuiați unghia în soluție - ar trebui să devină albastru, și apoi totul este în ordine. Dar dacă unghia dobândește o nuanță roșiatică, atunci aceasta indică un exces de cupru în soluție. Se recomandă să adăugați mai mult var și să verificați din nou soluția cu un cui..

Medicamentul Horus ajută bine împotriva culturilor de fructe de piatră, este deosebit de eficient ca remediu pentru arsurile moniliale, de asemenea ajută împotriva altor boli fungice.

Este necesară prelucrarea livezii, chiar dacă pare a fi o sarcină fără speranță - vecinii din SNT sau satul de la cabană neglijează tratamentele și se pare că plantele tale vor fi în continuare infectate. Însă, tratamente constante și continue vă vor ajuta să vă protejați copacii și arbuștii și să dea un rezultat bun, indiferent de cât de nefavorabil mediul înconjurător..

Dacă zona are un grad puternic de infecție, iar prelucrarea generală nu este efectuată, atunci chiar și o varietate rezistentă se poate pierde în câțiva ani.

Toate regulile importante pentru grădinari cu privire la prelucrarea grădinii de primăvară au fost formulate de un membru al portalului nostru Teremnik, care locuiește într-o regiune cu ierni blânde și, în consecință, practic nu oprește combaterea dăunătorilor.

Reguli de pulverizare pentru pomii fructiferi

 1. Pulverizarea de primăvară trebuie făcută;
 2. Trebuie să fim conștienți de ce se face pulverizarea, cu ce dăunători ne luptăm și cu ce medicament trebuie utilizat;
 3. Fiecare regiune are propriul său climat, fiecare grădină are propriul său microclimat. Prin urmare, nu puteți pur și simplu să urmați instrucțiunile, trebuie să vă respectați neobosit plantele și să ajustați recomandările producătorilor de medicamente la condițiile site-ului dvs.;
 4. Cu cât grădinarul este mai experimentat, cu atât riscul este mai mic, menținând toate tratamentele la minimum. La urma urmei, grădina este pentru bucurie și relaxare, nu pentru lupta nesfârșită pentru seceriș..

Cum putem ajuta iubitul nostru „miros”, cum să le tratăm pentru a vindeca bolile, pentru a ne proteja împotriva dăunătorilor și a condițiilor climatice nefavorabile? Să vedem ce fac grădinarii experimentați ai portalului nostru.

Conţinut

 1. Cum să pregătești un remediu pentru pulverizarea grădinii de primăvară acasă.
 2. Calendarul de prelucrare de primăvară pentru plantele pomicole.
 3. Cum se prepară lichidul Bordeaux.
 4. Cum să te descurci cu plantele de ciuperci.
 5. De ce nu poți renunța la tratamentele de grădină de primăvară.

Remedii naturale

Membrul portalului nostru Eleni are trei nepoți, prin urmare, familia sa acordă o mare importanță siguranței fructelor și fructelor de pădure și nu folosesc deloc „nicio chimie”. La începutul primăverii, își pulverizează toate tufișurile și copacii de grădină cu infuzii de usturoi și coji de ceapă, la care adaugă săpun verde pentru o mai bună aderență..

O infuzie de coji de ceapă se face după cum urmează: 350 g de coji de ceapă se toarnă cu doi litri de apă, se aduc la fierbere și se răcesc. Soluția rezultată este diluată cu 10 litri de apă cu 2 linguri de săpun verde (vândute în magazinele din grădină).

Rețetă de infuzie de usturoi: 300 de grame de capete de usturoi întregi, nefoliate, se trec printr-o mașină de tocat carne, turnată cu apă. Amestecul se insistă timp de o zi, amestecând din când în când, se adaugă 2 linguri de săpun verde.

Ambele infuzii sunt utilizate pentru pulverizarea primăverii a tuturor culturilor de fructe..

De asemenea, este popular tratamentul tufei de coacăz și de coacăz cu apă clocotită (nu apă fierbinte, ci doar apă clocotită, de la doar un ibric fiert), care se realizează chiar înainte ca rinichii să se deschidă.

Acesta este un mod vechi de a ucide acarienii muguri și rudimentele de mucegai pudră..

Mulți grădinari efectuează spălarea copacilor de primăvară, în plus, ei pot albi trunchiurile în mai. Nu este corect!

Tratamentul cu medicamente

Un membru al portalului nostru Orice a oferit aici un calendar atât de detaliat al procesării primăverii plantelor fructifere cu preparate din magazinele de grădină. Vă rugăm să rețineți - nu este necesar să efectuați toate procesările din acest calendar; monitorizează starea grădinii tale și rezolvă exact problemele pe care le au plantele tale. Un lucru important: dacă anul trecut planta dumneavoastră a suferit un fel de boală, atunci în primăvara lui, trebuie să faceți un tratament preventiv din aceasta.

Când efectuăm prelucrareaProblemăCum să tratezi
Orice pomi fructiferi
De îndată ce rinichii se umflă.Dăunători hibernați în scoarța plantelor; planta a intrat în iarnă bolnavă.DNOC-40 (deținut la fiecare doi ani).
Planta este afectată de licheni, cimbru, mucegai cenușiu, mucegai pudră.Inkstone
Planta este afectată de putregaiul fructelor, pete, cancer negru.3% amestec de Bordeaux, sulfat de cupru.
Cancerul negru, ciuperca tinder.Zonele afectate sunt tăiate în lemn sănătos, rănile sunt tratate cu o soluție slabă de sulfat de cupru și acoperite cu lac de grădină.
Fructe de piatră (prună, vișine etc.)
În perioada în care mugurii au înflorit deja, dar înflorirea nu a început încă.Pe planta s-au găsit role de frunze și / sau molii.Decis, zolon.
Planta este afectată de obrazul, miezul, afideleZolon, decis, BI-58.
Planta are scabie, frunze cretate, monilioză, coccomicoză.Prevenirea ajută cel mai bine: 1% amestec de Bordeaux, oxiclorură de cupru.
Pomii pom (măr, pere etc.)
Plantează în faza „con verde”.Gândacul de floare de mereAktara
Începutul formării mugurilor.Planta este infestată cu dăunători: acarieni, gândacul cu flori de măr, molii etc..Zolon, talstar, BI-58.
Planta are curățare, mucegai pudră.Cuproxat, oxiclorură de cupru.
Plantează în faza „mugure roz”.Învingeți afide, puieți, viermi de frunze.Furia, fastak, zolon.
Daune la cicatrice, mucegai pudră.Saprol, sulf coloidal.
Imediat după înflorire.Scab, pudră, putregai de fructeSaprol, oxiclorură de cupru, 1% amestec de Bordeaux, cuproxat, 0,5% uree (carbamidă).
Coacăze, coacăze
Mugurii încă nu au înflorit.Arbustul s-a îmbolnăvit iarna, dăunătorii au hibernat în scoarțăRamurile afectate sunt tăiate, capetele lăstarilor sunt tăiate. La fiecare doi ani, pulverizarea cu DNOC-40 este obligatorie.
Arbustul este afectat de putregaiul cenușiu, scabia, licenul, cancerul negru, septosporiul.Inkstone.
Arbustul era bolnav de pata frunzelor3% amestec de Bordeaux.
Acarieni de rinichi.Rinichiul afectat arată ca un cap mic de varză, sunt imediat vizibili - fiecare rinichi trebuie îndepărtat manual. O dată la doi ani, pulverizarea DNOC-40 este obligatorie.
Mugurii au înflorit deja, s-au format muguri.Arbustul este infectat cu dăunători: coaja de coacăze, acarieni, puieți, afide, molii.Mulcirea cercurilor apropiate cu turbă sau ace cu un strat de 5-10 cm ajută. Se recomandă pulverizarea cu preparate: talstar, zolon, furie, fastak.
Tufa este bolnavă de septoria, altele cu pete.1% lichid Bordeaux, oxiclorură de cupru
Înflorirea inflorescențelor urmează să înceapă.Tufa este afectată de mucegaiul pudrăSaprol, sulf coloidal
Arbustul este afectat de acarienii păianjenPulverizare: fufanon, talstar.
Suptul dăunătorilor a atacat tufișul.Fufanon, talstar, zolon.
Arbustul a fost atacat de dăunători cu frunze.Furia, fastak, karate, decis.
Imediat după înflorire.Arbustul are boli fungice.0,5% soluție de uree
La arbustul antracnoză, seprosporium1% amestec de Bordeaux, oxiclorură de cupru.
Tuful a fost atacat de afide, căpușe, încolțit mușchi de fierefufanon, talstar, zolon
Arbustul a fost atacat de omizi cu mâncare de frunze.Praf de tutun, karate, decis, furie
Tufa este afectată de mucegaiul pudră.Pulverizare: saprol.
Au trecut 10 zile de la înflorire.Tufa este afectată de antracnoză, seprosporioză1% amestec de Bordeaux, oxiclorură de cupru
Căpșuni de grădină
Zăpada tocmai s-a topit.Tufele sunt afectate de pete, mucegai pudră, acarieniÎndepărtați frunzele vechi uscate, slăbiți solul în culoar, procesați cu 3% amestec de Bordeaux.
Căpșunile cresc frunze noiTufele sunt afectate de acarienii păianjenSulf coloidal, fufanon, talstar, sulf coloidal.
Tufele sunt afectate de pete, mucegai pudră, mucegai griPulverizare: 1% lichid Bordeaux
Căpșunile formează muguri.Ciocane, ferăstrău, acarieni, viermi de frunzeFufanon, bazudin
Pe căpșuni - putregaiul cenușiu, mucegaiul pudrat, pete1% lichid Bordeaux

Bordeaux lichid împotriva iernii calde

Iernile calde, blânde nu sunt atât de bune pentru pomii fructiferi și arbuști. Cert este că la temperaturi de iarnă insuficient scăzute, diverse boli fungice se simt excelent. Agenții cauzali ai bolilor pot iarna nu numai în fructele afectate și frunzele căzute, ci și în scoarță. Prin urmare, chiar dacă ați îndepărtat cu atenție toate elementele afectate, după iernile calde, culturile de fructe trebuie prelucrate fără greș, în special fructele din piatră. Prelucrarea se face cu diferite medicamente, dar lichidul Bordeaux este deosebit de popular.

Bunica singură la bazar mi-a povestit despre BZ, după ce m-am plâns de o recoltă proastă. Mi-am prelucrat frumusețile, așa că au înflorit, iar recolta a fost, și înainte ca florile să se zdrobească chiar înaintea ochilor noștri!

Lichidul Bordeaux este un vechi medicament de combatere a dăunătorilor. În ciuda faptului că cele mai noi și mai eficiente au apărut cu mult timp în urmă, este foarte popular în rândul grădinarilor, tocmai datorită rezultatelor stabile. BZ este utilizat pentru tratamentul precoce al plantelor împotriva bolilor fungice. Este un amestec de sulfat de cupru, var și apă și este destul de ușor de făcut pe cont propriu..

Pentru a face acest lucru, 300 de grame de cupru 3% vitriol se diluează mai întâi în trei litri de apă fierbinte, apoi apa se adaugă treptat la un volum de cinci litri. Vitriolul se diluează în vase de sticlă sau email. În același mod, rapidlime-puf este diluat, doar această soluție va trebui să fie filtrată. Apoi, cele două soluții sunt amestecate ușor într-un recipient mare..

Aceasta se face numai cu condiția ca toți cei 10 litri să fie utilizați simultan. Soluția BZ nu este stocată!

Semnele unui lichid Bordeaux pregătit corespunzător:

 1. Ar trebui să se dovedească albastru cer, azur;
 2. Puteți verifica calitatea BZ folosind un cui obișnuit. Înmuiați unghia în soluție - ar trebui să devină albastru, și apoi totul este în ordine. Dar dacă unghia dobândește o nuanță roșiatică, atunci aceasta indică un exces de cupru în soluție. Se recomandă să adăugați mai mult var și să verificați din nou soluția cu un cui..

Medicamentul Horus ajută bine împotriva culturilor de fructe de piatră, este deosebit de eficient ca remediu pentru arsurile moniliale, de asemenea ajută împotriva altor boli fungice.

Este necesară prelucrarea livezii, chiar dacă pare a fi o sarcină fără speranță - vecinii din SNT sau satul de la cabană neglijează tratamentele și se pare că plantele tale vor fi în continuare infectate. Dar este vorba de tratamente constante și continue care vă vor ajuta să vă protejați copacii și arbuștii, oricât de nefavorabil ar fi mediul..

Dacă zona are un grad puternic de infecție, iar prelucrarea generală nu este efectuată, atunci chiar și o varietate rezistentă se poate pierde în câțiva ani.

Toate regulile importante pentru grădinari cu privire la prelucrarea grădinii de primăvară au fost formulate de un membru al portalului nostru Teremnik, care locuiește într-o regiune cu ierni blânde și, în consecință, practic nu oprește combaterea dăunătorilor.

Reguli de prelucrare a grădinii de primăvară

 1. Pulverizarea de primăvară trebuie făcută;
 2. Trebuie să fim conștienți de ce se face pulverizarea, cu ce dăunători ne luptăm și cu ce medicament trebuie utilizat;
 3. Fiecare regiune are propriul său climat, fiecare grădină are propriul său microclimat. Prin urmare, nu puteți pur și simplu să urmați instrucțiunile, trebuie să vă respectați neobosit plantele și să ajustați recomandările producătorilor de medicamente la condițiile site-ului dvs.;
 4. Cu cât grădinarul este mai experimentat, cu atât riscul este mai mic, menținând toate tratamentele la minimum. La urma urmei, grădina este pentru bucurie și relaxare, nu pentru lupta nesfârșită pentru seceriș..
Top