Categorie

1 Ierburi
Specie de ferigă: descrierea fiecărei specii, caracteristici, cultivare și îngrijire
2 Trandafiri
Euphorbia cu venă albă: descriere, reproducere, îngrijire la domiciliu
3 Violetele
Cum să crești castraveți pe balcon: 5 pași pentru recoltare
4 Ierburi
Pentru grădinari
și grădinari

Image
Principal // Arbuşti

Reproducerea trandafirilor


Un buchet de flori este un cadou minunat, dar, din păcate, de scurtă durată. Chiar și cei mai mici boboci își pierd prospețimea după doar câteva zile. Mulți oameni vor să dea o a doua viață pentru a tăia trandafirii și încearcă să-i înrădăcineze. Cel mai adesea fără succes, deoarece procesul de formare a rădăcinilor noi necesită condiții speciale.

Și totuși, puteți crește un trandafir dintr-un buchet acasă. Trebuie doar să urmați cu atenție instrucțiunile și totul va funcționa.!

Ce flori pot fi folosite pentru butași

Grădinarii cu experiență știu bine cum să crească un trandafir dintr-un buchet. Aptitudinile și abilitățile sunt dobândite prin ani de experimentare cu diferite soiuri de flori. Dar pentru un amator, acest proces poate fi dificil..

Cert este că teoretic poți lucra cu oricare dintre trandafirii cumpărați. Cum să crești un trandafir în practică este o chestiune complet diferită. Floriștii știu că florile de iarnă prind rădăcini mai rău decât cele de vară. Și acasă, soiurile locale se vor rădăcina mai repede decât tufele importate.

Pentru un succes de 100%, trebuie să alegeți flori cultivate în regiunea dvs., tăiate în mai-iunie și nu sunt tratate cu substanțe chimice. De asemenea, merită să ne amintim că pe tufele hibride și altoite, trandafirii cresc adesea, care sunt complet diferite de floarea părintească. Puteți experimenta cu culori non-native în orice moment al anului. Dar în acest caz, șansa de eșec crește semnificativ..

Pregătirea butașilor

Pentru a crește un trandafir dintr-un buchet, este necesar să selectați corect butașii. Acesta este cel mai important pas de pregătire și nu trebuie neglijat. Florarii se ceartă adesea despre ce tulpini trebuie luate - proaspete, în ziua cumpărării sau deja în picioare și ofilite. În ambele cazuri, există argumente și șanse de succes. În prima opțiune, butașii sunt folosiți imediat, în a doua, tăieturile uscate pe tulpini trebuie tăiate și așezate butașii în apă rece pentru câteva ore.

Dar, în linii mari, contează doar aspectul tulpinii. Ar trebui să fie puternic, sănătos, fără semne de descompunere și în stadiul inițial al lemnului. Tinerii lăstari verzi flexibili nu au câștigat încă forța de a crește. Complet brun, tare, nu germinează bine și de multe ori putrezește.

Tăierea trandafirilor dintr-un buchet se realizează numai cu o unealtă ascuțită - un cuțit sau pruner. O lamă plictisitoare zdrobește inutil și rănește planta. De asemenea, este important să eliminați bacteriile din toate instrumentele și containerele pentru plantare. Pentru a face acest lucru, este suficient să vărsați inventarul cu apă clocotită sau să îl spălați cu apă cu săpun..

Instrucțiuni pas cu pas pentru tăierea trandafirilor

Selectați din buchet cele mai puternice și sănătoase flori. Intenții de a tăia toți mugurii de pe ei.

Tăiați tulpina în butași - fiecare cu lungimea de 20-25 cm. Pe partea inferioară a tulpinii se face o tăietură oblică pentru a crește suprafața de absorbție. De regulă, tăierea începe la 1-2 cm de rinichiul inferior. O tăiere dreaptă se face de sus - la câțiva centimetri de rinichiul superior. Astfel, trebuie să existe cel puțin două muguri (puncte de creștere) pe fiecare frunză. Pregătiți numărul necesar de butași.

Scoateți toate frunzele inferioare. Tăiați partea superioară cu 1/3 parte. Acest lucru va reduce pierderea de umiditate. Nu trebuie să îndepărtați toate frunzele. Dar spinii pot fi sacrificati.

Pregătiți un recipient cu apă curată decontată. Este necesar să adăugați câteva picături de stimulanți de creștere. Coborâți butașii în lichid cu aproximativ o treime (tăiat oblic) și așteptați 6 ore.

Radacinați florile în orice mod convenabil. Există mai multe dintre ele și, pentru a obține un rezultat pozitiv, ar trebui să utilizați cel puțin 2-3. Prin urmare, butașii ar trebui să fie recoltați cu o marjă - cei mai mulți nu vor rădăcina, dar restul va fi plăcut.

Stimulanți de creștere

Cum să înrădăcinați un trandafir dintr-un buchet? Acasă, mulți cultivatori de flori începători neglijează realizările chimiei moderne și în zadar. Stimulanții de creștere activează creșterea rădăcinilor, tufișul se va rădăcina mai repede și nu va răni mult timp.

Stimulanții de creștere pot fi preparați singuri - din apă și miere (o linguriță la un litru de apă) sau suc de aloe cu apă în proporție de 1:10.

Le puteți cumpăra și în magazin. Preparatele "Kornevin", "Radifarm", "Zircon", "Epin extra" sunt foarte populare (se utilizează conform instrucțiunilor de pe pachet).

Cum să crești un trandafir? Am pregătit butași dintr-o floare tăiată, acum vine etapa de germinare a rădăcinilor.

Tăierile germinative în apă

Acesta este cel mai comun mod. Chiar amatorii și începătorii din lumea florilor sunt familiarizați cu asta. Și toți, atunci când sunt întrebați cum să crească un trandafir dintr-un buchet, vă vor răspunde că trebuie să puneți tulpina tăiată în apă.

Pentru această metodă, cel mai important pas este selectarea apei. Apa de ploaie sau apa de la robinet filtrată este bună. Dar apa topită, în special din zăpada murdară urbană, este de mică folosință.

Turnați apa într-un recipient curat și puneți butași în el. Apoi ar trebui să fie așezate într-un loc aflat în lumina directă a soarelui. Schimbați apa la fiecare două zile și în același timp inspectați tulpinile pentru a găsi semne de putrefacție.

Unii grădinari adaugă în apă îngrășăminte complexe universale. Acest lucru face rădăcinile mai rapide. Cu toate acestea, nu folosiți excesiv cantitatea și faceți o soluție prea concentrată care va arde toate celulele vii..

În cartofi

Cum să crești trandafiri? Tăierile dintr-un buchet trebuie să fie lipite în cartofi - tot mai mulți cultivatori de flori practică această metodă neconvențională de plantare. Tuberculii de cartofi sunt un mediu perfect echilibrat de substanțe lichide și amidonice și este perfect pentru încolțirea rădăcinilor..

Pentru înrădăcinare, trebuie să alegeți tuberculi buni - dimensiuni medii, puternice, fără semne de flăcări și putregai. Cartofii se spală bine și se pun într-o soluție roz de permanganat de potasiu pentru dezinfectare. Apoi se usucă și se taie o adâncitură corespunzătoare diametrului tulpinii. Nu ar trebui să fie de la capăt la capăt.

O tăiere este introdusă în gaură și tubercul este îngropat într-o oală de sol, udată și acoperită cu o sticlă transparentă de plastic - pentru a crea o seră. După apariția primelor lăstari, răsadul trebuie ventilat cel puțin o dată pe zi..

Unii cultivatori, după apariția rădăcinilor, sparg cartofii și transplantează planta în pământ. Alții aleg să lase tuberculul ca îngrășământ natural..

Metoda Burrito

Un mod distractiv de a crește un trandafir dintr-un buchet. Se pare că nu este necesar să explicăm cum arată un burrito. Dar, doar în caz, este un fir de mâncare mexican bine turnat, adesea umplut cu legume și carne. În acest caz, „umplerea” va fi tulpina, iar rolul tortului va fi jucat de un ziar umed.

Butașii groși trebuie presărați cu un stimulent de creștere și înfășurați în ziare umede. În același timp, hârtia nu ar trebui să scurgă, dar, în general, puteți experimenta cantitatea de apă și puteți selecta diferite opțiuni. Apoi, „burrito” este plasat într-o pungă de plastic și un loc cu o temperatură constantă de 18-20 ⁰⁰.

O dată pe săptămână, hârtia trebuie împachetată și verificată putregaiul. După ceva timp, creșterile apar pe locurile tăiate. Acesta este un semn sigur că este timpul să mutați planta în pământ..

În pachet

Tăieturile de trandafiri dintr-un buchet sunt adesea cultivate în pungi. Aceasta este o tehnologie destul de interesantă, în care nu este nevoie să selectați containere suplimentare pentru plantare..

Germinarea trandafirilor în pungi se face după cum urmează:

 1. Umpleți punga cu sol adecvat pentru trandafiri până la aproximativ o treime din volumul total.
 2. Umezeste taierea cu un stimulent de crestere.
 3. Umpleți volumul rămas al pungii cu aer și legați recipientul și partea de sus.

Trandafirii în saci sunt cultivate agățate, pe partea însorită a casei, de exemplu, lângă fereastra de sud sau de est. Primele lăstari ar trebui să apară peste câteva săptămâni. După 2-3 luni, planta poate fi transplantată în pământ, într-un loc permanent.

Germinarea în sol

Este posibil să obțineți un tufiș imediat în pământ dintr-o floare tăiată. Mulți oameni știu să crească un trandafir în pământ. Dar tăierea va prinde rădăcină dacă este plantată imediat în pământ? Cultivatorii experimentați susțin că aceasta este cea mai dificilă metodă de germinare, dar în același timp, cea mai eficientă..

Pentru butași, trebuie să ridicați o oală. Dacă trebuie să plantați fiecare tulpină într-un recipient individual, atunci cumpărați containere cu un volum de 0,5 litri. Mediu în înălțime și lățime. Dar deseori, acest lucru este practic, deoarece unele dintre butași mor. Prin urmare, mulți grădinari plantează mai multe plante într-un ghiveci mare. În acest caz, trebuie să luați un recipient mare, proporțional cu numărul de plante..

Instrucțiuni pas cu pas pentru plantarea butaielor într-o oală

 1. Tratează recipientul și instrumentul cu o soluție roz de permanganat de potasiu. Acest lucru va evita moartea plantelor din infecții fungice și bacteriene..
 2. Puneți 3-5 cm de drenaj pe fundul recipientului - pietriș, pietriș, cioburi sparte. Poate fi înlocuit cu bucăți de styrofoam. Drenajul pentru dezinfectare este vărsat cu apă clocotită sau spălat cu o soluție de permanganat de potasiu.
 3. Puneți un sol adecvat în oală, compactați-l ușor, dar nu-l tamponați. La magazin puteți cumpăra un sol în ghiveci potrivit pentru trandafiri. Sau pregătește-l singur din două părți de sol obișnuit de grădină și o parte de nisip. Înainte de utilizare, pământul trebuie prăjit pe o foaie de copt pentru dezinfectare.
 4. Faceți o depresiune mică (puteți folosi degetul), plantați tăierea și presărați-o cu pământ. Dacă există mai multe răsaduri, atunci acestea trebuie distribuite uniform pe întreaga suprafață a solului, astfel încât să rămână 5-6 cm între cele două plante.
 5. Burniță. Ușor răcoroase, bine decontate sau apa de ploaie.
 6. Creați un efect de seră. Pentru a face acest lucru, acoperiți întregul vas cu folie (puteți folosi mâncare). Fie acoperiți fiecare răsad cu o sticlă tăiată de plastic sau o cană de unică folosință.
 7. Se udă răsadurile după cum este necesar. Pentru a evita spălarea rădăcinilor, este mai bine să o faceți cu un pulverizator.
 8. Plantele sunt ventilate o dată pe zi. Primele sesiuni durează 3-5 minute. În fiecare zi, pe măsură ce prind rădăcină, durata lor trebuie crescută. De îndată ce apar primele frunze verzi, se poate elimina seră improvizată..

Debarcare

Înainte de a crește un trandafir dintr-un buchet, trebuie să vă gândiți exact unde va „locui” în viitor. Există două opțiuni - interioare sau exterioare. În cel de-al doilea caz, trebuie să fiți conștienți că în țara noastră, în majoritatea regiunilor, sunt ierni foarte severe. Și uneori toamna nu este mulțumită de vreme, iar vara nu este setată. Toate acestea pot duce la faptul că tufișul va muri, neavând nici măcar timp să se înrădăcineze într-un loc nou..

Cu toate acestea, există o veste bună pentru entuziaști. Trandafirii sunt cultivate în aer liber chiar și în regiunile cu cele mai nefavorabile condiții. Este doar un efort mai mare..

De obicei tufișurile sunt plantate pe pământ deschis la sfârșitul primăverii, într-un loc bine luminat și cald, unde încântă toată lumea până la primul îngheț. Apoi tufișurile sunt săpate, tăiate și introduse într-un vas pentru iernare. Unele soiuri pot fi lăsate în pământ pentru iarnă. Însă, în prealabil, sunt ambalate cu atenție cu paie, frunze căzute sau un strat gros de rumeguș.

Dacă planta este planificată ca o casă, atunci trebuie să fie replantată și primăvara. Dar, deoarece microclimatul este mai favorabil în cameră, este posibil să plantați tufișurile într-un nou ghiveci nu numai în mai, ci și în martie-aprilie. Tehnologia este aceeași ca atunci când plantăm butași.

Acum știi cum să crești trandafiri din butași de trandafiri donați. Și oricât de capricioasă este considerată această plantă, este foarte nepretențioasă în îngrijire. Este cel mai sensibil la condiții de lumină și udare. Trandafirul adora locurile luminoase, dar nu în lumina directă a soarelui. În umbră și umbră parțială, tufișul devine repede superficial și degenerează. Udarea trebuie să fie regulată și moderată, deoarece datorită excesului de umiditate din ghiveci, rădăcinile pot putrezi și tufișul va muri.

Dacă aerul din cameră este excesiv de uscat, trandafirul va începe să se ofileze și va vărsa muguri abia așezate. Prin urmare, tufișul trebuie pulverizat în mod regulat. Iar vara, un trandafir de cameră se va simți bine pe o loggie sau o verandă deschisă.

Îngrijirea sezonului rece

Iarna, este important să nu supraîncălziți trandafirul. În mod ideal, oala trebuie să fie amplasată într-o cameră unde temperatura este menținută constant la + 15⁰⁰. Dar în timpul sezonului de încălzire, este aproape imposibil să faci acest lucru. Prin urmare, este necesar să ventilați casa mai des, numai pentru ca aerul rece să nu cadă imediat pe plantă..

În toamnă, un trandafir de casă este tăiat, lăsând nu mai mult de 4-5 muguri la fiecare tragere. Ramurile tăiate pot fi folosite ca material de plantare. Udarea este redusă la o dată la 5-7 zile.

Tufele vor fi fertilizate odată cu începutul creșterii active, o dată la două săptămâni. Folosiți soluție de gunoi de grajd de pasăre sau îngrășăminte anorganice polivalente.

În general, modelul de îngrijire este același ca în cazul creșterii altor plante de interior..

Reproducerea unui trandafir prin butași acasă

Pentru a planta trandafiri, nu este necesar să faceți o achiziție scumpă de material de plantare. Fără mult efort, puteți obține răsaduri bine înrădăcinate ale unor tipuri de trandafiri frumoși pe cont propriu. Materialul în creștere poate fi un buchet de trandafiri sau lăstari tăiați..

Cum să propagați corect trandafirii și ce trebuie să știți pentru asta

Perioada de la 15 iunie până la sfârșitul lui iulie este cea mai bună pentru a efectua propagarea trandafirilor prin butași acasă în paturi deschise. Puteți face acest lucru primăvara, toamna și iarna, dar acest lucru necesită fie sere special pregătite pentru înrădăcinarea lăstarilor de plante, fie un loc bine luminat de soare pe pervazul și plantarea ghivecelor..

Tăierile de toamnă au loc după tăierea și pregătirea tufelor de trandafiri pentru hibernare. Până în acest moment, plantele acumulează numeroase substanțe nutritive în țesuturile lor, contribuind la creșterea rapidă a calusului (țesut care protejează rănile plantelor) și formarea rădăcinilor..

Soiurile de acoperire la sol, trandafiri de catarare și poliană se reproduc și se rădăcină bine. Este foarte dificil să se înrădăcineze soiuri remontante și parcare. Soiurile de ceai și ceai hibrid, deși cu dificultate, se pretează totuși la propagare prin butași.

Notă! Ramurile unui buchet de trandafiri importati nu trebuie propagate. Pentru a-și păstra prezentarea mult timp, acestea sunt tratate cu reactivi chimici care împiedică formarea rădăcinilor..

Potențialitatea ramurilor trandafirului pentru înrădăcinare este determinată de starea ghimpilor: pe lăstarii potriviți, spina se separă ușor de coaja. Culoarea verzuie suculentă a scoarței dintr-o tragere incompletă este, de asemenea, un indicator că conține o mulțime de substanțe plastice și poate fi înrădăcinată.

Pregătindu-se să crească trandafiri din butași

Pentru a satura răsadurile cu umiditate, ramurile trandafirilor sunt așezate în apă decontată la temperatura camerei timp de câteva ore înainte de a începe să le taie. Pentru formarea rădăcinilor, sunt potrivite părțile centrale ale lăstarilor anuali cu diametrul de cel puțin 0,5 cm, care sunt fie în stadiul formării mugurilor, fie au decolorat.

Important! Tulpinile de trandafir selectate pentru înrădăcinare sunt verificate pentru boală și putregai. Dacă există chiar și cele mai mici semne de mucegai pe coaja lăstarului, ramura este aruncată.

Ramurile alese sunt împărțite în butași cu lungimea de 5 până la 15 cm. Fiecare butași trebuie să aibă cel puțin trei muguri și câteva frunze. Secțiunile inferioare sunt realizate într-un unghi la o distanță de 1,5-2,5 cm de ochi. Tăieturile pot fi făcute între ochi. Secțiunile superioare trebuie să fie drepte și la 0,5 cm de rinichi. 2-3 părți sunt lăsate pe partea superioară a butașilor, una dintre ele poate fi întreagă, restul este redus la jumătate pentru a reduce procesul de evaporare a umidității.

Toate lucrările se fac cu un cuțit ascuțit, pre-tratat într-un dezinfector. Tăierile trebuie să fie netede, caz în care nu vor putrezi. Toate butașile rezultate sunt plasate în apă cu un stimulent de creștere (heteroauxină sau rădăcină) diluat în apă timp de câteva ore. Poate fi utilizat orice preparat formator de rădăcini care conține acid β-indolil-3-acetic, acid β-indolil-3-butiric, acid α-naftilacetic. Concentrația soluției și metoda de aplicare trebuie să fie în conformitate cu instrucțiunile producătorului..

Pentru informația dumneavoastră! Tratamentul butașilor cu substanțe care activează înrădăcinarea crește rezistența materialului de plantare la boli, dăunători și condiții meteorologice nefavorabile.

Cum se prepară solul

Solul pentru plantarea răsadurilor este pregătit cu cel mult două săptămâni înainte de începerea lucrărilor. Pentru plantarea răsadurilor de trandafiri în pământ deschis, alegeți un loc cu pământ fertil. Solul este săpat pe o baionetă de lopată. În găuri se adaugă nisip de râu și cenușă de lemn. În absența solului chernozem, podzolic sau molid, se aplică îngrășăminte minerale complexe pe paturi.

Înrădăcinarea trandafirilor într-un apartament sau o casă este necesară folosind o mini-seră, creată pe baza ghivecelor de flori sau cutii cu găuri de scurgere. Materialul de scurgere este așezat pe fund la ¼ din înălțimea containerului: argilă extinsă, pietricele de râu, spumă zdrobită etc. Se toarnă un substrat pregătit cu adaos de nisip și cenușă.

Metode de înrădăcinare pentru butași

Nu întotdeauna, chiar și executarea absolut corectă a instrucțiunilor pas cu pas despre cum să plantați trandafiri, duce la un rezultat bun. Odată cu înrădăcinarea vara și toamna a lăstarilor roz, este posibil să obțineți rădăcini normale în 80-90% din cazuri, încercările de primăvară duc la 50% din rezultat, iarna rădăcinile vor germina pe 30% din ramurile pregătite. Prin urmare, este necesar să încercați să înrădăcinați cât mai multe butași..

Înrădăcinarea în apă

Folosiți apa de la robinet decontată sau apa de izvor sau de ploaie purificată de impuritățile naturale. Se toarnă într-un recipient transparent curat. Adaugă în apă 1-2 tablete de carbon negru activat. Butașii sunt coborâți astfel încât apa să acopere tulpinile la 2-3 cm deasupra mugurii inferiori. Frunzele de trandafir nu trebuie să atingă apa.

Borcanul este acoperit cu un capac de pungă de plastic sau cu o sticlă de plastic tăiată în partea de jos. Plantele nu trebuie expuse la lumina directă a soarelui, dar butașii nu se vor reproduce fără lumină. Pe măsură ce cantitatea de umiditate în borcan scade, se adaugă apă sau se schimbă complet.

Rădăcinile germinate în acest fel vor fi foarte fragile, prost protejate de daune și boli și puțin adaptate dezvoltării într-un mediu mai dens. Transplantați-le în sol într-un loc de creștere permanentă cu grijă. Substratul trebuie să fie hrănitor, liber și constant umed. Lungimea rădăcinii nu trebuie să depășească 5 cm.

Plantarea butașilor de trandafiri în cartofi

Înrădăcinarea trandafirilor cu cartofi mari este benefică în condițiile în care tuberculii sunt saturați de umiditate, minerale și amidon, ceea ce garantează un procent ridicat de puieți plini. Toți ochii sunt tăiați în cartofi. Acest lucru este necesar pentru ca rădăcinile să-și dea complet nutrienții florilor..

Găurile se fac în cartoful, în care capetele inferioare ale butașilor se vor potrivi strâns și se introduc trandafiri tăiați. Cartofii trebuie să fie așezați într-un substrat nutritiv la o adâncime de 15 cm. Solul trebuie să acopere complet tuberculul și să atingă nivelul tulpinii. Solul este bine compactat în zona în care se află răsadul. Udarea ar trebui să fie regulată, dar nu ar trebui să se permită o îmbinare puternică.

Înrădăcinarea butașilor într-o pungă

Această tehnică este folosită într-un mediu rezidențial. Se folosesc ghivece de flori, pe fundul cărora se pun drenaje, substrat fertil umed sau mușchi de sphagnum. Moss este impregnat cu suc de aloe proaspăt stors diluat în apă. Pentru 9 părți de lichid, se folosește 1 parte din suc. Florile sunt așezate în ghivece, acoperind și compactând părțile inferioare ale tulpinilor cu amestec de sol.

Ghivecele sunt așezate în pungi transparente de plastic, care sunt strâns legate, mai întâi umplute cu aer expirat. Pungile sunt așezate într-un loc bine luminat, cald, dar nu fierbinte. Verificați periodic starea substratului, dacă este necesar, umeziți-l.

Înrădăcinarea butașilor pregătiți de vară în pământ

Tăierile înrădăcinate vara nu trebuie să fie plantate pe pământ deschis înainte de iarnă. Sunt plantate în containere și păstrate într-un climat artificial în sere încălzite sau pe un pervaz. Dacă în acest moment apar peduncule pe răsad, acestea trebuie îndepărtate. Anul următor, odată cu apariția unei călduri medii constante zilnice de cel puțin 15 ° C, trandafirii înrădăcinate sunt plantați într-un loc permanent, în pământ deschis.

Metoda Trannoy

Grădinarul rus P. Trannoy propune să înrădăcineze butași de trandafiri imediat în zona unde este planificată cultivarea lor permanentă. Dacă săriți stadiul de formare a rădăcinilor în pepinieră, atunci plantele se rădăcină fără efort suplimentar.

Notă! Într-un loc permanent, florile vor forma rădăcinile principale, care pot intra imediat în sol și pot pune forța viitoarei tufe.

Înainte de plantarea butașilor, care sunt tăiate până la 20-23 cm lungime din lăstarii anuali puternici decolorate cu mai multe frunze, pregătiți cu atenție solul: slăbiți, îndepărtați buruienile, aplicați îngrășăminte, umeziți. Butașii sunt plantați în unghi față de adâncimea primei frunze; între distanță se menține o distanță de până la 50 cm. Vârfurile plantelor trebuie direcționate către nord.

După plantarea răsadurilor, solul este bine vărsat cu apă, compactat în viitoarea zonă rădăcină. Plantele sunt puse pe capace din sticle late de plastic tăiate. Locul în creștere este umbrit.

Notă! Înrădăcinarea începe în septembrie. Tufele tinere hibernează sub glugă sau acoperite cu pământ până la vârfurile tulpinilor.

Metoda "Burrito"

Mexicanii numesc aluatul umplut ca burrito. Tăierile de trandafiri, pe care doresc să le propage, sunt de asemenea înfășurate într-un tort de ziar. Ruloul de ziar este umezit cu apă într-o asemenea măsură încât nu-și pierde forma. Apa în exces ar trebui să se scurgă. Burritele de trandafiri sunt introduse într-o pungă de plastic și păstrate între 18 ° C și 20 ° C. În această formă, butași de trandafiri pe tăiatul inferior vor începe să formeze calus și să expulzeze rădăcinile..

Un pachet de trandafiri trebuie umezit periodic și verificat pentru putregai. Când apar semne de mucegai, butașii răsfățați sunt aruncați, ziarul este schimbat în unul proaspăt. Butașii se plantează după ce lungimea rădăcinilor ajunge la 3-5 cm: iarna în ghivece de plantare, primăvara până la un loc permanent de cultivare.

Cum se îngrijește butașii plantați

Trandafirii tineri care s-au prins de rădăcină în câmp deschis sunt acoperiți cu o movilă de pământ de la 10 până la 20 cm înălțime, astfel, este creată o movilă permanentă, care permite plantei să formeze mai multe niveluri de rădăcini și protejează tăierea inițială. Se efectuează udarea și alimentarea periodică a zonei de rădăcină a plantei. Amestecurile de nutrienți se aplică după udarea principală în găuri mici ușor depărtate de sistemul rădăcină. În timpul sezonului estival, îngrășămintele complexe sunt utilizate nu mai mult de o dată pe lună.

Solul din jurul tufișurilor de trandafir trebuie să fie îndepărtat și dezlipit pentru a asigura încălzirea și schimbul de aer al solului. Rădăcinile și lăstarii vor crește mai activ în solul cald decât în ​​solul rece. Când temperatura scade, plantele absorb umezeala slab, cresc încet masa verde și nu formează pedunculi. Fără îngrijire adecvată, este imposibil să obțineți tufe de trandafiri puternici, în ciuda tuturor eforturilor depuse în etapele anterioare de propagare a butașilor..

Flori atât de frumoase precum trandafirii, ocupă pe bună dreptate cel mai onorabil loc în parcele private și sub ferestrele clădirilor înalte. Cel mai ieftin și ușor mod de a rezolva întrebarea despre cum să propagați trandafirii prin butași acasă este să nu vă îndoiești de abilitățile tale și să te ocupi de această muncă.

HelperLife

Există multe modalități de a propaga trandafirii, dar care dintre ele este cel mai bun? Cum să propagați corect trandafirii? Vă vom spune cele mai importante reguli pentru reproducerea trandafirilor.

Trandafirul este regina florilor și cel mai bun decor pentru orice grădină. Pentru a crește o astfel de floare, trebuie să aveți anumite cunoștințe. Cum să propagați trandafirii? Prin butași, semințe sau în alt fel? Astăzi vom încerca să vă povestim despre cele mai simple și eficiente metode de propagare a trandafirilor..

Cum să propagați corect trandafirii - ceea ce trebuie să știți

Moduri existente de reproducere a trandafirilor

Important! Deși această plantă este mai des propagată în mod vegetativ, reproducerea de noi soiuri de trandafiri în 90% din cazuri se bazează tocmai pe reproducerea semințelor..

Există multe metode de reproducere vegetativă, dar cele mai simple și mai frecvente dintre ele sunt:

 • butași
 • Stratificarea
Desigur, există și alte tehnici vegetative, dar aceste două metode au devenit cele mai populare datorită eficienței lor. În primul rând, sunt cei mai simpli, și chiar grădinarii novici o pot face. În plus, plantele propagate în acest fel se rădăcină și se dezvoltă rapid. Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare dintre aceste metode..

Tăierea trandafirilor folosind metoda burrito

Important! Tăierea trebuie făcută cu un instrument foarte ascuțit, cum ar fi o lamă de ras. Aceasta se face într-o singură mișcare precisă pentru a nu deteriora tăierea din nou..

Important! Principalul lucru este să nu uitați să hidratați plantele. Pe vreme caldă, trebuie udate..

Reproducerea trandafirilor prin stratificare

Important! Dacă tulpina nu funcționează și apare în mod constant din pământ, o puteți fixa cu arcuri de metal sau sârmă.

Metoda de propagare a trandafirilor prin semințe

Caracteristici de propagare a trandafirilor iarna

Dar dacă ați primit iarna un buchet frumos de trandafiri și doriți urgent să plantați astfel de flori pentru dvs.? Apoi pregătește un ghiveci de flori și sol pentru plantă, apoi plantează-l chiar acasă! Împărțiți tăierea în mai multe bucăți, fiecare dintre acestea ar trebui să aibă 3 muguri. Asigurați-vă că tăierea este oblică.
Plantăm butașii într-un ghiveci de flori și acoperim cu o seră improvizată (o sticlă tăiată sau un borcan). Când primele frunze apar pe tulpină, începem să scoatem borcanul pentru câteva ore pe zi. Două frunze mari sunt un semnal că poți scăpa complet de seră.
Așa că trandafirul va dura până în primăvară, supus unei îngrijiri bune. Câmpul căruia poate fi plantat în siguranță în pământ deschis.

Cum să propagați un trandafir de casă: videoclip

Video detaliază și demonstrează toate subtilitățile procesului de reproducere..

Propagarea unui trandafir prin butași

Dacă după tăiere mai aveți lăstari puternici și sănătoși de trandafiri, îi puteți tăia. Cataratul, trandafirii de arbust și floribunda se propagă bine prin butași. Metoda este complet fără costuri!

Care trandafiri sunt mai buni - altoiți sau înrădăcinați

Trandafirii se propagă prin semințe, stratificare, altoire cu muguri (înmugurire) și butași. Cea mai frecventă este o inoculare pe un trandafir specific iernii. Proponenții altoirii susțin că trandafirii auto-înrădăcinați (crescuți din semințe și butași) nu se disting de cele mai multe ori prin înflorirea luxuriantă, sau mărimea florilor sau duritatea de iarnă. Grafting-ul este mai mult o metodă comercială de propagare, deoarece vă permite să obțineți un arbust cu flori adulte mult mai rapid. Plantele soiurilor sunt altoiți cu specii de trandafiri pentru a crește rezistența și rezistența la iarnă. Trandafirii grămați datorită sistemului puternic de rădăcină pe care l-au moștenit, trandafirii altoiți se dezvoltă rapid, formează tufișuri mari, cu flori abundente. Sunt mai rezistente iarna. Însă de-a lungul vieții, proprietarii de trandafiri vor trebui să se lupte constant cu lăstarii rădăcini. Dacă nu este îndepărtat în timp util, „sălbăticile” rezultate într-un anotimp pot să se înece și să distrugă partea grefată a tufei.

Beneficiile trandafirilor înrădăcinate

Tăierea trandafirilor are avantajele sale, deoarece face posibilă:

 • obțineți multe materiale de plantare gratuite;
 • evitați nevoia de a îndepărta creșterea sălbatică;
 • obțineți o plantă mai durabilă. Trandafirii altoiți sunt plantați prin altoire la nivelul solului sau cu o ușoară adâncire. De-a lungul timpului, mulți continuă să treacă la propriile rădăcini. Cu toate acestea, durata lor de viață este de aproximativ zece ani. Iar trandafirii auto-înrădăcinați, în special cei neacoperiți, pot exista de zeci de ani..

Ce trandafiri se propagă cel mai bine prin butași

Cel mai bine este să tăiați trandafiri cu frunze mici - miniatură, poliană, urcare cu flori mici și acoperire la sol. Trandafirii Floribunda ocupă o poziție intermediară, iar ceaiul hibrid, care se înalță cu flori mari și trandafirii se înrădăcinează cu dificultate. Este mai bine să le propagați prin altoire..

Cum se taie trandafirii vara

Puteți începe altoirea trandafirilor în grădină de la începutul lunii iulie.

Tăiați lăstarii semi-lignificați, recent decolorati din tufișul preferat, cu foarfece de tăiere Faceți felii oblice direct deasupra mugurii orientate spre exteriorul coroanei. Vârful verde și moale al lăstarilor poate fi tăiat și aruncat, nu vor fi utile pentru înrădăcinare. Tăiați butașii din partea de jos și din mijlocul lăstarului.

Tăiați butașii din partea de mijloc, astfel încât fiecare tăiere internodală să aibă o frunză în partea de sus. Nu trebuie să lăsați călcâiul.

Tăiați frunzele în jumătate pentru a reduce evaporarea umidității în timpul înrădăcinării.

Prafăm bazele butașilor cu un stimulator de înrădăcinare ("Heterauxin", "Kornevin").

Plantează butașii la o adâncime de 2,5-3 cm la intervale de 5 cm într-un recipient. Compactează solul, apa uniform.

Dacă veți tăia trandafiri vara, recipientul trebuie săpat într-un loc semi-umbrit din grădină. O dată la două-trei zile, pulverizați butașii cu o sticlă pulverizată și apă la o adâncime de 3-5 cm. Asigurați-vă că acoperiți butașii cu un capac de plastic sau capac transparent pentru a menține umiditatea ridicată și pentru a preveni evaporarea. Puteți utiliza un recipient cu apă potabilă: blatul tăiat va fi capacul.

Pulverizați periodic butașii cu o sticlă pulverizată.

Butașele înrădăcinate pot fi lăsate într-un recipient săpat în grădină până anul viitor, oferindu-le un adăpost uscat pentru iarnă. Dacă trandafirii au luat rădăcina în iulie și la începutul lunii august, atunci pot fi plantați în sol fertil pentru creștere, acoperite cu material neacoperitor cu o densitate de 60-80 g / m2 pentru iarnă.

Cum să tai și să crești un trandafir dintr-un buchet, vezi aici >>>>.

Cum să tai trandafiri acasă

Dacă nu aveți ocazia să plantați butași în grădină, puteți propaga trandafiri acasă tot anul. În special, acesta este modul în care trandafirii sunt tăiați după tăierea toamnei. Principala condiție pentru înrădăcinarea butașilor este umiditatea ridicată a aerului (80-90%), temperatura în jur de + 20 ° C. Iarna și toamna, ar trebui instalat un umidificator într-o cameră cu butași. Tăierii crescute toamna și iarna (cu o oră scurtă de vară) sunt suplimentate cu fitolamp pentru răsaduri. Primăvara, recipientul cu butași trebuie obișnuit cu aerul liber pe balcon, la mijlocul lunii mai, plantat în grădină, aranjând pentru prima dată umbrire și adăpost ușor.

Puteți afla cum să crești alte plante, ce activități de grădinărit trebuie să planifici, din alte articole de pe site-ul nostru. De asemenea, vă rugăm să acordați atenție blocului de informații din stânga textului. Linkurile localizate în ea conduc la articole de subiecte conexe.

Puteți pune întrebări experților cu privire la consumul de droguri și îngrășăminte în grădină, cu privire la lupta împotriva bolilor plantelor și a dăunătorilor, la cultivarea strugurilor, pomilor fructiferi și arbuștilor. Urmați linkul >>>

Propagarea trandafirilor prin butași

O florară începătoare poate avea o întrebare dacă este posibil să crească trandafiri din butași toamna? După cum arată practica, reproducerea în această perioadă a anului este mai eficientă decât ceea ce se realizează primăvara..

Cea mai obișnuită metodă de propagare a unui trandafir implică creșterea acestuia din butași. Este mai bine să cultivați o floare toamna. O astfel de muncă nu va necesita cheltuieli grave de timp. Cum pot face acest lucru? Să ne dăm seama.

Tăieturile de toamnă de trandafiri - avantaje și termeni

Dacă comparăm altoirea cu altoirea, atunci prima are o listă mai mare de avantaje:

 • Florile care sunt cultivate în acest fel nu formează o cavitate a rădăcinilor sălbatice, așa că vor avea nevoie de întreținere serioasă..
 • Florile din butași sunt foarte rezistente la condițiile meteorologice de iarnă. Dacă partea lor superioară este distrusă de îngheț, planta se va reface din mugurii inactivi..
 • Pentru a achiziționa material de plantare, trebuie doar să luați o tulpină dintr-o floare dintr-un buchet cadou.

Reproducerea și tăierea se efectuează în aceeași perioadă - la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie. Dacă vă gândiți la această metodă de propagare a plantelor, trebuie să aflați ce soiuri sunt potrivite pentru acest lucru:

 • Toate soiurile de polianți și trandafiri în miniatură;
 • Aproape toate soiurile de trandafiri semi-cataratori;
 • Trandafirii cataratori din grupul de ramele (Rambler);
 • Trandafiri Excelsa;
 • Soi cu flori mari Flammentanz;
 • Iceberg și Rosalind din grupul Floribunda;
 • Ceaiul hibrid (nu confundați cu ceaiul) trandafirii se înrădăcinează în cel mai scurt timp posibil, dar în viitor sistemul lor de rădăcini nu se dezvoltă atât de activ. De aceea se recomandă vaccinarea lor..

În ceea ce privește soiurile remontante și de parc, înmulțirea lor prin butași este un proces complex pe care numai o florară experimentată îl poate stăpâni..

Cum se taie butași de trandafiri

Reproducerea se face conform următoarei scheme:

 1. Luați lăstari coapte, fără semne de boală. Grosimea lor trebuie să fie egală cu 4-5 mm.
 2. Împărțiți-le în segmente (fiecare dintre ele ar trebui să aibă 3-5 muguri dezvoltați).
 3. Faceți tăieturi drepte în partea de sus, oblic în partea de jos. Astfel, veți ști exact ce parte să plantați tăierea. Folosiți un instrument bine ascuțit pentru lucru. Asigurați-vă că-l dezinfectați scaldându-l cu apă clocotită sau tratându-l cu alcool.
 4. Faceți tăierea superioară la 2-3 cm deasupra rinichiului superior, cel inferior - sub cel care este mai jos.

Important! Dacă nu intenționați să înrădăcinați planta imediat, nu smulgeți toate frunzele, va trebui să lăsați câteva bucăți pentru a fi furnizate cu hrană. Frunzele care cresc de jos trebuie tăiate.

Plantarea unui trandafir dintr-o tăietură

După ce ați tăiat butașii, va trebui să repartizați planta într-o locație permanentă. În acest fel nu va fi stresat. Înrădăcinarea toamnei se realizează conform următoarei scheme:

 1. Tăiați butașii și aplicați-i o rădăcină fostă.
 2. Săpați o gaură, a cărei adâncime va fi de 30 cm, umpleți-o 2/3 cu iarbă, puneți deasupra un strat de compost.
 3. Plantează lăstarii într-un unghi de 45 de grade. Lăsați 1/3 din tăiere sau 1-2 muguri deasupra nivelului solului.
 4. Apă plantarea.

Nu orice cultivator este conștient de cum să acopere în mod corespunzător butași la sfârșitul toamnei, astfel încât să poată supraviețui după iernare. Pentru adăpost, puteți utiliza sticle de plastic sau de sticlă. Perforați găuri pentru aer în ele sau ridicați-le deasupra nivelului solului. Acoperiți sticla cu frunze și așezați o cârpă nețesută peste ele. Conduceți cârligele în locurile unde se află aterizările. Un adăpost de paie este potrivit pentru izolare..

Trandafiri din butași acasă

Cei care cresc trandafiri acasă sau în țară pot recurge la această metodă de reproducere. Principiul său este următorul:

 1. La începutul lunii noiembrie, după sosirea primului ger, pregătiți butași cu 2-3 muguri. Lungimea lor trebuie să fie de 20 cm. Vă rugăm să rețineți că mugurii pot înflori la un moment nepotrivit. Pentru a preveni acest lucru, scufundați partea superioară a butașilor în ceară topită și apoi în apă rece..
 2. Puneți un strat de lut expandat (5-6 cm) într-o găleată de plastic și un sol pentru flori, combinate cu perlit sau vermiculit.
 3. Udă solul, înmoaie fundul tăierii în apă. Apoi, tratați-le cu „Kornevin” și lipiți-le în gaură. Un recipient cu diametrul de 30-40 cm poate ține aproximativ 30 de pețiole.
 4. Acoperiți găleata cu celofan sau o pungă, înfășurați cu frânghie. Asigurați partea superioară a geantei cu pâine de haine. De asemenea, puteți acoperi plantările cu cutii de sticlă (nu le lăsați niciodată la soare).
 5. Înfășurați găleata într-o pătură și așezați-o pe loggia cu geam. Dacă balconul are o podea de ciment, scândurile sau spuma trebuie așezate sub recipient.

Important! Dacă vin înghețuri grave noaptea, îndepărtați vasele din apartament.

Cum să păstrați butași de trandafiri iarna

Dacă s-a decis amânarea creșterii trandafirilor până în primăvară, asigurați-vă că acestea pot supraviețui iernii. Procedați după cum urmează:

 1. Săpați o groapă de 15 cm adâncime în grădină, așezați materialul de acoperire în partea de jos. Țesătura de bumbac este ideală ca cea din urmă. Așezați butașele deasupra.
 2. Pentru a vă ușura în primăvară să găsiți lăstari care au fost ascunși pentru depozitare până la primăvară, conduceți știfturile de lemn de-a lungul marginilor găurii.
 3. Îndepărtați frunzele, așezați butașii echidistant unul de altul.
 4. Acoperiți cu o cârpă și așezați un strat mic de pământ deasupra lor.
 5. După ce zăpada s-a topit primăvara, săpați butașii și inspectați-i. Faptul că au luat rădăcină va fi evidențiat prin apariția calusului - o creștere cu rădăcini. După îndepărtare, trebuie plantate imediat în butași sau într-un loc permanent..

Consiliu. Dacă nu este posibil să plantați imediat, coborâți butașii într-un recipient cu apă, la care se adaugă câteva picături de regulator de creștere a plantelor (de exemplu, "Epin").

Cum să înrădăcinați un trandafir dintr-un buchet

Cum doriți să prelungiți viața unui buchet prezentat de flori proaspete. Acest lucru este imposibil de făcut, dar dacă încercați, puteți crește un trandafir din ele în patul de flori. Tăiați tulpinile de flori în butași. Le puteți rădăcina oricând. Pentru aceasta puteți folosi ghivece de flori sau pungi de celofan umplute cu mușchi sau turbă fibroasă. Lichidul de aloe este potrivit pentru udarea pământului. Pentru 9 lingurițe. apa va avea nevoie de 1 lingurita. sucul acestei plante. Inflați ușor pungile și agățați-le de rama ferestrei. În curând, în acest mediu va apărea un efect de seră, iar pe butași vor apărea rădăcini..

Nu uitați să acordați atenție udării solului în ghivece. Tăiați varza proaspătă și frunzele la jumătate. Astfel, planta va putea menține puterea înainte de plantarea acesteia într-o zonă deschisă..

Nicio sarcină ușoară: tăierea trandafirilor toamna

Cultivatorii amatori de flori cred că butașii sunt cea mai acceptabilă și mai convenabilă metodă de a propaga trandafirii. Cea mai eficientă metodă este considerată tăieri de toamnă: procedura nu este atât de laborioasă, rata de supraviețuire a răsadurilor, supusă tehnologiei agricole, este mai mare de 90%, în afară de aceasta, butași sunt întotdeauna disponibili în această perioadă a anului. Și dacă există buchete de trandafiri încântători, pe care florarul nu este împotrivă să le propage în zona sa, butașii toamna sunt cea mai bună opțiune. Este important să pregătiți materialul de plantare și să nu ignorați îngrijirea de urmărire. Dar primele lucruri în primul rând.

Cum poți propaga un trandafir pentru grădina ta de flori toamna

Tăierea este o modalitate fiabilă de a propaga tufele de trandafiri, permițându-vă să obțineți material de plantare suplimentar pentru grădina de flori fără costuri materiale. Chiar și un începător poate face față metodologiei procedurii: principiile unei astfel de reproducții vă permit să nu aveți anumite abilități și instrumente speciale, ca în cazul vaccinării. Dar pe lângă altoire, grădinarul poate folosi și alte metode de reproducere a plantelor perene..

Potrivit cultivatorilor de flori novice, puteți propaga o tufă de trandafir prin butași în orice moment al anului, iar cea mai populară metodă este primăvara târziu sau vara. Dar cei care au o grădină de trandafiri care decorează grădina de ani buni, consideră toamna cea mai bună perioadă a anului pentru butași. În acest moment, cioburile (butași) obținute, cu o îngrijire corespunzătoare, nu își au rădăcina deloc mai rău decât în ​​alte perioade ale anului. În plus, există o cantitate suficientă de material pentru altoire - această procedură coincide de obicei cu tăierea de toamnă..

Comparația diferitelor moduri de reproducere a trandafirilor

Începând din primele zile ale lunii septembrie, trandafirul poate fi propagat în diferite moduri:

 • butași;
 • împărțirea tufișului;
 • stratificarea;
 • inoculare.

Butasii

Există o părere că, cu ajutorul butașilor, pot fi propagate cele mai multe plante, care se înrădăcinează mult mai rău la împărțirea tufei. Există o scuză pentru acest lucru, pentru că atunci când altoiți, puteți efectua nu numai plantarea instantanee, dar, de asemenea, să economisiți coamele finite până la un moment convenabil pentru plantare, de exemplu, într-un șanț pregătit sau într-un vas de turbă sau mușchi pentru depozitare într-o cameră răcoroasă la o temperatură nu mai mare de + 3 + 5 ° C.

Tăierea este o metodă de propagare vegetativă a plantelor și arbuștilor. Ea implică utilizarea unei anumite părți a plantei (butași), din care, odată cu dezvoltarea mugurilor și rădăcinilor, se obține o nouă plantă..

Prin împărțirea tufișului (în septembrie)

Aceste două metode de propagare a trandafirilor pot fi plasate pe locul doi după butași. Puteți extinde grădina de trandafiri cu ajutorul divizorilor. Pentru a face acest lucru, tufele de trandafiri adulți cu vârsta de cel puțin 3 ani sunt săpate din pământ și, folosind un pruner ascuțit, își împart rădăcinile în mai multe părți. Mai mult, fiecare nou specimen peren ar trebui să aibă câteva lăstari dezvoltați (2-3) cu 3-4 muguri și o rădăcină. Tăierile rezultate sunt scufundate într-o bezea-argilă și plantate separat în găuri de cel puțin 0,5 m adâncime, fertilizate în prealabil cu humus fertil și cernoziom (1: 2) și bine vărsate cu apă, de preferință la temperatura camerei. În viitor, plantarea este udată de cel puțin 1 dată în 2-3 zile în timpul săptămânii. Dacă vremea este ploioasă, udarea este redusă - de 2 ori pe săptămână. Pentru un grad ridicat de supraviețuire cu această metodă de reproducere, este necesar ca temperatura pozitivă să dureze aproximativ 40-50 de zile din momentul plantării. Prin urmare, cea mai bună opțiune este să împărțiți trandafirii în deceniul 1-2 septembrie (pe banda de mijloc).

Floriștii practicanți recomandă amestecarea a 1 lingură de superfosfat și a unui pahar de cenușă de lemn în stratul fertil al solului pentru a face praf de rădăcini.

straturi

Este destul de simplu să propagați un trandafir prin stratificare: pentru aceasta, lăstarii pereni lignificați sunt așezate în caneluri libere și pre-udate cu o adâncime de 10-15 cm, crengutele sunt fixate și stropite cu pământ. Pentru o mai bună înrădăcinare, straturile sunt udate regulat și păstrate la umbră. În acest fel, material de plantare suplimentar poate fi obținut atât vara, cât și toamna - stratul se adaugă prin picurare de la sfârșitul lunii august sau în primele zile ale lunii septembrie. Succesul evenimentului depinde în mare măsură de vreme - dacă este prevăzută o toamnă caldă, rata de supraviețuire va fi mult mai mare.

Propagarea unui trandafir prin stratificare

Vaccinarea este cea mai grea cale

Pentru înmulțirea trandafirilor prin altoire, este necesar să existe un stoc adecvat - de regulă, este un măceș (trandafir canina sau trandafir câine). Cea mai bună opțiune este să crești singur stocul din semințe stratificate pre-colectate în șoldurile de trandafir. Cu o îngrijire corespunzătoare, după 2 ani, se obține material de calitate pentru inoculare. Pentru eveniment, trebuie să vă aprovizionați cu un pruner ascuțit sau un cuțit special pentru inoculare (înmugurire). Tehnica implică diferite metode: în despărțire - când se face o pană pe mâner și se introduce scionul, se înmugurește - se face o tăietură oblică și se conectează partea superioară a stocului și partea inferioară a scionului, apoi îmbinările se ung cu lac de grădină și se înfășoară cu bandă electrică sau folie de plastic. Această metodă de reproducere este considerată cea mai consumatoare de timp, deși poate fi realizată primăvara, vara și toamna (la începutul lunii septembrie). Dar pentru o reproducere eficientă, va trebui să respectați mulți parametri: regimul de temperatură, procesul de îmbinare direct a stocului și scionului, precum și să pregătiți un stoc sănătos fără defecte și un instrument special în avans.

Orice metodă de reproducere a trandafirilor este aleasă, trebuie amintit că eficiența maximă a evenimentului depinde în mare măsură de îngrijirea suplimentară a viitoarelor răsaduri. Tăierea este atractivă, deoarece procedura necesită puțin timp și efort - chiar și un școlar cu cunoștințe minime de biologie este capabil să pregătească butași și să le planteze într-un substrat sau caneluri mixte. Avem trandafiri vechi înrădăcinați și i-am propagat cu copii (clasele 5 și 7) - foarte distractivi și ușor. Avem doar 1 tufiș, în momentul în care are 2 ani. Știu sigur, vaccinul nu va fi stăpânit, iar divizarea tufei nu este atât de impresionantă - obțineți doar un tufiș separat. Și când tulpina crește, puteți observa (desigur, deja primăvara) cum mugurii se umflă pe o cânepă mică, frunzele se dezvoltă, apar lăstari noi.

Cum să propagați o tufă de trandafir folosind butași toamna

Tăierea trandafirilor are propriile avantaje și anumite nuanțe, studiind care fiecare cultivator decide în mod independent dacă este potrivit pentru el să obțină material de plantare.

Tabel: avantajele și dezavantajele creșterii trandafirilor prin butași

Beneficiile trandafirilor de butașiDezavantajele trandafirilor de butași
Trandafirii din butași de toamnă poartă
iernarea este mai bună pe viitor, deoarece
considerat întărit.
Principalul dezavantaj este că plantele tinere nu au timp să crească rădăcini cu drepturi depline, motiv pentru care primii ani iernează mai rău sau trebuie depozitați într-un adăpost.
Un tulpină cu drepturi depline poate fi dat afară
dintr-un trandafir de buchet și în orice moment
an, inclusiv toamna.
Hibrizii importați care au fost transportați și depozitați pe termen lung nu sunt potriviți pentru această procedură. Rata de supraviețuire a acestora este mult mai mică.
Tăieri pregătite pentru toamnă
butași sunt disponibile, de regulă, în cantități suficiente
cantitate. De când evenimentul are loc
tocmai în momentul tăierii de toamnă a tufelor de trandafiri. În plus, în acest moment pe trandafiri de obicei
s-a efectuat prevenirea dăunătorilor și a bolilor, adică materialul de plantare a fost preluat din tufișuri, probabil, sănătoase.
Ei se rădăcină mai bine prin butași și își veghează în continuare soiurile înrădăcinate. Trandafirii obținuți prin altoire nu sunt sfătuiți de experți să aleagă drept donatori pentru altoire.
Trandafirii obținuți prin butași au o durată de viață mai lungă decât tufele altoite de trandafiri.

Se crede, de asemenea, că trandafirii obținuți din butași au rareori lăstari rădăcini și sunt mai ușor de recuperat primăvara, după iernare, sub formă de tufișuri pline de plin. În ceea ce privește principalul dezavantaj asociat cu iernarea în faza inițială (imediat după butașii de toamnă), se rezolvă destul de simplu: în primul an, răsadurile sunt săpate cu o cheagă de pământ și transferate în iarnă în interior. Mai multe despre acest lucru mai jos..

Când partea superioară a trandafirului îngheață (din cauza înghețurilor severe, de exemplu), partea vie conservată a tăierii activează mugurii dormanți inferiori, ca urmare a căreia soiul poate fi restaurat, ceea ce nu este întotdeauna cazul cu trandafirii altoiți.

De ce toate podelele de tranzacționare sunt „copleșite” cu trandafiri altoiți și trebuie să-ți cauți propriile rădăcini? Există un singur răspuns: după vaccinare, trandafirul a trecut prin mai multe. luni este gata de vânzare, deoarece are rădăcina unei răsaduri (stoc) vechi de doi ani. Și dacă stocul este cumpărat și atunci, procesul merge chiar mai repede. La rândul său, un răsad auto-înrădăcinat poate fi cultivat în 3 luni, dar va deveni plin de viteză până la sfârșitul celui de-al doilea sezon de creștere, când se formează cel rădăcină, iar în al treilea an nu este în niciun fel inferior celui altoit. Până la vaccinare, stocul este de obicei de doi ani. În plus, un răsad în vârstă de 3 ani. Desigur, în primii ani, el îl va depăși pe cel înrădăcinat în dezvoltare. Și până la vârsta de 10-12 ani planta slăbește (pentru că trebuie să tăiați lăstarii rădăcinilor sau să adânciți răsadul, altfel trandafirul „curge sălbatic”). Dar cei înrădăcinați de această vârstă înfloresc foarte profund. Și trăiesc, după părerea mea, mult mai mult. Desigur, spre vânzare este mai profitabil să propagați trandafirii prin altoire, dar butașii sunt mai buni pentru voi.

Martha

https://fermer.ru/forum/srezka-i-vygonka-tsvetov/5554?page=1

Ce trandafiri de grădină poți tăia

Pe lângă formele hibride care au imigrat pe piața internă, puteți alege aproape orice alt tip de trandafiri pentru butași de toamnă. Ideale pentru cultivarea din butași sunt considerate în miniatură - brățară de rodie - și soiuri vechi, de exemplu, Floribunda Iceberg. Ceaiul hibrid cu flori mari și ceaiul remontant (înflorit pe tot parcursul sezonului estival până la îngheț) prind rădăcina puțin.

Luminarele spun că soiurile hibride nu prind rădăcini, precum și remontant și țesut cu flori galbene. Și cel mai bun dintre toate, visiniu întunecat și soiuri roșii strălucitoare de diferite tipuri, de la miniatură, alpinism, acoperire la sol și specii floribunda.

Experții consideră că cele mai bune soiuri de trandafiri pentru butași sunt:

 • urcarea Mermaid și Dortmund, altele;
 • floribunda Pastella, Iepurasul de aur, The Brothers Grimmy, etc.;
 • acoperiri la sol Hello, Fiona și altele;
 • parc Alexander Mackenzie, Ruban Rouge etc..

Galerie foto a soiurilor de trandafiri prezentate în listă

Momentul tăierii și pregătirea materialului de plantare

Tufișurile de trandafiri sunt tăiate în climatul Rusiei centrale în prima decadă a lunii octombrie - în acest moment începe tunderea toamnei de tufe pentru iarnă. De obicei, temperaturile în timpul zilei variază de la +5 până la + 10 ° C, temperaturile pe timp de noapte pot scădea până la 0–3 ° C. În regiunile sudice, această perioadă se poate mișca 3 săptămâni mai târziu, iar în zonele cu un climat dur, dimpotrivă, cu 3 săptămâni mai devreme - în prima jumătate a lunii septembrie.

De fapt, timpul optim pentru butași de tufă de trandafiri pentru o mai bună supraviețuire este ultima decadă a lunii august sau prima săptămână a lunii septembrie, acești termeni sunt potriviți pentru regiunile cu un climat temperat. Dar, în acest caz, butașii nu se vor limita la tăiere, cioburile trebuie să fie pregătite special pentru reproducere. Toamna timpurie este bună pentru această procedură, întrucât durează aproximativ 45-60 de zile fără înghețuri stabile pentru înrădăcinarea fiabilă a gambei, ca în cazul butașilor. Perioada de formare a rădăcinilor pe butași depinde dacă se folosește sau nu un stimulator de formare de rădăcini, ce fel de vreme este stabilită pentru această perioadă. În mod ideal, când temperatura de zi nu depășește + 20 ° C, iar noaptea, termometrul nu scade sub 0 ° C, în timp ce plouă periodic. Dacă sunt îndeplinite toate condițiile, pe o perioadă perenă deja după 35-40 de zile pe vreme caldă, mugurii se pot umfla. Acest lucru simbolizează o înrădăcinare de succes. Astfel de butași sunt destul de potrivite pentru iernarea pe câmp deschis. Acestea trebuie izolate cu materiale nețesute, închise cu ramuri sau ramuri de molid, ca urmare a căruia se formează o iarnă de zăpadă iarna. Sub un strat de zăpadă de 30–50 cm, butașii pot suporta iernarea fără pierderi. Este important să eliberați răsadurile încolțite de încălzire în timp în timpul încălzirii de primăvară, deoarece umezeala excesivă pentru o plantă perenă este mult mai rea.

Cele mai favorabile zile conform calendarului lunar pentru tăierea trandafirilor în toamna anului 2019 sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Tabel: zile favorabile conform calendarului lunar pentru butași de trandafiri în toamna anului 2019

Luna calendaristicăZile neplăcute
octombrie5, 6, 17, 18, 29
noiembrie4, 5, 9

Fiecare grădinar este ghidat de prognoza estimată pentru următoarele 3 săptămâni în regiunea sa. În același timp, de regulă, nu anulează butașii, ci ajustează sincronizarea. De exemplu, anul acesta în Regiunea Pământului Negru primul îngheț a fost între 17 și 20 septembrie, aceasta este o raritate pentru climatul nostru. Dar abia acum, la începutul lunii octombrie, butașii noștri au fost săpați (nu numai trandafiri, ci și hortensie). În cazul înghețurilor neașteptate în următoarele 3-4 săptămâni, s-a pregătit izolația, dar datorită vremii ploioase, sperăm la un proces de înrădăcinare reușit al butașilor. Planificăm să petrecem iarna sub acoperire în câmp deschis. Vom izola, de asemenea, ca strugurii tineri: o sticlă de plastic fără fund este instalată cu susul în jos, la baza unei tăieri tinere așezăm un strat liber de fân uscat (de-a lungul întregii înălțimi a tăierii), iar pe deasupra unei coline dense, așezăm blaturi uscate de porumb (în unghi cu sticla). În continuare, așteptăm izolarea naturală de zăpadă.

Video: cum să alegeți și să pregătiți o tulpină de trandafir pentru plantare

Instrucțiuni pas cu pas: cum să tăiați corect butașii roz

Donatorii pentru butași de trandafiri folosesc tufișuri vechi de doi ani cu lăstari lignificați. Un cultivator de flori, care alege tufișurile uterine în aceste scopuri, ar trebui să se concentreze pe starea generală a plantelor - este de preferat să se concentreze pe exemplare puternice cu lăstari sănătoși, pe care nu au fost observate manifestări ale bolilor fungice, bacteriene și ale altor trandafiri în timpul sezonului. Și, în avans, este necesar să se pregătească un instrument de grădină, ascuțit, neapărat, steril, pentru tăiere. Decontaminarea prunerului se poate face cu alcool.

Butași adecvați:

 • lăstari cu tulpini netede (fără deteriorare sau putregai) la fel de groase ca un creion sau ușor mai groase - 4-6 mm;
 • lungimea fiecărei tăieturi trebuie să fie de 20-25 cm;
 • gambe trebuie să aibă 4-5 internode și 3-4 muguri formați (ochi).
Butașii de trandafiri ar trebui să fie sănătoși, cu o suprafață verde netedă și internode bine dezvoltate.

Pentru a nu confunda părțile superioare și inferioare ale tăierii, partea superioară este tăiată exact la o înălțime de 1-2 cm față de mugure, partea inferioară - oblic la o distanță de aproximativ 0,5-2 cm de ochi.

O reprezentare schematică a pregătirii unei tăieri roz pentru plantare (depozitare)

Când este planificat să se înrădăcineze varza imediat, apoi o parte din frunze este lăsată pe ele - 3-4 frunze pe un pețiol de frunze, a 5-a este eliminată, tăierea inferioară a frunzelor este tăiată la bază. Dacă se păstrează gambe, nu trebuie să existe frunze pe ele. Pentru a elimina spinii sau nu - la discreție, cele mari pot fi tăiate, cele mici periculos sunt mai dificil de îndepărtat - de obicei sunt lăsate.

Dacă se presupune că tăierea nu este plantată, aceasta este complet lipsită de frunze.

Grădinarii cu experiență recomandă alegerea ramurilor cu „călcâi” - o bucată de lemn vechi pentru butași viitori. Callus formează cel mai rapid pe „călcâi” și apar rădăcini.

Callus - neoplasme sub formă de creșteri la baza germinării tăierii

Tăierile sunt scufundate într-o soluție de 3% sulfat de cupru timp de câteva secunde pentru dezinfectare, apoi se pun într-o soluție de Heteroauxin (1 comprimat la 1 litru) sau Kornevin timp de 4-6 ore. Chubuki gata pentru plantare sau depozitare.

Pregătirea unei tăieturi de trandafiri pentru plantare sau depozitare (iernare)

Apoi există 3 opțiuni:

 • dacă butașii s-au efectuat la momentul optim și locul pentru plantare este gata, cioburile sunt plantate pe pământ deschis;
 • tăierea s-a produs prea târziu și butașii nu vor mai avea timp să se rădăcinească, dar nu există nicăieri unde să le depoziteze - apoi coamele sunt îngropate în tranșee pregătite și izolate; aterizarea într-un loc permanent este planificată pentru primăvara viitoare;
 • butași au fost pregătiți pentru depozitare sau supraexpunere într-un teren închis, cu transplantul ulterior într-un loc permanent în sezonul următor (acest lucru este posibil în regiunile cu un climat puternic continental, în cazul în care butașii sunt luați de pe un buchet în timpul iernii).

Video: butași de trandafiri de toamnă

Plantarea butașilor de trandafiri în pământ deschis

Este indicat să alegeți un loc pentru plantarea butașilor pe un deal, protejat de vânturi și fără stagnarea apei topite și a zăpezii.

 1. Săpați găuri adâncime de aproximativ 20-25 cm.
 2. Unii experți sfătuiesc să aliniați fundul cu paie (până la 5-7 cm).
 3. Apoi 2/3 umpleți gaura cu un amestec de sol pregătit: nisip de râu, humus fertil și sol din sit (1: 1: 2).
 4. Faceți o adâncitură pentru dimensiunea tăierii, astfel încât 2-3 ochi să rămână deasupra suprafeței.
 5. Sonda este umezită și butașii sunt așezați în unghi (45 ° C).
 6. Apoi răsadurile sunt presărate cu sol, compactate puțin și udate din abundență.
Tăieri în găuri de plantare pregătite

Se recomandă să acoperiți fiecare gamă cu o sticlă sau borcan de plastic. Principiile îngrijirii butașilor în câmp deschis în toamnă sunt prezentate mai jos..

 • Pe vreme însorită și caldă, capacul de protecție poate fi îndepărtat timp de câteva ore.
 • Se udă răsadurile pe vreme uscată în fiecare zi timp de 3 săptămâni, apoi mai rar (la fiecare 3-4 zile până la apariția rece). Dacă vremea este ploioasă, udarea este înjumătățită sau pe măsură ce solul se usucă.
 • Odată cu apariția vremii reci (la începutul lunii noiembrie, în Rusia centrală), este pregătit un adăpost pentru răsaduri: sunt protejate cu material nețesut, ramuri de molid sau ramuri mici sunt așezate în plus (deșeuri din grădină).

Tăierile sunt deschise doar primăvara, când căldura stabilă vine fără înghețuri de noapte.

Video: rezultatul butașilor de toamna de trandafiri în pământ deschis

Așezarea gambei în șanțuri pentru iernare

Aceasta este cea mai ușoară opțiune, dar, în conformitate cu recenziile cultivatorilor de flori-practicieni, prin urmare, puteți pierde până la 30% din materialul de plantare (din cauza putregaiului).

 1. Săpați un șanț adânc de 15-20 cm.
 2. Partea de jos este acoperită cu o țesătură nețesută sau un strat de paie (5-7 cm).
 3. Tăieturile din 2-4 bucăți sunt așezate orizontal la o distanță una de cealaltă (aproximativ 5 cm).
 4. Totul este acoperit cu material nețesut și presărat cu pământ.

Butașele înrădăcinate pot fi de asemenea depozitate în șanț, dar rădăcinile lor viitoare sau calusul sunt înfășurate cu grijă în mușchi umed și apoi într-un film. Este indicat să semnați numele fiecărei răsaduri.

Butașii de trandafiri sunt gata de iarnă într-un șanț

De îndată ce zăpada s-a topit, butașii sunt scoși cu atenție și transplantați pentru înrădăcinarea temporară în ghivece (descris mai jos).

Înrădăcinarea de toamnă a butașilor de trandafiri în pământ într-o oală

Dacă butașii după săpat nu au căzut pe paturi, sunt plantați într-o cutie sau găleată umplută cu nisip și turbă liberă (2: 1), solul este umezit în avans.

 • Răsadurile sunt îngropate astfel încât 1 - 2 muguri să rămână deasupra suprafeței (frunzele sunt tăiate).
 • Recipientul cu butași este învelit cu folie sau celofan, partea superioară a înfășurării este fixată cu un ac de haine. Fiecare tulpină a unui trandafir într-un recipient este învelită în folie
 • Izolați de sus cu o pătură de bumbac veche sau geacă matlasată, așezați partea inferioară pe o suprafață de bord sau o înlocuire a spumei sub partea inferioară.
 • Răsadurile sunt lăsate într-o cameră rece sau pivniță la o temperatură la 0 + 2 grade.

Primăvara, când vremea este potrivită, butucurile sunt transplantate într-o grădină de trandafiri sau butași.

Video: rezultatul butașilor unei trandafiri în interior după 3 săptămâni

Luați cu grijă butașii de la găleată, cu o lingură, și nu cu o lingură! Plantăm în găuri pregătite (folosind metoda tradițională pentru trandafiri). Recomand în mai, totuși, după plantarea în grădină, țineți butașii sub borcan, deschizându-i treptat și, în final, deschideți-le după amenințarea cu înghețuri recurente. Și încă un lucru: în luna mai există un soare foarte luminos, care este distructiv și pentru butașii supraviețuitori, de aceea este necesar să le umbriți în timpul zilei - ramuri de molid, ramuri sau lutrasil subțire. Și, desigur, nu uitați să pulverizați cu apă cu adăugarea de stimulanți.

Dar și butașele obținute din noiembrie până în aprilie pot fi păstrate acasă într-un substrat gata: un amestec de turbă cumpărată pentru răsaduri și nisip 1: 1, răsadurile pot fi plantate în sticle de plastic de 1,5 litri tăiate la jumătate (ca pentru răsadurile de struguri). Prin analogie cu cele de mai sus, tăierea este plantată în pământ, udată și acoperită cu un borcan. Apoi este așezat pe fereastra de sud-est (nu la soare). Pentru o germinare optimă a gambei de trandafir, este necesară menținerea temperaturii la + 22 + 25 grade și umiditate - pentru aceasta, cel puțin de 3 ori pe zi, trandafirul este pulverizat de la o sticlă pulverizată, iar crusta rezultată este dezlegată ocazional pe suprafața solului. Se udă plantele pe măsură ce substratul se usucă. Puteți hrăni tulpina roz numai atunci când mugurii de frunze încep să se dezvolte - un semn de înrădăcinare activă..

Așa că butașii de trandafiri „îndură” iarna acasă

Cum să păstrați butași iarna înainte de plantarea primăverii

Tăieturile gata de trandafiri pot fi salvate până în primăvară în două moduri. În primul rând, răsadurile stau bine timp de 6-7 luni pe raftul de jos al frigiderului. Chubuki sunt așezate în pungi dense de plastic umplute cu turbă.

Așa se păstrează butași de trandafiri iarna.

În al doilea rând, butașii pot fi înfășurați cu vată umedă de bumbac și mai multe bucăți (4-5) pot fi, de asemenea, plasate în saci (lăsând partea verde a lăstarului cu ochii fără înveliș) și legați bine. Apoi pachetul este înfășurat suplimentar într-o cârpă întunecată (pentru a reduce accesul la lumină), la fel cum răsadurile au fost pregătite pentru depozitare într-un șanț. Arborele pregătiți în acest fel sunt depozitați într-o pivniță sau într-o cameră răcoroasă, la o temperatură nu mai mare de + 2 + 4 grade și o umiditate de aproximativ 70%. Nu este de dorit să atingeți și să deschideți astfel de butași; în vid, fără turbă, răsadurile sunt bine păstrate până la primăvară.

 • În luna martie, lăstarii sunt eliberați cu atenție din ambalaje, pentru a nu deteriora rădăcinile rezultate și sunt plantați într-un amestec de sol (achiziționat sau realizat independent prin analogie cu plantarea în pământ deschis). Pentru aceasta sunt potrivite ghivece cu un diametru de aproximativ 10 cm: rădăcinile sunt îngropate astfel încât cel puțin 2 muguri să rămână deasupra suprafeței.
 • Răsaduri udate cu Kornevin.
 • Atunci când se stabilește o încălzire constantă (la sfârșitul lunii aprilie), butoanele înrădăcinate de trandafiri sunt transplantate într-un loc permanent.

Pentru prima dată, butașii săpate anul trecut, de asemenea, se recomandă să fie acoperite cu o sticlă de plastic și umbrite puțin (dacă răsadurile cresc într-un loc însorit) până când plantele s-au aclimatizat și, de asemenea, să fie udate regulat (primele 2-3 săptămâni la fiecare 3 zile sau pe măsură ce solul se usucă).

Tăierea trandafirilor toamna: ce spun grădinarii

Propagarea trandafirilor prin butași este cea mai simplă metodă. Trandafirii cu rădăcini proprii au avantajul față de trandafirii altoiți că, dacă coroana unui trandafir a suferit de îngheț, creșterea sa reia din sistemul de rădăcini și nu sălbatic, cum este cazul trandafirilor altoiți. Tăierile tulpinilor pot fi semi-lignificate și lignificate. La plantarea unei tăieri lignificate, unul sau doi muguri sunt lăsați la suprafață. Momentul optim pentru recoltarea butașilor din majoritatea arbuștilor florali și ornamentali este începutul înfloririi, precum și în timpul tăierii toamnei. În lipsa serelor, butașii pot fi înrădăcinate în ghivece cu pământ nisipos, acoperite cu un borcan de sticlă, sub care se acumulează un aer umed aspru, care favorizează înrădăcinarea. Procesul de înrădăcinare este mai activ într-o fereastră ușoară. Pentru formarea unui influx (calus) și rădăcini, frunzele sunt îndepărtate la jumătate.

Vladimir Petrovici Korneev

https://forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?t=231

Vă voi povesti puțin despre propagarea trandafirilor prin butași lemnoși. Toamna, se recoltează butași de 15-18 cm lungime, iarna, se păstrează în ciorchine în subsoluri la o temperatură de 0... + 2 grade. În primăvară, butașii sunt plantați în sere reci cu pământ nisipos de turbă cu un strat de aproximativ 15 cm, iar suprafața superioară trebuie să fie la nivelul solului. După înrădăcinare, butașii sunt transplantate în ghivece. Mai târziu, plantele cu o grămadă de pământ sunt plantate în pământ..

Kasia

https://forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?t=231

Propun trandafirul prin butași. În toamnă, cu un cuțit ascuțit, am tăiat butașii din crenguțele lignificate într-un unghi acut, astfel încât fiecare să aibă cel puțin trei muguri, am tăiat frunzișul la jumătate și l-am stat timp de 6-8 ore în compoziția heteroauxinei sau acidului succinic. Lipesc butașii în pământ într-un unghi, apăsându-le strâns, astfel încât să nu existe goluri de aer. Acoperiți cu țesătură nețesută și apă, deoarece se usucă. Primăvara, mugurii cresc, vara apare primul mugur, în toamnă îl transplantez într-un loc permanent. Rata de supraviețuire este de 50-60%. Acoper soiuri deosebit de valoroase cu un strat tăiat. sticle, deschideți capacele pentru ventilație. O las asa in primavara. Rata de supraviețuire este de 100%. Astfel, propag toate arbuști: buddleya, hortensie, liliac, cinquefoil, spirea ș.a. De asemenea, puteți propaga prin stratificare, faceți o incizie în scoarța de pe partea inferioară a ramurii, fixați-o la pământ, turnați mai mult pământ în locul inciziei, puteți acoperi o parte a ramurii săpate cu o bucată de polietilenă. Reproducerea în acest fel este mai rea pentru mine. Fiți conștienți că nu toate tipurile și soiurile de trandafiri se reproduc în acest fel. Unele sunt doar vaccinate. Mult noroc.

Natasya

https://www.forumhouse.ru/threads/53720/

Cunosc cel mai rapid și foarte ușor mod de înrădăcinare a butașilor înrădăcinare 100%. N-am venit cu mine, am citit-o într-o revistă de floricultură. L-am încercat deja de 3 ori, rezultatul este uimitor! Colectați butași de toamnă de la subsol (la începutul lunii ianuarie). Este mai bine să o faceți într-un recipient de sub tort. Facem un substrat de 50-60% mușchi de sphagnum + turbă, amestecăm bine, umezim bine, luăm butașii dintr-o ramură decolorată, ca de obicei, tăiem în 3 muguri, tăierea inferioară este oblică, aproape de-a lungul mugurii în sine, dreaptă superioară deasupra mugurii este de 0,5-1 cm. Scoatem frunzele inferioare, tăiem restul cu 1/3, le scufundăm într-o rădăcină uscată (nu trebuie), adâncim până la primele frunze (2 muguri), introducem recipientul într-o pungă mare de plastic „Tricou”, o legăm, o punem într-un loc cald și luminos și uitați de 10 zile. Dacă există o condensare foarte puternică, atunci ventilați ocazional.

Siberia

https://fermer.ru/forum/srezka-i-vygonka-tsvetov/5554?page=1

Trandafirii se reproduc bine toamna prin diviziuni. Dar acest lucru este posibil atunci când grădinarul are la dispoziție un tufiș întreg. Tăierea este una dintre cele mai favorabile metode de obținere a materialului de plantare pentru o înflorire perenă, care este mai puțin costisitoare și nu necesită abilități speciale. Tot ce este necesar este să țineți evenimentul la timp și să observați îngrijirea butașilor până în primăvară. Dificultățile sunt puțin probabile dacă se respectă termenii și regulile pentru butași și se selectează soiuri adecvate ca donator.

Top