Categorie

1 Bonsai
Flori perene pentru o reședință de vară
2 Trandafiri
Cum să crești crocusi acasă
3 Trandafiri
Când să plantați dalii cu tuberculi pe pământ deschis
4 Bonsai
Atragerea bogăției Zamioculcas sau „copacul dolarului”: patrie și specii de plante, fotografii, descriere

Image
Principal // Arbuşti

Regele Lian Clematis: cele mai bune soiuri și tipuri cu fotografii și descrieri


Articolul prezintă cele mai frumoase și interesante varietăți de clematis cu fotografii și descrieri. Prin apariția sa, planta este capabilă să cucerească pe toți: Clematis a primit porecla de „rege al lianelor” pentru înflorirea abundentă, o varietate de forme și culori ale florilor..

Descrierea și caracteristicile clematisului

Clematis aparțin familiei Buttercup și sunt plante erbacee sau lemnoase perene. În total, sunt cunoscute în prezent aproximativ 200 de soiuri și 3000 de soiuri aparținând acestui gen. Zona lor naturală de distribuție este zona subtropicală și temperată din emisfera nordică..

Cu ajutorul butașilor, planta, ca o liana, se agață de suporturile propuse. Cu toate acestea, poate crește nu numai sub formă de liana, ci uneori există forme de arbust și semi-arbust. Sistemul rădăcină, în funcție de varietatea specifică, poate fi atât fibros, cât și pivot.

Lăstarii sezonului curent sunt de obicei subțiri, la speciile erbacee sunt rotunde și verzi. La speciile lemnoase, ramurile tinere au contururi fațetate. Forma frunzelor poate fi simplă sau complexă (constând din 3, 5 sau 7 frunze). Frunzele sunt aranjate în perechi, de obicei sunt vopsite într-o nuanță verde, dar există și specii cu frunze mov.

Florile sunt bisexuale și formează inflorescențe sub formă de scutellum, umbrelă sau paniculă. Există, de asemenea, flori solitare. Ele constau din 4 - 8 petale, care servesc de fapt ca sepale. Florile duble pot include până la 70 de petale. Umbra florilor poate fi variată. În centru sunt multe pistile și stamine, adesea colorate în nuanțe contrastante. Un mugur trăiește 15 - 20 de zile. Fructul este reprezentat de un număr mare de acheni.

Separarea clematisului în funcție de locația florii

Nu există o singură clasificare generală acceptată de clematis. Aceste plante sunt deseori împărțite în grupuri în funcție de locul în care se formează florile. Metoda de tăiere depinde și de locația lor..

Flori pe lăstari din anul curent și anul trecut

Unele clematite pot înflori de două ori pe sezon. De la sfârșitul primăverii până la începutul verii, înflorirea începe pe lăstarii vechi. Lăstarii tineri înfloresc din aproximativ iulie până în septembrie. Perioada exactă de înflorire pentru diferite soiuri poate varia..

Reprezentanții populari ai acestui grup sunt următoarele soiuri:

 • Ideal. Este o viță de arbust cu o înălțime de 2,5 până la 3 m. Frunzele triple sunt formate din frunze mari ovoide de aproximativ 10 cm lungime.Diametrul florilor poate atinge 18 - 20 cm, constau din 6 sau 8 petale cu margini ondulate ale unei nuanțe delicate de fum sau alb... Furnicile sunt roșii-violete. Planta înflorește din iunie până în septembrie;
 • Multi Blue este o varietate de vițe de arbust cu o înălțime de până la 2 m. Înflorirea sa începe în mai și se încheie la sfârșitul lunii august. Clematis Multi Blue înflorește cu flori duble mari, de o nuanță albastru-violet, constând din 4-8 petale de formă alungită, regulată. Diametrul mugurilor înfloriți este de 14 - 18 cm. Când în centru sunt coapte complet, se formează stenuri roz. Soiul se caracterizează prin rezistență la îngheț până la -34 grade.

Flori pe lăstarii sezonului curent

Majoritatea speciilor și soiurilor de clematis aparțin acestui grup. Înflorește, de regulă, din iulie până în septembrie, mugurii se formează numai pe lăstarii tineri. Cea mai abundentă înflorire are loc în august..

Soiuri Clematis înflorește pe lăstarii tineri:

 • Purpurea Elegance. Este considerată o varietate compactă care poate fi cultivată în containere, deoarece înălțimea plantei este de numai 1 - 1,5 m. Lăstarii de viță de vie sunt acoperiți cu un număr mare de flori duble violet-visiniu cu un diametru de 5 - 8 cm. Caracteristica lor este absența completă a staminelor și o formă neobișnuită texturată petale. Clematis Purpurea Elegance poate rezista la temperaturi de până la -35 grade;
 • Hegley Hybrid. Această varietate înflorește din iulie până în septembrie. Așa cum arată fotografia, florile Clematis Hegley Hybrid sunt formate din 6 petale, se remarcă printr-o nuanță moale de culoare roz-liliac și antere contrastante violet strălucitoare. Dimensiunea mugurilor este de aproximativ 18 cm, petalele au margini ondulate. Lungimea lăstarilor poate atinge 2 - 3 m. Planta este destul de rezistentă la îngheț și potrivită pentru creșterea în climatul Rusiei centrale.

Flori pe lăstarii de anul trecut

Soiurile aparținând acestui grup au cea mai mică rezistență la îngheț și sunt considerate cele mai solicitante din punct de vedere al temperaturii de iarnă și al calității adăpostului..

 • Zhanna d'Arc este o varietate de clematite cu o înălțime de 2 - 2,5 m. Pe lăstarii lianei se află flori mari, în formă de disc alb, ca zăpada, de 15 - 20 cm, care pot include până la 24 de petale. Planta este nepretențioasă și se rădăcină cu ușurință pe orice sol, are imunitate la majoritatea bolilor genului, poate crește atât la soare, cât și la umbră. Înflorește din mai până în octombrie;
 • Rubens este un clematis înalt, ale cărui lăstari cresc până la 10 m lungime. Tulpinile plantei sunt de culoare violet, frunzele sale sunt mari, de culoare bronz-verde, până la 15 cm lungime. Mugurii mici de aproximativ 5 cm sunt colectați în inflorescențe de 4-6 bucăți, au un aspect plăcut nuanță de liliac palid, antere galbene. Înflorirea abundentă se încadrează în mai-iulie.

Clasificarea clematisului după mărimea florii

În funcție de mărimea florii, există două grupuri de clematite:

 • cu flori mici (până la 5 cm);
 • cu flori mari (mai mult de 5 cm).

Cu flori mici

Clematisele cu flori mici nu sunt mai puțin frumoase decât cele cu flori mari, adesea înfloresc mai abundent. Soiurile populare sunt:

 • În lea. Pune flori roz-pal, în formă de clopot, cu dimensiuni de 4 - 5 cm, înfloresc pe peduncule lungi. Înflorirea durează din mai până în iunie, după care se formează mănunchiuri cu achene. Înălțimea viței de vie este de 2,5 m. Planta este rezistentă la multe boli, aparține zonei 3 a durității de iarnă, înflorește pe lăstarii de anul trecut;
 • Juiniana este un arbust escaladier viguros cu o înălțime de 3,5 - 4,5 m, dintre care frunzele complexe sunt formate din 3 - 5 frunze mici dințate. Mugurii cruciformi cu dimensiunile de 3 - 4 mm au 4 până la 6 sepale albe înguste, cu capete îndoite albastre și formează inflorescențe paniculare. Înflorirea abundentă pe ramurile tinere este observată din august până în septembrie și uneori până în octombrie.

Cu flori mari

Clematis cu flori mari include:

 • Dr. Ruppel este un soi argentinian de înflorire profund, caracterizat prin muguri duble de carmină în formă de stea (de 15 - 20 cm), cu dungi luminoase crimson pe sepale, din care 6 sau 8 bucăți. Această viță de vie aparține celui de-al doilea grup de tăiere. Înălțimea sa este de 2 - 3,5 m. Prima dată înflorește din mai până în iunie, a doua - din august până în septembrie;
 • Josephine este o varietate de liane, atingând o înălțime de 2 - 2,5 m. Mugurii care decorează ramurile cu un diametru de 18 - 25 cm sunt pictați într-o culoare pastelată roz pal; dungi de o nuanță mai strălucitoare pot fi văzute în mijlocul petalei. Înflorirea lor cade în iulie-septembrie.

Clasificarea clematisului după culoare

Există, de asemenea, o clasificare a clematisului după culoare. Deși aceasta nu este o distincție științifică, este extrem de convenabil pentru locuitorii de vară, mai ales în acele cazuri când doriți să alegeți o plantă care să fie în concordanță cu planul general.

alb

Conform credinței populare, clematisele albe sunt mai exigente și capricioase în îngrijirea lor. Cu toate acestea, aranjamentele de flori cu ele arată adesea mai impresionant..

 • Arctic Queen este o varietate de clematis cu o floare mare (până la 18 cm), a cărei tufă seamănă cu o zăpadă de la distanță. Lungimea lăstarilor de împrăștiere poate fi de 2,5 m;
 • Bella este o varietate de plante cu o înălțime de aproximativ 2 m. Înflorirea mugurilor în formă de stea durează din iulie până în septembrie: la început au o culoare gălbuie, iar ulterior, pe măsură ce cresc, devin complet albi.

Albastru și albastru

Nu există atât de multe clematite albastre. Printre ele se numără:

 • Durandi - soi crescut în 1870, care se remarcă prin muguri grațioși de culoare indigo, cu dimensiunile de 7-14 cm. Planta este rezistentă la multe boli;
 • General Sikorsky este o varietate de liane de până la 3 m înălțime, cu muguri de culoare albastru lila de aproximativ 25 cm și antere galbene. O fâșie roz roșie se desfășoară de-a lungul axei centrale a sepalelor ondulate.

Violet și liliac

Clematisele violet și liliac nu sunt mai puțin frumoase, dintre care cele mai răspândite sunt:

 • Mephistotel este o varietate aparținând grupului Zhakman. Lungimea liana este de 3-4 m. Diametrul florilor cruciforme visiniu-viscol este de 10-14 cm. În centru sunt antere galbene. Cultura înflorește din iulie până la ger;
 • Romance este un soi de clematis estonian care se remarcă de restul cu mugurii săi neobișnuiți-negru-purpurii (9 - 12 cm) umplute cu stamine roz-crem ușor. Ideal pentru fundaluri ușoare contrastante și arbuști cu frunze aurii.

roșu

Clematisele roșii tind să atragă cea mai multă atenție. Printre ele se numără:

 • Westerplatte este un cultivar polonez cu flori roșii granate strălucitoare de până la 16 cm. Înălțimea viței de vie poate depăși 3 m. Înflorirea abundentă ar trebui să fie așteptată din iunie până în august. Planta aparține celui de-al doilea grup de tăiere;
 • Cardinalul Rouge este o liana capabilă să însuflețească orice spațiu datorită florilor sale mari (până la 20 cm) cu petale catifelate de o nuanță roșie-cremă profundă. Staminele situate în centru sunt galbene. Fotografiile ating o lungime de 2 - 3 m.

Roz

Mugurii delicate de roz din această cultură arată grozav pe un fundal întunecat. În mod ideal, aceste soiuri sunt în armonie cu plantele cu frunze de tonuri de verde închis..

 • Pink Fantasy este o varietate de liane arbustive cu o lungime de până la 2,5 m. Diametrul florilor roz pastelate este de aproximativ 15 cm, cu antere brune în centrul lor. Înflorirea începe de obicei în iulie și durează până în septembrie;
 • Ay Nor este o clematisă a unei nuanțe neobișnuite de praf de roz, cu stamine galbene cremoase în interior, cu muguri de 10 - 12 cm înălțime. Înălțimea plantei este de 2 - 2,5 m.

Galben

Tipuri de clematis galben cu fotografie, nume și descriere a soiurilor:

 • Clematisul cu frunze de pin este o liana arbustivă, cu o lungime de până la 3 m. Tulpinile sunt decorate cu muguri strălucitori în formă de clopot, de o culoare moale cremoasă, orientată în jos. Diametrul florilor este de 4 cm;
 • Clematis Tangut este o liana de până la 4 m lungime. La începutul lunii iunie, flori mici galbene strălucitoare apar pe lăstarii tineri, care ating diametrul de 4 cm, cu antere de culoare crem.

Concluzie

După ce am studiat soiurile propuse de clematis cu fotografii și descrieri, puteți începe să plantați în siguranță această plantă uimitoare, care poate transforma orice grădină cu aspectul ei. Din fericire, procesul de plantare și îngrijire a culturii nu este dificil, ceea ce face ca cultivarea clematisului să fie accesibilă chiar și pentru grădinarii începători..

Soiuri preferate de clematis - părerea colecționarului

Sunt deseori întrebat care sunt clematisele mele preferate. Răspunsul este - cei care cresc în grădina mea. Eu am grijă de ele la fel, le ud la fel, le hrănesc la fel - toate sunt iubite!


Ce tipuri de clematis sunt preferatele tale? Tot ce crește în grădină!


Astăzi vă voi povesti despre clematis cu flori mari, care nu mă lasă niciodată în jos, în fiecare an înfloresc profusiv și mult timp pe lăstarii actuali; majoritatea sunt destul de rezistente la bolile fungice. Acestea sunt clematisele celei de-a treia grupe de tăiere, care este foarte simplă: la sfârșitul toamnei, toate lăstarii se scurtează la prima frunză adevărată.

Clematis albastru cer „Silmakivi”

Voi începe cu soiurile remarcabilului crescător estonian Uno Kivistik, creat în 1980-1982. Îmi place „Silmakivi” pentru uimitoarea „culoare albastră a cerului”, pentru frumoase flori mari în formă de disc (până la 20 cm în diametru) cu o margine mare ondulată, care ies în evidență în mod eficient pe fundalul frunzelor verzi dense. Înflorirea pe lăstarii actuali începe la mijlocul lunii iulie și durează până în septembrie; poate fi aplicat un al treilea grup de tăiere, deși clematis aparține grupului Lanuginose. Lungimea fotografiei - până la 2 m.

Numele cultivar „Miikla” se traduce prin „Ghicitori”

Combinația de alb, verde, roșu, gri-violet închis este „Miikla”. La florile tinere (cu diametrul de până la 15 cm), dungă mijlocie este punctată, roșie la bază și verde deschis la vârfuri; se estompează treptat, iar florile devin albe pure. Pentru combinația sa neobișnuită de culori, clematis a fost numit „Miikla” - „Ghicitor”. Înflorire abundentă, de la începutul lunii iulie până în septembrie, lungime de tragere - până la 1,5 m.

Florile Clematis 'Meeli' arată ca fluturi exotici

„Meeli” are flori foarte mari, în formă de stea, cu diametrul de până la 22 cm, în ciuda dimensiunilor lor, sunt foarte grațioase. Fluturând pe pediceli lungi (până la 17 cm), florile seamănă cu fluturi exotici. Înflorirea din a doua jumătate a lunii iunie până în septembrie, lungimea lăstarilor este de până la 2 m.

Clematis 'Pőhjanael'

Florile acestui clematis sunt strălucitoare ca stelele și, nu este surprinzător, „Pőhjanael” este estonian pentru „stea nordică”. Mari (cu diametrul de până la 18 cm), ies în evidență eficient și izbitor pe orice fundal. Lungimea fotografiei - până la 2,5 m.

Elegantă „Prințesa Diana”

În ultimii trei ani, nu am încetat să mai admir clematisul „Prințesei Diana”. Acesta nu este un clematis cu flori mari, ci aparține grupului de clematis din Texas, ceea ce m-a îngrijorat, deoarece mai devreme plantele acestui grup de pe banda de mijloc nu erau cultivate. Entuziasmul s-a dovedit a fi în zadar - planta a supraviețuit perfect trei ierni diferite. O mulțime de lalele mici (6-7 cm) de nuanță, de culoare uimitoare, roz-crem, înflorește din iulie până la mijlocul lunii septembrie, vița atinge 2,5 metri, crește la soare și în umbra parțială. Consider că este cea mai elegantă clematisă pe care o cunosc..

În catalogul nostru, care include oferte de la magazinele online de grădină mare, veți găsi soiurile de clematis enumerate în articol, precum și multe altele. Selectați clematis.


Acum despre cele mai nepretențioase, abundente și cu înflorire lungă - despre soiurile de clematis violet (c.viticella).
„Madame Julia Correvon” - soi francez vechi

Vechile soiuri franceze „Madame Julia Correvon” și „Venosa Violacea” și vechiul olandez „Margot Koster” au mai mult de 100 de ani. Cât a trecut timpul și sunt încă buni și la cerere până astăzi. Ramurile „Madame Julia Correvon” s-ar putea să nu fie la fel de spectaculoase în comparație cu soiurile duble moderne, însă frumoasa culoare roșie a vinului, textura sepalelor zdrobite, pedicelele lungi fac ca varietatea să fie foarte atractivă. Diametrul florilor sale este de până la 10 cm, lungimea lăstarilor este de până la 3 m. Înflorirea este abundentă, de la începutul lunii iulie până în octombrie.
„Margot Koster” - acest soi olandez are peste 100 de ani

„Margot Koster” are flori mari (până la 15 cm în diametru), înflorire abundentă, de la sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii august. Lungimea fotografiei - până la 2,5 m.


„Venosa Violacea” este una dintre cele mai bune soiuri de clematis cu două tonuri

„Venosa Violacea” este una dintre cele mai bune soiuri cu două tonuri. Diametrul florilor sale este de până la 13 cm, lungimea lăstarilor este de până la 3 m. Înflorirea este abundentă, din iulie până în octombrie.

Clematis 'Justa'

Soiul din 2002 de la crescătorul lituanian L. Bakevicius este „Justa”. Multe flori ușoare cu diametrul de până la 12 cm, lăstari mici (1–1,5 m). Clematis fermecător!

Clematis "Blue Angel"

„Înger albastru” - flori delicate cu diametrul de până la 12 cm, asamblate de-a lungul marginilor sepalelor, lăstari acoperite din abundență până la 3 m lungime.

Clematis „Warszawska Nike” arată solemn

„Warszawska Nike” - sepalele de catifea, tonul de vișine adânc fac ca floarea să fie solemnă. În Varșovia, se află monumentul „Varșovia Nika” - simbol al eroismului capitalei poloneze. S.Franczak a numit, de asemenea, cultivar. Diametrul florilor este de până la 15 cm, lungimea lăstarilor este de până la 3 m.

Clematis „Victoria” este clasicul

„Victoria” este un clasic vechi și vechi. Are cea mai mare rată de înflorire; diametrul florii - până la 14 cm, lungimea lăstarilor - până la 3 m.

Soi popular „Ville de Lyon”

„Ville de Lyon” este un alt soi vechi, dar încă popular, care nu și-a pierdut originalitatea și înflorește profund. Diametrul florilor este de până la 15 cm, lungimea lăstarilor este de până la 3 m.

„Gipsy Queen” - flori catifelate cu diametrul de până la 15 cm în diametru apar la sfârșitul lunii iulie. O varietate excelentă pentru sfârșitul verii și toamna. Lungimea fotografiei - până la 3 m.

Clematis 'Niobe'

„Niobe” este unul dintre doar două soiuri existente de crescătorul polonez W.Nool. Medalia de aur în Olanda în 1978. Diametrul florilor este de până la 17 cm, lungimea lăstarilor este de până la 3 m.


„Teksa” - o varietate cu culoarea originală a florilor „denim”

„Teksa” - culoare neobișnuită și originală a florilor - albastru până la un punct mic - amintește de denim. Diametrul florilor este de până la 15 cm, lungimea lăstarilor este de până la 3 m.

Elegant „Huldine”

„Huldine” - flori cu diametrul de până la 10 cm, alb cu o ușoară tentă roz, înflorire abundentă în august și septembrie. Lungimea fotografiei - până la 3 m.

Clematis 'Ekstra'

„Ekstra” - extra este suplimentar! Se evidențiază cu sepale ondulate. Flori cu diametrul de până la 14 cm, lungimea de fotografiere până la 3 m.

Clematis "Ernest Markham"

„Ernest Markham” înflorește profund în august-septembrie. Este planta mamă pentru mai mult de 20 de soiuri de clematis. Diametrul florilor este de până la 17 cm, lungimea lăstarilor este de până la 3 m.

Clematis „Cardinalul Rouge”

„Rouge Cardinal” - catifea, roșu profund, luxos. Medalia de aur în Olanda în 1968, Diplomă de gradul I în 1970. Diametrul florilor este de până la 15 cm, lungimea lăstarilor este de până la 2,5 m.

Astfel de soiuri diferite - dar fiecare dintre ele poate fi numit favorit în siguranță.
Lyudmila Sedun

Când clematisul înflorește, ce sunt grupurile de tăiere

Clematis este o viță de vie înfloritoare luxuriantă și frumoasă. Floristele iubesc, deoarece perioada în care înflorește clematisul este foarte lungă. Înflorirea în sine este luxuriantă, florile sunt mari și luminoase. Cât de mult înflorește clematis depinde atât de varietate, cât și de îngrijirea corespunzătoare a acesteia.

Când clematisul înflorește

Întrucât timpul de înflorire este diferit în funcție de soi, de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei, cultivatorii au posibilitatea de a se bucura de acest miracol. Florile Clematis pot fi de diferite culori, forme și dimensiuni, dar arată întotdeauna strălucitoare și impresionante.

Clematis în timpul înfloririi

Când clematisul înflorește după plantare

Această floare nu înflorește în același an în care a fost plantată. Pentru dezvoltarea și consolidarea sistemului de rădăcină este nevoie de cel puțin trei ani. Pentru care an după plantare înflorește clematis, depinde de îngrijirea acesteia. Poate începe primăvara, vara sau iarna. Depinde de soi.

Pentru informația dumneavoastră! La 4-6 ani, planta este deja considerată un adult, iar atunci când clematisul înflorește, se pot observa până la 100 de flori pe vițele sale.

Câte înflorește clematis

Dacă aveți grijă corect de plantă, tăiați-o la timp, atunci înflorirea poate dura câteva luni. Soiurile timpurii înfloresc toată vara până la debutul frigului de toamnă..

Clematis s-a dezlănțuit: ce să facă

Pe măsură ce florile s-au decolorat, nu se poate face nimic, deoarece vița de vie rămâne verde și frumoasă până la foarte frig. Frunzele sunt mari, decorative, nu au nevoie de tăiere. Dacă este necesar, puteți să le tăiați puțin, astfel încât să nu depășească limitele stabilite. Dacă înflorirea se încheie la sfârșitul toamnei, atunci după ea puteți începe imediat să pregătiți flori pentru iarnă..

Pentru informația dumneavoastră! Datorită decorativității plantei din diferite țări, aceasta se numește diferit: clematis, viță de vie, bucle ale bunicii (și chiar bunicii), părul fetei, mândria ciobanului.

Cum să aflați din ce grup aparține clematisul

Există trei grupuri de tăieri de clematis - primul, al doilea și al treilea:

 • Primul grup - nu necesită tăiere;
 • Grupa a 2-a - tăiere nesemnificativă;
 • Grupa a III-a - tăierea cardinală.

Normele de îngrijire și pregătire pentru perioada de iarnă depind de apartenența unei plante la un anumit grup. Este foarte important să se determine grupul, deoarece dacă planta nu este întreținută în mod corespunzător, ea poate fi distrusă, iar anul următor nu va crește sau nu va putea înflori. De asemenea, dacă definiți incorect grupul, puteți tăia lăstarii care nu pot fi scurtate..

Modul de determinare a grupului de tuns clematis

Apartenența la un anumit grup depinde dacă înfloresc pe lăstarii anului curent sau anterior. Cel mai simplu mod de a afla este dacă intenționați să plantați puieți cumpărați într-un magazin sau la o piață de grădină. Pachetele lor indică întotdeauna grupul și momentul în care înfloresc și se estompează. Dacă inițial nu se știe din ce grup aparține planta, atunci aceasta poate fi determinată de perioada de înflorire:

 • grupa A (primul). Înflorește de la mijlocul primăverii pe lăstarii vechi. De obicei, acestea sunt cele mai nepretențioase culori;
 • grupa B (a doua). Include înflorirea în ultima lună de primăvară și vară. Cei care înfloresc primăvara, înfloresc mugurii pe lăstarii anului trecut, iar soiurile din iulie și august - pe vițele tinere;
 • grupa C (a treia). Grup de înflorire târziu (iulie - septembrie). Florile apar numai pe lăstarii noi. Astfel de soiuri de clematis sunt potrivite pentru Rusia centrală și centrul acesteia, inclusiv pentru regiunea Moscovei.

Notă! Grupurile de tăiere Clematis 3 sunt cele mai bune pentru cultivatorii începători datorită nepretenției lor.

Grupuri de tundere Clematis

Datorită definiției corecte a grupului, puteți naviga perfect nu numai în regulile de pruning clematis, ci și în ce plante vor combina cel mai bine și în ce loc vor arăta cel mai organic.

Descrierea clematisului primului grup de tăiere

Speciile aparținând acestui grup se numesc peisaj și sunt subdivizate în clematis cu petale mari, montane și alpine.

Pentru clematisele acestui grup, este caracteristică formarea de muguri pe lăstarii de anul trecut. Lăstarii proaspeți nu inflorește de obicei. Nu necesită îngrijiri speciale. Florile nu au diametrul prea mare, dar sunt situate foarte aproape una de cealaltă, de aceea nu arată mai puțin impresionant decât clematisul cu flori mari.

Nu este necesară tăierea soiurilor din acest grup. Ar trebui făcută numai atunci când vița de vie a devenit foarte mare și puternică și devine necesară întinerirea plantei. Timpul pentru tăiere depinde de scopul pentru care este realizat. Dacă cultivatorul îi pasă de forma și direcția de creștere a viței de vie, atunci trebuie să o tăiați vara imediat după sfârșitul perioadei de înflorire. Avantajul este faptul că lăstarii care trebuie eliminați pot fi ușor identificați. În acest caz, puteți tăia doar partea decolorată a viței de vie..

Important! Dacă este necesară tăierea pentru întinerirea unei plante adulte, atunci se lasă 2/3 din lăstarii lungi, iar cele care au crescut pe laturi sunt îndepărtate complet.

Există trei opțiuni de tăiere:

 • când tulpina crește înapoi cu 30 cm;
 • când tulpina atinge o lungime de aproximativ jumătate de metru;
 • tulpinile lungi ≥1 m sunt tăiate.

Descrierea clematisului celui de-al doilea grup de tăiere

Al doilea grup de clematis este bine aclimatizat în regiunile mai calde. Acolo pot înflori de două ori pe an. Dar în Lane de mijloc, puteți obține același rezultat dacă este un izvor cald și planta este deja suficient de veche. Apoi pentru prima dată înfloresc la sfârșitul primăverii.

Caracteristica principală în descrierea acestui grup este aceea că sunt capabili de înflorire dublă. Prima floare de primăvară este de scurtă durată. Florile apar pe acele lăstari care au iernat. În acest moment, înflorește doar soiurile hibride. A doua perioadă se distinge prin durata și înflorirea abundentă. Începe în iulie și se încheie numai odată cu debutul primelor înghețuri de toamnă. Al doilea muguri de înflorire apar pe vârfurile de lăstari noi anual.

Pentru clematisele de cel de-al doilea tip, se efectuează o tăiere ușoară, dar regulată. În niciun caz nu trebuie să efectuați tăieri puternice toamna, deoarece planta va muri înainte de a avea timp să se pregătească pentru iernare. Pentru prima dată, podaua revigorantă se efectuează după încheierea primei înfloriri. A doua oară - după a doua la sfârșitul toamnei. Astfel, clematisul este pregătit pentru iernare. Primele lăstari decolorate sunt tăiate complet. Toamna, tulpinile sunt tăiate cu 1-1,5 m.

Important! Dacă procesul este deteriorat, bolnav, a devenit neatractiv, acesta este eliminat complet.

Descrierea clematisului celui de-al treilea grup de tăiere

Clematis din grupa a 3-a înflorește o dată, dar din abundență și continuu. Este foarte ușor să le îngrijești, sunt absolut picuroase, deci sunt cele mai populare în rândul cultivatorilor de flori..

Principalele caracteristici ale celui de-al treilea grup sunt:

 • durata de înflorire este mai mare de trei luni (începând din iulie);
 • Este vorba despre soiuri erbacee care se răsucesc frumos în jurul oricărui suport, agățându-se atât de perete cât și de spalier;
 • nu au nevoie de pregătire specială pentru iarnă, deoarece tulpinile sunt tăiate foarte scurt.

Notă! Principala diferență vizuală a acestui grup este florile foarte mari, al căror diametru atinge peste 20 cm..

Un moment bun pentru tăiere este primăvara devreme sau toamna târziu. Tăierea se realizează numai cu un obiect de tăiere foarte ascuțit, care trebuie dezinfectat înainte de tăierea tulpinilor.

Vițelele sunt tăiate, lăsând doar 15-20 cm din pământ. Puteți lăsa o tulpină de jumătate de metru, dar atunci trebuie să le acoperiți mai atent pentru iarnă. Înflorirea în acest caz va veni cu două-trei săptămâni mai devreme..

Important! Lăstările sunt tăiate la o distanță de 0,5-0,7 cm față de mugure.

Cele mai bune soiuri de clematis din primul grup de tăiere

Fiecare grup de clematis include destul de multe soiuri, deoarece această plantă este foarte populară. Primul grup nu face excepție..

Roza de munte, sau Montana

În fiecare an, tot mai mulți reprezentanți ai acestui tip de clematis apar pe parcele de grădină. Ei cuceresc cu frumusețea lor delicată. Frunzele frumoase și vibrante sunt combinate cu flori minunate de roz. Lungimea viței de vie atinge 8-10 m. Acesta este unul dintre cele mai populare tipuri de clematis din primul grup.

Clematis roz roz

Atragen

Grupul Atragene se numește prinți. Acesta este un grup destul de popular, numărul speciilor hibride crește în fiecare an. Este vorba de viță de vie mică, nu mai mult de 2,5 m lungime. Frunzele sunt de culoare verde deschis, florile sunt mici, cu diametrul de până la 6 cm, în formă de clopot. Avantajele lor principale sunt înflorirea la începutul lunii mai, capacitatea de a crește la umbră, o gamă largă de culori (de la alb la violet închis), rezistență crescută la îngheț și boli.

Soiul a fost crescut în Norvegia în 1996. Tufele sunt mici, până la 3 m cu flori mici de până la 5 cm în diametru, roșii. Perioada de înflorire este mai. Rezistență la iarnă ridicată.

Flamingo roz (Flamango)

Unul dintre soiurile de înflorire timpurie. Își deschide mugurii la mijlocul lunii aprilie și înflorește până la sfârșitul lunii august. Florile sunt mici, roz semi-duble, mai închise la bază și albe la vârfuri. Vița de vie este scurtă, doar înălțimea de până la 2 m.

Cele mai bune soiuri de clematis din grupa a 2-a de tăiere

Clematis din al doilea grup de tăiere sunt în special soiuri hibride. Datorită acestui fapt, acestea sunt destul de diverse ca lungime, culoare și perioada de înflorire..

Daniel Deronda

Daniel Deronda este un grup incredibil de atractiv de clematis cu flori duble strălucitoare. Culoare de la albastru la violet. Prima înflorire este la începutul lunii iunie, a doua la începutul lunii august. Vițelele cresc până la 3,5 m înălțime, iar diametrul florilor poate atinge 20 cm. Mulțumesc florilor spectaculoase ale lui Daniel Darond, acestea sunt adesea comparate cu un trandafir neobișnuit, alpinist.

Reprezentantul grupului Daniel Daronda

Copiii din Varșovia

Prima înflorire a clematisului acestui grup are loc în iunie-iulie, a doua - în august. Flori de liliac cu un diametru de până la 16 cm, în toamna în centrul petalelor este o fâșie de culoare maronie. Soi cu creștere redusă, aproximativ 2 m înălțime.

Împărăteasa

Florile din acest grup au următoarele caracteristici:

 • inaltime mica (de la 1,5 m);
 • diametrul florii 12-15 cm;
 • flori duble de nuanțe de roz deschis;
 • primele flori apar la mijlocul primăverii, iar ultimele se ofilesc la mijlocul toamnei;
 • potrivite pentru cultivarea pe verande și balcoane deschise.

Important! Împărăteasa este una dintre cele mai nepretențioase clematite, tolerează perfect înghețul, nu este predispusă la boli, tratează calm tăierea și solul.

Drepturi de autor

Principalele caracteristici ale grupului Royalty:

 • viță de vie subdimensionată 1,5-2 m;
 • destinat cultivării în containere;
 • florile au o culoare liliac saturată mare, semifabricată în prima înflorire, simplă - în a doua;
 • începutul înfloririi - aprilie, sfârșitul - septembrie.

Reprezentant al grupului Royalty

Cele mai bune soiuri de clematis din grupa a 3-a de tăiere pentru Fâșia de Mijloc

Acesta este cel mai popular grup din Rusia Centrală. Grija pentru ei este simplă, sunt rareori afectate de înghețuri, tolerează calm solul sărac.

Zhakman

Aceștia sunt reprezentanți pereni ai familiei Buttercup. Se disting prin rezistență crescută la îngheț, imunitate puternică, creștere rapidă și înflorire luxuriantă. Acesta este un hibrid care nu apare în condiții naturale, dar este un vizitator frecvent la parcele personale. Lungimea viței de vie atinge 5 m. Frunzele sunt scurte și înguste. Florile pot avea culori diferite, dar toate sunt suficient de mari, în medie, în diametru de 15 cm. Înflorește magnific de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, dar flori individuale apar după.

oriental

Acesta este un tip neobișnuit de clematis care crește în principal în regiunile estice, de unde și numele acesteia. Foarte asemănător omologului său Manchu. Tulpini lemnoase de până la 6 m înălțime. Frunzele au o nuanță verde-albăstrui, sunt mici, predominant ovale. Florile sunt de asemenea mici, de 3-5 cm. În axilele lor există inflorescențe paniculate, datorită cărora planta pare originală.

Viticella

Viticela este un întreg grup de clematite, a căror particularitate este că preferă să aștepte odată cu înflorirea. Începutul înfloririi în regiunile centrale este luna iulie. Se întâmplă o singură dată, așa că cei cărora le place să se bucure de vederea plantelor cu flori ar trebui să combine soiurile acestui grup cu altele care înflorește mai devreme. Florile de liliac sunt mici, dar situate foarte aproape unele de altele. Înflorește în același timp, înfloresc într-un covor luxuriant luminos. Înălțimea variază de la 2 la 5 m.

Pestriţ

Clematis varifolia este o liana de lungime medie (aproximativ 5 m). Frunzele sunt mici, ovale, amintind de frunzele de loch. Florile au culoarea roz, în formă de clopot, cu diametrul de aproximativ 6 cm. Înflorirea are loc la sfârșitul lunii iunie și durează până în septembrie.

Tangut

O specie care se găsește cel mai adesea în sălbăticie, dar soiurile sale hibride sunt cultivate în paturi de flori. Este o plantă arbustivă cu flori mici, înălțime de 3-4 m. Mugurii înfloresc pe lăstarii tineri. Flori până la 4 cm.Blooms din iunie până în septembrie.

Notă! În ciuda faptului că aparține celui de-al 3-lea grup de tăiere, nu este necesară tăierea radicală a acestei plante pițioase.

Texensis

Originar din America de Nord. Liana crește până la 3 m înălțime. Tulpinile se agață slab, deci trebuie să fie legate de un suport. Frunzele și florile sunt mici. Mugurii înfloresc pe pediceluri lungi până la 15 cm, lungimea florii în sine este de doar 3-5 cm. Înflorește din iunie până în septembrie.

Drept

Clematisul drept este o plantă erectă, care nu se agață. Cel mai adesea, tulpinile sale nu ating o înălțime mai mare de 1,5 m. Florile sunt foarte mici, albe. Întrucât tulpinile sunt destul de ferme, nu au nevoie de suport sau de sprijin suplimentar. Este una dintre speciile de clematis rezistente la îngheț. Dacă este crescut în Rusia centrală, tăierea pentru iarnă este opțională. Tulpinile suplimentare pot fi îndepărtate primăvara înainte de apariția lăstarilor noi.

Caracteristici ale tehnologiei agricole

Tehnologia agricolă a clematisului în general este destul de complexă, dar captivantă. Majoritatea soiurilor sunt destul de solicitante în ceea ce privește compoziția solului, tăierea în timp util și adăpost pentru iarnă. Cerințe de bază ale clematisului:

 • drenaj bun al solului;
 • iluminare bună;
 • zone închise fără acces la vânturi puternice care pot rupe tulpinile subțiri ale clematisului.

Cel mai adesea, reproducerea are loc prin butași, dar opțiunile sunt posibile și atunci când sunt cumpărate un tufiș gata sau semințe de plante, a căror livrare poate fi comandată în multe magazine online. Solul pentru plantare trebuie să fie bine pregătit, este necesar să se adauge îngrășăminte minerale și organice.

Notă! În procesul de creștere, este important să udăm regulat plantele și să combinăm periodic acest proces cu hrănirea. Îngrășământul trebuie, de asemenea, aplicat înainte de acoperirea plantei pentru iarnă..

Înainte de iernare, este important să se prune, a cărei putere depinde de grupul din care face parte soiul..

Principalele probleme în creștere

Principalele probleme sunt:

 • lipsa înfloririi în noul anotimp. Se produce din cauza iernării necorespunzătoare și a tăierii;
 • boli fungice, cum ar fi mucegaiul cenușiu, care apare în perioadele ploioase reci. Frunzele putrezesc și cad aproape instantaneu. Tratamentul cu sulfat de cupru va ajuta;
 • boli virale. Cel mai rău dintre ei este mozaicul galben, care este purtat de niște dăunători care nu se tem de sucul arzător al clematisului. Această boală este incurabilă, clematisul trebuie îndepărtat din grădina cu flori;
 • răspunsul la întrebarea de ce clematisul are flori mici este nerespectarea regulilor de îngrijire. Nu umbrați clematisele, în special speciile cu flori mari și înalte. Principalul lucru este suficient să-l udăm și să îl hrănim în mod regulat.

Sulfatul de cupru, săpunul de rufe și insecticidele vândute în magazine sunt principalele modalități de combatere a bolilor clematiselor. Ei bine, îngrijirea corespunzătoare va ajuta la prevenirea dezvoltării lor..

Clematis este o plantă cu care este imposibil să nu te îndrăgostești. Nu poți trece pe lângă el. Nuantele de albastru sunt ca un nor mic, frumos, ușor, delicat, care amintește de o ținută de mireasă. Flori luminoase pe un fundal de verdeață luxuriantă aduc întotdeauna un zâmbet și un sentiment de bucurie. Nu toate clematisele au un miros pronunțat, dar unul trebuie doar să frece ușor floarea și miroase a o aromă delicată, abia audibilă. Respectând toate regulile de îngrijire și alegând schema corectă de tăiere, puteți obține o creștere ridicată și o înflorire luxuriantă.

Frumusețe complexă: 45 dintre cele mai bune soiuri de clematis din fotografie

Clematis sunt uimitori. Viile lor lungi cu flori pot fi lăsate să se târască de-a lungul pământului, să se formeze în arcade sau garduri vii. Varietatea soiurilor este uimitoare și toți merită să devină un decor de grădină. Clasificarea clematisului se împarte în grupuri. Fiecare dintre ele are propriile sale caracteristici și specii..

Grup de brevete (Patens)

Clematis din acest grup cresc sub formă de viță de vie arbust. Ele cresc până la trei metri înălțime și se disting prin flori mari. Există clematite simple și teribile ale grupului Patens. Mugurii apar direct pe lăstarii de anul trecut. La sfârșitul toamnei, tufișurile sunt scoase din suporturi, tăiate la o înălțime de 1,5 metri și bine acoperite.

Soiul Andromeda înflorește foarte profund. Tufele trebuie tăiate în fiecare an și acoperite pentru iarnă..

Soiul Arctic Queen tolerează bine iernarea. Acesta este în parte motivul pentru care numele său se traduce prin „regina arctică”.

Soiul Girenas este foarte decorativ, înflorește din iunie până în septembrie fără întrerupere..

Particularitatea soiului Multi Blue este tăierea opțională. Florile înfloresc atât pe lăstarii de anul trecut, cât și pe tinerii.

Soiul William Kenneth are o perioadă lungă de înflorire, din mai până în septembrie. Diametrul florilor este de 15-20 cm. Liana este puternică și crește rapid - până la 6 metri pe sezon.

Prima doamnă înflorește în mai, apoi în septembrie. Florile ating diametrul de 20 cm, sunt multe pe liana. A doua oară clematisul nu înflorește atât de abundent, iar florile sunt mai mici - până la 15 cm.

Soiul de ispită se distinge prin muguri mici (8-10 cm) și înflorire lungă până la mijlocul toamnei. Poate să înflorească în al doilea an după plantare.

Florile ușoare albastre tind să se estompeze de la albastru strălucitor la aproape alb până la sfârșitul înfloririi. Arbustul este acoperit cu muguri pe toată lungimea - de la sol la vârf.

Soiul Beata are flori foarte mari, luminoase. Diametrul lor este de 25 cm. Clematis înflorește de două ori - în iunie și septembrie. Mugurii rămân uneori pe tufiș până în octombrie.

Vino clematis înflorește din mai până în septembrie, crescând lent, cu doar 1,5 metri pe sezon.

Soiul Westerplatte are o înălțime mică a tufișului - până la doi metri. Florile sunt mari (diametrul de 12-16 cm) și sunt multe.

Soiul Violet Elizabeth are flori duble și mari, dar în timp se estompează și se estompează.

Grupul Lanuginosa (Lanuginosa)

Aceste clematis sunt vițe de arbust. Lăstarii cresc până la trei metri lungime. Sunt plăcute ochiului de două ori pe an: primăvara florile înfloresc pe tulpinile de anul trecut, iar vara - pe cele proaspete. Grupul se distinge prin muguri mari, atingând 15-20 cm în diametru.

Soiul Anna German se distinge prin înflorirea abundentă. Mugurii cu diametrul de 15 cm apar în al treilea an de plantare.

Clematis of the Ball of Flowers au cel mai mare număr de muguri pe lăstarii de anul trecut, deci nu trebuie tăiați. Arbustul nu crește mai mult de 2 metri.

Soiul Ballerina vă va încânta cu flori din iulie până în septembrie, diametrul lor atinge 15 cm. Este obligatoriu să păstrați lăstarii de anul trecut.

Soiul Ideal își îndeplinește pe deplin numele. Clematis înflorește toată vara, mugurii sunt mari, planta în sine nu are nevoie de tăiere anuală, iernează bine.

Soiul Lavsoniana este bun pentru înflorirea abundentă de două ori pe sezon și muguri mari - până la 23 cm în diametru. Liana crește până la 5 metri lungime, necesită tăiere.

Particularitatea soiului Nadezhda este că înflorește foarte profus de două ori pe sezon, chiar și cu tăierea anuală completă.

Varietate Pescăruș cu flori mici, cu diametrul de până la 13 cm, dar există o mulțime de muguri pe tufiș. Clematis rămâne decorativ din primăvară până la sfârșitul lunii septembrie..

Grupa Viticella (Viticella)

Clematis din acest grup urcă viță de vie lemnoasă. Ele cresc până la 4 metri înălțime și sunt acoperite din belșug de flori. Mugurii înfloresc pe lăstarii proaspeți care au crescut după tăiere. Acest grup de clematis poate rezista iarna fără adăpost..

Ville De Lyon înflorește în iulie-septembrie, diametrul mugurilor este de până la 15 cm. Florile sunt împrăștiate uniform pe tufiș - de jos în sus.

Etoile Violette este cu flori mici, cu muguri doar cu diametrul de 6-10 cm. Trebuie să crești în zona cea mai luminată.

Clematis Purpurea plena elegans are flori duble mici (4–5 cm), dar foarte luminoase. Arbustul este parfumat continuu din iunie până în septembrie.

Îngerul albastru are o particularitate: începe să înflorească profus la numai 4-5 ani de la plantare. Atunci tufișul se va încânta cu frumusețea mult timp. Înflorește profusiv chiar și după tăierea completă..

Soiul Avangard se distinge prin flori foarte mici (până la 5 cm), dar foarte neobișnuite și luminoase. Dacă plantați un tufiș la umbră, mugurii vor fi mai „suculenți”, deoarece se estompează la soare.

Clematis Ochi întunecați cu flori mici (5–6 cm în diametru), arată mai bine pe un fundal deschis, de exemplu, pe un perete alb.

Particularitatea soiului Madame Julia Correvon este că înflorește foarte mult timp. Clematis nu este rezistent la frig, de aceea necesită adăpost atent pentru iarnă.

Soiul roz Nikitsky înflorește de două ori pe an, dar a doua oară nu este foarte abundent. Diametrul mugurilor ajunge la 10 cm.

Clematis Rubra se deosebește de celelalte în frunze foarte mici. Din această cauză, florile sunt mai vizibile pe tufiș, diametrul lor este de 6-7 cm. Soiul este excelent pentru gazebos și verandă.

Florida Group (Florida)

Clematisele arbustive cu lăstari lungi, de trei metri, au flori în diametru de 9-10 cm. Soiurile de terry sunt deosebit de bune. Mugurii de culori predominant deschise decorează lăstarii de anul trecut. Aceste plante au duritate scăzută iarna, astfel încât genele trebuie acoperite cu grijă pentru iarnă..

Alba Plena este foarte frumoasă, luminoasă și înflorește din abundență. Mugurii nu sunt mari, dar tufișul arată ca un perete decorativ solid.

Clematis din cultivar Cassis se disting prin înflorirea îndelungată chiar și după tăierea completă. Lianele ating 5 metri lungime.

Soiul Best Wishes are muguri de până la 15 cm în diametru, înălțimea tufișului atinge trei metri. Înflorește din mai până în octombrie.

Menta înflorește profund. Mugurii ating diametrul de 10-13 cm, înfloresc pe lăstarii de anul trecut.

Sieboldii este foarte neobișnuit. Florile sunt mici, dar sunt multe pe tufiș. Vița de până la 3 metri necesită tăiere anuală.

Grupul Jackmanii (Zhakman)

Grupul a primit numele de la hibridul Jacqueman - clematis cu flori mari și viță de vie până la 4 metri. Mugurii cu diametrul de până la 15 cm înfloresc pe lăstarii anului precedent.

Soiul Comtesse de Bouchaud este foarte interesant. Are frunze atât de mici încât sunt aproape invizibile în spatele mugurilor strălucitori. Nu sunt mari, dar tufișul înflorește foarte profund..

Florile Cardinal Rouge au o suprafață catifelată, ceea ce conferă tufei un aspect special. Clematis iernează bine chiar și fără adăpost.

Clematis Victoria se va încânta înflorind toată vara fără întrerupere. Deși mugurii nu sunt mari (până la 10 cm în diametru), înfloresc pe tot tufișul și arată foarte luxuriant.

Nelly Moser înflorește profus pe lăstarii de anul trecut. Vița de vie nu crește mai înalt de 2 metri.

Soiul Princesse Alexandra este subdimensionat, doar până la 1,5 metri, dar florile sunt mari (până la 20 cm în diametru) și neobișnuite. Clematis poate fi plantat în containere.

Apusul de soare se remarcă prin lăstarii săi fragili. Se apleacă strâns în jurul suportului și apoi se rup cu cea mai mică încercare de a le redirecționa sau lega.

Alegerea Veronica preferă nuanța parțială. Înflorește slab la soare și arde puternic. Mugurii ating diametrul de 16 cm.

Integriflora Group (Integrifolia)

Include arbuști erbacei. Clematis din acest grup nu cresc mai mult de 1,5 m și sunt folosiți cel mai adesea ca acoperire la sol. Lăstarii slabi nu se agață de suport, astfel încât pot fi legați sau lăsați să călătorească de-a lungul solului. În formă, florile acestui grup seamănă cu clopotele și înfloresc pe vițele tinere.

Varietate Alyonushka înflorește dens cu clopote roz pal. Clematis pare mai bine legat de un suport sau gard.

Varietatea Memory of the Heart preferă zonele umbroase, tolerează iarna fără adăpost.

Soiul Grey Bird înflorește doar o lună - iulie. Mugurii sunt mici, dar strălucitori, atingând 5-7 cm în diametru.

Clematis Arabella este o acoperire excelentă la sol. Arată bine în paturile de flori combinate. Înflorește toată vara.

Dominika se remarcă prin strălucirea florilor care nu se estompează la soare. Mugurii apar numai pe lăstarii tineri.

Toate aceste soiuri de clematis necesită condiții diferite, dar, în general, îngrijirea lor este simplă. Principalul lucru este să aștepți înflorirea, iar acest lucru durează uneori până la cinci ani. Clematis - un decor de grădină care încântă ochiul de primăvară până toamnă.

Soiuri nepretențioase de clematis

Îngrijire în aer liber

Plantarea clematisului se realizează primăvara sau toamna, înainte de apariția înghețului. Este mai bine să alegeți răsaduri cu un sistem rădăcină închis. Dacă planta a fost cumpărată în sezonul rece, este păstrată până în primăvară într-o cameră cu o temperatură de cel mult + 5 ° C, într-un recipient cu rumeguș sau nisip umed.

Cel mai bun loc pentru plantarea clematisului este un colț al grădinii bine luminat și fără tiraj. Soarele luminos va fi bun, dar este de asemenea bine dacă umbra cade pe căpățel la prânz. Apropierea apelor subterane este nedorită. Solul trebuie să fie liber și hrănitor, cu o reacție neutră sau ușor alcalină. Împrumuturile cu adaos de var sunt optime.

Găurile de plantare sunt săpate la o distanță de aproximativ 30 cm de peretele casei sau gardului. Distanța dintre plante trebuie să fie de cel puțin 1 m. Un strat gros de material de drenare trebuie turnat pe fundul depresiunii. Dacă este necesar, adăugați nisip și făină de dolomită. Se recomandă adăugarea de superfosfat imediat. Gulerul rădăcinii și o parte a trunchiului până la primul internod sunt coborâte sub nivelul solului.

Îngrijirea zilnică include udarea regulată. Seceta prelungită nu este de dorit pentru clematis. În vara caldă, la fiecare 2-3 zile, se toarnă 1-4 găleți de apă sub tufiș.

Suprafața solului este desfăcută în mod regulat și îndepărtată pentru a elimina buruienile. Pentru a face acest lucru mai rar, se recomandă mulcirea cercului aproape cu tulpină de mușchi sau humus de foioase..

În primul an după plantare, de obicei nu sunt necesare îngrășăminte. Ulterior, clematisele sunt alimentate cu compuși minerali. Înainte de apariția mugurilor, se aplică o soluție de îngrășământ potasiu, iar la sfârșitul înfloririi, îngrășământ cu fosfor. Primăvara, tufele sunt udate suplimentar cu o soluție de făină sau tei de dolomită. Pentru a împiedica ciuperca să se dezvolte pe timp ploios prelungit, cercul de trunchi și lăstarii sunt tratate cu cenușă de lemn. Nu este de dorit să folosiți turbă și materie organică.

Pentru a fixa în siguranță vița verticală, este necesar să folosiți arcade speciale, piramidele și structuri cu o formă diferită. Treptat, creșterea devine destul de grea, așa că ar trebui să utilizați suporturi stabile cu un diametru de până la 10-12 mm.

Tăierea are un rol important, vă permite să mențineți atractivitatea timp îndelungat și promovează formarea mai multor muguri. Formarea prunelor se realizează vara, după înflorire. Pentru plantele care formează flori pe lăstarii de anul trecut, unele dintre lăstarii vechi și slabi sunt îndepărtați la bază. Soiurile pe care florile apar uniform pe lăstarii vechi și tineri sunt tăiate la o înălțime de 50-100 cm. Clemele cu flori doar pe lăstarii verzi sunt tăiate puțin de mai multe ori pe an, iar la sfârșitul sezonului sunt tăiate la pământ.

Toamna, lăstarii rămași sunt îndepărtați de pe suport și răsuciți și acoperiți cu frunze uscate, ramuri de molid și spumă deasupra. De sus, adăpostul este fixat cu un material nețesut și presat în jos cu cărămizi. La începutul primăverii, este necesar să îndepărtați adăpostul și să răspândiți lăstarii.

Clematis sunt destul de rezistenți. Rareori suferă de boli. Principalul pericol este reprezentat de infecțiile fungice (ofilire, mucegai pudră, rugină, putregai gri). Imediat după depistarea bolii, părțile deteriorate trebuie tăiate la sol și distruse. Restul vegetației este tratat cu Fundazol. Printre paraziți, nematode sunt cele mai periculoase. Când este infectată, planta, împreună cu o grămadă de pământ, este distrusă. Căpușele, gambele și mișcările se pot deconta și de la care se salvează tratamentul cu insecticide.

Suport pentru clematis

Cum se face un suport pentru fotografie cu clematis

Clematis este o viță de vie care are nevoie de sprijin constant. Pentru a face acest lucru, grădinarul își poate achiziționa sau realiza propriile arcade, piramide, structuri de ventilatoare și alte structuri.

Este important să țineți cont de un singur lucru atunci când alegeți: clematisul trebuie să se agațe de un suport care nu este mai gros decât un centimetru în diametru, altfel va fi ineficient. De asemenea, trebuie să înțelegeți că planta va crește ca mărime și va deveni mai grea, ceea ce înseamnă că suportul trebuie să fie foarte puternic.

De exemplu, o soluție ideală ar fi un cilindru format dintr-o plasă metalică mare, iar clematisul ar trebui să fie plantat în interiorul acesteia. El va putea dezvolta și împleti activ un astfel de cadru. O soluție bună ar fi o plasă de legătură în lanț umplută pe peretele unei clădiri sau o structură de plasă din lemn..

Îngrijirea corespunzătoare a clematiselor

Iubitorii înfloririi luxuriante trebuie să muncească din greu pentru a contempla frumoasa înflorire a culturii

Este important să se respecte regimul de temperatură și cantitatea de umiditate, deoarece acești factori determină în mare măsură predispoziția la diverse tipuri de boli. O iluminare corectă este, de asemenea, importantă, deoarece lipsa sau excesul acesteia va duce la o schimbare a culorii florilor grațioase

Iluminat

Clematis adoră lumina bună difuză, prin urmare, în condiții de grădină, este plantată în zone însorite din sud sau vest. În apartamente, puteți instala cutii și ghivece de flori pe loghi sau balcoane, făcând un ecran de la vânt. Lipsa de iluminare duce adesea la faptul că planta își schimbă culoarea, de exemplu, în loc de flori roz-liliac, flori de culoare alb-verde. În condiții interioare, iluminatul artificial poate fi organizat.

Temperatura

Putem spune că clematisul este destul de persistent - pot rezista la temperaturi cuprinse între -6C ger și + 30C căldură. Cu toate acestea, într-o perioadă de căldură extremă, dacă planta se află pe o loggie vitrată, este necesară organizarea unei ventilații și umidificări de înaltă calitate. Temperatura optimă pentru ei este de aproximativ + 20C.

Umiditate

Clematis iubesc umiditatea medie, ca să zic așa, „media aurie”. Odată cu lipsa ei, florile devin mai mici, iar perioada de înflorire este redusă, iar un exces poate duce la boli fungice și la moartea culturii. De asemenea, trebuie să evitați apele subterane din apropiere, astfel încât sistemul radicular să nu putrezească. În regiunile fierbinți, pentru a menține umiditatea necesară a solului, în jurul tufișurilor pot fi amplasate mai multe ghivece cu găuri în fund, umplându-le cu apă în timp ce udăm. Apa se va scurge treptat și va reîncărca solul.

Udarea

Udă planta o dată pe săptămână. În sezonul cald, când solul se usucă, cantitatea poate fi crescută de până la 3 ori. Clematisii tineri beau câte 10-20 litri de apă la un moment dat, iar cei mai maturi - până la 40 de litri. De asemenea, este necesar să irigați frunzișul după apusul soarelui, puteți mulge solul cu mușchi sau chipsuri mici pentru a proteja rădăcinile de supraîncălzire. Pentru plantele cu cutie, se toarnă până la 5 litri de apă. Dacă nu se absoarbe, puteți face găuri în colțurile containerului..

Plantarea unei plante

Plantarea clematisului este o afacere responsabilă. Este necesar să se țină seama de multe nuanțe. Prima decadă a lunii septembrie este cea mai bună perioadă pentru plantarea clematisului.

Important! Cultura necesită multă lumină pentru dezvoltare și înflorire abundentă, dar este util să ne amintim că soiurile cu petale întunecate la soare deschis se estompează foarte repede..

Majoritatea clematiselor soiurilor necesită un suport care va susține planta. Puteți alege un loc pentru plantarea unei plante lângă peretele casei, dar, în același timp, este necesar să se asigure îndepărtarea precipitațiilor de pe acoperiș în cealaltă parte, astfel încât excesul de apă să nu facă ca rădăcinile clematisului să se ude și să se descompună..

Schema: opțiuni pentru plantarea clematisului

Atunci când plantați o plantă singură, este necesar să se țină cont de direcția vântului predominant, care poate dăuna plantei, în special a tinerilor și nu a ajuns la maturitate.

Groapa de aterizare

Plantele sunt plantate în gropi pătrate, ale căror laturi sunt de 0,6 m. Adâncimea gropii este aproximativ aceeași. Scoateți solul, pregătiți amestecul de plantare:

 • 2 găleți de humus;
 • 1 găleată de amestec de turbă și nisip grosier;
 • 100 g superfosfat dublu (granule);
 • 400 g de cenușă;
 • creta - 200 g.

Important! Solul acid din locul de plantare trebuie neutralizat. Cultura se dezvoltă numai pe soluri alcaline și neutre.

Pentru plantare, trebuie să pregătiți mai întâi butași cu o parte din tulpina lignificată și stratificarea.

Procesul plantării unui tufiș de clematis

Groapa este umplută cu un amestec de nutrienți și se pune un suport. Răsadul este așezat pe pământ acoperit cu o movilă. Rădăcinile trebuie răspândite cu atenție. Nu acoperiți solul cu gulerul rădăcinii. După plantare, planta trebuie udată, evitând revărsarea.

Plantarea tufișurilor de clematis poate fi efectuată oricând, chiar și vara și primăvara, dar este de preferat să o faci toamna.

Soiuri de clematis alb, descrierea celor mai bune soiuri de climatiz alb

Lumea florilor este misterioasă și minunată. Mii de plante diferite ne înconjoară și ne decorează grădinile. Florile sunt intermediari între oameni. Cu ajutorul lor, exprimăm sentimente, dispoziție, creăm colțuri romantice în grădinile noastre. Pentru a crea o anumită atmosferă, trebuie să alegeți culorile potrivite.

Vara, grădina devine a doua noastră casă, motiv pentru care este atât de important să o dotăm cu colțuri confortabile de flori pentru comunicarea cu familia, întâlnirea cu prietenii sau pentru intimitate. După o zi grea de muncă, vrei să te relaxezi în grădină, să te bucuri de liniște și liniște

Un colț cu flori albe va ajuta la crearea unei atmosfere romantice în grădină. Seara, în lumina lunii, umplu grădina cu strălucire strălucitoare. Dacă florile roșii și albastre la amurg sunt aproape nedistinguibile, atunci cele albe strălucesc ca niște stele.

Albul este cel mai pur și mai ușor dintre toate, calmează și aduce liniște sufletească. În creștinism, albul personifică viața, binele, este un simbol al luminii și al zilei, al credinței, al purității, al inocenței. Îngerii și sfinții sunt de obicei descriși în alb.

Culoarea albă este universală, deoarece transmite simultan strălucirea luminii și răceala gheții, senzația de prospețime și răcoare. Oameni cu personalități diferite ca el. Această culoare este multifacetată, poate însoți orice culoare și nuanță, luminează colțurile umbroase ale grădinii cu lumina sa fabuloasă..

Florile albe accentuează și sporesc culoarea altor flori, risipesc întunericul în colțurile umbrite, înmoaie contrastele ascuțite de culori și, prin urmare, prezența lor în fiecare grădină este atât de dorită.

Seara, la amurg, un pat de flori cu flori albe, spălături și arcade împletite cu clematis alb, va oferi grădinii un anumit mister, va crea o atmosferă de bunătate și confort.

Descrierea celor mai bune soiuri de clematis alb

Ce soiuri de clematis pot fi folosite pentru a crea astfel de colțuri romantice în zonele umbroase ale grădinii tale? În lume există aproximativ 800 de soiuri de clematis cu sepale albe. Aici sunt câțiva dintre ei.

Soi alb clematis JERZY POPIELUSZKO

Sz. Marczynski, Polonia, 1993 Variety a primit o medalie de aur la expoziția internațională Plantarium în 2005.

 • Trage până la 1,5 m lungime.
 • Frunzele sunt de culoare verde închis.
 • Florile sunt mari, sepalele 8, albe de zăpadă.
 • Furnici de culoare cafea.
 • Înflorește profund în mai - iunie, august - septembrie.
 • Decupați grupa 2.

Soi de RAINE DE ZAPĂ

Domnul. W. S. Callick, Noua Zeelandă, 1956.

 • Trage 2,5-3 m lungime.
 • Frunzele sunt de culoare verde închis.
 • Florile sunt mari, există 6 sepale, alb-zăpadă, când floarea se deschide - cu bluență.
 • Antre roșu-maro.
 • Înflorește în mai - iunie, august - septembrie.
 • Decupați grupa 2.

Clematis soiuri NINA

Sf. Franczak, Polonia, 1989.

 • Trage 2 m lungime.
 • Frunzele sunt de culoare verde închis.
 • Florile sunt mari, există 8 sepale, albe cu margini ondulate roz.
 • Anthers roz.
 • Înflorește în mai - iunie, august - septembrie.
 • Decupați grupa 2.

FARGESIOIDES (Zăpadă de vară, Fargesioides, „Zăpadă de vară”)

UN. Volosenko-Valenis, M.A. Beskaravaynaya, Ucraina, 1964.

 • Viță de vie, lăstari de până la 7 m lungime.
 • Frunzele sunt mari, compuse, 5-7 pliante, de culoare verde închis.
 • Florile sunt deschise, cu diametrul de până la 6 cm, colectate în inflorescențe (până la 7 flori).
 • Sepale 5-6, alb cremos.
 • Antre galben deschis.
 • Înflorește profund în iunie-septembrie.
 • Florile au un miros delicat, mai ales seara.
 • Grupa de tăiere 2,3.

Varietate albă de clematis LAWSONIANA HENRY

Anderson-Henri, Marea Britanie, 1870.

 • Trage până la 3 m lungime.
 • Florile sunt mari, există 6-8 sepale, albe, cremoase când se deschide mugurele.
 • Antre galben.
 • Înflorește profund în iunie, pe lăstarii anului curent în august.
 • Decupați grupa 2.

Clematis soiuri ALBINA PLENA

M.Johnson, Suedia, 1982, Atragene Group.

 • Trage 3-4 m lungime.
 • Florile sunt medii, duble, albe.
 • Înflorește profus pe lăstarii de anul trecut, în mai - iunie, în timpul verii - pe lăstarii anului curent.
 • Decupați grupul 1.

Aproape orice altă plantă poate crea cu ușurință și permanent o atmosferă confortabilă în grădina ta. În grădina de seară, florile albe ale clematisului au puteri magice speciale, la amurg emite o lumină misterioasă.

Dăunători și boli ale clematiselor

Minunata cascadă de flori poate fi sensibilă la următorii dăunători:

 1. Nematode. Viermii microscopici infectează mugurii și frunzele. Ei strălucesc prin pasaje, lăsând pete maronii la suprafață. Mugurii și frunzele se usucă și mor complet. Pentru a evita infecția cu nematode, trebuie să prelucrați materialul de plantare achiziționat cu apă caldă. Tufele infectate vor trebui distruse.
 2. Molie. Caterpillar distruge activ părțile verzi ale tufișului, după care pupează pe frunze. Efectuați tratamente manuale pentru cules sau dăunarea frunzelor.
 3. Molii terminate. Un fluture mic cu aripi brune încadrate de o franjă albă. Depun ouă, din care ecloze maro cu un model cruciform pe capetele lor eclozează. Dăunătorul mănâncă activ frunzele, deformându-le. Folosiți insecticide pentru a ucide răufăcarea.

Majoritatea bolilor viței de vie sunt de natură fungică. Acestea includ:

 1. Alternaria. Se caracterizează prin apariția unor pete maronii acoperite cu miceliu negru de măsline. Eliminarea la timp a reziduurilor plantelor, un regim moderat de irigare va preveni boala. Dacă este detectată o boală, părțile afectate sunt îndepărtate și tratate cu lichid Bordeaux.
 2. Ascochitis. Este o ciupercă de fructe care infectează frunzele și tulpinile. Cu apariția unor pete maronii, aveți grijă de îndepărtarea părților deteriorate ale tufei și de tratarea cu preparate care conțin cupru.
 3. Făinarea. Se manifestă prin apariția unei înfloriri albe, care se rumenesc în timp și provoacă ofilirea frunzelor. Nu vă grăbiți să ridicați chimia, folosiți o soluție de cenușă de sodă și săpun. Luați 40 de grame de ingrediente într-o găleată de zece litri.
 4. Ofilirea verticală. Miceliul ciupercii patogene pătrunde prin zona rădăcinii în părțile aeriene. În timp ce se dezvoltă, umple tulpinile și pețiolele din interior, privând planta de hrană. Frunzele devin ușoare, se năpustesc și cad. Pentru prevenire, selectați cu atenție materialul de plantare și alegeți solul cu fungicide. Va trebui să vă luați la revedere de la răsadurile afectate.

Tine minte! Respectarea regimului de irigare și îndepărtarea la timp a reziduurilor plantelor va ajuta la prevenirea creșterii ciupercilor periculoase.

Ce conține o viță de vie perenă

Plantarea corectă și întreținerea bună vor asigura că orice plantă crește bine. Clematis trebuie udat cel puțin de două ori la fiecare zece zile - două găleți pentru fiecare tufiș. De asemenea, ar trebui să slăbiți solul, să îndepărtați buruienile din zona aproape de trunchi.

Tăierea lăstarilor de viță de vie joacă un rol important în dezvoltarea sa. Se realizează folosind foarfece de tăiere, foarfece de grădină.

Există tăiere sanitară, care se realizează la întâmplare. Îndepărtează ramurile deteriorate, uscate și zonele arse de soare. Toamna - necesită o atenție specială, deoarece afectează apariția clematisului în noul sezon.

Tăierea specială anti-îmbătrânire garantează o înflorire luxuriantă, abundentă și de lungă durată. Ea constă în îndepărtarea ramurilor care au mai mult de trei ani.

Grădinarii cu experiență în astfel de evenimente folosesc metoda de tăiere cu trei niveluri, indiferent de clematisul de grup. Fiecare nivel trebuie să conțină între trei și patru lăstari, iar lungimea lor trebuie lăsată după cum urmează:

 • în primul nivel - până la 150 cm
 • în al doilea - până la 100 cm
 • în al treilea - trei muguri deasupra solului

Restul lăstarilor îndepărtează totul.

Înflorirea timpurie încântă lăstarii primului nivel, apoi al doilea, apoi cel mai scurt. Dar clematisul înflorește toată vara. Pentru a crește dimensiunea florilor și tufișul nu devine dens, lăstarii care au terminat înflorirea trebuie tăiați la cincizeci de centimetri. Această procedură poate fi efectuată până în august, dar nu mai târziu. Liana trebuie să câștige forță pentru a supraviețui lunilor mai reci.

În perioada de formare a mugurilor, clematis poate fi hrănit. Răspunde bine la amestecurile speciale de flori.

Aparent

Conform caracteristicilor sale externe, cultura este împărțită în:

 • Ierbos. Această formă se remarcă prin nepretenția și rezistența la îngheț. Din clematisele erbacee se distinge o formă dreaptă, ajunge la 1 metru, are flori cu patru petale;

Rețineți: clematisele drepte au o aromă extraordinară.

 • Arbuști. Forma unui arbust are lăstari lemnoși. Reprezentantul acestei forme este Clematis Full-leaf. Inflorescențele sale seamănă cu un clopot, lungimea lor atinge 60 de centimetri;
 • Se formează semi-arbust. Această formă are o particularitate, tulpina plantei devine rigidă, iar partea superioară cade în fiecare an.

Top dressing

În perioada de creștere a masei verzi, puteți hrăni clematis cu orice îngrășământ care conține azot conform instrucțiunilor. Sunt hrănite nu mai mult de o dată la două săptămâni, astfel încât plantele să nu înceapă să se „îngrașeze”. Când mugurii încep să se stabilească, utilizați pansamente cu potasiu, iar când tufișul s-a decolorat - cele fosforice. După tăierea mugurilor decolorate vara, este bine să alimentați clematis cu orice îngrășământ complex.

Este bine să petreci primăvara cu lapte de var, pentru care făina de dolomită este amestecată cu cretă. Când clematisul înflorește, este absolut imposibil de fertilizat, astfel încât aceasta să nu afecteze durata înfloririi și frumusețea ei. Dacă este prea multă ploaie vara, partea inferioară a trunchiului plantei și spațiul aproape de tulpină sunt pudrate cu cenușă de lemn pentru a preveni putregaiul rădăcinii.

Clematisă de struguri fetișă

Strugurii fetișa se disting prin o varietate de soiuri și soiuri cu perioade diferite de înflorire.

"Mazury" ("Mazury") - o varietate de clematite cu flori albastre cu dublă pură, cu pete ușoare, care la începutul înfloririi au o formă regulată frumoasă, ca și cum ar fi făcută din hârtie țesută. Pete verzuie pe circumferința exterioară a petalelor. Decolorat, floarea se deschide larg, dezvăluind pistile cremoase. Analogia cu hârtia țesutului este amintită și pe vremea ploioasă, când florile „înfloresc”. Liana 2-3 m înălțime.

Clematis „ministru” are flori cu sepale ascuțite, cu margini ondulate de culoare albastru-lavandă, cu o dungă roz-violet. Planta atinge o înălțime de 2-2,5 m.

„Niobe” („Niobe”) - o varietate de clematite cu flori catifelate ascuțite, de o culoare groasă purpurie închisă, care iese în evidență în mod clar anterele galbene. Plantă înălțime de 2-2,5 m.

PiilU, syn. „Micul rață” („Piilu”), - o varietate profus de înflorită, cu flori de culoare lila-roz, cu o pată alungită roz închis la baza sepalelor, antere galben strălucitor. La lăstarii de anul trecut, înflorește cu flori semi-duble. Lungimea fotografiei 1,5-2 m.

Clematis "Pohjanael" are flori purpurii lila cu o dungă purpurie în centrul sepalelor. Liana 2-2,5 m înălțime.

„Cardinalul Rouge” („Cardinalul Rouge”) - unul dintre cele mai bune soiuri „roșii” de clematis. Florile sunt de un roșu-purpuriu profund, cu antere albe cremoase contrastante. Lungime de fotografiere până la 3 m.

„Romantika” („romantică”) este o varietate nepretențioasă a clematisului foarte puternică (2,5-3 m înălțime). Florile de catifea negru-purpuriu cu ochi galbeni de antere ascund aproape complet frunzele.

Clematis "Valge Daam" cu flori albe cu o reflexie albăstruie, care devin alb-zăpadă până la sfârșitul înfloririi. Furnicile sunt maronii. Lungime de fotografiere până la 2 m.

„Stasik” este o varietate internă subdimensionată de clematis, captivantă cu flori de culoare roșie catifelată în formă de stea. Unii dintre „experții” noștri au înregistrat-o în soiuri poloneze. Liana compactă, înălțime 1-1,5 m.

Roko-Kolla cu flori albe cu o dungă verde vizibilă se disting printr-o culoare rară.

„Teksa” („Tex”) cu flori, ca și cum ar fi făcut din denim.

Primada Wada, sin. "Queen Queen" ("Primada Vadas"), cu flori galbene deschise.

Mulți ignoră în mod nemeritat clematisul cu flori mici, care sunt foarte diverse și elegante. Unii dintre ei sunt capabili să acopere o suprafață mare, alții se vor încadra ușor în mixbordere, unde nu vor „atrage” toată atenția asupra lor, iar florile lor grațioase vor face o unire de succes cu alte plante

Atunci când alegeți un soi înalt cu flori mici, nu uitați de duritatea de iarnă și plantați acele soiuri care iernează fără adăpost. Selecția de aici este, de asemenea, foarte variată și depășește cu mult hibrizii de mai sus..

Cea mai nepretențioasă varietate de clematis

Există suficiente soiuri, puteți alege oricare:

Manchurian este o plantă ornamentală rezistentă la frig sever, care înflorește luxos cu flori albe aromate, atingând o înălțime de doi metri. Partea sa, situată deasupra solului, dispare toamna, iar primăvara începe repede să crească, eliberând multe ramuri tinere. Soiul a fost creat special pentru latitudinile temperate cu un climat rece. Tolerează perfect orice îngheț.

Arbustul este cea mai populară specie în rândul oamenilor. Un astfel de arbust lobat a devenit visul oricărui colector de clematis. Există o mulțime de ramuri care cresc și ating o înălțime de până la un metru. Florile care înflorește în august au un galben suculent și au până la patru centimetri în diametru. Liana este perenă, nepretențioasă, cu lăstari care nu mor.

Președinte - se remarcă prin înflorire abundentă și lungă. Florile în floare în formă de stea au o nuanță violetă bogată. Cu o îngrijire corespunzătoare, o astfel de viță înflorește de două ori - mai-iunie și august-septembrie. Președintele, datorită nepretenției sale, se adaptează bine la diferite climaturi.

Arzând - specii de foioase cu o creștere îndelungată au o înflorire luxuriantă, frumusețe decorativă și duritate de iarnă. Începe înflorirea la începutul verii și se încheie în august. Urcă bine pe orice suport. Florile impresionează cu un parfum puternic, delicat.

Zhakmana este un hibrid original cu flori uriașe, obținut din clematis violet, lână și Henderson. Specia cu tulpini lignificate este cea mai populară datorită mărimii florilor - până la cincisprezece centimetri. Se diferențiază cu rezistență la frig și o perioadă mai lungă de înflorire - de la mijlocul verii până la mijlocul toamnei. Încadrează perfect foișoare, pergole, arcuite și alte structuri de grădină. Această clematisă este una de fel. Diferența sa principală este douăzeci de specii diferite cu flori mari, care nu necesită o întreținere atentă..

În latitudinile noastre, clematisele din soiul Zhakman își au rădăcina:

Gypsy Queen este o liana cu o creștere moderată, înălțimea sa poate fi de până la trei până la patru metri. Caracteristica sa este înflorirea abundentă. Culoarea florilor este o nuanță violet închis, care se poate transforma în violet. Diametrul lor este de cincisprezece centimetri. Se dezvoltă bine lângă pereții caselor, pe zăbrelele gazelor, lângă garduri și poate urca, de asemenea, peste arbuști, conifere, arbori de foioase și orice suport.

Flacăra albastră - culoarea se manifestă complet toamna, florile sunt mari, cu diametrul de până la optsprezece centimetri, petalele largi sunt albastre strălucitoare cu vene clare. O plantă pentru adulți atinge o înălțime de trei metri, iar pentru a da o formă frumoasă lianei, trebuie doar să construiți un suport.

Viola este un cultivar din Estonia caracterizat prin pediceluri lungi, cu flori purpurii de culoare închisă de culoare închisă până la douăsprezece centimetri în diametru, cu stamine galben-verzi. Înălțimea tufișului atinge trei metri, încetează să mai mulțumească în august.

Cardinalul Rouge - crește în înălțime cu doi metri, diametrul florilor desfăcute este de zece centimetri, culoarea este roșu crud, staminele sunt roșii. Înflorește din iulie până în septembrie.

Astfel de clematis decorează locuri de odihnă, creează romantism și confortabilitate pe terase sau pe orice alt site.

Fertilizarea și hrănirea clematisului

Pansarea superioară a clematisului începe după creșterea masei verzi. Îngrășământul folosit este azotul, care stimulează creșterea. Udarea este combinată în timp cu fertilizarea.

A doua hrănire se efectuează în momentul înmuguririi plantelor. Aplicați îngrășăminte cu fosfor și potasiu.

Clematis necesită o hrănire minerală destul de frecventă

În perioada de creștere a plantei, de aproximativ 2 ori pe lună, este necesară fertilizarea plantelor cu microelemente.

Un eveniment important este fertilizarea de toamnă a plantelor cu fosfor, în jurul lunii septembrie. Suprafosfat dublu (granular) este introdus în cercurile trunchiului.

Important! Supradozajul îngrășămintelor cu fosfor determină îmbătrânirea prematură a plantelor și cloroza..

Descrierea culturii

Clematisul de grădină a fost adus în Rusia la începutul secolului al XIX-lea. La început, ele erau considerate exclusiv o cultură de seră. Mulți au mers la Grădina Botanică pentru a admira frumusețea extraordinară a florilor.

Până în 1960, clematisele erau considerate o raritate, puțin mai târziu au început să fie cultivate în grădini, iar astăzi clematisul este la îndemâna tuturor și are o mare cerere..

Acest lucru este interesant: la plantele erbacee perene, înălțimea poate ajunge de la 50-160 centimetri, iar în lianele mari până la 9 metri.

Clematis sunt originari din Asia - Japonia și China. Aparține familiei Buttercup. Este adesea folosit pentru decorarea decorativă a gardurilor vii, a arcadelor, a pereților casei. Au multe soiuri și tipuri. Fiecare soi de flori diferă ca mărime, caracteristici, timp de înflorire, precum și caracteristici de îngrijire.

Clematis drept

Clematis drept în natură crește în regiunile centrale și de sud ale Rusiei europene. Planta are proprietăți fitoncide puternice, datorită cărora este folosită în medicină.

Florile sunt mici, albe, colectate în inflorescențe. Înflorirea are loc de la sfârșitul lunii mai până în iulie.

Soiurile „Memoria inimii” și „Alyonushka” prezintă un interes deosebit.

Dintre clematisele străine, ar trebui să acordați atenție soiului japonez.
"Hakuree".

Se distinge prin înflorirea lungă, florile albe au doar 3-4 cm, lăstarii flexibili se sprijină pe suporturi, dar nu se agață de ele. Clematis este bun pentru paturi de flori și plantare între arbuști.

Deci, atunci când alegeți una sau alta varietate de clematis, trebuie să acordați atenție formei și mărimii florilor, a culorii acestora, precum și a condițiilor meteorologice necesare pentru creșterea plantei.

Așadar, pentru clematisele albe, este necesară o îngrijire atentă, ceea ce înseamnă că pentru un grădinar începător este dificil să le facă față. Clematisele roz populare sunt mai potrivite pentru iubitori..

Soiuri albastre de clematis

Soi "Light Light"

Clematis din acest soi atinge o înălțime de 2,5 metri.

Planta trebuie plantată în zone însorite, bine protejate de vânt..

Florile au o culoare albastru-lavandă, ajung la 15 centimetri în diametru.

Soi "Clematis Duran"

Soiul „Clematis Duran” este considerat unul dintre cele mai răspândite și, în același timp, unul dintre cele mai frumoase. Înălțimea plantei - 2 metri.

Tragerea are până la 15 flori albastru închis cu particule de praf galbene. Se recomandă tăierea lăstarilor înainte de iarnă. Planta este perfectă pentru amenajarea pereților de reținere și a obiectelor joase.

Soi "General Sikorsky"

Soiul atinge o lungime de 3 metri. Diametrul florii - până la 25 cm.

Florile sunt albastre lila, furnicele sunt galbene. O fâșie roz se desfășoară de la bază până la jumătatea petalei. Sepale 6, margine ondulată.

Soi "H. F. Tânăr "

Această varietate atinge o lungime de 3,5 metri. Înflorirea are loc în iunie-septembrie.

Frunzele acestui soi se ating. Furnicile sunt galbene, flori în formă de disc, de culoare albastru deschis.

Recomandat pentru plantarea pe terase și în containere, arată excelent pe un fundal întunecat.

Erbacee, arbuști și arbuști

Un alt criteriu comun pentru clasificarea clematisului este cum arată clematisul, care este gradul de lemnitate. În consecință, se disting forme erbacee, arbust și semi-arbust..

Ierbos

Clematis din acest grup sunt nepretențioși, persistenți și nu au nevoie de îngrijire specială pentru ei înșiși. Printre clematisele erbacee, Clematis Straight iese în evidență: înălțimea - de la 1 la 1,2 m, seamănă cu o violetă de noapte: flori-stele cu 4 petale. Înflorirea maximă iunie - iulie. Aceasta este cea mai mirositoare varietate de clematis..

arbuşti

Arbustii clematici se disting prin lăstarii lignificați. Un reprezentant tipic al acestui grup este clematisul cu frunze întregi: de la 60 cm la 1 m, cu flori în formă de clopot (petalele sunt curbate spre exterior). Floarea are nevoie de sprijin - tulpinile sunt foarte subțiri.

Semi-arbuști

Particularitatea clematisului acestui grup este că partea inferioară a plantelor (perenă) a devenit rigidă, cea superioară moare anual. Principalele tipuri:

Clematis Texas (ideal pentru o grădină mică - până la 40 cm, florile seamănă cu lalele în miniatură);

Clematis Tangut (de la 30 cm - până la 2 m, formează un strat vegetativ dens, florile sunt galbene aurii);

Clematis Borschovikolistny (0,5-1,5 m înălțime, florile albastre seamănă cu zambile).

Moduri de a tăia clematisul cu video

Cea mai importantă tehnică pentru creșterea clematisului, care vă permite să formați o plantă înflorită, durabilă, este modelarea și tăierea. Aceste operațiuni ajută, de asemenea, la prelungirea perioadei de înflorire..

Multe clematite, inclusiv soiuri din grupul Zhakman, formează flori pe lăstarii anului curent, astfel încât modelarea și tăierea ar trebui să fie făcute cu grijă deosebită...

În primul an de la plantare, toamna, se face tăierea clematisului pe cei doi muguri puternici inferiori. Apoi plantele sunt mulate și lăsate la iarnă. În mai - iunie a anului viitor, este necesar să alegeți lăstari puternici tineri și creșteri formate din mugurii bazali.

La sfârșitul toamnei, după primul îngheț, toate tulpinile trebuie tăiate strâns, lăsând din nou două muguri puternice pe fiecare plantă, apoi mulate pentru a le proteja de deteriorarea provocată de temperaturi scăzute. În mai și iunie, toate lăstarii în creștere sunt legați, iar clematisul înflorește în iulie. Tăierea poate ajuta la întârzierea timpului de înflorire a clematisului. Dacă doriți ca soiul de înflorire timpurie să înflorească mai târziu, ar trebui să fie puternic tăiat la o dată ulterioară și, invers, dacă aveți nevoie de o înflorire anterioară, clematisul ar trebui să fie tăiat moderat, îndepărtând numai lăstarii cu flori decolorate. Trebuie amintit faptul că clematisul care înflorește pe lăstarii de anul trecut are nevoie de o tundere slabă, iar clematisul care înflorește pe lăstarii din acest an are nevoie de tunderea puternică (scurtă), care ar trebui să se facă la sfârșitul toamnei sau primăverii, înainte de înflorire..

Când se formează clematis, este necesar să aveți grijă de plantă, evitând prezența a mai mult de 10-15 flori simultan pe flori. Când clematisul îngheață primăvara, lăstarii trebuie tăiați la primii muguri sănătoși.

Odată cu începutul creșterii plantelor și, mai ales, la începutul verii, este necesar să orientați în mod regulat toate lăstarii în creștere în direcția corectă și, după caz, să le legați de un suport. În același timp, este necesară subțierea ramurilor de îngroșare, ceea ce îmbunătățește aerarea și iluminarea instalației..

Metode de reproducere

Clematis poate fi propagat prin semințe și vegetativ. Propagarea semințelor este potrivită în special pentru specii, plante cu flori mici. Soiurile diferă chiar și prin mărimea semințelor:

 • cele mai mici germinează foarte amiabil în 2-8 săptămâni;
 • germeni mijlocii în 1,5-6 luni;
 • din lăstari mari, foarte inegali, apar în 1,5-8 luni.

Semințele mici sunt semănate la începutul primăverii, iar cele mai mari în decembrie sau mai devreme. Se recomandă preliminar cultivarea răsadurilor. Materialul de plantare este înmuiat timp de 7-10 zile în apă caldă, care se schimbă de mai multe ori pe zi. Culturile se fac într-o cutie superficială cu un amestec de turbă, nisip și sol de grădină. Sunt sigilate la o adâncime de 5-10 mm. Recipientul este acoperit cu folie și se menține la o temperatură de +25.. + 30 ° C. Pulverizați periodic solul și ventilați sera

Odată cu apariția răsadurilor este importantă iluminarea luminoasă, dar difuză. Când răsadurile cresc 2 frunze adevărate, acestea sunt scufundate în ghivece separate

În teren deschis, se face un transplant la începutul verii. În primul rând, clematisul este așezat pe un pat de antrenament într-un loc umbrit, cu o distanță de 15-20 cm. Vârfurile lăstarilor sunt înțepate regulat. Un adăpost de încredere este necesar pentru iarnă. Primăvara, următorul transplant este efectuat, crescând distanța până la 50 cm. La vârsta de 2-3 ani, răsadurile sunt gata pentru plantare într-un loc permanent.

Reproducerea prin stratificare este destul de eficientă. Se folosește vara și toamna. Deși straturile de vară se dezvoltă mai repede, ele iernează mai rău. Pedunculul trebuie îndepărtat până la cel mai apropiat mugur. O canelură se face pe pământ cu un strat gros de turbă și ramura este fixată pe întreaga lungime. De sus este acoperit cu pământ și compactat. Odată cu apariția vremii reci, tufișul este bine izolat. Lăstarii tineri apar primăvara, iar până în toamnă planta va fi complet formată și pregătită pentru separare. Săparea se face cu un gunoi pentru a nu deteriora rădăcinile fragile.

Tufele de până la 6-7 ani pot fi împărțite în mai multe părți. Cele mai în vârstă au un rizom prea dezvoltat, care este ușor de deteriorat. Primăvara, tufișul este săpat complet, eliberat de pământ și tăiat în secțiuni cu un cuțit sau foarfece. Fiecare parte ar trebui să aibă mai mulți muguri în zona gulerului rădăcinii.

Clematis poate fi propagat prin butași. Pentru a face acest lucru, în primăvara și vara, tăiați lăstarii verzi sau semi-lignificați cu 2-3 noduri. Tăierea inferioară este tratată cu un stimulent de creștere (Epin, Kornevin). Înrădăcinarea se face cel mai bine într-o seră specială cu umiditate foarte ridicată; se folosesc pulverizatoare de ceață speciale. Temperatura aerului trebuie să fie de +18.. + 20 ° C. Soarele direct nu este permis.

Cum se prepară clematisele pentru iernare

Dacă tunderea a fost efectuată toamna, baza tufei trebuie acoperită cu o movilă de pământ cu o înălțime de până la cincisprezece centimetri. Solul poate fi amestecat cu gunoi de grajd vechi, putrezit, compost, cenușă dintr-un copac. Este obligatoriu să vă asigurați că gulerul rădăcinii este închis cu atenție. Ramurile sunt eliminate din zăbrele, stivuite perfect. De îndată ce este stabilită o temperatură subzero constantă, acestea trebuie acoperite cu materiale respirabile care asigură ventilația bucșei. În regiunile cu un climat dur, rumeguș, frunze uscate, turbă, ace de pin sunt turnate pe adăpost de sus.

Primăvara, când a trecut timpul înghețului, tot ce a acoperit liana este îndepărtat, puțin mai târziu movila este de asemenea îndepărtată.

Dacă tufișul pare înghețat, nu trebuie să vă grăbiți cu dezrădăcinarea, rădăcinile se pot mulțumi cu lăstari tineri.

Cultivarea clematisului, îngrijirea, reproducerea poate părea un proces laborios, dar vă puteți bucura de frumusețea unică a inflorescențelor unice care, credeți-mă, merită eforturile și timpul dumneavoastră.!

Clematis de iernare

La începutul toamnei, ei se asigură că clematisul supraviețuiește bine iernii. Se selectează o zi când vremea este uscată și se toarnă o găleată de humus în centrul tufișului, iar înainte de aceasta, frunzele sunt îndepărtate și se aplică o soluție de 2% sulfat de cupru pe gulerul rădăcinii.

Următorul pas este de a efectua hilling clematis. Pentru aceasta, nisipul amestecat cu cenușa se aplică la o înălțime de 15 cm. Acoperă lăstarii plantei, legându-le de rădăcini și acoperindu-le cu ramuri de molid, frunze uscate și chiar spumă, după care pun o cutie de lemn deasupra și o înfășoară cu material pentru acoperiș, film sau alte materiale hidrofugante. Pietrele grele sunt așezate deasupra, astfel încât vântul să nu sfâșie adăpostul.

Când vine primăvara, adăpostul cu cutia este demontat. Și frunzele și crengile de molid se desprind doar în mijlocul primăverii, când cu siguranță nu va fi ger. După aceea, lăstarii sunt dezlănțuiți și creșterea lor este direcționată către suporturi.

Tipuri și soiuri

Luați în considerare cele mai populare tipuri și soiuri de culturi:

 • Teksenky. Florile seamănă vizual cu forma clopotelor, au o culoare diferită în două culori. Cu o îngrijire corespunzătoare, poate ajunge la 2 metri. Perioada de înflorire este din iulie până în septembrie;
 • Munte. Viță de vie de flori de dimensiuni mari poate crește până la 12 metri lungime. Atrage prin culoarea sa neobișnuită și aspirația ascendentă;

Este important de știut: în absența unui suport natural, clematisul de munte are nevoie de un suport artificial, datorită căruia planta va tinde în sus..

 • Violet. O viță erbacee cu creștere rapidă, cu frunze ondulate. Înflorește profus pe tot parcursul verii;
 • Zhakman. Liana cu flori mari, ale căror flori ating diametrul de 7 până la 20 de centimetri. Acest grup include Luther Burbank, cardinalul Rouge și alții;
 • -Serrate cu frunze. Liana arbustului de foioase poate atinge trei metri, are inflorescențe complexe, flori cu diametrul de 5-15 centimetri;
 • Înflorire abundentă. Arbustul ornamental luxuriant uimeste prin frumusetea florilor mari, se caracterizeaza printr-o ingrijire neintentioasa.

Pentru confortul grădinarilor, planta este clasificată în diferite grupuri..

Reproducerea clematisului prin butași și semințe cu fotografii și videoclipuri

Cea mai rapidă modalitate de reproducere este prin butași. Este necesar să începeți tăierea clematisului înainte de înflorire. Tăierile din lăstarii înfloriți se înrădăcinează, sunt recoltate dintr-un tufiș de 3-4 ani din partea mijlocie a lăstarului, la o înălțime de 25-30 cm față de sol, cu un nod lung de 4-5 cm. Pentru a accelera formarea rădăcinilor, butașii sunt tratați cu stimulenți de creștere, de exemplu, "Heteroauxin" (50 g / l de apă cel puțin o zi). La plantare, butașii sunt îngropați la noduri într-un amestec de nisip grosier cu turbă, vărsat cu o soluție de „Heteroauxin”. Tăierile sunt adesea stropite cu apă. Înrădăcinarea are loc după aproximativ 30 de zile. Pentru iarnă, acestea sunt acoperite cu o cutie joasă și acoperite cu frunze deasupra. Anul următor, fie primăvara, fie în august, sunt plantați într-un loc permanent..

Urmăriți un videoclip despre propagarea clematisului prin butași în grădină:

Clematizele cu flori mici (specii) dau o mulțime de semințe, iar cu flori mari (varietale) - foarte puține. Semințele sunt semințe de nuci mici, la care este atașată o „coadă” pufoasă pe o tulpină subțire. În toamnă, în locul florii se formează un cap pufos, alb-argintiu, de astfel de nuci cozi. În interiorul fiecărei nuci se află semința clematisului în sine..

Momentul maturizării semințelor în clematis este diferit, trebuie să colectați semințe maro atunci când capul pufos întunecat cu semințe coapte se sfărâmă atunci când este atins.

În mod tradițional, este mai bine să luați semințe proaspete pentru însămânțare

Prin urmare, atunci când le cumpărați în magazine, acordați atenție datei de expirare. Dar dacă semințele sunt păstrate corect - în pungi de hârtie la o temperatură de 19-22 grade, atunci pot fi potrivite pentru utilizare timp de 4 ani

Semințele Clematis, în funcție de mărime, sunt împărțite în mod convențional în trei grupuri

Acest lucru este important, deoarece timpul germinării lor depinde de mărimea semințelor..

Semințele mari (6 până la 12 mm) au o perioadă de germinare foarte lungă, care poate dura mai mult de un an.

Semințele medii (de 3 până la 6 mm) germinează într-o perioadă de la o lună și jumătate la un an.

Semințele mici (1,5 până la 3 mm) germinează de la 1-2 săptămâni la 3-4 luni.

Când clematisul crește, semințele trebuie puse direct pe pământ deschis la sfârșitul lunii aprilie. Pentru o mai bună germinare, este indicat să semeni semințele care au trecut deja de stratificare..

După cum puteți vedea în fotografie, când clematisul rasă, semințele sunt împrăștiate pe un sol dezlipit umed și presărate deasupra cu 1-1,5 cm de nisip grosier:

Apoi este bine udat prin pulverizare. Pentru protecția împotriva păsărilor și a soarelui direct, însămânțarea poate fi presărată deasupra cu așchii sau tăietoare de lemn. Primele lăstari ar trebui să apară în 20-40 de zile.

Semințele proaspăt culese pot fi semănate imediat pe pământ deschis, toamna, unde se vor stratifica în mod natural peste iarnă. Dar în acest caz, germinarea nu este întotdeauna suficient de bună. Prin urmare, este mai bine să muncești din greu și să crești răsaduri..

Reproducerea acasă

Clematis este ușor de propagat acasă. Procesul poate fi realizat în mai multe moduri, dar cultivatorii tind să preferă vegetativ, deoarece dă cel mai rapid rezultat. Propagarea semințelor durează mult mai mult, dar avantajul său este primirea unei cantități mari de material în același timp.

Reproducerea vegetativă a clematiselor

Cea mai populară și rapidă metodă de obținere a noilor plante este considerată de către cultivatorii de flori drept vegetativă. Se realizează în mai multe moduri: împărțirea bucșei, butași și stratificare.

Împărțirea unui tufiș adult (5-6 ani) se realizează la începutul primăverii după ce înflorește mugurii sau toamna. Arbustul este săpat cu grijă (scos din cutie), pentru a nu deteriora sistemul de rădăcini, împărțit în mai multe părți și așezat. Datorită faptului că rădăcinile clematisului sunt suficient de puternice, tufișurile înfloresc destul de repede. O bucșă prea mare poate fi săpată pe o parte, care separă o parte.

Tăierile verzi și lemnoase sunt potrivite pentru șezut. Sunt tratate cu un stimulent și înrădăcinate în nisip de râu ușor umed. Temperatura optimă pentru găsirea butașilor este de aproximativ + 20C.

Reproducerea clematisului prin stratificare este cea mai ușoară cale în condițiile grădinii. Primăvara, în apropierea tufișului, sunt săpate caneluri superficiale de până la 10 cm, iar lăstarii tineri sunt înclinați acolo, fixați cu paranteze, acoperite cu pământ, udate. După un an, straturile vor lua rădăcină, apoi sunt separate de tufișul mamă și transplantate.

Reproducerea clematisului prin semințe

Această metodă este cea mai potrivită pentru soiurile cu flori mici. Cultura este împărțită în mai multe tipuri, în funcție de mărimea semințelor, al căror timp de germinare diferă. Există următoarele tipuri:

- Soiurile cu semințe mici germinează în 2-6 săptămâni; - Cu mediu - de la 2 la 6 luni; - Cu mari - au o durată inedită de apariție de la 1,5 la 8 luni.

Semănatul semințelor mici are loc în luna martie, iar a celor mai mari la sfârșitul toamnei. Semințele de Clematis trebuie înmuiate în prealabil timp de două săptămâni în apă încălzită, care trebuie înlocuită de mai multe ori pe zi. Un strat de sol este turnat într-un recipient superficial, format din sol de grădină amestecat cu nisip și turbă. Semințele sunt cufundate în gropi nu mai adânci de 1 cm, presărate și întregul recipient, ca o seră, este învelit în folie

În această perioadă, este important să se respecte condițiile necesare - temperaturi de până la + 25C, ventilație periodică și umidificare. Primele lăstari vor necesita lumină difuză strălucitoare.

Când o plantă are două frunze adevărate, este transplantată într-un ghiveci..

Îngrășăminte și hrănire

În primul rând, trebuie menționat că această cultură adoră solul neutru, ușor alcalin, liber. Gunoiul proaspăt, solurile grele și apele din apropiere sunt dăunătoare pentru ea. Pentru ca planta să înflorească excelent la începutul verii, este necesar să adăugați pansament la dietă. Pentru aceasta, se introduce de două ori pe lună un concentrat organic diluat. În plus, o dată pe lună, clematisul trebuie udat cu lapte de var, care poate fi înlocuit cu cretă sau dolomită. Unele soiuri exotice, tufișuri și viță de vie cultivate din semințe sunt fertilizate la începutul verii cu concentrat de cupru. Soluția se prepară la viteza unei linguri de supă per găleată de apă decontată.

De asemenea, este necesar să fertilizăm solul de cel puțin trei ori cu componente minerale și organice. Practic, acest lucru se face în perioada de înmugurire, după înflorire și tăiere. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza gunoi de pui diluat în apă în raport de 1:15 sau 30 g de îngrășământ finisat la 10 litri de apă.

Împărțirea clematisului după culoare

O anumită popularitate este clasificarea florilor de clematis în funcție de pigmentarea lor: albastru, roșu, alb etc. Poate că aceasta nu este o abordare științifică, dar când vine vorba de decorarea unei grădini sau a unui foișor, problema culorii vine în prim-plan..

Important! Florile din aceeași specie și aceeași varietate pot avea culori diferite.

Albastru

În ciuda faptului că grădinarii au dezvoltat multe soiuri noi în ultimii ani, florile de clematis de albastru pur (fără amestec de nuanțe) sunt rare..

Durandi (soiul a apărut în 1870, crește până la 2 m, florile (de la 7 la 14 cm) au o culoare unică pură de indigo. Rezistent la îngheț și boli.

Multi albastru (soiul a fost crescut în Olanda în 1983, lungime - 2 - 3 m. Încercați flori mari de culoare albastru închis.

Lumină albastră (crescut de asemenea în Olanda în 1998. Flori albastre cu vene albastre).

Kiri Te Kanawa (crescute în Anglia în 1986, florile duble sunt albastru-albastru).

alb

Culoarea albă a clematisului este reprezentată de un grup mare, în primul rând, de flori duble:

Ioana d'Arc (lungime de până la 3 m, flori în formă de disc, tolerează ușor înghețul, seceta, umbra).

Regina arctică (lungime 2,5 m, floare - 18 cm. Iubește soarele, frică de vânt. Înflorește de două ori - în iunie pe lăstarii de anul trecut și în august pe cei actuali).

Alba Plena (florile duble sunt albe pure).

Bella (înălțime - 2 m, florile în formă de stea înfloresc în iulie - septembrie (la începutul înfloririi au o nuanță gălbui, apoi devin alb pur).

Galben

Paleta de galben este reprezentată de culori și nuanțe pure - galben-verzui, alb-galben:

Soiuri de clematis cu flori mici Tangutika (înflorește profus cu flori mici galben strălucitor).

Arbust f. lobate (până la 1 m înălțime, înflorire din august până în septembrie, flori galben auriu (4 cm)).

-Serrate cu frunze (până la 3 m, culoare între iulie și august cu flori galben-verzuie (4 cm)).

Roz

Culorile roz pur sunt rare. De obicei este roz cu nuanțe de liliac, violet sau stropi..

Grandiflora trillium (înălțime 5 m, lăstarii sunt decorați cu flori de trei petale roz deschis (4-5 cm). Înflorire - mai - iunie).

Kaiser F (soiul a fost crescut în Japonia în 1997 (înălțime 1,5 m, înflorește cu flori mari dublu-roz strălucitoare în iunie-iulie).

Asao (popular în Japonia, înflorește de două ori (în iunie și sfârșitul lui august), nu-i place soarele. Flori (12-20 cm) - dublu, roz închis.

Madame Baron Vilar (înălțime 3,5 m, flori - roz cu nuanțe de violet. Înflorește de la sfârșitul lunii august).

roșu

Clematisele roșii ale grupului se disting prin tonuri bogate:

Cardinalul Rouge (crescut în Polonia, înălțime - 2-3 m, înflorește profus cu flori roșii (1-20 cm) din iunie până în august.

Ruytel (înălțime 1,8-2 m, înflorește în flori în formă de stea roșie strălucitoare din iulie până în noiembrie).

Westerplatte (crescute în Polonia, floare mare (10-16 cm) - roșu clar, înflorește în iunie-august).

Știați? Clematis Armanda și David miroase a migdale, clematite drepte - primrose, clematis paniculata - iasomie.

Cum se reproduce clematisul

Liana cu flori mici se propagă prin semințe; această metodă nu este potrivită pentru hibrizi cu flori mari. Nu-și păstrează caracteristicile varietale..

Grădinarii cu experiență recomandă:

Împărțiți tufișul numai dacă are cinci sau mai mulți ani. Partea rădăcinilor cu tulpini este tăiată cu o lopată și plantată separat. Arbustul crește repede și înflorește devreme

Straturi în primăvară. Procesele care sunt pe partea laterală sunt apăsate pe sol, puteți repara această poziție cu paranteze. La tragere, este selectat un mugur puternic și acoperit cu un strat de sol de zece centimetri. Ramura prinde rădăcină și pentru primăvara viitoare poate fi separată și plantată ca o tufă independentă.

Creșterea prin butași - această metodă este folosită pentru a obține mai multe butași. Partea mijlocie a lungimii adulților, lăstari puternici sau butași verzi sau lignificați sunt tăiați. Tăierea superioară trebuie să fie dreaptă, cea inferioară la un unghi de 45

Trebuie menționat că pe butași există cel puțin două noduri, apoi se înrădăcinează în sere, sere, în care umiditatea și temperatura necesară sunt menținute constant.

Pentru a fi vaccinat, dar această metodă este folosită la reproducerea unor soiuri foarte rare și deosebit de valoroase de clematis, care nu pot fi altoite sau separate.

Diversitatea speciilor

Există aproximativ 300 de specii principale din genul de plante. Multe dintre ele au câteva zeci de soiuri ornamentale. Botanistii ofera mai multe clasificari ale acestor plante in functie de aspectul mugurii, marimea florilor si alti parametri..

Clematis Jacques Un grup de soiuri caracterizate prin lăstari ramificate, flexibile, de 4-6 m lungime. Frunzele de cirrus, formate din 3-5 segmente, cresc pe ele. Florile alungite sunt aranjate individual sau în grupuri de până la 3 bucăți. Sunt inodore și pot fi de orice altă culoare decât albul. Diametrul florii ajunge la 8-20 cm. Soiuri:

 • Cardinalul Rouge - lăstari flexibili până la 2,5 m lungime, acoperite cu frunze trifoliate și flori purpurii cu diametrul de 15 cm;
 • Steaua Indiei - un arbust cu o înălțime de până la 3 m înălțime, cu frunze lobate ovale, înflorește flori mari și violet strălucitoare.

Clematis înțepător. Liana lemnoasă crește 4-5 m înălțime. Pe ea se află frunze ciudate cu lobi largi-ovoide. Florile înfloresc în iunie-august. Au culoare albă, au petale înguste și au diametrul de 2-3 cm. Mugurii sunt grupați în inflorescențe paniculate luxuriante. Soiul Miss Bateman înflorește de două ori pe an cu flori albe de zăpadă cu stamine purpurii închise.

Clematis Manchu. O plantă cu ramuri perene care este rezistentă la îngheț, dar necesită o iluminare bună. Lăstarii flexibili, neliniați cresc 1,5-3 m lungime. Frunzele verzi strălucitoare cu margini zimțate au dimensiuni mici. Vara, toate verdeturile sunt ascunse de multe flori mici în formă de stea, de culoare albă, cu o aromă delicată și plăcută..

Clematis Tangut. Un arbust ramificat, cu lăstari erecti, înfipt în capete. În cultură, poate atinge 3 m înălțime. Rizomul este pivotant, iar lăstarii sunt nervuri. Frunzele complicate, cu pene, cu segmente ovale, sunt de culoare verde strălucitor. Cresc destul de rar. Florile sub formă de lalele deschise larg au petale galbene sau bej. Diametrul lor este de 35-40 mm. Fiecare floare este amplasată pe un pedicel înecat.

Clematis violet. Lăstarii flexibili de până la 3,5 m sunt acoperiți cu frunze deschise. Soiul atrage cu flori mari (cu diametrul de 10-20 cm). Culoarea petalelor conține diverse nuanțe de violet. soiuri:

 • Spiritul polonez - tulpinile de 4 m lungime acoperite cu corola purpurii cu diametrul de aproximativ 8 cm;
 • Ville de Lyon - liana cu lăstari ramificați formează un arbust mare cu frunze lobate sau întregi și dizolvă flori mari de carmin (10-15 cm) cu stamine galbene strălucitoare.

Clematis înflorit. Lăstarii de lemn până la 3 m înălțime sunt acoperiți cu flori mari parfumate vara. Petalele lor sunt de culoare roz deschis. Soiuri populare:

 • Vivian Pennel - cu flori duble de liliac cu diametrul de 12-15 cm;
 • Comtesse de Bouchaud - o plantă cu creștere lentă, cu lăstari de până la 4 m lungime, înflorește flori mari de culoare lila-roz;
 • Purpurea Plena Elegance - flori duble de culoare roz intens.

Boli și dăunători

Principalele boli de care este predispusă clematis sunt cauzate de o ciupercă. Acestea includ: ofilirea (ofilirea), putregaiul cenușiu, fusarium, mucegai pudră, pata maro. Motivul principal este de obicei umiditatea ridicată. Este mai ușor să nu luptați împotriva bolilor, ci să le preveniți efectuând proceduri preventive. Pentru a face acest lucru, în perioadele de primăvară-toamnă, clematisele și solul din jurul său sunt tratate cu orice fungicid. Când planta se îmbolnăvește, lăstarii infectați sunt tăiați, iar restul și solul din jur sunt tratate cu o soluție de sulfat de cupru sau permanganat de potasiu.

Dintre dăunători, cel mai mare rău este cauzat de nematodul vezicului rădăcină - viermi mici care încep în sistemul de rădăcini și duc la moartea plantei. Trebuie săpat și ars, iar solul trebuie tratat cu nematacide. Pentru a evita apariția nematozilor, puteți planta calendula, gălbenele, pătrunjelul, mărarul sau menta printre tufișurile de clematis - dăunătorii nu le plac. Șchiopăturile și melcii pot deteriora, de asemenea, rău frunzișul, astfel încât acestea sunt eliminate din plantă. Acarianul de păianjen este, de asemenea, periculos, puteți scăpa de el cu ajutorul insecticidelor.

Plantarea clematisului în pământ deschis

Cum să plantezi clematis corect

Ei aleg un loc în care nu există ciorchine, umbre adânci, dar unde solul să fie ușor umbrit la prânz. Solul trebuie să fie zvelt, ușor alcalin, fertil, drenat și bine fertilizat. Clematis trebuie plantat departe de locuri cu apariția subterană, deoarece rădăcina plantei crește până la un metru adâncime și nu tolerează apa stagnantă. Nu fertilizați solul cu gunoi de grajd proaspăt sau turbă acră, acest lucru dăunând plantei.

În timp pentru plantarea clematisului, este mai bine să selectați fie toamna, fie primăvara. Dar dacă ați cumpărat o răsaduri olandeze gata făcute într-un recipient, acesta poate fi plantat într-un pat de flori în orice moment, dacă nu este îngheț. Cei care nu pot planta o plantă imediat trebuie să o plaseze într-un loc răcoros (până la +5 ºC) și să stropiți rădăcinile plantei cu sol umed sau alt substrat (de exemplu, un amestec de rumeguș și nisip).

Tragerea va trebui să fie tăiată periodic, astfel încât să nu crească intens înainte de plantarea plantei în pământ deschis. De asemenea, trebuie să monitorizați rădăcinile clematisului, umezindu-se periodic atunci când solul se usucă.

Plantarea clematisului primăvara

Cum să plantezi clematis fotografie

Dacă locuiți într-o regiune în care este destul de răcoros, primăvara, clematisul nu trebuie plantat până la sfârșitul lunii aprilie..

 • Pregătiți o groapă cu o dimensiune de cel puțin 60 cm pe toate părțile și umpleți partea inferioară cu un strat de 15 cm de moloz sau orice alt drenaj.
 • Ei încearcă să înlocuiască solul cu unul mai fertil, dacă nu este așa. De exemplu, puteți adăuga 2 găleți de îngrășăminte organice, o găleată de turbă și nisip, 150 g de superfosfat și 400 g de făină de dolomită.
 • Lăstarii Clematis au cu siguranță nevoie de suporturi de lungimea necesară (3-4 metri), care sunt imediat instalate pentru ca mai târziu să nu deterioreze rădăcinile unei plante adulte.

După dispozitivul stratului de scurgere, solul este turnat, formând o lamă din substratul pregătit. În el este instalată o răsad, distribuind cu atenție rădăcinile și monitorizând așezarea gulerului rădăcinii ușor sub nivelul solului. După aceasta, se toarnă sub plantă o găleată de apă, iar gaura este mulată cu humus sau iarbă cosită, paie. Peste primăvară și vară, pământul este adăugat treptat în gaură. Distanța recomandată între clematisul adult ar trebui să fie mai mare de un metru.

Plantarea clematisului toamna

În Sud și în regiunile cu un climat blând, clematisele sunt adesea plantate toamna, de regulă, în septembrie-octombrie, dacă răsadul conține muguri vegetativi coapte. Materialul de plantare este plantat în același mod ca în primăvară, dar gaura este complet umplută, fără a lăsa depresie. Apoi se formează un mulci deasupra: se pune un strat de frunze uscate, după care se face un adăpost din lutrasil sau materiale similare.

Când vine primăvara, se iau 10 centimetri de sol adânc în apropierea răsadurilor, iar în sezonul estival sunt umplute cu sol până la restabilirea nivelului anterior. Astfel de manipulări sunt efectuate pentru ca lăstarii tineri să poată trece rapid și ușor pe o suprafață deschisă..

Top