Categorie

1 Bonsai
Plantarea Lobelia și îngrijirea în grădină
2 Arbuşti
Cultură camelie japoneză, soiuri și îngrijire
3 Trandafiri
Cum se transplantează corect Zamioculcas acasă: caracteristici cu o fotografie
4 Bonsai
Cum cresc alunele în natură

Image
Principal // Violetele

Floarea fericirii feminine - spathipilie


Prima pagină »Floarea fericirii feminine - spathiphyllum

Spathiphyllum (Spathiphyllum) aparține familiei Aroid. Numele „spathiphyllum” este format din două cuvinte - „spathe” și „phyllon”, care traduse din greacă înseamnă „văl” și „frunză”. Europenii au crescut spațialul acasă încă din secolul al XIX-lea. Botaniștii au crescut diferite soiuri: de la miniatură la exemplare uriașe..

Descriere

Spathiphyllum este un bărbat chipeș celebru, care a primit recunoaștere pentru floarea sa de zăpadă atingătoare de zăpadă. Pământul natal al plantei este pădurile tropicale braziliene, columbiene și venezueleene. În mediul său natural, floarea preferă zonele mlăștinoase umede..

Spathiphyllum este o plantă perenă cu un rizom scurt, care este sprijinul plantei. Rizomul stochează rezerve de nutrienți și apă. Perena nu are tulpină. Plăcile de frunze bazale cresc din rizom, înălțimea lor maximă este de 1 metru. Frunzele ovale de măslin au vene distincte.

Planta se mulțumește cu flori anual, dar nu mai mult de două ori pe an, durata înfloririi este de câteva săptămâni. Înflorește mai des primăvara. Lungimea pedunculului cu floarea este egală sau puțin mai lungă decât lungimea pețiolului. Piciorul se distinge printr-un ax gros înfășurat într-o „pătură” albă. Mai aproape de sfârșitul înfloririi, „vălul” florii (sau velei) dobândește o nuanță de măslin.

Semne și superstiții

Nu există semne negative care să vă schimbe decizia de a cumpăra o plantă perenă, dar există destul de puține. Zvonul a dat perenei gloria unei flori care aduce fericire fetelor.

Conform legendei, zeița iubirii Astarte a dat o floare frumoasă fetei pământești în ziua nunții sale. El a avut un cadou minunat - să aducă femeilor fericirea personală.

Se crede că perena face fetele frumoase, relaxate, cunoscându-și propria lor valoare..

Când spathiphyllum înflorește, norocul dragostei însoțește femeile. Și pentru ca planta să înflorească, ea trebuie îngrijită cu atenție, cu inima deschisă și un vis pentru o viață mai bună..

Spathiphyllum este dat acelor femei care doresc sincer să găsească dragoste. Persoanele necăsătorite vor întâlni viitorii soți, cei căsătoriți vor întări familiile, cei fără copii vor avea copii.

Se întâmplă ca o femeie să întâlnească un bărbat, dar nu primește o ofertă de căsătorie. Atunci rudele de sex masculin sau o soră căsătorită trebuie să le ofere unei astfel de femei sphipilie. Într-o perioadă scurtă de timp, ea va primi o propunere de căsătorie. Dar, dacă planta perenă nu prinde rădăcină, moare, atunci, din păcate, viitorul soț nu este persoana care i-a fost trimisă de soartă.

Dacă nu există nicio persoană care să-i ofere fetei o floare, atunci o puteți cumpăra singură, însă respectând câteva reguli:

 • zile magice de cumpărat - miercuri, vineri, sâmbătă;
 • ar trebui să cumpărați o floare de la o fată cu părul corect, cu ochi ușori;
 • trebuie să plătiți instalația mai mult decât valoarea anunțată și nu luați modificări.

Multe femei efectuează o ceremonie magică. În noaptea de joi spre vineri, odată cu luna în creștere, spathipilumul este așezat pe pervazul ferestrei, astfel încât lumina lunii să cadă pe ea. Apoi apelează la zeița Astarte cu o cerere de dragoste. Pe o lună plină, o lumânare este aprinsă lângă o plantă perenă, ei așteaptă până se va arde. Când apare o lună tânără, ceremonia se repetă, iar în ciclul lunar următor, fata va fi deja fericită într-o relație de dragoste.

De asemenea, se crede că perenul face relațiile interpersonale între soți mai netezi, elimină neînțelegerile și conflictele. Dacă așezați spathiphyllum lângă un pat de dragoste, acesta va stimula relațiile intime, va reduce riscul de infidelitate conjugală..

Dacă floarea și-a schimbat forma, a devenit rotunjită, atunci familia va fi reînnoită. Puterea plantei ajută o femeie în derivă să se simtă mai bine, să poarte un copil sănătos, este mai ușor să suporte nașterea.

Spathiphyllum este capabil să atragă fonduri. Pentru a face acest lucru, o monedă de aur este strecurată sub oală cu planta. Lăstarii sunt legați cu o panglică verde de care este legată cheia. În fiecare zi instalației i se cere profit monetar, iar atunci când înflorește, este legată cu o panglică roșie cu aceeași cheie. Dacă capetele frunzelor sunt înnegrite și uscate, este un semn că pot apărea probleme monetare..

În plus, planta contribuie la recuperarea rapidă a persoanelor care trăiesc în apartament cu o boală infecțioasă. Prin urmare, dacă planta este pe placul tău, atunci poți crește fără îndoială..

Tipuri și soiuri

Spathiphyllum cannifolium (Spathiphyllum cannifolium)

Spathiphyllum Cannoli are frunze ovale mari catifelate. Inflorescența este formată din flori parfumate. Ureche de acoperire de măsline, verzui.

Spathiphyllum în formă de lingură (Spathiphyllum cochlearispathum)

Plantă înaltă, atinge 1 metru. Frunzele sunt lucioase, alungite, cu o margine inegală. Inflorescența constă dintr-o ureche albă de zăpadă, care este încadrată de un văl lung.

Spathiphyllum înflorire profundă (Spathiphyllum floribundum)

Planta are o înălțime de până la 0,5 metri. Tulpina este înfiorătoare, în subteran. Plăcile cu frunze sunt ovale, din mătase, cu capete ascuțite. Vena principală a unei nuanțe de lumină este clar vizibilă. Ureche de tonuri lăptoase, pătură - alb-zăpadă la începutul înfloririi, măslin la sfârșit.

Din această specie, botanicii americani au reprodus soiul "Mauna Loa", care are un văl larg concave elegant alb-zăpadă.

Spathiphyllum adorable (Spathiphyllum blandum)

Urechea speciei este acoperită cu o pătură alb-măslinie. Cuvertura de pat arată ca un steag, deci numele de mijloc al plantei este „flagolit”. Florile se formează de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii iunie.

Wallis Spathiphyllum (Spathiphyllum wallisii)

Planta este scurtă, cu rădăcină scurtă. Învelișul îngust este mai lung decât cobul alb. Acesta din urmă capătă o culoare de măslin în timp..

Pe baza acestui tip, botanicii au crescut următoarele soiuri.

Spathiphyllum Domino

Arbustul are o culoare originală a plăcilor de frunze: loviturile albe sunt dispuse la întâmplare pe un fond de măslin întunecat. Pentru a preveni decolorarea, planta are nevoie de iluminare strălucitoare, în caz contrar, dungi vor deveni verzi. Ureche de culoare albă sau paie, pătură albă.

Spathiphyllum Picasso

Surprinde prin culoarea strălucitoare a frunzelor: dungi albe largi sunt localizate pe un fundal de malachit întunecat.

Spathiphyllum Chopin sau Chopin (Spathiphyllum Chopin)

O varietate atractivă, destul de renumită în lumea cultivatorilor de flori. Înălțimea tufișului este de până la 35 de centimetri. Frunzele sunt puternice, satinate, cu capetele ascuțite. La suprafață, este vizibil un model de vene deprimate ușor. O ureche albă cu o nuanță de măslin abia vizibilă este încadrată de o pătură alungită alb-măslin, cu un capăt ascuțit. Partea inversă a „navigării” sub lumină puternică își schimbă culoarea în verde. Planta emană un miros atractiv înainte de prânz.

Spathiphyllum heliconiifolium (Spathiphyllum heliconiifolium)

Înălțimea plantei nu este mai mare de 1 metru. Urechea este inițial albă, apoi se întunecă la negru. Pătură ovală este de 2 ori mai lungă decât cob.

Cum să-i pese

Pentru o dezvoltare sănătoasă, spathiphyllum are nevoie de condiții de trai adecvate. Perenă este fără pretenții, preferă o fereastră vestică sau estică, umbră parțială, temperatura camerei și umiditate ridicată. Este contraindicată expunerea directă la lumina soarelui.

Selecția solului

Solul corect selectat este un factor important în obținerea unei plante sănătoase. Pentru o plantă perenă, aveți nevoie de un sol bogat în humus, ușor, liber, umed. Pentru permeabilitatea aerului, nisipul este introdus în sol. Asigurați-vă că adăugați un strat de drenaj: argilă extinsă, pietricele, așchii de cărămidă.

Dacă solul este acid, atunci adăugați tei tăiați, făină de dolomită sau cenușă.

Dacă solul este alcalin, folosiți turbă, humus din frunze, îngrășământ cu amoniac. Cumpărați un amestec pregătit special sau universal pentru flori. Iubitorii de flori experimentați fac solul în sine, dar înainte de plantarea plantei, este tratat minuțios împotriva insectelor parazitare și a sporilor bolilor fungice..

Locație și iluminare

Cultivatorii competenți știu că planta va crește bine în lumină difuză: perioada de înflorire va fi mai lungă, perenă în sine este mai puternică. Dacă crești spathiphyllum la umbră, atunci frunzele sunt deformate, alungite, își schimbă culoarea, poate să nu apară înflorirea.

Temperatură, umiditate, udare

Primăvara și vara, temperatura camerei este menținută cel puțin +18 grade, o temperatură mai scăzută va duce la putregai.

Trebuie să udați spionilie generos cu apă decontată, la fiecare două zile. Perenele au, de asemenea, nevoie de pulverizare regulată, un duș cald..

Pentru a asigura umiditatea ridicată a aerului, pietrișul umed sau materialul de construcție poros ușor este turnat în baza vasului.

Îngrășăminte și hrănire

Din primele zile de primăvară până în septembrie, spathipilumul are nevoie de o hrănire sistematică cu amestecuri minerale de concentrație redusă (1,5 grame de îngrășământ la un litru de apă). Este o idee bună să alternați mineralele cu soluția de gunoi de grajd.

În timpul iernii, dacă există flori în cultură, nutriția suplimentară este efectuată ocazional.

Transfer

Transplantul se efectuează atunci când în ghiveci există prea puțin loc pentru dezvoltarea rădăcinilor. Transplantul se efectuează primăvara. Un nou vas este selectat mai mult decât precedentul, cel puțin 30 mm. Pentru înflorirea luxuriantă, rădăcinile trebuie să umple întregul volum al recipientului..

Planta este transplantată cu atenție, prin transplant sau transbordare, fără a deteriora sistemul radicular. Așa că, după transplant, spathipilumul ia rădăcina mai repede, numărul de spray-uri este crescut. Puteți acoperi planta cu folie, amintindu-vă să aerisiți periodic.

Tunderea

Planta nu are nevoie de proceduri sistematice de tăiere. Floriștii îndepărtează cățelele decolorate pentru a provoca înflorire nouă. De asemenea, asigurați-vă că tăiați frunzele galbene. Tulpinile inflorescențelor sunt îndepărtate cât mai aproape de tubercul.

Pentru formarea frunzelor tinere în centru, frunzele coapte sunt tăiate de-a lungul marginii.

Îngrijiri de iarnă

În timpul iernii (din noiembrie până în aprilie), perena începe o fază a dorminței organice, când planta nu crește. Iarna, creează un mediu confortabil pentru recuperare înainte de înflorirea primăverii: expuneți corect lumina, hidratați.

Temperatura camerei este menținută de cel puțin +15 grade, se evită tirajele. Plante vegetale sunt udate și pulverizate cu volume mici de apă. Sunt hrănite cu îngrășăminte minerale sau universale la fiecare 20 de zile.

Dacă planta este înghețată, de exemplu, în timpul transportului, atunci este adusă rapid într-o cameră caldă, tratată cu substanțe care pot mobiliza vitalitatea - fitohormonii.

Metode de reproducere

Metode de propagare perenă: semințe, butași și împărțirea tufei.

Metoda semințelor necesită mult efort. Este extrem de dificil să obțineți semințe care pot germina de la planta mamă datorită polenizării artificiale și pierderii rapide a germinării lor. De asemenea, metoda semințelor nu implică transmiterea caracteristicilor plantei-mamă. Înflorirea spathiphyllum cu o astfel de reproducere va veni în 3-4 ani. În același timp, există șansa ca o varietate diferită de cea selectată să crească..

Împărțirea prin butași este o metodă mai frecventă. Butașii sunt rozete de frunze tinere, despărțite de tufișul mamă. Rădăcina de legătură este tăiată cu un cuțit ascuțit, între tăiere și tufișul mamă, care este situat în sol la o adâncime de 2 cm. Tăierea rezultată este plasată în apă. După apariția rădăcinilor, tăierea este plantată într-un vas mic. Puteți efectua procedura de butași în orice moment al anului..

Următoarea metodă de reproducere este divizarea. Această metodă este utilizată atunci când spathiphyllum este complet transplantat. Planta este gata să se împartă când sunt vizibile cel puțin 3 rozete independente cu frunze.

Se scoate din oală o bilă de pământ cu rădăcini, apoi tuberculul este tăiat cu un cuțit ascuțit, astfel încât în ​​fiecare parte să existe o rozetă de frunze cu punct de creștere și rădăcini proprii. Locurile de tăiere sunt tratate cu cărbune. Tăvile sunt așezate în vase noi, astfel încât gulerul rădăcinii să fie la suprafață. Plantele plantate sunt udate.

Împărțiți planta înainte de faza de înflorire, primăvara.

Probleme posibile

Dificultăți comune în cultivarea spathipilumului: schimbarea culorii frunzelor (de la galben la negru), lipsa înfloririi. Aceste probleme sunt rezolvate datorită îngrijirii plantelor competente..

Frunzele perene pot deveni negre. Dacă frunzele devin negre, apare o mică margine neagră, ceea ce înseamnă că aerul din cameră este prea uscat. Metoda de rezoluție este de a umida aerul, a pune vasul cu flori pe un suport cu lut expandat umed.

Dacă cea mai mare parte a frunzei s-a întunecat, asta înseamnă că sistemul rădăcină este bolnav. Soluția este de a reduce frecvența de udare, scoateți planta din recipient, tăiați rădăcinile stricate, clătiți și presărați secțiunile cu cărbune zdrobit sau cenușă. După uscare, plantați în sol proaspăt.

Dacă petele negre se formează în mijlocul plăcii frunzelor, atunci cel mai probabil aceasta este o infecție fungică. Este necesar să îndepărtați imediat părțile atacate ale frunzelor, irigați planta cu un fungicid.

Suprafecundarea poate fi cauza înnegririi. Aceasta înseamnă că sistemul rădăcină nu poate face față unei cantități mari de nutrienți. Soluție: clătiți rădăcinile, transplantați spahipilipul într-un vas cu pământ proaspăt.

De ce frunzele se îngălbenesc și se usucă

Plăcile frunzelor din spathiphyllum pot pierde culoarea - galben. La schimbarea culorii contribuie mulți factori. De exemplu, arsuri solare. Dacă motivul este acesta, atunci cultura este închisă de lumina directă a soarelui, frunzele rănite sunt tăiate, planta în sine este irigată cu stimulente de creștere.

Al doilea factor este lipsa luminii. Frunzele devin palide, înguste. În acest caz, spathiphyllum este așezat lângă fereastră sau se folosește o lampă specială..

De asemenea, planta poate să lipsească de fier sau magneziu. În primul caz, tulpinile și frunzele au dimensiuni reduse, venele frunzelor devin verzi. În a doua, frunzele mature se îngălbenesc, în timp ce cele tinere rămân măsline. Concluzie: în ambele cazuri, este necesar să se hrănească cu îngrășăminte complexe.

Vârfurile uscate și galbene ale frunzelor indică o udare insuficientă. Prin urmare, cultivatorii experimentați de flori organizează scăldat pentru plante în fiecare săptămână..

De ce nu înflorește spațialul?

Există multe circumstanțe care însoțesc absența înfloririi. În cele mai multe cazuri, plantele perene au căldură mică, umiditate, nutrienți în sol. Este necesar să controlați mediul confortabil optim. Dacă planta are o vârstă venerabilă, atunci, cel mai probabil, acesta este motivul lipsei de înflorire..

Boli și dăunători

Cele mai agresive boli pentru plante perene sunt următoarele.

Motivul aspectului este umiditatea excesivă între plăcile de foi. Paraziții sunt îndepărtați cu un șervețel de alcool, insecticide, un decoct de coji de citrice.

Un dăunător care înfundă porii părților din plante, oprind fotosinteza. Îndepărtați placa întunecată cu apă cu săpun.

Shield (scut afid)

Absoarbe nutrienți din frunze și lăstari. Dăunătorul este îndepărtat cu un amestec de soluție de săpun, tutun, alcool, kerosen.

Provoacă uscarea frunzelor, formând o stoarce pe ele. Parazitul este îndepărtat cu săpun, insecticide, sulf zdrobit.

Planta este uimitor de potrivită pentru cultivarea casei, chiar și de către cultivatorii fără experiență, deoarece este nepretențios în conținutul său. Spathiphyllum este o plantă utilă pentru casă sau birou, cel puțin pentru că poate elimina diverse substanțe toxice din mediu, dioxid de carbon, formaldehidă. Floarea este apreciată nu numai pentru funcția sa de purificator, ci și pentru frumusețea sa. Spathiphyllum este un exemplar minunat din colecția de fani ai florei.

Frunzele de Spathiphyllum se îngălbenesc: cauzele bolii, îngrijirea corespunzătoare, fotografie

Se întâmplă ca frunzele să înceapă să se îngălbenesc, să se usuce, să se usuce sau să devină negre. Ultimele opțiuni sunt extrem de rare, când floarea este aproape imposibil de salvat. Dar încă poți lupta cu frunzele îngălbenite. Există multe motive pentru acest fenomen. Deci, spathiphyllum semnalează o îngrijire insuficientă sau necorespunzătoare. Dacă factorul dăunător este eliminat în cel mai scurt timp posibil, planta va continua să se încânte cu frunziul verde strălucitor și mugurii transparenti delicați.

Epuizare

Spathiphyllum înflorește mult timp, astfel că acest proces va necesita mulți nutrienți esențiali. Dacă plantei nu i se acordă îngrijire specială în timpul înfloririi, ea pierde forța, ceea ce duce la epuizarea acesteia..

Semne: îngălbenirea începe de la stratul inferior al frunzelor, care se răspândește rapid și uniform. Dacă nu oferiți asistență în timp util, toate plăcile cu frunze de pe plantă se vor ofera..

Descriere

Spathiphyllum este un bărbat chipeș celebru, care a primit recunoaștere pentru floarea sa de zăpadă atingătoare de zăpadă. Pământul natal al plantei este pădurile tropicale braziliene, columbiene și venezueleene. În mediul său natural, floarea preferă zonele mlăștinoase umede..

Spathiphyllum este o plantă perenă cu un rizom scurt, care este sprijinul plantei. Rizomul stochează rezerve de nutrienți și apă. Perena nu are tulpină. Plăcile de frunze bazale cresc din rizom, înălțimea lor maximă este de 1 metru. Frunzele ovale de măslin au vene distincte.

Planta se mulțumește cu flori anual, dar nu mai mult de două ori pe an, durata înfloririi este de câteva săptămâni. Înflorește mai des primăvara. Lungimea pedunculului cu floarea este egală sau puțin mai lungă decât lungimea pețiolului. Piciorul se distinge printr-un ax gros înfășurat într-o „pătură” albă. Mai aproape de sfârșitul înfloririi, „vălul” florii (sau velei) dobândește o nuanță de măslin.

Boli și dăunători

Dacă spathiphyllum este îngrijit în mod corespunzător, rareori se va îmbolnăvi. Cel mai adesea, planta este afectată de o ciupercă. Spathiphyllum poate fi expus la dăunători sau spori din solul afectat sau dintr-o plantă din apropiere.

Semne: toate frunzele plantei se îngălbenesc; floarea albă apare pe partea inferioară a plăcii frunzelor sau se acumulează insecte, care pot deveni purtătoare de boli.

Iluminat pentru spathiphyllum


Spathiphyllum devine galben când este în condiții incomode pentru o lungă perioadă de timp. Cel mai adesea, cultivatorii de flori fac greșeala de a expune ghiveciul la lumina directă a soarelui. Deși spathiphyllum este foarte iubitor de lumină, scorburarea, în special soarele de vară, devine cauza gălăgiilor și chiar a arsurilor plăcilor de frunze. Dar, cu lipsa soarelui, spathipilul reacționează cu încetinirea creșterii și paliditatea frunzelor.

Dacă vara principalul inamic al plantei este soarele strălucitor, atunci iarna uscăciunea excesivă a aerului este distructivă pentru spathipilie.


Atunci când oala este amplasată în apropierea aparatelor de încălzire, este puțin probabil ca partea de la sol și cele galbene să se estompeze. Îngălbenirea și apoi moartea din frunză începe de la vârf, răspândindu-se treptat și ocupând cea mai mare parte a plăcii frunzei. Drept urmare, planta slăbește, nu mai înflorește înainte de timp și poate muri..
Prin urmare, dorind să vedeți planta sănătoasă și frumoasă, puteți:

 • îndepărtați spathiphyllum departe de baterie;
 • puneți un recipient cu apă lângă el;
 • folosiți un umidificator;
 • folosiți o sticlă de pulverizare pentru a pulveriza planta.

În orice caz, planta va răspunde cu o verdeață luxuriantă. Frunzele ușor deteriorate își recapătă culoarea anterioară, iar plăcile de frunze care au început să se usuce sunt mai bine îndepărtate, astfel încât acestea să nu devină un teren de reproducere pentru ciuperci dăunătoare și dăunători.

Când epuizat

Dacă cauza îngălbenirii frunzelor sphipilipului este epuizare, trebuie transplantată imediat. Pentru a face acest lucru, merită să pregătiți un nou vas, care va fi puțin mai mare decât cel vechi. Pregătiți sol proaspăt. Scoateți planta din ghiveci și agitați sistemul de rădăcini din pământul vechi, păstrând rădăcinile mici. De asemenea, este necesar să așezați un strat de drenaj într-un vas nou și să turnați un nou substrat. Plasați planta în ghiveci și răspândiți rădăcinile. Presărați cu pământ deasupra, în timp ce nu trebuie să aprofundați punctul de creștere. Nu trebuie adăugat pansament pe o lună după transplant. De îndată ce frunzele galbene care rămân pe plantă s-au ofilit complet, este necesar să le îndepărtați, apoi să începeți să hrăniți solul cu îngrășăminte. Jumătate din doza obișnuită va funcționa pentru dumneavoastră. Treptat, porțiunile de pansamente vor trebui aduse la normal.

Este important să știți că, dacă transplantul de sphipilie este împiedicat de creșterea puternică a acestuia, este necesar să îndepărtați stratul superior al pământului (grosime de aproximativ 4-5 centimetri), apoi să umpleți noul sol și să nu schimbați regimul de hrănire..

Simptomul numărul 4. Frunze ofilite de spathipilie

Dacă frunzele de spathiphyllum sunt altoite și atârnate ca niște zdrențe, trebuie să acționați imediat. Acest simptom indică faptul că rădăcinile plantei nu primesc umiditate..

Motivul nr. 1 Supraîncărcarea unei comă de pământ

Acesta este cel mai frecvent motiv. Spathiphyllum se usucă atunci când solul din ghiveci este uscat și necesită udare.


Acest spathiphyllum trebuie udat de urgență!

Pentru ca frunzele de spathipilie să-și revină turgorul, este suficient să udăm planta. În unele cazuri, dacă pământul este foarte uscat sau turba este folosită ca sol, udarea simplă de sus nu poate produce efect. Apoi, se recomandă să udăm solul de sus, ca de obicei, și apoi să scufundăm vasul cu planta într-un vas (găleată, bazin) cu apă timp de 15-20 de minute.

Motivul nr. 2 Solul neomogen

La fel se întâmplă ca după udarea frunzelor să se recupereze pentru un timp, apoi să se ofilească din nou. Chiar dacă solul pare încă umed! Acest lucru înseamnă că rădăcinile plantei, situate în interiorul ghiveciului, se află într-o grămadă de sol densă, non-igroscopică, care nu poate fi umezită cu apă în timpul udării normale. O astfel de problemă se întâmplă dacă, după cumpărare, spathiphyllum a fost transplantat într-un nou sol cu ​​flori, păstrând în același timp substratul de turbă din magazin. Un astfel de substrat se usucă foarte repede și se transformă într-un lot impenetrabil. În același timp, noul sol cu ​​flori, în care s-a efectuat transplantul, păstrează bine apa și rămâne umed după udare. Însă apa nu curge spre rădăcini, deoarece se păstrează o mulțime uscată de turbă asupra lor.

Pentru a împiedica frunzele să se ofileze, solul din depozit va trebui îndepărtat. Pentru a face acest lucru, clătiți rădăcinile în apă și îndepărtați cu atenție bulgărele de turbă din ele. După aceea, transplantați spathipilumul într-un sol ușor omogen..

Motivul numărul 3. Decăderea rădăcinilor

Cariile radiculare apar din cauza golfului. În acest caz, frunzele se usucă la fel ca atunci când sunt uscate. Singura diferență este că la uscare, este suficient să vărsăm pământul pentru ca rădăcinile să absoarbă umiditatea și frunzele să se recupereze. Când rădăcinile se descompun, udarea nu va mai ajuta, dimpotrivă, va agrava situația: frunzele se vor estompa cu o răzbunare.

Un semn de degradare a rădăcinilor: solul din ghiveci este umed în mod constant, în ciuda faptului că udarea a fost efectuată de mult timp. Rădăcinile în descompunere nu absorb umiditatea din sol, respectiv planta este bolnavă, nu primește apă și nutrienți. Din păcate, putregaiul rădăcinii este o boală insidioasă care nu este întotdeauna diagnosticată rapid. O florară novice, văzând că spathiphyllum-ul s-a ofilit, va începe cel mai probabil să-l udă din ce în ce mai mult. Până când floarea se strică complet!


Dacă după prăpastie, solul nu a fost uscat și s-a format un strat impermeabil de mlădiță în partea de jos a vasului, atunci spathiphyllum este sortit să putrezească rădăcina

Dacă diagnosticul de rădăcină este diagnosticat, transplantați spathipilumul în sol nou cu tăierea prealabilă a tuturor părților în rădăcină ale rădăcinii. Transplantul se poate face astfel:

 • Scoateți spathiphyllum-ul din oală.
 • Clătiți rădăcinile în apă (într-o găleată de apă), eliberându-le ușor de pământul vechi.
 • Tăiați toate rădăcinile putrezite cu un cuțit curat pe țesutul sănătos. Felii - praf cu cărbune activat zdrobit sau scorțișoară.
 • Lăsați planta timp de 2-3 ore să se usuce.
 • Plantați spathiphyllum într-un sol nou și ușor, cu adăugarea cărbunelui activat (pentru a preveni putrezirea feliilor). Asigurați-vă că adăugați un strat bun de drenaj (cel puțin 2-3 cm) pe fundul vasului, pentru a preveni stagnarea apei în partea inferioară a rădăcinilor. Ar trebui să existe găuri de scurgere în partea inferioară a oalei (dacă există câteva dintre ele, faceți câteva altele cu un cui sau o șurubelniță fierbinte). Nu este nevoie să udăm imediat! Pământul din parchet este inițial umed, acest lucru este suficient pentru a susține viața rădăcinilor „amputate”.
 • După 2-3 zile, când noul sol se usucă, turnați spathipilumul transplantat cu apă caldă, decontată (ideal, fiartă) cu adăugarea de Kornevin.

Umiditate scăzută

Frunzele complet îngălbenite trebuie eliminate. Există mai multe moduri de a remedia problema aerului uscat din interior:

 • acoperiți bateriile cu o pătură groasă sau un prosop umed;
 • așezați un recipient umplut cu apă lângă plantă;
 • puneți o tavă cu turbă, argilă extinsă sau bucăți de sphagnum umed pe pervazul ferestrei; dacă este necesar, adăugați apă în tavă;
 • pulverizați în mod regulat aerul din jurul sphipilipului dintr-o sticlă de pulverizare;
 • puteți utiliza un umidificator.

Semne și superstiții

Nu există semne negative care să vă schimbe decizia de a cumpăra o plantă perenă, dar există destul de puține. Zvonul a dat perenei gloria unei flori care aduce fericire fetelor.
Conform legendei, zeița iubirii Astarte a dat o floare frumoasă fetei pământești în ziua nunții sale. El a avut un cadou minunat - să aducă femeilor fericirea personală.

Se crede că perena face fetele frumoase, relaxate, cunoscându-și propria lor valoare..

Când spathiphyllum înflorește, norocul dragostei însoțește femeile. Și pentru ca planta să înflorească, ea trebuie îngrijită cu atenție, cu inima deschisă și un vis pentru o viață mai bună..

Spathiphyllum este dat acelor femei care doresc sincer să găsească dragoste. Persoanele necăsătorite vor întâlni viitorii soți, cei căsătoriți vor întări familiile, cei fără copii vor avea copii.

Se întâmplă ca o femeie să întâlnească un bărbat, dar nu primește o ofertă de căsătorie. Atunci rudele de sex masculin sau o soră căsătorită trebuie să le ofere unei astfel de femei sphipilie. Într-o perioadă scurtă de timp, ea va primi o propunere de căsătorie. Dar, dacă planta perenă nu prinde rădăcină, moare, atunci, din păcate, viitorul soț nu este persoana care i-a fost trimisă de soartă.

Dacă nu există nicio persoană care să-i ofere fetei o floare, atunci o puteți cumpăra singură, însă respectând câteva reguli:

 • zile magice de cumpărat - miercuri, vineri, sâmbătă;
 • ar trebui să cumpărați o floare de la o fată cu părul corect, cu ochi ușori;
 • trebuie să plătiți instalația mai mult decât valoarea anunțată și nu luați modificări.

Multe femei efectuează o ceremonie magică. În noaptea de joi spre vineri, odată cu luna în creștere, spathipilumul este așezat pe pervazul ferestrei, astfel încât lumina lunii să cadă pe ea. Apoi apelează la zeița Astarte cu o cerere de dragoste. Pe o lună plină, o lumânare este aprinsă lângă o plantă perenă, ei așteaptă până se va arde. Când apare o lună tânără, ceremonia se repetă, iar în ciclul lunar următor, fata va fi deja fericită într-o relație de dragoste.

De asemenea, se crede că perenul face relațiile interpersonale între soți mai netezi, elimină neînțelegerile și conflictele. Dacă așezați spathiphyllum lângă un pat de dragoste, acesta va stimula relațiile intime, va reduce riscul de infidelitate conjugală..

Dacă floarea și-a schimbat forma, a devenit rotunjită, atunci familia va fi reînnoită. Puterea plantei ajută o femeie în derivă să se simtă mai bine, să poarte un copil sănătos, este mai ușor să suporte nașterea.

Spathiphyllum este capabil să atragă fonduri. Pentru a face acest lucru, o monedă de aur este strecurată sub oală cu planta. Lăstarii sunt legați cu o panglică verde de care este legată cheia. În fiecare zi instalației i se cere profit monetar, iar atunci când înflorește, este legată cu o panglică roșie cu aceeași cheie. Dacă capetele frunzelor sunt înnegrite și uscate, este un semn că pot apărea probleme monetare..

În plus, planta contribuie la recuperarea rapidă a persoanelor care trăiesc în apartament cu o boală infecțioasă. Prin urmare, dacă planta este pe placul tău, atunci poți crește fără îndoială..

Când sunt deteriorate de dăunători sau boli

Într-o etapă timpurie de deteriorare a plantei de către dăunători, tufișul trebuie spălat cu o infuzie de cenușă de lemn sau coji de ceapă. De asemenea, pentru pulverizare, puteți folosi decocturi de plante cu miros puternic sau otrăvitoare: valeriană, tansy, rostopască și mentă.

 • tăiați materiile prime;
 • se introduce într-un bol de email;
 • se toarnă apă clocotită;
 • se pune pe foc liniștit, nu se lasă să fiarbă;
 • scoateți din aragaz în douăzeci de minute;
 • se răcește și se scurge;
 • se toarnă bulionul într-un borcan curat (sticlă), se închide bine cu un capac.

Pulverizați aerul cu produsul rezultat (la nici cincizeci de centimetri de plantă). Spathiphyllum trebuie prelucrat cu atenție din toate părțile. O astfel de procedură se efectuează dimineața și seara timp de cinci până la șapte zile..

De asemenea, puteți utiliza o soluție de săpun pentru rufe și tratați planta cu ea. Dar merită să știți că este destul de dificil să clătiți o bucșă dens supraîncărcată din toate părțile cu această soluție. În plus, remediul rămâne neputincios peste floarea albă..

Dacă există o acumulare mare de insecte, puteți recurge la orice insecticid sistemic cu acțiune lungă. Trebuie să urmați cu strictețe instrucțiunile de utilizare și dozare indicate pe pachet. Dacă este necesar, procedura poate fi repetată într-o săptămână. Nu doar masa verde trebuie prelucrată, ci și solul din ghiveci.

Dacă planta a suferit vreo boală, atunci este foarte important să se ia măsuri pentru a salva spathipilumul cât mai curând posibil. Pentru a face acest lucru, trebuie să faceți următoarele:

 • tăiați toate zonele afectate;
 • prelucrați secțiunile cu o soluție slabă de permanganat de potasiu;
 • apoi se presară cu carbon activat (zdrobit);
 • pulverizați complet toate părțile plantei cu orice fungicid sistemic;
 • prelucrați frunzele pe ambele părți;
 • pregătiți o oală nouă și substrat proaspăt;
 • solul trebuie dezinfectat folosind o soluție puternică de permanganat de potasiu sau calcinat în cuptor;
 • prelucrați vasul cu Fitosporin;
 • transplantați floarea în sol nou;
 • re-pulverizați planta cu medicamentul.

Pentru ca floarea bolnavă să se recupereze în viitorul apropiat, se recomandă să adăugați Epin, suc de aloe sau Zircon în apă pentru irigare. Merită să știți dacă punctul de creștere a fost afectat de o boală sau dăunători, atunci nu va fi posibilă salvarea plantei.

Top dressing și transplant - îngrijirea necesară pentru floarea spathiphyllum


Gălbenimea pe frunzele unui tuf verde sănătos recent apare rapid și poate fi un semn al unei varietăți de probleme. Datorită asemănării simptomelor, chiar și pasionații cu experiență reușesc rareori să găsească imediat motivul acestui comportament al plantei. Dar este imposibil să ezitați, deoarece moartea frunzei implică o slăbire generală a spathipiliei, iar uneori poate semnala procese putrefactive ireversibile la rădăcini.

Cel mai adesea, sursa problemelor cu spathiphyllum este în îngrijirea unei flori sau, mai degrabă, în lipsa atenției plantei..

Dacă planta a înflorit mult timp și abundent, frunzele îngălbenitoare pot însemna oboseala tufișului, care a irosit toată puterea și nutrienții disponibili. În acest caz, frunzișul de la nivelurile inferioare începe mai întâi să prezinte un deficit similar, își schimbă uniform culoarea, iar apoi se usucă.

Pansamentul de vârf poate ajuta planta și dacă nu s-a transplantat timp îndelungat spathipilumul îngălbenit, atunci transferul său într-un nou ghiveci mai liber, cu pământ hranitor nutritiv.


În viitor, pentru a evita probleme similare, trebuie să hrăniți planta de două ori pe an și, dacă este necesar, în primăvară, să transplantați tufișul într-o oală după mărime.

profilaxie

Principala prevenție în cazurile în care frunzele se îngălbenesc în spathiphyllum:

 • Îngrijiri competente.
 • Asigurarea condițiilor optime pentru creșterea favorabilă a plantelor.
 • De îndată ce mugurii încep să se formeze, este imperativ să crești doza de pansamente. Puteți utiliza orice îngrășăminte minerale complexe, bogate în potasiu, bor și fosfor. Conținutul de azot ar trebui să fie scăzut.

Un punct important este reglementarea regimului de irigații. Puteți afla dacă este necesară umiditatea solului în următoarele moduri:

 • Deschideți pământul într-un ghiveci de flori și verificați starea solului la adâncime.
 • Plantați planta într-un ghiveci transparent. Dacă nu există condens, acesta este un semnal pentru udare..
 • Așezați bățul fără scoarță la toată adâncimea ghiveciului și îndepărtați după cincisprezece minute. Astfel, nivelul de umiditate va fi vizibil..
 • Așezați balize speciale în pământ care își schimbă culoarea atunci când umiditatea se schimbă la o anumită înălțime.

Pentru a evita hipotermia rădăcinilor în timpul iernii, trebuie să aveți grijă să evitați ciorile. Dacă camera este răcoroasă, se recomandă să așezați sub oală o farfurie de spumă sau o bucată de pânză groasă de lână. Puteți utiliza, de asemenea, un suport de plută fierbinte..

Ce ingalbeneste?

La început, vârfurile frunzelor se îngălbenesc, iar dacă motivele pentru care se întâmplă acest lucru au afectat complet spathipila, atunci gălbenimea palidă se va răspândi și pe întreaga placă a frunzelor. Poate fi și faptul că pe frunze apar pete maronii, după care tulpinile încep să se estompeze, se îngălbenesc și se usucă.

În fotografie puteți vedea părțile îngălbenite ale florii.

Vârfurile frunzelor s-au îngălbenit

Ce să faceți în această situație dacă vârfurile frunzelor se îngălbenesc:

 • ele trebuie tăiate, în timp ce ușor captează țesutul sănătos;
 • motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru ar trebui stabilit;
 • trebuie să luați toate măsurile necesare: scăpați de factorii nocivi, aveți grijă de plantă conform tuturor regulilor, asigurați condiții optime pentru păstrarea unui animal de companie verde.

Pașii de bază vor fi identici cu galbenul complet al plăcii de foi..

De ce frunzele se îngălbenesc și se usucă

Plăcile frunzelor din spathiphyllum pot pierde culoarea - galben. La schimbarea culorii contribuie mulți factori. De exemplu, arsuri solare. Dacă motivul este acesta, atunci cultura este închisă de lumina directă a soarelui, frunzele rănite sunt tăiate, planta în sine este irigată cu stimulente de creștere.

Al doilea factor este lipsa luminii. Frunzele devin palide, înguste. În acest caz, spathiphyllum este așezat lângă fereastră sau se folosește o lampă specială..

De asemenea, planta poate să lipsească de fier sau magneziu. În primul caz, tulpinile și frunzele au dimensiuni reduse, venele frunzelor devin verzi. În a doua, frunzele mature se îngălbenesc, în timp ce cele tinere rămân măsline. Concluzie: în ambele cazuri, este necesar să se hrănească cu îngrășăminte complexe.

Vârfurile uscate și galbene ale frunzelor indică o udare insuficientă. Prin urmare, cultivatorii experimentați de flori organizează scăldat pentru plante în fiecare săptămână..

Urmărirea îngrijirii la domiciliu

Pentru ca o plantă să încânte cultivatorul cu aspectul ei frumos pentru o lungă perioadă de timp, trebuie respectate regulile de bază:

 • iluminatul trebuie difuzat, nu trebuie să existe lumină directă a soarelui pe plantă;
 • temperatura aerului primăvara și vara trebuie să fie cuprinsă între 22 de grade și 24 de grade;
 • toamna și iarna, indicatorul nu trebuie să scadă până la 16 și mai jos;
 • primăvara și vara, precum și în perioada în care planta începe să înflorească, este necesar să o udăm din abundență;
 • în timpul iernii și toamnei, umezirea solului se realizează moderat, nu este permisă umiditatea excesivă și nu este permisă acoperirea cu apă a substratului;
 • în interior, este necesară menținerea unei umidități suficient de ridicate a aerului și pulverizarea plantelor destul de des;
 • în perioada de la începutul primăverii până la sfârșitul verii și în timpul înfloririi, planta trebuie hrănită cu un complex de îngrășăminte minerale cu concentrație scăzută.

Dacă frunzele de spathiphyllum se îngălbenesc, motivul pentru aceasta este o încălcare brută a condițiilor pentru cultivarea plantei. Din această cauză, poate începe să se ofileze și, ulterior, să moară. Un factor foarte important este stabilirea cauzei acestui proces. Este necesar să se stabilească udarea, să se respecte programul de hrănire, să se protejeze sphipilimul de soarele strălucitor și hipotermie.

Simptomul numărul 5. Spathiphyllum nu crește

Spathiphyllum nu acumulează masă verde: nu eliberează frunze noi, nu crește.

Motivul nr. 1 Oala mare

Amintiți-vă că, la început, spathiphyllum construiește sistemul rădăcină și apoi începe să se ocupe de frunze. Prin urmare, dacă ați transplantat planta într-un ghiveci prea mare, va trebui să așteptați ca sistemul de rădăcină să crească și să încurce o cheagă de pământ. Abia după aceasta va începe creșterea masei verzi.


Un astfel de ghiveci este prea mare pentru un spathipiliu tânăr. Ai nevoie de un transplant!

Dacă nu doriți să așteptați câteva luni, va trebui să transplantați sphipilimul într-un vas mai strâns - cu 1-2 cm mai mare în diametru decât sistemul rădăcină.

Motivul nr. 2 Iluminare necorespunzătoare

Spathiphyllum poate inhiba creșterea cu iluminare prea intensă sau, dimpotrivă, slabă.

Ce sa fac? Mutați spathipilumul într-un loc bine luminat, fără soare directă.

Florile devin negre

Florile Spathiphyllum sunt foarte atractive, iar înflorirea abundentă face ca această cultură de interior să fie foarte decorativă. Spathiphyllum are un nivel foarte mare de sensibilitate la acoperirea cu apă a solului, iar dacă se întâmplă acest lucru, miezurile se întunecă și florile se întunecă..

Umiditatea insuficientă a solului atunci când crește „fericirea feminină” (așa cum este adesea numit spathipilum) este foarte dificilă pentru plantă și afectează aspectul florilor. Planta are nevoie de pulverizare aproape constantă și regulată a frunzelor, dar umiditatea nu trebuie să poată intra în flori singure.

De ce planta se poate îngălbeni?

 • Temperatură scăzută sau curenți.
 • Regim de udare greșit Spathiphyllum, numit „fericirea feminină”, iubește un mediu umed, dar în același timp este sensibil la umiditatea acumulată în substrat. Un bord galben apare de-a lungul marginilor frunzelor, care apoi se rumenesc, se usucă și se sfărâmă.
 • Lumina directă a soarelui asupra plantei.
 • Cel mai mic nivel de umiditate posibil în cameră. Spathiphyllum ne-a venit de unde prevalează un climat umed tropical și, prin urmare, adoră pulverizarea, dușurile periodice și frecarea.
 • Epuizare. Această cauză poate provoca îngălbenirea cel mai des în perioada de înflorire a plantei, când are nevoie de mai mulți nutrienți decât de obicei..
 • Dăunători și boli. Galbenul plantei poate fi declanșat de diverși ciuperci. Caracteristica lor distinctivă este o înflorire albă pe spatele foii..

Cauze naturale

Gălbenimea frunzelor sphipilipului nu este întotdeauna asociată cu patologia. De exemplu, la o floare adultă, frunzele pot să se îngălbenesc și să se usuce după o lungă înflorire. Deci planta restabileste doar puterea..

Frunzele de Spathiphyllum se îngălbenesc datorită faptului că plantele tinere se pregătesc să înflorească. O cantitate mare de substanțe minerale și organice este necesară pentru a forma o nouă inflorescență. Planta scapă de unele frunze pentru a susține formarea și creșterea unei flori noi.

În aceste cazuri, îngălbenirea frunzelor este un fenomen biologic complet normal care nu ar trebui să creeze îngrijorare..

Îngrijirea la domiciliu pentru „fericirea femeilor” este simplă și nu necesită mult efort. Aceste flori răspund foarte mult la îngrijire și, cu o cultivare corespunzătoare, vă vor încânta mult timp..

Cum să facă ca spahipilipul să înflorească

Dacă reuniți toate recomandările, pentru ca spathiphyllum să înflorească, va trebui să urmați reguli simple pentru îngrijirea acestuia:

 • reduce cantitatea de udare;
 • așezați floarea într-un loc răcoros;
 • din când în când uscați solul într-un recipient și slăbiți-l;
 • îndepărtați în timp util frunzele uscate și mugurii uscați.

Respectarea strictă a recomandărilor enumerate va crește semnificativ șansa ca o plantă să formeze flori.

La ce poate duce?

Este important de știut că îngălbenirea părților sphipilipului este urmată de ofilirea rapidă și de moare, dacă nu sunt luate măsuri urgente.

În timp, planta își va pierde culoarea verde bogată, chiar și frunzele tinere și tulpinile încep să se înclineze în jos, își vor pierde elasticitatea (de ce spathiphyllum pot picura frunze?). Creșterea spathiphyllum se poate opri.

Top dressing

Înainte de înflorire și în timpul acesteia, el trebuie să i se dea pansament, deoarece în această perioadă toată puterea lui este epuizată. Dacă nu îl hrăniți deloc, atunci după înflorire, toate frunzele se pot usca din lipsa de nutrienți. Același rezultat poate fi și cu excesul lor.

Ca pansament de top, îngrășămintele complexe sunt utilizate pentru plantele cu flori sau pentru spionilimii. Top dressing-ul se aplică strict în doză, conform informațiilor de pe ambalajul medicamentului. De la începutul primăverii până la ultima înflorire toamna, se hrănește în fiecare săptămână. Iar în perioada de iarnă, hrănirea se administrează o dată pe lună..

Video util

Oferim un videoclip informativ despre îngălbenirea frunzelor de Spathiphyllum:

Dacă găsiți o eroare, selectați o bucată de text și apăsați Ctrl + Enter.

Spathiphyllum la oamenii obișnuiți se numește „fericirea feminină”. Această plantă tropicală perenă are o frumusețe uimitoare. În sălbăticie, crește de-a lungul țărmurilor rezervoarelor din America de Sud și Noua Guinee..

Articolul vă va prezenta planta uimitoare a spathipilumului, regulile de îngrijire și reproducere și vă va oferi câteva sfaturi utile.

Îngrijire corespunzătoare în care florile să nu devină verzi

 • Pulverizarea regulată, mai ales dacă vârfurile florii se usucă.
 • Udare frecventă. Dar pentru ca tufișul să nu crească într-o baltă constantă, pentru că în acest caz veți obține o altă rădăcină extremă - putrezirea rădăcinilor. Vara, floarea este udată mai des, iarna - mult mai rar..
 • Regimul de temperatură competent: de la 20 la 25 de grade, iarna și în afara sezonului - cel puțin 16 grade.
 • Muncă atentă cu rădăcini în timpul transplantului.

O florară cu experiență vă va spune mai multe despre cum să îngrijiți corespunzător un spatic, astfel încât acesta să crească frumos și să nu se îmbolnăvească. În plus, ea vă va arăta și cum să transplantați această floare exotică. E simplu!

Când este firesc?


În ciuda unui număr mare de motive pentru care o plantă se poate îngălbeni, există și altele naturale. O plantă veche (peste 5 ani) poate scăpa de frunze inutile. Astfel, el produce auto-întinerire și se pregătește pentru apariția de frunze noi. Puteți aștepta până când se vor desprinde singuri sau le puteți tăia la bază cu foarfece ascuțite din motive estetice.
În perioada inactivă (toamna - iarna), frunzele sphipilipului se pot lumina ușor și devin moi, dar nu vă temeți. Odată cu debutul primăverii, acestea vor deveni bogate în culori și vor dobândi elasticitate. Astfel, floarea acumulează resurse pentru înflorirea ulterioară..

Este normal acest fenomen?


Crescătorii experimentați știu că floarea spathiphyllum are un văl, numit și bractă, a cărui culoare strălucitoare „fericirea feminină” atrage insectele pentru polenizare.
Culoarea patului poate fi diferită: se transformă treptat de la palid la verzui, uneori această culoare poate fi prea saturată. Mulți oameni sunt interesați de ce spathipilumul are flori verzi. Această decolorare este alarmantă. Nu este nimic în neregulă cu inflorescențele ecologice, deoarece acesta este un proces normal, dar uneori acest lucru se poate întâmpla din cauza unei boli. Este important să înțelegeți motivele în timp.

Măsuri preventive

Prevenirea include cele mai simple manipulări:

 • menținerea unui nivel suficient de umiditate;
 • găsirea plantei numai sub lumina soarelui difuz;
 • producerea de udare și alimentare corectă.

La primul semn de dăunători sau boli, planta trebuie prelucrată imediat și plantată în sol nou..

Înainte de a începe să creștem spathiphyllums acasă, nu ar trebui să vă fie frică de problemele de mai sus. Această plantă este extrem de nepretențioasă și, prin urmare, este capabilă să crească activ și chiar să înflorească în cele mai improprii condiții pentru acest lucru. Tot ce este necesar de la o florară este atenția la detalii și puțină răbdare..

Soiuri populare

Spathiphyllum nu este doar o plantă ornamentală, ci și util:

 • capabil să curețe aerul încăperii de prezența substanțelor toxice în el, cum ar fi: monoxid de carbon, xilen, formaldehidă, tricloretilen, benzen
 • crește umiditatea aerului, eliberând în el substanțe care împiedică dezvoltarea mucegaiurilor.

Aproape cincizeci de soiuri de fericire pentru femei sunt cunoscute în ziua de azi floricienilor, dintre care cele mai frecvente pe pragurile de ferestre și în grădinile de iarnă:

Înflorit profund

Este un tufiș scăzut. Are flori cremoase, cu o aromă delicată plăcută. Capacul este mult mai mare decât cob. Începe să înflorească în martie și se termină în octombrie. Această caracteristică a devenit motivul unui astfel de nume..

Wallis

Este mai mic în comparație cu reprezentantul bogat înflorit al acestei familii. Florile au paturi înguste, alungite, ascuțite.

cannoli

O acoperire albă de zăpadă a unei flori învelește o ureche de culoare galben-verde. Frunzele sunt mari, culoarea lor intensă, amintind de canne. Are o aromă pronunțată.

Fermecător

Planta are frunze mari, alungite. Pătură este alb-verzui și seamănă cu un steag. Care a fost motivul celui de-al doilea nume „flagolit”. Înflorește profund.

Heliconial

Reprezentanții acestui soi ating o înălțime de până la o sută de centimetri. Plăcile lor de platină au margini ondulate, un luciu lucios și sunt nuanțate de verde închis. Urechea este aproape de două ori mai mică decât pătură ovală.

Speciile prezentate au fost utilizate ca bază pentru reproducerea speciilor hibride, printre care se află giganți și pitici. Soiurile hibride sunt rezistente, înfloresc mult timp și profus.

Temperatura

Aparțin plantelor termofile, de aceea reacționează dureros la frig și la schimbările bruște ale temperaturii. În primul rând, elasticitatea frunzelor lor dispare, după care devin încrețite, letargice, se îngălbenesc și se usucă treptat. Prin urmare, nu este recomandat să le țineți lângă o fereastră deschisă pe vreme rece, precum și în apropierea dispozitivelor de încălzire.

Temperatura ideală pentru păstrarea lor este de + 23 ° C. La temperaturi sub + 17 ° C sau peste + 30 ° C, se poate îmbolnăvi. Cu toate acestea, spațiul care conține spathiphyllum trebuie să fie ventilat în mod regulat, dar recipientul cu acesta trebuie să fie departe de praguri..

Pamantul

Pentru ca spathiphyllum-ul să crească luxuriant și să înflorească în mod regulat, trebuie să aveți grijă de compoziția corectă a solului înainte de transplant. Ar trebui să fie slăbit, hrănitor, să permită oxigen și umiditate. Solul poate fi cumpărat fie într-un magazin specializat, fie compilat independent, amestecând 2 părți de gazon, câte o parte din nisip, turbă și humus de foioase într-un singur recipient. În timpul transplantului, se recomandă amestecarea solului cu cărbune, care are proprietăți antibacteriene. În partea de jos a vasului trebuie să existe un strat de drenaj mic..

Apariția dăunătorilor de insecte

Aspectul unei flori se poate schimba nu numai din cauza îngrijirii slabe, dar și din cauza unui atac de dăunători.

Știați? Spathiphyllum este numit popular

"
fericirea feminină
"
. Conform legendei, zeița greacă a iubirii, Astrada, a respir în această floare o bucată de fericire care a copleșit-o în ziua nunții, astfel încât orice altă fată să o poată simți, crezând în puterea florii.

Thrips

Acesta este un dăunător mic, cu un corp îngust, alungit și două pridvoare, care pătrunde frunza cu ajutorul unui probozcis minuscul și elimină toate sucurile din el. Ele apar din cauza lipsei de umiditate, a aerului stagnat, a excesului de azot din sol.

Semnele dăunătorului sunt:

 • mici puncte maronii pe plăcile cu frunze;
 • frunzele și florile tinere sunt deformate și reduse ca mărime;
 • frunzele vechi devin pătate sau argintii și mor;
 • zone deschise pe plăci de foi.

Puteți combate insectele cu mijloace populare sau chimice. Dar înainte de a prelucra planta, aceasta trebuie examinată cu atenție, trebuie îndepărtată frunzișul afectat și pedunculele bolnave trebuie arse. Cu ajutorul unui tampon de bumbac, colectați toate larvele și spălați insectele adulte cu un duș cald. Apoi, este indicat să transplantați floarea într-un sol și oală nouă și să le aruncați pe cele vechi. Acum puteți efectua tratamentul cu unul dintre mijloacele în cazul în care nu toți dăunătorii au fost distruși prin proceduri anterioare..

Retete populare:

 1. Se toarnă 50 de grame de păpădie tocată cu un litru de apă și se lasă la infuzat 24 de ore. Pulverizați planta cu soluția.
 2. Se toarnă 0,2 kg de flori de mușețel cu un litru de apă clocotită și se lasă la fiert 10 ore. Se strecoară și pulverizează floarea de mai multe ori pe zi, timp de o săptămână.
 3. 0,1 kg de tutun zdrobit trebuie turnat cu un litru de apă clocotită și a insistat timp de câteva zile. Se strecoară infuzia și se procesează întreaga plantă.

Produse chimice:

 1. Actellik. 1 fiolă de produs se diluează cu un litru de apă și se folosește pentru prelucrarea unei flori. După procedură, spathiphyllum trebuie acoperit cu o pungă timp de 24 de ore.
 2. "Aktara". 4 g la 5 litri pentru pulverizare. După 7 zile, repetați.
 3. Fitoverm. 2 ml la 200 ml apă pulverizată. După procedură, floarea trebuie acoperită cu polietilenă timp de 24 de ore..

Aflați ce să faceți dacă spahipilipul nu înflorește.

Gunoaie

Mici (până la 10 mm în lungime) insecte cu multe picioare cu un corp rotunjit, oval sau alungit acoperit cu o peliculă albă ceară. Capul lor din corp este practic inseparabil. Depune ouă albe translucide, rotunjite. Apariția din cauza:

 • temperatura scazuta;
 • umiditate mare a solului;
 • sol contaminat;
 • îndepărtarea prematură a pieselor cu flori moarte.

Parazitul se ascunde de obicei pe interiorul frunzei și își acoperă suprafața cu secreții lipicioase. Dacă dăunătorul este doar descoperit, atunci poate fi colectat cu o cârpă înmuiată în alcool.

În caz de daune severe, trebuie folosite insecticide:

Diluează-le conform instrucțiunilor de pe etichetă, reprocesarea se efectuează după 7-14 zile.

Acarianul de păianjen

Insecte mici, de până la 1 mm lungime, roșu, galben, portocaliu. Datorită mărimii lor, este dificil de observat, în plus, se așează pe spatele plăcii..


Un semn izbitor al aspectului lor este o țesătură subțire fină. Căpușele atacă floarea atunci când aerul din cameră este uscat și fierbinte.

Pentru a preveni răspândirea dăunătorului, florile trebuie examinate în mod regulat și, dacă se găsește o căpușă, se spală cu apă și se tratează cu apă cu săpun. Dacă cazul este început, atunci trebuie să apelați la ajutorul insecticidelor („Aktara”).

Scut

Insectele mici ovale sunt similare cu insectele la scară. La o vârstă fragedă este foarte dificil să le observați, deoarece sunt mici și se mișcă rapid. Adulții sunt văzuți ca plăci maronii. De obicei, se stabilesc pe plante supraalimentate cu azot, se află într-o cameră rece sau caldă, nu sunt udate corect și nu au iluminat. Locul lor preferat este zona dintre pețiol și tulpină, precum și partea inferioară a plăcii frunzei. Le puteți observa prin petele întunecate răspândite activ peste floare și prin frunzele răsucite..


Când luptați împotriva unui dăunător, zonele afectate ale sphipilipului sunt îndepărtate, iar restul sunt tratate cu o soluție de săpun-tutun cu adaos de alcool. Poate fi tratat cu sulfat de nicotină (1 g la 1 L).

Important! Dacă efectuați controlul dăunătorilor cu insecticide, trebuie să luați măsuri de precauție pentru ca produsul să nu ajungă în ochi sau pe piele. De asemenea, este recomandabil să efectuați procedura într-o zonă nerezidențială, bine ventilată..
După cum vedeți, neglijarea regulilor de îngrijire a spahipilipului poate cauza multe probleme suplimentare. Și dacă situația este neglijată, atunci puteți pierde complet floarea. Prin urmare, este mai ușor să urmați toate regulile decât să corectați consecințele și, în afară de acestea, nu sunt atât de complicate..

Există soiuri cu flori verzi

Nu toată lumea știe, dar spathiphyllum (sau în modul popular - spatik) are multe soiuri. De exemplu, în magazine ni se oferă o spațialitate plăcută (cunoscută și sub numele de adorabil), înflorit profusiv, soiuri Sensation, Chopin. Toate aceste plante au paturi albe..

Este adevărat, există și fericirea feminină a lui Alan, cu vârfurile ușor verzuie ale vălurilor:

Există, de asemenea, un spatiul heliconial, ale cărui flori albe devin verzi pe măsură ce îmbătrânesc..

În cele din urmă, nu mă pot abține să-mi amintesc de Picasso. Acesta este probabil cel mai original spatic. Chiar dacă nu înflorește, tufișul arată în continuare foarte elegant și luminos. Adevărat, de unde să-l cumpăr, nu îl știu încă - îl cunosc exclusiv pe Internet, iar în magazinele obișnuite încă nu am întâlnit o asemenea fericire feminină.

Top