Categorie

1 Bonsai
De ce frunzele de orhidee se îngălbenesc? Ce să faci pentru a salva o floare?
2 Violetele
Realizarea și utilizarea tincturii de lămâie
3 Violetele
Cât trăiește un sicomor
4 Trandafiri
Culorile trandafirului: semnificație și simbolism. Când și cui să dea trandafiri albi, roșii, galbeni

Image
Principal // Violetele

Spirea Billard: descrierea soiului, caracteristicile creșterii în câmp deschis


Atunci când aleg plante potrivite pentru decorarea unei grădini, designerii dau cel mai adesea preferință celor care au un aspect spectaculos și nu necesită îngrijiri complexe și pe termen lung. Aceste plante includ Spirea lui Billard. Este ideal pentru decorarea oricărei grădini. Astăzi îl puteți cunoaște mai detaliat. Mai jos este o descriere detaliată a soiului, precum și caracteristicile plantării și îngrijirii plantei în câmp deschis (fotografiile sunt atașate).

Spirea Billard: descrierea și caracteristicile plantei

Spirea este considerată în mod tradițional o stepă, precum și un locuitor de munte. Puteți găsi această plantă originală și vibrantă mai ales în America și Europa de Nord, Asia. Pe teritoriul Rusiei, planta este reprezentată mai ales în Munții Caucaz..

Această plantă era cunoscută de vechii slavi. Dar dacă mai devreme Spirea era folosită ca tije pentru ramode, acum poate fi găsită doar în rezerve sau în parcele de grădină.

Spirea este considerată o adevărată decorare a oricărei grădini, iar acest lucru nu este surprinzător, deoarece floarea are o varietate incredibilă de forme și nuanțe: planta poate avea o formă piramidală, rotunjită sau în cascadă. Culoarea frunzelor are o paletă bogată: variază de la verde pal până la argintiu neobișnuit. În perioada de toamnă - de la nuanțe galbene la mov și violet.

16 soiuri excelente de prune pentru regiunea Moscova

Spirea înflorește generos, frumos și mult timp. Florile sale sunt reprezentate de inflorescențe mici, dar luxuriante, de tot felul de culori: de la alb la liliac bogat și zmeură.

În funcție de perioada de înflorire, Spirea este împărțită în 2 soiuri principale: vara și primăvara. Perioada în care planta înflorește depinde în mare măsură de momentul în care a fost plantată și de când tufa a fost tăiată..

Spirea de Billard este una dintre cele mai populare soiuri de plante printre grădinari și designeri de peisaj datorită nepretențiilor sale în condiții de creștere, precum și capacității sale unice de a rezista la efectele temperaturilor scăzute (din acest motiv, soiul este foarte des cultivat în regiunile nordice dure).

Inflorescențe luxoase de zmeură și roz de Spirea Billards sunt ținute pe tulpini uriașe care ating 3 m înălțime, cresc destul de mari (aproximativ 20 cm lungime) și poartă un miros delicat de miere în toată grădina. În ciuda inflorescențelor înfloritoare dense și luxuriante, soiul nu dă roade, astfel că planta poate fi folosită doar ca element decorativ în grădină. Principalul lucru este să efectuați la timp tăierea primăvara a tufelor.

Tabelul sumar al celor mai bune soiuri de spirea.

afișat în tabel () pentru comoditatea selectării tipului de spirea de care aveți nevoie.

Cu selecția iscusită a soiurilor, puteți realiza înflorirea continuă a spirea din primăvară până în toamnă, puteți obține gama de culori dorită de inflorescențe și frunze și înălțimea arbustului. În plus, spirea este o plantă minunată de miere. Spirea este nepretențioasă, rezistentă la îngheț, se înmulțește ușor, crește rapid, trăiește mult timp.

Masa poate fi sortată pe coloane, astfel încât să puteți alege parametrii: timpul de înflorire, înălțimea tufișului spirea, culoarea frunzelor și inflorescențe - alegerea este a voastră.

Caracteristici de plantare în teren deschis

Planta este foarte iubitoare de solul fertil bine drenat. În caz contrar, arbustul, desigur, nu va muri, dar nu va crește cât mai luxuriant posibil. Înainte de plantarea plantei, este necesar să săpați și să slăbiți solul în mod corespunzător. Dacă nu este fertil, puteți încerca să-i îmbunătățiți compoziția hrănindu-l cu un amestec de gazon, nisip și turbă (în proporție de 2: 1: 1).

Consiliu. În ciuda faptului că planta tolerează destul de normal lipsa de soare suficient, este mai bine să alegeți o zonă însorită și caldă în grădină pentru plantarea acesteia.

După pregătirea amplasamentului, ar trebui să pregătiți corect planta pentru plantare. În primul rând, inspectați cu atenție răsadul și, dacă este necesar, îndepărtați lăstarii în exces, precum și tulpinile deteriorate.

Design pat de flori. TOP 10 trucuri simple și eficiente

Cel mai adesea, răsadurile sunt vândute cu un mic cheag de pământ care nu trebuie îndepărtat. Cu câteva ore înainte de plantare, adăugați ușor răsadurile cu apă și imediat înainte de plantare, îndepărtați-le cu grijă cu o grămadă din recipient.

Aterizarea Spirea se efectuează după cum urmează:

 1. Pregătiți depresiuni în sol (acestea trebuie să aibă o lățime de aproximativ 40 cm și o adâncime de aproximativ 30 cm).
 2. Puneți fiecare răsad în gaură, astfel încât gulerul rădăcinii să rămână pe suprafața solului. Răspândiți bine rădăcinile.
 3. Acoperiți ușor fiecare gaură cu pământ dens de nutrienți (nu uitați să adăugați niște compost la acesta).
 4. Se udă răsadurile bine.

Aveți grijă să oferiți un drenaj bun solului la început. Poate fi făcut din nisip fin și cărămizi mărunțite fin.

Reproducere

După ce ai permis spirea ta să crească și să împlinească vârsta de 4 ani, poți începe să reproduci soiul care îți place. Amintiți-vă că Billard este un hibrid, ceea ce înseamnă că semințele sale vor oferi lăstari eterogene, iar răsadurile obținute prin această metodă nu vor moșteni calitățile părintelui. Reproducerea vegetativă vă permite să păstrați intacte toate proprietățile plantei-mamă și, în plus, să reduceți semnificativ timpul necesar pregătirii pentru plantarea unei răsaduri.

În această privință, cel mai rapid mod este să se înrădăcineze prin stropirea ramurilor care nu sunt separate de tufă. Pentru a face acest lucru, apăsați pe aceia care tocmai au început să-și dizolve frunzele în pământ, astfel încât secțiunea trunchiului să fie cufundată complet în sol, într-o canelă săpată anterior. Puteți fixa structura cu o suliță din lemn, sârmă, piatră.

Apa abundent și așteptați să apară înrădăcinarea. Tăierea genelor de pe tufișul mamă este posibilă numai după înrădăcinarea stabilă și apariția primilor lăstari independenți. Dar dintr-o ramură veți obține 3-4 răsaduri puternice. A doua metodă la fel de eficientă este grefarea. Secțiuni de tulpini sunt recoltate din vârf sau din mijloc de ramuri semilignificate, nu foarte vechi.

Lungimea fiecăruia este de 8–12 cm, coaja este curată, netedă, fără defecte și daune mecanice. Înainte de a cufunda butașii în sol, puteți prelucra tăierea inferioară cu "Kornevin", iar după 3-4 luni vor apărea primele rădăcini. Această opțiune este lentă, dar atractivă prin faptul că face posibilă pregătirea multor materiale de plantare, de exemplu, pentru un gard viu. Indiferent de metoda aleasă, este util ca plantele tinere să îndepărteze primele inflorescențe, astfel încât mai multă rezistență și nutrienți să meargă la formarea rădăcinilor.

Îngrijirea plantelor

Întrucât planta este destul de nepretențioasă, nu necesită îngrijire complexă și frecventă: este suficient doar pentru a-i oferi umiditate la timp, a monitoriza cu atenție starea solului (slăbiți-o la timp și îndepărtați toate buruienile).

Dacă planta a fost plantată recent, este necesar să o mulgați folosind un strat de turbă de aproximativ 7 cm grosime. În viitor, mulcirea trebuie efectuată în fiecare toamnă (lângă tulpină) pentru a proteja planta în sezonul rece, deoarece rădăcinile sale sunt situate suficient de aproape de suprafața pământului. Puteți folosi turbă, compost, chiar și coca de nuci.

Prima lucrare ar trebui să înceapă cu sosirea primăverii. În primul rând, trebuie să hrăniți corespunzător solul. În aceste scopuri, se folosește de obicei o kemira universală (aproximativ 120 g pe 1 mp de teren).

În ceea ce privește tăierea, în niciun caz nu trebuie efectuată până când planta nu va împlini 4 ani. În această perioadă de timp, Spirea va câștiga doar forță și va crește în toată puterea sa. Primăvara este necesar să îndepărtați toate lăstarii de la 4 ani, lăsând doar cele care sunt situate la o distanță de aproximativ 30 cm de sol.

Citește și: Plantează ceapa primăvara pe cap: când și cum să plantezi ceapă

Bolile și dăunătorii rareori perturbă planta și, dacă sunt îngrijite în mod corespunzător, este puțin probabil să vă viziteze grădina. Cu toate acestea, uneori Spirea suferă de o invazie de dăunători..

 1. Acarianul de păianjen. De îndată ce veți găsi cel puțin câteva persoane din acest dăunător pe frunzele unei plante, trebuie să începeți imediat să o combateți. În aceste scopuri, se folosesc cel mai des malofos, akrex etc..
 2. Afide. Cel mai adesea apare la începutul sezonului de creștere. Pyrimor granulat sau kronefos vor ajuta la combaterea afidelor. Apropo, rolele de frunze pot fi distruse și folosind aceste instrumente..

În general, după cum ați putut vedea, Spirea Billard este o plantă destul de nepretențioasă, iar cu grijă corespunzătoare va deveni o adevărată decorare a grădinii voastre. Mult noroc!

Cum să protejezi spirea de dăunători

Aproape toate speciile acestui arbust în condiții de pădure și de stepă sunt amenințate de aproximativ aceiași dăunători. Acesta este, de exemplu, afidele, care sug toate sucurile din lăstarii și frunzele tinere ale unei plante. Mai mult, acești dăunători formează colonii mari, în special în perioada iunie-august, astfel încât nu este ușor să le faci față. De regulă, metodele chimice sunt utilizate pentru acest lucru. De exemplu, utilizarea pirimorului granular este considerată eficientă pentru controlul afidelor. Acesta este introdus în sol la o adâncime de cel mult 5 cm în aprilie. Același instrument poate distruge alți dăunători..

Pentru majoritatea soiurilor de arbuști, acesta este minerul și viermele de frunze Rosaceae. Primul apare la sfârșitul lunii iunie pe partea superioară a frunzelor - apoi se poate observa în continuare, dar după o lună intră în sol, iar răul de la acesta devine și mai mare. Viermele de frunze deteriorează frunzele plantei, pe care apare la sfârșitul lunii mai. Acestea sunt omizi care înfășoară mai multe frunze simultan, trăgându-le în tuburi.

Un acarian păianjen este considerat un dăunător mai periculos. Femelele acestei insecte hibernează sub frunze căzute, iar în mai se mută pe partea inferioară a frunzelor tinere și își țesă pânzele acolo. Din această perioadă până la sfârșitul sezonului, pot apărea 8-10 generații de dăunători pe o singură plantă. Chiar și pe o frunză mică, trăiesc până la 300 de indivizi, motiv pentru care arbustul nu mai înflorește, aruncând atât mugurii cât și frunzele. Dăunătorii se simt îndeosebi bine în veri uscate. Fosfamida și karbofos ajută la combaterea acarienilor păianjen. Cu cât începeți să le prelucrați mai devreme, cu atât mai bine încât dăunătorii să nu aibă timp să se înmulțească..

Descrierea botanică

Planta are o creștere bună, tufișul atinge doi metri și jumătate înălțime. Lăstarii sunt drepți, se întind în sus în timpul creșterii, formând o coroană densă și rotunjită. La bază, lăstarii sunt lignificați, fără frunze, cu nervuri, de culoare gri-maro. Ramurile tinere sunt flexibile, dens acoperite cu frunziș verde strălucitor, culoarea scoarței are o nuanță roșiatică.

Frunzele sunt alungite lanceolate de până la zece centimetri lungime cu o venă centrală distinctă, glaucă din partea de jos.

Tuful înflorește la sfârșitul lunii iulie, perioada de înflorire este lungă (până în octombrie inclusiv, uneori până la primul îngheț). Inflorescențele piramidale pe un peduncul lung sunt punctate cu flori mici, cu cinci petale rotunjite și filamente lungi, oferind inflorescenței un aspect pufos. Inflorescențele sunt vopsite într-o culoare roz aprins.

Datorită originii sale hibride, spirea lui Billard nu dă roade. Dar perioada de înflorire lungă și mare (aproximativ 20 cm lungime), inflorescențe luxuriante mai mult decât compensează această deficiență.

Cele mai cunoscute soiuri din această specie:

 • „Roz” (sfaturi roz);
 • "Triumfans" (flori cremoase).

Utilizare în proiectarea peisajului

Spirea este una dintre cele mai utilizate plante în decorarea zonelor de grădină și parc: înflorește eficient, nu necesită delicatese speciale și se pretează bine la o tunsoare pentru modelare.

Arbustul este ideal ca gard viu, zonarea teritoriului, deoarece poate atinge o înălțime mai mare de doi metri. O decizie interesantă va fi plantarea mai multor soiuri sub formă de alee..

Poate fi centrul unei compoziții de acoperire cu sol plante erbacee și sculpturi din piatră, reîmprospăta malul unui rezervor artificial, oferindu-i un aspect mai naturalist.

Arbustul este frumos atât în ​​plantare cât și în grup, vecinii săi pot fi:

Piramidele luxuriante de inflorescențe sunt în armonie cu alte flori de vară în buchetele proaspete, iar parfumul de miere al plantei este puțin probabil să lase pe nimeni indiferent.

Cresterea si ingrijirea unei plante

Cheia succesului la creșterea unui arbust va fi locul, timpul și respectarea regulilor de plantare și îngrijire.

Selecția sitului și calitatea solului

Meadowsweet poate crește la umbră, dar se desfășoară complet într-un loc luminat de soare. Cel mai bun pentru ea vor fi solurile solide, nutritive, cu o reacție neutră sau ușor acidă. Nu trebuie să plantați o plantă într-o zonă joasă, unde se acumulează apa topită sau apa de irigație, stagnarea umidității nu este de dorit.

Tehnica de aterizare

Dulceața de pajiște este plantată primăvara și toamna, de preferință pe vreme înnorată, dacă este însorită, mai bine seara. Cu câteva ore înainte de plantare, răsadurile sunt umezite din abundență. Sistemul de rădăcină de răsaduri este fragil, de aceea sunt vândute de obicei în containere, iar la plantare nu se agită de solul aderent pentru a nu deteriora lăstarii.

Schema de aterizare este următoarea:

 1. Gaura este săpată cu dimensiunile 40x30, adâncimea trebuie să fie cu o treime mai mare decât volumul sistemului radicular.
 2. Pregătiți substratul: două părți de pământ sod, o parte fiecare de pământ frunze, turbă și nisip.
 3. Drenajul este așezat pe fund, se toarnă o treime din substrat, planta este așezată pe o movilă, rădăcinile sunt îndreptate.
 4. Presărați cu amestecul rămas de sol, astfel încât gulerul rădăcinii să fie egal cu pământul.
 5. La sfârșitul procedurii, se efectuează udări abundente.

Udare și umiditate

Spirea se poate descurca fără udare, sub rezerva precipitațiilor obișnuite. Într-un alt caz, are nevoie de udare moderată, fără ploaie. Pentru a reține umiditatea, este mai bine să mulgeți cercul de trunchi de copac cu rumeguș sau turbă.

În primul rând, slăbiți solul, dar cu atenție, deoarece sistemul de rădăcină al plantei este superficial.

La începutul primăverii, pentru o creștere bună, trebuie să fie hrănite dulceața cu o infuzie de suspensie: o găleată de nămol este diluată cu cinci găleți de apă, adăugând cinci grame de superfosfat. După o perioadă de înflorire, supusă unui sol sărac, fertilizați cu o compoziție minerală universală. Urmând instrucțiunile.

Relația cu temperatura

Având în vedere prevalența plantei în regiunile nordice, tolerează perfect iarna aspră, cu toate acestea, în absența zăpezii, este indicat să acoperiți cercul de spirea aproape de trunchi cu ramuri de molid, astfel încât sistemul rădăcinilor de suprafață să nu înghețe..

Citește și: Cultivarea ciupercilor de stridie ca afacere: recenzii, fotografii

În regiunile mai reci, tufele pot fi acoperite cu materiale speciale de acoperire, deși tufișul poate rezista la îngheț până la -15 ° C..

Reproducere

Soiurile hibride nu sunt propagate de semințe, ci o fac prin butași sau straturi.

Pentru prima metodă, cel mai bun moment este sfârșitul lunii iunie. Lăstarii semi-lignificați sunt tăiați, aproximativ 10 cm lungime, înrădăcinați într-un amestec de nisip și turbă în părți egale.

Este necesar să vă asigurați că substratul de înrădăcinare este întotdeauna ușor umed. Toamna, înainte de apariția înghețului, butașii găsesc un loc permanent în grădină.

În cea de-a doua metodă, o tragere puternică este înclinată spre pământ, așezată într-o canelură săpată și presată cu un suport. Prindeți, acoperiți cu sol și frunze uscate. În primăvara următoare, tragerea înrădăcinată este transplantată într-un loc permanent..

Reguli de tăiere și alte recomandări

Formarea și tăierea sanitară se realizează primăvara, înainte ca sucurile să înceapă să se miște în ramuri. Eliminați lăstarii rupți, slabi, scurtați toate lăstarii la un mugur înflorit.

În timpul formării coroanei, se îndepărtează lăstarii, care o îngroașă, cresc în interiorul tufișului și interferează cu ramurile înflorite. Acestea scurtează lăstarii care sunt scoși din masa totală, dând coroanei un aspect îngrijit.

Grădinarii cu experiență recomandă tăierea anuală la o distanță de treizeci de centimetri de sol. Îndepărtați ramurile vechi de sub un ciot, îndepărtați în mod regulat lăstarii rădăcinii, astfel încât să nu se formeze mănuși fără formă.

Dăunători, boli și prevenire

Specia lui Billard, la fel ca toate plantele hibride, a absorbit cele mai bune caracteristici ale soiurilor părinte: „Douglas” și „Ivolistnaya”. Printre caracteristici se numără rezistența la principalele boli ale speciei, precum și la dăunătorii insectelor.

Măsurile preventive împotriva celor și a altora încă nu vor fi inutile. Primăvara, împotriva infecțiilor fungice și virale, tufele sunt pulverizate cu preparate care conțin cupru, de exemplu, lichid Bordeaux. Arbustul trebuie subțiat la timp pentru a evita umiditatea ridicată, ceea ce este un mediu ideal pentru ciuperci.

De la dăunători (afide, viermi de frunze, miner roz, acarieni de păianjen), plantele pot fi plantate pe site care sperie insectele cu mirosul lor, de exemplu, tansy sau gălbenele.

Tratamentele de combatere a dăunătorilor se efectuează folosind insecticide și acaricide:

Regula generală de prevenire este îndepărtarea regulată a buruienilor, curățarea cercului de trunchi pentru iarnă, primăvara, tăierea sanitară în timp util.

Spirea își va lua locul potrivit într-un mare parc din oraș, într-o grădină privată și pe șase acri de căsuțe de vară. Această plantă, fără pretenții, din punct de vedere al îngrijirilor, se va încânta cu inflorescențele sale mari și luminoase pe tot parcursul sezonului estival până la sfârșitul toamnei, dacă luăm în considerare caracteristicile soiurilor și plantăm mai multe soiuri..

Udarea

Datorită sistemului de rădăcină superficială, spirea nu tolerează bine seceta, prin urmare, în sezonul uscat, are nevoie de udare moderată: de două ori pe lună pentru fiecare tufiș, 15 litri de apă. De asemenea, planta are nevoie de multă apă după tăiere..

Spirea japoneză și azaleea în grădină cu aromă asiatică

Datorită culorii frumoase a frunzelor, soiurile de spirea în miniatură sunt de asemenea populare pentru crearea de bonsai.

Descrierea soiurilor

În total, există aproximativ 100 de specii din acest arbust. Planta este nepretențioasă, dar necesită plantare în sol fertil de înaltă calitate. Unele specii sunt rezistente la îngheț și rezistente la secetă..

În funcție de specie, spireele pot fi foarte diferite, au forme și nuanțe diferite, unele pot chiar să își schimbe culoarea odată cu schimbarea anotimpului. Există spire de primăvară și vară. Speciile de primăvară înflorește mult mai puțin timp.

Perioada de înflorire a spirei de vară este mai lungă, iar înflorirea este mai abundentă. Planta începe să înflorească în al treilea an de viață. Mai mult, prima înflorire va fi destul de rară - poate fi doar câteva flori. Spireele de primăvară înfloresc, de regulă, în toate nuanțele de alb. Arbustul de primăvară se remarcă prin splendoarea sa.

Spireele de vară înfloresc, respectiv, vara. Inflorescențele înfloresc la vârfurile ramurilor. Arbustul este folosit în diverse scopuri: în amenajări de peisaj, în parcuri, în garduri vii, chiar și în scopuri medicinale.

Cei mai strălucitori reprezentanți ai tipului de spire:

 • salcie spiraea;
 • Billard;
 • douglas;
 • Animal gro.

Fiecare tip de arbust este frumos în felul său și are propriile caracteristici individuale..

Aspect

Spireele se pot răspândi de-a lungul pământului, pot fi culcate, răspândite și înălțate. Nuanțele pot fi complet diferite. Coaja de pe tufă se poate desprinde. Sistemul rădăcină este, de obicei, plin de viață.

Frunzele plantei pot avea diferite forme - de la salcie până la rotunjite. Sunt aranjate alternativ una după alta..

Florile sunt mici, se adună în inflorescențe mari. Inflorescențele pot fi localizate la capetele ramurilor sau pe întreaga lungime a lăstarului. Puteți propaga un arbust în 4 moduri:

 • stratificarea;
 • butași;
 • semințe;
 • împărțirea tufișului.

Reproducerea este ușoară, fără dificultăți.

Spirea ondulată

Acest reprezentant al pajiștilor preferă solul umed, așa că în natură preferă să crească în locuri mlăștinoase sau pe estuarele râurilor.

Planta este un arbust înalt, de aproximativ 2 metri înălțime. Frunzele unei plante cu vârfuri ascuțite, verzi, nu foarte mari. Florile sunt roz pal, colectate în inflorescențe. Fiecare inflorescență are o lungime de aproximativ 15-20 cm. Sunt plante luxuriante, rezistente la îngheț, viabile. Salcia spirea este una dintre puținele plante cu 100 la sută de germinare a semințelor. Supraviețuiește bine în medii urbane. Nu reacționează deloc la poluarea atmosferică prin gazele de evacuare și fum.

Începe să înflorească în jurul sfârșitului primăverii, înflorirea continuă până la jumătatea verii. Adesea, o plantă poate înflori din nou, dar înflorirea nu va mai fi atât de abundentă. Salcia spirea se simte confortabil în condițiile climatice ale zonei de mijloc.

Citește și: Gooseberry - Kolobok: descrierea soiului, fotografii, recenzii

Soi de Billard

De regulă, atât grădinarii experimentați, cât și începătorii aleg cele mai spectaculoase tipuri de dulcețe de pădure pentru plantare. Acest tip include spirea bilardului. Planta în natură preferă să crească în zonele muntoase sau în stepă.

Acest aspect are diverse forme și nuanțe. Forma sa poate fi rotundă, în cascadă sau piramidală..

Frunzișul tinde să-și schimbe culoarea. Poate fi verde sau argintiu. În sezonul de toamnă, tufișul își schimbă culoarea frunzișului și capătă culori galbene, violet și violet..

Floarea dulce a acestei specii, în comparație cu alți reprezentanți, este lungă. Înflorește cu flori mici, care sunt colectate în inflorescențe luxuriante. Floarea poate fi de la alb la liliac și crimson. La fel ca toate dulciurile de pajiște, spirea billardului este împărțită în primăvară și vară. Planta tolerează perfect înghețurile, așa că aproape toți grădinarii din nord le place să o crească în grădina lor.

Meadowsweet este complet nepretențios, nu necesită nicio îngrijire suplimentară. Tăierea de primăvară este singura condiție de întreținere..

Caracteristicile speciilor Douglas

Un arbust ornamental aparținând familiei roz poate fi găsit în natură în deșert, munți, păduri și stepele pădurii.

Arbustul crește până la 1,5 m înălțime, crește până la 2 m în lățime, vertical, lăstarii lui sunt de culoare roșie-maro. Frunzele sunt alungite, lacent, până la 3-10 cm lungime, argintii.

Arbustul înflorește cu flori mici roz, care sunt colectate în inflorescențe piramidale mici, situate pe tot parcursul. Inflorescențele acoperă întreaga tufă. Înflorirea durează 45 de zile din iulie până în septembrie. Floarea crește și se dezvoltă bine și rapid. Rezistent la îngheț și fără pretenții. După înflorire, planta începe să dea roade. Dulceața de luncă începe să înflorească la 3-4 ani.

Meadowsweet este utilizat pe scară largă în scopuri decorative. Poate fi văzut în proiectările de peisaj, mai des în parcelele gospodărești, în plus, se înrădăcinează perfect în bazinele private sau în fântânile artificiale. Acesta este plantat pe marginea rezervorului și astfel se creează efectul frumuseții naturale. Plantarea și îngrijirea nu sunt diferite de alte plante din această specie. Cerințele de îngrijire sunt aceleași ca și pentru alte pajiști.

Spirea ashy sau viermele Sf. Ioan

Sună de sunătoare este un hibrid decorativ. Al doilea nume este cenușă. În timpul înfloririi, arbustul este pur și simplu frumos. Mugurii acestei specii de pajiști încep să se formeze toamna, astfel încât tăierea se face imediat după înflorire. În natură, poate fi întâlnit în pădurea și în stepele. Arbustul poate atinge o înălțime de 2 m. Frunzișul său este cenușiu. După 10-15 ani, dulceața de paine trebuie întinerită. Acest lucru se poate face prin tăierea tuturor lăstarilor într-o stare de cânepă..

Reprezentanții acestei specii sunt rezistenți la îngheț, iubesc soarele sau umbra parțială și nu cedează la secetă. Planta este tăiată, crește repede, nu capricioasă. Dulceața de pajiște înflorește cu flori mici albe care se adună în inflorescențe mici situate pe întreaga ramură a plantei.

Salcie Spirea

Salcie spirea este un arbust ornamental scăzut al familiei Roz, cu flori parfumate foarte frumoase.

Salcie spirea: descriere botanică

Salcie spirea este un arbust de foioase, cu o coroană densă, rotunjită și lăstari netede, nervuri, de culoare roșiatică.

Frunzele scurte pețiolate, ascuțite, cu o bază în formă de pană sunt dispuse în următoarea ordine. Au o formă lanceolată alungită și o margine ascuțită cu ciliați. Partea de sus a frunzei este de culoare verde închis, iar cea inferioară de culoare verde deschis.

În iunie-august, pe plantă apar flori în formă de clopot, cu petale alungite sau rotunjite, colectate în panicole luxuriante piramidale sau cilindrice. Spirea înflorește suficient de mult și de lung. Culoarea florilor este de obicei albă sau roz..

După polenizare, fructele apar pe plantă - pliante verzi cu semințe plate, aripate, brune.

Sistemul radicular al frunzei de salcie spirea superficială, fibroasă.

Salcii Spirea infloresc
Salcie Spirea din Castorama. Am plantat.
Cum să aibă grijă de spirea

Salcie Spirea: istoricul și caracteristicile numelui

Cultivarea spirea salcii a început în 1586. A devenit primul reprezentant al genului Spirea, care a început să fie folosit ca plantă ornamentală.

Numele plantei „Spiraea” are rădăcini grecești și este tradus prin „spirală”. Acest lucru se datorează faptului că inflorescențele, ca și cum ar fi într-o spirală, încercuiesc ramurile delicate ale tufișului..

Denumirea specifică „salcie” spirea se datora formei caracteristice a frunzelor, ceea ce le face să semene cu frunze de salcie.

Spirea salcie-frunze: fapte interesante

Puțini oameni știu că aspirina de renumit medicament din lume este produsă datorită spirea. Chestia este că lăstarii acestei plante conțin o glicozidă destul de rară în natură - salicina, care servește ca bază pentru astfel de tablete populare..

Salcie spirea: unde crește

Gama naturală de spire de salcie acoperă aproape toată Europa și Asia (cu excepția locurilor cu climă subarctică și arctică). În condiții naturale, preferă să crească pe soluri grele, argiloase, umede, în apropierea corpurilor de apă. Prin urmare, ca și salcia, poate fi găsită adesea pe malurile râurilor, lacurilor și mlaștinilor..

Ca plantă ornamentală, ea este cultivată aproape peste tot în zona temperată a emisferei nordice.

Salcie spirea: aplicare

Salcie spirea este o plantă înflorită cu o coroană rotunjită foarte densă și o perioadă lungă de înflorire. Prin urmare, nu este deloc surprinzător faptul că este adesea folosit pentru amenajarea grădinilor, parcurilor, piețelor, transportului și infrastructurii industriale. Cu ajutorul său, se obțin garduri și sculpturi foarte frumoase. Îl plantez și în grădini stâncoase și pe malurile corpurilor de apă..

Spirea de salcie este, de asemenea, adesea folosită în medicina populară pentru a trata candidoza intestinală, diareea și reumatismul..

Spirea Ivolistaya - îngrijire și cultivare

Salcie spirea este o plantă frumoasă. Se distinge prin grija sa nepretențioasă. Arbustii puternici de cultură sunt adesea folosiți în proiectarea peisajului..

Descrierea spirea salcii

Spiraea Salicifolia este un arbust care crește până la 2 m. Al doilea nume al culturii este spirea cenușie. Conform descrierii, acestea au frunze ascuțite care cresc până la 10 cm. Deasupra, acestea au o culoare mai închisă decât în ​​jos. Ramurile se îndreaptă drept în sus.

Spirea are proprietăți decorative excelente

Planta crește rapid datorită creșterii rădăcinii. Inflorescența include multe flori mici cu pediceluri galbene. Acestea formează o paniculă care atinge o lungime de 25 cm. Cultura de înflorire începe la 4 ani de la plantare..

Există multe soiuri ale plantei. Acestea includ salcie spirea albă, roz, Alba (spirea Alba). În natură, arbustul se găsește în Eurasia. Crește parțial și în America de Nord. Arbustii cresc de obicei în mlaștini și în apropierea corpurilor de apă, dar pot fi, de asemenea, găsite în câmpuri.

Caracteristici ale spirea în creștere

Cea mai ușoară și rapidă cale este să crești din semințe. Vă permite să obțineți o mulțime de plante. Semințele nu au nevoie de niciun preparat special. În august, ar trebui să colectați ramurile cu semințe. Este important ca casetele să nu fie deschise sau să aibă o culoare maro închis.

La 2 săptămâni după colectarea semințelor, capsulele se deschid. În acest moment, puteți obține semințe pentru plantare. În primul rând, ele trebuie să fie plantate în containere umplute cu un substrat special. Ar trebui să includă turba și vermiculitul.

Când apar varza, cultura poate fi plantată în pământ. Acest tip de spirea are nevoie de un loc însorit. În umbra parțială, cultura se dezvoltă și ea, dar înflorirea ei devine mai puțin abundentă..

Important! Planta se remarcă prin nepretenția sa față de compoziția solului. În acest caz, este mai bine să alegeți solul liber..

Planta trebuie plantată într-un loc însorit.

Cresterea prin butași

Această metodă ajută la păstrarea caracteristicilor varietale ale tufișului și la realizarea unei înfloriri mai rapide. Lăstari parțial lemnoși din acest an sunt folosiți ca material de plantare. Trebuie să aibă lungimea de 10-15 cm. Partea inferioară a lăstarilor trebuie coborâtă timp de câteva ore într-un stimulator de creștere, apoi plantată în pământ. Este recomandat să faceți acest lucru în iulie, apoi până în toamnă va fi deja posibil să obțineți răsaduri cu rădăcini pline..

Creșterea prin stratificare

În acest caz, în timpul deschiderii frunzelor, se recomandă înclinarea ramurilor laterale pe suprafața solului și fixarea lor. Apoi se presară periodic cu sol și apă. Până în toamnă va fi posibil să obțineți un tufiș independent.

Cum să îngrijești spirea salcii

Pentru a crește tufișuri puternice și a obține înflorirea abundentă, este necesar să oferiți plantei îngrijire adecvată..

Udarea

Această cultură este tolerantă la secetă. Arbustii adulți au suficient 15-20 litri de apă pe săptămână. În căldură, numărul de udări este crescut. Plantele tinere trebuie udate mai abundent. În același timp, este important să evitați umiditatea stagnată..

Top dressing

Este necesar să hrăniți tufișurile la începutul primăverii. Acest lucru este recomandat înainte de înflorire. Cultura necesită un complex de minerale și organice. Pentru a face acest lucru, pentru 6 litri de apă, trebuie să luați 7-10 g de superfosfat și 10 litri de mulleină.

Important! Nu puteți aplica îngrășăminte pe sol fertil timp de câțiva ani. Oricum, Spirea se va dezvolta bine..

Tunderea

Se recomandă tăierea plantei toamna. Aceasta se face după ce înflorirea este completă. În acest caz, inflorescențele ofilite trebuie tăiate, iar lăstarii flexibili înalți trebuie scurtați cu o treime. O astfel de tăiere promovează creșterea ramurilor tinere, pe care se formează muguri primăvara..

Forfecarea se realizează pentru plantele care au vârsta de 4 ani. Ca urmare a acestei proceduri, ar trebui să rămână tufele cu o înălțime de 20-30 cm. Cu cât sunt îndepărtați mai mulți lăstari, cu atât mai intens arbustul va crește masa verde. Este imperativ să tăiem toată creșterea slabă lângă gulerul rădăcinii..

Planta trebuie tăiată corespunzător

Boli și dăunători

Planta este bolnavă destul de rar. Cu toate acestea, pe vreme umedă, suferă de mucegai cenușiu. Pentru a face față problemei, este necesar să folosiți fungicide care conțin cupru sau sulf coloidal..

Dintre dăunători, spirea suferă cel mai adesea de afide, acarieni de păianjen, cruste. Pentru a face față căpușelor, utilizați „Fozalon” sau „Fosfamidă”. Preparatele insecticide ajută cu alți paraziți. O soluție de cafea va ajuta la eliminarea lingurilor.

Pregătirea pentru iarnă

Planta este capabilă să reziste la temperaturi scăzute, dar dacă este de așteptat o iarnă aspră, cultura trebuie pregătită, în special tufișurile tinere. Pentru a face acest lucru, acoperiți cercul de trunchi cu mulci. Fânul sau paiul pot juca rolul său. Rădăcinile pot fi izolate suplimentar cu ramuri uscate de molid. După aceea, ar trebui să legați ramurile într-un buchet și să acoperiți cu agrofibră.

Utilizare în proiectarea peisajului

Arbustul este adesea folosit pentru a crea compoziții de peisaj. Adesea, o gard viu dens este făcut din spirea. Spirea merge bine cu diverse plante și este adesea folosit pentru a decora un tobogan alpin.

Planta este adesea folosită pentru a crea compoziții de grădină.

Proprietăți de vindecare

Proprietățile benefice ale culturii se datorează compoziției sale unice:

 • vitamina C - întărește pereții vaselor de sânge și îmbunătățește imunitatea;
 • carotenoizi - ajută la oprirea îmbătrânirii corpului;
 • acid salicilic - are proprietăți analgezice și antipiretice;
 • flavonoide - stimulează metabolismul.

Important! Cultura este adesea folosită sub formă de decocturi și infuzii. Acesta ajută să facă față tulburărilor digestive și vindecă răcelile.

Salcia spirea este o plantă ornamentală care se caracterizează prin îngrijire nedemne. Dar pentru a obține o cultură sănătoasă și pentru a obține o înflorire abundentă, trebuie să adăugați în mod corespunzător, să vă hrăniți și să tăiați tufișul..

Plantăm și îngrijim spirea

Arbustul Spirea aparține de foioase. Acesta a câștigat atenția în sine datorită înfloririi sale exuberante, combinației unice de culori, diminutivitate și nepretenție. Arată avantajos în orice compoziție, atrăgând ochii cu harul, rafinamentul și eleganța sa..

 • Caracteristici ale spirea în creștere
 • Plantarea spirea
 • Plantarea spirea primăvara
 • Plantarea spirea toamna
 • Spirea îngrijire
 • Cum să aibă grijă de spirea
 • Tăierea Spirea
 • Reproducerea spirei
 • Spirea după înflorire
 • Tipuri și soiuri de spirea
 • Spirele cu flori de primăvară
 • Spirea gri spiraea x cinerea
 • Spirea Vangutta spiraea vanhouttei
 • Spirea nippon spiraea nipponica
 • Spirea arguta spiraea arguta
 • Vara înflorește
 • Spirea spiraea japonica japoneză
 • Spiraea bumalda spiraea x bumalda
 • Spiraea salcie spiraea salicifolia
 • Spirea douglas spiraea douglasii
 • Spiraea billardii spiraea billardii
Arată întregul conținut

Caracteristici ale spirea în creștere

Deși floarea de spirea nu este atât de solicitantă în îngrijire, are propriile sale caracteristici pentru creștere. Acestea sunt, cum ar fi:

 • Este mai bine să alegeți solul de tip frunză sau gazon. Cel mai potrivit raport în compoziție: 2 părți de pământ, o parte de nisip și o parte de turbă.
 • Partea inferioară a găurii trebuie acoperită cu un strat de drenaj. Cărămida spartă va face ca material pentru o astfel de structură..
 • Mărimea fosei trebuie să depășească dimensiunile fundului cu o treime.
 • Planta trebuie plantată în pământ la o adâncime de cel puțin o jumătate de metru, ținând cont de momentul în care gulerul rădăcinii și nivelul suprafeței solului ar trebui să fie pe aceeași linie.
 • Grădinarii recomandă alegerea unei zile tulbure pentru muncă, chiar și ploios este mai bine. Luna optimă pentru acest loc de muncă este septembrie.

Plantarea spirea

Realizarea unei plante sănătoase care înflorește luxos necesită puțin efort. Există reguli de bază pentru plantarea și îngrijirea spirea, după care, veți putea obține rezultatul dorit.

Plantarea spirea primăvara

Este permis să alegeți această dată pentru muncă numai dacă soiul înflorește vara. Planta trebuie plantată înainte ca mugurii să înceapă să înflorească. Pentru creșterea și dezvoltarea cu succes a unui arbust, este important să examinați cu atenție sistemul radicular. Nu trebuie să fie uscat.

Este bine dacă lăstarii sunt flexibili și au muguri plini.

După ce a fost selectat un exemplar pentru plantare, acesta trebuie pregătit corespunzător pentru muncă. Dacă rădăcinile sunt prea lungi, acestea trebuie scurtate la lungimea dorită. Dacă pe ele există elemente deteriorate, de exemplu, uscate, acestea vor trebui eliminate. De asemenea, atunci când răsadul este păstrat prea mult timp, acesta devine uscat. Pentru a elimina această problemă, este mai întâi umezită cu apă sau scufundată în lichid timp de câteva minute și abia după această procedură se procedează la plantare.

De asemenea, pentru o dezvoltare reușită, trebuie să abordați în mod responsabil selecția unui site. Ar trebui să fie bine iluminat de razele soarelui, iar compoziția solului ar trebui să aibă un indice ridicat de nutrienți. Această plantă se distinge prin sistemul său rădăcină mare. Acest punct ar trebui să fie luat în considerare și atunci când alegeți un loc de aterizare..

Lucrările de plantare încep cu organizarea găurii. Marginile sale trebuie să fie verticale. După ce a săpat o gaură, trebuie să i se acorde timp să stea aproximativ 2-4 zile. Stratul de drenaj trebuie să aibă grosimea de aproximativ 15-20 de centimetri. În niciun caz nu poți sări peste acest punct, mai ales dacă solul este argilos. Amestecul de sol finisat este turnat în gaură, iar apoi rădăcinile plantei sunt introduse cu atenție. Se toarnă din nou peste ele și se compactează ușor. După această lucrare, udăm răsadul cu 20 de litri de apă, apoi turnăm stratul de turbă.

Plantarea spirea toamna

În această perioadă, se plantează spirea care înflorește primăvara și vara. Este important să faceți acest lucru înainte de căderea frunzelor. Pentru a face acest lucru, mai întâi împărțiți arbustul. Este mai bine să lucrați cu un specimen care a împlinit deja vârsta de 3-4 ani.

Puteți lucra cu cei care sunt mai vechi, dar acest proces va fi mai laborios datorită sistemului rădăcină mai mare și mai greu..

În procesul de îndepărtare a arbustului, ar trebui să luați cu voi puțin mai mult de jumătate din proiecția coroanei, apoi clătiți sistemul de rădăcină sub apă curentă. Dacă planta este tânără, sistemul rădăcină este încă ușor, atunci va fi suficient pentru a-l plasa într-o găleată și a umple recipientul cu apă.

După ce așteptăm puțin, clătim și îndreptăm sistemul de rădăcină. Împărțim arbustul în 2-3 părți folosind un pruner, astfel încât fiecare să aibă un lob rădăcină completă și câteva frunze puternice. Tăiem rădăcinile de tip asemănător cordonului. Gaura trebuie umplută cu amestec de sol și așezată în ea, distribuind cu atenție rădăcinile. Îl acoperim cu pământ și îl tamponăm ușor. Se udă răsadul cu apă de mai multe ori.

Spirea îngrijire

Pentru a atinge caracteristicile decorative maxime, trebuie oferită îngrijire de înaltă calitate pentru spirea. Trebuie tăiată, dând forma dorită, păstrând evidența frunzelor și ramurilor și combătând dăunătorii.

Cum să aibă grijă de spirea

Printre soiurile de spirea, sunt cele care iubesc multă lumină și există cele care se comportă mai bine în condiții de o cantitate mare de umbră. Dacă vorbim despre tipul de sol, atunci solul cu o consistență slăbită cu un indicator mare de nutrienți este mai potrivit. Pe lângă sol, este important să existe și un strat de drenaj și 7 cm mulci deasupra solului..

Floarea de spirea are nevoie de udare regulată, moderată, deoarece rădăcinile nu sunt foarte adânci. În climele uscate, planta trebuie udată la fiecare 14 zile folosind 1,5 găleți de lichid. De asemenea, trebuie să vă asigurați că solul este slăbit tot timpul și nu are buruieni..

Top dressing-ul se efectuează în mai multe etape. Prima procedură folosind un produs complex cu o compoziție minerală se efectuează după tăiere. La 15 iulie, pentru fertilizare se folosește o soluție de mulleină cu adaos de superfosfat - 10 grame per găleată de soluție.

Există, de asemenea, o mică șansă de afide și acarieni păianjen. Pentru a elimina afidele, folosiți pirimor și pentru a combate căpușele - karbofos.

Tăierea Spirea

Datorită faptului că această plantă crește cu o viteză destul de mare, spirea este tăiată conform unui anumit sistem. Acele soiuri care înfloresc primăvara au inflorescențe pe tulpini pe toată lungimea. Din acest motiv, acestea trebuie tăiate o singură dată după înghețurile de iarnă, îndepărtând capetele ramurilor deteriorate de frig. Dar la împlinirea vârstei de 7-14 ani, planta este tăiată aproape la nivelul ciotului.

Când acest ciot crește o creștere nouă, va trebui să selectați aproximativ cinci tulpini sănătoase cu drepturi depline, pentru a forma apoi un arbust. Orice tulpini care nu au fost selectate trebuie eliminate. După câțiva ani, tăiați acele tulpini care au devenit slabe sau deteriorate, precum și cele care au devenit deja vechi. Capetele tulpinilor trebuie tăiate doar primăvara înainte ca mugurii să fie deschiși complet. Dacă vorbim despre ramuri vechi, atunci acestea pot fi eliminate în orice moment..

Soiurile cu înflorire târzie ar trebui să fie tăiate anual la începutul primăverii. Unele dintre ramuri sunt îndepărtate până la nivelul primului mugure, iar cele mai slabe și mai mici ramuri sunt eliminate. Este important să monitorizați starea lăstarilor pentru a îndepărta în timp cele care încep să îmbătrânească, deoarece în timp acestea vor deveni uscate.

După debutul a 4 ani, exemplarele sunt tăiate la o înălțime de 30 de centimetri în fiecare an. Dacă, în ciuda tuturor acestor lucrări, planta este încă slabă, va trebui înlocuită. De obicei, durata de viață a speciilor care înflorește vara este de aproximativ 15-20 de ani..

Reproducerea spirei

Există trei metode de propagare a acestei plante: folosind semințe, straturi sau butași. Grădinarii nu recomandă ca soiurile hibride să fie propagate de semințe, deoarece caracteristicile soiului nu vor rămâne. Tăierea a fost recunoscută ca o metodă mai de succes. Experiența a arătat că 70% dintre butași își dezvoltă rădăcinile după o perioadă scurtă de timp, fără ajutorul stimulenților.

Speciile care înflorește primăvara trebuie propagate prin butași la începutul lunii iunie, și înflorind vara în a doua parte a lunii iunie sau iulie. Când butașii încep să fie lemnoși, atunci cu debutul septembrie-octombrie, ei pot fi înrădăcinați. Pentru aceasta, tulpina, care a ajuns la un an, este împărțită în mai multe părți, astfel încât fiecare dintre ele să aibă 5-6 frunze. Acele plăci de frunze care sunt situate în partea inferioară a tulpinii trebuie îndepărtate împreună cu pețiolele.

Frunzele superioare sunt tăiate pe jumătate. Apoi tăierea se menține în soluția de epin timp de 12 ore. Pentru concentrația corectă a soluției, puteți respecta următoarea regulă: 1,5 ml de epin la 3 litri de apă. După ce nodul de jos este șters cu rădăcină și plantat într-un ghiveci la un unghi de 30-45 de grade. Nisipul deja umed ar trebui să fie prezent în interiorul său. Recipientul este acoperit cu sticlă sau folie și dus într-o încăpere umbrită. La fiecare 2-3 părți de care aveți nevoie pentru a umezi recipientul cu ajutorul unei sticle de pulverizare.

La apariția înghețului, butașii trebuie săpați la sol și acoperiți cu frunze uscate, precum și o cutie întoarsă cu susul în jos. Acest design ar trebui să stea până când vine primăvara. Când apar lăstari tineri, acesta este un semn pentru transplantarea pe teritoriul permanent..

Pentru reproducere prin straturi în pământ, organizăm o canelură, introducem tulpina în ea, o fixăm și o acoperim cu sol. Când apar noi lăstari, va trebui să fixați partea superioară a stratului. Datorită acestui truc, toți mugurii de pe părți vor putea să încolțească. În toamnă, butașii sunt scoși, împărțiți în lăstari formați și plantați pe un loc permanent.

Spirea după înflorire

Arbustul Spirea după înflorire are nevoie de îngrijire standard. Constă în desfacerea solului, udare, tăiere. Dacă plantarea și îngrijirea în câmp deschis se fac conform regulilor, atunci nu vor exista probleme speciale în modul în care specimenul își va rădăcina locul.

Multe soiuri ale acestei plante se dezvoltă fără pierderi, în ciuda înghețurilor de 50 de grade. Dar nu este cazul tuturor. Prin urmare, ramurile unor astfel de specii ar trebui mai întâi legate între ele, înclinate spre sol, acoperind lăstarii cu frunze căzute din copaci în toamnă. Cu toate acestea, spirea în siberia sau într-un alt teritoriu care a fost plantat toamna trebuie acoperită pentru iarnă.

Tipuri și soiuri de spirea

Spirele cu flori de primăvară

Soiurile aparținând acestui grup se remarcă prin prelucrarea puternică, precum și prin faptul că perioada de înflorire începe mai devreme. Tragerea este înnobilată cu flori la 2 ani de la plantare. Petalele acestui grup de flori sunt exclusiv albe. Unele dintre aceste soiuri sunt:

 • Spirea Snowmand. Înălțimea arbustului de foioase atinge 1,2 metri, iar lățimea de 2,5-3 metri. Inflorescențele sunt ciorchini de flori mici, asemănătoare cu bol.
 • Vireaza Viermele Sfântului Ioan se întinde. Frunzele gri-verzui seamănă cu o formă de elipsă și au o pubescență ușoară pe spate. Inflorescențele în formă de umbrelă sunt formate din flori albe în miniatură.

Spirea gri spiraea x cinerea

Gri sau Grafsheim. Deoarece este un hibrid, creșterea prin semințe nu este o opțiune. Sub greutatea lamelor de frunze lanceolate și a florilor luxuriante, ramurile se apleacă pentru a forma un arbust luxos. Se plantează ca o singură plantă și ca grup.

Spirea Vangutta spiraea vanhouttei

Arbustul de 2 metri obținut prin încrucișare este decorat cu ramuri curbe și inflorescențe sub formă de emisferă. Mugurii albi de zăpadă de-a lungul tuturor ramurilor fac planta luxoasă. Propagat prin butași.

Spirea nippon spiraea nipponica

Exemplarul 1,5-2 metri începe să dea roade după 5-6 ani de viață. Inflorescențele albe sunt localizate pe ramuri lungi, curgătoare. Arbustul este literalmente împletit cu flori, prin care este dificil să vezi cadrul plantei. La debutul toamnei, planta nu schimbă culoarea frunzelor dintr-o culoare verde închis.

Spirea arguta spiraea arguta

Frumusețea întinsă de 2 metri are plăci înguste de frunze. Inflorescențele, în formă de umbrele, acoperă complet ramurile. Este apreciat pentru nepretenția sa și rezistența la condițiile orașului. Înflorirea ei este atât de luxoasă încât ia poziții de conducere..

Vara înflorește

Unicitatea acestui grup constă în faptul că florile apar pe ramuri tinere. Lăstarii vechi se usucă și mor. Culoarea inflorescențelor poate fi violet, alb sau roz. Aici sunt câțiva dintre ei:

 • Spirea Gold Flame este un arbust blând de înălțime mică. Din primăvară până în toamnă, frunzele sale își schimbă treptat culoarea de la portocaliu roz la portocaliu maroniu.
 • Spirea Berezolistnaya este un exemplar scăzut. Forma sa sferică arată destul de îngrijită. Pe ramuri erecte îngroșate, se află flori cu petale albe și centre galbene.
 • Spirey Bumald. Un exemplar de 50-80 cm devine galben-roșu când vine toamna. Inflorescențele în formă de umbrelă constau din muguri roz strălucitori.
 • Spirea Șiroban. Unicitatea sa este în tricolor. În același timp, inflorescențele în formă de umbrelă alb, violet și roz înflorește pe arbustul de 80 de centimetri. când vine toamna, frunzele se înroșesc.
 • Spirea Crispus. Arbustul sferic dobândește mai întâi o culoare roșiatică, apoi devine verde cu inflorescențe de culoare mov.
 • Spirea Goldmound posedă plăci de frunze de aur. Un specimen de 60 de centimetri formează o coroană sferică. Datorită combinației de frunze și muguri de trandafiri, acest soi a devenit popular printre designerii de peisaj..
 • Spirea Auriu. Lățimea este de două ori mai mare decât înălțimea. O tufă înaltă de 50 de centimetri formează o coroană în formă de pernă. Pe măsură ce cresc, frunzele se transformă de la galben strălucitor la galben, iar până în toamnă devin roșu-portocaliu. Inflorescențe roz strălucitoare în formă seamănă cu scuturi.

Spirea spiraea japonica japoneză

A venit la noi din China, Coreea, Japonia. Lățimea și înălțimea plantei este aproape aceeași - 1,2-2 metri. Frunzele ovale roșiatice cu o nuanță maronie de-a lungul marginilor sunt decorate cu denticule. Pe măsură ce se maturizează, culoarea lor devine verde închis în partea de sus, iar cea mai slabă în partea de jos. Odată cu debutul toamnei, culoarea se schimbă și în galben-portocaliu sau visiniu. Mugurii roz sunt localizați exclusiv la vârfurile ramurilor.

Spiraea bumalda spiraea x bumalda

Față de alte specii, acest soi este considerat a fi scăzut. Înălțimea sa atinge doar 80 de centimetri. Perioada de creștere este lentă, iar perioada de înflorire este de aproximativ 100 de zile. Există flori de levănțică închisă, roz, violet închis, iar frunzele ovoidale sunt de culoare verde deschis, verde închis și chiar portocaliu auriu..

Spiraea salcie spiraea salicifolia

Este unic pentru frunzele sale lungi, de culoare roșu-brun. Începând din ultimele zile ale lunii iunie, ochiul este mulțumit de florile roz colectate în inflorescențe, lungimea cărora atinge 12-15 centimetri. Este apreciat pentru rezistența ridicată la îngheț. Preferă solul ușor și umed.

Spirea douglas spiraea douglasii

Habitat natural - vestul Americii de Nord. Dacă măsurați acest tufiș lânos de la rizom până la vârf, obțineți 2 metri. La debutul primei luni de vară, florile sunt colorate roz, apoi încep să se întunece. Capetele frunzelor sunt masate. Ele pot fi găsite pe malurile râurilor, mlaștini, maluri de noroi..

Spiraea billardii spiraea billardii

Arbustul de 2,5 metri are plăci pline de frunze verzi, precum și muguri roz închis, care sunt colectate în inflorescențe care seamănă cu un con. Loviturile stau în poziție verticală, înclinând ușor. Fii calm după tăiere.

Spiraea în creștere în grădină - caracteristici de îngrijire și reproducere

Acasă »Spirea în creștere în grădină - caracteristici de îngrijire și reproducere

Spirea (lat. Spiraea) este un tufiș aparținând genului de arbuști pitorești de foioase din familia roz (Rosaceae). O tufă zveltă mândră atrage privirea prin înflorirea sa exuberantă, combinații uimitoare de nuanțe de culori, dimensiuni compacte, precum și nedemne de condițiile din jur. Spirea este întotdeauna elegantă, grațioasă, rafinată și mai mult decât autosuficientă. În orice mediu, acest arbust solo și face o impresie uimitoare.

Grădinarii folosesc această cultură într-o varietate de opțiuni de amenajare, în special în garduri vii. Gardurile vii formate sunt arhitectura vie care decorează grădina, protejând-o de vânt, zgomot, praf și ochi indolitori Puteți da „peretelui verde” orice formă care va fi în concordanță cu stilul casei și cu elementele decorative de pe site.

Cu toate acestea, va fi nevoie de timp, răbdare și câteva cunoștințe pentru a menține gardul în formă..

Spirea este o plantă nobilă, frumoasă, care merită cea mai apropiată atenție și dragoste. Bucuria nesfârșită pe care frumusețea le dă floatorilor mai mult decât plătește pentru munca petrecută asupra ei.

Descriere

Spirea este un arbust cu o înălțime de la 15 cm la 2,5 m, în funcție de tipul și varietatea culturii. Sistemul de rădăcini al unei plante este format din rădăcini numeroase, similare ca mărime. Rădăcinile subterane sunt superficiale. Ramurile sunt drepte, întinse, răspândite de-a lungul solului sau se ridică.

Ramurile sunt diferite, în funcție de soi: creștere dreaptă, întinsă, întinzându-se, tind în sus sau târându-se mai aproape de pământ, castan. Tinerele tinere fistic pal, auriu, violet sau cafea, dezbrăcate sau acoperite cu vilozități minuscule.

Mugurii globulari sunt mici, la unele specii de până la 1 cm lungime, formați unul sau doi la un moment dat. Mugurii sunt goi sau acoperiți cu scurt în jos. Frunze cu pețiol, aranjate pe tulpină, câte una. Formele frunzelor sunt diferite: alungite cu vârful și baza ascuțite, lungi, înguste, rotunde, cu sau fără tăieturi.

Inflorescențele pot arăta diferit în funcție de timpul de înflorire:

 • speciile care înflorește primăvara au inflorescențe cu umbrele sau perii;
 • la speciile care se încântă cu înflorirea vara, inflorescențele sunt scuturi simple sau complexe la capetele crengilor scurte cu frunze;
 • speciile cu înflorire târzie au inflorescențe paniculare, conice, alungite sau ovale.

Culoarea florilor depinde și de tipul de plantă. Specii care înfloresc primăvara surprind cu flori albe de zăpadă. Reprezentanții speciilor care își dau florile vara au culori diferite: lapte, soacră, căpșune. Florile plantelor care încep să întârzie sunt colorate în diferite tonuri de coral. Fructele sunt uscate, cu mai multe semințe, după maturare se deschid de-a lungul cusăturii pe o parte pentru a elibera semințele. Semințele sunt uniforme, netede, castane, până la 2 mm lungime, cu aripi.

Speciile de primăvară nu înfloresc de mult, dar în același timp, întregul tufis este încadrat de muguri înfloriți. La speciile care își prezintă mugurii vara, înflorirea este mai lungă și mai prietenoasă. Speciile înflorite târziu au o caracteristică distinctivă: înflorirea în etape. Unele flori se ofilesc, muguri noi, fragede, tinere, înflorește pentru a le înlocui.

Arbustii sunt plantați în grădină nu numai pentru florile lor, ci și pentru forma lor bizară și culoarea neașteptată spectaculoasă a frunzelor. Grădinile moderne sunt prea mici pentru a epuiza parțial chiar această varietate de culori și forme..

Spirea încântă cultivatorii de flori cu primii muguri din al treilea an de viață. Această înflorire se manifestă uneori prin formarea de inflorescențe unice, muguri care nu înfloresc niciodată. Semințele se coacă și se vărsă la câteva luni după înflorire.

Spirea crește în păduri, în stepele, semi-deșerturile. Multe specii sunt rezistente la secetă, condiții meteorologice grele, dar necesită pământ fertil. Arbustul se propagă prin semințe, butași și împărțirea tufișurilor.

La fel cum o melodie perfectă se naște din sunete muzicale individuale, astfel puteți crea armonie pe site din plante selectate corect. Spirea este un succes în rândul grădinarilor amatori și al lucrătorilor profesioniști ai parcului forestier. Spirea este plantată activ, plantează spațiul cu ea, formează garduri vii din ea. Cultura se delectează cu tot felul de configurații și dimensiuni, diferite perioade de înflorire, o varietate de tonuri de culori ale inflorescențelor.

Multe specii de arbusti sunt vizitate de albine pentru a colecta nectarul..

Plantele sunt surse valoroase de materii prime medicinale. Părți din această cultură conțin acid ascorbic, pigmenți, polifenoli ai plantei, taninuri. Spirele consolidează solul, această proprietate este folosită de iubitorii de flori experimentați.

Tipuri și soiuri cu fotografii (clasificare)

Numeroase soiuri de spirea uimesc imaginația cu formele și culorile lor. Nu este dificil să prețuiești acest farmec dacă ai un strop de cunoștințe, o anumită experiență și o pasiune autentică pentru aceste creații luxoase ale naturii. Spirea în creștere este mai ușoară decât orice arbust înfloritor spectaculos.

Este nepretențioasă la condițiile de creștere, este capabilă să se dezvolte pe soluri sărace, rezistent la iarnă, tolerează nedureros o tunsoare. Există multe soiuri de spirea acum crescute. Printre ei sunt arbuști înalți, cascadori și chiar pitici..

japonez

Spirea japoneză (Spiraea japonica)

Spiraea japoneză (latină Spiraea japonica) este un arbust de foioase, pitoresc, din familia Rosaceae. Cultura a crescut inițial în est: în „țara soarelui răsărit” și „cerească”. Până acum, Japonia, China, Coreea sunt țări care protejează diversitatea speciilor plantei.

Arbustul are tulpini subțiri, drepte, cu frunze simple ovale. Trage de la karak la culoarea roșie-ciocolată. La capetele lăstarilor se formează inflorescențe de culoare căpșun. Semințele plantei sunt localizate în mici capsule lucioase. Planta în condiții pozitive crește până la 2 metri în direcții diferite. Configurații înalte de specii colorate sunt cultivate ca garduri vii. Formele joase au capacitatea de a capta și ține rapid zone noi, sunt cultivate în paturi de flori și de-a lungul diferitelor garduri.

Tăierea de primăvară este arătată plantei. Tulpinile sunt tăiate la o înălțime de 20 cm de la nivelul solului. Vara, inflorescențele ofilite sunt îndepărtate, contribuind astfel la păstrarea frumuseții formei arbustului. Spirea japoneză este decorată cu frunze: verde pe partea de sus, gri-tomentose de dedesubt, șerpuită de-a lungul marginii, când înflorește, dobândește o nuanță roșiatică. Toamna, devin și mai strălucitori: de la galben și stacojiu la maroniu, în funcție de soi.

Tot ceea ce este necesar pentru creșterea și dezvoltarea spirei este tăierea în timp util, udarea și slăbirea solului. Pe vreme uscată, „femeia japoneză” este udată de 2 ori pe zi. În orice vreme, tufișul este spălat cu un jet puternic de apă, acest lucru ajută la combaterea afidelor. Două pansamente sunt efectuate pe sezon.

Să vorbim despre cele mai populare soiuri de „japonezi”.

Shirobana

Spirea Shirobana (Shirobana)

Arbust rotunjit, înălțime mai mare de jumătate de metru. Soiul are frunze înguste, îndreptate în sus, nuanță de tutun închis. Inflorescența este multicoloră, constă din flori albe de zăpadă și roz-zmeură.

Varietatea nuanțelor se datorează cantității de lumina soarelui unde crește arbustul.

Planta încântă ochiul cultivatorilor de flori cu primii muguri tineri în iulie, înflorește până la sfârșitul verii. Acest soi este potrivit pentru compoziții de grădină de plante și pietre, paturi de flori, delimitarea zonelor de peisaj și alte diverse plantații. Un defect neînsemnat al soiului este înclinarea tufișului, cultura are nevoie de o tunsoare obișnuită.

Mica prințesă

Spirea japoneză "Mică prințesă"

Planta crește până la 80 cm înălțime. Frunziș suculent de malachit de formă rotundă, dens. Arbustul crește încet. Într-un an, planta crește 10 cm în sus și 15 cm lățime. Livrează muguri de smarald la mijlocul verii. Florile minuscule de coral, lățimea de 0,5 cm, formează inflorescențe corymbose la capetele lăstarilor, lățimea inflorescenței 4 cm. Varietatea adoră lumina, dar va tolera o umbră ușoară.

Cultura arată spectaculos ca o plantă solo, și în compania altor arbuști, atunci când decorează marginile grădinii, încadrează teritoriul. O slăbiciune nesemnificativă a florilor soiului: o pierdere timpurie a saturației culorii, florile se estompează sub soarele înfiorător.

Prințesa de Aur

Prințesa de aur japoneză Spirea (Spiraea japonica Princess Princess)

Prințesa de aur japoneză Spiraea (prințesa de aur Spiraea japonica) este un arbust ghemuit de aproximativ o jumătate de metru înălțime. Frunzele sunt măslin-paie, ovoidale. Timpul de înflorire începe la mijlocul verii. Florile crude formează inflorescențe corymbose. Soiul este rezistent la îngheț, parțial la lumina soarelui, fără pretenții cu solul, dar preferă solul umed, nu prea dens. Crește încet.

Reprezentanții soiului au nevoie de tăiere anuală de primăvară. Vara, florile ofilite sunt îndepărtate pentru a menține aspectul pitoresc al arbustului. Soiul este potrivit pentru plantări de grup și individuale, arată frumos pe gazon, pajiște, pat de flori.

Goldflame

Spirea japoneză Goldflame (Goldflame)

Plantează până la 80 cm înălțime, dimensiune transversală până la 1 metru. Frunzele sunt alungite, despicate de-a lungul marginii. Frunzele tinere au culoarea purpuriu-morcov sau cupru-bronz. Ulterior, frunzele devin strălucitoare de lămâie și de măsline de la începutul înfloririi. Toamna, culoarea frunzelor este cupru-șofran. Florile sunt minuscule și luminoase de culoare crem. Îi încântă cultivatorii de flori cu muguri aproape toată vara.

Salcie

Salcie Spirea (Spiraéa salicifolia)

Salcia Spirea (Spiraéa salicifolia) este o specie standard a genului. Înălțimea plantelor până la 2 m. Dă muguri vara. Lăstari nude, de culoare cupru-lămâie, care tind spre partea de sus. Frunzele sunt alungite, cu un capăt îndreptat. Pe partea din față, frunzele sunt măsliniu închis, pe spate - tutun palid. La capetele lăstarilor cresc inflorescențe-panicule de formă cilindrică, de până la 12 cm lungime..

O cultură cu frunze compacte, rotunjite, împodobește tot felul de grădini, în principal în garduri vii. Planta este vizitată de albine pentru a colecta nectarul și polenul din flori. Arbustul este rezistent la condițiile meteorologice severe. Specia preferă solurile extrem de umede.

Wangutta (Spiraea vanhouttei)

Spirea Vangutta (Spiraea vanhouttei)

O plantă hibridă medie până la înaltă. Înflorește violent, timpul de înflorire începe la sfârșitul primăverii. Florile sunt albe de zăpadă. Exemplarele înalte cresc în mod eficient singure, mici, în compania altor plante. Spirea wangutta este folosită de cultivatorii de flori ca garduri vrăjitoare. Un soi bine cunoscut - Pink Ice, se remarcă prin frunzele sale multicolore și florile lăptoase.

Spirea cu frunze de stejar (Spiraea chamaedryfolia)

Spirea cu frunze de stejar (Spiraea chamaedryfolia)

Cultura se încântă cu mugurii la începutul lunii mai. Arbustul crește mai mult de un metru și jumătate înălțime. Specia este capabilă să se reproducă prin lăstari de rădăcini tinere, din cauza acestui fapt este plantată activ în zonele parcului de megacități. Spirea cu frunze de stejar tolerează nedureros, prin urmare este potrivită pentru garduri în relief.

Spirea nippon (Spiraea nipponica)

O tufă sferică joasă. Înălțimea bărbatului frumos nu este mai mare de 1 m. Prezintă abundent flori la sfârșitul primăverii.

Soiuri scenice: Snowmound și Halward's Silver.

Spirea Thunberg (Spiraea thunbergii)

Spirea Thunberg (Spiraea thunbergii)

În condiții naturale, spirea lui Thunberg crește pe dealuri, depresiuni, goluri, canioane. Arbustul crește până la 1,5 m. Ramurile sunt acoperite cu frunze cizelate, care în toamnă își schimbă uneori culoarea de la tutun la morcov. Inflorescențele albe de zăpadă apar la sfârșitul primăverii - începutul verii. Arbustul crește mai bine în zonele iluminate de soare, îngheață în zilele înghețate.

Spirea Thunberg "Fujino Pink"

Soiurile populare sunt Fujino Pink, cu flori înverșunate pe ramuri care tind în jos și Ogon cu lamele de frunze de măslin asemănător cu salcie, precum și inflorescențe de lapte.

Spirea crenate (Spiraea crenata)

Plantă impresionantă de până la 1 m înălțime, cu frunze libere, frunze de măslin, cu margine tipică zimțată și vene proeminente. Florile albe de lămâie formează inflorescențe corymbose.

Spirea gri (Spiraea cinerea)

Spirea cenușie este o tufă de până la 2 m înălțime, cu nenumărate lăstari, frunze afumate în formă de pană de măsline și flori de matcă care formează scuturi inflorescențe libere. Un arbust mare înflorește în primele zile călduroase ale lunii mai, cu flori ca voalul miresei.

Arbustul se numește „mireasa”.

Spirea cenușie înflorește amiabil, formând inflorescențe albe de zăpadă pe lăstarii de anul trecut, dar nu pentru o lungă perioadă de timp, doar o lună. O ușoară notă radiantă de flori albe mici este amintită mult timp.

Este necesar să udăm spirea cenușie cu moderație, deoarece ramurile răspândite, aplecate, acoperă în mod sigur cercul aproape de trunchiul arbustului, astfel încât umiditatea durează cel puțin o săptămână. În iunie, spirea cenușie se estompează, trecând bastonul la alți arbusti.

Grefsheim grad

Soiul Grefsheim merită atenția admiratorilor din lumea plantelor. Acesta este un arbust de dimensiuni medii, cu frunze înguste și multe lăstari care se înclină în jos, formând un fel de „arc”. Arbustul este decorat cu flori pufoase voluminoase de culoare albă ca zăpada.

Spirea cu flori albe (Spiraea albiflora)

Spirea cu flori albe (Spiraea albiflora)

Reprezentanții speciei înfloresc vara cu flori albe de zăpadă care revarsă o aromă delicată. Arbust compact, cu o înălțime de până la un metru și jumătate.

Spirea Douglas (Spiraea douglasii)

Spirea Douglas (Spiraea douglasii)

O frumusețe impunătoare de până la 1,5 m înălțime, cu lăstari drepți de ciocolată crimson, care sunt acoperite cu fire mici de păr. Frunzele sunt alungite, argintiu-măsliniu. Inflorescențele piramidale sau paniculate sunt formate din flori crude de culoare închisă. Perioada de înflorire durează o lună și jumătate de vară caldă: din iulie până în august.

Spirea Bumalda (Spiraea x bumalda)

Spirea Bumalda (Spiraea x bumalda)

Acest hibrid de spirea japoneză și spirea cu flori albe este îndrăgit de mulți fani de arbuști. Spirea Bumald este un arbust scăzut de până la 70 cm înălțime. Coroana este sferică, lăstari erecti, frunze ovale, flori de căpșuni.

Soi comun: Red Dart's.

Dart's Red

Arbust mic până la 80 cm înălțime. Frunzele sunt ovale, malachite ușoare, rozaliu atunci când înflorește. Flori de la o culoare crem intensă la culori de visiniu. Florile formează numeroase inflorescențe volumetrice chiar și care apar la vârfurile lăstarilor din primele zile de vară până la începutul toamnei. Planta este capabilă să reînvețe, dar nu atât de generos..

Cultura preferă zonele grădinii iluminate de soare, nu există cerințe speciale pentru pământ, este rezistentă la îngheț. Arată atractiv pe granițe, paturi de flori, ca creație solo sau ca parte a grupurilor de plante. Reprezentanții soiului pot rezista la mediul urban dur, astfel plantele sunt cultivate cu succes în megacități.

Plantele au nevoie de tăierea primăverii.

Vara, florile ofilite sunt îndepărtate pentru a menține o vedere pitorească a arbustului.

Spiraea billardii

Spiraea billardii

Acesta este un hibrid de spire Douglas și spirea de salcie. Acesta atinge o înălțime de 2 metri. Frunzele sunt largi, inflorescențele sunt înverșunate strălucitoare. Cultura este răspândită cu muguri în iulie.

O varietate binecunoscută este Triumfanii.Un tufiș remarcabil de până la 2,5 m înălțime. Ramurile tinere sunt mai întâi malachite, apoi maro-violet, acoperite cu puf, iar cele mature sunt goale, inegale. Frunzele sunt înguste, ascuțite, palide deasupra, cu o tentă albăstruie mai jos. Înmulțirea apare în a doua jumătate a verii până la primele înghețuri ușoare. Florile sunt purpuriu-crimson, colectate în inflorescențe voluminoase, asemănătoare cu un con. Inflorescențele sunt grele, ramurile sunt ușor înclinate din greutatea lor, formând o cascadă de flori unică.

Tolerează tăierea fără probleme, dă germeni de rădăcină. Cultura poate îndura umbra de pe site, dar înflorește mai abundent în spațiul plin de soare. Solul este de preferință umed, acid sau neutru, bogat în nutrienți, fără var. Cultura este capabilă să tolereze înghețul. În grădini, parcuri, piețe, plante sunt plantate în societatea altor culturi sau într-o izolare splendidă.

Spirea Arguta sau ascuțit-serrat (Spiraea arguta)

Spirea Arguta sau ascuțit-serrat (Spiraea arguta)

Arbust masiv până la 2 m înălțime. Frunzele sunt înguste, ovale, cu crestături. Ramurile sunt grațioase, din plastic, curbate într-un arc. Încântă admiratorii vegetației cu muguri în mai-iunie. Tuful este strecurat cu inflorescențe în formă de umbrelă, care sunt formate din flori albe de zăpadă. Mugurii se formează pe ramurile anului trecut, astfel că arbustul este tăiat imediat după înflorire. Arbustul nu crește repede: într-un an crește cu maximum 20 cm.

Planta preferă zonele însorite, nu solicită terenuri, iubește umezeala. Tolerează ușor tăierea. Capabil de a transpune fără adăpost. Cultura în grupuri de plante sau singură este folosită pentru arhitectura verde a orașelor.

Îngrijire și cultivare

Orice flori - atât flori sălbatice, cât și plante exotice luxuriante - sunt pline de secrete și surprize uimitoare, dar își dezvăluie secretele doar atunci când sunt îngrijite corespunzător. La urma urmei, o floare nu este doar o decorație care ar trebui să arate bine la locul ei, ci este și o creatură vie, iar în acel loc trebuie să se simtă bine. Prin urmare, cultivarea florilor este o activitate extrem de interesantă..

Dacă se ia o decizie de a planta o plantă în grădină, atunci trebuie să vă amintiți că fiecare floare are propriul său caracter, propriile cerințe, propriile condiții de creștere și dezvoltare. Există ceva de care să ne îndrăgostim de spirea: oferindu-ne frumusețea ei, practic nu necesită nimic în schimb. Ei bine, poate doar un pic de soare, umiditate moderată și soluri ușoare. Și, în semn de recunoștință pentru grijă, acest arbust cu flori unice va arăta la fel de bine peste tot: în compania altor plante sau în singurătatea regală, în paturi de flori complexe, garduri vii, de un rezervor.

Vederile joase sunt frumos decorate cu borduri, creste, alunecări alpine. Este frumos atunci când mulți arbuști cu aceeași umbră cresc împreună, atunci componentele individuale își pot dezvălui complet efectul, nu există nicio impresie de covor patchwork.

Activitățile de reproducere și îngrijire a plantelor devin deosebit de relevante pentru cultivarea epruvetelor sănătoase. Dezvoltarea culturilor depinde de mulți factori. Acestea sunt temperatură, iluminare, precipitații, precum și momente distructive: ploaie acidă, substanțe nocive. Pentru creșterea naturală a arbuștilor, compoziția solului și prezența nutrienților au o importanță deosebită. Compoziția pământului este formată din elemente minerale precum nisip, argilă, precum și apă și oxigen furnizate rădăcinilor.

Diferențele subtile în cultivarea spirei sunt asociate cu care dintre specii aparține o anumită tufă. Există specii care înfloresc devreme și există reprezentanți care înfloresc târziu. Acest moment determină specificațiile de aterizare și tunsoare. Arbustii care înflorește primăvara, parcă la comandă, revin la viață în mai, acoperiți cu flori albe. Speciile de vară înfloresc în iunie. La reprezentanții de vară, inflorescențele sunt vopsite mai ales în nuanțe de roz-crimson..

Spireele sunt indispensabile pentru amenajarea așezărilor mari, deoarece tolerează constant poluarea cu gaze și fumul din mediu. Arbustii cresc rapid, sunt prezenți cu mugurii la doi ani de la plantare. Câteva unități din culturi ornamentale pot exista, precum o spirea, până la patruzeci de ani, chiar și în condiții necorespunzătoare.

Alegerea unui loc de aterizare

„Propria dvs. grădină este minunată, dar, din păcate, nu există timp pentru asta”. Acest argument nu poate fi neglijat, deoarece cultivarea plantelor ornamentale, ca oricare alta, desigur, necesită timp. Aceasta se găsește în primul rând în primăvară, când zăpada se topește. Pregătirea solului, udarea și udarea necesită efort. Dar, totuși, plantarea unei spire și grija acesteia va fi în puterea chiar a unei florării debutante.

Locul pentru plantarea acestor arbuști ar trebui să fie iluminat de soare, chiar și în marginile sudice sultre..

Cea mai bună perioadă a anului pentru plantarea unui arbust ornamental este septembrie. Vremea câștigătoare - mohorâtă, ploioasă când pământul este saturat de umiditate.

Este mai corect să plantăm spire pe soluri poroase, permeabile la aer, cu o cantitate suficientă de resturi de plante și animale putrezite.

Volumul gropilor de plantare este diferit:

 • Dacă solul este fertil, atunci găurile pentru plantare trebuie săpate cu jumătate mai mult decât sistemul de rădăcină al plantei, până la o jumătate de metru adâncime;
 • Dacă solul nu câștigă, atunci gaura este săpată în toate direcțiile, de trei ori mai mult decât sistemul de rădăcină al tufei.

Fundul gropii este umplut cu un amestec de nisip, resturi putrezite de plante mlăștinoase, pământ cu frunze. Se găsește o gaură cu câteva zile înainte de plantare și se lasă să stea, plantând încet planta.

Intervalul dintre gropi se datorează opțiunilor de plasare a plantelor și a perioadei de înmugurire:

 • spirele care înflorește vara sunt plantate în rânduri zvelte, păstrând un spațiu de cel puțin o jumătate de metru unul de celălalt. Dacă există mai multe rânduri, atunci intervalul dintre ele este de jumătate de metru. Atunci când spireele sunt cultivate într-o companie cu alți reprezentanți ai florei, distanța dintre ele trebuie să fie de la jumătate de metru la un metru;
 • spirele care înflorește primăvara sunt plantate în mod arbitrar. În rânduri ordonate de băuturi spirtoase, trebuie respectată o distanță de până la un metru, în plantații colective - până la un metru și jumătate.

Procesul de plantare

Fiecare varietate de spirea are proprietăți personale, dar pentru toate speciile există tipuri generale de reguli de plantare. Dacă nu le spargi, atunci cultura se va rădăcina rapid și mai târziu va crește într-o plantă sănătoasă..

Înainte de plantare, rădăcinile sunt examinate cu atenție, frunzele de rădăcină sparte și eliminate. O plantă cu pământ pe rădăcini este udată din abundență după plantare. O cultură cu rădăcini fără sol este plasată într-o soluție de apă și un stimulator de creștere pentru o zi. Medicamente stimulante sunt achiziționate la magazinele de flori. Tufele tratate sunt plantate imediat pe un site permanent. Floriștii cu experiență recomandă tratarea răsadurilor cu substanțe chimice înainte de plantare pentru a proteja împotriva infecțiilor fungice. Părțile deteriorate ale răsadurilor sunt îndepărtate.

Arbustul este plantat astfel încât gulerul rădăcinii să fie la nivelul solului.

Fanii plantelor știu că spireele adoră umiditatea, dar nu ar trebui să existe absolut niciun exces de lichid în apropierea sistemului radicular. Prin urmare, dacă solul conține o cantitate impresionantă de lut, atunci un material permeabil este turnat în groapă pentru a scurge excesul de apă. Grădinarii folosesc pietricele mici, cărămizi tăiate, lut expandat, înălțimea stratului până la 16 cm. Dacă pământul nu este bogat în nutrienți, se aplică fertilizare. După plantarea unei culturi, este udată, stropită cu turbă sau lemn tăiat.

Udare și hrănire

Irigarea sistematică este importantă pentru epruvete recent plantate în perioadele uscate fierbinți. Udarea corectă este prezentată cu spirea japoneză, deoarece fără umiditate abundentă planta se va usca rapid. O condiție importantă pentru creșterea activă a aproape toate plantele este umiditatea stabilă a solului, de aceea culturile trebuie să fie irigate nu în termen, ci ținând cont de condițiile meteorologice și de nevoile plantelor.

Plantele tinere se udă regulat, se desprind și se mulge pământul de sub ele. Irigarea se poate face cu o udare obișnuită: este mult mai economică decât folosirea unui furtun. Din udare, apa merge direct în locurile unde este nevoie. În același timp, puteți determina clar cantitatea necesară de apă..

În grădinile naturale nu este necesară fertilizarea solului, există un ciclu închis: copacii își văd frunzișul toamna, plantele se ofilesc, reziduurile plantelor sunt transformate de viermi de pământ sau alte organisme vii în nutrienți care sunt furnizați plantelor sub formă de îngrășăminte. Nu este cazul pentru livezile abundente care nu au mulți copaci. În astfel de grădini, costurile solului trebuie compensate prin introducerea de îngrășăminte suplimentare..

Principalele substanțe nutritive necesare plantelor includ azot, fosfor, potasiu.

De asemenea, sunt necesare microelemente: fier, bor, mangan. Varul oferă solului capacitatea de a absorbi alți nutrienți. Azotul îmbunătățește creșterea frunzelor. Fosforul promovează dezvoltarea florilor, iar potasiul întărește celulele plantelor, făcându-le mai rezistente.

La începutul primăverii, arbuștii sunt hrăniți cu fertilizare, aceasta susține dezvoltarea și înflorirea generoasă. Culturile care înflorește vara trebuie reîncărcate în iunie.

După sfârșitul înfloririi, inflorescențele sunt eliminate, acest lucru va economisi resursele plantelor, care vor fi necesare pentru formarea semințelor.

Înaintea lungii de iarnă, spireele trebuie să câștige forță și forță, de aceea, toamna, uneori se adaugă îngrășăminte care conțin fosfor și potasiu sub rădăcinile plantei.

Îngrășămintele care conțin azot, inclusiv bălegarul de vacă, nu sunt potrivite pentru hrănirea toamnei. Nitrogenul provoacă dezvoltarea de noi lăstari tineri, ceea ce înseamnă că cultura va risipi resursele acumulate pentru redirecționare..

Se întâmplă ca pământul să fie acoperit cu o crustă, uscându-se la soare după o furtună. S-ar părea că solul argilos a fost dezgropat și dezlănțuit, dar mineralele de argilă se lipesc din nou după precipitații și se formează un „sol de beton”. Adăugarea sistematică a compostului și mulcirea suprafeței solului împiedică formarea crustei pe sol. De asemenea, o acoperire a solului cu mulci va păstra umiditatea în sol și, în consecință, va reduce cantitatea de udare..

Combinația de culturi, rotația culturilor și selecția soiurilor sunt de o importanță deosebită pentru grădină. Trebuie subliniat mai ales că este mai bine să se evite utilizarea substanțelor chimice, este mai bine să se promoveze dezvoltarea organismelor benefice. De asemenea, este recomandat să folosiți cărți de referință sau să solicitați sfaturi de specialitate.

Temperatura

Unele soiuri de spirea sunt rezistente la înghețuri severe: arbuștii pot tolera temperaturi de până la -50 ° C. Speciile precum spirea japoneză, cu flori albe și mamelon suferă de vreme rece. Când vin zile călduroase de primăvară, proprietarul unor astfel de arbuști descoperă înghețarea ramurilor..

lumină

Cultura adoră lumina soarelui, deci trebuie să crească într-o zonă luminată de soare. Cultivatorii experimentați plantează spire în partea de sud a grădinii, unde sunt puțini copaci. Umbra parțială sau nuanța nu va permite arbustului să își dezvăluie complet caracteristicile decorative..

Lipsa de lumină duce la deteriorarea creșterii, la deteriorarea proprietăților decorative ale plantelor. Zona în care cresc arbuștii trebuie să fie luminată de soare timp de cel puțin 6 ore pe zi.

Transplant și tăiere

Un punct important în îngrijirea spirea este tăierea. Cu ajutorul unei tunsori, fanii florei păstrează anual farmecul formelor și înfloririi colorate a acestor plante..

Tăierea pentru diferite tipuri de plante este diferită, în funcție de momentul formării mugurilor: vara sau primăvara, deoarece inflorescențele se formează pe ramurile anilor diferiți.

În spiralele care înfloresc primăvara, mugurii de flori se formează în egală măsură pe întreaga lungime a ramurilor, dar înfloresc anul viitor. Spiraea de tăiere se limitează la tăierea lăstarilor, răniți, fără vânturi. Ramurile decupulare mature (peste 7 ani) și ramurile fragile sunt, de asemenea, îndepărtate complet. Tunsul se realizează în fiecare an la începutul primăverii, începând cu luna martie.

La plantele care înfloresc vara, inflorescențele se formează la capetele ramurilor anului curent. Anul viitor, aceste inflorescențe se usucă, iar florile proaspete se formează din nou pe ramurile tinere. Arbustii acestui grup sunt tăiați primăvara devreme, imediat ce apar frunzele. Toate ramurile bine formate sunt scurtate la muguri impresionanți, iar ramurile mici și prea delicate sunt tăiate în întregime. La 4 ani de la plantare, tufișurile sunt tăiate la o înălțime de 25-30 cm.

Spireele, care înfloresc vara, trăiesc o perioadă scurtă de timp. Tufii maturi la vârsta de 20 de ani sunt săpați, iar exemplare tinere sunt plantate la locul lor. În această perioadă de timp, calitatea înfloririi plantei se deteriorează, creșterea lăstarilor noi scade. O tunsoare întineritoare nu salvează ziua.

Fiecare florar vrea să vadă în grădina sa un arbust atractiv, puternic și luxos înflorit. Pentru a obține acest rezultat, nu putem decât să acordăm importanță tăierii plantelor..

Este important să respectați anumite reguli:

 • o primă încercare de tăiere se efectuează la doi ani de la plantare;
 • fiecare ramură a spirei este formată până la patru ani, apoi apare decedarea treptată. Tăierea sistematică salvează planta de la uscarea rapidă;
 • lăstarii care au împlinit o vârstă de peste șapte ani sunt îndepărtați în întregime;
 • o tunsoare de wellness este realizată în iulie, când spirea va dispărea absolut;
 • tăierea cardinală este îndepărtarea tuturor ramurilor de muguri puternici. Lăstarii răniți și morți sunt tăiați complet;
 • nu ar trebui să existe lăstari de peer pe arbust. Câteva lăstari mature și multe tinere sunt lăsate pe plantă. În acest caz, moartea lăstarilor mai vechi nu va afecta aspectul întregului tufis;
 • Este important de știut că tunderea completă a stării de sănătate și tunderea nu sunt întotdeauna răsplătite rezultatul scontat. Grădinarii cu experiență știu că, dacă iubești plantele și ai grijă de ele, ele vor oferi mai mult decât farmecul și farmecul lor.

Dacă vorbim despre o tunsoare cretă, atunci, desigur, este necesară perseverența și anumite abilități pentru a face o bilă, o coloană sau o piramidă dintr-un gard viu sau arbust pentru o gard viu, pentru a crea un complot artistic unic. Un astfel de site va atrage privirile oamenilor și va aduce multă bucurie. Grădinarii cu experiență folosesc trucuri: în timpul unei tunsori, asistentul sprijină un stencil de carton pe plante și îl mișcă după nevoie. De asemenea, peste instalație, este construită schela cu forma corespunzătoare din lemn sau sârmă, realizată independent. După ce planta a depășit acest șablon, acesta poate fi tăiat foarte precis la forma șablonului..

Îngrijirea post-înflorire

Spiraea după înflorire are nevoie de îngrijire standard: udare, slăbire a pământului, tăiere a sănătății, deși nedemne, rezistă cu încăpățânare înghețurile severe și vremea mohorâtă. Dacă o plantă este plantată sau transplantată în conformitate cu regulile, atunci va lua rădăcină în curând și fără probleme, deci nu are nevoie de proceduri de îngrijire standard.

Proceduri de îngrijire tipice:

 • primele 14 zile de la plantare, planta este udată din abundență, acest lucru face posibil ca arbustul să se înrădăcineze, să se obișnuiască cu o zonă de creștere necunoscută într-un timp scurt;
 • soiurile și speciile plantate toamna, în ciuda rezistenței lor la îngheț, simt nevoia să folosească un adăpost solid pentru iarnă. În zonele cu zăpadă mică sau ierni extrem de reci, acest lucru este deosebit de important de reținut;
 • spirele care înflorește vara, precum și plantele tinere, sunt udate mai abundent decât arbuștii cu flori de primăvară;
 • un efect bun este dat de mularea solului în apropierea tufișurilor cu un strat de materie organică. Mulch-ul păstrează umiditatea în sol, reduce creșterea buruienilor.

Pregătire pentru iernare

În ciuda faptului că sistemul radicular fibros al spirei este situat aproape de suprafața pământului, majoritatea plantelor tolerează temperaturi scăzute și ridicate ale aerului. Unele tipuri de băuturi spirtoase cresc fără a-și face rău și la temperaturi de până la -50 ° C, dar există reprezentanți care suferă de îngheț.

Pentru a proteja arbuștii, ramurile lor sunt conectate într-o grămadă, înclinate spre pământ, acoperite cu frunze și lăstari căzuți. Arbuștii care au fost plantați toamna, în orice zonă pentru iarnă, trebuie să fie acoperiți.

Aterizare

Plantarea spirea primăvara

Spirele care înfloresc vara sunt plantate primăvara. Este important să nu ezitați, ci să plantați arbustul înainte de înflorirea mugurilor.

Arbustii sunt plantați, respectând regulile:

 • pereți groapă verticali, strat de drenaj 20 cm;
 • tunderea părții aeriene și rădăcinile uscate;
 • introducerea de îngrășăminte, turbă, nisip în groapă;
 • desfaceți rădăcinile, direcționați-le în direcții diferite;
 • acoperă rădăcinile cu pământ, toarnă o găleată de apă;
 • umpleți gaura complet;
 • pământul din jurul plantei este compactat;
 • formează un terasament de pământ în jurul arbustului, udat și acoperit cu mulci.

Plantarea spirea toamna

Toamna, se plantează și se transplantează arbuști care înfloresc primăvara și vara.

Înainte de plantare, se examinează răsadul, rădăcinile rănite ale plantei sunt tăiate cu foarfece de grădină, astfel încât tăierea să fie lină. Fotografiile sunt scurtate cu o treime. Este săpată o gaură de plantare, ținând cont de mărimea sistemului rădăcină al culturii. Rădăcinile ar trebui să fie spațioase în groapă. Se toarnă pământ, turbă, nisip. Gulerul rădăcinii ar trebui să fie plin cu pământul. După plantare, solul este compactat și irigat.

Grădinarii competenți recomandă plantarea de spire pe vreme ploioasă, ploioasă, deoarece în acest moment rata de supraviețuire a arbuștilor este mai mare.

Plantarea sau transplantarea unei plante toamna este combinată cu procedura de împărțire a unui tufiș matur. Evenimentul are loc înainte de sfârșitul toamnei frunzelor.

Metode de reproducere

Spirea se reproduce în mai multe moduri:

 • semințe;
 • straturi și butași (vară și primăvară);
 • împărțirea tufișului.

Propagarea semințelor este potrivită pentru toate speciile, cu excepția hibrizilor.

Creșterea spirea din semințe

Înainte de plantarea semințelor, recipientele joase și late sunt umplute cu turbă și sol. Semințele sunt plantate și un strat subțire de turbă sau pământ este turnat din nou deasupra. Primii lăstari eclozează într-o săptămână.

Pentru a proteja plantele de infecțiile fungice, se tratează solul și germenii tineri.

Pentru a preveni apariția bolilor fungice, solul și plantele emergente trebuie tratate cu biofungicide naturale, de exemplu, o soluție de permanganat de potasiu.

După două-trei luni, tufișurile tinere sunt transferate pe șantier, în umbră sau nuanță parțială, prind rădăcinile. Răsadurile sunt irigate și stropite cu un strat subțire de mulci.

Primii 3 ani, arbuștii sunt îngrijiți în mod deosebit: au udat sistematic, au slăbit solul. Este important să ne amintim că rădăcinile spiritelor imature sunt situate aproape de suprafața solului, nu trebuie să fie rănite. Arbustii crescuți din semințe încep să dea primii muguri la 3-4 ani de la plantare.

Reproducerea prin stratificare

Primăvara, spirea poate fi propagată prin stratificare. În această perioadă, lăstarii care cresc aproape de sol sunt presate în brazde pre-formate și fixate cu furci. Capetele lăstarilor sunt tăiate și întreaga lungime este acoperită cu pământ. Pentru perioada de iarnă, straturile sunt acoperite cu frunze căzute. Când vine primăvara următoare, straturile prind rădăcini, lăstarii sunt tăiați și plantați pe un loc permanent..

Reproducerea spirea prin butași

Cel mai acceptabil și necomplicat mod de creștere a spirtului este butașii. Toate aceste specii și hibrizi ai culturii sunt propagate prin această metodă. De îndată ce creșterea activă a lăstarilor se oprește, grădinarii încep să recolteze butași. Trebuie amintit că din speciile care înflorește primăvara, butașii sunt tăiați de la începutul lunii iunie. În arbuști care formează muguri vara, butași sunt pregătiți de la mijlocul lunii iunie.

Lăstarii pregătiți se pun în containere cu nisip și turbă. Pentru ca o echipă să aibă loc și înrădăcinarea rapidă, butașii sunt udate zilnic de cel puțin 5 ori. Procentul de adaptare și supraviețuire a butașilor este mare, până la 70%. Cultivatorii cunoscuți de flori folosesc stimulente de creștere a rădăcinilor pentru a procesa butași, ceea ce crește rata de supraviețuire la 100%. Butașurile consacrate sunt plasate primăvara viitoare pe un șantier permanent.

Reproducerea prin împărțirea bucșei

Toamna, plantele sunt propagate prin împărțirea tufișului. Vârsta spirei divizabile nu trebuie să fie mai veche de 4 ani. La arbuști mai maturi, rădăcinile sunt prea masive, este dificil să le scoți din sol și să le împarte..

Arbustul pentru împărțire este săpat, lăsând o porțiune de pământ mai mare decât proiecția frunzișului. Dacă în același timp o parte din rădăcini este rănită, nu va fi mai rău pentru arbust. Tuful este scufundat într-o găleată cu apă. Solul va rămâne în partea de jos, rădăcinile vor fi curate și complet vizibile. Puteți spăla solul vechi din sistemul de rădăcină cu apă curentă.

Arbustul este împărțit cu foarfece de grădină ascuțite. Pe fiecare parte, se lasă un lob de rădăcină ramificată și doi sau trei lăstari anuali sau doi ani. Apoi, procedura de plantare se realizează ca de obicei în primăvară: se formează o crustă de drenaj, se toarnă o grămadă de pământ, rădăcinile sunt neîndoite, acoperite cu pământ, udate, iar suprafața solului este acoperită cu mulci.

Posibile probleme de creștere

Procesul de dezvoltare și înflorire a spirea poate fi perturbat de dificultăți.

 1. Atac de afide, miner rozaliu, vierme de frunze. Atacul poate avea loc toată vara. Grădinarii inspectează plantele, detectează zonele atacate și irigă culturile cu insecticide foarte eficiente.
 2. Plantele pot fi ucise de acarieni. Pentru a proteja împotriva dăunătorilor, substanțele chimice sunt utilizate pentru a pulveriza plantele..
 3. Uscarea lăstarilor și frunzelor la înălțimea sezonului. În acest caz, cultivatorul trebuie să se asigure că există o cantitate suficientă de umiditate și calitatea pământului. Dacă este necesar, adăugați îngrășăminte, irigați tufișul.
 4. Microclimatul site-ului poate avea, de asemenea, un efect foarte puternic asupra creșterii culturilor. Aerul subțire este nefavorabil, dar aerul „dens” este și mai rău. Arbuștii pot fi cultivați în direcția dominantă a vântului de la întreprinderi dăunătoare, dar nu uitați că multe substanțe nocive se acumulează în sol, în primul rând metale grele. Emisiile de evacuare ale autovehiculelor nu trebuie nici subestimate..

Boli și dăunători

Toate tipurile de spirea sunt rareori atacate de dăunători, dar uneori se întâmplă.

Acarianul de păianjen

Acarianul păianjen este considerat cel mai înfiorător, deoarece în timpul unui singur sezon de creștere se nasc din 8 până la 10 generații ale acestui dăunător. Pe plăcile de frunze, pe care apărea acarianul păianjen, se formează plăci paniculate albe. După un timp, frunzele se îngălbenesc, se usucă și cad. Când vara este caldă și uscată, numărul căpușelor crește semnificativ. Pentru a rezista dăunătorului, se folosesc pesticide.

Planta este grav afectată de afide, care beau sucul de frunze, pediceli și lăstari tineri. Afidele sunt extrem de periculoase din iunie până la mijlocul lunii august. Acesta provoacă daune semnificative afidelor prin purtarea de boli virale. Cu o înfrângere masivă și condiții favorabile pentru răspândirea virusurilor, plantele pot muri foarte repede. Se transportă prin saliva secretată de afide. Insecta este distrusă cu soluții chimice destinate acestui lucru. Dacă scara leziunii este mică, atunci se folosesc metode populare de luptă: tinctură de tutun, capsicum, ceapă, usturoi, soluție de săpun.

Fierastraie albastră de pajiște și floarea albă

Insecte dăunătoare și glutoase. Ele sunt capabile să producă rău distrugând complet lamele frunzelor. Pentru protejarea și respingerea acestor insecte, se folosesc preparate speciale, care pot fi achiziționate la centrele de flori..

Spirea afectează nu numai dăunătorii, ci și bolile fungice, cum ar fi mucegaiul cenușiu și diverse pete. Pentru a salva arbuști, se folosesc preparate fungicide cu acțiune antifungică..

Dacă există îndoieli cu privire la diagnosticul unei plante, atunci pentru sfaturi despre această problemă și pentru informații suplimentare, trebuie să contactați specialiștii.

Dacă este posibil, cel mai bine este să nu folosiți nici măcar substanțe chimice adecvate. Înainte de a le folosi, trebuie luate măsuri preventive adecvate. Cel mai important este să recunoaștem boala în timp util. Plantele bolnave ar trebui distruse: ar trebui aruncate doar în coșul de gunoi și nu în compost. Instrumentele de tăiere trebuie dezinfectate după fiecare utilizare..

Nu subestimați „poliția de grădină” - mâncători de insecte precum arici, alunițe, șoapte și broaște și, mai ales, păsări cântătoare. Aceștia, mai ales în perioada de cuibărire, le oferă copiilor lor hrană proteică - insecte de toate tipurile și, în primul rând, dăunători.

Spirea în designul peisajului

Spirele înflorește magnific în fiecare an, nu au cerințe speciale și arată minunat în proiectarea oricărei grădini de flori. Crescătorii moderni încearcă să obțină exemplare care să poată menține cât mai pitoresc..

Visele cele mai sălbatice ale admiratorilor florei se împlinesc, noii hibrizi îmbină armonios mai multe proprietăți decorative: frunziș de primăvară colorat spectaculos, înflorire sălbatică și haine de toamnă captivante. Unele soiuri prețuiesc frunzele colorate toată vara. Pentru a încheia totul, spireele sunt îndrăznețe. Unele vederi seamănă cu o fântână cu jeturi care cad, altele sunt sfere rotunjite perfecte.

Nu toate plantațiile din grădină ar trebui să fie determinate doar de bunul simț. Unele decizii sunt luate doar pentru a păstra grădina pur și simplu frumoasă. Pentru a îndeplini visul de a crea o grădină luxoasă și captivantă, trebuie doar să permiteți spirea să crească și să se dezvolte pe deplin. Arbustii cresc cu succes singuri sau în grupuri cu alte plante.

Spireele arată impresionant în compania de liliacuri, portocale batjocoritoare, crini din vale.

Spireele creează compoziții amuzante în mixborders, peluze, paturi de flori și chiar în recipiente nepretențioase.

Tufișuri care cresc subțire sunt plantate pentru a ancora versanții. Sistemul de rădăcină superficială și înălțimea corespunzătoare fac posibilă utilizarea acestora pentru acoperirea fundației, plantând în rânduri de-a lungul pereților. Spireele sunt potrivite pentru tunsori cret. De la ei puteți obține emisfere sau bile dense.

Spirea este un zeu pentru o florară: arată impresionant și nu necesită aproape nicio grijă. Arbustul este cu adevărat uimitor: este simplu și frumos în același timp, exterior blând, dar rezistent și lipsit de condiții de creștere. Spirea nu este una dintre plantele la modă, îi lipsește complet exoticul uimitor care este atât de popular acum.

Spirea crește peste tot: decorează zone umbroase de teren lângă gard, sub copaci și în apropierea zidurilor din clădiri. Aceste tufe sunt aranjate cu un gard viu: tufe joase, dar foarte îngrijite și compacte, plantate în rânduri, împart clar situl în zone. Spirea este adesea plantată lângă nuferi și trandafiri, această compoziție are o expresivitate aparte. Buchetele Spirea vor înzestra generos fiecare casă cu căldură și confort.

Top