Categorie

1 Bonsai
De ce dați trandafiri galbeni și este posibil să oferi flori galbene fetelor?
2 Trandafiri
Descrierea soiurilor de gutui japonez, plantare, cultivare și îngrijire în câmp deschis
3 Violetele
O întrebare importantă: este posibilă transplantarea unei orhidee atunci când înflorește? Instrucțiuni pas cu pas și îngrijire
4 Trandafiri
Roșii cherry. Descriere, caracteristici, cultivare și soiuri de roșii cherry

Image
Principal // Ierburi

Hortensie într-un ghiveci - îngrijirea florilor acasă și de grădină


Hortensia este una din optzeci de specii de plante cu flori din familia Hortensia. Habitatul din natură pentru această plantă este un teritoriu destul de vast: America de Nord și de Sud, Asia de Est și de Sud. Din care rezultă că există un număr indescriptibil de specii diferite, de exemplu, hortensia iasomiei, care a ajuns în Europa din Asia și a moștenit o dependență de un climat umed și de multă lumină. Dar hortensia care urcă și hortensia cu frunze mari aparțin descendenților florilor din America de Sud, care sunt mai puțin predispuse la dependența de un climat umed constant, dar tolerează lumina soarelui excesivă mult mai rău..

Și chiar mai multe subspecii, de exemplu, hortensia Vanilla Fraze cu petale roz pal și o nuanță cremoasă ușoară de inflorescențe, hortensie Grandiflora cu flori bej și albe de dimensiuni destul de mari, hortensie Nikko Blue cu inflorescențe fascinante și albastre.

De menționat este faptul că, în ciuda vastului teritoriu de distribuție, această floare este o plantă capricioasă și solicitantă, grija pentru o hortensie acasă va necesita rezistență și respectarea unui număr de cerințe. Meritul „domesticirii” este munca grea a botanicilor și crescătorilor europeni din secolul al XIX-lea. De atunci a devenit posibilă utilizarea hortensiei ca unul dintre numeroasele elemente vii ale decorarii decorului unui spațiu de locuit..

Soiuri de soiuri de hortensie și îngrijire la domiciliu

Până în prezent, există mai mult de 100 de specii de îngrijire pentru o hortensie în ghiveci care poate crește și să înflorească acasă. Fiecare este unic și atractiv în felul său. Paleta de culori a hortensiei este variabilă de nedescris. Există inflorescențe de flori albe, roșii, albastre și roz cu tot felul de nuanțe și nuanțe. Pe baza culorii preferate a inflorescenței, se vor schimba soiurile și puțină grijă.

Rețineți că îngrijirea unei hortensii de cameră, îngrijirea unei hortensii a copacilor sau îngrijirea unei hortensii cu frunze mari poate diferi unele de altele datorită unor particularități ale originii plantelor.. Acest articol oferă orientări generale.

În primul rând, merită respectat cu strictețe și cu atenție modul de viață al florii, în funcție de anotimp și, în conformitate cu acesta, reglați corect regimul de udare, temperatură, hrănire și lumină. O atenție deosebită trebuie acordată florii în perioada formării mugurilor și a sezonului rece. Este spectaculoasă și frumoasă, dar în același timp capricioasă și capricioasă ca o prințesă.

Iluminat și ventilație la domiciliu

Pentru florile dintr-un spațiu închis, este foarte important să găsiți linia „aurie” dintre un deficit și o supraabundență a luminii solare sclipitoare și a altor surse de lumină. Dacă aveți nevoie pentru a obține înflorirea luxuriantă și longevitatea plantei, ar trebui să găsiți un loc bine luminat, deoarece hortensia este solicitantă pentru o cantitate abundentă de lumină. Cu toate acestea, nu vă grăbiți să goliți pervazul din partea de sud a casei. La urma urmei, lumina directă a soarelui pe frunze este mai nocivă decât bună. Soluția ideală ar fi așezarea ghiveciului la câteva metri de fereastra orientată spre sud. Într-un loc unde predomină o iluminare bună cea mai mare parte a zilei. Dacă ferestrele din casă sunt orientate spre nord sau vest, sau din anumite motive nu există suficientă lumină în sufragerie, este foarte posibil să puneți hortensia pe pervaz, iar în situații deosebit de dificile să creați iluminare artificială din lămpi fluorescente..

Hortensia nu tolerează foarte bine mustitatea, de aceea este recomandat să aerisiți camera cu planta cel puțin o dată pe zi. În sezonul cald, este recomandat să transferați hortensia într-o loggie, balcon sau grădină într-un loc unde nu există lumină directă a soarelui.

Regimul de temperatură al instalației

Pentru o înflorire luxuriantă, precum și o viață lungă a unei hortensii, este necesară o cameră și condiții de detenție, în condițiile în care temperatura aerului exterior să nu depășească + 22C. Dacă este inacceptabil de înaltă, atunci floarea va începe să-și verse văderea frunzelor, să se micșoreze și, în final, să moară..

De asemenea, este necesar să se mențină o umiditate a aerului destul de ridicată, datorită căreia planta se va dezvolta și va înflori cu flori luminoase și colorate. Schimbările și temperaturile puternice, care pot afecta ritmul vieții în rău, afectează și negativ.

De la sfârșitul toamnei până în februarie (în funcție de condițiile individuale de dezvoltare și de varietatea florii), începe perioada de iernare a hortensiei. În acest moment al anului, este recomandabil să transferați planta într-o cameră cu o temperatură apropiată de +8 C, să o tăiați cu aproximativ trei cincimi și, în cazul unui spațiu deschis (grădină, balcon), să o înfășurați cu atenție cu material țesut. În februarie, planta se va trezi și va fi necesar să transferați floarea într-o cameră mai caldă..

Udarea și hrănirea culturilor

Această plantă este foarte iubitoare de umiditate. Primăvara, când hortensia este după iarnă și vreme rece, se recomandă creșterea treptată a cantității de lichid pentru udare. Nu este necesar să umpleți brusc planta, floarea nu are nevoie de hrănire suplimentară în această perioadă.

Vara, hortensiile au nevoie de multă apă. Este deosebit de important pentru o astfel de floare dependentă de umiditate ca hortensia cu frunze mari: plantarea și îngrijirea care presupune inițial un loc destul de umed și un sol udat din abundență. Trebuie să aveți grijă ca solul din jurul florii să nu fie uscat. De asemenea, nu abuzați de iubirea plantei pentru apă și de a crește o mlaștină. Este optim să udăm planta deoarece stratul superior al solului din ghiveci se usucă ușor. Aceasta asigură cantitatea necesară de lichid. Mai aproape de toamnă, cantitatea de apă utilizată pentru irigare trebuie redusă în mod sistematic (nu limitați sau nu creșteți brusc cantitatea de lichid care intră în floare).

În perioada de iernare, trebuie să vă asigurați doar că pământul nu se usucă până la margine și nu se transformă într-o forfotă uscată de pământ. Se recomandă în sezonul rece să se limiteze umiditatea aerului din jurul plantei..

Apa, care trebuie udată cu hortensie, trebuie să fie moale și așezată, de preferință la temperatura camerei, unde se află planta. Vara, este posibil să adăugați o cantitate mică de suc de lămâie în apă pentru irigare (aproximativ 5-7 picături la 1 litru de lichid). Acest lucru va preveni îngălbenirea frunzișului și va oferi o culoare verde contrastantă cloroplastelor. O excepție este grija pentru hortensia Anabelului și îngrijirea unei hortensii petiolate, pentru ele și florile cu inflorescențe albe și cremă, prezența apei acide poate fi distructivă și poate perturba ciclul de înflorire. Pentru acest tip, este acceptată apa moale decontată la temperatura camerei.

Top dressing-ul se realizează, de regulă, în lunile mai calde ale anului (mai - august). De două ori pe săptămână, solul din apropierea plantei este udat cu o soluție de 3 g de sulfat de potasiu, 4 g de superfosfat, 3 g de azotat de amoniu la un litru de lichid. De la mijlocul lunii august, alimentarea trebuie oprită. Întrucât este în această perioadă, având în vedere încetarea creșterii vegetative a plantei, se vor pune muguri de flori. Și va fi necesar să eliminați lăstarii slabi și creșterea rădăcinilor.

Transplantul este cheia frumuseții și longevității hortensiei

Este de dorit ca solul să fie format din nisip, pământ cu frunze și gazon într-un raport de 1: 3: 3. Puteți utiliza, de asemenea, următoarea compoziție: nisip, turbă, sol cu ​​frunze și sol moale într-un raport de 0,5: 1: 1: 2. Contrar credinței populare, nu este recomandat să folosești humus.

Un fapt interesant este o proprietate a acestei plante. Dacă pământul este acid, va provoca înflorirea cu flori albastre sau albastre palide. În cazul solului, neutru în aciditate, florile capătă nuanțe de alb și bej în perioada de înflorire. Solul alcalin este acceptabil pentru cei care caută flori roșii sau roz. Cu toate acestea, pentru o floare înfloritoare luxuriantă, îngrijirea unei hortensii albastre necesită reumplerea regulată a solului, apă ușor acidă. Această îngrijire a hortensiei este deosebit de relevantă primăvara, când câștigă forță după „hibernare”.

Atunci când alegeți o oală, merită să aveți în vedere structura sistemului radicular de hortensie, care, datorită creșterii sale, necesită o proiecție orizontală mare a spațiului. Cu alte cuvinte, vasul trebuie să fie deschis și larg. Este de dorit ca volumul noului vas să fie de unu și jumătate la două ori mai mare decât cel vechi..

Pentru a minimiza posibilele daune aduse sistemului radicular, transplantul în sine se realizează prin transferul plantei. Prezența unui strat de drenaj gros (aproximativ 15 mm) este obligatorie. Urmează un strat de amestec de pământ, a cărui compoziție este specificată mai sus. Mai departe, are loc aranjarea florii în sine, urmată de aranjarea acesteia. Substratul de pământ este turnat de-a lungul perimetrului. Este important ca gulerul rădăcinii să fie la nivelul suprafeței solului. După finalizarea transplantului, hortensia trebuie udată din abundență. Acoperind stratul superior al solului cu mulci de turbă, este posibilă păstrarea umidității solului pentru o perioadă mai lungă. Rețineți că plantarea și reproducerea hortensiilor sunt concepte inseparabile, iar longevitatea viitoarelor lăstari vegetale depinde de temeinicia și calitatea acestora..

Reproducerea hortensiei casnice

Este important pentru o plantă precum hortensia: îngrijirea și reproducerea, posibilă în două moduri (prin semințe și butași).

În primul caz, reproducerea hortensiei: plantarea cu semințe și plecarea are loc în perioada de la sfârșitul iernii plantei. Semințele proaspete sunt plantate într-un sol special fabricat și pregătit, alcătuit din pământ frunze și sărate, precum și humus în proporții egale. Nu merită săpat sau plantat adânc în sol, va fi suficient să le semănăm pe suprafața solului și să creăm un fel de ecosistem închis acoperind suprafața ghiveciului cu semințe tinere cu sticlă. Premisele sunt prezența luminii, o umiditate mică, dar constantă a solului și absența schimbărilor bruște ale temperaturii. Când apar lăstari tineri, paharul trebuie îndepărtat. Imediat ce lăstarii devin puțin mai puternici și primele frunze pornesc, acestea pot fi transplantate în siguranță într-un vas obișnuit cu un diametru aproximativ de 60-80 cm.

Propagarea prin butași este acceptabilă pentru floriștii cu mai multă experiență, este mai dificilă și necesită ceva experiență. Totuși, la rândul său, este încununat cu mari șanse de reușită..

Pentru butași, perioada de la sfârșitul lunii februarie până la începutul lunii martie este ideală. Pentru această procedură, lăstarii tineri sunt selectați și tăiați cu o lungime de 6 - 8 cm. Mai mult, trebuie să vă asigurați că fiecare tragere are până la trei internode. Este necesar condiționat să împărțiți fiecare tulpină în trei părți, din treimea superioară merită înjumătățit frunzele, în partea inferioară pentru a elimina complet. Apoi, este recomandat să-l tratezi cu un stimulent rădăcină (de exemplu, "Kornevin") și să-l plantezi în sol nisipos sau cu nisip, cu apă și să acoperi cu un borcan de sticlă. Acest lucru va crea un ecosistem închis favorabil, va oferi un climat favorabil și umiditate și va împiedica uscarea solului. Temperatura optimă pentru butași este de +20 C. După aproximativ o lună, se vor rădăcina și se pot planta în ghivece separate.

Boli și dăunători de cultură

Hortensia este o plantă foarte solicitantă și rareori „iartă” neglijarea condițiilor optime pentru aceasta. Având în vedere ce se poate îngălbeni, frunzișul se va crăpa sau va fi acoperit cu pete, ceea ce indică lipsa de umiditate și / sau lumina directă a soarelui. De asemenea, poate putrezi sau opri înflorirea, ceea ce la rândul său ar putea indica un exces de lichid în sol și / sau o lipsă de hrănire. Cu toate acestea, pe lângă aceasta, hortensia, la fel ca majoritatea plantelor de casă, este predispusă la o serie de boli, cum ar fi: cloroză, mucegai cenușiu sau mucegai pudră.

Cloroza este o boală a cloroplastelor din frunze. Drept urmare, floarea devine galbenă și se poate crăpa ulterior. Pentru a preveni cloroza, la apa folosită pentru irigare se adaugă vitriol de fier (aproximativ 8-12 grame la litrul de lichid) sau sulfat de fier (2 grame pe litru)..

Mucegaiul gri poate fi tratat cu lichidul Borodos. Pentru mucegaiul pudră, folosiți un amestec de 15 grame. sulfat de cupru și 150 gr. săpun verde diluat într-un litru de apă. Planta trebuie tratată cu această soluție..

Caracteristici de hortensie de grădină

Grija pentru o floare în grădină este diferită de păstrarea unei „rude” interioare. Mai mult, există diferențe între diferite tipuri de hortensii de grădină, care depind mai mult de abundența de umiditate și de un climat favorabil, care nu pot fi create artificial, ca într-o cameră închisă sau acasă..

Deci, de exemplu, hortensia paniculelor de grădină: plantarea și îngrijirea care ar trebui să fie aproximativ după cum urmează. Locația umbrită, udarea abundentă în lunile călduroase, de preferat plantată în climă umedă, nu tolerează vecinătatea arbuștilor din familia „spirea” și „dylphinium”.

Aceste reguli sunt ușor diferite pentru hortensia cu frunze mari: plantarea și îngrijirea necesită un loc bine luminat și deschis, fără apropierea de alte tufișuri și flori (totuși, nu trebuie să-l plantați în centrul grădinii la soare deschis), precum și nu numai udarea abundentă a solului, ci și pulverizarea frecventă frunze și flori. Merită să monitorizați mai atent culoarea frunzelor, deoarece hortensia de grădină cu frunze mari este mai predispusă la cloroză..

Normele la care este supusă hortensia pețiolată: plantarea și plecarea sunt foarte asemănătoare cu condițiile pentru dezvoltarea unei hortensii paniculate, cu excepția faptului că hortensia petiolată nu este atât de capricioasă pentru vecinii dintr-un pat de flori. În general, orice floare iubește spațiul și umezeala, are nevoie de căldură moderată și nu supraviețuiește soarelui direct..

Concluzii privind hortensia în creștere

Rezumând sfaturile de mai sus, vom face o mică notă de subsol despre ce fel de îngrijire a hortensiei la domiciliu și îngrijirea hortensiei în grădină ar trebui să fie astfel încât planta să nu aibă nevoie de nimic și să înflorească și să se dezvolte abundent.

Pentru hortensie: îngrijirea și cultivarea ar trebui să fie supuse unei trimiteri stricte la anotimp, rata de creștere și dezvoltare a inflorescențelor poate depinde de aceasta. Merită să eviți locuri întunecate și musty și să ne amintim că hortensia de acasă nu-i place lumina directă a soarelui. Condiții optime de temperatură: vara până la +22 C, primăvara și toamna de la +12 C la +15 C, iarna de la +6 C la +8 C

În sezonul cald, solul trebuie umezit din abundență, dar merită să vă asigurați că între udarea stratului său superior are timp să se usuce, odată cu apropierea vremii reci, udarea se reduce la minimum. Nu uitați de moliciunea și aciditatea lichidului de udare.

Aerul ar trebui să fie umed pentru cea mai mare parte a anului, cu excepția perioadei de iernare. Nu trebuie să neglijați hrănirea de înaltă calitate și în timp util a plantei în lunile calde ale anului. Tratarea la timp și îngrijirea plantei vor ajuta la evitarea problemelor grave și la o viață lungă pentru hortensii, răsplătind lumea din jur cu un frumos har cu flori.

Hortensie interioară: în creștere și îngrijire la domiciliu

Hortensia este o plantă, după mulți, o plantă pur de grădină. Dar orice florar adevărat amator, văzând cândva o hortensie înflorită pe pervazul ferestrei (și în orice alt loc din cameră), va dori cu siguranță să aibă o astfel de floare de interior. De obicei, florile unei hortensii de cameră sunt puțin mai mici decât florile vărului său de grădină, dar cu efort și efort suficient, mărimea lor poate chiar depăși dimensiunea bile cochete ale unei hortensii de grădină. Iar grija de ea nu este dificil. Și în casă ea este întotdeauna în fața ochilor tăi, nu este nevoie să ieși pe site și să faci un audit al grădinii de flori.

Cum să aveți grijă de hortensie interioară

În primul rând, vreau să notez că hortensia interioară nu este deloc o specie separată a acestei plante. Aceasta este aceeași floare de grădină, dar „prescrisă” acasă (același lucru se poate spune despre crizantemă sau balsam). Frumusețea sa constă în faptul că înflorirea sa nu trebuie legată de anotimpul cald. Te va încânta cu succes cu înflorirea iernii. La fel ca majoritatea plantelor de interior, hortensia are aspectul cel mai atractiv și decorativ la o vârstă fragedă - în primul sau al doilea an de viață. Apoi floarea crește, florile devin mai mici, iar lăstarii, dimpotrivă, devin mai lungi, curbați. Dacă doriți ca hortensia dvs. să fie în mod constant luxuriantă și frumoasă acasă, va trebui să o întinerești în fiecare an sau doi. Prin urmare, toate grijile acestuia pot fi împărțite în trei etape de timp: vegetație (dezvoltare activă), înflorire și dormință. Toate aceste perioade din viața plantei sunt foarte importante, dar cea mai importantă poate fi considerată condițional anotimpul de creștere al hortensiei. În acest moment se pregătește pentru ceea ce îl cultivăm - înflorire abundentă și luxuriantă. Mai mult, în timpul sezonului de creștere, îi puteți schimba culoarea. Da! Exact! În natură, florile de hortensie sunt albe și roz (de la roz pal la roșu). Toate celelalte culori pot fi obținute artificial. Dar mai multe despre cele de mai jos. Acum direct la condițiile de creștere și îngrijirea hortensiei de cameră.

Primii ani Hydrangea. înflorite!

Temperatura conținutului

În perioada de creștere și înflorire, cea mai confortabilă temperatură pentru hortensie este de + 18-22 grade, adică. cea mai obișnuită temperatură a camerei. După înflorire, hortensia interioară se retrage. Pentru o odihnă bună a plantei, temperatura conținutului acesteia este de dorit mai jos (între + 6-8 grade). Floarea este de fapt o floare de grădină... Dar o temperatură mai scăzută nu este de dorit din cauza volumului limitat al ghiveciului și a unui sistem de rădăcini mult mai slab.

Iluminat și locație

Când alegeți un loc pentru o hortensie de cameră, în primul rând, rețineți că această plantă este foarte iubitoare de lumină, dar este mai bine să nu o așezați sub razele calde de vară ale soarelui. Oricum, vara este mai bine să scoți hortensia în aer curat. Dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci este indicat să îl păstrați lângă ferestrele de orientare est sau vest. Este posibil în sud, dar cu umbrirea obligatorie a soarelui direct. Iarna, când soarele nu este atât de cald, puteți face fără umbrire..

Umiditatea aerului, udarea și fertilizarea

Nu mai puțin de ușoare, hortensia interioară iubește umezeala. Trebuie udat regulat, iar solul nu trebuie uscat complet. Dar nici nu ar trebui să o completați. Dacă sora ei din grădină este capabilă să absoarbă multă umiditate, atunci revărsarea poate fi periculoasă pentru încăpere. Apa după ce stratul superior se usucă. Nu uita de pulverizare. Hortense adoră foarte mult această afacere.

Este posibil (și necesar) să hrăniți planta doar în perioada de creștere și înflorire. Ce îngrășăminte veți folosi, organice sau minerale, nu contează cu adevărat, reacționează bine la ambele. Suprafosfatul regulat poate fi folosit și pentru stimularea înfloririi abundente. Frecvența fertilizării este o dată la două săptămâni.

Propagarea hortensiei prin butași

Spre deosebire de hortensia de grădină, hortensia interioară se propagă numai prin butași. Cele mai potrivite butași pentru aceasta ar trebui să fie luate din lăstari care nu înflorește, de obicei bazal. Ce dimensiune va avea tăierea nu contează cu adevărat, dar nu ar trebui să luați una mare, este suficient dacă există 2-3 perechi de frunze pe ea. Pentru o mai bună înrădăcinare, este foarte de dorit să păstrați butașii în soluția formatoare de rădăcini timp de 5-6 ore. Tăierile pot fi, de asemenea, înrădăcinate în nisip umed obișnuit sau perlit, sau se poate face un amestec mai bogat de turbă și nisip (perlit). Timpul de înrădăcinare a butașilor de hortensie este de la două săptămâni la 20 de zile. Nu ar trebui să sperați mai ales să înfloriți în același an, cel mai probabil va veni doar în următorul.

Transplant de hortensie

Se realizează numai cu plante care sunt destul de tinere, nu și-au pierdut încă efectul decorativ, ba chiar și butașii înrădăcinate sunt transplantate fără greș. Având în vedere vârsta lor „fragedă” și vasele trebuie luate mici (9 centimetri este bine). Când o plantă tânără crește și ghiveciul devine mic pentru ea, atunci trebuie transferat într-un bol mare.

Pentru hortensii tinere, se poate recomanda următoarea compoziție a amestecului de sol:

 • O parte este turbă;
 • O parte este nisip (perlit);
 • O bucată este pământ frunze.
 • Pentru exemplarele adulte, terenul trebuie să fie „adult”. De exemplu:
 • O parte este pământ de conifere;
 • O parte este turbă;
 • Jumătate din parte este humus;
 • Jumătate din parte este nisip (perlit).

În ambele cazuri, este necesar un drenaj bun..

Cum să schimbi culoarea florilor de hortensie

Plantele cu flori roz (roșii) sunt cele mai potrivite pentru această corecție a culorii. Spre deosebire de alb, ele conțin mai mult pigment natural, ceea ce permite o corecție mai reușită. Este necesar să efectuați colorarea artificială a florilor în stadiul în care acestea mai au o culoare verde, caracteristică începutului înfloririi..

Populară și iubită de multe culori de hortensie albastră poate fi obținută prin udarea hortensiei roz ușor inițial sub rădăcină cu o soluție (de la 5 la 10 grame la un litru de apă) de potasiu. Această soluție poate fi folosită și pentru flori mai strălucitoare. Cu cât culoarea lor inițială (naturală) este mai saturată, cu atât finalul va fi mai saturat. Acest lucru va transforma ciupercile întunecate în liliac și roșii în violet. Puteți obține o culoare albastră profundă folosind o soluție de sulfat de aluminiu sau fier.

Dar hortensia, atât în ​​interior cât și în grădină, își poate schimba culoarea fără permisiunea dvs. Acest lucru se poate întâmpla dacă echilibrul acid al pământului scade sub pH5,5.

Posibile probleme de creștere

Nu ar trebui să existe probleme. Hortensia interioară nu este una dintre acele plante care necesită multă atenție și sunt capricioase. Toate problemele care apar în timpul cultivării sale sunt, în cele mai multe cazuri, rezultatul greșelilor și al greșelilor noastre..

Dacă frunzele hortensiei se rumenesc și încep să se usuce, atunci acesta este un semnal al udării insuficiente și al solului uscat..

Frunzele se usucă și se usucă dacă planta se află într-un pescaj sau este udată cu apă prea rece..

Dintre dăunători, afidele și acarienii ar trebui să se teamă. Dar ambele aceste dăunători nu tolerează umiditatea, care vorbește încă o dată în favoarea pulverizării regulate..

Hortensie interioară: îngrijire la domiciliu

Frumoasa hortensie este cultivată acasă de câteva secole. Această plantă, în ciuda naturii sale capricioase, se încântă cu muguri mari aproape toată vara. Veți învăța cum să aveți grijă de hortensie de cameră din materialul nostru.

Descriere

Floarea de hortensie interioară, fotografia pe care o veți găsi în articol, aparține numeroase familii de hortensii. În natură, această plantă se găsește în America de Nord și de Sud, Asia. Aici, arbustul peren ajunge la o înălțime de trei metri, dar acasă dimensiunea sa este mult mai modestă. Și chiar cu grijă maximă, o hortensie într-un vas nu va crește mai mult de un metru.

Planta se distinge prin frunze mari, opuse, cu o formă ovoidală. Acestea ating 10-15 cm lungime și sunt de culoare verde închis. Dar cea mai mare valoare a culturii este reprezentată de mugurii globulari care apar din primăvară până în toamnă. Mai jos este prezentată o fotografie cu o hortensie în flori.

Mugurii ating diametrul de 35 cm și sunt vopsiți în culori pastelate. Mai mult, culoarea lor depinde direct de tipul de sol în care crește cultura. Într-un mediu acid, capacele devin albastre, solul neutru le face alb-zăpadă sau cremoase, iar nuanța roz a pedunculilor se obține pe pământ alcalin..

Datorită acestei caracteristici, puteți cultiva culturi multicolore într-un singur ghiveci. Pentru a face acest lucru, pe de o parte, adăugați aluminiu de amoniu-potasiu în sol, în proporție de 8-10 g la 2 litri de apă, iar pe de altă parte, diluați substratul cu var. Apoi, unii muguri vor dobândi nuanțe de roz, în timp ce alții vor fi albastru deschis. Acolo unde pământul rămâne neschimbat, pedunculii vor fi albi..

Ingrijirea casei

Hortensia interioară, a cărei fotografie își demonstrează frumusețea, este o floare destul de capricioasă. Și pentru a-l dezvolta, va trebui să aplicați o mulțime de condiții și să efectuați astfel de măsuri agrotehnice precum:

 • udare abundentă;
 • hrănire periodică;
 • tăiere;
 • replantarea și reînnoirea tufișurilor;
 • prevenirea dăunătorilor și a bolilor.

Pentru a asigura îngrijirea corespunzătoare a hortensiei din cameră acasă, va trebui să mențineți o temperatură confortabilă, umiditate și lumină lângă floare. În plus, acești parametri diferă în diferite perioade ale anului..

Temperatura

Pentru a asigura îngrijirea corespunzătoare a hortensiei din cameră la domiciliu, mențineți temperatura optimă lângă vas. Din primăvară până în toamnă, este de dorit pentru ea o temperatură cuprinsă între +20 și +22 ° C. În acest timp, este important să ventilați în mod regulat camera, astfel încât planta să obțină cât mai mult aer curat. Du-ți hortensia de casă la balcon sau grădină, dar alege locuri pentru floarea care este protejată de ciorne, rafale puternice de vânt.

Toamna, când planta începe să stea în stare latentă, transferați animalul de companie într-un subsol întuneric sau o pivniță cu o temperatură de +7 până la +10 ° C. Este recomandabil să faceți acest lucru înainte de sfârșitul lunii noiembrie, altfel planta nu va avea timp să se refacă și nu va înflori anul viitor. Înainte de a trimite cultura la odihnă, îndepărtați toate frunzele și scurtați lăstarii cu jumătate din lungime și tăiați mici ramuri slabe la rădăcină. Puneți vasul cu hortensie de cameră pe o parte și păstrați floarea în această poziție până în februarie.

Dacă nu aveți un subsol, atunci puteți salva planta pe un balcon vitrat, unde temperatura variază în jurul valorii de +4 ° C. Pentru ca floarea să îndure calmul, scurtați lăstarii cu două treimi din lungime, apoi acoperiți cultura cu ramuri de molid și înfășurați-o în material nețesut. În februarie, când mugurii eclozează pe hortensie, întoarceți-o în cameră și puneți-o în locul ei obișnuit..

Iluminat

Hortensia interioară preferă locurile luminate în care lumina soarelui direct nu cade. Este recomandat să cultivați pe partea de sud a camerei, dar este mai bine să așezați ghiveciul la 2-3 metri de fereastră. Dacă puneți floarea pe pervaz, atunci umblați-o la prânz cu tifon. În caz contrar, frunzele delicate vor arde. Puteți crește planta în partea de est a camerei. Dar în vest și nord, fără iluminare suplimentară cu un fitolamp, nu va lua rădăcină.

Udarea și umiditatea aerului

Hidratarea regulată și abundentă este o regulă de bază a îngrijirii la domiciliu. Hortensia interioară, a cărei fotografie este admirată, nu tolerează nici cea mai mică secetă. Prin urmare, din primăvară până în toamnă, mențineți solul umed și udă floarea la fiecare 2-3 zile. Vara, mai ales căldura, creșteți irigarea.

Folosiți apa de ploaie la temperatura camerei pentru udare. Dacă acest lucru nu este posibil, filtrați și sedimentați apa de la robinet, apoi congelați-o și dezghețați-o. Udă solul cu „băutura acră” la fiecare 30 de zile. Pentru a face acest lucru, adăugați 5 picături de suc de lămâie la 1 litru de apă..

Hortensia de acasă preferă aerul umed. Prin urmare, pulverizați frunzele în mod regulat și așezați vasul pe tăvi de mușchi umed. Și nu țineți animalul de companie lângă surse de căldură. Pentru a reduce dificultatea, așezați un umidificator special de aer lângă floare..

Îngrăşământ

Planta cheltuie multă energie pe muguri și extrage rapid nutrienți din sol. Prin urmare, hrănirea regulată este o regulă importantă de îngrijire. Fertilizați hortensia interioară la fiecare două săptămâni, din februarie până la mijlocul lunii august. Utilizați formulări complexe concepute pentru azalee și rododendroni pentru hrănire. Iarna, planta nu are nevoie de fertilizare..

Transfer

Hortensia acasă, a cărei fotografie demonstrează o varietate de soiuri, trăiește doar 3-4 ani. Atunci va trebui să crești o nouă cultură din butași sau să împarți tufișul mamă. Dar chiar și până în acest moment, trebuie să transplantați floarea anual, altfel își va pierde rapid efectul decorativ..

Începeți evenimentul la mijlocul lunii aprilie. Pentru instalație, alegeți containere largi, cu diametrul de 1,5 ori mai mare decât cel al celor anterioare. Hortensia interioară este potrivită pentru un amestec universal destinat acestei specii..

Pentru a vă face propriul substrat, amestecați trei părți de gazon cu aceeași cantitate de sol cu ​​frunze și adăugați o parte nisip la amestec. Asigurați-vă că dezinfectați solul. Pentru a face acest lucru, țineți-l peste abur sau coaceți-l în cuptor. Algoritmul de transplant de hortensie:

 1. Puneți un strat de drenaj de 3 cm pe fundul vasului. Caramida spartă, pietricele mici, lutul expandat sunt potrivite în această calitate. Acoperiți drenul cu un strat de pământ de centimetru.
 2. Îndepărtați cu atenție hortensia din vasul vechi împreună cu bila de pământ. Pentru a ușura procesul, umezesc abundent solul cu 4-5 ore înainte.
 3. Plasați cultura într-un recipient nou, acoperiți golurile cu substratul și compactați-l ușor. Pentru a face acest lucru, bateți pe părțile laterale ale oalei..
 4. Acoperiți planta cu sol, astfel încât gulerul rădăcinii sale să fie înroșit cu pământul.
 5. Umezeste solul si muleaza suprafata cu un strat de centimetru de turba. Acest lucru permite solului să rețină mai bine umiditatea..

După transplantare, așezați ghiveciul într-o locație permanentă și asigurați-i plantei îngrijire normală.

Tunderea

Efectuați această activitate înainte și după hibernarea plantelor. Când tăiați toamna, îndepărtați lăstarii slabi și scurtați-i pe cei puternici la jumătate. Primăvara, tăiați ramurile deteriorate și rupte, puternic alungite. În această perioadă, eliminați, de asemenea, creșterea inutilă a rădăcinilor..

Propagarea prin butași

Cultivarea unei hortensii interioare este destul de simplă și chiar o florară începătoare poate face față sarcinii. Începeți procedura la începutul lunii februarie, apoi până la sfârșitul anului veți obține arbuști puternici cu 3-4 ramuri. Folosiți lăstari rădăcini pentru butași. Tăiați aceste lăstari în bucăți de 7-8 cm lungime. Asigurați-vă că fiecare tăiere are cel puțin trei internode.

Scoateți frunzele inferioare ale crengilor și tăiați plăcile superioare la o treime din lungime. Înmuiați butașii într-un promotor de creștere și adânciți-i 2-3 cm într-un amestec de turbă și nisip. Tăierile de hortensie casnică prind rădăcini în acest substrat..

Cum să aibă grijă de aterizare? Mențineți o temperatură de +18 până la +20 ° C în apropierea ramurilor și o umiditate de 75-80%. Acest mediu este mai ușor de creat prin acoperirea butașilor cu borcane de sticlă. Nu uitați însă să aerisiți plantarea zilnic și să pulverizați periodic solul cu apă caldă dintr-o sticlă pulverizată..

După 3-4 săptămâni, când butașii sunt înrădăcinate, obișnuiește-le să se deschidă în aer liber. Pentru a face acest lucru, scoateți capacul timp de o oră, apoi două și creșteți treptat timpul. Transplantați ramurile întărite în recipiente individuale cu un diametru de 7-9 cm.

Creșterea din semințe

Această metodă de reproducere este destul de complicată și potrivită pentru cultivatorii de flori experimentați, deoarece va avea nevoie de multă răbdare pentru a crește o hortensie interioară din semințe. Începeți să semănați la sfârșitul iernii. Pentru substrat, amestecați următoarele componente:

 • două părți de pământ;
 • o parte din turbă;
 • două părți de humus;
 • o parte din nisip;
 • două bucăți de sol de foi.

Umpleți un recipient superficial cu substrat decontaminat. Întindeți semințele uniform pe suprafața solului, dar nu le plantați spre interior. Pulverizați plantarea cu apă caldă dintr-o sticlă pulverizată și acoperiți culturile cu plastic sau sticlă. Plasați sera într-un loc cald și luminos. Aerisiți semințele zilnic și amintiți-vă să hidratați substratul. Ștergeți condensul din adăpost, dacă este necesar.

Când apar primele lăstari, îndepărtați treptat capacul. Când apar două frunze adevărate pe răsaduri, scufundați-le în recipiente mai adânci umplute cu un substrat cu aceeași compoziție. Pulverizați răsadurile fără a lăsa solul să se usuce. Când răsadurile au suficiente frunze, transplantați-le în ghivece separate..

Dăunători și boli

Planta, care este cultivată corect, practic nu se îmbolnăvește și nu provoacă probleme. Dar, cu greșeli frecvente în îngrijire, hortensia interioară slăbește și este atacată de microbi patogeni.

Adesea floarea se îmbolnăvește de mucegaiul cenușiu. Această boală afectează tulpinile și rădăcinile plantei și poate fi recunoscută prin petele maronii acoperite cu o înflorire albicioasă. Pentru a trata putregaiul gri, utilizați o soluție lichidă de bordeaux.

Dacă umpleți regulat planta, atunci se îmbolnăvește de mucegai pudră. Boala este recunoscută de petele galben-verzuie care apar pe frunze. Fără tratament, planta slăbește și se usucă, iar ramurile sale devin deformate. Pentru a scăpa de mucegaiul pudrat, tratați arbustul cu Alirin sau Fitosporin. Fungicidele „Topaz” sau „Skor” vor ajuta la stadiul avansat.

Cu o udare insuficientă, planta este atacată de acarieni și afide. Aceste insecte sunt cei mai răi dușmani ai camerei hortensiei și, dacă dăunătorii nu sunt distruși la timp, vor distruge floarea. Prin urmare, la primul semn de paraziți, tratați arbustul cu apă cu săpun. Repetați această procedură după 5-6 zile. Dacă metoda nu a ajutat, atunci insecticida Aktellik va putea distruge colonia. Utilizați medicamentul de două ori cu o pauză de o săptămână între tratamente.

Hortensie interioară

Hortensia (Hydrangea) este un membru al genului plantelor cu flori din familia Hydrangea. Acest gen unește aproximativ 80 de specii, în timp ce este reprezentat de arbuști și copaci mici. În condiții naturale, această plantă se găsește în America de Sud și de Nord, Japonia, China și alte țări din Asia de Sud și de Est. Această plantă a fost numită după una dintre prințesele Sfântului Imperiu Roman. Iar botaniștii-taxonomiștii au numit-o „hortensie”, care este tradusă din greaca antică drept „vas cu apă”. Acest lucru se datorează faptului că planta este foarte iubitoare de umiditate..

În cultura interioară a țărilor europene, hortensia a apărut în 1820. Ulterior, a început să fie cultivată pe câmp deschis. De îndată ce cultivatorii de flori și grădinarii au început să crească hortensie, specialiștii au început să crească. Datorită lor, s-au născut multe soiuri și soiuri. Astăzi această plantă înfloritoare poate fi găsită nu numai în grădină, ci și într-un ghiveci pe o terasă, verandă sau balcon..

Scurtă descriere a cultivării

 1. A inflori. Începe în aprilie și se termină în noiembrie..
 2. Iluminare. Lumina ar trebui să fie luminoasă, dar difuză. Pentru a face acest lucru, este suficient să puneți un tufiș lângă fereastră cu orientare spre sud (la o distanță de 200-300 cm).
 3. Condiții de temperatură. În perioada de creștere - aproximativ 20 de grade, iar în perioada inactivă - de la 7 la 10 grade.
 4. Udarea. În lunile de vară, tufișurile au nevoie de udări abundente, dese. Primăvara și toamna, udate mai rar și cu moderație. În perioada inactivă, ele umezesc rar și cu greu solul..
 5. Umiditate. Necesită umiditate ridicată. În zilele călduroase, tufișul trebuie umezit cât mai des dintr-o sticlă cu spray.
 6. Îngrăşământ. Top dressing-ul se efectuează în perioada - februarie - octombrie. Pentru a face acest lucru, utilizați un complex mineral pentru plantele cu flori (căldări, azalee și rododendroni) și fertilizați solul de două ori pe lună. Iarna, planta nu are nevoie de fertilizare..
 7. Perioada de odihnă. Observat în decembrie și ianuarie.
 8. Transfer. Se desfășoară numai pentru hortensie interioară în fiecare an, în timp ce speranța sa de viață este de la 3 la 4 ani.
 9. Tunderea. Toamna, când tufele s-au decolorat, tulpinile slăbite trebuie tăiate, iar lăstarii puternici sunt scurtați cu ½ parte din lungime. Odată cu începutul primăverii, tăiați tulpinile slabe care sunt puternic alungite în perioada inactivă.
 10. Reproducere. Prin butași, împărțirea metodei de tufiș și semințe.
 11. Dăunători. Acarieni și afide.
 12. Boli. Peronosporoză și putregai gri.

Caracteristici de hortensie casnică

Hortensia de origine este un arbust peren pitic. Plăcile sale mari, opuse, cu frunze, sunt ovoidale și au o margine șerpuită. Lungimea lor este de 10-15 centimetri. Inflorescențe sferice destul de mari în diametru pot atinge aproximativ 35 de centimetri. Au forma unui scut, umbrelă sau perie, în timp ce includ flori de două tipuri: în centru sunt mici fertile, iar la margini - mai sterile. Unicitatea acestei plante este că culoarea inflorescențelor sale depinde direct de indicele de hidrogen al terenului pe care crește tufișul:

 • sol acid - culoare albăstruie;
 • neutru - cremă sau alb;
 • alcalin - roz sau lila.

În același timp, toate petalele florilor sunt incolore, dar sepalele lor au o culoare bogată, ceea ce face ca inflorescențele să fie decorative. Fructul este o capsulă cu mai multe semințe. Când este crescut în interior, înălțimea tufișului poate fi de până la 100 cm.

Hortensie interioară: soiuri și îngrijire

Hortensia - plante cu flori din familia Hydrangea.

Este cultivat ca plantă de grădină și de casă, în plus, în al doilea caz, este doar cu frunze mari.

Descrierea hortensiei

Hortensia în câmp deschis poate crește până la 4 m, în condiții interioare - până la 1,5 m. Plăcile sale de frunze sunt simple și ovoidale, vopsite în verde strălucitor.

Florile sunt colectate în scuturi de 10-15 cm. În jurul marginilor sunt flori roz roz dezmembrate cu dimensiunea de 3 cm. În unele specii, inflorescențele sunt de până la 20 cm. Culoarea lor poate fi roz, alb și, de asemenea, albastru.

Soiuri de hortensie interioară

Hortensia cu frunze mari are multe soiuri. Cele mai frecvente sunt împărțite după culoare:

inflorescențe

Caracteristici de înflorire

Vopsit alb cu o lucioasă ușor roz-lila de aproximativ 30 cm.

Abundent, durează până în septembrie. Când se ofilesc, inflorescențele își schimbă culoarea și devin roz-verzui.

20cm, iar culoarea este albă.

La început sunt albe, dar apoi devin ușor rozaliu, albăstrui. Înflorirea este numeroasă și durează până în octombrie.

Se atinge 30 cm. Culoarea lor este albastru, precum și nuanțe de albastru și violet.

La început puțin verzuie. Abundent și durează până în octombrie.

Aproximativ 30 cm. Culoarea florilor este albastru strălucitor.

Foarte abundent până în septembrie sau octombrie.

18 cm. Alb de zăpadă, încadrat de o margine rozalie. Starea solului nu afectează culoarea.

Această varietate înflorește până în septembrie.

Dacă solul este alcalin, atunci culoarea va fi roz, iar dacă este acidă și cu mult aluminiu - albastru.

Începe în mai și se termină în septembrie.

20 cm, roșu aprins.

Abundant, chiar până la primul îngheț.

20 cm au o culoare var, mijlocul cu o nuanță purpuriu-albăstrui.

Bogat până la mijlocul toamnei.

15 cm. Scarlet, dar dacă există o creștere puternică a acidității solului, atunci dobândesc o culoare violetă.

Durează până în octombrie.

coloratevarietateDescriere
Nuanțe deschiseSora Teresa
(Soeur Therese)
Arbustul este destul de dens și cu frunze mari.
Madame Emile Moulier
(Mme E. Mouillere)
Comparativ cu diverse alte soiuri, plăcile cu frunze sunt mai înguste.
AlbastruEarley Blue
(Albastru timpuriu)
Arbustul este mic, dar sistemul său rădăcină este destul de puternic.
Nico albastru
(Albastru Nikko)
Pentru culori vii, este necesară menținerea acidității solului la 5,5-7,0 pH. Arbustul va crește destul de repede.
RozRamars MarteDimensiunea tufișului nu este foarte mare.Vopsit într-o nuanță roz-roșie și tivit cu alb la margini. 30 cm în ciuda dimensiunilor mici ale tufișului.

Durează până în septembrie.

Domnișoară SaoriPlăcile frunzelor sunt de culoare verde închis și au o nuanță ușor violetă..
Tu ma iubestiAtinge 100 cm înălțime. Frunzele sunt rezistente la boala de mucegai pudră. Rezistă la temperaturi de +29 ° C.
roșuAdmirațieCoroana tufișului este destul de densă.
MulticolorBavariaCompact, de dimensiuni mici.
Red Red
(Red Red)
Un tufiș cu inflorescențe mici, foarte luxuriant.
Schloss WackerbarthFlorile din acest soi au stamine ușoare.Acestea pot atinge dimensiunea de 30 cm. Culoarea lor este verde chiar de la începutul înfloririi și apoi devine roz, un centru albastru și o margine verde. Până în octombrie uneori până la începutul lunii noiembrie.

Plantarea hortensiei interioare

Hortensia interioară trăiește de obicei aproximativ patru ani..

În plus, ar trebui replantată anual, deoarece crește și necesită mai mult spațiu pentru sine. Oala nu trebuie să fie prea adâncă pentru asta. Principalul lucru este că este larg, datorită faptului că rădăcinile acestei flori cresc în lățime. Fiecare recipient nou trebuie să fie de aproximativ 1,5 ori mai mare decât cel anterior.

O hortensie mare și frumoasă poate fi obținută prin creșterea acesteia într-un sol adecvat, în proporție (0,5: 1: 1: 2):

 • nisip;
 • turbă;
 • pământ frunze;
 • gazon.

Nu trebuie adăugat compost, deoarece afectează negativ sistemul de rădăcină al florii.

Hortensia interioară suferă un stres de transplant, care are un efect negativ asupra dezvoltării sale în viitor. Pentru a vă ajuta să treceți prin acest eveniment cât mai bine, este necesară o metodă de transbordare. Drenajul adecvat trebuie așezat pe fundul vasului în care va fi amplasată planta. După aceea, așezați floarea într-un vas de flori și apoi umpleți tot spațiul liber cu substrat proaspăt. Ar trebui să se dovedească astfel încât gâtul de rădăcină al hortensiei să fie complet cu suprafața solului.

După aceea, este necesar să umezim solul și să turnăm un pic de mulci de turbă deasupra. Ajută la reținerea suficientă umiditate în sol..

Îngrijirea hortensiei acasă: masă

Hortensia interioară nu îi place lumina strălucitoare, florile sale se estompează de soare și apar pete pe ele. Prin urmare, este mai bine să-l așezați pe ferestrele de vest sau de est. Vara, este bine să ieșiți la balcon, terasă, grădină.

FactorPrimavara varaToamnaIarnă
Iluminatîmprăștiat.Nu este necesar.
Temperatura+17... + 22 ° C.+9... + 12 ° C.+5... + 8 ° C.
Udarea, aciditatea apeiO dată sau de două ori pe lună, acidifiat cu apă, adăugând 5 picături de suc de lămâie sau un vârf de acid pentru fiecare litru de lichid.Acidificarea apei o dată sau de două ori pe lună.Numai după ce solul s-a uscat, acidifierea nu este necesară.
Umiditate50-60%. Dimineața este necesar să pulverizați cu apă moale.Cel puțin 50%.Scăzut.
Top dressingDe câteva ori pe lună cu îngrășăminte regulate de hortensie.Nu se aplica.

Proprietăți neobișnuite

Este foarte interesant faptul că această floare este unică prin capacitatea sa de a schimba culoarea florilor datorită acidității diferite a solului. Mulți oameni încearcă să experimenteze în acest domeniu..

De exemplu, atunci când există o mulțime de calcar, petalele devin roz, iar aluminiu - albastru. Aciditatea crescută a solului vă permite să obțineți luminozitate ridicată și invers.

Reproducerea hortensiei

Există două modalități de propagare a hortensiilor: prin semințe și butași..

Cu semințele, este necesar să le semănăm toamna. Apoi faceți următoarele:

 • Pregătiți solul. Pentru a face acest lucru, trebuie să amestecați solul cu frunze și turbă cu nisip (4: 2: 1).
 • Puneți sămânța în substrat, presărați solul deasupra și umeziți.
 • Acoperiți oala cu folie de plastic. Uneori trebuie să-l îndepărtați - acest lucru permite solului să se aerisească.
 • Temperatura trebuie să fie între +14 ° C... + 20 ° C.
 • Când apar varză, puteți elimina filmul.
 • Când două sau trei frunze adevărate vor crește, este necesar să se transplanteze într-un alt loc.

Tăierile apar iarna. În acest caz, aveți nevoie de:

 • Faceți mai multe butași și tăiați-le cu Kornevin.
 • Plantați în sol umed-turbo-nisipos. La o adâncime de aproximativ 3 cm.
 • Acoperă cu ceva (de exemplu, film). Ar trebui să obțineți o mini seră.
 • Păstrați temperatura în jur de +20 ° C și umiditatea în jur de 80%.
 • Aerisirea și pulverizarea instalației trebuie efectuată din când în când.
 • Când apar rădăcinile (aceasta durează aproximativ o lună), răsadurile trebuie transplantate în alte ghivece.

Unii utilizează o altă metodă - stratificarea.

Pentru a o propaga așa este nevoie de un vas uriaș, spațios. Procesul în sine este următorul:

 • Alegeți cea mai mare ramură.
 • Este ușor incizat și îndoit spre sol, în timp ce este presărat cu pământ deasupra.
 • Solul este păstrat umed.

Astfel, filmarea va avea rădăcini. După aceea, este separat și așezat într-un vas separat..

Îngrijirea și propagarea hortensiilor acasă și în grădină. Păstrarea unei flori într-o oală în diferite perioade ale anului

Pe pervazul multor gazde, în curți și în grădini, puteți vedea arbuști frumoși, mici, împrăștiați cu flori mici de nuanțe delicate, cu o aromă delicată. Numele acestei flori este hortensie. Uzina s-a alăturat rândurilor plantelor interioare la sfârșitul secolului XVIII..

În momentul de față, datorită crescătorilor, au apărut numeroase soiuri de hortensie, a căror frumusețe întreagă majoritatea plantelor cunoscute..

Caracteristici pentru îngrijirea florilor

Grija pentru o plantă acasă nu poate fi numită simplă datorită capriciei sale. Pentru creșterea și dezvoltarea deplină a unei flori, aveți nevoie de:

 • sol special;
 • oală corect selectată;
 • îngrijiri specifice.

Imediat înainte de a cumpăra o astfel de plantă, trebuie să aflați toate subtilitățile și nuanțele de îngrijire, astfel încât să nu moară la câteva săptămâni după cumpărare și să mulțumească atât proprietarul, cât și oaspeții cu înflorirea ei mult timp..

Proprietarul plantei poate schimba în mod independent culoarea înfloririi modificând compoziția solului. Un mediu acid va face ca florile să fie albastre, alcaline - lila sau rozaliu, neutru - alb pal.

Cum să îngrijești acasă o plantă?

Întreținerea la domiciliu asigură respectarea strictă a tuturor recomandărilor de îngrijire. Proprietarii care decid să crească o hortensie într-un ghiveci se pot confrunta cu o serie de dificultăți specifice care pot strica floarea. Una dintre principalele condiții este pregătirea corectă pentru iernarea plantei, transplantul acesteia și monitorizarea stării solului.

Trebuie avut în vedere faptul că hortensia își va vărsa frunzele în orice caz în perioada inactivă. În acest moment, trebuie să hrăniți în mod regulat floarea, să monitorizați temperatura și umiditatea. Perioada de creștere activă și dezvoltare se încadrează în lunile de primăvară.

Temperatura și umiditatea

Starea confortabilă a florii acasă va ajuta la menținerea camerei reci. Cea mai bună opțiune este temperatura nu mai mare de +20 de grade Celsius. În acest caz, hortensia va putea încânta proprietarul cu înflorirea timp de mai mulți ani..

În sezonul rece, planta are nevoie și de îngrijire specială, este important să se respecte regimul de temperatură în intervalul de la +4 până la +9 grade. Iarna plantelor este posibilă pe balcon sau loggia. Lăstarii se scurtează preliminar cu o treime din lungime și se acoperă cu un material nețesut.

Proprietarul poate recunoaște căldura excesivă din cameră prin vărsarea rapidă a frunzelor. În mod normal, frunzișul ar trebui să fie verde bogat și dens..

Răcirea din cameră trebuie combinată cu un nivel crescut de umiditate. Cea mai scumpă opțiune bugetară este să așezați o mică paletă de mușchi lângă oală, o modalitate mai scumpă este să achiziționați un umidificator special pentru aer.

Iluminat și ventilație

Indiferent de locul în care crește hortensia (acasă sau în grădină), cerințele de iluminat sunt aceleași. Floarea are nevoie de iluminare bună, fără soare directă. Ideal pentru o plantă de casă este să instalați oala la câțiva metri de fereastra orientată spre sud.

Nerespectarea regulilor amenință cu căderea frunzelor și o perioadă scurtă de înflorire. Pe tot parcursul anului, intensitatea nivelului de iluminare ar trebui să fie la același nivel. O ușoară scădere a iluminatului poate afecta negativ dezvoltarea hortensiei sau poate duce la moartea acesteia. Calea de ieșire este de a pune vasul pe fereastră sau de a cumpăra lămpi cu lumină de zi și instalați direct lângă floare.

Aerul rece proaspăt are un efect benefic asupra creșterii și aspectului plantelor. Trebuie avut în vedere faptul că nu ar trebui să existe niciun proiect, mai ales în sezonul rece. Ventilați camera în mod regulat timp de o jumătate de oră. Vara, hortensia va fi confortabilă în locuri umbrite dacă este plantată în pământ și pe balcon, dacă a fost anterior în interior.

Udarea și hrănirea culturilor

O nuanță importantă - nu permiteți uscarea solului, trebuie să fie întotdeauna umedă în apropierea rizomilor. Udarea florii se efectuează într-o tavă, solul trebuie să se usuce puțin deasupra. Un astfel de sistem de irigare va permite sistemului radicular și florii să crească și să se dezvolte și să prevină procesul de descompunere, după care salvarea florii se dovedește a fi un proces destul de problematic..

Iarna, udarea este redusă treptat și reia în același volum numai după apariția frunzelor noi. Hortensia trebuie udată cu apă decontată la temperatura camerei..

Hrănirea florilor se realizează vara, îngrășăminte minerale sunt adăugate în sol la fiecare 3-4 zile pe tot parcursul verii. Soluția poate fi achiziționată de la un magazin de specialitate sau pregătită singur. Vei avea nevoie:

 • 45 g superfosfat;
 • 35 g de sulfat de potasiu;
 • 35 g azotat de amoniu.

Toate aceste componente trebuie amestecate și dizolvate în 7-9 litri de apă.
Hrănirea cu hortensie se încheie la mijlocul lunii august. În această perioadă se pun muguri de flori, creșterea vegetativă încetinește. În același timp, trebuie să inspectați întreaga plantă pentru prezența unei creșteri mici a rădăcinilor și a lăstarilor slabi și uscători. Dacă sunt prezente, acestea sunt eliminate..

Transfer

Hortensia trebuie transplantată anual în sol fertil. Compoziția solului pentru floare este formată din nisip, pământ frunze și sărăcite într-un raport procentual de 1: 3: 3. Pentru a minimiza stresul plantei în timpul transplantului și a nu deteriora sistemul de rădăcini, schimbați recipientul într-unul mai spațios și mutați hortensia cu solul într-o metodă de transfer.

 1. Imediat după ce floarea este mutată într-un nou ghiveci, solul trebuie umezit cu udare abundentă în tigaie.
 2. De sus, solul este acoperit cu mulci de turbă pentru a menține un nivel optim de umiditate pentru o lungă perioadă de timp.

Ce capacitate de a alege?

Proprietarul unei hortensii ar trebui să știe nu numai cum să transplanteze o floare, ci și cum să aleagă ghiveciul potrivit în care să crească și să înflorească activ. Sistemul de rădăcină al plantei crește în lățime, este necesar să se acorde preferință recipientelor joase, dar largi.

Pamantul

Solul pentru hortensie poate fi achiziționat la un magazin de flori gata pregătit, este potrivit un amestec pentru cultivarea coniferelor, rododendrilor sau azaleelor..

Dacă decideți să pregătiți singur solul, puteți amesteca în proporții egale:

 • terenuri de conifere, turba și gazon;
 • adăugați coaja de pin;
 • nisip.

Un astfel de sol este mai bun pentru o dezvoltare bună a florilor decât un sol simplu, de grădină, datorită mediului acid și slăbiciunii sale..

Amintiți-vă dependența de culoarea petalelor de compoziția solului - mediul acid va colora florile albastru, alcalinul va conferi o culoare frumoasă liliac sau roz, în funcție de soi. Pentru a menține solul liber și umed, puteți adăuga ace tocate și coaja ca strat superior.

Transplantul unei hortensii de cameră este descris în videoclipul de mai jos:

Tunderea

Unul dintre punctele importante în păstrarea unei hortensii acasă este tăierea acesteia. Floarea este tunsă:

 • La sfârșitul perioadei de înflorire toamna. Planta este pregătită pentru iernare prin tăierea lăstarilor slabi și uscați la rădăcină, lăstarii puternici sunt tăiați la o treime din lungime.
 • În primăvară. Toate lăstarii slabi sunt îndepărtați prin tăiere.

Pregătirea pentru iarnă

Locul optim pentru amplasarea hortensiilor este un loc uscat, cu iluminare bună și un regim de temperatură de la 0 la +10 grade.

În februarie, trebuie să reluați treptat hrănirea și udarea florii. Pregătirea corespunzătoare pentru iernarea și îngrijirea plantelor este cheia unei înfloriri frumoase și lungi..

Cum să crești o floare: metode de reproducere

Există trei modalități de a genera o hortensie pe cont propriu. Să luăm în considerare fiecare în detaliu.

Butasii

Această metodă este potrivită pentru cei care au deja experiență în creșterea și îngrijirea plantelor de acasă. Propagarea prin butași este considerată cea mai de încredere:

 1. La sfârșitul perioadei de iarnă (sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie), tăieturile de 6-7 cm lungime sunt tăiate din lăstarii rădăcini puternice. Fiecare segment ar trebui să aibă 2-3 internode.
 2. Pe partea de jos a tăierii, frunzele sunt îndepărtate complet, la partea superioară și mijlocul frunzei se taie pe jumătate.
 3. Fiecare tragere este tratată cu un stimulator de rădăcini, plantat într-un substrat cu o compoziție de turbă nisipoasă.
 4. În continuare, butașii sunt udate din abundență, acoperite cu borcane deasupra.

Această metodă este necesară pentru a menține un nivel optim de umiditate și pentru a împiedica uscarea solului..

Butașii vor avea rădăcina într-o lună, după care pot fi transplantate în vase mici sau recipiente..

Tăierile înrădăcinate la sfârșitul perioadei de iarnă vor deveni toamna plină de vârf cu mai multe lăstari până toamna. De asemenea, puteți tăia planta primăvara, caz în care hortensia va avea o tulpină.

Înflorirea hortensiei poate fi observată doar de către proprietarii de plante care respectă toate condițiile de îngrijire și întreținere, ținând cont de toate nuanțele.

Prin împărțirea tufei

Această metodă este cea mai bună opțiune de reproducere pentru începători sau pentru cei care nu doresc să se deranjeze și să petreacă mult timp acestui proces. În ciuda simplității reproducerii arbustului prin împărțire, mai trebuie respectate mai multe reguli:

 • este posibil să împărțiți arbustul numai în perioada de transplant (o dată pe an);
 • fiecare tragere trebuie să aibă un punct de creștere și mai multe rădăcini;
 • înainte de plantare, lăstarii se taie cu o treime, se plantează într-un mugure fertil și se udă;
 • După ce a plantat varza de primăvară, se poate aștepta o bună înrădăcinare deja în septembrie-octombrie.

seminte

Înmulțirea semințelor poate fi efectuată numai la sfârșitul perioadei de iarnă. Cea mai bună opțiune a solului este pământul cu frunze și sărăcite, precum și humus, amestecate în proporții egale. Semințele sunt însămânțate pe suprafața amestecului de pământ și acoperite cu celofan dens sau peliculă de agățare.

Când preferiți metoda semințelor, amintiți-vă necesitatea de a pulveriza regulat solul cu semințe dintr-o sticlă de pulverizare și îndepărtați filmul pentru ventilație. Solul trebuie să fie umed pe toată perioada de creștere. Imediat ce apar primele lăstari, celofanul sau filmul sunt îndepărtate imediat.

Imediat ce încolțirea devine mai puternică, poate fi mutată într-un vas separat separat (diametrul său nu trebuie să depășească 7-8 cm).

Boli și dăunători de cultură

Deteriorarea și moartea unei flori, precum și deteriorarea acesteia cauzată de dăunători, sunt posibile numai dacă nu sunt respectate condițiile de îngrijire.

 • Putregaiul gri - apare din cauza udării excesive a florii. Puteți salva planta tratând-o cu lichid Bordeaux.
 • Mucegai - eliminat prin fungicide sau preparate care conțin cupru.
 • Afidele și acarienii păianjen atacă planta cu udare insuficientă. Situația poate fi corectată cu o soluție simplă de săpun (alternativ, actellic). Procedura se efectuează de mai multe ori, la intervale săptămânale..

Următorul videoclip de mai jos spune despre bolile hortensiei din cameră și despre metodele de tratare a florilor:

Păstrarea speciilor de grădină cu frunze mari

Următorul descrie modul de a păstra soiurile de flori cu frunze mari sau de grădină în anotimpurile calde și reci.

Din primăvară până în toamnă

 1. La începutul primăverii, recipientele sunt scoase din pivniță, fertilizate cu o compoziție minerală, se adaugă un strat de ace strivite sau coaja. Toate lăstarii răi și slabi sunt tăiați complet.
 2. La începutul lunii aprilie, vasele cu planta sunt scoase în stradă, protejându-le de frig cu un firicon special. Hortensia nu trebuie lăsată în lumina directă a soarelui. Negăsind această regulă, riscați să distrugeți nu numai decorativitatea florii, ci și să o stricați complet..
 3. În perioada de primăvară, ghivece sau containere de hortensii sunt expuse pe partea de sud-est, într-o zonă umbrită. După apariția florilor, trebuie să transferați plantele în grădină. Apa de ploaie este folosită pentru irigare, solul trebuie să fie întotdeauna umed.

Din toamnă până în primăvară

 1. Imediat după sfârșitul perioadei de înflorire, inflorescențele sunt tăiate până când apar muguri puternici. Dacă există multe lăstari, acestea trebuie subțiri.
 2. Apoi toate lăstarii sunt legați, florile sunt lăsate în containere până la iernare. Frunzele ar trebui să cadă complet.
 3. Hortensia este păstrată într-o cameră rece, întunecată, la o temperatură de la 0 până la +5 grade. Imediat ce solul devine uscat, puteți pune zăpadă deasupra sau pur și simplu turnați-l cu apă decontată.

Hortensiile din ghivece mari pot fi păstrate la temperaturi cuprinse între +10 și -5, fără teamă pentru siguranța plantei și rizomii acesteia.

În continuare, puteți vedea cum să pregătiți o hortensie cu frunze mari pentru iernare:

Mod de păstrare a speciilor de paniculate

În timpul sezonului cald

La începutul primăverii, hortensia paniculelor este transplantată într-un ghiveci mare, făcând tăierea „pentru înflorire”. În timpul transplantului se adaugă îngrășăminte. Datorită volumului redus de sol, plantele au nevoie de nutriție specială..

Solul hortensiei trebuie întotdeauna umezit din abundență. În condiții de căldură extremă, udarea se face dimineața devreme și seara. Pentru ca solul să-și păstreze slăbiciunea și nivelul de umiditate mai mult timp, este permis să se utilizeze astfel de îmbunătățiri de sol precum:

În timpul sezonului rece

Procedura se efectuează înainte de începutul primului îngheț (până la jumătatea lunii noiembrie).

Înflorirea plantei poate fi observată doar în a doua jumătate a perioadei de vară. Mulți grădinari cu experiență și doar iubitori de plante interioare plantează plante de vară (ampeloase) în nivelul inferior.

Folosind această metodă, puteți extinde semnificativ perioada de înflorire a hortensiei și îmbunătăți aspectul acesteia..

Probleme posibile

Ce probleme poate avea proprietarul unei flori frumoase, neobișnuite?

 • Frunze galben, ofilind. O astfel de problemă poate fi întâlnită din cauza udării precare, a clorozei sau a lipsei de azot în sol. Odată ce cauza este eliminată, planta se va recupera rapid..
 • Uscarea frunzelor și a inflorescențelor este, de asemenea, o consecință a îngrijirii slabe a plantelor. Solul nu are substanțe nutritive, în timpul transplantului, sistemul rădăcină a fost grav rănit sau floarea este uitată să pulverizeze și să apeze din abundență. Numai respectarea impecabilă a tuturor regulilor de îngrijire va ajuta la corectarea situației..
 • Frunze cazatoare. Practic, un astfel de proces urmează imediat după uscare, dacă nu se iau măsuri la timp pentru a elimina problema. Acordă o atenție deosebită nivelului de umiditate din sol și în aer. De asemenea, nu uitați de ventilația regulată și udarea abundentă a plantei..
 • Lipsa înfloririi. Problema este o consecință a pregătirii necorespunzătoare pentru iernare sau absența completă a acesteia. Floarea nu are timp să se refacă de la înflorirea anterioară, are nevoie de odihnă într-un loc răcoros, fără soare direct timp de 2,5-3 luni. Pentru o perioadă latentă, toate frunzele sunt îndepărtate, lăstarii puternici sunt scurtați cu jumătate din lungime, cei slabi sunt tăiați la rădăcină.
 • Planta este așezată pe o parte. Întregul proces ar trebui să înceapă la începutul iernii. În acest caz, după 1-1,5 luni, planta va fi restaurată aproape complet..

Drept urmare, la toate cele de mai sus, putem spune cu siguranță că hortensia este una dintre cele mai frumoase, delicate și neobișnuite flori, cu grijă corespunzătoare căreia vi se va oferi posibilitatea de a observa înflorirea în culori neobișnuite. Planta este destul de capricioasă de îngrijit, dar rezultatul grijii tale va depăși cu siguranță toate așteptările și te va încânta cu flori frumoase, a căror nuanță te poți schimba.

Video util

În continuare, puteți viziona un videoclip despre diferite moduri de reproducere a hortensiei:

Top