Categorie

1 Bonsai
Badan - sfaturi despre cultivarea corectă a unei plante medicinale. Caracteristici de colectare, utilizare și contraindicații (130 de fotografii și videoclipuri de plantare în pământ)
2 Violetele
Este posibil să faceți un copac de bani să înflorească acasă și cum să faceți corect?
3 Trandafiri
Tăierea strugurilor primăvara - instrucțiuni pentru începători cu privire la tăierea și modelarea viței de vie
4 Violetele
Cum și când să replantăm trandafirii?

Image
Principal // Trandafiri

Cum să procesați corect tufișurile de coacăze cu apă clocotită în primăvară?


Coacăzul este o boabă gustoasă și sănătoasă. Pe fiecare parcela de grădină trebuie să crească un tufiș de coacăze negre, roșii sau galbene. Cultura este destul de nepretențioasă, dar totuși este atacată de dăunători și boli. Pentru a obține o recoltă de înaltă calitate, este necesar să efectuați periodic măsuri pentru prevenirea și distrugerea dăunătorilor și agenților patogeni..

Procesarea programelor și a termenilor

Pentru a proteja coacăzele cu eficiență maximă, trebuie să alegeți pregătirile potrivite pentru prelucrare. În plus, este necesar să se respecte timpul de procesare a culturii grădinii și, de asemenea, să se efectueze periodic, și nu din când în când..

Plantele sunt procesate conform următorului program:

 • la începutul primăverii, când mugurii încă dorm;
 • când apar inflorescențe;
 • după sfârșitul înfloririi;
 • când vor fi culese boabele.

Prelucrare de primăvară

Prima prelucrare a coacăzelor în primăvară este momentul cel mai crucial în protecția plantelor. Într-adevăr, cu pulverizarea timpurie, paraziții și agenții patogeni care încă nu s-au trezit și au udat cu succes sub scoarță și în pământ vor fi distruși.

Rinichii afectați de acarienii rinichilor sunt măriți și rotunjiți (trage pe dreapta)

Efectuați prelucrarea arcului conform următoarei scheme:

 1. Efectuați prima pulverizare la începutul lunii martie. Tratează tufele cu 1% amestec de Bordeaux sau 5% soluție de sulfat feros împotriva septoria, antracnoza și rugina. Tăiați vârfurile lăstarilor, pe care ați observat un înveliș din pâslă gri - acesta este miceliul de mucegai pulverulent răsturnat. Îndepărtați lăstarii deteriorați de acarieni. Este foarte simplu să-i definiți - rinichii afectați sunt măriți și rotunjiți.
 2. Efectuați a doua pulverizare la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie, când mugurii de flori încep să se formeze. În această perioadă, vei distruge un număr imens de paraziți, care au început să fie activi. Folosiți Aktellik, Fufanon, Iskra-bio, Akarin, Fitoverm împotriva căpușelor, puștii de flori și afide..
 3. A treia pulverizare - după ce coacăzele s-au decolorat. Pulverizați tufișurile cu 1% lichid de Bordeaux împotriva acarienilor, antracnozei, septoriilor, păturilor de frunze și afidelor.

Prelucrare de vară

Dacă primăvara au lipsit termenele pentru tratarea tufișurilor, atunci nu folosiți substanțe chimice. Este mai sigur să utilizați medicamente biologice - Lepidocil, Bitoxibacilină, Fitop, Trichodermin. Puteți utiliza remedii populare (infuzie: ceapă, usturoi, citrice, din frunze de tutun, din gălbenele uscate; soluție de sodă). Utilizarea substanțelor chimice în perioada fructificării este strict interzisă, deoarece poate provoca intoxicații! Preparatele biologice și metodele alternative de protecție pot fi utilizate atunci când sunt detectați paraziți și boli pe parcursul întregului sezon de creștere. O descriere mai detaliată a medicamentelor și metodelor de luptă într-un capitol separat.

Prelucrarea toamnei

Când vara se va încheia, asigurați-vă că veți organiza activități pentru a vă asigura o recoltă decentă anul viitor. Prelucrarea se efectuează după recoltarea și începerea căderii frunzelor.

În timpul prelucrării de toamnă, rețineți că, după recoltare, frunzele de coacăz negru pot fi sfărâmate - acest lucru va accelera acumularea de nutrienți pentru o iernare reușită. Și pentru coacăze roșii, trebuie să așteptați ca frunzele să cadă singure..

În timpul prelucrării toamnei este necesar:

 1. Efectuați tunderea toamna. Îndepărtați ramurile uscate și deteriorate întinse pe pământ. Tăiați ramurile care cresc în interiorul tufișului. Tăiați blaturile uscate ale ramurilor vechi și nu lăsați mai mult de 6 muguri în ramurile tinere.
 2. Pulverizați arbuști împotriva insectelor și infecțiilor. Când se recoltează întreaga recoltă, prelucrați un amestec de 1% Bordeaux pe ramurile plantei și pământul sub tufișuri. Lichidul Bordeaux este eficient împotriva tuturor paraziților și infecțiilor fungice. Împotriva flăcărilor de foc, afide, mucegai pudră - folosiți Karbofos. Împotriva mucegaiului praf și a depistării - Fundazol. Pentru a vă proteja împotriva mucegaiului pudră, septoria, rugina, petele, folosiți preparatul biologic Fitosporin. Dacă nu doriți să utilizați chimie, pulverizați coacăzele cu remedii populare - infuzie de usturoi, infuzie de ceapă, infuzie de gălbenele uscate, soluție de sodă. Pregătirile și metodele utilizate pentru protejarea coacăzilor împotriva dăunătorilor și a bolilor insectelor vor fi descrise mai jos..
 3. Adunați reziduurile de culturi și slăbiți solul sub tufișuri. Vărsăm pământul cu o soluție roz deschis de permanganat de potasiu, 1% soluție de lichid Bordeaux (100 g per 10 L de apă) sau sulfat de cupru (50 g per 10 L de apă) pentru a distruge paraziții și infecțiile fungice..
 4. Adăugați pansament. Stropiți 1 lingură de sulfat de potasiu și superfosfat dublu sub coacăze, apoi presărați cu apă, cel puțin 1 găleată sub fiecare tufiș. Puteți adăuga aceste preparate într-o găleată de apă și apă plantele cu o soluție gata pregătită..

Preparat de pulverizare

Tufele de coacăz pentru pulverizare trebuie mai întâi pregătite:

  După ce zăpada s-a topit, înainte de înmugurire, prune toate ramurile înghețate și deteriorate. Tăiați ramurile înghețate la primul mugure umflător. Crengile de coacăz se usucă și se rup ușor, dar încă potă cu foarfece de tăiere. Ardeți crengile tăiate.

Tăiați ramura de coacăz înghețată la primul mugure umflător

Suporturile pentru tufele de coacăz sunt ușor de făcut cu propriile mâini

Scoateți toate reziduurile plantelor de sub tufe de coacăz

Boli și dăunători

Inspectați plantele periodic pentru a detecta problema la timp și începeți un tratament adecvat.

 • sferoteka (mucegai pudră americană);
 • septoria (pat alb);
 • rugina gobletului;
 • rugină coloană;
 • uscarea necrinei a lăstarilor;
 • mozaic cu dungi;
 • invers (terry);
 • antracnoza.

Galerie foto: boli de coacăz

 • coacăz de aur;
 • acarianul de păianjen;
 • borcan de sticlă de coacăz;
 • flacără de foc;
 • molie.

Galerie foto: dăunători de coacăze

Video: modalități de protejare împotriva afidelor și a focului de coacăz

Pregătiri pentru prelucrare

Planta poate fi tratată atât cu preparate chimice, cât și biologice. Utilizarea remediilor populare dă un efect bun..

Când prelucrați, rețineți că dăunătorii dau preferință diferitelor tipuri de coacăze. Coacăzul negru este cel mai adesea atacat de un pește de aur, o molie, o căpușă. Și pe roșu și alb - afide și o pâlnie.

Înainte de a începe să prelucrați tufe de coacăze, aflați prognoza meteo pentru viitorul apropiat. Dacă după pulverizare începe să plouă, atunci toate preparatele se vor spăla și nu va fi rezultat. De asemenea, încercați să efectuați procesarea pe vreme calmă. Într-un fel am preluat cultivarea pe un vânt puternic (nu a existat altă oportunitate) și în loc de tufișuri m-am cultivat.

chimicale

Produsele chimice sunt foarte eficiente în combaterea dăunătorilor și a bolilor. În același timp, sunt toxice și pot dăuna oamenilor și mediului. Prin urmare, atunci când utilizați chimie, urmați cu strictețe instrucțiunile și aplicați în intervalul de timp adecvat.

 1. 1% soluție de lichid Bordeaux sau 1% soluție de sulfat de cupru - utilizat pentru antracnoză, septorie, rugină și alte pete. Pulverizarea se efectuează de îndată ce primele frunze au apărut pe tufișuri. Lichidul Bordeaux poate fi cumpărat gata sau pregătit de unul singur. Pentru preparare, diluați 100 g sulfat de cupru și 100 g de var în 10 litri de apă.
 2. Iskra, Inta-TsM, Karbotsin - împotriva afidelor, a mișcărilor biliare, a râmei de frunze, a puștii și a molilor. Folosit la începutul formării mugurilor de flori. Cea mai mare eficiență de prelucrare se obține atunci când pulverizați pe vreme rece, sub 15 o.
 3. Karbofos, Aktellik - împotriva afidelor, a mișcărilor biliare, a râmei de frunze, a puștii și a molilor. De asemenea, este utilizat la începutul formării mugurilor de flori, dar cel mai eficient este să efectuați prelucrarea la o temperatură a aerului de cel puțin 15 o.
 4. Akarin, Iskra-bio, Aktara - împotriva acarienilor mugurii de coacăz, afidelor, thripsului, insectelor la scară. Se aplică atunci când frunzele se deschid și apar inflorescențe. Cea mai mare eficiență de prelucrare este obținută la o temperatură de 24-25 ° C. Re-pulverizarea se poate face după înflorire și după recoltare.
 5. Vectra, Strobi, Topaz, Jetul Tiovit, sulf coloidal - împotriva mucegaiului pulberos, antracnozei și septoriilor. Prelucrarea se efectuează imediat după înflorire. Eficient la temperaturi de peste 19 o. Re-cheltuiți după recoltare.

Preparate biologice

Medicamentele sunt toxice și practic nu prezintă un pericol pentru oameni și animale. Pentru utilizarea eficientă a produselor biologice, citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare..

 1. Lepidocid - împotriva flăcărilor de foc, sticlă de coacăz, molie, etc. Afectează activitatea reproductivă - paraziții nu se înmulțesc. Produs sigur și ecologic. Se aplică pe vreme uscată, când temperatura aerului nu este mai mică de 15 o.
 2. Bitoxibacilină - împotriva dăunătorilor. Acționează asupra intestinelor insectelor - ele nu se pot hrăni și mor. Nu trebuie utilizat atunci când planta înflorește și dă roade. Pulverizarea se efectuează atunci când temperatura aerului este mai mare de 17 o.
 3. Fitop - combate infecția care provoacă boli ale plantelor. Pe lângă protejarea împotriva infecțiilor, acest medicament este un îngrășământ humic. Produs inofensiv și ecologic.
 4. Dendrobacilina - împotriva dăunătorilor care mănâncă frunzișul. Acționează asupra intestinelor, paraziții mor în 2-3 zile. Nu afectează molia și scobitura.
 5. Trichodermin - acționează asupra microbilor cauzatori de boli. Îmbunătățește creșterea și imunitatea în culturile horticole. Preparat ecologic, poate fi folosit atunci când există fructe pe tufișuri. Fructele de pădure sunt recoltate chiar în ziua procesării, dar trebuie doar să le clătiți bine. Acțiune eficientă la o temperatură nu mai mică de 14 o.
 6. Fitosporina - combate eficient infecțiile fungice și bacteriene. Se aplică întregul sezon de creștere, recolta se recoltează chiar în ziua prelucrării. Utilizați exclusiv pe vreme înnorată sau seara, deoarece razele soarelui ucid bacteriile benefice.

Video: produse biologice pentru protecția plantelor

Remedii populare

Grădinarii folosesc cu succes remedii populare pentru a proteja tufele de coacăz.

 1. Infuzie de citrice - folosită împotriva afidelor, a insectelor la scară, a mâncărurilor. Trebuie să luați 100 g de coji de citrice și să turnați un litru de apă, lăsați timp de cinci zile într-un loc întunecat. Pulverizați cel puțin de trei ori la intervale de două săptămâni.
 2. Infuzie de usturoi - împotriva fluturilor albe, viermilor, căpușelor și insectelor la scară. Se toarnă un cap de usturoi, tocat în prealabil, se toarnă 1 litru de apă clocotită și se lasă șapte zile. Apoi diluați 50 ml de infuzie în 10 litri de apă și pulverizați tufele.
 3. Infuzie de ceapă - împotriva afidelor, fleacurilor, căpușelor; împotriva bolilor cauzate de ciuperci și bacterii. Se toarnă un litru de usturoi de ceapă tocat cu 1 litru de apă caldă, se lasă 24 de ore cu capacul închis. Pentru pulverizare, diluați 20 ml de infuzie în 10 litri de apă.
 4. Infuzie de frunze de tutun - împotriva insectelor care sugă și mănâncă frunze. Trebuie să luați 1 kg de frunze zdrobite și tulpini de tutun și turnați 10 litri de apă clocotită, insistați pentru o zi. Adăugați 10 litri de apă și 80 g de săpun de rufe grăbit la 10 litri de infuzie.
 5. Infuzie de gălbenele uscate - împotriva afidelor, căpușelor, fluturelui, tulpinilor, infecțiilor fungice. Se toarnă apă clocotită peste florile uscate și frunzele de gălbenele într-un raport 1: 1 și se lasă două zile. Se strecoară perfuzia rezultată și se pulverizează plantele de două ori pe lună.
 6. Soluție de sodă - împotriva mucegaiului pudră, infecțiilor fungice. Trebuie să adăugați 50 g de sodă la 10 litri de apă caldă. Pentru eficacitate, se adaugă 50 g de săpun de rufe grăbit.
 7. Infuzie de cenușă de lemn - împotriva mucegaiului pudră. Se toarnă un kilogram de cenușă de lemn cu o găleată de apă și se lasă 4 zile. Se adaugă în soluție 50 g de săpun de rufe grăbit. Pulverizarea se efectuează de două ori pe lună..
 8. Amoniac (soluție de amoniac) - împotriva afidelor. Se diluează 50 g săpun de rufe grăbit în 10 litri de apă și se adaugă 30–40 g amoniac. Procesarea poate fi efectuată în perioada de fructificare în iunie.
 9. O soluție de cenușă de sodă cu iod - împotriva afidelor și a mucegaiului pudră. Pentru 10 litri de apă, luați 2 linguri de cenușă de sodă, 40 g de rufe sau săpun de gudron și 1 linguriță de iod.
 10. Oțet - împotriva dăunătorilor de insecte. Se adaugă 2 linguri de esență de oțet la 10 litri de apă și se pulverizează abundent tufișurile și se udă solul sub ele.

Plantează întotdeauna gălbenele și calendula în jurul tufișurilor de coacăz. Dăunătorii de insecte nu le place mirosul specific de flori, așa că vor zbura în jurul tufișurilor tale. Aceste flori minunate cresc peste tot în grădina mea. Pe lângă protejarea multor culturi de grădină, ele decorează grădina.

Tratarea apei la fierbere

Cel mai simplu și eficient mod de a scăpa de dăunători la începutul primăverii este să turnați apă clocotită peste ea. Această metodă scutește în siguranță coacăzele de la acarienii rinichilor, mucegaiul pudrat, afide. De asemenea, apa clocotită ucide sporii de ciuperci care au petrecut iarna în scoarță și sol. O plantă care a supraviețuit stresului expunerii la apă caldă îmbunătățește imunitatea, crește productivitatea, iar fructele de pădure sunt mai mari și mai gustoase.

Se toarnă apă clocotită peste când zăpada nu s-a topit încă, până când rinichii s-au trezit. Este imposibil să turnați cu apă clocotită la o temperatură de 100 o! Temperatura de irigare nu trebuie să depășească 80 o. La udare, se răcește cu încă 10-20 °, ceea ce este optim pentru distrugerea căpușelor și sporilor fungici. Apa clocotită este turnată într-un vas de udare și fiecare tufă este udată cu grijă. Țineți udarea la o distanță de aproximativ 10 cm de ramuri. Apa instalația nu mai mult de 5 secunde.

Avantajul de a turna apă clocotită este că este cea mai ecologică metodă de combatere a infecțiilor și dăunătorilor. Se întâmplă ca utilizarea medicamentelor moderne să nu rezolve problema. Atunci numai apa clocotită de izvor va salva planta de paraziți și infecții..

Video: se toarnă apă clocotită peste coacăze

Aburul fierbinte poate fi utilizat pentru prelucrare. Sub un tufiș de coacăze, acoperit anterior cu un film, trebuie să puneți o găleată cu apă clocotită. Aburul fierbinte distruge acarienii rinichilor și sporii bolilor fungice care s-au suprasolicitat pe ramuri. Când apa se răcește până la 70 o, filmul este îndepărtat.

Un alt mod de protecție este tratarea instalației cu o torță sau un incendiu cu arzător de gaz. Această metodă este similară cu apa clocotită sau cu abur. Mugurii de coacăz sănătoși sunt acoperiți cu obloane puternice și un foc deschis rapid nu se teme de ei. Și în mugurii liberi, unde există o acumulare mare de căpușe, are loc moartea.

Procesarea se efectuează la începutul lunii martie, când plantele nu s-au trezit încă. Fără a aduce arzătorul mai aproape de 10 cm, direcționați focul de-a lungul ramurilor și trageți-l de sus în jos de mai multe ori. Efectuați procedura foarte atent pentru a nu arde planta. Această metodă omoară acarienii care hibernează în muguri și ouă de afidă.

Eficiența și siguranța diferitelor metode de procesare

Cum să procesăm cultura grădinii: chimie, preparate biologice sau remedii populare? Totul depinde de gradul de deteriorare a coacăzului.

 1. Dacă insectele au ocupat planta și zona afectată de infecție este mare, atunci utilizarea substanțelor chimice este cea mai eficientă. Produsele chimice distrug eficient orice insecte și agenți patogeni. Acestea nu reprezintă un pericol pentru oameni dacă tratamentul este efectuat înainte de înflorire și apariția fructelor. Avantaje: acțiune rapidă și efect bun. Dezavantaje: este necesar să se utilizeze măsuri de protecție (respiratoare, ochelari etc.), în cazul în care substanțele chimice sunt utilizate incorect, există o mare probabilitate de otrăvire.
 2. Preparatele biologice sunt sigure pentru sănătatea umană și sunt extrem de eficiente. Conțin enzime și substanțe biologice care cresc capacitatea plantelor de a rezista bolilor și dăunătorilor. Avantaje: nu există otrăvuri sau substanțe toxice în preparatele biologice. Dezavantaje: tratamentul este eficient la o temperatură a aerului de cel puțin 13 0, deoarece la temperaturi mai scăzute, tratamentul nu va aduce rezultate. Astfel, principalul tratament de primăvară timpuriu al tufelor de coacăz nu se realizează cu preparate biologice..
 3. Utilizarea remediilor populare și-a dovedit eficacitatea de mai bine de un deceniu. Remediile populare sunt absolut inofensive pentru oameni și animale, sunt folosite pe tot parcursul sezonului de creștere. Avantaje: prelucrare eficientă și sigură. Dezavantaje: pregătirea soluțiilor este destul de laborioasă; pentru a obține un rezultat stabil, prelucrarea trebuie efectuată de mai multe ori.

Protejarea coacăzilor de boli și dăunători este o măsură necesară pentru a obține o recoltă bună. Dacă respectați calendarul și recomandările pentru prelucrare, atunci tufișurile de boabe vor fi sănătoase și roditoare din abundență..

Tratarea arbuștilor cu apă clocotită primăvara devreme

Un tufiș de coacăz sănătos și generos, fără „cele mai bune fungicide și antiseptice” pe care un grădinar trebuie să le folosească este imposibil - orice reclamă confirmă. În unele cazuri, când boala a fost deja „prinsă” pe tufiș, acest lucru este adevărat. Cu toate acestea, nu uitați sau subestimați metodele populare de procesare protectoare a coacăzelor..

Una dintre aceste metode cunoscute de combatere a dăunătorilor și a bolilor este tratarea tufișurilor de coacăz cu apă clocotită la începutul primăverii. Și dacă climatul permite și planta rămâne pregătită pentru un astfel de tratament, uneori poate fi efectuată în aprilie. Dar acest lucru nu se poate face întotdeauna și nu peste tot - de ce și când este permis să se efectueze tratarea apei cu fierbere este descris în detaliu mai jos.

De ce se toarnă apă clocotită peste coacăze la începutul primăverii

Tratamentul timpuriu al lăstarilor de coacăz cu apă clocotită este o metodă preventivă care ajută la combaterea dăunătorilor și a infecțiilor fungice înainte de a se multiplica și distruge cultura și planta..

O astfel de udare caldă distruge:

· Larvele de acarieni renale, depuse de femelă în rinichi;

· Afidele care hibernează în muguri;

Spori fungici de mucegai pudră.

Această metodă este deosebit de importantă pentru tufele deja infectate cu o căpușă sau afidă. Dacă nu se face nimic, insectele se vor înmulți cu o viteză extraordinară, hrănindu-se cu sucul verdeaței tinere. Prin urmare, pe tot parcursul sezonului, va fi necesar să cheltuiți mult efort și bani pentru a combate aceste mici glute..

Important! Puteți afla despre infecția unui tufiș cu un acarian renal toamna pentru muguri prea mari. Aceasta înseamnă că insectele au urcat deja în ele și au depus ouă în interior..

Vă sfătuim să citiți aceste articole:

Când să prelucrați coacăzele cu apă clocotită?

Primăvara, coacăzele sunt printre primele care ies din starea de inactivitate de iarnă. Chiar și când există încă zăpadă pe site, puteți vedea că mugurii de coacăz au început să se umfle. Este important să efectuați tratamentul cu apă clocotită chiar înainte de trezirea dăunătorilor..

Dacă locuiți lângă o zonă în care cresc coacăzele, începeți să examinați tufele la sfârșitul lunii martie. Este foarte ușor să identificați plantele infectate cu acarieni. Mugurii, în formă de cap de broccoli, sunt un refugiu de iarnă pentru acarienii rinichilor. Rinichii sănătoși sunt alungiți. Îndepărtați un astfel de „cap de varză”, rupeți-l în jumătate și veți vedea insecte plesnind înăuntru.

Astfel de tufe trebuie să fie tratate cu apă clocotită! Și dacă nu sunteți un susținător al remediilor populare, mai jos se vor enumera preparatele chimice pentru prelucrarea grădinii de primăvară.

Tratarea apei la fierbere se efectuează strict ÎNAINTE DE KIDNEYS DISSOLVE! Când mugurii au început să înflorească, este prea târziu să turnați apă fierbinte peste ei. Apoi, produsele chimice sunt deja utilizate.

Mugurii de coacăze încep să înflorească în jurul sfârșitului lunii aprilie, așa că la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie mai avem timp să o prelucrăm cu apă clocotită. Poate că, în regiunea dvs., acești termeni au fost schimbați, depinde mult de condițiile meteorologice. Cel puțin în literatura de specialitate scriu că puteți începe să turnați apă clocotită pe tufișurile de coacăz deja la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie.

Un alt reper este temperatura medie zilnică de +4 grade. Când mugurii încă nu au înflorit și temperatura medie zilnică a atins acest indicator, tufișurile de fructe de padure (inclusiv coacăzele) pot fi deja pulverizate cu soluție de lichid Bordeaux, uree sau azotat de amoniu și, de asemenea, tratate cu apă clocotită dintr-un vas de udare.

Video: tratamentul cu coacăz clocotit pentru mucegaiul praf

Tehnologia prelucrării coacăzelor primăvara cu apă clocotită de la dăunători și boli

Apa clocotită de primăvară peste tufișurile de coacăz nu trebuie efectuată în mod spontan, ci înainte de timp, pregătind cu atenție și planificând evenimentul.

Cum să manipulați corect coacăzele cu apă clocotită în primăvară?

Cum să te pregătești pentru procesarea coacăzului în fierbere:

 • Tăiați arbustul în primăvară, cu excepția cazului în care l-ați tăiat în toamnă.
 • Examinați cu atenție tufișurile pentru mugurii umflați anormal (muguri acarieni) și îndepărtați-le mecanic, adică. ciupește manual toate rinichii infectați.

Desigur, apa fiartă va funcționa și pe ele, însă ridicarea mâinilor este garantată pentru a scăpa de căpușă. În mod natural, toți rinichii colectați trebuie luați și arși.

 • Pregătiți o cutie pulverizatoare de fier sau plastic.

De regulă, conservele de udare moderne din plastic sunt proiectate pentru lichide de 100 de grade, dar este mai bine să verificați (de obicei temperaturile admise sunt indicate pe partea de jos).

 • Pentru ca apa clocotită să lovească toate zonele cu probleme și să distrugă toți dăunătorii, este recomandat să legați toate ramurile într-o singură foaie (legați tufele cu o frânghie într-un cerc și trageți-le într-o grămadă).

Vă sfătuim să citiți aceste articole:

Acest lucru va reduce consumul de apă clocotită în sine și va face procedura mai eficientă..

 • Unii grădinari consideră că este necesar să se protejeze suplimentar sistemul de rădăcini și planșele, pânza de ulei din plastic sub tufă și mulci. Cu toate acestea, acest lucru este complet inutil. Nu veți deteriora rădăcinile atunci când udați cu apă clocotită. nu fierbe apa care le va ajunge, ci doar apa caldă.
 • Și cel mai important este să pregătești apă clocotită!

În timp ce fierbeți apa, turnați-l în vasul de udare, aduceți-l la loc și începeți procesul de vărsare a tufișurilor, apa se va răci oarecum. Acest lucru este normal (70-80 grade).

Cum să procesați direct coacăzele cu apă clocotită:

 • Cu mișcări sigure ale udării în sus și în jos, ocoliți bucșele din toate părțile, irigând uniform ramurile, în timp ce timpul de expunere pe o singură zonă nu trebuie să depășească 3-5 secunde.

Important! În timpul procesării, trebuie controlat faptul că toate ramurile sunt udate uniform cu apă caldă.

 • În ceea ce privește consumul de apă clocotită pentru 1 tufiș, este important să se toarnă peste toate ramurile.

Dacă tufele sunt legate strâns (ceea ce este foarte recomandat), atunci o găleată de apă este suficientă pentru 2-3 tufe.
Dăunători de coacăz și boli

Arbustii sunt susceptibili de deteriorare în funcție de soi. Luați în considerare ce probleme se întâlnesc la soiurile de coacăze și de coacăze cunoscute.

Insectele mici se instalează în ciorchine mari pe frunze sau alte părți verzi ale culturii, beau sucuri și omorând planta.

Afidă de fiere

Dăunătorul formează umflături roșiatice pe suprafața exterioară a frunzelor. Mai frecvent afectează coacăzele roșii.

Trage afidă

Insectele afectează vârfurile lăstarilor tineri. Puteți recunoaște dăunătorul prin frunzele pliate ale tufișului. După îndepărtare, este mai bine să arde părțile afectate, pentru a nu infecta lăstarii sănătoși.

Acarieni de coacăz renal

Acest dăunător este un purtător de terry. Insecta pătrunde în rinichi, în urma căreia crește ca mărime. Organele vegetative afectate sunt îndepărtate înainte de deschidere. Dacă nu există atât de multe dintre ele, atunci planta poate fi salvată. În caz de deteriorare a majorității tufișului, plantarea este îndepărtată.

Shields

Insectele sunt dificil de observat, deoarece au o culoare similară cu ramura. Dăunătorul se lipește de scoarță, aspiră sucuri utile, ducând treptat la ofilirea și uscarea plantei.

Licurici, ferăstrău

Fluturii acestor dăunători depun ouă în flori de coacăz. După ce omida a mâncat un anumit număr de frunze, pupă și dă o nouă generație. Moliile ies deseori din sol după hibernare. Acoperirea solului cu un film înainte de înflorirea coacăzelor va ajuta la evitarea acestui lucru..

Fierăstrăul este un parazit la fructe de pădure. Fructele afectate trebuie separate imediat și arse..

Făinarea

O boală fungică în care sporii sunt purtați de vânt. Când sunt în contact cu arbuști, cresc rapid. Frunzele sunt acoperite cu floare albă. Dacă nu luați măsuri în timp util pentru a combate boala, atunci ciuperca trece la fructe de pădure.

Trebuie să ud tufe de coacăze primăvara?

Coacăzele roșii și albe tolerează bine seceta, spre deosebire de coacăzele negre, în care sistemul radicular este situat aproape de suprafața pământului. Dar primăvara, după ce zăpada s-a topit, umiditatea este de obicei suficientă pentru toate plantele. Prin urmare, nu este necesar să umezim suplimentar solul, pentru a nu provoca putregaiul rădăcinilor. Prima udare se realizează de obicei la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie, când plantele încep să crească activ și formează ovare. În funcție de vârsta arbustului, este necesar să turnați de la 2 la 5 găleți de apă sub fiecare, astfel încât pământul să fie umezit până la adâncimea de 40 cm.

Dacă a fost zăpadă mică iarna și solul este uscat în martie-aprilie, udați-l. Se toarnă 2 găleți cu apă moale (de preferință apă de ploaie) sub tufe adulte (peste 3 ani), sub tineri - câte 1 găleată.

Hack hack de viață pentru grădinari: cum să turnați corect apă clocotită peste coacăze în primăvară și ce va da

Coacăzul este un arbust de grădină fără pretenții, lipsit de sol și întreținere. Cu toate acestea, fără atenția cuvenită, va produce mai puține fructe de fructe de la an la an. Una dintre procedurile agrotehnice necesare pentru o plantă este udarea de izvor cu apă clocotită. Vom descoperi cum se toarnă în mod corespunzător apă clocotită peste coacăze în primăvară și de ce se face.

De ce se toarnă apă clocotită peste coacăze primăvara

Coacăzele devin adesea un refugiu de iarnă pentru diverși dăunători și larvele lor. În scoarța unui arbust nu se pot instala doar insecte care sunt distructive pentru el, ci și dăunători ai altor culturi de grădină. Tratarea apei calde duce la plierea proteinei larvelor și acestea mor.

Important! Un astfel de tratament este deosebit de important pentru lupta împotriva acarianului de coacăz renal, care se stabilește în muguri și reduce randamentul și creșterea coacăzelor..

De asemenea, o astfel de udare vă permite să luptați împotriva bolilor fungice, deoarece corpul ciupercii în sine și sporii acesteia sunt extrem de sensibili la schimbările de temperatură. Udarea chiar cu apă caldă simplă, cu o temperatură peste + 40 ° C perturbă procesele naturale de dezvoltare a ciupercilor parazite.

Este obligatoriu

Procedura nu este strict obligatorie. Cu toate acestea, un astfel de tratament vă permite să îmbunătățiți nu numai tufișurile în sine, ci și zona în ansamblu, reducând în același timp riscul tranziției insectelor iernate la plantele de trezire..

Avantajele și dezavantajele udării

Udarea coacăzelor cu apă clocotită are mulți susținători și adversari. În ciuda avantajelor evidente, metoda nu protejează tufișul 100% și nu este universală..

Pro:

 • distrugerea insectelor care hibernează în muguri și scoarță, pupae și larve;
 • reducerea riscului de răspândire a infecțiilor fungice;
 • creșterea rezistenței generale a arbustului la boli;
 • o creștere a numărului pedunculilor;
 • îmbunătățirea generală a site-ului;
 • prietenia mediului și simplitatea metodei.

Minusuri:

 • sporii unor ciuperci sunt rezistenți la acest tratament;
 • nu există protecție împotriva infecției secundare;
 • dacă nu este îngrijită, există riscul de a opri planta;
 • riscul de a pierde recolta în cazul încălcării procedurii.

Momentul optim când trebuie să turnați coacăzele

Datorită diferențelor climatice, duratei diferite ale iernii și condițiilor meteorologice ale anului curent, termenii procedurii nu numai că diferă în regiuni, ci se schimbă și de la an la an. Dacă îl udi prea devreme, există riscul de a „trezi” planta și dacă o udi prea târziu - scaldarea mugurilor de trezire. Grădinarii recomandă concentrarea pe începutul topirii zăpezii și creșterea temperaturii în timpul zilei până la + 10 ° С.

Important! Condiția principală: procedura se realizează înainte de debutul fluxului de șop și până la trezirea rinichilor.

În funcție de condițiile din iarna trecută, termenii medii ai procedurii sunt următorii:

 • Rusia centrală și regiunea Moscovei - prima și a doua decadă a lunii martie;
 • Regiunile de nord (Ural, partea de nord a Siberiei) - prima și a doua zece zile din aprilie;
 • Siberia de Sud - prima decadă a lunii aprilie;
 • Sud - prima decadă a lunii martie.

Vreme

Pe baza condițiilor meteo actuale și a condițiilor din iarna trecută, grădinarii își construiesc un program de lucru, inclusiv udarea coacăzelor. Procesele vegetative ale arbustului încep devreme: în regiunile sudice pot începe încă din a treia decadă a lunii martie, în regiunile nordice, Siberia și Urali - în aprilie. Prin urmare, este necesar să udăm planta în prealabil cu apă clocotită..

Temperatura optimă în timpul zilei pentru udarea unei plante variază între +5 și + 10 ° C. Grădinarii cu experiență nu recomandă să turnați apă clocotită imediat după topirea zăpezii - atunci riscul de îngheț este încă ridicat și, din această cauză, crește probabilitatea trezirii timpurii a arbustului. Cel mai bine este să efectuați tehnica agrotehnică atunci când se află ultima zăpadă..

Referinţă. În regiunile nordice, zăpada poate sta până în mai, uneori - până în iunie, deci acest reper nu este cel mai corect atunci când alegeți momentul procedurii.

Cum se potriveste corect coacăzele

Există mai multe metode de prelucrare: udare simplă cu apă clocotită, folosind apă clocotită cu uree sau permanganat de potasiu (permanganat de potasiu). În plus față de efectul direct al apei calde, dezinfectanții suplimentari cresc eficacitatea procedurii în ansamblu..

Metodele diferă doar în soluțiile de lucru, procesul în sine este același și constă în următoarele:

 1. Arbustii sunt examinați, lăstarii sunt legați într-o grămadă pentru o mai bună prelucrare.
 2. Apa este fiartă, dacă este necesar, se introduc componente suplimentare la concentrația dorită.
 3. Apa clocotită este turnată într-o stropire de metal cu o duză cu plasă fină. În contact cu metalul, apa se va răci la temperatura dorită.
 4. Înainte de udare, apa este măsurată suplimentar cu un termometru. Indicatorul optim este de + 60... + 80 ° С.
 5. Tufele sunt turnate, direcționând fluxul spre centrul plantei și captând toate lăstarii, fără excepție.
 6. Nu trebuie să dureze mai mult de 5-7 secunde pentru a prelucra o bucșă, pentru tufele mari - nu mai mult de 10 secunde.
 7. În plus, au aruncat pământ în jurul tufișului pe o rază de 0,5 m.

Dacă rădăcinile iese deasupra solului, acestea trebuie acoperite cu orice material impermeabil, pentru a nu arde.

Udare simplă cu apă clocotită

Udarea cu apă clocotită simplă nu este dificilă. Este important să respectați doar limitele de temperatură și distanța de la udare la arbust - nu trebuie să fie mai mic de 10 cm, altfel puteți arde ramurile.

Important! Este imposibil de scaldat tufele a doua oară, chiar dacă unele dintre ramuri lipsesc.

Se fierbe apa cu uree

Ureea (carbamida) nu numai că ajută la combaterea dăunătorilor, dar servește și ca metodă suplimentară de a satura planta cu azot. Nitrogenul este absorbit cu ușurință din soluția de lucru de către rinichi și scoarță. În plus, urea încetinește înflorirea și păstrează culturile libere de îngheț..

Soluția de lucru este pregătită după cum urmează:

 • 10 litri de apă;
 • 50 g de sulfat de cupru;
 • 0,5 kg uree.

Se fierbe apa cu permanganat de potasiu

Permanganatul de potasiu este unul dintre cele mai bune remedii pentru combaterea infecțiilor fungice. Distruge nu doar sporii, ci și corpul ciupercii în sine, sporește eficacitatea apei fierbe împotriva multor dăunători, de exemplu, căpușele.

Referinţă. Dacă solul este saturat de potasiu, prelucrarea cu permanganat de potasiu este foarte nedorită..

Soluția de lucru este preparată din 10 litri de apă clocotită și 5 g de permanganat de potasiu. Această cantitate este conținută într-o treime dintr-o linguriță fără blat. Permanganatul de potasiu este bine agitat până când dizolvarea completă a cristalelor. Particulele nedizolvate pot provoca arsuri ale plantelor, deci diluția trebuie monitorizată cu atenție..

O alternativă la udare - folosind un aparat de curățat cu aburi

Există o modalitate alternativă, pe care unii grădinari o consideră fundamental mai convenabilă și mai sigură, este să folosești un aparat de curățat cu aburi. Aburul fierbinte sub presiune are un efect similar asupra insectelor și ciupercilor, dar este considerat mai sigur pentru planta în sine. Se poate folosi orice generator de abur. Avantajul acestui tratament este că nu este nevoie să fierbeți o cantitate mare de apă și să transportați cutii de udare grele. De asemenea, aburul pătrunde mai activ în mici fisuri din scoarță, unde se pot instala ciuperci și insecte, ceea ce crește în general eficacitatea procedurii..

Atunci când efectuați o procedură folosind un aparat de curățat cu abur, trebuie să știți temperatura pe care o oferă la ieșire. Acest lucru este indicat de obicei în instrucțiuni, dar în absența datelor, puteți utiliza un termometru obișnuit pentru a măsura. Temperatura aburului care cade pe lăstari trebuie să fie cuprinsă între +60 și + 80 ° С.

Concluzie

Udarea cu apă clocotită este o procedură ecologică și eficientă pentru vindecarea tufei de coacăz. Desigur, eficacitatea sa este semnificativ mai mică decât cea a fungicidelor și insecticidelor chimice. Puteți crește eficiența adăugând permanganat de potasiu sau carbamidă în apă clocotită. Metoda este potrivită pentru grădinari care nu doresc să recurgă din nou la metode chimice pentru protejarea culturilor de fructe și fructe de padure de insecte și infecții fungice.

Prelucrarea coacăzului în primăvară - protecția împotriva dăunătorilor și a bolilor

Un tufiș de coacăz negru sănătos este capabil să producă aproximativ 10 litri de fructe suculente, gustoase, bogate în vitamine. Măsurile agrotehnice pentru îngrijirea arbuștilor se efectuează pe tot parcursul sezonului. Tratamentul termic al coacăzelor la începutul primăverii este o măsură preventivă importantă și cea mai eficientă de protecție împotriva dăunătorilor și a bolilor..

Importanța evenimentelor de primăvară

Odată cu prima încălzire, când încă mai există zăpadă, ramurile tufișului sunt deja încălzite de razele soarelui. Mugurii plantei sunt încă dormi, fluxul de seva nu a început, dar coloniile dăunătorilor iernând pe ramuri se trezesc, procesele din sporii bolilor fungice sunt activate. Primul tratament - turnarea apei clocotite peste tufișuri - este recomandat în acest moment. Această măsură este eficientă împotriva afidelor, insectelor la scară, viermilor de frunze, dar cel mai important - împotriva acarienilor de muguri de coacăz..

Rinichiul afectat de acarienii renali

Este important în prezența rinichilor afectați de un acarian pentru a-i colecta de mână înainte de deschidere și asigurați-vă că le ardeți.

Scaldarea cu apă clocotită poate fi efectuată și pentru alte tipuri de coacăze și de coacăze..

Pulverizarea arbuștilor cu agenți chimici și biologici este, de asemenea, necesară, iar beneficiile acestora sunt incontestabile. Nu sunt o alternativă, ci o continuare a evenimentelor de sănătate din grădina de primăvară..

Inventar necesar

Prelucrarea coacăzelor cu apă clocotită în primăvară începe cu pregătirea a tot ce ai nevoie. Caut:

 • galeata de metal;
 • cazan;
 • udare metalică (plasticul nu rezistă și se deformează de la temperaturi ridicate);
 • frânghie lungă pentru a lega tufișul.

Prelucrarea suplimentară cu soluții chimice sau biologice va necesita următoarea pregătire:

 • vase cu volum mare pentru prepararea soluțiilor;
 • spray;
 • îmbrăcăminte de protecție și ochelari;
 • masca de respirație;
 • manusi din latex.

Momentul procesării timpurii

Tratarea arbuștilor cu apă clocotită trebuie efectuată înainte ca mugurii să se deschidă, altfel recolta va fi deteriorată.

Termeni aproximativ pentru prelucrarea prin primăvară a tufelor de coacăz negru:

Regiune

Timpul procesării

Primele zile ale lunii martie

Rusia centrală (inclusiv regiunea Moscova)

A doua - a treia decadă a lunii martie

Regiuni de nord (inclusiv regiunea Leningrad)

Ural, la sud de Siberia de Vest

Prima jumătate a lunii aprilie

A doua jumătate a lunii aprilie

Ar trebui să vă concentrați nu numai pe calendar, ci și pe condițiile meteorologice și starea tufei. Alte tipuri de tratare timpurie a arbustului se efectuează după ce zăpada s-a topit, înainte ca mugurii să se deschidă.

Scaldare cu apă clocotită

Pregătirea pentru procedura termică:

 1. Tăiați tufișul, dacă este necesar.
 2. Rinichiul afectat de acarienii renali, îndepărtează cu atenție și arde.
 3. Pregătiți o cană de udare mare.
 4. Legați-vă într-un cerc și trageți de ramurile tufișului pentru o turnare mai uniformă și mai rapidă.
 5. Dacă zăpada s-a topit deja, acoperiți sistemul de rădăcini pentru a-l proteja de apa clocotită cu film, placaj.

Este timpul să scaldăm tufe de coacăze

Ordinea acțiunilor suplimentare:

 1. Pregătiți apă clocotită, apa trebuie să fiarbă.
 2. Turnați apă clocotită într-un vas de udare. Temperatura apei în timpul procedurii trebuie să fie de aproximativ 80 ° C, apa mai caldă poate deteriora rinichii, turnând apa mai rece de 60 ° C nu va mai fi eficientă.
 3. Se toarnă apă pe tufis din abundență, încercând să nu lipsească o singură ramură, afectându-i pe fiecare timp de 3-5 secunde.

În funcție de dimensiunea tufișului, 10 litri de apă clocotită pot fi suficiente pentru două sau trei plante..

Alte mijloace pentru prelucrarea coacăzului de primăvară

Se recomandă aplicarea substanțelor chimice înainte de înflorirea plantei. O astfel de prelucrare a coacăzelor în primăvară din boli și dăunători trebuie efectuată pe vreme uscată calmă, folosind un pulverizator și folosind echipament individual de protecție. Când pulverizați, soluția trebuie să acopere complet fiecare ramură și pământul din jurul tufișului. Rata de consum pe 10 mp. m de un lot de 2-3 litri de soluție.

Ulterior, ar trebui să folosiți metode de control ecologice care să nu dăuneze păsărilor, insectelor benefice și să nu afecteze calitatea culturii..

Sulfat de cupru

Sulfatul de cupru (CuSO4) este un antiseptic și fungicid, utilizat pentru distrugerea sporilor de iernare a agenților patogeni. Este utilizat sub formă de soluție de 3% la începutul primăverii, înainte sau în timpul primelor semne de deschidere a rinichilor. Pentru a pregăti soluția, luați 300 g de vitriol la 10 litri de apă. După înflorirea mugurilor, este posibil să se utilizeze doar 1% soluție (100 g vitriol la 10 l de apă).

Lichidul Bordeaux este un preparat universal care conține sulfat de cupru cu var rapid, care neutralizează mediul acid prea agresiv al soluției de vitriol. Pentru pulverizarea primăvara timpurie, se folosește o soluție de 3%, care este pregătită după cum urmează:

 • Se dizolvă 300 g sulfat de cupru în 5 litri de apă, de preferință încălzit;
 • Se dizolvă 300 g de var în 5 litri de apă încălzită, se strecoară printr-o cârpă;
 • scurgeți soluțiile într-un recipient și amestecați bine.

Lichidul de Bourgogne este un preparat care conține sulfat de cupru și cenușă de sodă. Pentru a pregăti o soluție de 3%, efectuați următoarele:

 • Se dizolvă 300 g sulfat de cupru în 5 litri de apă încălzită;
 • Se diluează 250 g de cenușă de sodă în 5 litri de apă;
 • răciți soluțiile, scurgeți într-un recipient și amestecați bine.

Inkstone

Vitriolul de fier (FeSO4) este un antiseptic și fungicid utilizat sub formă de soluție de 2,5% pentru pulverizarea tufișurilor de coacăze care încă nu au înflorit pentru a preveni bolile fungice. Soluția este preparată în proporție de 250 g de vitriol la 10 litri de apă.

Uree

Urea (carbamida), fiind un îngrășământ universal cu azot, este utilizată pentru combaterea dăunătorilor. Pentru pulverizarea culturilor de grădină pentru pulverizarea primăverii timpurii (înainte de deschiderea mugurilor), se utilizează o soluție concentrată (50–70 g carbamidă la 1 litru de apă). Rata pentru pulverizarea a 10 metri pătrați a unui lot de 2-3 litri de soluție.

Complexul este destul de eficient: 300 g de vitriol și 300 g de uree, dizolvate în 10 litri de apă. Acest amestec distruge eficient sporii fungici, larvele și ouăle dăunătoare.

Este timpul să pulverizezi cu vitriol

Activitățile de primăvară pentru combaterea dăunătorilor și a bolilor plantelor sunt esențiale pentru horticultură. Tratarea termică la timp a coacăzilor este o metodă ecologică, simplă și ieftină. Este considerată cea mai bună metodă populară de prevenire a bolilor de coacăz, deoarece majoritatea larvelor și microorganismelor patogene mor sub influența temperaturilor ridicate..

Top