Categorie

1 Arbuşti
Crinul din grădina văii: descriere, tipuri, fotografii, caracteristici de plantare și îngrijire
2 Trandafiri
Cum să plantezi un pom în primăvară: reguli
3 Trandafiri
Cum să crești ghimbir acasă
4 Violetele
Cauzele marginilor frunzelor brune, modalități de rezolvare a problemei

Image
Principal // Trandafiri

Ardei dulci: răsaduri, cultivare


Ardeiul a fost folosit de vechea maya și este menționat în codexul aztecă. Ulterior, americanii au început să-l cultive ca produs vegetal. Ardei gras: răsaduri, cultivare, formare, precum și boli și dăunători - toate acestea trebuie cunoscute pentru a obține fructe mari și sănătoase. Această plantă caldă și iubitoare de umiditate necesită un sol structural și fertil pentru vegetația productivă. Temperatura optimă de creștere este de 19-24 de grade. Cultura poate fi realizată atât în ​​sol protejat, cât și în aer liber.

Cel mai frecvent tip de ardei dulci este cultivarul bulgar, care se caracterizează prin fructe cuboide cărnoase de culoare roșie sau galbenă la stadiul matur, dar pentru conserve se recoltează verde. Ardeii sunt folosiți pentru a face lecho, umplute cu legume și carne, pentru a face salate, condimente, sosuri; marinat, la gratar și sărat.

Compoziție și utilitate

Ardeiul dulce are o compoziție bogată în minerale și vitamine. El este bogat:

 • tiamina;
 • acid folic;
 • riboflavină;
 • niacina;
 • piridoxină;
 • vitaminele A, E, K, C, B;
 • oligoelemente: sodiu, potasiu, calciu, fier, mangan, fosfor, magneziu, zinc, cupru și seleniu.

Deoarece ardeiul are o valoare energetică scăzută (doar 25 kcal), este utilizat pe scară largă în dietele de slăbit. Semințele uscate și măcinate sunt folosite ca condiment. Și, de asemenea, fructele galbene, bogate în potasiu, întăresc mușchiul inimii, lucru important pentru generația mai în vârstă. Culoarea roșie indică prezența vitaminelor A, C. Ardeii verzi împiedică apariția cancerului, deoarece conțin fitosterol, care se leagă și elimină colesterolul rău din organism.

Acidul folic este foarte necesar pentru organismul adult, deoarece deficitul său provoacă anemie malignă, iar femeile însărcinate prezintă un risc de defecte în tubul neural al copilului.

 • Riboflavina (B2) este necesară pentru reglarea reproducerii și creșterii; pentru păr, unghii și piele; pentru glanda tiroidă.
 • Tiamina (B2) este implicată în metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților.
 • Lipsa de niacină (PPN niacin) duce la diaree, dermatită și demență.
 • Piridoxina (B 6) este implicată în producerea hemoglobinei.

Nu este necesar să vorbim despre nevoia de microelemente - fără ele, viața normală a organismului este imposibilă.

Răsaduri în creștere

Este foarte important să se stabilească momentul semănatului, deoarece răsadurile supraîncărcate își pierd de obicei prima culoare, se întind și se epuizează; neîncetat se va adapta mult timp și va intra mai târziu în stadiul de fructificare. După cum se spune, totul își are timpul.

Data semănatului

Semințele pentru răsaduri sunt semănate în diferite regiuni în momente diferite. Mai jos este un tabel după regiune.

Tabelul 1. Data semănării ardeiului în diferite regiuni.

Numele județuluiSol deschisCondiții de serăSeră de film
Siberia și Orientul Îndepărtat11 - 21 iunie21 mai - 11 iunie11 - 21 iunie
Ural11 - 21 iunie21 - 31 mai11 - 21 iunie
Centrul și nord-vestul1-14 iunie20 - 31 mai1 - 11 iunie
Privolzhsky1 - 11 iunie11 - 21 mai21 mai - 11 iunie
Caucazianul de Sud și de Nord20 aprilie - 10 mai1 - 11 aprilie11 - 21 aprilie

Pe baza acestuia, este ușor să calculăm timpul de însămânțare:

 • 7-10 zile trebuie luate de la data dorită pentru apariția lăstarilor.
 • Și încă un minus 2 luni pentru creșterea răsadurilor (până la 65 de zile).

De exemplu, plantarea într-o seră din districtul central este planificată cât mai devreme. Scăzând termenele maxime (75 de zile) începând cu 21 mai, se dovedește că 8 martie este minimul (67 de zile) - 15 martie. În consecință, trebuie să semănați între 8 și 15 martie, dar puteți întinde aceste perioade cu 10 zile pentru plantare până pe 31 mai.

Solul săditor

Solul poate fi achiziționat în magazine - de obicei are toate elementele necesare într-o formă echilibrată, deși se întâmplă ca eticheta să spună un lucru, dar de fapt este altul. Prin urmare, ar trebui să cumpărați sol doar de la un producător de încredere. Compoziția ar trebui să fie dominată de turbă și pământ slab; au o reacție neutră, fiți eterogeni cu incluziuni ale componentelor de slăbire (perlit, nisip etc.).

Puteți face singur un amestec de sol. Trebuie să iau:

 • teren de grădină - 10 litri;
 • humus sau turbă - 20 litri;
 • nisip - 5 l;
 • îngrășământ mineral complex (de exemplu, Nitrofosku) - 50 g;
 • cenușă de lemn (dacă există) - 1 l.

Pentru a dezinfecta amestecul de sol, acesta trebuie calcinat la cuptor sau aburit într-un colizor sub un capac peste abur. În primul caz, se poate usca, în cel de-al doilea, poate deveni legat cu apă. Prin urmare, este mai bine să aprindem o jumătate, să aburim de cealaltă, apoi să amestecăm totul. Este mai bine să setați solul finisat printr-un colizor metalic. Puteți citi mai multe despre ce sol este necesar pentru plantarea ardeiului în articolul nostru..

Prețurile pentru nitrofosfat

Pregătirea semințelor

Pentru a împiedica plantele să se îmbolnăvească, semințele trebuie murate, deoarece multe boli sunt transmise cu ele. Acest lucru este valabil în special pentru semințele auto-colectate. Doar semințele în granule nu au nevoie de prelucrare suplimentară.

Pentru a face acest lucru, 1 g de permanganat de potasiu trebuie dizolvat în 1 litru. apă (obțineți o culoare crimson închisă), legați semințele în tifon (bandaj) și puneți-le în soluție pentru o jumătate de oră. Apoi clătiți-le cu apă.

Pentru a accelera germinarea, este mai bine să germinați materialul de plantare:

 • puneți o bucată de tifon (bandaj) împăturită pe jumătate pe o farfurie;
 • umezeste-l cu apa;
 • răspândiți semințele;
 • se acoperă umed cu tifon.

Scoateți-l într-un loc cald și asigurați-vă că tifonul nu se usucă. După 3-4 zile, vor ecloza (eliberează o rădăcină). Atunci trebuie să începeți imediat aterizarea..

Semănat

Solul este turnat într-un recipient pregătit cu găuri în partea inferioară, compactat, udat și așezat semințe plate. Apoi se toarnă, se compactează și se pulverizează încă 1-2 cm de sol, astfel încât stratul superior să fie complet umezit.

Dacă este planificată recoltarea ulterioară, atunci semințele sunt însămânțate în cutiile de plantare cu o distanță de 2 cm la rând și 3-4 cm - culoar. Fără cules, se pot pune 2 semințe în fiecare recipient (cu diametrul mai mic de 12 cm). Pungi de lapte, suc, tăiate în două părți sunt potrivite pentru acest lucru.

Plantarea trebuie acoperită cu polietilenă și îndepărtată la căldură, hidratând periodic. În câteva zile, vor apărea răsaduri - este important să nu ratăm acest moment, altfel răsadurile se vor întinde. De îndată ce apar, îndepărtați plasticul și expuneți-le la lumină..

Preturile semintelor de ardei iute

Îngrijirea plantațiilor tinere

Toate activitățile se reduc la următoarele:

 • Pentru ca răsadurile să nu se întindă, ci să fie puternice și pline, este necesar să se creeze o temperatură de noapte de 16-17 grade, și o temperatură de zi de 21-26.
 • Udarea abundentă se efectuează cu apă caldă: la început, de 1 dată în 7 zile, când răsadurile devin mai mari - de 2 ori în 7 zile.
 • Iluminarea pentru ardei ar trebui să fie de 12-14 ore, așa că seara iluminarea suplimentară cu fitolampe (sau LED) este necesară.
 • Când apar 3-4 frunze adevărate, se administrează prima hrănire (27 g de îngrășământ cu fosfor + 4 g de azot la 12 litri de apă). O lună mai târziu, urmează un altul (27 g potasă + 45 g fosfor la 10 litri de apă).

Răsadurile se scufundă cu 2 frunze adevărate (după aproximativ 17-18 zile).

Tabelul 2. Instrucțiuni de scufundare foto pas cu pas.

actDescriere
În primul rând, trebuie să pregătiți locuri pentru scufundări..
Turnați amestecul de sol în ghivece.
Apoi trebuie făcute caneluri.
Amestecă cu o soluție slabă de permanganat de potasiu.
Scoateți răsadurile cu o furculiță și scoateți-le din recipient.
Separați-le unul de celălalt.
Plasați planta într-un vas.
Compactează pământul în jurul rădăcinilor.
Rămâne doar să stropiți răsadurile cu apă dintr-o sticlă pulverizată.

Răsadurile tăiate sunt îndepărtate de soare timp de 1-2 zile, prima hrănire se face după 10-15 zile.

Cu 10-15 zile înainte de plantare în grădină, puteți pulveriza răsadurile cu jumătate de procent de sulfat de cupru, astfel încât bolile fungice să nu apară. De asemenea, trebuie să întăriți răsadurile timp de câteva zile. De ce să deschideți geamul, crescând treptat ventilația de la 30 de minute la 8 ore.

Ceva n-a mers bine

Dacă lăstarii nu apar mult timp, există mai multe motive:

 • temperaturile sub 20 de grade cu umiditate ridicată a solului pot duce la putrezirea semințelor;
 • dimpotrivă, temperatura este peste 28 de grade, cu umiditate insuficientă în sol, semințele se usucă;
 • în solul acid și dens, care nu este fertil, nu există condiții de creștere.

Important! Dacă răsadurile încep să se întindă, atunci acestea nu au suficientă iluminare sau plantațiile sunt îngroșate. Suprafața minimă pentru răsaduri trebuie să fie de 8 x 8 cm. Poate apărea, de asemenea, din cauza temporizării incorecte a culegerii (optim după 20-24 de zile) sau a udării frecvente, a excesului de îngrășământ.

O creștere mai lentă poate fi cauzată de:

 • deteriorarea rădăcinilor în timpul unei recolte (piperul, spre deosebire de roșii, nu tolerează acest lucru);
 • lipsa nutriției datorită volumului redus al recipientului (în mod optim în diametru de 10-12 cm);
 • lipsa iluminatului, apă stagnantă.

Dacă plantele se usucă și cad ca decimate, atunci „piciorul negru” este cu siguranță de vină, care este o boală fungică care poate distruge rapid toate răsadurile într-un singur recipient. Se dezvoltă în solul contaminat la temperaturi scăzute și umiditate ridicată. Prin urmare, terenul trebuie aburit, iar semințele trebuie murate..

Important! La primul semn, ardeii bolnavi sunt distruși, restul sunt pulverizați cu lichid Bordeaux, pământul este vărsat cu o soluție puternică de permanganat de potasiu și uscat, iar temperatura este crescută.

Dacă pe frunze apar pete galbene, atunci:

 • teren din culturile de umbre de noapte;
 • a apărut un acarian de păianjen;
 • boala mozaicului viral.

În plus, dacă nu există suficient azot, atunci frunzele sunt palide, tulpina este subțire, plantele sunt înfundate (hrănirea cu uree de 1 g la 1 litru de apă poate corecta situația); nuanțele roșiatice-purpurii din partea inferioară a răsadurilor indică o lipsă de fosfor (trebuie să te hrănești cu superfosfat dublu 3 g la 1 litru de apă; când un chenar galben apare pe frunze și răsucindu-le, indică lipsa de potasiu (trebuie să te hrănești cu sulfat de potasiu 2 g per 1 litru apă); culoare frunzei de marmură - este necesar sulfat de magneziu (3 g la 1 litru de apă) Același lucru este valabil și pentru plantele adulte, doar doza de îngrășământ va trebui crescută.

Video - Boli de răsaduri de ardei

Cresterea intr-o sera

Solul trebuie aplicat la 1 mp:

 • humus - 12 litri;
 • îngrășăminți fosfat - 25 g;
 • îngrășăminte de potasiu - 25 g;
 • îngrășăminte cu azot - 15 g.

Dacă aciditatea este peste normal - 1 litru. cenușă sau ½ linguriță. în gaură.

Găurile sunt făcute puțin mai mari decât recipientul în care sunt amplasate răsadurile, sunt vărsate cu apă caldă și ardeii sunt plantați vertical, fără a se adânci. Solul este compactat în jurul și se face o canelură inelară în jurul perimetrului coroanei pentru irigare. Lipiți o țepă, udată și mulată cu humus.

Între tufișuri ar trebui să existe 30-50 cm, ținând cont de tip. Amplasarea în eșapament poate fi utilizată pentru compactare.

Următoarele condiții contribuie la cultivarea productivă a ardeilor în sere:

 • temperatura: 23-27 în timpul zilei, 17-23 grade noaptea;
 • udare cu apă încălzită la soare într-o canelură inelară, distanțarea pe rând: mai întâi o dată la 6 zile, apoi - de 2 ori de 2 litri fiecare. - pe plantă;
 • mulcirea cu paie, astfel încât solul să nu se supraîncălzească.

În timpul sezonului de creștere, se fac trei pansamente:

 1. după 12-14 zile de la plantarea a 60 g de îngrășământ fosfor la 12 litri. apă (1 litru per bucșă);
 2. în timpul înfloririi - 1,5 linguri. l. azot și potasiu (același consum);
 3. la turnarea fructelor - 1,5 linguri. l. potasiu și fosfor (același consum).

Pe lângă măsurile de îngrijire menționate mai sus, toți ardeii, cu excepția soiurilor standard cu creștere scăzută, necesită conturare.

Prețurile fertilizanților fosfat

Ciupire formativă de ardei

Cu formarea corectă a tufișului pe sezon, va da până la 25 de fructe.

Arbustii cu o înălțime de aproximativ un metru duc în două tulpini:

 • la începutul ramificării (la o înălțime de 22-23 cm), ciupește floarea „coroanei”;
 • din lăstările rezultate din primul ordin, 2 sunt lăsate, în rest, creșterea este oprită prin scurtare;
 • atunci când apar muguri împerecheți, se alege cel mai puternic, restul se elimină;
 • la aparițiile ulterioare, procesul se repetă pentru a forma lăstari de ordinul 2 și 3;
 • lăstari sub crenguța ramurilor după prima frunză.

Astfel, 23-25 ​​ovare sunt lăsate pe tufiș. Toți ceilalți muguri sunt îndepărtați, deoarece nu se vor umple, iar planta va înlătura puterea.

Video - Cum se formează ardei înalți

Pentru ardeii cu 60-80 înălțime, este suficient să tăiați lăstarii fără flori. Nu este necesar să se formeze soiuri standard.

Cultivarea în sol deschis

Cultura aparține nuanțelor de noapte, alături de roșii, vinete și cartofi, deci nu trebuie să fie plantată după ele. Trebuie plantat după: dovlecel, castraveți, dovleac, orice varză, ceapă, morcovi, dovlecei și leguminoase.

Locul pentru ardei ar trebui să fie însorit, de preferință pe un deal, protejat de nord de alte plantații sau clădiri..

Când solul se încălzește până la 14-18 grade, puteți începe plantarea. Fa-o seara. Materialul de plantare trebuie să aibă 23-27 cm înălțime, cu 12-13 frunze, mai mulți muguri și o tulpină îngroșată.

Timp de 2-3 săptămâni, aduceți un pumn (3 linguri) L. Nitrofoski și o găleată de humus timp de 1 mp. m. pentru săpare. Răsadurile sunt plantate la fel ca într-o seră, îngrijirea este următoarea:

 • udarea se efectuează în absența precipitațiilor o dată la 4-6 zile, cu ploaie prelungită - acoperită cu o peliculă;
 • mulci cu turbă cu un strat de 3 cm, adăugându-l în fiecare lună;
 • hrănirea este aceeași ca în seră.

Ardeii se formează în teren deschis după aceleași principii ca în condițiile de seră.

Soiuri de ardei

Tabelul 3. Cele mai bune soiuri de ardei dulci.

Numele soiuluiPerioada de maturareDescriereCreştereGreutate, gProgramare
Mamă mareTimp coptFructele sunt de culoare portocalie, cărnoase și suculenteÎn câmp deschis și sub filmpână la 200salate și gustări, tratament termic, conserve, murături
Butoi de ciocolată F 1Maturizare timpurie, rezistentă la înghețFructe cărnoase cuboide de culoare ciocolatăÎn câmp deschis și sub film180-210salate și gustări, tratament termic, conserve, murături
Urechea de vacăMijlocul sezonuluiFructele sunt conice, grosimea peretelui 7-8 mm, roșu închisÎn câmp deschis și sub film130-140 (individual - până la 240)salate și gustări, tratament termic, decapare
Gladiator ArgoMijlocul sezonuluiFructe galbene în formă de con, cu pereți groșiÎn câmp deschis și sub film350salate și gustări, tratament termic, conserve
Batoane de bomboane F1Maturizare timpurie, subdimensionată până la 60 cmFructele sunt îngust conice, roșu aprinsÎn câmp deschis și sub film15-20salate și gustări, tratament termic, conserve
ȚarăTimp matur, până la 1,7 m înălțimeFructe în formă de con, cu o picătură, roșu, grosime de perete 5-7 mmÎn seră180-240salate și gustări, tratament termic, conserve
Red Baron F1Timp coptDulce, crocant, gros de 1 cm, roșu aprinsÎn câmp deschis și sub film200-340salate și gustări, tratament termic, conserve, murături
Clopoțel purpuriuLa mijlocul sezonului, înălțimea de 70-80 cmFructele sunt de culoare violet închis, cuboid, cu diametrul de 10 mmÎn câmp deschis și sub film200-250salate și gustări, tratament termic, conserve
Flamenco F1Timp coptBurgundiaÎn câmp deschis și sub film170-190salate și gustări, tratament termic, conserve
Cal negruTimp coptAlbastru negruÎn câmp deschis și sub film150-250salate și gustări, tratament termic, conserve

Există multe soiuri de ardei dulci pentru diferite condiții și nevoi..

Plantarea ardeilor pentru răsaduri: curmale de plantare, semințe de germinare, îngrijirea răsadurilor

Buna ziua, Alexander este cu tine. Este februarie și am început deja campania de însămânțare. Astăzi vom vorbi despre cum să semeni și să crești răsaduri de ardei dulce, una dintre legumele preferate ale grădinarilor și grădinarilor noștri. Deși această activitate este lungă, este foarte interesantă..

Mai exact, nu vom sta pe anumite soiuri, pentru asta va exista un alt articol. Vom încerca să analizăm mai detaliat metodele de cultivare a răsadurilor, ca să spunem așa, vom răspunde la întrebările: cum, când și de ce.

Când să plantăm ardei pentru răsaduri

Și să începem cu cele mai importante - când trebuie să începem să semănăm semințe. Nu există un moment specific pentru plantarea semințelor de ardei, depinde de prea mulți factori. Dar, deși această perioadă nu este cunoscută, ea poate fi calculată destul de precis.

Pentru a calcula timpul de aterizare, trebuie să cunoașteți mai multe condiții:

 • sezon de creștere pentru dezvoltarea soiului
 • vârsta optimă a răsadurilor pentru un soi dat atunci când este transplantat în pământ
 • condiții de cultivare în continuare (teren deschis sau seră)
 • regiunea climatică a ardeilor în creștere

De asemenea, pentru calcul, puteți adăuga perioada de germinare a semințelor și aceasta variază într-un interval destul de mare de la 4 la 15 zile.

Acum, să încercăm să calculăm timpul de aterizare. Lectia pe care ti-o voi spune este foarte interesanta si uneori duce la rezultate neasteptate..

Vom face un început din sezonul de creștere al dezvoltării soiului pe care l-ați ales. Se află într-o gamă destul de largă de ardei și variază de la 90 la 140 de zile și mai mult. Puteți face cunoștință cu acesta pe pachet cu semințe. Fiți însă conștienți că această perioadă este foarte condiționată și este determinată de condițiile optime de creștere pentru o anumită varietate, cum ar fi temperatura, lumina și nutriția. Orice schimbare în cel puțin unul dintre cei trei parametri duce la o schimbare a sezonului de creștere.

Desigur, practic nu putem obține condiții optime, plus această perioadă este adesea un plan de marketing, dar trebuie totuși să o acceptăm pentru calcul.

Să presupunem că soiul pe care l-ai ales spune că este copt timpuriu, cu o perioadă de la germinare la maturitate tehnică de 110-115 zile.

Acum determinăm vârsta optimă a răsadurilor pentru transplantarea în pământ. Vârsta optimă depinde de cât de ușor va suferi planta prin această sau acea operație. Și dacă totul se desfășoară la momentul optim, răsadurile se înrădăcinează mai ușor și se îmbolnăvesc mai puțin. În consecință, timpul pentru plantarea semințelor, la rândul său, depinde de momentul transplantării în pământ..

Pentru ardei, timpul optim pentru transplantarea în pământ este considerat 45-60 de zile din momentul apariției. Voi repeta încă o dată, termenul este foarte condiționat și depinde în principal de soi, adică. sezonul său de creștere.

Apoi, luăm în considerare locul dezvoltării ulterioare a plantei. Dacă faceți un transplant în teren deschis, va exista o perioadă, dacă într-o seră este de multe perioade diferite. Seră poate fi încălzită, ceea ce înseamnă că o plantăm devreme, dacă este policarbonat sau dintr-un film - puțin mai târziu, și dacă există crăpături în ea în mână, este mai bine să nu vă grăbiți să transplantați. În orice caz, terenul protejat reduce timpul de transplant, dar cât de mult nu va spune nimeni cu siguranță.

Ei bine, și cea mai importantă condiție este, desigur, regiunea climatică în care trăiești. Acest parametru este cel care determină în primul rând când să plantăm și să transplantăm răsaduri. De exemplu, în Uralele de Sud, chiar și în condițiile creșterii ardeilor într-o seră, este foarte periculos să transplantăm răsaduri înainte de înflorirea cireșelor de păsări. Acest lucru se datorează înghețurilor recurente, care pur și simplu îți pot îngropa toate lucrurile..

Desigur, cireșul de păsări nu este un indicator precis, pot spune doar că de obicei îl plantăm la mijlocul intervalului de la sfârșitul lunii mai. Perioada de timp poate varia în zona dvs. De exemplu, dacă vă deplasați puțin departe de noi în direcția Kazahstanului, la doar 100 de kilometri, observăm un climat complet diferit, în care toți termenii pot fi redus în siguranță cu o lună.

Și acum să calculăm direct perioada de plantare a ardeiului, care are 100-115 zile pe pachet. Pentru a face acest lucru, de la data de transfer optimă, iar în cazul nostru este mijlocul lunii mai, adică. 15, scădem 50-60 de zile, scăzem și numărul de zile necesare pentru germinare, în cazul nostru este de 5 zile și obținem aproximativ 10 martie.

Sunt destul de sigur că dacă nu ești surprins de această aterizare târzie, nu ești de acord. Cum este, am scris-o pe 10 martie și multe plante la începutul lunii februarie! Și aici trebuie făcută o observație foarte importantă. Pentru ardei, vârsta optimă pentru scufundare și replantare este de 50-60 de zile. Aceasta este chiar perioada în care răsadurile tolerează cel mai ușor această procedură..

Prin urmare, în martie, puteți planta răsaduri, care nu implică scufundări suplimentare, dar se vor muta direct în seră, adică. va fi transplantat. Dar dacă plantați, de exemplu, cu o lună mai devreme, adică. la începutul lunii februarie, apoi după 50-60 de zile, în aprilie, trebuie tăiat în vase înalte separate cu mult pământ, deoarece rădăcina ardeiului are formă de săgeată. Și în mai, cu grijă, împreună cu o grămadă de pământ, pentru a nu deteriora rădăcinile, puteți transplanta într-o seră.

Dar asigurați-vă că sunteți atenți și împreună cu o grămadă de pământ, altfel se poate doare mult timp. În acest caz, este plantat cu o lună mai devreme, și chiar atunci, de preferință soiurile de maturitate timpurie. Chestia este că la începutul fructificării în ardei și nu numai în ele, dezvoltarea sistemului radicular încetinește. Acum imaginați-vă un pahar cu o răsad care stă acolo timp de trei luni, rădăcinile s-au sprijinit de pereți, nu există suficientă mâncare și a venit și perioada biologică de fructificare.

Și atunci o iei pe pământ deschis, ca să zic așa cu dragoste. Și nu are timp să se rădăcinească, rădăcinile sunt prea târziu pentru a crește, a început deja flori și fructe. Și ce îi porunci să facă? Și se dovedește, ca într-o glumă: leul a strâns toate animalele și a spus, deștept la stânga, frumos la dreapta. Și maimuța se grăbește, nu știe de unde. Leul i-a spus: de ce fugi maimuta? La care a răspuns: ei bine, nu izbucnesc.

În toate acestea, un lucru este important: nu vă grăbiți, deoarece răsadurile semănate prea devreme de momentul transplantului s-ar putea dovedi a fi foarte depășite și, contrar așteptărilor, nu vor da randamente timpurii și mari. Oamenii supradimensionati iau mai mult timp și mai greu să se rădăcinească într-un loc nou. Și dacă avem în vedere că plantarea timpurie a răsadurilor necesită mult mai multă grijă, pur și simplu nu are suficientă căldură și lumină, iar când se întinde și spațiul, atunci apare întrebarea, merită să vă grăbiți? Doar experiența dvs. personală va răspunde la această întrebare..

Plantarea ardeilor pentru răsaduri conform calendarului lunar 2020

Este foarte convenabil să folosiți calendarul lunar al grădinarului și al grădinarului pentru a determina o dată specifică pentru plantarea semințelor pentru răsaduri. Apropo, îl am mereu pe partea site-ului..

Conform calendarului, puteți determina datele de aterizare optime pentru 2020, acestea vor fi următoarele:

 • Februarie - 10,12-15,17,19,20,24-25
 • Martie - 3-6,17-18,22,27,29-30
 • Aprilie - 5-7,10,12-14,18-19,23,25,27,29

Toate celelalte luni pot fi vizualizate în calendar. Dar nu uitați că calendarul în sine nu va crește recolta pentru dvs., calendarul vă poate ajuta, însoțit de buna dispoziție și dorința de a-l crește.

Cum să plantezi ardei pentru răsaduri acasă: instrucțiuni pas cu pas

După ce am decis cu privire la momentul plantării, putem trece la tehnologia de plantare. Și voi spune imediat că sunt foarte mulți dintre ei. Cel mai simplu dintre ele este proiectat pentru transplantarea la vârsta de 50-60 de ani într-o seră, adică. fără a alege. Pentru a face acest lucru, semințele sunt însămânțate într-un recipient cu pământ la o distanță de 3 cm unul de celălalt, apoi, două luni mai târziu, scufundarea este combinată cu transplantul în seră. Această metodă este concepută doar pentru aterizarea din martie.

În locul unui recipient, uneori se iau căni separate. Dar, de regulă, ocupă mai mult spațiu și acest lucru nu aduce avantaje semnificative în creștere..

Un alt lucru este când semănatul este foarte devreme, de exemplu, la începutul lunii februarie sau chiar în ianuarie. Când grădinarii au destul de mult timp liber, există deja o mulțime de opțiuni pentru semănatul semințelor..

Desigur, este foarte dificil să le acoperi pe toate și este inutil, dar vom lua în considerare principalele opțiuni de aterizare. Și în același timp, vă voi arăta cum plantăm răsaduri personal.

Selectarea semințelor pentru plantare

Înainte de plantare, acordați atenție perioadei de creștere a soiurilor selectate. Este ideal dacă aveți semințe de timpuriu până târziu. Acest lucru va permite recoltarea pe tot parcursul verii, și chiar capturarea toamnei.

Plantarea semințelor varietale sau a semințelor de hibrizi depinde de dumneavoastră. Doar marcați unde și ce ați plantat. Faptul este că nu are sens să ia semințe din hibrizi pentru o cultivare ulterioară, trăsăturile lor materne practic nu sunt transmise. Și dacă anul acesta ați avut ardei mari și frumoși, atunci nu este clar ce va crește din semințele prelevate din hibrizi anul viitor.

Nu dau ce notă să alegeți, acesta este un subiect pentru un alt articol. Voi spune doar că nu vă fie frică să experimentați, să plantați soiuri diferite, deoarece apar altele noi în fiecare an. Nu uitați însă că același soi, dar producători diferiți, oferă un randament diferit..

Și nu uitați să analizați momentul de vânzare a semințelor selectate. În ardei, de regulă, germinarea durează până la 5 ani dacă este păstrată corect. Dar este tot mai bine să nu cumpărați semințe mai vechi de 3 ani.

Am să mă gândesc puțin la pregătirea semințelor. Semințele de calitate vor produce răsaduri puternice și sănătoase, fără nicio prelucrare. Pur și simplu înmuiați-le în apă. Nu necesită nicio prelucrare suplimentară. Sfaturi pentru orice înmuiere în soluții de peroxid, vodcă sau balonare în apă se aplică semințelor de culturi umbre, precum morcovi, pătrunjel și altele, dintr-un simplu motiv, coaja lor conține uleiuri esențiale care împiedică germinarea.

Semințele de ardei nu au așa ceva. Singurul lucru care se poate face este să dezinfectați semințele punându-le într-o soluție saturată de permanganat de potasiu timp de o jumătate de oră, apoi clătiți-le în apă rece. Toate celelalte activități, cred eu, practic nu vor aduce niciun beneficiu..

Pregătirea solului

Deci, semințele au fost selectate și ne apropiem tot mai mult de plantarea lor. Pentru a face acest lucru, vom alege un sol gata sau îl vom pregăti singuri. Ardeii preferă solul neutru sau ușor acid cu pH = 6,0-6,5. Iată compoziția aproximativă a solului:

 • pământ sărat, turbă, humus într-un raport de 2: 5: 3
 • turbă, pământ, humus, nisip într-un raport de 6: 1: 2,5: 0,5
 • teren de gazon, turbă, vermicompost în raport de 1: 1: 1
 • teren de gazon, vermicompost, nisip în raport de 3: 2: 1

Apropo, există un video interesant despre cum să determinați simplu și cu ușurință aciditatea solului.

După ce ați ridicat solul, l-ați amestecat și l-ați turnat într-un recipient sau căni, este recomandat să-l dezinfectați cu o soluție de mangan. Se varsă și se lasă până a doua zi.

Dar, în dezinfectarea solului cu o soluție de mangan, există un dezavantaj semnificativ. Împreună cu microflora patogenă, cea utilă piere. Și dacă considerăm că patogenul este restaurat mult mai repede decât utilul, atunci această metodă ridică multe întrebări.

De obicei, în loc de permanganat de potasiu, folosim ciuperca Trichoderma conținută într-un astfel de preparat ca Trichophlor. Mai întâi, vărsăm pământul cu apă clocotită, iar după răcire îl vărsăm cu o soluție de Trichophlor.

Nu vă recomandăm să folosiți Trichodermin de la fixprice-ul lor, altceva crește cu Trichderma.

Semănatul semințelor pentru răsaduri

Iar a doua zi începem să plantăm semințe. Acest lucru se poate face atât cu semințe uscate, cât și înmuiate în apă. Procesul de plantare în ambele cazuri este următorul. Într-un recipient cu pământ, canelurile sunt realizate la aproximativ 1,5 cm adâncime la o distanță de 3 cm unul de celălalt. La aceeași distanță, adică. după 3cm, puneți o singură semință de ardei.

Apoi totul este acoperit cu pământ și udat.

După aceea, recipientul este închis fie cu film, fie cu sticlă și trebuie așezat într-un loc cald, cu o temperatură de 25-27 grade. Aceasta este temperatura optimă pentru germinarea semințelor de ardei. Răsadurile apar de la o săptămână la două. După apariție, filmul este îndepărtat, iar recipientul este mutat într-un loc luminat, cu o temperatură de aproximativ 22-25 de grade.

Aceasta este cea mai comună și mai ușoară opțiune de aterizare. Folosim o metodă diferită. Nu este la fel de simplu ca primul, dar datorită acestuia puteți controla răsadurile în toate etapele, iar un mare plus al metodei noastre este o tehnologie foarte simplă și sigură de scufundare pentru plante..

Aceasta este metoda de aterizare a melcilor. Există multe soiuri de melci, vă voi povesti despre versiunea noastră. Pentru aceasta, se folosește o acoperire stratificată de 2 mm grosime. Poate fi de orice culoare, folosim alb.

Mai întâi, tăiem substratul în benzi cu lățimea de 10 cm. Apoi punem un strat de hârtie igienică pe fâșie și îl umezim cu apă de pere. Adăugați HB-101 în apă conform instrucțiunilor.

Folosim doar hârtie albă fără coloranți și parfumuri. Numărul de straturi nu este critic.

La o distanță de 3 cm unul de celălalt și 0,5 cm de margine, puneți semințe de piper.

Apoi răsuciți ușor banda într-un sul și strângeți cu o bandă elastică.

Astfel se finalizează procesul de plantare. Punem sulul sau melcul în orice recipient, pe fundul căruia turnăm puțină apă, literalmente 5mm și îl închidem cu o pungă. Punem recipientul cu melci într-un loc cald, cu o temperatură de 25 de grade.

Prin această metodă de însămânțare, germinarea semințelor începe aproximativ 3-5 zile. Și de aici încep avantajele acestei metode. Ruloul poate fi desfăcut în orice moment și vedeți cum are loc germinarea, cum crește rădăcina. Semințele puternice și slabe sunt imediat vizibile cu ochiul liber. Vă spun, este foarte interesant să urmăriți acest lucru. Uitați-vă la fotografie, pe ea semințele au 5 zile.

Când germenii apar la suprafață, iar rădăcinile ajung uneori la fundul ruloului, continuăm să adăugăm pământ la melc.

Pentru a face acest lucru, desfășurați ruloul și turnați un strat de pământ cu grosimea de aproximativ 1,5-2 cm pe bandă. Umezim pământul dintr-o sticlă cu spray.

Apoi, pliați cu atenție înapoi într-un sul și strângeți cu o bandă elastică.

Punem melcul cu pământul în orice recipient și îl așezăm într-un loc luminat, cu o temperatură de 25-27 grade. Această plantă este din termofilă.

În același timp, îl închidem cu o pungă timp de câteva zile, astfel încât răsadurile să fie mai puțin bolnave, dar asigurați-vă că îl deschideți de câteva ori pe zi pentru aerisire. După două zile, eliminăm complet pachetul.

Asigurați-vă că începeți să se aprindă, orele de zi recomandate pentru răsadurile de ardei sunt de 12 ore. Dacă acest lucru este neglijat, răsadurile vor fi puternic întinse și subțiri. Pe măsură ce stratul superior al pământului se usucă, ne umezim.

Umidificarea este adesea inutilă deoarece zona de evaporare este mult mai mică decât plantarea tradițională a containerelor. În plus, rădăcinile răsadurilor au ajuns deja la partea de jos și umiditatea poate fi luată de pe întreaga înălțime a stratului de pământ. În această formă, răsadurile sunt păstrate până când apar aproximativ 2-3 frunze adevărate. Acest lucru durează aproximativ două săptămâni. Și după aceea ne cufundăm în cupe sau genți personale.

Un mare plus al acestei metode de plantare este într-o perioadă foarte scurtă de germinare a semințelor. Este foarte convenabil să urmăriți cum merge procesul și puteți vedea imediat ce semințe au fost prinse, puternice sau slabe. La început, este necesar mult mai puțin spațiu pentru răsaduri. În ciuda numărului crescut de operații cu răsaduri, acestea nu provoacă dificultăți.

Pansarea de vârf a răsadurilor, udarea și culesul

Udarea răsadurilor se efectuează după necesități și are loc aproximativ o dată la 4-5 zile. În faza a 2-3 frunze adevărate, începem să scufundăm răsadurile în căni individuale sau pungi speciale pentru puieți cu găuri pentru curgerea aerului.

Fotografia arată răsadurile la vârsta de 2,5 săptămâni. După cum puteți vedea, au deja mai multe frunze reale..

Și aceasta este fotografia melcului de mai jos. Rădăcinile rămân afară, adică. au încolțit întreaga lungime a melcului, iar acesta este de 10 cm.

Pentru a scufunda, desfaceți cu atenție melcul și așezați-l pe masă. Cu orice obiect plat, cuțit sau riglă, despărțim o parte a pământului cu un material de răsad și hârtie igienică, care practic are timp să se descompună.

Umplem paharul cu pământ și facem depresiuni adâncime de 10 cm, adică întreaga lungime a rădăcinii. Apoi coborâm cu grijă răsadul cu bucata de pământ în adâncime și stoarcem ușor pământul din jurul său.

Se presară deasupra pământului până la plecarea cotiledonului.

Nu scoateți frunzele de cotiledon, planta are nevoie de ele. De asemenea, nu faceți ca nivelul pământului să fie mai mare decât ele, planta se poate doare și creșterea acesteia va încetini..

La vârsta de aproximativ 3 săptămâni se poate face prima hrănire. Preferăm să nu utilizăm îngrășăminte chimice și să le înlocuim în principal cu biohumus.

Din ea facem o infuzie pentru hrănire. Pentru a face acest lucru, luați 1 lingură pentru 1,5 litri de apă. vermicompost proaspăt și 1 linguriță de zahăr. Zahărul este necesar pentru bacteriile din biohumus. Amestecați totul și lăsați o zi la temperatura camerei.

După o zi, turnați răsadurile cu infuzia rezultată. Repetăm ​​o astfel de hrănire la fiecare 1-2 săptămâni, în funcție de starea de spirit. Cert este că este aproape imposibil să învingeți plantele cu o astfel de infuzie, în același timp vor primi tot ceea ce au nevoie.

Când să plantăm răsaduri în pământ deschis

Deci răsadurile noastre au crescut. Au venit zile călduroase, ceea ce înseamnă că este timpul ca secțiile noastre verzi să se mute într-un loc de reședință permanent. O condiție necesară pentru aceasta este încălzirea aerului înconjurător până la 15 grade și absența completă a înghețurilor de întoarcere. Toată lumea o are în diferite momente, în Uralele noastre de Sud, pentru transplantarea într-o seră, această dată poate fi considerată a doua jumătate a lunii mai.

Acest lucru este condiționat de faptul că răsadurile s-au scufundat în timpul procesului de creștere. Și dacă răsadurile au fost cultivate prin metoda care nu a scufundat, cea mai bună vârstă la care se înrădăcinează cel mai ușor este 50-60 de zile. Așteptăm această vârstă și după aceea transplantăm, fără a fi atenți că este deja mijlocul lunii mai și vremea este caldă. Dacă mijlocul lunii mai a venit mai devreme de 50 de zile, este mai bine să întărească răsadurile, acestea vor beneficia doar de ele.

Analizăm schema de plantare optimă din instrucțiunile pentru soi, de regulă, este fie 40x40, fie 30x70, cu cât este mai înaltă varietatea, cu atât este mai mare distanța dintre rânduri. Realizăm transplantul într-o zi tulbure sau seara. Pentru a facilita extragerea răsadului din recipient, îl vărsăm bine cu apă și, pentru a nu deteriora sistemul de rădăcini, îl transplantăm cu toată suprafața de pământ în care a crescut..

Dacă nivelul pământului din răsaduri ajunge la frunzele cotiledoanelor, atunci transplantăm la aceeași adâncime. Și dacă nu, ne adâncim la cotiledoane. Este imposibil ca nivelul să fie și mai ridicat, tulpina se poate crăpa.

Vreau să împărtășesc cu voi un alt mod interesant de plantare a semințelor pentru răsaduri. Desigur, este diferit de al nostru și se poate foarte bine să vă placă și mai mult. Vedeți și încercați.

Asta e totul pentru mine. Cultură răsaduri, iar în articolele următoare vă voi spune cum să aveți grijă de ardei în viitor, astfel încât recolta lor să vă placă mereu. Pana data viitoare.

Cum să crească răsaduri de ardei acasă

Răsadurile de ardei necesită îngrijiri speciale la domiciliu și nu tolerează încălcări grave în tehnicile de cultivare. Secretele grădinarilor experimentați și instrucțiunile pas cu pas vor ajuta un legumicultor începător să evite greșelile și să crească răsaduri puternice și sănătoase, care vor aduce o recoltă bogată în viitor. Dar înainte de a obține răsaduri, trebuie să semeni corect semințele și să creezi condiții optime pentru apariția răsadurilor..

Pregătirea solului

Unul dintre pașii importanți înainte de plantarea semințelor de ardei pentru răsaduri este pregătirea solului pentru creștere. Cultura abajurului iubește amestecurile de sol care sunt bune pentru aer și apă. Substratul trebuie să conțină cantități suficiente de azot, fosfor, potasiu, calciu și magneziu. Dacă aceste elemente nu sunt suficiente în sol, atunci nu va funcționa să crească răsaduri puternice și sănătoase. Răsadurile vor arăta neclintite, năprasnice și în mod constant dureroase.

Atunci când alegeți un sol pentru creșterea ardeiului, trebuie să țineți cont și de aciditatea acestuia. PH-ul optim este de 6-6,5. Producătorii de substrat indică de obicei aceste informații pe ambalaj..

De asemenea, vă puteți pregăti propriul substrat de însămânțare și verificați aciditatea acasă folosind oțet de 9%.

Solul achiziționat sau propriu, care va fi utilizat pentru cultivare, are nevoie de o decontaminare obligatorie. Solul poate conține spori de ciuperci și larve de dăunători, ceea ce va duce ulterior la dezvoltarea bolilor la răsaduri.

Dezinfecția se efectuează cu câteva zile înainte de aterizarea prevăzută. Ei folosesc metodele de prăjire (la cuptor), înghețare (iarna - pe stradă, balcon) sau aburire (apă clocotită).

Înainte de plantare, pământul este vărsat cu soluție Fitosporin. Medicamentul populează amestecul de sol cu ​​bacterii benefice și face răsadurile mai rezistente la boli.

Manipularea semințelor

Înainte de a planta ardei pentru răsaduri, grădinarii cu experiență trebuie să verifice semințele pentru germinare. Pentru a face acest lucru, boabele se introduc într-o soluție salină (o lingură de clorură de sodiu se agită într-un pahar cu apă) și se lasă timp de 15 minute. Semințele rămase la suprafață sunt aruncate, cele scufundate sunt spălate și sunt efectuate preparate suplimentare pentru însămânțare.

Materialul de plantare obținut din fructe de unul singur trebuie să fie gravat. În aceste scopuri, utilizați o soluție de permanganat de potasiu, peroxid de hidrogen, clorhexidină, verde strălucitor și alte mijloace.

Întrucât ardeiul este o cultură cu creștere dură, înainte de semănat, semințele sunt înmuiate pentru o zi în apă obișnuită, suc de aloe, Fitosporin. Pentru o germinare mai rapidă, se folosesc biostimulante precum Epin sau Zircon..

Semănat

Acasă, răsadurile cresc de la 55 la 80 de zile. Cât timp ar trebui să se petreacă răsadurile în interior depinde în mare măsură de varietatea de ardei.

Cultivele timpurii sunt însămânțate cu 2 luni înainte de transferul preconizat al puieților într-un loc permanent de cultivare, mediu - 65-70 zile, maturare târzie - 70-80 zile.

Înainte de semănarea semințelor, recipientele de răsaduri sunt umplute cu amestec de sol și suprafața este nivelată. Rândurile sunt adâncite la 1-2 cm la o distanță de 4 cm una de cealaltă (vezi foto) folosind un băț sau un stilou obișnuit. Cerealele sunt așezate în caneluri, lăsând un spațiu între ele de cel puțin 1 cm.

Semințele semănate sunt presărate cu sol și umezesc abundent suprafața dintr-o sticlă pulverizată.

Culturile sunt acoperite cu film sau sticlă și îndepărtate într-un loc cald, unde temperatura aerului este la + 25 + 27 grade.

Cât timp se vor ecloza semințele depinde de mulți factori: semința a fost înmuiată sau germinată înainte de plantare, varietatea de ardei, perioada de valabilitate a semințelor. În medie, primele lăstari apar la 1-2 săptămâni de la însămânțare.

După germinare, materialul de acoperire este îndepărtat și răsadurile sunt așezate lângă ferestre. Nu este recomandat să crească răsaduri apărute recent pe pervazul, acolo este frig. Răsadurile fragile se pot rătăci și înceta să crească..

Udare, iluminare și temperatură

Atunci când cresc răsaduri de ardei acasă, udarea joacă un rol special. Este important să efectuați procedura corect și în timp util. Cu un deficit de umiditate, răsadurile vor înceta să se dezvolte și să moară. În caz de suprasaturare cu apă, există un risc ridicat de rănire a piciorului negru.

Se udă răsadurile la 3 zile după încolțirea dintr-un vas de udare cu un nas subțire și lung sau dintr-o seringă de 20 cmc. Acest lucru va ajuta la prevenirea eroziunii solului și a expunerii la rădăcini. Apa trebuie să cadă strict sub rădăcină.

Numărul de udări pe săptămână poate varia de la 2 la 3 ori. Frecvența umidificării depinde de factori precum compoziția solului și temperatura aerului.

Udarea ardeilor se efectuează dimineața cu apă neclorinată la temperatura camerei. După umezire, culoarul este desfăcut cu o scobitoare pentru a îmbunătăți aerarea solului.

Ardeii, pe lângă umiditate, necesită o cantitate suficientă de lumină și căldură. În perioada de creștere a răsadurilor, este necesar să se ofere ore de lumină timp de 12-14 ore. În februarie, când se plantează soiurile timpurii de ardei, răsadurile nu au suficientă lumină de zi. Pentru ca răsadurile să nu se întindă, se folosesc lămpi de iluminare suplimentare.

Temperatura optimă pentru creșterea răsadurilor de ardei este de + 23 + 25 grade. În camerele răcoroase, această cultură de abajur nu se dezvoltă bine, încetează să crească și se usucă.

Nu este recomandat să păstrați răsaduri pe pervazul după încolțire, deoarece temperatura este întotdeauna mai scăzută acolo. Este mai bine să așezați răsadurile lângă fereastră pe masă, în timp ce plantele ar trebui să primească suficientă lumină..

Transferați în containere separate

Puteți crește răsaduri de ardei acasă, fără a cules. Pentru aceasta, semințele sunt plantate imediat în recipiente separate. Dar legumicultorii cu experiență respectă încă metoda tradițională de plantare într-o cutie comună, cu transplantarea în continuare a răsadurilor. Acest lucru va economisi spațiu în faza inițială de creștere, precum și va evita să trageți răsaduri în viitor..

Se recomandă să aruncați ardeii după apariția a 1 sau 2 frunze adevărate în răsaduri. Cerințele de sol pentru replantare sunt aceleași ca și pentru semănatul semințelor..

Pentru scaune, utilizați orice recipient cu un volum de 200 sau 500 ml. Căni de plastic sau sticle cu gât tăiat, recipiente cu suc etc..

Containerele utilizate pentru cultivarea ulterioară trebuie dezinfectate cu orice agent de îmbrăcăminte care a fost utilizat pentru tratamentul semințelor.

Atunci când alegeți un ardei, se recomandă respectarea următoarelor reguli:

 • efectuați procedura seara;
 • adânciți tulpinile răsadului cu cel mult 1 cm;
 • transplant împreună cu o căpățână de pământ, fără a-i încălca integritatea.

Un transplant seara va ajuta la tăierea ardeilor să se adapteze mai repede la o nouă zonă de creștere.

Adâncirea excesivă este plină de putrezirea tulpinii, deoarece ardeii, spre deosebire de roșii, au o capacitate slabă de a crește rădăcini suplimentare.

În timpul unei scufundări, este important să nu rupeți mingea de pământ, pentru a nu răni rădăcinile delicate. De asemenea, nu poate fi făcută prinderea rădăcinii centrale. O astfel de procedură poate duce la moartea răsadurilor..

Ardeii plantați în recipiente separate sunt umezite din abundență de apă și nu deranjează mai multe zile. Udarea răsadurilor după transplant este necesară nu mai devreme de 3-4 zile..

Îngrijirea suplimentară a răsadurilor de ardei după o cules este redusă la umiditatea din timp a solului, la slăbire și îmbrăcare.

Top dressing

Răsadurile de ardei acasă au nevoie de hrănire la 7-10 zile după alegere. Nu se recomandă fertilizarea răsadurilor într-o etapă anterioară de cultivare, deoarece există suficiente substanțe nutritive în substrat pentru lăstarii tineri. Fertilizarea suplimentară a solului după plantare va oferi plantelor un impuls pentru creștere.

Prima hrănire trebuie să conțină un conținut ridicat de fosfor. Acest element este necesar pentru creșterea răsadurilor pentru a consolida și dezvolta sistemul de rădăcini..

A doua oară, răsadurile de ardei se hrănesc după 10-14 zile. Se aplică îngrășăminte cu un conținut mare de azot. Componenta este necesară pentru ca ardeii să crească masă verde.

A treia hrănire se efectuează cu o săptămână înainte de plantare într-un loc permanent în creștere. Folosiți îngrășăminte care conțin azot.

Prelucrarea frunzelor cu Epin, sportivul va ajuta la furnizarea ardeilor cu oligoelemente. Puteți utiliza biostimulante înainte de a planta răsaduri în recipiente separate..

călire

Răsadurile de ardei dulce de acasă sunt sensibile la schimbările bruște ale temperaturii. O apariție severă la frig poate duce la moartea plantelor. Pentru a preveni acest lucru, în stadiul de creștere a casei, trebuie să se întărească răsadurile. Procedura începe cu două săptămâni înainte de plantare în pământ deschis sau închis.

Pentru prima dată, răsadurile sunt scoase în stradă, balcon, verandă sau seră timp de 5-10 minute. Treptat, timpul de răsad în condiții reci este crescut.

Cu o zi înainte de transplantare într-un loc permanent de cultivare, răsadurile sunt lăsate toată ziua și noaptea într-o seră sau în aer liber.

Aterizare pe teren deschis sau închis

În momentul în care răsadurile crescute sunt transplantate în pământ deschis, temperatura aerului ar trebui să fie de cel puțin +12 grade.

Ardeii pe banda de mijloc pot fi plantați în sere la începutul lunii mai. Pe paturile neprotejate, răsadurile trebuie plantate nu mai devreme de mijlocul aceleiași luni. În același timp, trebuie evitată amenințarea înghețurilor de întoarcere..

Schema de plantare depinde de varietatea și condițiile de cultivare (climă, teren deschis sau închis).

Este important să se îngrijească în mod corespunzător răsadurile nu numai acasă, ci și după plantare într-un loc permanent în creștere. Îngrijirea în seră și pe paturile deschise constă în udare în timp util, fertilizare, buruieni, slăbirea solului și tratamente preventive împotriva bolilor și dăunătorilor.

Se udă tufișurile de ardei pe măsură ce solul se usucă. Dezosarea și desfacerea pot fi înlocuite cu mulcirea solului. Sunt hrănite de 2-3 ori pe sezon cu îngrășăminte minerale sau auto-preparate.

Plantarea și îngrijirea corespunzătoare în toate etapele de creștere vor permite grădinarilor și grădinarilor să obțină răsaduri bune din semințe care nu vor răni și vor da o recoltă abundentă..

Cultivarea răsadurilor de ardei acasă

Ardeiul, ca multe alte culturi iubitoare de căldură, este cultivat în răsaduri. Are un sezon lung de creștere, ceea ce face imposibilă cultivarea acestuia în aer liber din semințe. Metoda de răsad accelerează fructificarea și are un efect benefic asupra calității și cantității viitoarei recolte..

De ce ai nevoie să crești ardei prin răsaduri

Temperatura optimă pentru creșterea ardeilor și fructelor este de 20-26 grade. Sunt necesare ore lungi de zi și o iluminare bună pentru dezvoltarea fructelor. Terenul trebuie să fie fertil, bine structurat.

De aceea ardeiul nu este semănat în pământ deschis, ci este cultivat prin răsaduri. Răsadurile produc plante puternice, rezistente la boli și rezistente la temperaturi, care produc fructe mari, chiar și.

Când să plantăm ardei pentru răsaduri - dulce, amar

Momentul semănatului semințelor de ardei depinde de soi. Este selectat în conformitate cu caracteristicile climatice ale regiunii. Ardeiul este cultivat în teren deschis, sere, sere, tuneluri. Cu cât ardeiul este transplantat mai devreme în locul principal, cu atât mai devreme semințele sunt însămânțate pentru răsaduri.

Soiurile timpurii de ardei iute și ardei ar trebui să fie semănate cu 50-60 de zile înainte de transplantarea plantelor într-un loc permanent, ulterior soiurile - 70-80 de zile.

Cea mai bună perioadă pentru semănatul răsadului de ardei este sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie..

În acest caz, este necesar să se țină seama de caracteristicile varietale ale culturii. Ardeii timpurii se coacă la 90 de zile de la însămânțare, ardeii de la mijlocul sezonului dau primele fructe după 90-120 de zile, cele târzii după 120 de zile sau mai mult.

Într-o seră încălzită, răsadurile sunt plantate la sfârșitul lunii aprilie, în sere, sere de plastic, tuneluri - în cursul lunii mai, în teren deschis, plantarea se realizează la sfârșitul lunii mai - prima decadă a lunii iunie.

La transplantare, solul trebuie să se încălzească până la o adâncime de 10 centimetri, iar aerul până la 15 grade.

Mazăre, fasole, morcovi și ceapă sunt considerați cei mai buni precursori ai ardeiului din grădină. După vinete, cartofi, roșii și fasole, nu se pot planta răsaduri de ardei!

Plantarea ardeilor dulci pentru răsaduri pas cu pas

Toți pașii trebuie urmați la creșterea ardeilor. Neglijarea cel puțin a unuia dintre ele duce la slăbirea plantelor și, uneori, la boală, moarte.

Pregătirea terenului

Terenul pentru cultivarea răsadurilor este pregătit toamna. Nu puteți lua sol din paturi de flori și paturi. Gazonul este preluat din zona în care cresc iarbele perene de câțiva ani. Pământul frunzelor este adunat sub copaci. Se toarnă într-un recipient și se lasă la congelat pentru iarnă..

Cu o săptămână înainte de semănat, este adus în cameră, dacă este necesar, decongelat și cernut printr-o sită. I se adaugă nisip grosier, turbă și humus putrezit, în proporție de 3: 1: 1: 1. De asemenea, puteți amesteca pământul cu humus într-un raport 2: 3. Totul este amestecat și dezinfectat. Pentru a face acest lucru, amestecul de sol este calcinat la cuptor la 100 de grade pentru o oră sau turnat cu o soluție fierbinte puternic de permanganat de potasiu sau Fitosporin.

Casete, căni, vase, tablete de turbă sau cutii de plastic, recipiente cu o adâncime de cel puțin 10 centimetri și o lățime de 15-20 centimetri sunt luate ca recipiente pentru plantare..

Pregătirea semințelor

Semințele trebuie pregătite înainte de semănat. Nu păstrează bine germinarea și nu pot fi cumpărate în rezervă. Acestea trebuie colectate în urmă cu 2 ani.

Pentru a respinge sămânța, se ia o soluție salină (30 de grame de sare la un litru de apă), semințele sunt cufundate acolo și amestecate complet. După 10-15 minute, semințele slabe, goale și deteriorate plutesc la suprafață și tot ceea ce rămâne este să le îndepărtați, în timp ce semințele sănătoase de înaltă calitate se scufundă în partea de jos. Soluția este scursă, semințele rămase sunt bine spălate cu apă curgătoare și așezate pe hârtie pentru a se usca.

Semințele uscate sunt turnate într-o pungă de țesut și introduse într-o soluție caldă slabă de permanganat de potasiu timp de 25 de minute. Apoi sunt plasate într-o soluție de stimulator de creștere (Zircon, Epin, Heteroauxin) timp de o zi.

Apoi, pentru germinarea finală, semințele sunt așezate într-o pungă umedă într-o cameră caldă timp de 1 zi, după care puteți începe să semănați.

Semănatul semințelor pentru răsaduri

 • Containerele sunt dezinfectate de microorganisme dăunătoare.
 • În partea de jos, se toarnă 2 centimetri de drenaj, amestecul de sol se duce la el, la o înălțime de aproximativ 8 centimetri. Solul este distribuit uniform și udat cu apă caldă.
 • Semințele sunt distribuite la suprafață la o distanță de 5 centimetri și stropite cu un strat de centimetru de nisip sau pământ.
 • Recipientele cu semințele semănate sunt acoperite cu folie (sticlă) și trimise într-un loc cald.

Îngrijirea răsadurilor de ardei gras

Pentru germinarea semințelor de ardei, este necesară o temperatură stabilă, ridicată, egală cu - 23-27 grade. Dacă este sub 20 de grade, semințele nu vor germina. Nu este necesară udarea înainte de apariția răsadurilor, deoarece se formează condens în interiorul recipientului de sub adăpost. Varza apare în 7-14 zile.

După apariția răsadurilor, răsadurile sunt expuse în partea de sud (pervaz, balcon încălzit), temperatura scade la 17 grade.

Udarea

Trebuie să udați răsadurile la fiecare 3 zile sau când se usucă coma de pământ. Acest lucru poate fi determinat atingând cu degetul..

Udarea se realizează cu apă caldă și decontată până când solul este complet umezit. Depășirea, precum și lipsa de umiditate, sunt inacceptabile! Când trageți puieți, udarea este redusă, iar temperatura camerei scade.

Rădăcinile plantelor au nevoie de oxigen. După udare, solul trebuie desfăcut cu un cuișor, frigarui sau o chibrit, distrugând ușor crusta de pe suprafața solului.

Iluminat

Top dressing

În etapa deschiderii cotiledonului, plantele trebuie hrănite. Ca supliment de potasiu necesar piperului, puteți utiliza îngrășăminte minerale sau infuzie de cenușă și urzică, coaja de banană.

În stadiul a trei frunze adevărate, fertilizarea se realizează cu îngrășăminte complexe, constând din:
10 grame de sulfat de potasiu, 10 grame de uree și 30 de grame de părți de superfosfat la 5 litri de apă caldă.

Puteți utiliza, de asemenea, hrănire organică: infuzie de gunoi de grajd (1 parte de excremente la 20 de părți de apă) sau soluție de mullein (1 parte de humus la 10 părți de apă).

Răsadurile sunt fertilizate la rădăcină fără a atinge frunzele! 10 plante necesită un litru de soluție. În următoarea udare, se folosește apă decontată, aceasta va proteja plantele de arsuri și de un exces de fertilizare.

Următoarea hrănire se efectuează în stadiul de 5-6 frunze adevărate. Concentrația și consumul soluției este dublat.

Dacă solul este acoperit cu o acoperire albă uscată (aciditatea solului), este pudrat cu cenușă.

Picaj

În faza a 5 frunze adevărate, răsadurile (dacă este necesar) sunt scufundate în recipiente mai spațioase.

Înainte de scufundare, solul din recipientele cu răsaduri este vărsat cu apă.

Un strat de drenaj și amestec de sol sunt turnate în recipiente mai mari pregătite. Găurile de plantare trebuie să egaleze volumul diametrului bilei rădăcinii plantei. Cu ajutorul unei spatule, plantele sunt luate una câte una împreună cu o vată de pământ din recipientul anterior și transferate în găurile pregătite.

Pentru a face transplantul de răsaduri mai puțin dureroase, pereții și partea de jos a recipientului în timpul însămânțării pot fi acoperite cu o pungă mare de plastic, iar drenarea și solul pot fi turnate deasupra. La transplantare, ambalajul este scos din recipient și se desfășoară pe un avion. În acest caz, rădăcinile răsadurilor sunt mai puțin deteriorate, pur și simplu se îndepărtează unele de altele.

Rădăcinile sunt acoperite cu pământ și udate cu apă caldă. Punctul de creștere nu poate fi acoperit la adâncire. Pentru o mai bună adaptare, răsadurile sunt pulverizate cu Epin. Acest lucru va ajuta plantele să se recupereze și să crească rapid..

Ulterior, răsadurile cresc în aceste containere până când sunt transferate într-un vas mai mare sau debarcate în pământ deschis, o seră.

Creștere fără a culege

Dacă există un spațiu mare, răsadurile de ardei pot fi cultivate imediat în recipiente individuale sau tablete de turbă.

 • Semințele sunt semănate în ghivece, căni, casete și tablete în 2 bucăți. Când apar lăstari, gerul mai slab este îndepărtat.
 • Plantele cresc în containere spațioase înainte de manipulare. În tabletele de turbă, germenii sunt transplantați în recipiente spațioase pe măsură ce cresc.
 • Când apar 4 frunze adevărate pe fiecare plantă, acestea sunt transferate într-un ghiveci mai mare.

Temperatura trebuie să fie de cel puțin 13 grade, altfel răsadurile vor îngheța.

Durata perioadei de răcire crește zilnic. În absența unui balcon în cameră, se deschide o fereastră, o fereastră de fereastră și o temperatură scăzută este creată pe pervaz.

Durata de aerisire este de asemenea crescută zilnic. După sfârșitul înghețului nopții, răsadurile sunt lăsate pe balcon, verandă sau trimise la seră înainte de transplantarea într-un loc permanent.

Prizele și lumina directă a soarelui în timpul întăririi nu ar trebui să fie permise!

La creșterea răsadurilor fără scufundări, ardeiul este gata pentru plantare cu 2 săptămâni mai devreme, deoarece în acest caz plantele se dezvoltă mai repede.

Înainte de transplant, răsadurile sunt udate, acest lucru simplifică manipularea comei pământești și reduce probabilitatea de deteriorare a rădăcinilor.

Răsadurile în ghivece de turbă sunt plantate direct în ele.

Pentru ca răsadurile să se rădăcinească fără probleme după plantarea pe pământ deschis, pentru prima dată trebuie să fie acoperite cu un material nețesut, de exemplu, o peliculă sau un filet.

În viitor, plantelor trebuie să li se asigure o îngrijire corespunzătoare și se vor răsplăti cu o recoltă excelentă..

Boli și dăunători de ardei

Ardeiul poate ataca boli și dăunători, care reduc semnificativ randamentele. Pierderile notabile ale culturilor sunt cel mai adesea datorate bolilor.
Cel mai adesea, bolile sunt promovate de lipsa măsurilor preventive. Majoritatea infecțiilor sunt prevenibile. A scăpa de ele este mult mai dificil și uneori imposibil..

Piciorul negru afectează partea inferioară a tulpinii. Întunecă, putrezește și usucă în timp. Motivul este plantarea densă, solul acoperit cu apă, înghețul, fluctuațiile bruște ale temperaturii. Puteți salva plantele pulverizând plantele cu preparatul Zaslon și reducând udarea la 1 dată pe săptămână.

Efectul de fusus duce la îngălbenirea plantelor și la ofilirea rapidă. La baza tulpinii, pețiolele, contururile vasculare negre apar. Răsadurile afectate sunt îndepărtate. Solul din apropierea plantelor rămase este slăbit, udarea este redusă la 1 dată în 7 zile.

O coloană de ardei duce la îngălbenirea și uscarea frunzelor, la creșterea cascadorilor și la deformarea fructelor. Boala este răspândită de insecte. Prevenirea constă în dezlănțuirea periodică, desfacerea paturilor, tratarea preventivă a plantelor cu medicamente protectoare împotriva dăunătorilor.

Cladosporium sau pete maronii apar ca pete galbene deschise. Pe petiole și frunze apar pete ușoare, iar în locul lor apare o floare întunecată. Pedunculii, ovarele nu se dezvoltă și cad. Plantarea gratuită a răsadurilor și subțierea regulată a plantelor ajută la prevenirea deteriorării. La primele semne ale bolii, pulverizare cu infuzie de usturoi, sulfat de cupru (3%).

Mozaicul provoacă deformarea frunzelor și o serie de pete deschise și întunecate, îngălbenind fructul. Prevenirea bolilor este dezinfectarea semințelor, pulverizarea răsadurilor o dată pe săptămână cu apă și lapte (1:10).

Puternica întârziere în recolta viitoare se manifestă prin pete negre. În lupta împotriva bolii, medicamentele Barrier și Zaslon ajută. Pentru prevenire, se utilizează medicamentul Oxyhom.

Nu mai puțin daune sunt făcute de paraziți: căpușele, afidele, furnicile și slugile.

Un acarian de păianjen poate fi recunoscut de o rază subțire sub frunziș. Ele sug sucurile din plante și poartă numeroase viruși care atacă plantele atunci când sunt hrănite. Puteți scăpa de dăunători cu ajutorul Fufanon, Karbofos, Phosbecid sau Actellic.

Când în jurul paturilor apar papuci, trebuie făcute caneluri și tratate cu o soluție de var. Solul dezlegat din culoar este presărat cu piper măcinat sau muștar uscat. În caz de deteriorare cauzată de un dăunător, Arrow ajută.

Greșeli atunci când cresc răsaduri de ardei

Atunci când cresc răsaduri de ardei acasă, grădinarii fac deseori greșeli care degradează calitatea plantelor cultivate și, în unele cazuri, duc la moartea lor.

 • Amestec de vase formulat incorect;
 • Absența sau prepararea necorespunzătoare a semințelor;
 • Semănatul semințelor prea devreme sau, invers, târziu;
 • Nerespectarea regimului de temperatură din cameră;
 • Lumina proastă;
 • Schițe și schimbări bruște de temperatură;
 • Nu se întunecă când lumina soarelui direct lovește frunzele delicate ale plantelor;
 • Alimente insuficiente sau în exces;
 • Nerespectarea regimului de irigare;
 • Lipsa prevenirii bolilor, dăunătorilor;
 • Răspuns neîndeplinit atunci când apar boli și dăunători;
 • Neglijarea întăririi plantelor înainte de plantare;
 • Cronometrare greșită pentru plantarea răsadurilor pe pământ deschis;
 • Nerespectarea regimului de udare pentru răsaduri după transplantarea în pământ.

Oricare dintre aceste greșeli poate, dacă nu distruge plantele, le poate provoca pagube grave. Dacă nu se respectă regulile de cultivare, răsadurile se dovedesc slabe, se rădăcină prost într-un loc nou, se îmbolnăvesc mult timp și, ulterior, se recoltează slab.

Cum să crească răsaduri de ardei sănătos: video

Îngrijire pentru răsaduri de ardei și vinete: video

Cultivarea răsadurilor de ardei, respectând toate cerințele și eliminând posibilele erori, este o sarcină destul de simplă și având în vedere că oricine, chiar și un grădinar începător, poate face față.
Răsadurile auto-cultivate garantează o recoltă bună.

Top